Dodaj do ulubionych

kanalik łzowy-gdzie wykonują zabieg w znieczuleniu

21.07.04, 18:54
Pomóżcie! Gdzie na Śląsku wykonują zabiegi przetykania kanalików łzowych w
znieczuleniu (narkozie)? Mogą być też prywatne gabinety- jeżeli ktoś wie,że
dobrze to robią. Moje dziecko ma 11 miesięcy i wiele problemów ze zdrowiem.
Masaże i krople do oczu nie pomagają- trzeba przetkać kanalik. Mały już się
sporo nacierpiał i chcę mu oszczędzić bólu. Jeżeli ktoś wie o takich
zabiegach wykonywanych pod narkozą-dajcie namiary.
Obserwuj wątek
    • alka11 Re: kanalik łzowy-gdzie wykonują zabieg w znieczu 21.07.04, 21:34
      wiem ze to bolesne. Mojej siostry maly to mial i teraz czeka go to jeszcze raz.
      a na dodatek ma wodniaki. Moja siostra z tymi kanalikami była panstwowo i
      plakala razem z nim bo tak krzyczal. Znajdz cos prywatnego naprawde.Szkoda
      maluszka.
    • t.nina Re: kanalik łzowy-gdzie wykonują zabieg w znieczu 22.07.04, 09:53
      W zeszłym roku mieliśmy podobny problem, ale na szczęście kanalik się odetkał.
      Szukałam właśnie namiarów, bo wiem że mieliśmy ale niestety po roku trudno
      znależć karteluszkę. Może spróbuj podzwonić po Klinikach Okulistycznych,bo
      nawet jeśli tam takich zabiegów nie wykonują w znieczuleniu to najszybciej będą
      zorientowani.
    • almagrapa Re: Klinika na Ceglanej 22.07.04, 20:01
      Cześć. Na Ceglanej w klinice robią w znieczuleniu, ale tylko takim większym
      dzieciom, które trudno utrzymać. Przy każdym zabiegu, nawet bez usypiania
      obecny jest anestezjolog, na wypadek gdyby jedak trzebabyło uśpić.
      Najlepiej zadzwoń i zapytaj. Kanaliki robią zawsze w poniedziałki od 8 ( w
      praktyce zaczynają około 9). Dziecko musi być naczczo 3 godz przed badaniem, a
      przed narkozą chyba najlepiej od wieczora dnia poprzedniego. Bardzo
      rygorystycznie tego przestrzegają i odsyłają do domu jak ktoś się nie zastosuje.
      Myślę, że wszystko Ci powiedzą przez telefon, niestety nie wszyscy są mili, ale
      to świetni fachowcy!
      Pozdrawiam i życzę powodzenia.
      Ala.
    • staramama Re: kanalik łzowy-gdzie wykonują zabieg w znieczu 22.07.04, 22:39
      Przetykanie kanalików nie jest bolesne - wiem, bo sama miałam ten zabieg w
      wieku -nastu lat. Chodzi raczej o strach dziecka (no i rodziców).
      • staramama Re: kanalik łzowy-gdzie wykonują zabieg w znieczu 22.07.04, 22:46
        Zapomniałam jeszcze dodać, że trzeba zdać sobie sprawę, że przy znieczuleniu
        trzeba jednak wkłuć wenflon, nawet jeśli posmaruje się wcześniej kremem
        znieczulającym. Poza tym samo znieczulenie jest zabiegiem znacznie bardziej
        obciążającym, niż przetykanie kanalików. Uważam, że trzeba iść do Poradni
        Noworodkowej, gdzie okulista robi ten jeden jedyny zabieg kilkanaście albo i
        więcej razy na dobę - więc ma po prostu ogromną wprawę, a nie szukać gabinetów
        prywatnych. Zabieg trwa dosłownie parę sekund i jest nieprzyjemny - ale nie
        boli. Malutkie dziecko zapomni po paru minutach. A znieczulenie jednak niesie
        ze sobą jakieś tam ryzyko.
        • atom32 Re: kanalik łzowy-gdzie wykonują zabieg w znieczu 23.07.04, 09:32
          Dzięki, za odpowiedź. Czy masz na myśli jakąś konkretną poradnię noworodkową?
          Poza tym mój maluch jest już duży i silny i niestety wyrywa się też solidnie.
          Nie wspomnę już o zamknięciu oka nawet przy zakrapianiu. Trzeba będzie użyć
          rozwieracza, tak mówiła pediatra. Dlatego pytałam o zabieg w narkozie.
          Myśle ,ze lekarz zadecyduje ,choć tak silny stres dla dziecka też nie jest
          obojętny. Wiem, coś o tym bo starsza córa miała zabieg usuwania trzeciego
          migdała w narkozie i obyło się bez stresu-tak jak w przypadku innego dziecka,
          które mu robiono to w znieczuleniu miejscowym i skończyło się silną traumą, ze
          skutkami do dzisiaj. Dzieki za głos.
          • mopek1 Re: kanalik łzowy-gdzie wykonują zabieg w znieczu 23.07.04, 22:06
            Moja córeczka ma 5 miesięcy, miała wczoraj przetykany kanalik. mieszkamy w
            Krakowie, więc zrobiłam to w Prokocimiu. okulistka z dużym doświadczeniem
            poradziła sobie z tym w 15 sekund. Mała jest bardzo żywa i waży już 8 kg, ale
            panie (lekarka i pielęgniarka) doskonale wiedzą jak sobie poradzić z dzieckiem.
            Tak jak pisała Staramama, poszukaj okulistki dzieciecej smile Powodzenia!
    • sylwiapyzio Re: kanalik łzowy-gdzie wykonują zabieg w znieczu 24.07.04, 21:34
      A może ktoś wie jak dobrze wykonywać ten masaż wokół oka. Okulista zalicił
      uciskanie ale z tego co słyszałam to jest zle.Ile razy to trzeba robić
      • mopek1 Re: kanalik łzowy-gdzie wykonują zabieg w znieczu 24.07.04, 21:40
        Mnie tez najpierw jakaś okulistka zalecała masaż, a potem ta specjalistka
        (okulista dziecięcy) powiedziała, że masowanie nie ma sensu, czasami po
        leczeniu kroplami (np.floxal) przechodzi, a jak nie to zdecydowanie najlepiej
        udrożnić i to już w pierwszym miesiącu - im dziecko mniejsze tym łatwiej!
        • sylwiapyzio Re: kanalik łzowy-gdzie wykonują zabieg w znieczu 24.07.04, 21:51
          mi okulistki powiedziały że przetkać kanalik mogą dopiero po 6 mies? czy tak
          faktycznie jest? a te kropelki są na recepte?
          • staramama Re: kanalik łzowy-gdzie wykonują zabieg w znieczu 25.07.04, 17:32
            To nie jest prawda. Dwójka moich dzieci miało przetykane kanaliki w okolicach 5-
            6 tygodnia życia. Dla mam krakowskich polecam Poradnię Noworodkową w
            Witkowicach.
    • isia_50 Re: kanalik łzowy-gdzie wykonują zabieg w znieczu 05.08.04, 14:44
      Moja córa miała przetykany kanalik jeden w wieku 5,5 miesiąca drugi 2 tygodnie
      później. Tylko dlatego, że ja bałam się zdecydować na ten zabieg. Masaże nic
      nie pomagały.

Zabieg był wykonywany w znieczuleniu miejscowym, ze znieczuleniem trwał 10-15
      minut, samo udrożnienie 3-5 minut. Owszem córa płakała, ale najbardziej
      dlatego, że była unieruchomiona przez pielęgniarki (jedna opatuliła ją w kocyk,
      druga trzymała główkę). Oczko natychmiast po zabiegu przestało ropieć.

Udrażnianie oka w znieczuleniu miejscowym nic nie boli. Mój mąż miał robiony
      zabieg 4 lata temu i gdyby wtedy podrapał sobie oko też by tego nie poczuł.

Zabieg córze robił dr Gluza z Chorzowa (nie mam w tej chwili jego nr telefonu)
      w ramach Kasy Chorych. Robi takie zabiegi od lat, w każdą środę przynajmniej 10
      dzieci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka