Gość: ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 07:29 najłatwiej na dzieci zrzucic odpowiedzialność;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aspiryna Nieudolnych dyrektorów trzeba bezzwłocznie zmienić IP: *.hostlatch.net 02.11.09, 08:21 Według Teodozji Maliszewskiej dyrektorki podstawówki nr 68 w Krakowie, powodem pustych sal podczas tzw. 19 godziny jest powszechne wśród rodziców przekonanie, że szkoła robi wszystko byle jak, więc wolą posyłać dzieci na zajęcia dodatkowe gdzie indziej. W V liceum w Tarnowie sale są pełne, a zatem, jeżeli jest dobry dyrektor szkoły i nauczyciele, to 19 godzina jest w pełni wykorzystana. Jeżeli sale świecą pustkami w szkole kierowanej przez jedną z najlepszych dyrektorek w Krakowie – drugą jest Barbara Bratek z SP nr 51 w Bronowicach Wielkich – to jest to bardzo niepokojące. Najwyższy czas na dokonanie weryfikacji na stanowiskach dyrektorów szkół w Krakowie. Nieudolnych dyrektorów trzeba bezzwłocznie zmienić, a jak widać pierwszym dyrektorem do wymiany powinna być Teodozja Maliszewska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakty nierzetelne informacje IP: 67.159.44.* 02.11.09, 12:10 Pan Aspiryna podaje nierzetelne informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawdziwe fakty Ucz się ucz, bo nauka to potęgi klucz IP: 69.197.166.* 03.11.09, 23:29 Jeżeli piszesz, że ktoś "podaje nierzetelne informacje", to podaj rzetelne. Na razie, poza stwierdzeniami w tym tonie, to nic nie potrafisz. Obniżasz poziom Forum Gazety. A tak na marginesie, dzieciaku "fakty", "aspiryna" to rodzaj żeński, a zatem jest Panią, a nie Panem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: faktyczne fakty FAKTY to zero faktów IP: *.de 04.11.09, 20:22 Ten gość FAKTY już taki jest. Jedyna rzecz co potrafi, to pisać, że ktoś podaje nierzetelne informacje. Jemu nigdy nie udało napisać cokolwiek innego, po prostu nie potrafi. Masz rację, dzięki takim internautom jak on, to forum schodzi na psy. Odpowiedz Link Zgłoś
encalade.janosik Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w pustej ... 02.11.09, 09:12 wina jak zwykle leży pośrodku - bo ani nauczycielom się nie chce, a i dzieciaki też niechętnie spędzają więcej niż muszą czasu w szkole. Już sama nazwa mówi dużo - "darmocha", nie brzmi miło. Ale niestety - takich fikcji w polskich szkołach jest całe mnóstwo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.petrus.pl 02.11.09, 16:21 Wczujcie się w sytuację ucznia. Ma 10 nauczycieli i każdy musi zrobić dodatkową godzinę. Trwa obława, obława, na młode wilczki obława. Polują nawet księża kapelani, pedagodzy, psycholodzy, logopedzi, bibliotekarze.Godzin więcej niż uczniów. A uczeń i tak ma 7 lekcji, więc ma prawo być zmęczony. A za rok -powtórka z rozrywki, ale razy 2, bo dojdzie kolejna. Na tle Hallowej-Romek był wybitnym pedagogiem. Vivat najgorszaminister III RP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bea Nauczyciele niech pracują za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 09:32 Po co płacić nauczycielom. Mają tyle wolnego. To właśnie tylko za 19 godzinę powinno się płacić. A dzieciaki na pewno przyjądą do szkoły. Fajnie jest posiedzieć w szkole dłużej. A może by na rok szkolny przenieść je aby mieszkały w szkole? Rodzicom bedzie lżej. Państwo wyżywi i to dopiero bedzie państwo opiekuńcze. A przecież przy okazji i nauczyciele będą mieć gdzie mieszkać i co jeść. Za 19-stkę kupią sobie cukierki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kadrowiec Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.146.186.186.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.11.09, 10:11 Nie do końca dzieci. Przykład łatwy do zrozumienia: mała szkółka (ze względu na łatwość obliczeń, przy większej wszystko zwiększa się proporcjonalnie), choćby gimnazjum. Każda z trzech klas ma po 32 godz zajęć obowiązkowych (3x po 6 godz plus 2x po 7 godz), czyli w sumie 96 godz,co daje 5 etatów (5x18=90), reszta godzin - dyrektor bo ma zniżkę godzin dydaktcznych. 5 etatów daje 5 dodatkowych godzin, od przyszłego roku 10 godzin. Te godziny mają się odbywać po zajęciach, czyli na lekcjach 7 i 8 lub 8 i 9. 9 godzin lekcyjnych to zajęcia od 8.00 do 16.00 (przerwy 10 min, jedna 15 min śniadaniowa, na krótsze nie zgadza się Sanepid). Jaka to jest nauka angielskiego czy niemieckiego po 8 godzinach zegarowych od wyjścia z domu, bez ciepłego posiłku? A gdzie zajęcia "unijne"? A gdzie konieczność spotkań przygotowawczych do bierzmowania (95 proc gimnazjalistów, dwa spotkania w ciągu tygodnia w klasie trzeciej, jedno w drugiej i pierwszej)? Chcę trenować w klubie ze specjalistą a nie nauczycielem wf, który zna tylko podstawy dyscypliny - kolejne dwa - trzy razy w tygodniu po 1,5 godz. Coś opuściłem? Gdzie czas na przeczytanie lektury? Gdzie czas na napisanie wypracowania? A przede wszystkim - gdzie czas na spanie? To jeśli ja na miejscu 15-latka miałbym wybierać - to opuszczę zajęcia nieobowiązkowe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
1utek Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste 03.11.09, 11:22 No właśnie. Ten problem porusza wielu ludzi na tym forum. Problem z dodatkową godziną rzeczywiście istnieje bo został wymyślony "urzędniczo" a nie w stosunku do potrzeb. Po pierwsze różną bazą dysponują szkoły, w jednych są warunki do przeprowadzania dodatkowych zajęć lepsze w innych gorsze a w niektórych nie ma wcale. Po drugie młodzież rzeczywiście jest przeciążona ilością obowiązkowych zajęć. Są uczniowie zdolni i ambitni lub pasjonaci (więcej jest ich w dobrych szkołach, gdzie przychodzi zdolna młodzież czyli około 30%)i ci, jeżeli ze strony nauczycieli pojawi się dobra propozycja przyjdą na dodatkowe zajęcia. Jak takie zajęcia zorganizować może służyć przykład szczecińskiego liceum -lidera rankingów olimpiskich. Ale jest spora grupa młodzieży, która po 32-40 godzinach obowiązkowych w szkole ma najzwyczajniej dość i nie zachęci ich żadna propozycja. W takich szkołach aby spełnić wymagania ustawowe będzie kwitła demoralizująca fikcja-wielkie udawanie, które w "szkolnym krajobrazie" jest obecne od lat.. Po trzecie, z uwagi na osobowość i pasję jedna godzina dla niektórych nauczycieli to o wiele za : ich wynagrodzenie nie różni się od innych nauczycieli) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic a co z prywatnymi szkołami ? IP: *.chello.pl 02.11.09, 12:51 ciekawe czy prowadza ? Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzinka Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w pustej ... 02.11.09, 13:20 To jest bardzo pożyteczna inicjatywa, również dla nauczycieli. Wreszcie jest chwila, żeby porobić z dzieciakami coś fajnego, a nie tylko lecieć z programem na złamanie karku. I to bez przyczepiania w pokoju nauczycielskim łatki "nadaktywnego lizusa", co się przecież zdarzało... Przy okazji te zajęcia w bardzo prosty i widoczny dla wszystkich sposób weryfikują, który nauczyciel jest w stanie wykrzesać cokolwiek ze swoich podopiecznych. Gdyby jeszcze szła za ym jakaś konsekwencja finansowa... pomarzyć można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amo Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w pustej ... IP: *.aster.pl 02.11.09, 14:11 Ja tam z dziewiętnastki się cieszę.Moja godzina nazywa się "Praca z uczniem mającym problemy z......" (tu nazwa przedmiotu). Nie można było po prostu wprowadzić jej jako godziny konsultacji? Naprawdę przydaje się, dopływ uczniów praktycznie zapewniony. Problem z 19 godz. polega na tym, że jeśli akurat nikt nie przyjdzie (a to się zdarza nawet wśród zmotywowanych uczniów zapełniających szkołę, w której pracuję)to nauczyciel musi ją odrabiać. Z jakiej racji? Uczeń nie przychodzi, ja siedzę w szkole i coś tam dłubię- sprawdzam, uzupełniam dziennik, kseruję. Oczywiście jest możliwość, że leniwi nauczyciele nagminnie będą tłumaczyć się tym, że nikt nie przyszedł/ nie chce chodzić, ale w miarę systematyczna kontrola dyrekcji może łatwo temu zapobiec. I wcale nie uważam dziewiętnastki za darmochę, dostaliśmy jakieś tam podwyżki z zastrzeżeniem, że od tego roku dochodzi godzina, uważam, ze to ok. Nie w porządku jest natomiast sposób rozliczania tej godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gul Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w pustej ... IP: 195.117.22.* 02.11.09, 14:44 pani dziennikarko, pani komentarz do pani artykułu mnie sie nie podoba, cóz znaczy stwierdzenie "za bylejakośc nie mozna żądac dodatkowego wynagrodzenia", toz to czysty truizm, ale bardzo manipulacyjny. bo to sie doskonale wpasowywuje w krytyczne podejście gazety do przekonywania opinii publicznej, że nauczyciele dobrze zarabiają. jam nie jest nauczycielem, ale moja zona tak, i wiem doskonale ile moja żona pracuje i ile za swoją pracę otrzymuje wynagrodzenia. a pracuje dużo, także w domu: uczy w liceum angielskiego. ja bym wolał by wyborcza proponowała jakieś ciekawe rozwiazania jeśli chodzi o zarobki nauczycieli a nie ograniczała się do krytykowania. w moim przekonaniu np. nie ma uzasadnienia podobna wysokośc zarobków w szkole podstawowej i średniej, zupełnie inna odpowiedzialnośc i nakład pracy. karta nauczyciela także powinna zostac zlikwidowana, ale w zamian trzeba zaproponowac coś nauczycielom, a nie li tylko pozbawiać. i prosze pamietać, że nauczyciele są rózni, a nie mozna równać do tych słabych, słabych należy pietnować a dobrych przyzwoicie nagradzać, a tak nie jest, i niech mi pani nie mówi, że nauczyciele dobrze zarabiają! nauczyciel dyplomowany (moja zona) ok. 2400 netto na m-c, to jest ten dobry zarobek?? chyba pani żartuje i gazeta ogólnie także... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dori Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.chello.pl 02.11.09, 17:25 Dziewiętnastą godzinę uważam za bezsensowną. Fakt, nauczyciele dostali podwyżkę, ale po doliczeniu dodatkowej godziny wychodzi zniżka, a nie podwyżka. Po drugie pani minister nie sprawdziła, czy szkoły mają możliwość organizowania takich zajęć. U mnie jest to możliwe dopiero po zakończeniu lekcji, bo wcześniej po prostu nie ma sal. Czyli po 16.00 i już widzę tych chętnych, którzy przysyłają swoje dzieci na zajęcia na godzinę 17 lub 18. A po wejściu od przyszłego roku drugiej godziny zajęcia odbywać się będą o 19. REWELACJA! Co roku przygotowuję dzieci do bardzo ważnego konkursu. W najgorętszym okresie przez 2 miesiące spotykałam się z dziećmi za darmo 4-5 razy w tygodniu. Sens widziałabym, gdybym mogła rozliczyć te godziny w ramach godziny dodatkowej, ale nie mogę, bo trzeba się rozliczać w cyklu miesięcznym. Więc przez cały rok mam pracować za darmo, a potem jeszcze dodatkowo siedzieć z dziećmi. Kiedyś siedziałam z własnej woli, ale teraz sobie myślę: w imię czego? Kolejna sprawa dotyczy Pana listu. Pisze Pan o różnicowaniu zarobków nauczycieli, czyli że ci z liceów powinni zarabiać więcej niż ci z podstawówek. Czy może wie Pan, ile pracy musi włożyć nauczyciel nauczania początkowego w przygotowanie pomocy dydaktycznych. Czy wie Pan, że dzieci obecnie praktycznie nie piszą i wszystko musi być wcześniej prygotowane przez nauczyciela (i często wydrukowane przy użyciu własnej drukarki i tuszu). Taką samą opinię zapewnie wyrażą językowcy, którzy w związku z reformą w pierwszej klasie nie zapiszą ani jednego słowa w zeszytach. Czy te słowa "z kosmosu" pojawią się w zeszytach uczniów? Nie, nauczyciel wykona tę pracę w domu. Proszę więc o niewypowiadanie się na temat pracy pozostałych nauczycieli. Pracy, o której Pan nie ma pojęcia, bo Pana żona pracuje w liceum. I na pewno ma bardzo odpowiedzialną pracę, ale tak samo trudną, jak praca innych nauczyieli. Pozdrowienia dla wszystkich Nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: 80.50.235.* 04.11.09, 12:14 Dori- rozliczenie jest w cyklu półrocznym- wystarczy KN dobrze poczytać............ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.eu 03.11.09, 16:50 > w moim przekonaniu np. nie ma uzasadnienia podobna > wysokośc zarobków w szkole podstawowej i średniej, zupełnie inna > odpowiedzialnośc i nakład pracy. A "w Twoim przekonaniu" w gimnazjum jaka powinna być płaca? Z najtrudniejsza młodzieżą? Może żona spróbowałaby pouczyć gimnazjalistów z rejonowego, osiedlowego gimnazjum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osa Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w pustej ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 15:03 Tak się dziwnie składa, że przez kilka lat prowadziłem koło z uczniami, którzy chcieli na nie przychodzić. Teraz w związku z tą dodatkowa godzina prowadzę koło, które jest tyko z nazwy kołem, bo tak na prawdę to jest świetlica. Wcześniej na kole przygotowywaliśmy się do konkursu powiatowego, który sam stworzyłem. Kiedy mam to teraz robić? Na dodatkowych zajęciach? Kiedy i z kim? Gwarantuję że nie ma uczniów (powody jak we wcześniejszych wpisach) poza tym mam teraz kółko z V klasą a konkurs jest z gimnazjalny. Miałoby tak pięknie. W dodatkową godzinę miały wchodzić również zastępstwa. Zastępstwa są, ale bezpłatne i dodatkowe. Do tęgo dochodzi jeszcze godzina bezpłatnej świetlicy. No i zajęcia dydaktyczne nie trwają 45 minut tyko godzinę bo taka jest wykładnia pani D. Nie wyobrażam sobie tej drugiej, dodatkowej godziny. No i gdy patrzę na panią minister, to mi się niedobrze robi. Szkody i nauczyciele są nie kreatywni. Być może, ale ten, kto tą darmową godzinę wymyślił bez wątpienia jest idiotą. Wiem jedną, moje działania pozalekcyjne przed reformą były potrzebne i miały sens. Teraz są tyko pozorem działań. Wiem, też, że dzieci mają dosyć tego wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.spray.net.pl 02.11.09, 22:54 Akurat wykladnia ministerstwa rozgranicza zajęcia dydaktyczne (45 min) i opiekuncze (60 min). Swoją drogą dla nauczyciela zawsze godzina wynosiła 60 min a dla ucznia 45 min tylko kochani koledzy o tym zapomnieli. Jesli ma się 4 lekcje to pracuje się 4x60 min a nie 4x45 min. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.icpnet.pl 08.11.09, 02:21 A jak pomiędzy tymi 45 minutowymi lekcjami dla ucznia są pięciominutowe przerwy, to nauczyciel zostaje codziennie, by dopracować te x razy 10 minut? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianin niedawno chwalili teraz ganią IP: *.chello.pl 02.11.09, 15:15 ot cała GW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AdamM Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w pustej ... IP: *.chello.pl 02.11.09, 15:40 Czemu innym sosbom pracującym w tym kraju nie nakazuje się darmowego przepracowania jednej godziny tygodniowo?? Gdyby wszyscy (np: lekarze, prawnicy, górnicy, policjanici, kasjerki w tesco itd) w tym kraju poświęciliby jedną godzinę pracy na dodatkową pracę w zawodzie, to Polska byłaby krajem bogatym i nowoczesnym. To absurdalne założenie. Dalczego za uczciwie przepracowaną godzinę nie należy się zapłata??? Ten cały pomysł świadczy o tym, że pracy w Polsce się nie szanuje - i tyle. Na tym projekcie zarabiają przede wszystkim ci, którzy mają drukarnie i sprzedają szkołom dzienniki do tych zajęć. I to jej sens tej "reformy". Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max AŻ 19 godzin, zgroza! 02.11.09, 15:40 Pracują AŻ 19 godzin tygodniowo, ło matko toż to się przepracują biedacy ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ticzer Re: AŻ 19 godzin, zgroza! IP: *.chello.pl 02.11.09, 15:49 Obyś cudzych dzieci NIE uczył bo wyrosną na idiotów... Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: AŻ 19 godzin, zgroza! 03.11.09, 09:54 Obym cudzych dzici nie uczył, obym nie został szambonurkiem, obym nie wywoził śmieci i nie musiał wykonywać równie "ambitnych" zawodów :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryy Re: AŻ 19 godzin, zgroza! IP: *.chello.pl 02.11.09, 15:53 Tak, a sprawdziany same się sprawdzają. Same się sprawdzają na przerwach. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: AŻ 19 godzin, zgroza! 03.11.09, 09:55 Ojej klasówki ci każą sprawdzać. Pewnie jeszcze musisz przychodzić przygotowany na lekcje, zamęczą cię po prostu :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryy Re: AŻ 19 godzin, zgroza! IP: *.chello.pl 03.11.09, 15:04 Ej, rzecz prosta. Z twojego wpisu wynika, że nauczyciele pracują AŻ 19 godzin, a potem to mają wolne. A tak nie jest. Jestem nauczycielem, uczciwie pracuję na to, żeby inni zostali prawnikami, lekarzami, pracownikami banków itd. Nie chodzi mi o to, że z tego powodu należy mi się nie wiadomo co. Chodzi o to, żeby ten debilny stereotyp "19 przepracowanych godzin" pracy nie przesłaniał prawdy. Z tego co napisałeś wynika, że nauczyciele nic nie robią w przeciwieństwie do ciężko pracującego narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osa Re: AŻ 19 godzin, zgroza! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 15:28 Ulżyło? Niech jeszcze mamusia po głowie pogłaszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henry Re: AŻ 19 godzin, zgroza! IP: *.chello.pl 02.11.09, 16:01 A sprawdziany to się same sprawdzają w wakacje. A może robi to świstak?!?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: AŻ 19 godzin, zgroza! 03.11.09, 09:56 Hmm w wakacje to raczej nie bo w wakacje nauczyciele mają 2 miechy płatnego urlopu ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osa Re: AŻ 19 godzin, zgroza! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 18:01 Tak, pewnie. Tyko proszę mi powiedzieć z jakiego powodu, zamiast usiąść sobie wygodnie przed telewizorem, albo poczytać książkę (kiedy ja coś ostanio czytałem dla rozrywki?) siedzę przed komputerm i produkuję jeden z wielu bezsensownych papierów. Zajmnie mi cały dzisiejszy wieczór a i tak się z tym nie uporam. Pewnie jestęm za tępy i dlatego pracuję w szkole. W niedzile sprawdzałem prace klasowe - tyko kilka godzin. W tygodniu nie było kiedy. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: AŻ 19 godzin, zgroza! 03.11.09, 09:56 Chciało się pracować w budżetówce to teraz masz papiery do wypełniania. Wiedziały gały co brały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CON Re: AŻ 19 godzin, zgroza! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 20:13 Napisz czym sie zajmujesz a ja Ci napisze odpowiedni komentarz Twojej profesji............... czekam......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferdek Re: three-gun-max to taki mały obsrywacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 10:32 Nie stój , nie czekaj, nie śliń się na myśl o 2 miechach wakacji - zostań belfrem i będziesz to wszystko miał. Sam miód. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re:ferdek to taki mały obsrywacz 03.11.09, 11:02 Za te psie pieniądze się nie opłaca. Równie dobrze mógłbym pójść na zasiłek - miałbym jeszcze więcej wolnego :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferdek Re:three-coś tam, coś tam to taki mały obsrywacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 11:39 I tu się z tobą zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boriskarloff Re: AŻ 19 godzin, zgroza! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 15:56 19 godzin to nauczyciel pracuje w szkole, co najmniej drugie tyle kosztuje przygotowanie zajęć. Oczywiście są zakały i lenie, uczący na jedno kopyto od 20 lat, ale zapewniam Cię, że prawdziwy nauczyciel jest po tych "ledwie" 19 godzinach pracy w hałasie, nerwach i z balastem ogromnej odpowiedzialności tak samo zmęczony jak po ośmiu godzinach w każdej innej robocie. Poza tym za nerwicę, choroby krtani i inne związane z nauczycielskim fachem "przyjemności" nikt nie płaci dodatkowo. A i dzieciaki potrafią dać w kość. Zastanawiasz się jak wytłumaczyć zapienionej matce ucznia, że to jej słodki aniołek kopnął w plecy koleżankę na przerwie, albo wyrzucił jej plecak przez okno - "on nie robi takich rzeczy", a jednak! Uważam, że zawody takie nauczyciele czy pielęgniarki są najbardziej dyskredytowanymi i niesprawiedliwie traktowanymi ze wszystkich. Nawet podwyżka płac o 100% nie byłaby adekwatna do tego co tym ludziom zawdzięcza społeczeństwo. A fakt, że są traktowani w sposób urągający ich wykształceniu i ilości wysiłku koniecznego do wykonywania tej pracy sprawia, że na realizację powołania i pozostanie w szkole decydują się jedynie średniacy, nie mogący poradzić sobie z bardziej intratnym i wymagającym wszechstronności zajęciem niż udawanie przed uczniami, że umieją uczyć. Błędne koło. Chcemy mieć porządną szkołę, to sprawmy by zdolni i na prawdę kochający tę pracę ludzie zostali w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ot tak Re: AŻ 19 godzin, zgroza! IP: 89.161.14.* 03.11.09, 19:08 nie widzę problemu zostań nauczycielem, będziesz miał 18 godzin w tygodniu + darmochę i wakacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedźma Re: AŻ 19 godzin, zgroza! IP: *.punkt.opole.pl 20.01.10, 14:44 19 godzin w szkole na lekcjach z dziećmi i młodzieżą, ale ile nauczyciel spędza czasu na przygotowaniu zajęć, tego już nikt nie bierze pod uwagę. Wszelkie sprawdziany, testy, prezentacje to wszystko trzeba zrobić w domu, przygotować je i potem sprawdzić. Nie mówiąc już o dodatkowych szkoleniach, kursach i radach pedagogicznych... etc. Wychodzi więc dużo więcej godzin pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przybyl Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w pustej ... IP: 62.121.132.* 02.11.09, 16:03 JAKA DARMOWA GODZINA??? Jak to "chcą uczyć za darmo"??? Przeciez 19 (i nastepne godziny) zostały dorzucone w pakiecie z podwyzkami plac dla nauczycieli. Oni za to dostaja pensje!!! Jesli tak rozumuje dyrektor szkoly, to super. Ale reforma jest sknocona: dodatkowe godziny maja sens, jesli w ich ramach mozna prowadzic normalne lekcje = ograniczac zatrudnienie w szkole = miec pieniadze na wyzsze pensje, premie czy lepiej jeszcze pomoce dydaktyczne na przyklad. Reasumujac: podwojny nonsens. Odpowiedz Link Zgłoś
flamengista wiadomo - jak coś jest za darmo, to się tego 02.11.09, 17:39 nie szanuje! Wystarczyłby krótki kurs dla urzędników, to nie wprowadzaliby takiego przepisu. Jasne, "atrakcyjne kursy". Co to ma oznaczać? Dzisiejszej młodzieży nie chce się uczyć, a tej której się chce - to chce się tylko dlatego, że do uczenia gonią ich rodzice. A rodzice fundują dodatkowe kursy, więc dzieciak nie ma czasu na dodatkową, 19tą godzinę. Tymczasem dzieci będące najsłabszymi uczniami najczęściej nie są też zachęcane do nauki przez rodziców. Więc nie wiem, co musiałoby być oferowane na 19 lekcji, by zostali. Chyba darmowa sesja w World of Warcraft albo coś w tym guście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Nikt u nas nie nazywa tej godziny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 19:42 darmochą - to obraźliwe dla uczniów, ich rodziców oraz nauczycieli. Proszę, by mówili za siebie, którzy takich 0określeń używają. U nas wielu uczniów się uczy do konkursów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymon Re: Nikt u nas nie nazywa tej godziny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 21:16 Gościu,piszesz jak połamany! Wszyscy nazywają ją darmochą, bo takie jest życie. Nie płacą to darmocha i tyle. Niektórzy używają jeszcze hasła pańszczyzna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osa Re: Nikt u nas nie nazywa tej godziny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 22:19 Proszę się go nie czepiać. To idealny nauczyciel – taki współczesny doktor Judyn. Moja dyrekcja byłaby szczęśliwa, mając go w swojej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Nikt u nas nie nazywa tej godziny IP: *.spray.net.pl 02.11.09, 23:07 Proszę nie mówic za wszystkich. U mnie też nikt nie mówi "darmocha". Pierwszy raz słyszę. Zgadzam sie natomiast, że może być kłopot z realizacją tej godziny zwłaszcza w duzych miastach. Dzieciaki w gimnazjum mają lekcje na 8 i 9 godzinie lekcyjnej. Im się po prostu nie chce dłużej byc w szkole. Lecą na dodatkowe zajęcia opłacone przez rodziców, języki, tańce, informatykę,rysunek. Szkoła tego nie zapewni. Nauczyciel polskiego nie bedzie specem od tanca towarzyskiego, językowcy nie chca pracować w szkole (szczęśliwa ta, która ich ma), informatycy takoz.Juz widzę przeciętnego gimnazjalistę zostającego w szkole na kółku bibliofilskim. A ten przykład z artykułu - zwróćcie uwagę na godziny zajęć. Przecież to jest w trakcie lekcji. Okienko w normalnych lekcjach to i uczniowie przyjdą nawet z nudów. tylko ilu nauczycieli ma okazję tak zrobić w tej szkole? Zakład, że nikt bo jak by wyglądał plan dzieciaków. W pzryszłym roku dojdzie jeszcze jedna godzina i będzie masakra. Juz teraz trwają w pokoju nauczycielskim walki o uczniów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fil Re: Nikt u nas nie nazywa tej godziny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 09:53 Darmocha to praca za darmo .I co, nie jest tak? A, że obraźliwe zgoda, tyle, że prawdziwe. Dodatkowo niezgodne z konstytucją (że też nikt nie zwrócił na to uwagi). Koledzy w sutannach coś o tym wiedzą :)i nie pozwolili sobie tak zagrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: potrzeba Re: Nikt u nas nie nazywa tej godziny IP: *.acn.waw.pl 19.03.10, 10:12 tzw "darmocha" jest potrzebna, wielu rodziców nie stać na dodatkowe wcześniej płatne zajęcia, pracuje popołudniami więc chyba dobrze ze dziecko spędza ten czas na zorganizowanych zajęciach niż samo w domu? często pracują do 18, w domu są na 19 a opiekunki np w warszawie to koszt 15, 20 zł za godzinę a nauczyciele to zrobią za darmo, jak dla wielu rodziców "darmocha" rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fil Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w pustej ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 08:43 Faktycznie, jedna z bardziej udanych fikcji pani minister. Bo jak tu się dziwić dzieciom, które po 2 lekcjach religii ,przedsiębiorczości, 4 wuefów i innych cudawiankach (w sumie 6-7 godzinach w szkole i to także podstawowej), nie chcą zostawać po południu w szkole. Wyrywają do domu jak torpedy. Artykuł opisuje duże miasto. W mniejszych dopiero jest cyrk. Nauczyciele wręcz przymuszają dzieci do zostania. Bo każdy musi jakieś zajęcia zrobić. Pilniejsze ( a raczej bardziej posłuszne)dzieci zaganiane są na kilka w tygodniu. Jak wejdzie druga godzina, dopiero będzie polowanie. Baza, baza, baza szanowni ministrowie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mural Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w pustej ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.09, 10:30 ja mam 31 godzin po wprowadzeniu tej dodatkowej.Nauczyciel Bibliotekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
1utek Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste 03.11.09, 10:54 Bibliotekarz powinien mięć 40 a nie 31 godzin w szkole. W przeciwieństwie do nauczycieli przedmiotów teoretycznych, praktycznie nie wykonują pracy w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mural Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.09, 11:49 Ale uczestniczy w dniach otwartych,radach pedagogicznych/ja je 10 lat protokołuję i piszę ręcznie właśnie w domu/Mam duże zakupy i z braku czasu wpisuję rachunki w domu i wypisuję karty do nowych książek/.Przynajmniej mogę się wyliczyć ze swoich 30 godzin,bo pracuję "na oczach innych".Uważam,że taki bibliotekarz z racji swoich 30 godzin etatu/plus przez 6 lat codziennie dodatkowe 1 1/2 godziny bezpłatne na skomputeryzowanie biblioteki/,powinien z tych godzin być zwolniony.I tak zastępuje za darmo,pełni funkcję opiekunczą dla dzieci,które nie chodzą na religię,nie ćwiczą na wf.Moja koleżanka jest na zwolnieniu 10 dni,nikt nie zastępuje jej- robię za dwie osoby.Tyle.Dodam,że zarabia mniej za 30 niż nauczyciel za 18. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w pustej ... IP: *.net.autocom.pl 03.11.09, 12:15 Nowa Pani Minister wymyśliła dużo nowych rzeczy do zrealizowania, ale w większości są to rzeczy "nie trafione" i świadczą o tym, że Pani Minister i urzędnicy odeszli bardzo daleko od szkół i przedszkoli / po prostu nie mają pojęcia o tej pracy/ - I O TYM POWINIEN BYĆ ARTYKUŁ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic nie puszczę nigdy dziecka na waszą darmochę IP: 193.193.65.* 03.11.09, 12:15 od jutra - noga mojego dziecka nie postapi na zajęcia osób, tak obrażających swoja pracę. Niczego od was nie potrzebuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ertewute Re: nie puszczę nigdy dziecka na waszą darmochę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 12:52 Obrażasz się na kogoś kto musi wykonywać pracę za którą mu w majestacie prawa nie chcą zapłacić?. Za darmo to ja mogę u siebie w domu pozmywać naczynia. W końcu mamy kapitalizm - a może to wyzysk? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belfer Re: nie puszczę nigdy dziecka na waszą darmochę IP: 193.193.65.* 04.11.09, 12:30 Kolego, masz płacone - dostajesz pensję za nie więcej niż 40 godzin pracy tygodniowo. Nie przesadzaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DRUID potrzebna dyskusja IP: 217.70.49.* 03.11.09, 13:05 Cieszę się, że taki artykuł się pojawił. Może zainicjuje on w końcu jakieś zmiany systemowe na poziomie Ministerstwa Edukacji, bo nie jest normalne, żeby uczeń w I klasie liceum miał 36 godzin tygodniowo (ponad 7 dziennie!), a potem wymagało się od niego zadań domowych, nauki na sprawdzian, uczestniczenia w zajęciach pozalekcyjnych i rozwijania zainteresowań... Nauczyciele przyzwyczajeni są, że 50% robią na lekcji, a drugie połowę zadają do domu (bo tak mówi metodyka, że codziennie zadanie musi być). Może już czas to zweryfikować? Po pierwsze trzeba zweryfikować siatkę godzin w gimnazjum i liceum. Po co w liceum przez trzy lata po 2 godz. religii w tygodniu? Po co 2 godziny przedsiębiorczości, Przysposobienia Obronnego? Wiem, że to decyzje mało popularne (bo się narażą kościołowi), ale bez tego nie wymagajmy od młodych ludzi, żeby rozwijali zainteresowania. Wydawało mi się, że nowa podstawa programowa to rozwiąże... I co? Córka koleżanki z PIERWSZEJ klasy podstawówki nie odrobiła kiedyś całości zadania, bo po paru godzinach ślęczenia w domu nad stolikiem mama powiedziała "powiedz Pani, że po prostu nie zdążyłyśmy tego zrobić". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaasss Re: potrzebna dyskusja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 14:43 Zgadzam się. Z metodyki uczenia się wynika, że każdy uczący się człowiek, a zatem t a k ż e uczeń musi mieć czas na pracę idndywidualną. uczeń w szkole powiniem mięć w ciągu dnia co najwyżej 6 godzin lekcyjnych (z W-Fem). Jeżeli na pracę własną poświęci 3 godziny zegarowe to już ma 8 godzinny czas pracy zagwarantowany dorosłym przez różne konstytucje. Gdyby tak zorganizować pracę szkół byłoby szereg korzyści; nieprzemęczony uczeń z przyjemnością uczestniczyłby w zajęciach pozalekcyjnych, podczas których realizowałby swoje zainteresowania, uczeń miałby czas na własne pasje, wiedza uczniów byłaby wbrew pozorom większa. Co prawda mniej "przerobiłby materiału" ale materiał byłby rzetelnie ugruntowany i pozwalaby młodemu człowiekowi na większą kreatywność a nie tylko odtwarzanie faktów. Pytanie do pedagogów i psychologów: gdzie się ukrywacie? W czasie gdy kolejni ministrowie wprowadzają coraz to nowsze i niesprawdzone niby reformy edukacji waszego glosu nie słychać wcale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ertewute Re: potrzebna dyskusja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 15:10 Naszego głosu nie słychać? No pewnie - bo ciągle się nauczycielom wylicza 18 (+1) godzin , wakacje itp, itd, bo wszyscy się na edukacji znają lepiej - wszak każdy do szkoły chodził i co tu belfry będą gadać.. Głosu nauczycieli w tej wrzawie nie słychać bo nie mają szans na przebicie się przez tę medialną nagonkę,, zresztą z powodów opisanych wyżej - nikt tego głosu nie chce słuchać. I tak brniemy wszyscy w to edukacyjne szambo. Kolejne reformy tworzą albo oszołomy, albo teoretycy z bożej łaski, oderwani od realiów panujących we współczesnej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaasss Re: potrzebna dyskusja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 18:18 Gość: ertewute napisał(a) "Naszego głosu nie słychać? No pewnie - bo ciągle się nauczycielom wylicza 18 (+1) godzin...." Krytyczne głosy nauczycieli w tym akademickich na temat kolejnych nibyreform słychać. To,że są ignorowane przez ministerialnych urzędników to inna sprawa. Ja miałem na myśli psychologów i pedagogów (po pedagogice), którzy moim zdaniem nie tworzą forum słyszalnego w publikatorach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akuku Re: potrzebna dyskusja IP: *.pools.arcor-ip.net 03.11.09, 19:03 W Niemczech nauczyciele pracuja 28 godzin tygodniowo ,a na emeryture przechodza niezaleznie od stazu i plci z chwila ukonczenia 65 lat. Polska to raj dla nauczycieli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w pustej ... IP: *.116.224.21.strzyzow224.tnp.pl 03.11.09, 19:11 Od wielu lat prowadziłem kółko turystyczne, rajdy, zloty, głównie w wolne dni, całodobowa opieka itd. Od Pani minister dostałem darmoche - dziewiętnastą godzine, zajęcia wyrównawcze za które jeszcze w zeszłym roku płacono. Jedna w tygodniu, cztery w miesiącu... Czuje się zwolniony z prowadzenia koła i to dla dobra dzieci! Znów się coś udało. Zróbcie badania ile takich kółek, inicjatyw upadło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akuku Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.pools.arcor-ip.net 03.11.09, 19:32 ? fizjologiczne?Przestan pisac bzdury leniu jeden.Czy nie czytales ,ze w Niemczech nauczyciele ida na emeryture po 65 roku zycia niezaleznie od stazu pracy i plci,oraz musza miec tygodniowo 28 godzin zajec w szkole. A tak w ogole to ciesz sie ze pracujesz w Polsce.W Niemczech by Cie juz nauczyli co znaczy praca,leniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.autocom.pl 03.11.09, 20:03 Gość portalu: akuku napisał(a): > Przestan pisac bzdury leniu jeden.Czy nie czytales ,ze w > Niemczech nauczyciele ida na emeryture po 65 roku zycia niezaleznie od > stazu pracy i plci,oraz musza miec tygodniowo 28 godzin zajec w szkole. Owszem, 26 godzin, owszem, emerytura po 65 roku zycia. Ale ile zarabia nauczyciel w Niemczech: 4175,91 euro MIESIĘCZNIE. Miesięcznie. www.tresselt.de/besoldung.htm Patrzyć do tabelki pozycja Besoldung 13, uwaga, druga tabelka, ważna od 2009.. Potem można sobie przejsc na emeryturke i dostawać 3500 euro miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akuku Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.pools.arcor-ip.net 03.11.09, 23:08 Nie 26 lecz 28/29 godzin lekcyjnych w szkolach podstawowych w zaleznosci od Bundeslandu po 23/24 godzin w szkolach srednich i zawodowych.Srednia emerytura nauczyciela w Niemczech to 2600 Euro. 3500 Euro otrzymuja wybitni specjalisci.W stosunku do innych zawodow emerytury w Niemczech sa dosyc niskie.I prosze popatrzec wiek emerytalny niezaleznie kobieta czy mezczyzna ukonczone 65 lat.A w Pol- sce co 55 lat i na emeryture,place i emerytury w stosunku do innych zawodow wyzsze niz w Niemczech.Jesli w Niemczech nauczyciel idzie wczesniej niz przed ukonczeniem 65 lat na emeryture,to dostaje proporcjonalnie mniej tej emerytury.Kto to widzial zeby nauczyciel szedl na emeryture w wieku 55 lat tak jak w Polsce.?Polscy nauczyciele tylko potrafia narzekac,niech popatrza ile musza pracowac ich koledzy na Zachodzie i niech sie wezma do pracy.Wstretny ustroj komunistyczny oduczyl pracowac,wiec jak sie obalilo ten nieludzki ustroj to trzeba sie wziac do roboty,a nie wyciagac bez przerwy rece zeby Zachod finansowal leni i nierobow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do akuku Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 23:42 Jakieś takie nieprzyjemne te pańskie wypowiedzi. Używając pańskiego języka jakieś wstrętne. I nisprawiedliwe, bo niecałkiem prawdziwe. W Polsce według współczesnego prawa nauczyciel m o ż e ale nie musi odejść na wcześniejszą emeryturę, i wielu pracuje także po 55 roku życia. Warto zauważyć, że wiek przechodzenia na emeryturę w Polsce był niższy nie tylko dla nauczycieli, z wcześniejszej emerytury korzystały także inne grupy społeczne czy zawodowe. A wielu pracowników z działów gospodarczych otrzymywało renty już około 40-stki. Ponadto zarówno wcześni renciści jak i nauczyciele przechodzący na wcześniejsze emerytury dostawli bardzo niskie świadczenia, które jeszcze z roku na rok traciły wartość. Wydaje mi się, że ubliżanie na tym forum nauczycielom nie świadczy zbyt dobrze o autorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akuku Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.pools.arcor-ip.net 04.11.09, 08:28 Prosze Pana (Pani).Nie wiem czy moje wypowiedzi sa przyjemne czy nie. Opieram sie na faktach.Napisalem,ze polski nauczyciel pracuje 18 godzin lekcyjnych tygodniowo i moze majac ukonczonych 55 lat przejsc na emeryture.Niemiecki nauczyciel pracuje w szkole od 23/24 do 28/29 godzin lekcyjnych w zaleznosci od Bundeslandu i szkoly w jakiej uczy. Na emeryture niezaleznie od plci(kobieta-mezszyzna)moze isc dopiero po ukonczeniu 65 roku zycia.Gdy idzie wczesniej na emeryture,to za kazdy rok ,ktory brakuje mu do ukonczenia 65 lat otrzymuje 3,6% mniej emerytury.Zarobki nauczycieli w Niemczech w stosunku do zawodow wymagajacych podobnego wyksztalcenia sa duzo nizsze.Juz napisalem ze poczatkujacy nauczyciel po studiach otrzymuje ok.12,45 Euro.Natomiast moj syn po 12 latach pracy z dyplomem mistrza przeszlo 15 Euro.Wyraznie wynika z tego ze zarobki nauczycieli sa za niskie.To sa wszystko fakty.Ja nie obrazam polskich nauczycieli,stwierdzam tylko fakt.Niech popatrzy taki jeden z drugim ile pracuja ich koledzy na Zachodzie ,ile otrzymuja za to w porownaniu do pokrewnych zawodow,kiedy ida na pelna emeryture,i dopiero wtedy niech zaczna narzekac.Polscy nauczyciele sami siebie obrazaja ze otrzymuja za malo.Trzeba umiec porownywac.W wieku 55 lat na emeryture?Jakie inne panstwo na swiecie daje nauczycielom emeryture w tym wieku?Toz to raj dla polskich nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do akuku Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 14:23 No brawo. Znaczny postęp. Jak widzę potrafi Pan(Pani)wyrazić swoje zdanie bez obrażania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akuku Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.pools.arcor-ip.net 03.11.09, 23:26 Akurat sprawdzalem .W Niemczech nauczyciel (czlowiek po studiach) otrzymuje srednio za godzine pracy 12,45 Euro.Moj syn mechanik sa- mochodowy 12 praktyki z dyplomem mistrza ma 15,10 Euro.Prosze wyciagnac wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaasss Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 20:22 Pensum nauczyciela w landzie gdzie mam znajomych wynosi 23,5 godziny lekcyjnej na tydzień. Tyle ma nauczyciel bez dodatkowych zadań, jeżeli jednak awansuje i w zwiazku z tym dostaje dodatkowe obowiazki np. opiekę nad stażystą, jego pensum jest proporcjonalnie pomniejszone. Prawo do emerytury jak wszyscy inni pracownicy w tym kraju nauczyciele uzyskują po ukończeniu 65 lat. W praktyce przypadki pracy do 65 lat w tym zawodzie zdarzają sie jednak dość rzadko, wielu nauczycieli kończy aktywność zawodową wcześniej ze względu na stan zdrowia. Pensje niemieckich nauczycieli nie są zbyt wysokie (w stosunku do innych zawodów) pozwalają jednak na godne życie. Niemiecki nauczyciel nie tyra na 1,5 etatu aby zapewnić byt rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaasss Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 23:53 I jeszcze jedno. Jeżeli chodzi o Niemcy, to jak na Europę nauczycieskie pensum jest stosunkowo wysokie. A co w krajach skandynawskich? Np w Dani, gdzie pensum nauczyciela szkoły średniej wynosi 12 godzin lekcyjnych. Problem nauczycielskiego pensum przestanie drażnić (zawistników, często marnie zorientowanych)jeżeli zostaną stworzone właściwe warunki do pracy polskiego nauczyciela, takie jak np. w Angli, gdzie nuuczyciel przychodzi na 8 godzin do pracy do szkoły i wszystkie elementy pracy wykonuje w zakładzie pracy. Aby się jednak tak stało to podatnik musi wyłożyć sporą kasę. Nauczyciel musi mieć miejsce i stanowisko do pracy. Na razie z braku miejsca w szkole wiekszość pracy wykonuje we własnym mieszkaniu sponsorując w ten sposób państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w pustej ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.09, 22:56 Znam tę magię pieniądza . Prowadzę "darmochę" dla maturzystów . Trzeci raz zmieniam termin . Żaden im nie odpowiada ponieważ chodzą na płatne zajęcia .Sprawdzam efekty tych płatnych zajęć dając dokładnie te same sprawdziany , które pisali jako klasówki w I i II klasy .Okazuje się że piszą je o około 30% słabiej niż poprzednio . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w pustej ... IP: 80.50.235.* 04.11.09, 12:10 cytat z artykułu....: "Zwykłe lekcje, odrabianie zadań... Te wszystkie obowiązki powodują, że gdy mają trochę wolnego czasu, ani myślą poświęcić go na dodatkowe zajęcia w szkole." to może odrabianie zadań pod okiem nauczyciela? po co w domu, gdzie net, tv, spotkania z kolegami.... tyle że - dla higieny pracy ucznia, przydałaby się z godzinka przerwy przed odrabianiem zadań np w fajnej świetlicy, możliwość zjedzenia posiłku, lanchu.....trochę ruchu na boisku ( o, i tu nauczyciel WF mógłby tą darmochję odpracować z korzyścią dla ucznia...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.chello.pl 05.11.09, 17:43 Jestem nauczycielką. Od wielu lat robię to, co dzisiaj zostało nazwane "darmochą". Oprócz zwykłych lekcji prowadziłam zawsze dodatkowe godziny dla uczniów słabych tzw. "konsultacje" - 2 godziny tygodniowo. Nigdy nie żądałam za to pieniędzy. Nie jest więc dla mnie nowością pracowanie ponad ustawowe pensum, bo traktuję to jako rzecz normalną. Wkurza mnie za to konieczność prowadzenia z tego powodu (w związku z w prowadzeniem tej "godziny karcianej") specjalnego dziennika i ustalania z góry planu zajęć. Na konsultacjach na bieżąco pracowałam z uczniami nad tym, co sprawiało im trudności. Teraz powinnam zapisać temat (zgodny z wcześniejszymi ustaleniami), sprawdzić obecność i pilnować, żeby broń Boże temat nie był inny, niż w harmonogramie. No i, oczywiście, przyjdzie mi się rozliczać z małego zainteresowania uczniów moimi zajęciami. Bo zajęcia powinny być ATRAKCYJNE. Pracuję w bardzo trudnym gimnazjum, gdzie dzieciaki mają kłopot, żeby napisać coś składnie po polsku, a ja mam im zapewnić zajęcia z angielskiego, na które będą walić drzwiami i oknami. Nie będą, choćby nie wiem co!To jedna sprawa. Po drugie: utarło się mówić, że nauczyciel pracuje 18 godzin tygodniowo. Wiadomo, że to nieprawda. Sprawdzanie prac, zeszytów, przygotowywanie lekcji zabiera dużo czasu. Za pana Giertycha kazano nam się "spowiadać" z 40 godzin pracy - wypisywać ile godzin na jakie prace poświęcamy w tygodniu. Na ogół wychodziło tego więcej niż 40. Dużą część z tego pochłania biurokracja - czasami mam wrażenie, że nie jestem nauczycielem, tylko urzędnikiem. Brakuje mi jeszcze tylko kilku pieczątek. Po trzecie. Widzę tu dyskusję na temat wieku emerytalnego, pensum i zarobków nauczycieli w różnych krajach Unii Europejskiej. W każdym państwie wygląda to inaczej. Nawet tam, gdzie nauczyciel spędza w pracy więcej czasu, ma do tego lepsze warunki. Bardzo chętnie będę spędzać w szkole po 8 godzin dziennie i potem pójdę sobie do domu, zapominając o pracy. Dajcie mi 1 komputer na 3 nauczycieli (nie śmiem mówić o komputerze dla każdego)żeby nie trzeba było stać do niego w kolejce, 1 sprawną kserokopiarkę na 15 pedagogów i w miarę spokojne miejsce, gdzie będę mogła pracować. Chętnie będę w miejscu pracy tyle czasu, co inni ludzie. Jeszcze tylko mała dygresja do tych, którzy twierdzą, że to "tylko" 18 godzin: często to sa bardzo intensywne i wyczerpujące godziny (tzw. trudne szkoły) + dyżury na hałaśliwych korytarzach. Nie ma miejsca na kawki, spóźnianie się do pracy, wcześniejsze wychodzenie, wypadzik po zakupy i np. przeglądanie portali internetowych, jeśli zdarzy się jakieś luźniejsze 5 minut. pozdrawiam E.J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrea Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.pools.arcor-ip.net 05.11.09, 19:11 Jezeli tak zle to zmien prace.Jezeli myslisz ze nauczyciele na Zachodzie nie pracuja jeszcze w domu ,to sie mylisz.Ciesz sie i dziekuj Bogu ze mozesz przejsc w wieku 55 lat na emeryture.Jezeli Ciebie to fascynuje ,to przyjedz tu do Niemiec .Tu masz szanse pracowac jako kobieta do 65 roku zycia i 28 godzin tygodniowo.Za kazdy rok wczesniejszej emerytury -3,6% tej emerytury.Trzeba umiec porownywac i wyciagac wnioski,a nie bez przerwy domagac sie wiecej pieniedzy i mniej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amo Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.aster.pl 05.11.09, 20:59 ale gość wcale nie narzeka, że jest jej źle. Zawsze dużo pracowała w szkole, miała dodatkowe niepłatne godziny, teraz chciałaby robić to samo, ale jej biurokracja nie pozwala i o tym jest ten post. Nie narzeka na niskie zarobki tylko pisze, ze wolałaby pracować w szkole 8 godzin i mieć w domu spokój. Nie ma powodu droga andreo obrażać kogoś tylko dlatego, że chciałby pracować w innych warunkach. Wielu nauczycieli też by tak wolało, ale wiemy, ze jest to nierealne. W szkole nie ma miejsca ani możliwości finansowych stworzenia stanowisk pracy dla nauczycieli tak, aby mogli wszystkie swoje obowiązki wykonać w miejscu zatrudnienia. Ciągłe zabieranie pracy do domu jest naprawdę męczące i stresujące. 28 godzin przy tablicy to dużo, ale do wytrzymania. Zależy też jakiego przedmiotu się uczy. Pytanie co jeszcze należy do obowiązków nauczyciela w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ejka Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.09, 07:33 Wybacz haniu, że się odezwę. To właśnie pracowanie ponad godziny, za które nie płacą nie jest normalne. Czy jakikolwiek lekarz zostanie po godzinach, i będzie pracował za darmo? Nie, spakuje swoje rzeczy i pójdzie do domu. Dlaczego? Bo się szanuje. Dopóki nauczyciele nie zrozumieją, że za godziwa pracę maja mieć płacone, póty zapaleńcy dalej będą harować za darmo, olewacze nic nie będą robić, a rodzice i uczniowie będą zgodni w tym, że nauczyciele to lenie i mają 2 miesiące wakacji. Może pora najwyższa zacząć się cenić. Pracować uczciwie, ale nie robić darmowych lekcji. Aż wreszcie rodzice zrozumieją, że za darmo nie ma pracy. 19 godzina nie jest darmochą, to zwyczajna lekcja wpleciona w pensum dydaktyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrea Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.pools.arcor-ip.net 06.11.09, 08:13 Piszesz ,ze pracowanie za darmo nie jest normalne.Wybacz mam inne zdanie.Czy jest normalne ,aby nauczyciele w Polsce pracowali tylko 18 godzin i w wieku 55 lat przechodzili na emeryture?Piszesz ze na- uczyciele haruja za darmo.Jezeli jest Ci tak zle ,to zmien zawod. W was nauczycielach tkwi jeszcze stare komunistyczne myslenie.Najle- piej to brac jak najwiecej i jak najmniej z siebie dac.I wy chcecie uczyc mlodziez?Z waszym egoistycznym podejsciem coz ta mlodziez sie nauczy?Jesli taka jest postawa wiekszosci polskich nauczycieli,to ja czarno widze przyszlosc polskiej oswiaty.Od przeszlo 30 lat mieszkam w Niemczech i chociaz nie jestem nauczycielem to widze jednak ile moi znajomi nauczyciele musza pracowac (28/29 godzin tygodniowo i wiek emerytalny 65 lat).Oczywiscie biora tez do domu do sprawdzenia prace uczniow.Rozmawialem tez z tutejszymi nauczycielami aby wyrobic sobie zdanie,poniewaz jestem obcy w tej branzy.Otoz tutejsi nauczyciele sa zdziwieni ze istnieje takie panstwo jak Polska,ktore moze sobie pozwolic miec nauczycieli pracujacych tylko 18 godzin lekcyjnych i przechdzacych w wieku 55 lat na emeryture.Bardzo chetnie by sie tez z wami zamienili.Tak wiec jezeli uwazasz ze harujesz za darmo,to zmien zawod.Im szybciej tym lepiej.Taki nauczyciel nic dobrego mlodziezy nie nauczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terefere Ej andrea, andrea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.09, 14:14 Ludzie ci tłumaczą a ty wciąż swoje i swoje... jesteś bardzo odporny na wiedzę. Tylko błagam nie pisz po raz kolejny bzdur o 18 godzinach i 55 latach bo to już nudne. A teraz śmiało - obrażaj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrea Re: Ej andrea, andrea IP: *.pools.arcor-ip.net 06.11.09, 14:59 To nie narzekajcie ,ze nauczycielom tak zle.Nikt wam nie kaze byc nauczycielem.Nikogo tu nie obrazam.Jesli ktos twierdzi ze praca powyzej 18 godzin na tydzien to harowka,to ten ktos sam siebie obraza.Trzeba umiec porownywac.Bez odpisu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ej andrea, andrea IP: *.autocom.pl 07.11.09, 02:26 Gość portalu: andrea napisał(a): > 18 godzin na tydzien to harowka,to ten ktos sam siebie obraza.Trzeba Harówa to jest dopiero w biurze!Trzeba przyjśc,zaparzyć kawę.Zjesc sniadanie,zakupy w pobliskim sklepie,dżwigać zakupy z pracy do domu.Przerzucać papierki,spławiać interesantów,dzwonić do koleżanek,siedziec na allegro,bo tyle poyebów wystawia aukcje kończące się 8-15.I tak kur wa 8 godzin dziennie dzien w dzień,życie jest do d u py. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amo Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.aster.pl 06.11.09, 15:01 Jakie komunistyczne myślenie? Ok, są ludzie którym się nie chce. (W każdym zawodzie są tacy). Tyle, że ty dyskutujesz z gościem, ktora akurat zawsze siedziała w szkole dłużej niż wymagane pensum pracując z dziećmi. Czy ty zdajesz sobie sprawę, że ona nie tylko siedziała dwa razy po 45 minut, ale też wcześniej musiała te lekcje przygotować? Czego oczekujesz od nauczycieli? Czy rzetelne prowadzenie zajęć to za mało? Mamy być do dyspozycji uczniów od rana do nocy? To by oznaczało, że naszymi dziećmi muszą zająć się ich nauczyciele ;-). Oprócz tego, że zaatakowałeś niewłaściwą osobę, omunały, które tu prawisz >Najlepiej to brac jak najwiecej i jak najmniej z siebie dac.I wy chcecie > uczyc mlodziez?Z waszym egoistycznym podejsciem coz ta mlodziez sie > nauczy? czynią wszelką dyskusję niemożliwą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrea Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.pools.arcor-ip.net 07.11.09, 13:05 Tu nie ma zadnej dyskusji.Polscy nauczyciele zyja w cieplarnianych warunkach.Porownajcie ile musi pracowac nauczyciel na Zachodzie. Oczywiscie on tez musi sie przygotowac w domu do lekcji.Kto tego nie rozumie ,temu nie mozna juz pomoc.Polscy nauczyciele sa po prostu za leniwi(oczywiscie nie wszyscy).Proponuje zwiekszyc pensum nauczycielom do 29 godzin tygodniowo i zwiekszyc wiek emerytalny do ukonczenia 65 roku zycia.Komu to nie pasuje,trudno ,nie kazdy musi byc nauczycielem.Jakos nie slyszalem zeby tu na Zachodzie nauczyciele obchodzili w szkole Dzien Nauczyciela,a uczniowie "dobrowolnie" przynosili im kwiaty.Jest to komunistyczny relikt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ejka Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.09, 18:24 Jeśli na zachodzie jest tak dobrze, to jak wytłumaczysz mi to, że u Was dzieciaki są niedouczone, i mają dużo mniejszą wiedzę od Polaków. Jakim cudem, jeśli nauczyciele tak wspaniale pracują, uczniowie niemieccy nie dorastają do pięt polskim. Dlaczego nauczyciel niemiecki na pokazowej lekcji dla nauczycieli z Polski, obnaża swoją niewiedzę, doprowadza do wypadku, bo nie wie, że gazy mają większą objętość od cieczy o takiej samej masie? Dlaczego uczniowie niemieccy nie wiedzą gdzie leży Kraków i myślą, że to maleńkie miasteczko? Dlaczego uczniowie powracający z Niemiec do Polski nie są w stanie zrozumieć tego, co się do nich mówi, bo nie mają podstawowej wiedzy? Nauczyciel pracujący w niemieckiej szkole ma dużo więcej czasu niż polski nauczyciel. I nie opowiadaj bzdur o cieplarnianych warunkach. Gdyby polscy nauczyciele mieli do dyspozycji warunki takie jak niemieccy, to możnaby góry przenosić. Ale przecież Ty musisz sobie poszczekać. A może i ugryźć się uda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrea Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.pools.arcor-ip.net 07.11.09, 21:23 Nie twierdze ze na Zachodzie jest dobrze,pisalem tylko ze pensum nauczycielskie w Niemczech jest duzo wyzsze i wiek emerytalny wynosi 65 lat.Nie mam pojecia jaki jest poziom nauczania w szkolach niemieckich oraz czy uczniowie niemieccy wiedza gdzie lezy Krakow.Nie wiem czy oni mysla ze Krakow to male miasteczko.Pewnie ,ze niemiecki nauczyciel ma wiecej czasu niz polski,poniewaz jego tygodniowe pensum jest o 450 minut wieksze i jego przerwa wakacyjna to 6 tygodni,a nie prawie 2,5 miesiaca.Nie porownuj mnie do psa piszac ze szczekam,abym Ci nie odpisal w podobnym tonie .Bez odpisu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrea Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.pools.arcor-ip.net 08.11.09, 14:08 Niemcy maja duzo mniejsza wiedze niz Polacy.Przejawia sie to tym ze na przestrzeni historii tylko 81 Niemcow otrzymalo Nagrode Nobla. Z Polakow zas az 6 osob otrzymalo to wyroznienie.Powyzszy przyklad dobitnie swiadczy o wrodzonej tepocie Niemcow.Odpowiedz mi prosze,dla- czego w Niemczech juz w szkole sredniej uczy sie w takim przedmiocie jak matematyka o calkach,w Polsce zas dopiero na studiach.O wrodzonym kretynizmie Niemcow dobitnie tez swiadczy fakt,ze ci wymyslali wciaz nowe wynalazki i ochraniali je patentami.Polacy zas jako narod przewyzszajacy wszystkich sasiadow wiedza ,kupowali po prostu licencje,najpierw w ZSRRi produkowali na tych licencjch najpierw "Warszawy" i "Zuki".Pozniej zas kupowano licencje juz we Wloszech i wybudowano takie "postrachy szos"jak Fiat 126P.Zycze przyjemnych marzen.Tylko nie obudz sie z reka w nocniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.autocom.pl 08.11.09, 16:16 Gość portalu: andrea napisał(a): > Niemcy maja duzo mniejsza wiedze niz Polacy.Przejawia sie to tym ze > na przestrzeni historii tylko 81 Niemcow otrzymalo Nagrode Nobla. Popier doli ło ci się forum. To nie jest forum mniejszości niemieckiej na Ślunsku,ani forum dla volksdojczów w Niemczech. To jest forum edukacja w Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anda Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.net.autocom.pl 08.11.09, 11:54 A teraz zastanów się - porównujesz różne systemy, w których zakres obowiązków nauczyciela jest inny. Np. nauczyciel polski wykonuje też pracę biurową, przygotowuje mnóstwo zestawień, liczy frekwencję, średnie, pisze mnóstwo sprawozdań, protokołów i opinii, wykonuje w cholere telefonów, organizuje wyjścia, konkursy i apele, dba o gazetki itp - ponieważ najczęściej oprócz nauczanego przedmiotu ma tzw. wychowawstwo. Trzeba najpierw sprawdzić jaki jest zakres obowiązków nauczycieli w poszczególnych krajach, a potem dyskutować o pensum dydaktycznym. Ja mam teraz razem z dziewietnastą godziną 25 godzin plus 3 okienka - najczęściej zastępstwa (Gimnazjum). Cieszę się, że mam nadliczbowe, że wszystkie godziny w jednej szkole, ale wiesz w jakim stanie są moje struny głosowe? Od mówienia, nie od krzyku. Jednak mówienie do ponad dwudziestki, trzydziestki uczniów to nie to samo, co np. rozmowa z kilkoma osobami. Dlatego błogosławię wakacje, bo moje gardło się regeneruje, choć zapewniam, że w wakacje przygotowywany jest kolejny rok szkolny, i to przez nauczycieli, nie przez krasnoludki. Najlepiej, niech każdy zajmie się swoją robotą. W naszym kraju ludzie zawsze uważają się za ekspertów we wszystkich dziedzinach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ejka Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.09, 20:39 Ło matko i córko, ale z Ciebie beton. Zero zrozumienia tekstu pisanego. Kobieto skończ, bo aż żal czytać , taki jad się z Ciebie wylewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrea Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.pools.arcor-ip.net 07.11.09, 13:35 Sluchaj no Ty matko i corko.Nie jestem betonem ,ale realista.Na Zacho- dzie ludzie pracujacy w biurze odbijaja karty zegarowe,wszystkie prze- rwy sniadaniowe,obiadowe czy inne musza byc odrobione.Trzeba bylo nie obalac komuny ,to byscie mogli dalej udawac ze pracujecie.A tak obaliliscie ta nieludzka komune i wyjecie jak pies do ksiezyca za komunistycznymi przywilejami.W kapitalizmie placi sie za prace,a nie za bycie w pracy.A teraz do roboty ,ale wartko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.autocom.pl 07.11.09, 15:18 Gość portalu: andrea napisał(a): > pracy.A teraz do roboty ,ale wartko. A ty co,dzisiaj macie sklep zamkniety,jak to w Niemczech w weekend.I nie musisz przerzucać kartofli w magazynie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrea Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.pools.arcor-ip.net 07.11.09, 16:24 Mylisz sie,sklepy sa zamkniete w Niemczech w niedziele i swieta. Kartofli niestety ie przerzucalem,pracowalem na dzialce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.autocom.pl 07.11.09, 18:41 Gość portalu: andrea napisał(a): > Kartofli niestety ie przerzucalem,pracowalem na dzialce. Dorabiasz kopiąc na działkach? Na Schrebergarten? Działeczki ma w Niemczech biedota.Jak jadę pociągiem i oglądam te skrawki ziemi w cieniu,to mi żal du pę ściska,jak ludzie się poniżają z nedzy.I te zardzewiałe miednice na działkach,stare socjalistyczne czasy.Współczuję ci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrea Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.pools.arcor-ip.net 07.11.09, 21:39 Nie jestem ani biedny ani bogaty.Zreszta to nie ma znaczenia.Czy ktos jest bogaty czy biedny,kazdy umrzec musi.I Ty i ja.Zreszta Ty tez chyba nie jestes takim bogaczem ,skoro jezdzisz pociagiem.Tutaj bezrobotnych stac na to zeby podrozowali samolotem lub samochodem. Rozumiem,ze Ciebie zal za dupe sciska ,gdy jedziesz do Holandii przez Niemcy zarabiac jako zbieracz truskawek,lub do Francjiczyscic kible. Odkad rozwiazali PGR-ry ,czyli Twoj zaklad pracy nie masz w Polsce pracy,poniewaz jestes za durny cokolwiek postawic na nogi i musisz biedaku jezdzic za chlebem. Ale nie poddawaj sie ,ja jestem z Toba i zycze Ci jeszcze duzo szczescia przy pracach dorywczych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrea Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.pools.arcor-ip.net 07.11.09, 16:38 Do nierozumnych -w soboty sklepy sa tu otwarte.Wniedziele i swieta zamkniete.A dzisiaj niestety nie przerzucalem kartofli,bylem na ogrodku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.09, 18:48 Dla mnie natomiast nie jest dziwne, że młodzi polscy nauczyciele, którzy dobrze znają język, wyjeżdzają uczyc do GB lub Niemiec, chociaż tam jest 28 godzinny etat. U nas niestety, etat jest niby 18 h lekcyjnych, ale nie było chyba tygodnia, żebym na tych 18 poprzestała, nie licząc tej 1 darmówki. Nota bene : ciekawe! tak bardzo krytykuje sie "komunizm", a ta darmówka to jest tylko powtórka z rozrywki. Juz to przerabialiśmy, w wymiarze 2h tygodniowo, przy 25 w etacie. Dodatkowo: najbardziej krytykują nauczycieli ci, którym nie chciało sie uczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasianowa Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w pustej ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.09, 21:28 dla mnie to nie ma najmniejszego sensu. ja ucze 2 klasy maturalne. oni maja zajęcia do 15 albo i dłużej. dyrekcja wymaga ode mnie żebym "omówiła" się z uczniami na godzinę. pracuję na pól etatu (dokładnie mam 12 godzin), w szkole jestem 3 dni w tygodniu z czego w jeden dziej do 10tej. ja się pytam kiedy ja się z nimi mam "umówić"? a kiedy im odpowiedziałam ze owszem robie kółko dla osób zdających maturę rozszerzoną z angielskiego to powiedzieli ze jak się podjęli matury rozszerzonej to sami się mają do niej przygotować a to kółko jest dla osób zdających maturę podstawową i w dodatku jest obowiązkowe dla wszystkich: zarówno dla tych kórzy zdają matyrę podst jaki i rozszerz. paranoja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amo Re: Dodatkowa szkolna godzina: nauczyciel w puste IP: *.aster.pl 09.11.09, 13:50 Czyli dyrektor uważa,że uczniowie powinni pójść sobie na korki albo inny kurs przygotowujący do matury. Mieszanie rozszerzonej i podstawowej jest bez sensu, uczniowie zniechęcą się do zajęć bo nie będą z nich korzystać ani jedni ani drudzy. Mądry ten dyrektor raczej nie jest, wygląda na to, że zamiast działać na rzecz ucznia chce się pokazać przed kuratorium. Współczuję Odpowiedz Link Zgłoś
martuha do osobnika o nicku andrea 10.11.09, 23:53 (ktory moze jeszcze jest na ogrodku). czlowieku, zastanow sie, co wypisujesz i przestan powtarzac ciagle te same argumenty, ktore tak nawiasem mowiac, sa lekko ni w piec, ni w dziewiec. - odnosnie przechodzenia na emeryture w wieku 55 lat - w szkole, w ktorej pracuje jest wielu nauczycieli, ktorzy juz jakis czas temu przekroczyli wiek emerytalny i nadal pracuja. wniosek? wysokosc emerytury jest tak zalosnie niska, ze prawie nikt (o ile nie wykonczylo go jakies powazne schorzenie) nie moze sobie pozwolic na luksus przejscia w stan spoczynku w wieku 55 lat. nie wspomne juz o tym, ze mlodzi nauczyciele ten przywilej utracili i beda musieli pracowac znacznie dluzej. - argument o pensum - rowniez pudlo. chcialam zakomunikowac, ze 18 godzin niekiedy wyrabiam pracujac tylko w weekend. w szkole wyrabiam swoje 21 godzin. dodatkowo mam 4 godziny okienek w tygodniu. wracajac do domu spedzam conajmniej 2 godziny dziennie na przygotowywanie sie do pracy i sprawdzanie biezacych kartkowek i przygotowywanie nowych (tak, tyle to zajmuje, jesli chce sie przygotowac wszystko solidnie) nie wspominajac o takich drobnych szczegolach jak prowadzenie dokumentacji (zeby nie tracic czasu na lekcjach) oraz innego rodzaju papierologii. w weekendy ukladam testy i sprawdzam wypracowania i wieksze sprawdziany. do tego dorzuce jeszcze uczestnictwo w konferencjach, zebrania z rodzicami, rady pedagogiczne. kontakty z rodzicami takze - uwaga, uwaga - nie ograniczaja sie do zebran. bedac wychowawczynia mialam przyjemnosc otrzymywac telefony ponym wieczorem w tygodniu i niejednokrotnie w weekendy. oprocz tych drobnych spraw odpowiadam czesciowo za olimpiade przedmiotowa, zajmuje sie calkowicie konkursem o randze ogolnopolskiej oraz sprawuje opieke nad uczniem, ktoremu przyznano stypendium. dalej (tak jest, bingo!) matury. pozwol, ze wspomne, ze wiekszosc nauczycieli liceum realizuje swoje pasje w komisjach maturalnych sprawdzajacych arkusze egzaminacyjne. z racji specyfiki przedmiotu, ktorego ucze w maju mam zajete conajmniej 4 weekendy (takze te dni, w ktorych niemieckie sklepy sa zamkniete) oceniajac egzaminy, kazdy taki dzien weekendu spedzam na pracy okolo 10 godzin. do tego dochodzi jeszcze uczestnictwo w komisjach pracujacych na egzaminach ustnych, nie tylko odbywajacych sie w macierzystych szkolach. takze ze wzgledu na specyfike placowki, w ktorej jestem zatrudniona, odbywaja sie w niej egzaminy wstepne. dlatego tez w czasie rekrutacji wszyscy kandydaci pisza test, a takze przechodza etap ustny. nie chcialabym wdawac sie w szczegolowe kalkulacje ile godzin na to poswiecam, tylko nadmienie, ze praca w komisji egzaminu ustnego odbywa sie przed i po moich lekcjach. w ramach rozrywki z klasa chadzam rowniez (poza godzinami lekcyjnymi) do teatru czy koncerty, razem bierzemy udzial w akcjach charytatywnych, a takze mamy obowiazek przygotowac jednej akademii szkolnej rocznie. i zeby nie bylo. lubie swoja prace, cenie sobie kontakt z uczniami, raczej nie narzekam, ale tesknie za czasami, kiedy nauczyciel pracowal w szkole 18 godzin tygodniowo. z moich klakulacji wynika, ze tygodniowo pracuje ponad 40 godzin, wiec wara od dwu i polmiesiecznych wakacji, gdyz w tym czasie regeneruje sie psychicznie, a takze wykonuje cwiczenia oddechowe i uczeszczam na warsztaty u foniatry, zeby NIE MUSIEC BRAC ZWOLNIEN LEKARSKICH w ciagu roku szkolnego. i zanim mnie obrzucisz blotem swoimi wynurzeniami, pozwol, ze zauwaze - bez odpisu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrea Re: do osobnika o nicku andrea IP: *.pools.arcor-ip.net 11.11.09, 07:37 Nie pisze ze naczyciele maja tak dobrze,wspominam tylko ze na Zachodzie pensum nauczycielskie jest znaznie wyzsze i na emeryture przechodzi sie o 10 lat pozniej.Nauczyciele zachodni rowniez przygotowuja sie w domu i maja rozne konferencje poza czasem nauczania.Zarobek ich zas mozna porownac do zarobku wykwalifikowanego robotnika.Przestan sie uzalac nad swoim losem.Jezeli jest tak zle ,to zmien zawod i nie narzekaj ,osmieszasz sie tylko.Inni ludzie musza rzeczywiscie ciezko pracowac,aby otrzymac pobory porownywalne do twoich.Rzygac mi sie chce gdy slysze podobne lamenty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrea Re: do osobnika o nicku andrea IP: *.pools.arcor-ip.net 11.11.09, 07:45 Wypisujesz te swoje bzdury o godzinie 23:53,czyli w czasie gdy kazdy czlowiek,ktory sie napracowal juz dawno spi.Kiedy ty spisz?W pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
martuha Re: do osobnika o nicku andrea 11.11.09, 15:42 czlowieku o nicku andrea. naucz sie czytac ze zrozumieniem. nie uzalam sie nad soba, przeczytaj dokladnie i ze zrozumieniem 2 ostatnie akapity mojej wypowiedzi. napisalam, ze LUBIE SWOJA PRACE, MOICH UCZNIOW I JESLI TYLKO BEDE MOGLA, NIE ZREZYGNUJE Z PRACY W SZKOLE. nie wiem, czy mam przeprowadzic logiczny rozbior zdania, zebys to pojal? a to, co robie w czasie wolnym i kiedy sypiam, to raczej nie Twoja sprawa, ja nie rozliczam Cie z tego, co Ty robisz, wiec i Ty powstrzymaj sie od durnych komentarzy trzymajac sie meritum w tej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrea Re: do osobnika o nicku andrea IP: *.pools.arcor-ip.net 12.11.09, 11:00 Jesli tak lubisz swoja prace i nie zrezygnujesz z niej ,to dlaczego marudzisz na forum i zawracasz ludziom gitare ile musisz pracowac? Inni tez pracuja jeszcze ciezej i dluzej od Ciebie,ale nie jecza tak jak Ty.Popatrz na swoich kolegow na Zachodzie.Czy wiesz,ze urzednik panstwowy w Niemczech pracuje 41 godzin tygodniowo,odbija karte zegarowa,wszystkie przerwy sniadaniowe musi odrobic,oraz przechodzi na emeryture po przekroczeniu 65 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: do osobnika o nicku andrea IP: *.autocom.pl 15.11.09, 12:29 Gość portalu: andrea napisał(a): > Wypisujesz te swoje bzdury o godzinie 23:53,czyli w czasie gdy kazdy > czlowiek,ktory sie napracowal juz dawno spi.Kiedy ty spisz?W pracy? Akurat tamta forumowiczka napisała post dnia 10 listopada,czyli przed 11 listopada,który jest u NAS,w Polsce,Świętem Narodowym. Więc jest to dzien wolny. Ale cię rozumiem,zapylasz w Germanii od wielu lat i sie zapomniało o Ojczyżnie. Gdzie pracujesz,jesteś zywą reklamą chodząca po mieście w przebraniu jakiegoś stworka?Czy kierowcą autorbusu podmiejskiego? Jesli byłbys uprzejmy wejśc na ten link: www.google.pl/search?hl=pl&source=hp&q=morda%2C+hanysie%2C+jak+Polacy+rozmawiaj%C4% 85&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl&aq=f&oq= Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrea Re: do osobnika o nicku andrea IP: *.pools.arcor-ip.net 15.11.09, 16:23 Nie wiem czy czytales poprzednie moje posty,w jednym napisalem ,ze pochodze z ok.Radomia.Tak wiec nie jestem "Hanysem":Link,ktory mi poleciles jest na zenujaco niskim poziomie.Ale od kiedy rozwiazali PGR-ry ,czyli Twoje miejsce pracy musisz sie czyms zabawic,wiec czytasz takie bzdury.Bye,bye. Odpowiedz Link Zgłoś
martuha Re: do osobnika o nicku andrea 15.11.09, 21:45 coz, widze, ze w kolko powtarzasz to, co powiedziales kilka i kilkanascie postow wyzej. masz tez wyrazne klopoty z czytaniem ze zrozumieniem. nigdzie nie narzekalam na swoja prace, i nie zalilam sie, ze musze ciezko pracowac. wymienilam tylko to, co nalezy do swoich obowiazkow. poza tym skoncz z argumentem, ze nauczyciele moga przejsc na emeryture w wieku 55 lat. mnie ten przepis nie dotyczy, bo jestem za mloda, zeby sie na to "zalapac". uciesz sie, bede pracowac do 60 roku zycia, a jesli rzad przeglosuje ustawe, a tak sie pewnie stanie, to i do 65 lat. wiec niech Ci ten argument juz tak koscia w gardle nie staje. ogolnie nie zamierzam juz z Toba dyskutowac, gdyz ciagle przytaczanie przez Ciebie tych samych argumentow mimo wyjasnien osob, ktore pracuja w branzy tylko Cie pograzaja w moich oczach i bardzo przypominasz mi przecietnego sluchacza pewnego radia w polsce, ktorego niestety nie cenie. takze dalej wieszaj psy, ale nie licz na moja odpowiedz. wszystko, co napisze i tak bedzie ripostowane przytaczaniem, tego, co juz wyzej powiedziales. nie lubie dyskusji typu grochem o sciane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrea Re: do osobnika o nicku andrea IP: *.pools.arcor-ip.net 15.11.09, 22:09 Nie pisze sie"pewnego radia w polsce" ale "pewnego radia w Polsce".Wstyd.Jaka z Ciebie nauczycielka?Ucz sie nieuku.Nie musisz mi odpisywac.Analfabeci mnie nie interesuja. Odpowiedz Link Zgłoś
martuha Re: do osobnika o nicku andrea 16.11.09, 00:24 jakie to typowe, skonczyly sie argumenty, to zaczynamy sie czepiac bledow jezykowych. dla Twojej informacji, analfabeta to osoba, ktora nie umie ani czytac, ani pisac. jedyne co moglbys mi zarzucic, to ewentualna dysleksja. uspokoje Cie, nie cierpie na nia. gwoli scislosci, nie ucze rowniez jezyka polskiego, wiec nie zarzucaj mi tego, ze jestem niedouczona. z moich postow mozesz sie zorientowac, ze wszystko co pisze, pisze mala litera, oprocz zaimkow osobowych, ktore przez szacunek do dyskutantow, z ktorymi prowadze dialog zachowuje (a moze wolisz, zebym zwracala sie do Ciebie per ty zamiast Ty). a skoro wytykasz mi juz bledy jezykowe, badz konsekwentny. dlaczego nie czepiles sie, ze wyrazy rozpoczynajace nowe zdania nie zaczynaja sie u mnie duza litera? chyba nie jestes az tak ograniczony, ze nie znasz sie na stylu pisania w internecie. na koniec powiem, ze jedynie przez litosc dla Ciebie nie przytocze Twoich bledow gramatycznych i interpunkcyjnych, gdyz sumujac wszystkie Twoje wypowiedzi, nazbieraloby sie ich bardzo duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: do osobnika o nicku andrea IP: *.autocom.pl 15.11.09, 23:11 Gość portalu: andrea napisał(a): > Nie wiem czy czytales poprzednie moje posty,w jednym napisalem ,ze Napisz jeszcze cos bałwochwalczego o Niemczech,od dwóch dni sie niczym wspaniałym germańskim nie pochwaliłeś.Czytałes przedostatniego Spiegla o żenujacym poziomie niemieckich szkół? wissen.spiegel.de/wissen/titel/SP/2009/46/312/titel.jpg Moze jak bedziesz jutro sprzątał ulice,to znajdziesz gdzies na smietniku.Albo twój Pan ma jeszcze w gazetowniku.Albo na kompoście "na ogródku" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrea Re: do osobnika o nicku andrea IP: *.pools.arcor-ip.net 16.11.09, 05:33 Kto po godzinie 24 buszuje jeszcze w Internecie,ten nie bierze chyba swoich obowiazkow na powaznie.Co to za nauczyciel,ktory w pracy ziewa? Czy jestes czy nie nauczycielem j.polskiego,nie zwalnia to Ciebie od obowiazku poprawnego pisania.Ja nie robie takich bledow,chociaz mie- szkam na obczyznie przeszlo 30 lat.Niestety ,nie sprzatam ulic i dla- tego nie znalazlem w smietniku przedostatnego wydania "Spiegla".Ty nawet tego zdania nie potrafisz napisac poprawnie.Zenujacy poziom nauczania w Niemczech polega na tym ze oni juz w szkole sredniej ucza o calkach,Polacy zas robia to dopiero na studiach.Tak samo jest z faktem ze Niemcy mieli tylko 81 noblistow ,Polacy zas az 6.Zreszta o tym juz pisalem.Niemcy sprzedaja na caly swiat swoje technologie,Polacy zas jako ludzie praktyczni wola je kupowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: do osobnika o nicku andrea IP: *.autocom.pl 16.11.09, 19:28 Gość portalu: andrea napisał(a): > polega na tym ze oni juz w szkole sredniej ucza o calkach,Polacy > zas robia to dopiero na studiach. W Realschule uczą się o całkach?W Hauptschule uczą się o całkach?W Gesamtschule uczą się o całkach? Chyba ci sie pochrzaniło z całowaniem. Całki w niemieckiej szkole robi sie wyłącznie na fakultecie w klasie maturalnej i w celu "intuicyjne rozumienie całek".Więc żadna norma to nie jest,te całki.Tylko dla wybitnych matematyków.W Polsce też robi się dodatkowo całki - na fakultetach w liceum.Każdy matematyk w Polsce robi całki na fakultecie. " LK Analysis - Untersuchung ganzrationaler Funktionen - Untersuchung von Funktionen in Sachzusammenhängen (Extremwertaufgaben, Steckbriefaufgaben) - Integralrechnung - Untersuchung von " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrea Re: do osobnika o nicku andrea IP: *.pools.arcor-ip.net 16.11.09, 21:08 Gosciu ,widze ze nie masz pojecia.Szkola srednia w Niemczech to jest Gimnazjum/Gymnasium).Hauptschule to jest szkola podstawowa,Realschule jest szkola posrednia miedzy szkola podstawowa a srednia.Ja wyraznie napisalem ,ze w Niemczech ucza o calkach w szkole sredniej.Czy Ty w ogole wiesz co to jest Gesamtschule?To jest Hauptschule i Realschule razem wziete.Nie pisz wiecej takich bzdur ,bo moja 11 letnia wnuczka smieje sie z Ciebie.Zanim cos napiszesz o czym nie masz pojecia,zapy- taj ludzi ,ktorzy sa zorientowani w tym temacie Ty"ekspercie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: do osobnika o nicku andrea IP: *.autocom.pl 17.11.09, 02:27 Gość portalu: andrea napisał(a): > Gosciu ,widze ze nie masz pojecia. > Nie pisz wiecej takich bzdur ,bo moja 11 letnia wnuczka Jaki dziadek,taka wnuczka,współczuję dziecku. Nie ma pojęcia "szkoła średnia". Ani w Niemczech ani w Polsce. W Polsce jest "szkoła ponadgimnazjalna". W Niemczech małe dzieci chodzą do "Primarstufe".To odpowiednik jakby naszej podstawowej. Po Primarstufe jest jakby odpowiednik twojego przestarzałego myslenia,czyli szkoły średniej, "Sekundarstufe I" potem "Sekundarstufe II". www.kmk.org/bildung-schule/allgemeine-bildung/sekundarstufe-i.html www.kmk.org/bildung-schule/allgemeine-bildung/sekundarstufe-ii-gymnasiale-oberstufe.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrea Re: do osobnika o nicku andrea IP: *.pools.arcor-ip.net 17.11.09, 07:38 Od kiedy u ciebie Hauptschule i Realschule to szkola srednia? Nie pisz bzdur Odpowiedz Link Zgłoś