peteen 22.10.09, 12:55 to, rzecz jasna, fantastyczna golonka, którą, po podgotowaniu, opieka się, aż skórka stanie się chrupiąca podają ją w wielu miejscach i o różnych porach dnia i nocy, a najlepiej smakuje z litrem ulubionego piwa... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sabbina Re: golonka po beskidzku - co to takiego? 22.10.09, 13:01 idź, pobiegać, popływać, poruszać się... bo tylko te golonki jecie, a potem się dziwicie, że Polacy mają najczęściej zawały w Europie, ..... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: golonka po beskidzku - co to takiego? 22.10.09, 13:21 A gdzie podają najlepsze golonki w Krakowie ? W sam raz czas na golonki i piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: golonka po beskidzku - co to takiego? 22.10.09, 14:12 idź się utop... w oceanie swej wiedzy doktoranckiej Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: golonka po beskidzku - co to takiego? 22.10.09, 22:15 sabbina napisała: > idź, > pobiegać, > popływać, > poruszać się... Jestem za, a nawet popieram. Ale zmuszać nie nada. Odpowiedz Link Zgłoś
gph po beskidzku? 22.10.09, 16:09 w Krakowie? to już wolę po bawarsku w Buenos Aires. Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: golonka po beskidzku - co to takiego? 22.10.09, 16:39 Od dawna wiadomo, że golonka występuje w dwóch zasadniczych postaciach: 1.golonka beskidzka 2.golonka z kickiem Podobnie zresztą jak prawie każda sucha. Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo Re: golonka po beskidzku - co to takiego? 22.10.09, 18:17 ja tam wolę golonko bez przypiekania, takie z wody. Co, to ,takiego ten kicek ? Odpowiedz Link Zgłoś
cortez.the.killer Lata temu była taka-od dawna już 22.10.09, 19:37 nieistniejąca-knajpa na rogu Grzegórzeckiej i Daszyńskiego.Tam podawano znakomitą golonkę z wody.Obowiązkowo z kickiem właśnie:)) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Lata temu była taka-od dawna już 22.10.09, 19:47 Oj tak, tam była tak zwana mordownia. A jednak nie ma stałego miejsca w Krakowie gdzie podają golonki choćby krakowskie, ale w czasie imprez na płycie Rynku Głównego podają golonki z grilla i do pianki. Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Lata temu była taka-od dawna już 22.10.09, 21:02 a spróbuj w ck, z ich własnym, warzonym na miejscu piwem... Odpowiedz Link Zgłoś
dora5 Re: golonka po beskidzku - co to takiego? 22.10.09, 22:13 Je'golonka? Jest - beskidzka! .....bez cego...?!!!! (właśnie przekręciłam z suchej, starej kiełbasy:-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
mnop2 Re: golonka po beskidzku - co to takiego? 22.10.09, 21:34 to gdzie to - w końcu!;)- można zjeść? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: golonka po beskidzku - co to takiego? 22.10.09, 21:36 No właśnie, mówicie takimi skrótami, że nie wiadomo w którą stronę się udać. Co to jest ck ? Odpowiedz Link Zgłoś
cortez.the.killer Schodzi się, schodzi i schodzi..... 22.10.09, 21:55 bo to długie schody są.:)) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Schodzi się, schodzi i schodzi..... 22.10.09, 21:57 czyli schodami w dół - to gdzieś musi być w Rynku w piwnicach ? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Schodzi się, schodzi i schodzi..... 22.10.09, 21:58 Grodzka - Chłopskie jadło ? Odpowiedz Link Zgłoś
cortez.the.killer A kiedy się już zejdzie na dół to 22.10.09, 22:02 widać skomplikowaną maszynerię mini BROWARU. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: A kiedy się już zejdzie na dół to 22.10.09, 22:04 nic nie widzę, nie jestem takim bywalcem piwnic , ale na golonkę warto Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: A kiedy się już zejdzie na dół to 22.10.09, 22:11 Dajcież tą odpowiedź, gdzie jest w Krakowie najsmaczniejsza golonka z pianką ? Już w żołądku kręci na myśl wycieczki i sprawdzenia na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: To CK Browar przy ul.Podwale :((( 22.10.09, 22:37 OK, tylko dlaczego taka smutna mina przy podawaniu adresu ? To sprawdzimy co to za golonko stawiają, prawie łikend nadchodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
mnop2 Re: To CK Browar przy ul.Podwale :((( 22.10.09, 22:55 nooo to pojechałeś! :DD Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: To CK Browar przy ul.Podwale :((( 25.10.09, 18:45 cortez.the.killer Ales jest kłamczuszek, całe Podwale zeszłam i żadnego CK Browar nie ma , a już o golonce ani słychu ani widu. Mimo wszystko nie żałuje spaceru, choć obeszłam się samym smakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
seven Re: To CK Browar przy ul.Podwale :((( 25.10.09, 19:43 ck browar jest zaraz kolo bagateli. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: To CK Browar przy ul.Podwale :((( 25.10.09, 19:58 seven napisał: > ck browar jest zaraz kolo bagateli. Dobrze, następnym razem sprawdzę dokładnie, choć w każde miejsce zaglądałam i przy okazji znalazłam takie perełki kamieniczek że oko miało ucztę zamiast żołądek :) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: To CK Browar przy ul.Podwale :((( 08.11.09, 17:22 Fantastyczne miejsce to CK Browar. Toż to przy Bagateli, tuż , tuż, a klimat iście pod golonka. Jeno nie ma tam golonka po beskidzku, ale wieprzowe bez nazwy. W każdym razie Cortez.the.killer miał rację co do lokalu. Warto się tam wybrać, choćby po to, by go popodziwiać i pooglądać kolekcje. Jojjjj, dzięki za propozycje wyjścia z domu :) Odpowiedz Link Zgłoś
peteen rito, nie brnij dalej... 25.10.09, 19:55 ck browar to jedna z bardziej znanych firm piwno-golonkowych w krakowie i nie da się nie znać tego adresu, bo jest taki sam jak dh elefant wisisz kortezowi rurę piwa imbirowego w rzeczonym ck... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: rito, nie brnij dalej... 25.10.09, 21:33 Staram się iść prostą drogą, jak kierunkowskaz wskazuje, lecz cóż to widzę ? Otóż bywalcy mają swoje ścieżki i nazewnictwa. Koniecznie będę musiała się wybrać i sprawdzić, czy aby znów na manowce mnie nie wyciągacie ;)))))) Ach, już coś mi świta, czy to aby nie tam gdzie po schodkach w dole odbywały się szanty ? To pewnie tam. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: rito, nie brnij dalej... 08.11.09, 22:54 peteen napisał: > ck browar to jedna z bardziej znanych firm piwno-golonkowych w krakowie i nie d > a > się nie znać tego adresu, bo jest taki sam jak dh elefant > wisisz kortezowi rurę piwa imbirowego w rzeczonym ck... A co wisi to nie utonie. Myliłam się co do miejsca, ale trafiłam i oczywiście tam nigdy żadnych szant nie było. Dziękuje Peteen za cierpliwość w tłumaczeniu. Będziesz mógł pić piankę z tego piwa imbirowego;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: golonka po beskidzku - co to takiego? 22.10.09, 22:13 peteen napisał: > podają ją w wielu miejscach i o różnych porach dnia i nocy, a najlepiej > smakuje z litrem ulubionego piwa... Pifko to akurat teraz piję, a goloneczka hmmmm. Chętnie z każdym podzielę się swoją porcją, a nawet oddam w całości ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: golonka po beskidzku - co to takiego? 22.10.09, 22:39 A co Adamie ? Cholesterol ? Raz w roku można sobie pozwolić, to taka tradycja piwna. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: golonka po beskidzku - co to takiego? 22.10.09, 23:11 rita100 napisała: > A co Adamie ? Cholesterol ? Nawet lubię golonkę, ale w ilości może 3 dkg i dość ;). Więcej mi nie smakuje. A co do cholesterolu, to rok temu był, w sierpniu nie było, a teraz pewno znów może być :(. Popieram sabbinę, ruszać się, jak kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: golonka po beskidzku - co to takiego? 22.10.09, 23:16 a co to to dało naszemu omc doktorzynie? jak był gruby tak jest nadal... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: golonka po beskidzku - co to takiego? 23.10.09, 09:30 peteen napisał: > a co to to dało naszemu omc doktorzynie? > jak był gruby tak jest nadal... może to genetyczne ? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: golonka po beskidzku - co to takiego? 23.10.09, 09:29 adam.eu napisał: > Nawet lubię golonkę, ale w ilości może 3 dkg i dość ;). > Więcej mi nie smakuje. > > A co do cholesterolu, to rok temu był, w sierpniu nie było, a teraz pewno znów > może być :(. > > Popieram sabbinę, ruszać się, jak kto lubi. > Nie tylko, jeszcze trzeba rzucić palenie, rzucić samochód. Pomyśl ile przesiedzisz w bezruchu w korkach ulicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 golonka koszerna - co to takiego? 23.10.09, 03:45 To golonka z prosiakow karmionych wylacznie mlekiem matki. Tylko taka wieprzowina jest koszerna, jak twierdza rabini Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: golonka koszerna - co to takiego? 23.10.09, 09:35 i do tego piwo koszerne Maccabee Beer :) Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: golonka koszerna - co to takiego? 23.10.09, 10:03 no i bilety w reku na mecz Cracovii Odpowiedz Link Zgłoś
cortez.the.killer Bardzo proszę-wręcz domagam się!!!-nie kończmy 03.11.09, 15:38 tego smakowitego tematu.Są jeszcze przecież różne rodzaj pierożków,jest barszcz czerwony,bigos,punkt G. -- Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Bardzo proszę-wręcz domagam się!!!-nie kończm 03.11.09, 22:41 Jak to miło słyszeć, gdy ludzie domagają się chleba i igrzysk :))) Pozwoliłam sobie zażartować, lecz niestety, mamy jeszcze do zjedzenia golonko po beskidzku. Nikt się jeszcze nie pochwalił smakiem tej potrawy, a trzeba przed postem zdążyć. Powiedzieli naukowcy w programie telewizyjnym, ze aby się uchronić przed wirusem grypy trzeba dużo mięsa zjadać. Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 golonko 03.11.09, 23:14 golonko to przy pomocy pedzla z piana i zyletki, a golonka przy pomocy noza i widelca. Widzisz roznice? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: golonko 03.11.09, 23:22 Teraz dopiero widzę. Dziękuje za naukę. Ile się należy za korepetycje? Jak to człowiek musi się całe życie uczyć. Dobra, postawie Ci podwójne golonka ;))))) O alkohol sam musisz zadbać;) Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: golonko 03.11.09, 23:52 przez golonke do punktu G, jak Cortez zauwazyl ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: golonko 04.11.09, 10:07 Zgadza się, golonka to tylko droga do uczty żołądka, ucztą dla duszy może być to www.youtube.com/watch?v=2PRYhDItPT0 A punkt G to fantazja Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl to po niemiecku 08.11.09, 17:40 opieczona golonka czyli haxe. de.wikipedia.org/wiki/Eisbein po polsku nie ma bo w Polsce nikt nie zna.. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: to po niemiecku 08.11.09, 17:55 Były kiedyś te golonki na Małym Rynku pod ogromnym namiotem z piwem bawarskim. Oj tam się działo a działo, tłok jak na Marszałkowskiej był. Odpowiedz Link Zgłoś