Dodaj do ulubionych

Dobry chleb w Krakowie

IP: 62.233.183.* 14.01.04, 01:46
Nie pisze tutaj najlepszy, bo zaraz zaczna sie klotnie. W nawiazaniu do
wczorajszego protestu zaczalem sie zastanawiac nad tym dobrym chlebem i
pieczywem w Krakowie. Obwarzanki kupuje zawsze na Slawkowskiej, na Plantach.
Ale jesli chodzi o chleb to mam trzy typy. A Wy?
Obserwuj wątek
    • dagmara_p Re: Dobry chleb w Krakowie 14.01.04, 08:04
      Ja kupuje w malej budce kolo bloku, oni maja chleb od Krupy
    • Gość: jo Re: Dobry chleb w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.04, 18:58
      tylko w złotym kłosie!!!!! chleb, bułeczki,ciastka-mniam
    • stalynick jak dobry chleb to 14.01.04, 19:26
      jak dobry chleb to na pewno nie w wielkim mieście jakim jest Kraków. Im większe
      miasto tym gorsze pieczywo.
      Poproś jakiegoś Rzeszowiaka aby eksportował do Krakowa chleb ze swojego miasta
      (a najlepiej z wiosek).
      • Gość: pati Re: jak dobry chleb to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.04, 21:40
        Dobry, bardzo dobry chleb, fantastyczny chleb... to chleb wiejski z piekarni na
        ul. Wawrzyńca. Gorąco polecam. Świeżutki jest przepyszny, ale po kilku dniach
        chyba jeszcze lepszy.
        • stalynick Re: jak dobry chleb to 14.01.04, 23:03
          uu. nie słyszałem o tej piekarni. muszę jechać przekonać się - ale nie będę
          chwalił dnia niczym nie sprawdzę jakie mam koty w worku...

:)
        • Gość: Krzych Re: jak dobry chleb to IP: *.chello.pl 15.01.04, 00:05
          Popieram w 100 % tez tam zawsze kupuje. Ich chleb mozna dostac też w
          Almie....dawnej Krakchemi
    • tomek_i_guska Re: Dobry chleb w Krakowie 14.01.04, 21:19
      Miejsce nie jest ważne liczy się piekarnia.
      Polecam firmę: Kruczek.
      • Gość: magnolia Re: Dobry chleb w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.02.04, 15:06
        Nie znosze Kruczka!!! Na drugi dzien juz do niczego sie nie nadaje, kruszy
        sie... fatalny... wszystko tylko nie Kruczek
    • seven Re: Dobry chleb w Krakowie 14.01.04, 21:22
      ja lubie spod aniolow /grodzka/
      • jacekm22 Re: Dobry chleb w Krakowie 14.01.04, 22:33
        Czy ktos wie gdzie mozna kupic w Krakowie zytni chleb na zakwasie??
        • stalynick Re: Dobry chleb w Krakowie 14.01.04, 23:14
          Powiedz ile potrzebujesz to przywiozę następnym razem z podkarpackiego (duże
          bochenki okrągłe)
          • to.ya do Stalynick'a 15.01.04, 08:39
            Stalynick'u!!
            Czy ja mogłabym prosić? Z góry WIELKIE dzięki!! Jeden bochenek..., proszę!!!
            Pozdrawiam serdecznie,
            Ewa
            • stalynick Re: do Stalynick'a 15.01.04, 22:47
              No to zgłaszajcie się ludziska - bo po jeden bochenek nie opłaci mi się jechać
              (100zł na paliwo). Mogę przywieźć jak będę przy okazji.

Jak będzie więcej chętnych, którzy byliby skłonni mi wyrównać za benzynę (np.
              płacąc za bochenek o złotówkę drożej niż kupię u piekarza), to mogę jechać
              nawet jutro ;) (czyli 100 chętnych - po bochenku). Jeżeli będzie tysiąc
              chętnych to bochenek będzie droższy o 10 groszy na bochenku ;)

Chleb kosztuje zdaje się coś 2.50 (a u nas w lewiatanie ćwiartka jakiegoś byle
              czego (robionego na podobieństwo) kosztuje chyba 2 zł.

Mogę kogoś zabrać ze sobą, aby potwierdził, że nic nie szachraję :)

A tak naprawdę, to liczę, że kogoś zachęcę do takiej współpracy z tamtejszymi
              piekarzami, bo mi się nie chce. Ale jak ktoś by zaczął wozić to zaopatruję się
              na co dzień!

• Gość: dublin Re: Dobry chleb w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.04, 12:38
          nie trzeba nigdzie jeździć..jest chleb godny królów..jest to chleb grzeskowy z
          Piekarni Grzegorz Krupa ul batalionów Chłopskich..ja kupiłem go w sklepie z
          żywnościa ekologiczną na Krakowskiej.Chleb na zakwasie pół kilowy. opakowany w
          papierową osłonkę z informacjami..|cccccuuuuuudo....własnie zjadłem cały!!
          sam!!! ciekaw jestem gdzie go jeszcze mozna dostac. to tu jest strasznie drogi.
          3.20zł.
          • camerthon Re: Dobry chleb w Krakowie 29.02.04, 16:58
            Gość portalu: dublin napisał(a):

> nie trzeba nigdzie jeździć..jest chleb godny królów..jest to chleb grzeskowy z
            > Piekarni Grzegorz Krupa ul batalionów Chłopskich..ja kupiłem go w sklepie z
            > żywnościa ekologiczną na Krakowskiej.Chleb na zakwasie pół kilowy. opakowany w
            > papierową osłonkę z informacjami..|cccccuuuuuudo....własnie zjadłem cały!!
            > sam!!! ciekaw jestem gdzie go jeszcze mozna dostac. to tu jest strasznie drogi.
            > 3.20zł.

potwierdzam - cudowny :-) mozna go tez kupic w piekarni na Siennej (idac od
            poczty glownej do rynku, taka mala piekarenka po prawej stronie). Chleb
            lanckoroński, stamtąd wlasnie, tez jest przepyszny :-)
        • Gość: kasiacha Re: Dobry chleb w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.04, 12:53
          w okrągłej budce na Widoku, koło Market Punktu przy petkli tramwajowej.
          Piekarni nie pamiętam, ale mają szeroki asortyment chlebków "dziwnych", w tym
          tradycyjnych.
        • Gość: mis Re: Dobry chleb w Krakowie IP: 62.233.183.* 27.02.04, 01:36
          Na forum kuchnia pisza o Krakowie.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11019116&v=2&s=0
          • Chleb?
          catalinka 26.02.2004 17:06 odpowiedz na list

Jak to jest z chlebem? Mieszkam w Krakowie i prawie żadne z kupowanych przez
          nas nie nadaje się do jedzenia. W moich rodzinnych stronach ( okolice
          Wielunia, Pajęczna) prawie każdy chleb jest pyszny i długo zachowuje świeżość
          i smak oczywiście. Mój mąż stwierdza, że trzeba wysłać tam piekarzy na
          praktykę. Może tu chodzi o to, że w Małopolsce preferowane są raczej chlebki
          pszenne? Jak to jest w innych częściach kraju. Pozdrawiam
          Kasia

• Re: Chleb?
          jottka 26.02.2004 17:12 odpowiedz na list

większość pieczywa nie nadaje sie do jedzenia z tego powodu, że jest zbyt
          krótko trzymane w piecu - niedopieczone boleśnie jest i przez to ani smaczne,
          ani trwałe

nie tylko krakowska przypadłość :(

• Re: Chleb?
          catalinka 26.02.2004 17:27 odpowiedz na list

Pewnie masz rację, bo jak przywiozłam sobie w styczniu kilka bochenków na
          dodatek krojonych w folii to i tak miały chrupiącą skórkę. Tam pewnie
          przykładają się do dokładnego upieczenia chleba. Pozdrawiam
          Kasia

• Dawniej Król, teraz Czaja i Górnisiewicz
          los_manta 26.02.2004 18:42 odpowiedz na list

Sprobuj kupowac chleb w sklepach przy piekarniach.
          Ulice Szlak i Garbarska.
          Nigdy nie kupuj chleba w worku foliowym. Zaparza sie, robi gliniasty i szybciej
          plesnieje.
          Omijaj duze sklepy. Robia chleb tak jak sie robi ciasto Dr Oetkera. Wlewasz
          wode i heja, a potem nazywa sie to wypiek domowy (z proszku).
          W domu trzymaj raczej w pojemniku drewnianym lub glinianym albo jak babcie w
          grubych lnianych serwetach. Chleb musi spokojnie i naturalnie parowac.
          Kiedys bezkonkurencyjny byl chleb od Króla z Węgłowej, ale go konkurencja
          wykończyła.
          Jesli lubisz zytni chleb, to szukaj na Felicjanek.
          Uwielbiam chleb. A diety bez chleba to brednie, podobnie jak wszystkie inne
          mowiace raz, ze jajka sa zle - teraz dobre, maslo zle- teraz dobre, magrayna
          zla- teraz dobra itd.
          Dlugo zachowuja ,,swiezosc'' chleby z odgrzybiaczami.
          Kazdy chleb z czasem plesnieje (jak naturalne nischlodzone mleko), nawet ten z
          pieca opalanego weglem na kapuscianych lisciach.
          Pozdrawiam.

• Gość: Ewa Re: Dobry chleb w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.04, 00:37
      A ja lubię chleb z piekarni Pawlak na Królowej Jadwigi.
      Osobiście jem ciemne pieczywo,więc mogę polecić tyrolski albo drwal.
      Drogie, ale dobre.
      • Gość: AF Re: Dobry chleb w Krakowie IP: *.comex.pl / *.comex.pl 29.02.04, 22:39
        Potwierdzam od Pawlaka jest bardzo dobry choc ja najczesciej jadam
        slonecznikowy pycha!!!
        Mozna go tez kupic na Karmelickiej obok sklepu Sony i na Rydla na targowisku
    • gph skoro piekarze (wy)kupują w supermarketach 15.01.04, 09:39
      no to chyba tam najlepszy - no nie?
      • jottka Re: skoro piekarze (wy)kupują w supermarketach 15.01.04, 10:55
        ale oni ledwie kupili, to zaraz oddali

no to chyba im nie smakował :(
        • gph Re: skoro piekarze (wy)kupują w supermarketach 15.01.04, 12:05
          jottka napisała:

> ale oni ledwie kupili, to zaraz oddali
          >
          > no to chyba im nie smakował :(

nie smakował, bo za tani był...
        • to.ya Re: skoro piekarze (wy)kupują w supermarketach 15.01.04, 12:12
          jottka napisała:

> ale oni ledwie kupili, to zaraz oddali
          >
          > no to chyba im nie smakował :(

Za to bezdomnym na pewno!!! Bo przecież to Im właśnie piekarze oddali,
          nieprawdaż?
          • stalynick Re: skoro piekarze (wy)kupują w supermarketach 15.01.04, 22:37
            Najlepszy z dostępnych mi w Krakowie to Chleb Wiejski z piekarni "OPNAL" z
            Siemianowic Śląskich (niestety dostępny jest tylko krojony).
            Jest to taki podłużny chlebuś jak te nasze w stylu "z piekarni Żurek", tyle że
            różni się kolorem i smakiem. Zwykle te chleby są białe jak ściana, są suche jak
            trociny a żuje się je jak gumę. Ten o którym wspominałem na początku jest
            ciemny i ma fajny zapaszek.
            Ja go kupuję w lewiatanie na Oświecenia (jest na przeciwko przejścia
            podziemnego - zaopatrzają się w nim też studenci z akademików PK (które stoją
            po drugiej stronie drogi))
            • skks Re: skoro piekarze (wy)kupują w supermarketach 15.01.04, 23:04
              :))
              Potwierdzam, że na Wawrzyńca chlebek jest ekstra klasy:)
              Tylko trzeba kupować największe bochny.
              Nie wiem dlaczego im większy tym lepszy!
              • stalynick Re: skoro piekarze (wy)kupują w supermarketach 15.01.04, 23:22
                Czy to znaczy, że na Wawrzyńca jest ten sam, o którym mówię?
                • skks Re: skoro piekarze (wy)kupują w supermarketach 15.01.04, 23:27
                  No nie jest Ci on z Siemianowić ani z Podkarpacia:))
                  ale Wawrzyński ze znanych mi lajlepszy.
                  Warto sprawdzić i nie myślec o kotach we worach:)
                  • stalynick Re: skoro piekarze (wy)kupują w supermarketach 15.01.04, 23:37
                    Jeszcze go nie znam - ale na pewno wkrótce poznam ;)
                    • skks Re: skoro piekarze (wy)kupują w supermarketach 15.01.04, 23:39
                      Tylko nie pytaj dlaczego kupisz zwykły i smaczny polski chleb we francuskiej
                      piekarni:))))
                      Tego to chyba nawet właściciel nie wie:)
                      • stalynick Re: skoro piekarze (wy)kupują w supermarketach 16.01.04, 00:07
                        <lol2>
                        • Gość: kasiacha Re: skoro piekarze (wy)kupują w supermarketach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.04, 13:00
                          Chleb z Wawrzyńca jest najlepszy. Jeżdżę po niego z Bronowic do Elei (dawniej
                          Billa, na Mackiewicza), bo w mojej okolicy sklepy preferują słowiański, który
                          nadaje się tylko, żeby stanąć w gardle piekarzowi, co go upiekł. Czego mu
                          nawiasem mówiąc życzę, bo taka profanacja chleba to grzech. Dawniej piekarz to
                          był mistrz, a chleb - świętość. Dziś - gniot i zapychacz żołądków. Ale
                          niektórzy potrafią! Cześć im za to!
    • Gość: mis Re: Dobry chleb w Krakowie IP: 62.233.183.* 17.01.04, 16:02
      A ja mam 3 typy z zupelnie malych piekarni.
      1.Gornisiewicz i Czaja ze Szlaku (trudno mi sie zdecydowac) Zytni slonecznikowy
      ze Szlaku jest chyba najlepszy jaki kiedykolwiek juadlem.
      2.piekarnia na Dlugiej (naprzeciw rybnego)
      Z Wawrzynca, to o ktora piekarnie chodzi? Te blizej Starowisnej czy liceum?
      Ja wole chleb na kromki blizej Starowislnej.
    • olik1980 Re: Dobry chleb w Krakowie 27.02.04, 08:59
      AWITEKS i ich chleb "Zbójnicki" Nawet Makłowicz chwalił w jakimś felietonie.
      Ich budki są chyba w całym mieście (takie zielone) Jem tylko to. A ich
      świderki - niebo w gębie. Za 35 gr dostaje się dużą, słodkawą bułę. Pycha!!
      • bladatwarz Re: Dobry chleb w Krakowie 28.02.04, 03:06
        To sama chemia, oszlales?
        • ashek Re: Dobry chleb w Krakowie 28.02.04, 03:58
          jest na pradniku taka mala jeszcze tradycyjna piekarnia - rog dobrego pasterza
          i majora - chleba co prawda tam nie kupowalem, ale zwykle wodne bulki sa
          extraklasa. polecam
          • zbigniew74 Prądnik Julius Meinl (Major):) 28.02.04, 11:06
            Jak w tytule tam kupujemy chcleb i jest bardzo dobry ale nie wiem z jakiej
            piekarni:)

Natomiast szynki, kiełbasy i inne mięsiwa tylko w ALTI na górze:)

Pozdr
            • Gość: henio56 Re: Krowodrza Górka IP: *.comnet.krakow.pl 28.02.04, 11:24
              W piekarni na ul.Rusznikarskiej za dawnym Majorem, kilka gatunków bardzo
              dobrego chleba ,na zakwasie też.
    • Gość: petroniusz opinia p Makłowicza IP: *.markom.krakow.pl / *.markom.krakow.pl 28.02.04, 11:57
      To, że Makłowicz chwalił to żadna rekomendacja Ja mam dobrą pamięć i pomnę jak
      p. M tępił w gazecie wspaniały mały sklepik na Sw Jana Ostatni z prawdziwym
      chlebem, serem szczapkami na podpałkę Wtedy p M jeszcze nie wiedział, ze takie
      sklepiki w śiecie sa modne i żadał zamknęcia bo ponoć nie pasował do
      wielkomiejskości Krakowa
      • Gość: TGIF Re: opinia p Makłowicza IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 28.02.04, 17:51
        A gdzie dokladnie jest ten sklep? I jak sie nazywa? Interesuja mnie fajne
        sklepiki na terenie Starego Miasta.
        Jak dotad najbardziej lubie Dominika na placu Dominikanskim - duzy wybor
        pieczywa i innych rzeczy, mozna zawsze wyskoczyc/otwarty 24h/, no i blisko dla
        nas.
        Drugi ktory sobie bardzo cenie to Pod Aniolami, chleb wiejski zawsze dostepny.
        • Gość: Petroniusz Re: opinia p Makłowicza IP: *.markom.krakow.pl / *.markom.krakow.pl 28.02.04, 21:45
          Sklepiku dawno już nie ma Być może opinia p
          akłowicza wpłynęła na jego zniknięcie
      • kocibrzuch Re: opinia p Makłowicza 29.02.04, 09:24
        Sklepik był świetny, przedpotopowy, pamiętam go od dziecka, kupowałem tam szczapki. Jednak to nie opinia Makłowicza wpłynęła na jego zniknięcie (której zresztą nie znam). Prowadziła go sympatyczna babulinka, dla której ten sklepik był całym życiem, niestety od lat nie był to żaden interes i dopłacała do niego jej córka. Babcia, jak ją ostatnio widziałem, miała lat 93 (słownie dziewięćdziesiąt trzy), pewnie sklepik działał dopóki żyła.
    • Gość: mis Czyli w Krakowie mozna kupic dobry chleb, IP: 62.233.183.* 28.02.04, 18:27
      malkontenci?
    • Gość: lojezusie Re: Dobry chleb w Krakowie IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 28.02.04, 19:35
      chleb w krakowie jest obrzydliwy. a to przez kminek nagminnie dodawany do
      pieczywa. czy krakusy maja manie na punkcie kminku? za niedlugo bedziemy
      kupowali kminek w kminku
      • Gość: henio56 Re: Dobry chleb w Krakowie IP: *.comnet.krakow.pl 28.02.04, 22:58
        Ja też nie nawidzę kminku, w chlebie wygląda jak mysie odchody.Ale nie
        przesadzaj nie ma go w każdym chlebie, bo dawno bym umarł.
    • Gość: Petroniusz p Makłowicz raz jeszcze IP: *.markom.krakow.pl / *.markom.krakow.pl 29.02.04, 12:07
      Inna rzecz, że p M np nie wie, że borówka czerwona i żurawina to inne rośliny
      Tej niewiedzy dowiódł w jednym z programów
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka