Dodaj do ulubionych

Do mamamichalka 1-.

10.07.05, 08:32
Przeczytalam niedawno Twoj post o przeprowadzce na śląsk.Wiem, że nie
zdecydowaliście się na Sosnowiec tylko Katowice.My też musimy się
przeprowadzić i też zastanawiamy się nad Sosnowcem lib Katowicami.Napisz
proszę jeśli możesz dlaczego ostatecznie nie Sosnowiec tylko Katowice i gdzie
byś polecała w Katowicach?
Dziękuję za odpowiedź.
Marzena(marzenagr@interia.pl)
Obserwuj wątek
    • mamamichalka1 Re: Do mamamichalka 1-. 25.09.05, 22:04
      Cześć! Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, a to z prostej przyczyny - w
      wynajmowanym mieszkaniu nie miałam internetu. Długo trwało, zanim sprzedaliśmy
      mieszkanie i kupiliśmy nowe, dopiero od niespełna miesiąca jesteśmy na swoim.
      Mieszkamy w Katowicach w dzielnicy Ochojec i bardzo sobie chwalimy. Szukaliśmy
      mieszkania w południowych dzielnicach - tj. Ligota, Piotrowice, Ochojec
      właśnie. Tu jest spokojnie, blisko lasy, daleko od kopalń i w związku z tym
      czystsze powietrze niż w innych dzielnicach. Południowe dzielnice uchodzą też
      za "lepsze" od innych, może bardziej ekskluzywne to za duże słowo, ale coś w
      tym stylu, i w związku z tym myślę ze mieszkanie tutaj będzie dobrą lokatą
      kapitału. A Sosnowiec niezbyt mi się podoba (tylko ścisle centrum jest ładne).
      Poza tym w Sosnowcu jest trzy razy wyższe bezrobocie niż w Katowicach, co jest
      ważne nie tylko dla osób szukających pracy, ale świadczy też ogólnie o mieście,
      o tym jacy ludzie w nim mieszkają. To wszystko sprawiło, że wybraliśmy jak
      wybraliśmy, chociaż maż musi dojeżdżać do pracy prawie dwadzieścia kilometrów i
      musieliśmy się zadowolić dwupokojowym mieszkaniem (w Sosnowcu byłoby nas stać
      na trzypokojowe).
      • twinmama76 dodam swoje trzy grosze :-) 30.09.05, 09:20
        Mamamichałka ma rację, jeśli Katowice, to najlepiej dzielnice południowe. Ja
        polecam jednak jeszcze bardziej południowe np. Kostuchna czy Murcki. Lasy,
        pola, cisza i spokój (chociaz jest kopalnia, ale na drugim końcu dzielnicy).
        Szzczególnie w Kostuchnie buduje sie ostatnio dużo mieszkań, szeregowców i
        pojedyńczych domów na strzezonych osiedlach. Zresztą świetne domy i szeregowce
        sa też jeszcze dalej na południe - w dzielnicach POdlesie i Zarzecze.
        Jest tylko jedno ale - w tych dzielnicach trzeba miec samochód (szczególnie
        Podlesie i Zarzecze mają słaba komunikację z centrum).
        • mamamichalka1 Re: dodam swoje trzy grosze :-) 06.10.05, 00:34
          Tak, ale to już dzielnice dla bogatych.
          • twinmama76 nie całkiem ;-) 10.10.05, 08:39
            Moi rodzice tam mieszkają wink
            Choć faktycznie, za mojego dzieciństwa nie były to tak modne dzielnice smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka