Dodaj do ulubionych

Półłanki

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.04, 14:39
Patrząc na plan miasta da się zauważyć, że istnieje połączenie mostu Lajkonik
z ulicą Bieżanowską.
Czy miałoby sens połączenie Nowej Huty z Bieżanowem przez ulicę Półłanki.
Chodzi o to czy byłaby potencjalna klientela i czy byłoby to ekonomicznie
opłacalne?
Może ktoś tą drogą jechał?

Pozdr.
J-23
Obserwuj wątek
    • Gość: Meg Re: Półłanki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.04, 15:21
      Gość portalu: J-23 napisał(a):

> Patrząc na plan miasta da się zauważyć, że istnieje połączenie mostu Lajkonik
      > z ulicą Bieżanowską.

Czy ja to zdanie może źle rozumiem? Ale chyba a raczej napewno most Lajkonik z
      ulicą Bieżanowską nic wspólnego nie ma.

> Czy miałoby sens połączenie Nowej Huty z Bieżanowem przez ulicę Półłanki.
      > Chodzi o to czy byłaby potencjalna klientela i czy byłoby to ekonomicznie
      > opłacalne?

Patrząc na plan miasta aż się prosi żeby tam most zrobić.
      Klientele by ta trasa miała, bo jak dotąd najprostrzym połączeniem Huty z
      Bieżanowem i okolic jest przez Powstańców a wiadomo jak się tamtędy jeździ
      (nawet teraz).
      Mogliby tamtędy jeszcze autobus puścić bo jadąc 163 w którym da się
      zaobserwować nieraz dzikie tłumy jadące do pracy w Nowej Hucie i stojąc w korku
      30 min na Nowohuckiej czasem się odechciewa. A takto autobus jadący przez
      Półłanki i most omijałby Powstańców i Nowohucką i bez problemu można byłoby sie
      dostać do Huty.

Ale napewno ktoś się wypowie i popatrzy na to okiem fachowca. Ja popatrzyłam na
      to tylko ze strony klienta i wydaje mi się ze to dobry pomysł.

Pozdrawiam
      Meg
      • Gość: GS Re: Półłanki IP: 213.25.149.* 08.01.04, 16:46
        > Czy ja to zdanie może źle rozumiem? Ale chyba a raczej napewno most Lajkonik
        > z ulicą Bieżanowską nic wspólnego nie ma.
        <CIACH>
        > Patrząc na plan miasta aż się prosi żeby tam most zrobić.

Jest nowy most na przedłużeniu Klasztornej który (nie wiem czy oficjalnie)
        nazywany był Lajkonik III. Jeździ przez niego np. 123 z Huty do Płaszowa.
        • Gość: Meg Re: Półłanki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.04, 16:58
          Gość portalu: GS napisał(a):
          > Jest nowy most na przedłużeniu Klasztornej który (nie wiem czy oficjalnie)
          > nazywany był Lajkonik III. Jeździ przez niego np. 123 z Huty do Płaszowa.

To ja wiem. Ale jakoś mnie zaćmiło i nie zajarzyłam o co mu chodziło hihihi
          Tak to już czasem ze mną jest...
      • Gość: krzysiek111 Re: Półłanki IP: *.chello.pl 08.01.04, 20:04

Te tłumy to już od petli w Bieżanowie ??? Bo jeżeli nie to "trza" trasę
        zmienić, żeby te tłumy zebrał.

Pomysł byłby dobry tylko do tego dochodzi jeszcze nieuniknione stanie przed
        zaporami. Ja tam kiedyś "odbeczałem" 15 minut ;-(
        • Gość: Meg Re: Półłanki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.04, 20:27
          Czasem się zdarzy że od Bieżonowa jest pełny, ale najczęściej to zbiera ludzi
          po drodze i to najwięcej w ciągu trzech pierwszych przystanków.

I fakt z tymi zaporami będzie kłopot.

Pozdrawiam
          Meg

PS: Ja się już na ten temat nie wypowiadam bo przeżyłam dzisiaj cofnięcie w
          czasie i z uporem twierdziłam że ten most nie istnieje. Nie mam nic więcej do
          powiedzenia hihihi
    • Gość: GS Re: Półłanki IP: 213.25.149.* 08.01.04, 16:41
      Są dwa powody, dla których raczej jest to niemożliwe.
      1) Półłanki jest miejscami bardzo wąska i autobusy miałyby problemy -
      szczególnie mam na myśli odcinek Bieżanowska - przejazd kolejowy.
      2) na Półłanki jest przejazd kolejowy do którego tworzą sie tasiemcowate korki
      (kończące się momentami nawet na Bieżanowskiej). Zdarza się również, że stojące
      w nich samochody po podniesieniu szlabanu nie sa w stanie przejechac przez tory
      przed jego kolejnym zamknięciem.
      • Gość: J-23 Re: Półłanki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.04, 19:49
        Wiele razy czytałem w prasie o remontach na tej ulicy.
        Czy jest prawdą, że się tam coś robi?
      • Gość: mouset Litewki i Półłanki IP: *.ghnet.pl 08.01.04, 19:55
        123 miał kursować do Bieżanowa, wtedy nie byłby pustakiem, ale ówczesny dyrwo
        ZDIKu - W. Litewka stwierdził, ze nie mozna MPK posyłac na przejazdy kolejowe,
        klub 428 w uznaniu dla tego Dunaju myśli nazwał przejazdy na Półłanki im.
        Litewki, dla ułatwienia dodam e przez przejazdy nie-Litewki MPK może kursować
        (Sidzina, Kąpielowa, Fredry)
        • Gość: J-23 Re: Litewki i Półłanki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.04, 20:07
          ówczesny dyrwo
          > ZDIKu - W. Litewka stwierdził, ze nie mozna MPK posyłac na przejazdy kolejowe

Z tego wnioskuje, że jest nowy - może następca jest reformowalny...
        • krzysiek111 Re: Litewki i Półłanki 08.01.04, 20:28
          Gość portalu: mouset napisał(a):

dla ułatwienia dodam e przez przejazdy nie-Litewki MPK może kursować
          > (Sidzina, Kąpielowa, Fredry)

A jakie jest natężenie ruchu na ww. przejazdach ?

Przychylam się na chwilę obecną do decyzji ZDiKu z powodu:
          1. częstych zatrzymań (przejazd kolejowy)
          2. fatalnego stanu nawierzchni przejazdów
          3. nie wiem jak z wiaduktem (tuż za skrętem na Złocień), ile tam jest metrów ?
          • Gość: GS Re: Litewki i Półłanki IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 08.01.04, 22:30
            > dla ułatwienia dodam e przez przejazdy nie-Litewki MPK może kursować
            > > (Sidzina, Kąpielowa, Fredry)
            >
            > A jakie jest natężenie ruchu na ww. przejazdach ?

Półłanki - po około 50 osobowych na dobę w każdym kierunku(*) + cały ruch
            towarowy (przez Nową Hutę/Niepołomice chyba już nie jeżdżą?) w kierunku
            Tarnowa/Ukrainy + bocznica.
            Sidzina, Kąpielowa - podobna liczba osobowych, towarowych chyba mniej.

Jednak na Półłanki ze względu na brak możliwości objechania tego przeejazdu jest
            znacznie większy ruch samochodowy. I nawet chwilowe zamknięcie zapór powoduje
            bardzo szybko powstanie długiego korka. Dodatkowo wyjazd na Bieżanowską jest
            podporzadkowany, co znów oznacza utrudnienia i korkowanie. Zdarza się nawet, że
            jadąc od Rybitw trzeba się zatrzymać przed podniesionym szlabanem, bo zaraz za
            nim stoją już auta do Bieżanowskiej.

(*) bez weryfikacji okresów kursowania - wszystkie z rozkładu
            • krzysiek111 Re: Litewki i Półłanki 09.01.04, 08:54
              Gość portalu: GS napisał(a):

> > dla ułatwienia dodam e przez przejazdy nie-Litewki MPK może kursować
              > > > (Sidzina, Kąpielowa, Fredry)
              > >
              > > A jakie jest natężenie ruchu na ww. przejazdach ?
              >
              > Półłanki - po około 50 osobowych na dobę w każdym kierunku(*) + cały ruch
              > towarowy (przez Nową Hutę/Niepołomice chyba już nie jeżdżą?) w kierunku
              > Tarnowa/Ukrainy + bocznica.

Półłanki 50 osobowych na dobę ???!!! Może jednak o innym przejeździe
              piszesz ... np. Fredry hehehe. Bez jaj, zmasowany ruch towarowy na Fredry
              raczej nie wchodzi w gre.

> Sidzina, Kąpielowa - podobna liczba osobowych, towarowych chyba mniej.
              >
              > Jednak na Półłanki ze względu na brak możliwości objechania tego przeejazdu
              jes
              > t

I know, I know ;-)))
              • Gość: GS Re: Litewki i Półłanki IP: 213.25.149.* 09.01.04, 18:05
                > Półłanki 50 osobowych na dobę ???!!!

W KAŻDYM kierunku. Czyli łącznie około 100. Co daje średnio 4 na godzinę.
                W zasadzie może być nieco mniej, bo dane podałem po podliczniu tabeli
                obowiązującego rozkładu jazdy PKP, z zaznaczeniem że dla ułatwienia liczyłem
                wszystkie, czyli również kursujące okresowo.
                • Gość: krzysiek111 Re: Litewki i Półłanki IP: *.chello.pl 09.01.04, 21:33

hahaha OK, już wiem, niezrozumieliśmy się. Te 50 myślałem, że masz na myśli
                  samochody a nie osobówki PKP, sorki.
          • bzyyk1 Re: Litewki i Półłanki 10.01.04, 00:39
            krzysiek111 napisał:
            > 3. nie wiem jak z wiaduktem (tuż za skrętem na Złocień), ile tam jest
            metrów ?

Pod tym wiaduktem często-gęsto przejeżdżają "TIR`y" oraz autobusy MPK
            wracające do zajezdni w Bieńczycach.
            • mouset Re: Litewki i Półłanki 10.01.04, 10:51
              No nie ma co szukać dziury panie Krzyśku! 123 do Bieżanowa lub Kozłówki!!!
    • Gość: Locutus Pół Łanki IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 09.01.04, 03:07
      Po pierwsze - to chyba Most Wandy a nie Lajkonik? Czy coś mi się pochrzaniło?

Ehh... pozwólcie, że pofantazjuję: mianowicie wycinamy 163 (174 zostawiając bez
      zmian) i puszczamy linię 153 na trasie: OS. PIASTÓW - Szpital Żeromskiego -
      Most Wandy - Przejazdy im. Litewki - Bieżanowska - Mała Góra - Ćwiklińskiej -
      Wielicka - OS. NA KOZŁÓWCE

Pozdrawiam.
      LOKI
      • krzysiek111 Re: Pół Łanki 09.01.04, 08:58
        Gość portalu: Locutus napisał(a):

puszczamy linię 153 na trasie: OS. PIASTÓW - Szpital Żeromskiego -
        > Most Wandy - Przejazdy im. Litewki - Bieżanowska - Mała Góra - Ćwiklińskiej -
        > Wielicka - OS. NA KOZŁÓWCE
        >
        pytanie tylko, co to połączenie ma zapewnić ? Bo jeżeli dojazd pracowników-
        mieszkańców Bieżanowa do CA HTS to już widze narzekania z powodu przesiadek
        • mouset Re: Pół Łanki 10.01.04, 01:54
          Ma to zapewnić dojazd z Bieżanowa do szeroko pojętej Huty
          • Gość: Locutus Pół Anki IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 10.01.04, 18:04
            Oczywiście zawsze można jeszcze zamiast robić machinacje ze 153, wydłużyć
            zwyczajnie 123... nie wiem, które rozwiązanie jest lepsze...

Ewentualnie zmienić trasę 163:

OS. NA KOZŁÓWCE - Wielicka - Teligi - Ćwiklińskiej - Mała Góra - Bieżanowska -
            Półłanki - Most Wandy - Klasztorna - Orkana - Al. Solidarności - AL. PRZYJAŹNI

lub też

OS. NA KOZŁÓWCE - Wielicka - Teligi - Ćwiklińskiej - Mała Góra - Bieżanowska -
            Półłanki - Most Wandy - Klasztorna - Sieroszewskiego - Daniłowskiego - Al. Jana
            Pawła II - Pl. Centralny - Al. Solidarności - CAHTS
      • Gość: J-23 Re: Pół Łanki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.04, 10:25
        > Po pierwsze - to chyba Most Wandy a nie Lajkonik? Czy coś mi się pochrzaniło?

Oczywiście to mnie się pochrzaniło - mowa o moście Wandy!!!
        No...i Meg to wychwiciła.

Reasumując jest to nierealne na chwilę obecną... a mogło to być ciekawe
        rozwiązanie.

Pozdr.
        J-23
        • Gość: Meg Re: Pół Łanki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.04, 11:00
          Gość portalu: J-23 napisał(a):
          > Oczywiście to mnie się pochrzaniło - mowa o moście Wandy!!!
          > No...i Meg to wychwiciła.

Co jest bardzo dziwne bo biorąc pod uwagę to że za chwilę stwierdziłam że tego
          mostu tam wogóle jeszcze nie ma to tego też mogłam nie zauważyć hihihihi

Pozdrawiam
          Meg
        • Gość: GS Re: Pół Łanki IP: 213.25.149.* 09.01.04, 18:08
          > Oczywiście to mnie się pochrzaniło - mowa o moście Wandy!!!

Dzwoniło dobrze - przed nadaniem oficjalnej nazwy nieoficjalnie nazywany był
          Lajkonik III.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka