Dodaj do ulubionych

Kościół namawia na randkowanie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 11:59
Super inicjatywa, pozytywny i pożyteczny! Oby tak dalej KK
Obserwuj wątek
    • gulcia77 Re: Kościół namawia na randkowanie 23.10.09, 12:19
      I właśnie tak widzę ewentualną rolę religii - dbanie o poczucie wspólnoty między
      ludźmi w bardzo wielu aspektach, a nie narzucanie poglądów, tym, którzy myślą
      inaczej :)
      • Gość: MACIEK Re: Kościół namawia na randkowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 12:57
        POPIERAM CIĘ W 100% JA JUŻ 8 LAT PO ŚLUBIE ZERO WYJŚĆ 2 DZIECI
        MIJAMY SIĘ W PROGU DRZWI GDZIE TE DOBRE CZASY KINO BARY KNAJPKI
        SPACERKI CZASAMI MAM DOŚĆ ZE SIĘ OŻENIŁEM.POZDRAWIAM
        • Gość: coss Re: Kościół namawia na randkowanie IP: *.strong-pc.com 23.10.09, 16:04
          Jaka jest różnica między podrywaniem obcej kobiety, a podrywaniem
          swojej kobiety?

Taka jak między polowaniem, a świnobiciem.

EOT.
        • Gość: os Relacja mąż-żona IP: 89.72.18.* 23.10.09, 18:43
          Ale dlaczego to tylko i wyłącznie MĄŻ ma się starać o względy żony, tj zabierać
          ją na randki, kupować kwiaty, szeptać czułe słówka?

Dlaczego to ŻONA od czasu do czasu nie może wpaść na pomysł i zabrać męża na
          miasto, na koncert, gdziekolwiek?

Dlaczego zawsze kobiety czekają, żeby mężczyzna "zrobił pierwszy krok", "wykazał
          się inicjatywą", "pomyślał nad spędzeniem wieczoru" i inne takie.

Równouprawnienie to równouprawnienie.
      • Gość: asfi Re: Kościół namawia na randkowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 13:44
        i vice versa - jako katolik odczuwam raczej narzucanie mi tego co jest dla mnie
        dobre, a co zle. katolikow traktuje sie jak ciemnote i debili, bo tak kaza
        media.pozdro
        • kretynofil Pozdrowienia dla cenzora! 23.10.09, 15:30
          Dzieki za skasowanie posta.

Powtarzamy wiec: jak przedstawiciel kosciola lamie prawo (nawolujac do antysemityzmu, dopuszczajac sie pedofilii), to jest to wybryk przedstawiciela kosciola.

Jak przedstawiciel kosciola (w tym wypadku raczej parakatolicki portal) napisze cos do rzeczy, to od razu jest to stanowisko kosciola.

Zdecydujcie sie, inteligentni inaczej wyznawcy sekty z watykanu: albo kosciol nawoluje do pedofilii, antysemityzmu i randkowania, albo kosciol nie istnieje a Jankowski nawoluje do antysemityzmu, paparazzi do ukrywania pedofilii a jakis podrzedny portal do randkowania...
    • Gość: jasne Kościół namawia na randkowanie IP: 86.46.61.* 23.10.09, 12:20
      "Małoznowie, randkujcie!" tak naprwdę w ustach Kościoła znaczy "Idźcie i
      rozmnazajcie się"
      • ttiikkttaakk Re: Kościół namawia na randkowanie 23.10.09, 13:47
        Gość portalu: jasne napisał(a):

> "Małoznowie, randkujcie!" tak naprwdę w ustach Kościoła znaczy "Idźcie i
        > rozmnazajcie się"

co Ty opowiadzasz, przecież oni wcale nie potrzebują nowych wiernych
      • Gość: para-wierzacy Re: Kościół namawia na randkowanie IP: *.55.classcom.pl 23.10.09, 17:15
        do "jasne", "kretynofila" itp.
        Co Wy pie.... Sam nie jestem zwolennikiem KK, a szczególnie wierchuszki KK, ale
        nieco obiektywizmu się należy. Dlaczego kasujecie szeregowych katolików, którzy
        coś pożytecznego chcą dla bliźnich zrobić. Podoba mi się ta idea. To znacznie
        więcej, niż grać d... w fotelu i wypisywać na forum złośliwe banialuki
        • kretynofil Alez ja prosze o to samo... 23.10.09, 19:18
          O obiektywizm i konsekwencje - jesli mozna niewielka acz pozyteczna inicjatywe nazwac "nauczaniem kosciola", to tak samo mozna dowolne naduzycie tak nazwac.

Sorry, dlaczego ma byc tak ze jak kosciol robi cos dobrego, to mowi sie o tym jak o czyms standardowym, czyms co jest stanowiskiem i nauczaniem kosciola, a jesli robi cos zlego, nawet na samym szczycie, to jest to juz tylko "odosobniony incydent"?

Chcesz byc obiektywny - stosuj ta sama miare do roznych zjawisk, tak pozytywnych i negatywnych. W przeciwnym razie gadanie "Sam nie jestem zwolennikiem KK" wyglada troche smiesznie...
          • rdabr Re: Alez ja prosze o to samo... 23.10.09, 22:20
            Ależ tak to właśnie jest.

Gdyby Kościół miał w statucie napisane szerzenie antysemityzmu, pedofilii, czy czegoś tam jeszcze, to byłoby to stanowisko Kościoła. Ale nie ma. Podobnie gdy obywatel Tusk wygłasza orędzie do narodu to prezentuje w nim stanowisko rządu. Ale przypuśćmy że Tusk prowadząc samochód przekroczyłby dozwoloną prędkość. Wtedy powiedziałoby się że to *Tusk* złamał przepisy, a nie rząd RP.

Najbardziej bulwersuje jednak fakt że KK z jednej strony szerzy bardzo surowe "standardy moralne", a z drugiej strony nie dość że ignoruje przypadki łamania przez swoich tych swoich standardów, to jeszcze stara się tuszować przypadki dopuszczania się przestępstw.
    • Gość: gość Kościół namawia na randkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.09, 13:07
      Super pomysł na zabiegane, współczene życie. Próbowałem - działa
      wspaniale.
      • Gość: ona ze stażem Re: Kościół namawia na randkowanie IP: *.mofnet.gov.pl 23.10.09, 13:32
        SUPER POMYSŁ!
        Jestem pod wrażeniem!:-)
        Jestem 11 lat po ślubie i faktycznie codzienność wygląda
        nieciekawie: praca, dom, obiad, porządki, lekcje dzieci...Nie ma już
        czasu i możliwości by pomyśleć nie o nas jako rodzicach, ale o nas
        jako partnerach...
        Ostatni raz wyjście z mężem bez "obstawy" miałam...kilka lat temu:-/
      • Gość: mama Re: Kościół namawia na randkowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 13:35
        Jak działa, to opisz jak :-) A tak na serio, to jak ma wyglądać to
        wsparcie? Opiekują sie dziećmi w czasie randki rodziców czy co?
    • zb1k Re: Kościół namawia na randkowanie 23.10.09, 13:08
      a w ramach tej grupy mozna wymieniac sie partnerami??
      • ttiikkttaakk Re: Kościół namawia na randkowanie 23.10.09, 13:42
        można, ja pozwalam
    • Gość: Jacek Kościół namawia na randkowanie IP: *.mrr.gov.pl 23.10.09, 13:35
      Wow, nie sądziłem, że kiedykolwiek wyrażę się z uznaniem o jakimś
      pomyśle Kościoła katolickiego, ale muszę szczerze przyznać, że ta
      inicjatywa ma coś w sobie. Dotyka sfery tak prywatnej jak stosunki
      między małżonkami, a jednocześnie nikt nie wpycha się butami w ich
      życie. Bardzo fajny pomysł.
      • Gość: DC do czasu pierwszej randki IP: *.ghnet.pl 23.10.09, 14:06
        Jak się do nich zbliżysz to dostaniesz wykład o :
        - nienarodzonych dzieciach (choćbyś miała już 5)
        - zakazie gumek
        - zaletach naturalnej pseudo-antykoncepcji i posiadania 10 dzieci

• ttiikkttaakk Kościół namawia na randkowanie 23.10.09, 13:39
      randkowicze, tylko pamietajcie o gumkach ;p
      amen

oj, tzn. zapomnijcie, bo to grzech!

randka tak, prezerwatywa nie
      amen
      • Gość: as Re: Kościół namawia na randkowanie IP: 213.17.181.* 23.10.09, 15:27
        ale przecież nikt Cię nie zmusza do używania kalendarzyków itp, gumki są
        ogólnodostępne, po co ten jad?
        • Gość: gosc Re: Kościół namawia na randkowanie IP: *.csk.pl 23.10.09, 15:45
          stanowisko kościoła: antykoncepcja to grzech, nawet w opanowanej epidemią hiv
          Afryce, lepiej jest bezgrzesznie umrzeć niż grzeszyć uzywajac antykoncepcji;
          tylko przypominam jakie jest stanowisko kościoła, a ty od razu "jad"
          nie chce żeby randkowicze zgrzeszyli i zaprzepascili szanse na życie wieczne
          mam dobre intencje a ty mi "jad" wypominasz, oj nieładnie, tak oceniać innych po
          sobie, nieładnie
          • Gość: as Re: Kościół namawia na randkowanie IP: 213.17.181.* 23.10.09, 16:48
            Jad, cynizm czy ironia, wszystko jedno: do jednego się sprowadza, wiem że sobie
            jaja robisz. Mi chodzi tylko o to, że przeciwnicy Kościoła (często słusznie)
            zarzucają mu wchodzenie z buciorami do cudzego życia, wy (czyt. Ty i Tobie
            podobni) żartujecie sobie/obrażacie/ironizujecie w kwestii cudzych uczuć.
            Konsekwencji troszkę :)

Masz gumy na każdym kroku, nie musisz o nie walczyć, ja też używam i co? I nic
            się nie dzieje, jak ktoś jest religijny i woli ich nie używać też ma takie
            prawo, co nie?
    • ari.vatanen Bardzo słusznie. Ja mam z żoną umowę, że 23.10.09, 14:02
      przynajmniej raz na miesiąc idziemy na romantyczną kolację. I choć mamy
      znajomych z którymi się spotykamy i imprezujemy to nie to samo co sam na sam:)
    • Gość: lucas Kościół namawia na randkowanie IP: 195.8.216.* 23.10.09, 14:30
      Odkąd wychodzimy razem sami ze sobą bez dzieci i znajomych - chociaż na
      godzinę, chociażby na krótki spacer - nie koniecznie od razu na kolację. Jest
      po prostu lepiej. Polecam.
      • Gość: ciekawy Re: Kościół namawia na randkowanie IP: *.pools.arcor-ip.net 23.10.09, 14:48
        A jaki to Kosciol,bo ja nie wiem,poniewaz Kosciolow mamy w Polsce
        ok.30? Czyzby to Kosciol katolicki?,albo kalwinski?
      • Gość: xxx Re: Kościół namawia na randkowanie IP: *.retsat1.com.pl 23.10.09, 14:52
        a to ludzie bez kościoła tego nie wiedzieli. Niedługo będą musieli podpowiedzieć
        jak jeść spać i dzieci robić, dopiero będą bohaterami
        • Gość: as Re: Kościół namawia na randkowanie IP: 213.17.181.* 23.10.09, 17:35
          Równie dobrze można powiedzieć: ludzie by czegoś nie wiedzieli bez gazety.pl.
          Zwłaszcza teraz w dobie tysięcy artykułów wskazujących jak poradzić sobie ze
          stresem/dziećmi/psem/rodziną/samochodem/czymkolwiek nagle oburzył Cię artykuł
          tylko dlatego, że był na stronie katolickiej. Masakra.
    • winogronka.easy Kościół namawia na randkowanie 23.10.09, 14:52
      A ja nie tak widze role kosciola w zyciu ludzi. Ksieza to nie
      psycholodzy a ludzie to nie barany ktorym trzeba mowic co nalezy
      robic. Z resszta nie bardzo ufam radom na temat malzenstwa od ludzi
      ktorzy o malzenstwie z natury rzeczy nie maja pojecia.
      • Gość: kolendrs Re: Kościół namawia na randkowanie IP: *.os2.kn.pl 23.10.09, 15:12
        a tu sie troche mylisz, bo w seminariach psychologia, terapie uzaleznień itd. to najszersza po teologii część nauki. A jak psycholog bezdzietny prowadzi terapię dzieci lub niezamężna (i bezdzietna) nauczycielka je uczy to też sie nie zna? Kwestia wykształcenia, a nie stanu cywilnego.
      • Gość: kkk Re: Kościół namawia na randkowanie IP: 94.254.166.* 24.10.09, 11:56
        I tu się mylisz. Ksiądz w pewnym sensie też jest psychologiem bo przychodzi do
        niego wiele osób którzy potrzebują wsparcia duchowego, porady w życiu. Na
        spowiedzi słyszy o wielu problemach, w życiu małżeńskim także. Ma więc ogląd
        spraw i słuchał w swoim życiu wielu małżonków-jak psycholog. A ludzie
        potrzebują czasem porady, nie dlatego że są "baranami" jak to napisałaś ale
        dlatego że często zabiegani i zmęczeni codziennym życiem zapominają o tym co
        ważne. Co złego w tym że ktoś im o tym przypomni??? Nie może to być ksiądz czy
        katolicki portal? Ilu małżonków zabierze swoją drugą połówkę po tym artykule na
        jakiś koncert, kolacje, spacer i poczuje się znów jak w czasach narzeczeńskich?
        Czy to znaczy że są baranami? Bo chcą poprawić relacje małżeńskie? Gdyby
        napisała taki artykuł jakaś gazeta "kobieca" to można by zastosować w życiu a
        jak portal katolicki to "już nam mówią co należy robić"??? Ja uważam że to
        świetna inicjatywa! Gratuluje pomysłu!
    • Gość: AniaB Kościół namawia na randkowanie IP: *.chello.pl 23.10.09, 15:08
      Bardzo dobry pomysł, fantastyczna sprawa oderwanie się od
      rzeczywistości.Super jestem za!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • bojabedezlosliwynamaxa Małżonka z 3miesięcznym stażem. Zobaczymy gdy... 23.10.09, 15:17
      będzie miała 30 lat stażu hehehehehehe.
    • Gość: de0@o2.pl Kościół namawia na randkowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 15:43
      faceci "bez jaj" biegający w czarnych kieckach najwięcej wiedzą o zyciu. jak dla mnie to sami powinni sie leczyć a nie doradzać innym. dobrowolne odmawianie sobie przyjemności to przecież objaw choroby psychicznej.
    • emcza Kościół namawia na randkowanie 23.10.09, 16:08
      przypomniałe sobie, że dawno nie kupiłem swojej kobiecie kwiatów. jak bedzie
      jakiś fajny film w kinach to może się wybierzemy :-). bardzo fajna inicjatywa.
    • Gość: kruk51 Kościół namawia na randkowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 16:23
      Otóż co się dzieje ! Kościół oplata swymi mackami każdą dziedzinę życia
      społecznego, publicznego ! Uważając, że ma do tego prawo. Jest to prawo
      kaduka. Księża zastępują już socjologów, psychologów i lekarzy różnych
      specjalności. Krótko mówiąc jest ich stanowczo za dużo. A każdy zbija
      kasę. Jest to jedyny zawód w kryzysowej Polsce,którego kryzys nie się
      gnął. Kościół w Polsce już dawno przekroczył swoje kompetencje. A gdzie
      respektowanie Konstytucji. A gdzie ewangeliczne; co cesarskie cesarzowi
      ....... Panowie politycy ! Wy drzecie koty ze sobą a nie długo Koś
      ciół i Wam dupę skopie. Obudzicie się z ręką w nocniku. To nie Wy tu
      jesteście podmiotem. Podmiotem w tym kraju jest Kościół. To nami już
      manipulują a Wami to już jutro !
      • Gość: ciekawy Re: Kościół namawia na randkowanie IP: *.pools.arcor-ip.net 23.10.09, 16:56
        chce jeszcze dodac,jesli nie bedzecie tak tanczyli jak Krk wam
        zagra ,to nie jednemu z was kler ryja obije
      • Gość: kkk Re: Kościół namawia na randkowanie IP: 94.254.166.* 24.10.09, 12:22
        Do kruk51: Kościół nie tylko ma prawo ale i obowiązek "oplatać każdą dziedzine
        życia" jak to nazwałeś. To jest rola Kościoła- być bliżej ludzi. To nie jest
        instytucja która ma za zadanie odprawić msze i koniec.I to nie urząd, który ma
        działać "zgodnie ze swoimi kompetencjami". Dla katolika to normalne że będąc
        katolikiem nie tylko chodzi w niedziele do kościoła ale też żyje zgodnie z
        zasadami wiary. Tak i dla Kościoła to normalne że wkracza w zycie wiernych.
        Widać tego nie wiesz albo nie rozumiesz stąd Twoja śmieszna i sypiąca
        nienawiścią wypowiedź.
    • Gość: klopsik Kościół namawia na randkowanie IP: *.messagelabs.net 23.10.09, 16:28
      ale zalosne! kosciol, ktory chcialby miec ludzka twarz...
      ta po trzecim miesiacu, a juz musi sie uciekac do takich sztuczek.
      namawiam małżonkowie randkujcie niekoniecznie ze swoimi małżonkami...
    • Gość: zona ultrakatolika A moj maz IP: *.chello.pl 23.10.09, 16:44
      A moj maz jest taki, ze co ksiadz powie, to swiete! 20 lat mnie nigdzie nie
      zabieral, to moze teraz poczuje sie w obowiazku, ale za pozno, moj drogi!!!
      Poza tym - nie chce, zeby ci ktos mowil, co masz robic, skoro kiedy ja ci to
      samo mowilam, to to bylo glupie. Pisze tak do ciebie, bo wiem, ze czytujesz
      takie stronki...
      Cholera, ze ten Kosciol nie powiedzial tego oficjalnie 20 lat temu...
      • and_nowak Jest durny... 23.10.09, 17:00
        Przykro mi to mówić, ale tak właśnie jest. Mąż nie musiał czekać na czyjąś
        wypowiedź. Wystarczyło sobie przypomnieć przysięgę małżeńską.

Tak, czy inaczej - warto by to zmienić. To mimo wszystko TWÓJ mąż. Wydrukuj mu
        ten artykuł i po prostu OPOWIEDZ o swoich potrzebach.
        • Gość: robson Re: Jest durny... IP: *.chello.pl 23.10.09, 20:39
          I odwrotnie, dla Was, moje Panie, mąż też często staje się portfelem
          i prawem jazdy, jeśli macie problem z prowadzeniem pojazdu. A jego
          pragnienia i marzenia to powód by go wyśmiać i nazywać niedojrzałym
          dzieckiem. Pamiętajcie moje Panie ( i Panowie też), że potem może
          być za późno
    • Gość: izapi22 Kościół namawia na randkowanie IP: 193.138.110.* 23.10.09, 16:56
      Tak jak nie lubię instytucji, jaką jest kościół, tak tę inicjatywę
      popieram. Świetny pomysł, chociaż na pewno wdrożenie go będzie
      wymagało wiele wysiłku. Powodzenia!
    • and_nowak Mądra rada! 23.10.09, 16:57
      Ostrożnie z nadgorliwością organizatorów - żeby nie wyszło infantylnie, ale sam
      pomysł jest dobry.
      Wydaje się oczywisty - a nie jest.

Ludzie! Ta kobieta przy garach, ten gruby facet grzebiący w samochodzie to
      ciągle TA DRUGA POŁOWA! Może akurat są źli i zmęczeni, więc nie promieniują
      radością - i właśnie dlatego warto się umówić na randkę! To może być knajpa,
      spacer po lesie, albo ostry seks w przydrożnym zajeździe. Co kto lubi.

I wtedy niektórym się przypomni co takiego widzieli w tej drugiej połówce.

I chyba tylko ultrafeministki i antyklerykałowie mogą mieć coś przeciwko...
      • Gość: antyklerykał Re: Mądra rada! IP: *.55.classcom.pl 23.10.09, 17:20
        ultrafeministką nie jestam. Antyklerykalem raczej tak. ale idee popieram. To
        naprawde cos dla ludzi, niezaleznie od swiatopogladu. Brawa dla pomyslodawcow.
        Kosciol blisko ludzi- taka jest jego rola :)
    • Gość: ciekawy Kościół namawia na randkowanie IP: *.pools.arcor-ip.net 23.10.09, 19:24
      Dlaczego mowi sie tylko o jednym Kosciele?(Krk)
      Przeciez ,dzieki Bogu istnieja tez inne Koscioly,bardziej dbajace o wiernych.
    • zgr-edo duszpasterskie doświadczenie randkowe 23.10.09, 20:06
      oni naprawdę myślą ,że ludzie są głupsi od nich ?
    • yankes1968 A komu by się chciało 23.10.09, 20:34
      jak masz na łbie nadgodziny, obowiązki i kredyty do spłacenia, a dzieci
      wykańczają na codzień i tylko kasę żulą. Człowiek szczęśliwy jak sie dobrze
      wyśpi a randka to żadna atrakcja i lepiej energie wydatkować gdzie indziej, bo
      nuda cos ta randka ze stara zoną wieje.
      • Gość: kkk Re: A komu by się chciało IP: 94.254.166.* 24.10.09, 12:08
        Współczuje Twojej żonie, że ma takiego męża który mówi, że randka ze stara żoną
        nudą wieje. A skoro wolisz "wydatkować energie"gdzie indziej niż spędzić czas z
        kobietą którą zakładam że kochasz, to już wogóle ręce mi opadają...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka