Gość: sklepikarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.09, 00:23 ja też zorganizuje strajk i żadnej złotówie nic nie sprzedam. Jeżdżę tylko z iCarem, taniej o jakieś 30%. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja. Taksówkarze grożą strajkiem IP: 77.236.0.* 07.10.09, 00:26 za przejazd z Prokocimia na Krowodrze iCar'em zaplacilam 30pln w niedziele!!jadac krotszy odcinek Barbakanem TYLKO 50 pln...niech strajkuja - niedlugo samych siebie beda wozic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karool radio taxi 919; trasa Mackiewicza-Czyżyny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.09, 12:24 sobota, 21:20 - 47 zł!!!! złodziejstwo i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
mwa0403 faktycznie 07.10.09, 14:41 Toż to zdzierstwo! No i jak takasiarzy nie nazywać złodziejami?! Sami się o to proszą. Jednak nie wszystkich należy jedna miarką mierzyć. Ja za podobną trasę , ale z inną korporacją, zapłaciłam jakieś 32 zł. Albo inny przykład: tą sama korporacją jechałam z ul.Ks.Meiera na Rakowicką pod cmentarz. Zapłaciłam 22 zł! A kilka dni temu też z Meiera w okolice Małego Rynku, zapłaciłam 20 zł. Żeby wszystko było jasne, natężenie ruchu przy obydwu kursach było takie same. Praktyką stosowana przez dużą część taksówkarzy jest to, że jak się zamawia krótszą trasę, to dziwnie rachunek rośnie. Zastanawiam się , jak można sprawdzić rzetelność taksówkarza, jeżeli mam podejrzenia , że kwota jest za duża, ale zgadza się z paragonem. Może ktos ma jakiś pomysł, jak można sprawdzić, czy taksiarz nie "nacina" . Odpowiedz Link Zgłoś
peter.hound Re: faktycznie 07.10.09, 16:28 Paragon mówi wszystko. Taryfa, ilość kilometrów, godzina, czas przejazdu. Wystarczy się tylko orientować gdzie są granice stref i umieć dzielić i mnożyć. A ha, opłata początkowa nie jest tylko za "trzaśnięcie drzwiami". W niej ukrywa się również pierwszy przejechany kilometr. Możliwe, że taksometr nie liczy pełnego kilometra, lecz pierwsze ~800 metrów. Ale na to żadnego wpływu nie ma taksówkarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafairl precz z mafia taksowkarska!!!wszyscy wiemy co jest IP: *.dub-rngsnd.metro.digiweb.ie 07.10.09, 00:37 a rozbic w pizdu mafie taksowkarska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonh Re: precz z mafia taksowkarska!!!wszyscy wiemy co IP: 195.150.224.* 07.10.09, 02:09 Dokładnie tak!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Taksówkarze grożą strajkiem IP: *.chello.pl 07.10.09, 00:58 Ciekawe dlaczego w nocy do domu taxówką płace ponad 2 razy tyle niz icarem? Raz skorzystałem z ich oferty, bo akurat jeden z kierowców był w pobliżu, a po taxi nie chciało mi się dzwonić, i jak dowiedziałem sie ile zapłące, to stwierdziłem, że już nigdy nie pojade taxówką. I słowa dotrzynałem! Teraz tylki Icar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gumas Taksówkarze grożą strajkiem IP: *.zax.pl 07.10.09, 01:06 Wolny rynek!!! Wolimy jeździć 30% taniej W Warszawie już od dobrych paru lat jest taniej, podobnie Katowice Nie dajmy się okradać taksówkarzom!!! Wolimy iCara Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Wolny rynek? 07.10.09, 13:17 Gość portalu: gumas napisał(a): > Wolny rynek!!! > > Wolimy jeździć 30% taniej Wolny rynek będzie jak taksówki będą miały te same prawa, obowiązki i opłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Taksówkarze grożą strajkiem IP: 188.33.23.* 07.10.09, 01:07 Dobrze wam tak krwiopijcy! Jak to możliwe, że korporacje w Krakowie nie konkurują ze sobą tylko nagle taryfa skacze identycznie u wszystkich? To się nazywa moje drogie złotówy kartel i tym się powinni prawnicy zająć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antytaxi Niech strajkują! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.09, 01:10 "...Jeżeli chcą mieć takie same prawa jak my, to niech nałożą na nich takie same obowiązki..." Nie raz, nie dwa było już o tym że iCar ma te same obowiązki!! Sąsiad jeździ w iCarze i musiał na początek załatwić licencję, kasę fiskalnę i całą resztę formalności. Drodzy panowie taksówkarze! Zejdźcie z cenami, jeździjcie uczciwie tzn. najkrótszymi trasami a klienci wrócą. Bo klient zawsze idzie tam gdzie tanio, dobrze jakościowo i wie że nie jest robiony w wała! Wsiadam do iCara i wiem ile zapłacę - na mojej trasie wychodzi mi zawsze tak samo. Jak jeździłem z wami bywało i 15 zł różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Re: Niech strajkują! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.09, 01:17 Niech strajkują i zablokują miasto , obiecuję wtedy że z przejdziemy się po miescie i złotówiarze będą musieli zostawić trochę kasy u wulkanizatorów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yourij Re: Niech strajkują! IP: 195.212.79.* 07.10.09, 13:03 dobry pomysł, bo ostatnio to iCarowcy musieli się do wulkanizatorów udawać co jakiś czas - bo złotówy inaczej niż agresją nie potrafią walczyć z konkurencją puste kursy, powybijane szyby, podziurawione opony - tak, panowie taksówkarze - mam was w de... i dalej jezdze tylko z icarem ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Taksówkarze grożą strajkiem IP: *.chello.pl 07.10.09, 01:23 nie ma się co uginać przed taksiarzami, nacinają ludzi jak się da a konkurencji się boją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty złociarz Taksówkarze grożą strajkiem IP: *.zax.pl 07.10.09, 01:37 Taksówkarze to złodzieje! I pijacy! Bo każdy taksówkarz to pijak i złodziej ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonh Re: Taksówkarze grożą strajkiem IP: 195.150.224.* 07.10.09, 02:13 oj kolego nie prawda! Są różni! Tak jak u lekarzy,prawników itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marwika63 Re: Taksówkarze grożą strajkiem IP: *.236.spine.pl 07.10.09, 21:52 Oj, kolega nie poniał ironii, oj nie poniał :)) Odpowiedz Link Zgłoś
peter.hound Taksówkarze grożą strajkiem 07.10.09, 02:05 30% mówicie? Poczekajcie proszę do jutra i oglądajcie taksówki, które obniżają ceny o.. 30%. Co do kierowców iCara - nie mają oni żadnej licencji, nie muszą przechodzić żadnych kursów (podobnych do tych na prawo jazdy), nie muszą zdawać egzaminów, nie płacą podatków w takiej wysokości jak taksówkarze. Jeśli ktoś ma wątpliwości bardzo łatwo to udowodnię. Zwolnienie kierówców iCar'a z obowiązku zdawania egzaminu z topografii miasta skutkuje tym, że bez nawigacji nie są w stanie odnaleźć ulicy.. Krasińskiego (dla czytających to forum kierówców iCar napiszę: alei, może będzie łatwiej). Pozdrawiam, nieoszukujący taksówkarz. Są tacy, bez względu na to w co wszyscy wierzycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: księgowy Re: Taksówkarze grożą strajkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.09, 03:24 "...nie płacą podatków w takiej wysokości jak taksówkarze..." G.wno prawda! Tak jak ty płacą vat =7% i tak jak wszyscy prowadzący działalność gospodarczą płacą dochodowy który może być różny do wyboru: 18/32%, liniowy 19%, karta, ryczałt. "...nie mają oni żadnej licencji, nie muszą przechodzić żadnych kursów..." Nieprawda!! Sprawdź! Topografia?? Jako rodowity krakowianin powiem Ci że bardzo często spotykałem taksówkarzy po superegzaminie z topografi którzy nie znali miasta!! Że nawigacja? Postęp misiu! Postęp! Sposób w jaki chcecie zwalczać iCarowców spowoduje jeszcze większy opór materii. Przegraliście w Warszawie i w Krakowie tez przegracie. Życie... Odpowiedz Link Zgłoś
peter.hound Re: Taksówkarze grożą strajkiem 07.10.09, 12:58 Samym stwierdzeniem, że taksówkarze płacą 7% vat dyskwalifikujesz się jako znawca tematu. Informacje pochodzą od zaprzyjaźnionych kierowców iCar - więc z pierwszej ręki - co do licencji i egzaminów. Nigdzie wcześniej nie twierdziłem, że każdy taksówkarz ma cały Kraków w kieszeni. A postęp mnie nie przeraża, sam korzystam z tego supernowoczesnego postępowego urządzenia zwanego dżipiesem. Postaraj się następnym razem czytać co napisałem i odnosić się do tego (jeśli oczywiście nie brakuje Ci wiedzy, vide podatki), a nie kierować się własnymi uprzedzeniami do każdego kto jeździ jako kierowca taxi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: księgowy Re: Taksówkarze grożą strajkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.09, 13:26 Samym stwierdzeniem, że taksówkarze płacą 7% vat dyskwalifikujesz się jako znawca tematu. Vat od usług przewozu osób w tym taksi co do zasady jest 7 %! I taki vat płacą iCarowcy. Spora grupa taksówkarzy - ci którzy oprócz taksi mają jeszcze inne przychody "ovatowane" - też z taksi płaca 7% vatu. Ryczałt w vacie 3% który masz na myśli jest wyjątkiem i przywilejem zarezerwowanym tylko dla taksówkarzy i wspominając go sam sobie przeczysz ze płacicie większe podatki niż iCarowcy. Dla większości nich 7% vaty jest jak ryczałt od przychodu bo tez nie mogą odliczyć vatu od paliwa z osobówki. Postaraj się następnym razem czytać co napisałem i odnosić się do tego (jeśli o czywiście nie brakuje Ci wiedzy, vide podatki), a nie kierować się własnymi uprzedzeniami [...] No właśnie! I zanim zaczniesz najpierw oceniać wiedzę innych zadaj sobie trochę trudu by sprawdzić co piszesz. A o licencje dla iCarowców zapytaj w UM Krakowa. Dowiesz się. Odpowiedz Link Zgłoś
peter.hound Re: Taksówkarze grożą strajkiem 07.10.09, 13:40 Kierowcy iCar są dla mnie lepszym źródłem informacji niż jakiegolwiek teoretyczne przepisy. Żaden z tych, z którymi rozmawiałem nie płaci żadnych podatków. Wszystko jest opłacane przez osobę, na której licencji oni jeżdżą. Jeśli jednak wolisz trzymać się wiedzy teoretycznej, to proszę. Ale rzeczywistość nie zawsze jest taka różowa ja Ci się wydaje. Przyznam rację, że jednak wiesz coś więcej niż myślałem po poprzedniej Twojej wypowiedzi. Jednak jeszcze się zastanów czy przypadkiem na samym podatku vat kończą się opłaty skarbowe taksówkarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mel Re: Taksówkarze grożą strajkiem IP: *.chello.pl 07.10.09, 13:53 myśle żebyś sobie zmienił kolegów bo tych co masz to Cię okłamują Odpowiedz Link Zgłoś
peter.hound Re: Taksówkarze grożą strajkiem 07.10.09, 14:22 Na jakiej podstawie tak sądzisz? Dlatego, że sam jesteś przekonany, że jest inaczej niż mówię? Bo racja MUSI być po Twojej stronie? Podziel się jakimiś szczegółami, o których ja nie wiem - chętnie je poznam i będę mądrzejszy. I nie martw się proszę o moich kolegów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mel Re: Taksówkarze grożą strajkiem IP: *.chello.pl 07.10.09, 14:34 ano na takiej podstawie że sam jestem kierowcą icara, prowadzę działalność gospodarczą odprowadzam podatki płacę zus też opłacam podwyższone ubezpieczenie na samochód posiadam licencje i wszystkie badania lekarskie i NIE PŁACE TAKICH OPŁAT JAK OPISUJESZ i wierz mi jest większość właśnie takich jak ja Odpowiedz Link Zgłoś
peter.hound Re: Taksówkarze grożą strajkiem 07.10.09, 16:32 Nie jestem w stanie sprawdzić jakich jest więcej. Ale mogę stwierdzić czy ktoś mnie oszukuje.. W takim razie wyprowadź mnie proszę z błędu i podaj opłaty które są na Ciebie nałożone od momentu przyjścia do głowy pomysłu "zostanę kierowcą iCar" aż do chwili obecnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Taksówkarze grożą strajkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.09, 18:23 Z iCarem jest tak, że część osób jest zatrudniona na zlecenie (tak zatrudniali na samym początku) i w tej sytuacji 30% tego, co ujeżdżą oddają szefom. reszta jest opodatkowana normalnym podatkiem wg skali. Reszta (teraz już chyba tylko tak zatrudniają) jest na podstawie działalności, ale część to też wyrobnicy, jeżdżą pod kimś. ICar oczywiscie musi posiadać licencję,a le nie taką jak nprzy taxi. Jest to nic innego jak kopia licencji na przewóz osób kosztująca koło 50 zł, więc jest tańsza niż dla taxi. Druga sprawa to uwaga do księgowego. Przy 7 % vacie można odliczać Vat od faktur zakupowych. Jeśli wydaje Ci się, że w przypadku taxi to tylko paliwo to jesteś w błędzie. To także myjnia (iCary jeżdżą często brudne, a w korporacjach o czystość trzeba dbać), serwis samochodu, abonament, akcesoria, koszty telefonu, materiały biurowe, więc jest co odliczać. Tak na prawdę taxi mogłoby taniej jeździć nocą, co zresztą już jest wprowadzone. (Obnizka 30% na kursie spowoduje mniej więcejtaką samą cenę jak icar.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Re: Taksówkarze grożą strajkiem IP: 77.255.134.* 07.10.09, 22:51 emocje sięgają zenitu. A ja bym poczekała, aż icary będą musieli zapłacic za remonty wytłuczonych aut na krakowskich dziurach. sami zobaczą jak się im to kalkuleje i ile zostanie im w kieszeni. Zaczną zalegać z ZUS i US. Coś wiem na ten temat, bo mój aż i syn jeździli w korporacji {ale uczciwie na kasę}. Na szczęście już rok temu potrafili policzyć, że do interesu dopłacją i odeszli. Większość tych co została nie zarabia na utrzymanie siebie. Nie chcę krakać, ale wielu icarowców popadnie w długi. (Znam już jednego) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: księgowy Re: Taksówkarze grożą strajkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.09, 14:09 "Wszystko jest o płacane przez osobę, na której licencji oni jeżdżą." Taka możliwość jest tylko wtedy gdy są zatrudnieni w fimie. Zdaża się to też w firmach taksówkarskich: nb. założyciele i właściciele iCara mają 6 własnych taksówek w pewnej znanej korporacji taksi ;)) i też kierowcy nic nie płacą. Są pracownikami najemnymi. Ale my rozmawiamy o indywidualnych taksówkarzach zrzeszonych w korporacjach typu Barbakan czy dwójki. I tu nie przekonasz mnie! Rozliczam u siebie w biurze rachunkowym chłopaka jeżdzącego w iCarze. Płaci Vat, płaci dochodówkę, ma na siebie licencję z Ministerstwa Transportu wydawaną w UM Krakowa za 777 zł. Robił badania psycho i lekarskie. Z drugiej strony: mam stryja, jednego z najstarszych krakowskich taksówkarzy który jeździ nadal w korporacji i z jego opowieści wiem jak jest u was... Odpowiedz Link Zgłoś
peter.hound Re: Taksówkarze grożą strajkiem 07.10.09, 14:20 Działalność iCar opiera się właśnie na tym, że kierowcy są właśnie pracownikami, którzy odprowadzają część dochodów do właściciela (pracodawcy), a część należy do nich. Bardzo możliwe, że rozlicza Pan kierowcę, o którym Pan pisze - ale taka możliwość istnieje wszędzie gdzie podpisywane są zobowiązania pomiędzy firmami. Domyślam się, że ta osoba prowadzi własna działalność gospodarczą i nie pracuje w takim charakterze wyłącznie od momentu powstania iCar'a. Jeśli jestem w błędzie, to proszę mnie z niego wyprowadzić. Jednak jedna jaskółka wiosny nie czyni. Zdecydowana większość kierowców iCar nie posiada licencji, co nie wiąże się z inwestowaniem przed rozpoczęciem pracy. W moim mniemaniu właśnie to najbardziej dotyka wszystkich taksówkarzy. Przynajmniej mnie osobiście to najbardziej przeszkadza, że sam musiałem trochę bardziej się postarać o to, żeby móc ten zawód wykonywać. Dodam dla jasności, że jestem w mniejszości wśród taksówkarzy i potrafię poradzić sobie z myślą, że gospodarka kapitalistyczna wymusza niekiedy pewne wyrzeczenia i zmusza do obniżenia cen za wykonywane usługi. Każdy może oferować takie ceny jakie mu się podoba jeśli nie są one oczywiście niższe od kosztów nabycia. O czym wszyscy powinni doskonale wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Taksówkarze grożą strajkiem IP: *.aster.pl 07.10.09, 05:28 Jadąc icarem liczę się z tym, że kierowcy są z topografią miasta na bakier i często nie znają podstawowych tras. Jeśli znam trasę którą chcę jechać to przekonuje mnie znacząco niższa cena za przejazd niż w taksówce. Ogólnie- i car dla znających miasto jest super opcją. Dla turystów- niekoniecznie... no chyba, że docenią tę formę zwiedzania:)mimo niedociągnięć relacja ceny do jakości jest myślę akceptowalna dla większości pasażerów. A swoją drogą- bywam w wielu miastach i w Krakowie jakoś dziwnie taksówki są zdecydowanie najdroższe... Nie zarzucam taksówkarzą nieuczciwości- ktoś na górze chyba tylko poczuł się za pewnie ustalając taryfikator... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: Taksówkarze grożą strajkiem IP: *.ifj.edu.pl 07.10.09, 09:39 Co do znajomości topografii - wiele razy muszę prowadzić taksiarza po mieście, jak chcę dojechać pod dom - no bo gdzie jest ulica X??? iCar ma przynajmniej nawigacje i takie kwiatki się nie zdarzają, a jak poprowadzi dłuższą drogą, to nie mój problem, bo cena jest znana przed kursem... A co do podatków - jeszcze mi się nie zdarzyło nie dostać paragonu od kierowcy z iCara, a od taksówkarza to jest święto, jak paragon dostanę Odpowiedz Link Zgłoś
peter.hound Re: Taksówkarze grożą strajkiem 07.10.09, 13:03 W końcu jakiś rozsądny głos. Taksówki w Krakowie są sporo droższe niż w Warszawie z pewnego podstawowego względu - nie ma tutaj na nie takiego popytu. Co prawda moja wiedza w temacie "co by było gdyby ceny były niższe" jest dość ograniczona, ale domyślam się, że zbyt wiele osób nadal nie korzystałoby z taksówek, więc kierowcy jedynie by na tym tracili. Osobiście jednak akceptowałbym cenę na poziomie 1,70zł/km (podobnie jak w stolicy). Co do samego strajku natomiast - śmieszy mnie poniekąd to jak bardzo taksówkarze chcą zniszczyć iCar. Z konkurencją trzeba walczyć, a nie ją zwalczać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Taksówkarze grożą strajkiem IP: *.autocom.pl 07.10.09, 07:57 Po to nowe technologie sa wdrażane, zeby obniżać koszty i zeby ludziom zyło sie łatwiej i wygodniej. Wy jesteście dinozaurami, którzy nie mogą się dostosowac do nowych warunków rynkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
peter.hound Re: Taksówkarze grożą strajkiem 07.10.09, 13:05 Jeśli mnie nie znasz, to mnie nie oceniaj. Odpowiedz Link Zgłoś
azjatuchajbejowicz Cywilizujemy się, choć nieco powoli 07.10.09, 09:04 W większości angielskich miast tradycyjne taksówki (charakterystyczne pojazdy made in England, można je zatrzymać na ulicy, 20-30% droższe) funkcjonują w najlepsze obok mnóstwa firm typu iCar (wyłącznie na telefon/internet, samochód jaki kto chce). Nikt nie strajkuje, nikt nikomu nie rżnie opon, kto chce macha na taksówkę, kto chce dzwoni po auto do wynajęcia. Wszyscy są zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Taksówkarze grożą strajkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.09, 09:11 To może też przejdź do iCara? Odpowiedz Link Zgłoś
peter.hound Re: Taksówkarze grożą strajkiem 07.10.09, 13:06 Dlaczego Twoim zdaniem miałbym to zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
koljax Re: Taksówkarze grożą strajkiem 07.10.09, 12:08 Skomentuje tylko ostatni wątek - a co w tym zlego ze korzystaja z nawigacji ?? Prosba o wyjasnienia bo za cho..re nie rozumiem w czym problem ?? Odpowiedz Link Zgłoś
peter.hound Re: Taksówkarze grożą strajkiem 07.10.09, 13:09 Problem nie leży w samej nawigacji, bo jeśli zaglądniesz do jakiejkolwiek taksówki, to w niej też ją dostrzeżesz. Problem leży w tym, że miasto od niektórych wymaga opłacenia i zdania egzaminów, a innych traktuje ulgowo. Później dopiero zaczyna wszystkich traktować równo i daje wszystkim takie same przywileje. Odpowiedz Link Zgłoś
koljax Re: Taksówkarze grożą strajkiem 07.10.09, 13:46 No coz, jedyne co moge doradzic, to przejscie do iCara i nie bedziesz musial niczego zdawac. Proste ? Odpowiedz Link Zgłoś
peter.hound Re: Taksówkarze grożą strajkiem 07.10.09, 14:26 Musztarda po obiedzie. O to właśnie w tym wszystkim chodzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Taksówkarze grożą strajkiem IP: *.220.123.187.dsl.dynamic.eranet.pl 07.10.09, 13:57 no tak, zdaja egzamin z topografii i wiedza ktoredy jechac zeby bylo dluzej. Powiedz po co icarowiec ma taki egzamin zdawac skorowiem za ile jade i nie obchodzi mnie czy w tym czasie zrobi 20 czy 30 km - to juz jego problem. Gdyby jezdzac taxi z ul. nowosadeckiej na pradnik czerwony nie bylo rozbieznosci pomiedzy 27 a 68!! zlotych to nie przesiadalbym sie na icara... gdzie ta sama trase jade za 23... Odpowiedz Link Zgłoś
peter.hound Re: Taksówkarze grożą strajkiem 07.10.09, 14:26 Żeby móc projektować należy zdobyć uprawnienia. Bez nich nie da się podpisać żadnego projektu i na tym zarobić. Choćby nawet umiało się to robić lepiej niż niejeden projektant z uprawnieniami. Żeby móc jeździć taksówką należy przejść kurs, zdawać egzaminy - co prowadzi do zdobycia licencji. Później się okazuje, że to wszystko na nic, bo pojawia się ktoś, kto tych egzaminów zdawać nie musi, a może robić dokładnie to samo przewozić ludzi i pobierać za to opłaty. I właśnie z tego względu powinno się wymagać takich samych uprawnień od wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pc Taksówkarze grożą strajkiem IP: *.chello.pl 07.10.09, 02:49 wolna konkurencja w oczy kole niestety proporcje powinny byc takie, ze liczba aut istniejacych firm przewozowych takich jak ICAR powinna wynosic 2 tysiace i max 1 tys taksowkarzy - takich z licencjami, bo gps nie zawsze pokaze pewne miejsca jak kluby itp Najbardzej skolei licze na rozbicie tych sku.... niezrzeszonych, ktorzy potrafia policzyc za przejazd z dworca na Pradnik Czerwony 60 zl wstukujac tylko inna strefe albo sami odpowiednio miksujac. Polecam przejechanie sie taki kawalek z taksowkarzem niezrzeszonym - zobaczycie ile Was policzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozek Re: Taksówkarze grożą strajkiem IP: *.bph.pl 07.10.09, 11:45 Ja w zeszłym roku jechałem z taksówkarzem niezrzeszonym w Gdańsku. Cholernie się spieszyłem, byłem spóźniony na spotkanie. Nie znam dobrze miasta. Zobaczyłem postój, na postoju czerwono-wiśniowego Wartburga (!!!!!) i starego dziadka w środku. Wsiadłem, pojechaliśmy. Na miejscu taksometr pokazał 37. Wyjmuję 5 dych i daję gościowi, a ten mi na to: zaraz, zaraz, to mało jest! Ja mówię: jak to mało? Przecież wyświetla taksometr 37! A on wyciąga poślinioną tekturkę, na której wykaligrafowane ma jakieś ciągi liczb i mówi: ja tu przelicznik mam, co kilometry przelicza! Płaci pan 75 zł! Nie kłócę się, bo spóźniony jestem strasznie, ale czuję, że mnie orżnął. Oczywiście nie ma mowy o paragonie fiskalnym. Dostaję ręcznie wypisany rachunek. Na spotkaniu u klienta opowiadam tę historię i dowiaduję się, że na tej trasie powinienem zapłacić ok. 30 zł... Odpowiedz Link Zgłoś
peter.hound Re: Taksówkarze grożą strajkiem 07.10.09, 13:11 W chwili obecnej taksówki zrzeszone posiadają w cenniku ceny maksymalne ustalone przez miasto. To samo tyczy się stref miejskich i zamiejskich (zostały ujednolicone i oznaczone tablicami na granicach). W związku z czym - jeśli ktoś przewiezie za 60zł z Dworca na Prądnik, to Was oszukuje i możecie śmiało wezwać chociażby policję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: Taksówkarze grożą strajkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.09, 13:36 ...i zanim przyjedzie policja (o ile wogóle przyjedzie), przyjedzie ze dwóch, trzech kolegów pana taksówkarza i was pobije. Ostatnio obserwowane metody taksi w stosunku do ICARA to kłucie opon, wybijanie szyb, próby zastraszania że o przekleństwach nie wspomnę! Ja patrząc na to co w Krk robia złotówy postanowiłem ze już z nimi nie pojadę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaduła za 7 zlotych za trzasniecie drzwiami ! IP: *.multi-play.net.pl 07.10.09, 05:57 to wole knkurencje taxi ! a sam z topografia miasta sobie radzę ! mozecie strajkować ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Taksówkarze grożą strajkiem IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.10.09, 06:37 Ja korzystam z uslug Icara jestem bardzo zadowolony cena mniejsza o 1/3 a jakosc uslug taka sama o ile nie lepsza. Znam cene wczesniej ikt mnie nie probuje oszukac kluczac po miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Taksówkarze grożą strajkiem IP: 87.204.151.* 07.10.09, 07:00 "Nie można się zgodzić na to, by inni przewoźnicy mogli jeździć po pasach dla taksówek i wjeżdżać do strefy B"-a od kiedy takie pasy są własnością taksówkarzy którzy decydują kto ma nimi jeździć? Odpowiedz Link Zgłoś
peter.hound Re: Taksówkarze grożą strajkiem 07.10.09, 13:15 Od kiedy w przepisach o ruchu drogowym dopuszcza się możliwość korzystania z tych pasów pojazdów komunikacji zbiorowej, pojazdów uprzywilejowanych oraz taksówek. Nie ma w nich mowy o samochodach z naklejkami na drzwiach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TataO Taksówkarze grożą strajkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.09, 07:09 Za zablokowanie miasta odbierać im licencje, zobaczymy ilu cwaniaków na drugi dzień będzie jezdziło w barwach icara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stricte Złotówy nie róbcie bucówy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.09, 07:38 taksówkarze to w wiekszości naciągacze i złodzieje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matias72 Taksówkarze grożą strajkiem IP: 77.236.0.* 07.10.09, 07:45 Proponuję bojkot taksówek. Nie ma większego chama na drodze niż taksówkarz: wszędzie się wepchnie, zaparkuje na pasach - bo on jest w pracy. Pazerne istotny, nieuczciwe naciągacze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Bo iCar jest tańszy, tak? IP: *.pl 07.10.09, 07:46 I dlatego będziecie strajkować? A może lepiej pójść za ciosem i obniżyć stawki, hę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Taksówkarze grożą strajkiem IP: *.chello.pl 07.10.09, 07:47 Korporacje zostały ustanowieone po to zeby chronic interesy swoich członków oraz dbać o wysoką jakoś usług przez nich świadczonych. W polskich realiach jednak korporacje wykorzystywane są do tworzenia pewnego rodzaju monopolu, gdzie czlonkowie ustalają pomiedzy sobą ceny oraz inne warunki świadczenia usług. Takie działania są niewatpliwie praktykami ograniczającymi konkurencję i są niezgodne z prawem antymonopolowym. Tzw byłyby, ale korporacjom pozwala się na takie działania w imię dbania o dobry pozim usług. I błąd. Nawet wielki - szczególnie w takim kraju jak Polska, gdzie każdy stara sie naginać prawo do swoich potrzeb czytaj zarobić na nim jak najwiecej. Co do strajku - nie każdy, nawet taki podmiot jak korporacja moze tak poprostu wyjść na ulice. Jeśli strajk nie spełni odpowiednich warunków będzie z mocy prawa strajkiem nielegalnym, a szkody jakie wyrządzi obciążą organizatora, czyli w tym przypadku korporację, powodując po jego stronie odpowiedzialności cywilnej, a w pewnych warunkach zapewne także karnej. Panowie z taxi powinni więc najpierw poradzić się wynajętego prawnika zamiast machać szabelka grożąc strajkiem, który będzie mial na celu utrzymanie ich niezdrowych uprawnień ograniczających konkurencję a spowoduje szkody dla wiekszości mieszkańców miasta. Jako mieszkańca Krakowa oburza mnie to iż jakaś inna grupa mieszakańców jest w stanie działać na szkodę nas wszystkich w obronie w obronie swoich monopolistycznych interesów. Jestem za liberalizacją usług taksówkarskich która pozwoli na wolną konkurencję w tej branży podobnie jak opowiadam się za uwolnieniem zawodów prawniczych. Wiadomo - spowoduje to spadek dotychczasowych zarobków wykonujacych dany zawód ale jednocześnie sprawi, iż tylko CI świadczący w jakis sposób najlepsze usługi zostaną na rynku. Wolnym rynku, który mam formalnie od 1989 r Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rad_kot Taksówkarze grożą strajkiem IP: *.comarch.com 07.10.09, 07:59 Niech się jeszcze oflagują. Moim zdaniem to jest po prostu szczyt bezczelności ze strony taksówkarzy. Przecież wszystkich dotyczą prawa rynku oprócz taksówkarzy, który "uprawiają" zmowę cenową. Odpowiedz Link Zgłoś
koljax Taksówkarze w Krakowie grożą strajkiem 07.10.09, 08:28 Dlaczego w ogole takskarze jezdza wydzielonymi pasami - to powinny byc wylacznie pasy dla autobusow. Przeciez taksowka to nie jest transport zborwowy (zwykle wiezie jedna osobe!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wm23 Re: Taksówkarze w Krakowie grożą strajkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.09, 08:36 Jest jeden argument za tym że mogą: że nie jak dojadą na miejsce to nie parkują tylko jadą dalej nie zajmując miejsca - taki "rozproszony" transport publiczny... tylko że iCar spełnia te warunki jak najbardziej również :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Re: Taksówkarze w Krakowie grożą strajkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.09, 08:57 Zgadzam się! Wynocha z taksowkami z pasa dla auobusow - nie dosc ze zazwyczaj wozone sa pojedyncze osoby to puste taky tez tym pasem jezdza! Odpowiedz Link Zgłoś
peter.hound Re: Taksówkarze w Krakowie grożą strajkiem 07.10.09, 13:26 Proponuję najpierw zająć się kierowcami samochodów osobowych, którzy w ogromnej liczbie również korzystają z tych pasów, choć prawnie nie wolno im tego robić. A następnie zapytać wszystkich klientów taksówek czy wolą stać w korkach i płacić kilka złotych więcej za kurs czy przejechać szybko przez miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
koljax Re: Taksówkarze w Krakowie grożą strajkiem 07.10.09, 13:51 A dlaczego klienci taksowek maja decydowac o organizacji ruchu w miescie ? W czym sa lepsi od zwyklych kierowcow ? Przepraszam ale czy Tobie sie cos nie pomieszalo w glowie ?? Taksowkarze nie tylko ze nie stanowia transportu zbiorowego a co gorsza generuja dodatkowy - niepotrzebny ruch - musza dojechac do klienta. Kolejna grupa roszczeniowa a'la górnicy, ktorym sie wszystko nalezy bo sa gornikami (czy w tym przypadku taksowkarzami). Dosc tego - komuna sie skonczyla panowie! Odpowiedz Link Zgłoś
peter.hound Re: Taksówkarze w Krakowie grożą strajkiem 07.10.09, 14:32 Tutaj nie chodzi o bycie lepszym. Taksówki są uprzywilejowane z dwóch powodów: pasażer płaci za przejazd oraz nie pozostawia samochodu w centrum miasta ograniczając dostępną ilość miejsc parkingowych. Polityka transportowa dąży do tego, żeby tych samochodów w centrum było jak najmniej i taksówki w tym pomagają. W związku z czym są promowane. I nie decydują o tym pasażerowie, a zasady organizowania znośnego poruszania się po mieście. I - nie, nic mi się w głowie nie pomieszało. Taksówka jest środkiem transportu publicznego o czym informacje znajdziesz w odpowiednich rozporządzeniach. A podróż do klienta jest w takim samym stopniu "niepotrzebnym ruchem" jak podróż dwóch osób z jednego gospodarstwa domowego na Kurdwanowie, dwoma samochodami - z czego jeden jedzie pod Jubilat, a drugi na Kleparz. Odpowiedz Link Zgłoś
koljax Re: Taksówkarze w Krakowie grożą strajkiem 08.10.09, 08:10 Taksowki wystaja na postojach taksowkowych wlasnie w centrum miasta - wiec pierwszy argument jest nieco naciagany. Pomijajac juz fakt ze znakomita wiekszosc kierowcow aut prywatnych przejezdza jedynie przez centrum miasta i jedzie dalej (pomijajac juz fakt ze do scislego centrum i tak nie moga wjechac). A to ze pasazer placi to juz w ogole jakis chory argument. To czy pasazer placi czy nie, nie ma zwiazku z korkami w miescie. Nasze prawo w Polsce jest chore o czym najlepiej swiadczy wspomniane rozporzadzenie. Ja nie jestem przeciwnikiem taksowek, pewna (ograniczona ich ilosc jest potrzebna), ale priorytetem powinien byc transport zbiorowy (tramwaje i autobusy). Jesli taksowki nie mialyby prawa wjezdzac na specjalne pasy dla autobusow, to wiecej ludzi jezdziloby autobusami. I tak byc powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
peter.hound Re: Taksówkarze w Krakowie grożą strajkiem 07.10.09, 13:24 Taksówka jest pojazdem transportu publicznego. W Krakowie natomiast wszyscy są przyzwyczajeni do znaków "Nie dotyczy MPK", co później powoduje, że wszyscy myślą iż tylko niebieskie autobusy mogą jeździć wydzielonymi pasami. I wedle tych znaków nawet autobusy firmy Mobilis nie mogłyby poruszać się pasami dla autobusów lub pasami autobusowo-tramwajowymi. Na szczęście ostatnio się to zmienia i może niedługo wszyscy zrozumieją, że wydzielony pas powinien być przeznaczony dla środków transportu publicznego - jakim jest również taksówka. A jeśli nawet kierowca wiezie tylko jedną osobę, to i tak jest to więcej niż średnie napełnienie samochodu osobowego w Krakowie - 1,41 os/poj. W niektórych państwach tworzy się pasy przeznaczone dla samochodów o napełnieniu min. 3os - co pozwala zmniejszych korki na ulicach, bo w końcu rodzina jedzie do pracy razem, a nie każdy swoim samochodem. Ale to już temat do innej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: af Zakorkują miasto? I myślą, że ludzie ich poprą? IP: *.152.155.32.dsl.dynamic.eranet.pl 07.10.09, 08:31 Na pewno w Krakowie nie wsiądę już do taksówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milon Taksówkarze w Krakowie grożą strajkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.09, 08:54 Niech strajkują miasto stanie w korku tak jakby teraz nie stało. Do tej pory taksówkarze zarabiali dosć dobrze więc jak konkurencja weszła to boją się o spadek zysków. Ja proponuję, żeby Panowie radni zajęli się zdecydowanie liczniejszym gronem konsumetów niż taksówarzy i to Nam nierobią dobrze a nie grupie zawodowej - taksówkarzom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maestro Re: Taksówkarze grożą strajkiem IP: 82.160.155.* 07.10.09, 08:55 A strajkujcie sobie....a czy jak Inpost wszedł jako konkurencja Poczty Polskiej, z nowszymi i tańszymi usługami i preferowani przez UKE...to czy pracownicy Poczty strajkowali?? Po prostu taksówkarz to starsi Panowie z poprzedniej epoki, a jesli trafi się jakiś młody to zapewne czci rodzinną tradycję...Opamiętajcie się...Wy mówicie o ulgowym traktowaniu Icara, a jak Wasi bossowie spotykają się na Balicach i podwyższają ceny to jest OK? Wtedy miasto nic nie może zrobić...obniżcie ceny....po prostu, zdrowa konkurencja...prawo jest do tego aby je wykorzystywać... Odpowiedz Link Zgłoś
peter.hound Re: Taksówkarze grożą strajkiem 07.10.09, 13:30 Jeśliby wszyscy kierowcy iCar jeździli taksówkami za takie same stawki za jakie jeżdżą w tej chwili, to wątpię, żeby ta dyskusja w ogóle miała miejsce. A co do spotykania się bossów - zgadzam się w stu procentach. Czekam, aż w końcu choćby jedna korporacja się wyłamie i obniży ceny. iCar pokazał, że w ten sposób najłatwiej zdobyć klientów - ale niektórym wydaje się, że lepiej się nie wychylać, bo jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwy Taksówkarze w Krakowie grożą strajkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.09, 08:55 Nareszcie, najwyższy czas rozbić tę mafie taksi i jeszcze zainteresować się byłymi taksówkarzami jeżdżącymi na lewo bez jakichkolwiek uprawnień.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś