jaskierus 06.05.07, 10:04 Nie wiecie mamy, gdzie można zrobić 3,5 letniemu dziecku badanie słuchu w Gliwicach lub okolicach? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bzet Re: Badanie słuchu 06.05.07, 21:43 Ja jeżdże do audiologa do GCZDiM Katowice - Ligota. Trochę się czeka, ale mają dobry sprzęt. beazet Odpowiedz Link Zgłoś
bonkreta Re: Badanie słuchu 07.05.07, 14:06 Audiolog jest też w szpitalu dziecięcym w Chorzowie na Tru..a. Odpowiedz Link Zgłoś
hexe77 Re: Badanie słuchu 11.05.07, 21:24 Chodzi o ABR? 1. W GczdziM w Katowicach Ligocie czas oczekiwania ok. pół roku (pytałam 2 razy i za każdym razem nie chciało być inaczej) 2. W Chorzowie na Tru..a - nie polecam, w każdym razie z dwulatkiem sie tam nie dało , obecnie z moim trzylatkiem tez raczej by nie wyszło 3. Prywatnie w Katowicach w Markemedzie, koszt gdzieś do 100 zł. Mojego dziecka jeszcze nie widzieli, nie zbadali, a już chcieli aparatować 4. Ostanie badania robiliśmy w Opolu Jeśli chcesz pogadać o szczegółach to może przez gg, bywasz też może na DI? Odpowiedz Link Zgłoś
jaskierus Re: Badanie słuchu 13.05.07, 22:11 Ja nie wiem nawet, jakie to by badanie miało być, młodzież ma opóźnienie mowy, w międzyczasie jakieś zapalenia ucha, stąd sugestia któregoś lekarza z kolei by sprawdzić słuch...Drogie mamy, czy możecie podać mi nr telefnów dotych placówek? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hexe77 Re: Badanie słuchu 14.05.07, 13:02 młodzież? Chodzi o Twojego 3,5 latka? Bardzo dokładnie Ci nie wyjaśnię, mimo, że moje dziecko miało te badania. Jest Otoemisja (badanie takie jak przesiewowe u noworodków), tympanometria. Są one stosunkowo niekłopotliwe trwają kilka minut, wystarczy, że dziecko siedzi spokojnie , nie gada i nie płacze. Pewnie da się je zrobić w jakiejś porządnej poradni laryngologicznej. Jest też Bera (Abr) trwa około godziny i bada się podczas snu naturalnego lub pod narkozą.Musisz mieć skierowanie od pediatry. Adresy z książeczki WOŚP sprzed 3 lat więc telefony mogły się zmienić. Katowice -Ligota GCZDiM Oddział Otolaryngologiczny ul. Medyków 16 tel. (32)207 16 50-51 Chorzów ul. Tru..a 7 tel. (32) 349 00 10 Oczywiście w internecie pewnie znajdziesz więcej adresów. Wspomniany prywatny Marke-med Katowice Centrum Terapii Słuchu ul. Ligonia 3, tel.(032) 257 19 55 (są również w Gliwicach na Krupniczej 5, ale nie wiem czy robią badania czy tylko handlują aparatami) My zrobiliśmy badania w Opolu, bo krótszy czas oczekiwania, oczywiście problem bo u nas karty chipowe a tam książeczki rumowskie i takie tam różne gdybyś się zdecydowała to opiszę na priv Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: Badanie słuchu 14.05.07, 15:31 Mój trzyipółlatek miał berę kilka razy (w Ligocie) - ostatnio jednak lekarka stwierdziła, że jest na tyle duży, że można mu zrobić audiometrię, bo dziecię już współpracuje. Polecam, bo usypianie tak dużego dziecka to moim zdaniem horror. A szkoda dziecka męczyć narkozą. Jeśli więc Twój syn mimo opóźnienia mowy nie ma problemów z komunikacją (i np. potrafi wskazać, z której strony usłyszał dźwięk), to może obejdzie się bez bery? A na tę audiometrię nie trzeba czekac miesiącami - robi się je przy okazji wizyty u lekarza, podobnie jak tympanomereię i otoemisję. Tak czy owak trzeba wydębić skierowanie do audiologa (lub laryngologa) i pójść do niego - a on już okresli, jakie badania będą potrzebne. W Ligocie polecam dr Horbulewicz. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: Badanie słuchu 14.05.07, 15:33 gemmavera napisała: > czekac miesiącami - robi się je przy okazji wizyty u lekarza, podobnie jak > tympanomereię i otoemisję. Oczywiście miało być: "robi się _ją_ przy okazji wizyty u lekarza, podobnie jak _tympanometrię_ i otoemisję." Odpowiedz Link Zgłoś
bonkreta Re: Badanie słuchu 14.05.07, 22:52 Właśnie jutro idziemy do Ligoty, zapisywałam sie w początku kwietnia, więc pół roku nijak niw wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
hexe77 Re: Badanie słuchu 15.05.07, 13:55 Ale to chyba nie jest Wasza pierwsza wizyta? Próbowałam w maju ubiegłego roku i terminy były na październik, a jesienią powiedziano mi, że w tym roku miejsc już nie ma, a terminarza na nowy rok też jeszcze nie było. Odkąd zamknięto ni stąd ni zowąd poradnie audiologiczną w Ochojcu w Ligocie wydłużyły się terminy oczekiwania Odpowiedz Link Zgłoś