Gość: Bob Kard. Dziwisz krytycznie o wyroku trybunału w S... IP: *.dip.t-dialin.net 05.11.09, 13:57 i bardzo dobrze ze zdjeto - w innym przypadku powinny tam wisiec gwiazda zydowska, polksiezyc muzolmanski lub inne insygnia religijne, te sybole moga wisiec u kazdego w domu gdzie kazdy moze wierzyc w co by nie chcial, ale nie w szkole gdzie zgromadzona jest mlodziez wielu wyznan. Brawa dla Strassburga i Uni Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Panstwo to nie kosciol a watykan to panstwo IP: 139.191.198.* 05.11.09, 14:00 Symbole mga draznic z wielu powodow. Jesli jestem osoba niewierzaca, to zarowno krzyz, jak i inne symbole religijne w miejscach publicznych moga wprowadzic pewne zaniepokojenie. Bo czyz - jesli w szkole wisi krzyz, to dziecko nie powinno odpowiedac tak, jak religia (moze mu obca) wskazuje. A jesli w sadzie wisi krzyz - to czy mam liczy cnz sprawiedliwy obiektywny wyrok, czy tez taki jaki wskazuje dana religia. Powinno byc jasno podziloe - co swieckie, ma swieckim pozostac. A co do symboliki...naturalne jest, ze przedstwiciel Watykany bedzie krytykowal wszelkie zmiany, szkodzace ich interesom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Europa wywyższa ateistów i pederastów IP: *.multi-play.net.pl 05.11.09, 14:01 czas przy pomocy naszych europarlamentarzystów to naprawić. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Europa wywyższa ateistów i pederastów 05.11.09, 17:54 Gość portalu: . napisał(a): > czas przy pomocy naszych europarlamentarzystów to naprawić. W Europie? Chyba się nie da... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Kard. Dziwisz krytycznie o wyroku trybunału w S... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.09, 14:02 Nie rozumiem tego. Skoro nie wolno muzułmankom w szkole nosić chust, to z jakiej racji mają tam wisieć krzyże? Państwo jest świeckie. Bogu co boskie, cesarzowi co cesarskie, prawa prosta. Odpowiedz Link Zgłoś
hasta_manana Kard. Dziwisz krytycznie o wyroku trybunału w S... 05.11.09, 14:02 Jaaasne... A moje dziecko jako jedyne nie chodzi w klasie na religię i jest narażone na ostracyzm. A ponoć żyjemy w świeckim kraju. Religia jest wyborem a nie odwrotnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BOLELK Re: Kard. Dziwisz krytycznie o wyroku trybunału w IP: 79.142.2.* 05.11.09, 14:52 DZIWISZ SIĘ JAK JE TAK WYCHOWUJESZ NAJGORSI SĄ WŁASNIE KATOLICY NIE PRAKTYKUJĄCY BO NIBY NOWOCZESNI JEDZCIE DO KRAJU GDZIE SA MUZUŁMANIE ZOBACZYCIE JAK ONI SZANUJA SIEBIE I SWOJA WIARE ,MAM NA MYSLI CHOCIAŻBY BOSNIE I HERCEGOWINE A MY POLACY WSTYDZIMY SIE NASZEGO WYZNANIA BO CO BO TO NIE MODNE TYLKO KASA I AUTO MNIE WYCHOWANO NA KATOLIKA I NIE PRZEJMUJE SIE TYM A SWOJA DROGA JAK JEST SWIETO BOZEGO NARODZENIA TO NAGLE WSZYSCY MAJA WOLNE I OBCHODZA Z JAKIEJ RACJI NIE WIERZYSZ NIE PRAKTYKUJESZ DO PRACY A NIE WOLNE Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Kard. Dziwisz krytycznie o wyroku trybunału w 05.11.09, 15:00 ja bym chętnie popracował ale zamknęli mi hipermarket i nie mogę przyjść do pracy Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 W niektóre święta NIE WOLNO pracować! 05.11.09, 18:18 Gość portalu: BOLELK napisał(a): > JAK JEST SWIETO > BOZEGO NARODZENIA TO NAGLE WSZYSCY MAJA WOLNE I OBCHODZA Z JAKIEJ RACJI NIE > WIERZYSZ NIE PRAKTYKUJESZ DO PRACY A NIE WOLNE Ależ w takie dni nawet sklepów nie wolno otwierać, to do jakiej pracy chciałbyś posłać niewierzących? Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Kard. Dziwisz krytycznie o wyroku trybunału w 05.11.09, 15:06 hasta_manana napisała: > Jaaasne... > A moje dziecko jako jedyne nie chodzi w klasie na religię i jest narażone na > ostracyzm. A ponoć żyjemy w świeckim kraju. Religia jest wyborem a nie odwrotnie! "nie lękajcie się!!!" początki są trudne, moja córka też była pierwszą w gimnazjum, teraz już są dwie następne osoby a inne dzieciaki im zazdroszczą :) Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Wolność wyznania gwarantuje mi Konstytucja 05.11.09, 14:04 i jeśli moje potrzeby religijne wymagają, żeby w salach w których zgodnie z polskim prawem odbywają się lekcje religii poprzedzone wspólną modlitwą był krzyż, to on ma prawo tam być. Koniec kropka. Zakaz odbywania praktyki religijnej jest łamaniem moich praw konstytucyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik modlitwa przed każdą lekcją? 05.11.09, 14:21 to sataniści też mogą wieszać swoje odwrócone krzyże? Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: modlitwa przed każdą lekcją? 05.11.09, 14:23 Czy satanizm jest zorganizowany i zarejestrowanym ruchem religijnym i spełnia wymagania ustawy w tym temacie? Czy jest sektą, której członkowie bezczeszczą zwłoki, męczą i zabijają zwierzęta oraz głoszą nienawiść i nietolerancję? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: modlitwa przed każdą lekcją? 05.11.09, 14:28 > Czy jest sektą, której członkowie bezczeszczą zwłoki, męczą i > zabijają zwierzęta oraz głoszą nienawiść i nietolerancję? I to mówi koleś który co niedzielę uprawia rytualny kanibalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: modlitwa przed każdą lekcją? 05.11.09, 14:30 sharn1 napisał: > Czy satanizm jest zorganizowany i zarejestrowanym ruchem religijnym > i spełnia wymagania ustawy w tym temacie? Czy jest sektą, której > członkowie bezczeszczą zwłoki, męczą i zabijają zwierzęta oraz > głoszą nienawiść i nietolerancję? odpowiem Ci cytatem: i jeśli moje potrzeby religijne wymagają, żeby w salach w których zgodnie z polskim prawem odbywają się lekcje religii poprzedzone wspólną modlitwą był krzyż, to on ma prawo tam być. Koniec kropka. Zakaz odbywania praktyki religijnej jest łamaniem moich praw konstytucyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: modlitwa przed każdą lekcją? 05.11.09, 14:36 > Zakaz odbywania praktyki religijnej jest łamaniem moich praw > konstytucyjnych. Nikt nie zakazuje ci odbywania praktyki religijnej. Możesz praktykować swoje gusła w stosownym kościele, możesz modlić się u siebie w klopie. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: modlitwa przed każdą lekcją? 05.11.09, 14:44 vogon.jeltz napisał: > Nikt nie zakazuje ci odbywania praktyki religijnej. Możesz praktykować swoje > gusła w stosownym kościele, możesz modlić się u siebie w klopie. myślisz, że szydzenie z innych umacnia Twoje racje? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: modlitwa przed każdą lekcją? 05.11.09, 14:54 > myślisz, że szydzenie z innych umacnia Twoje racje? Poje.bało cię? To jest forum gazety pe el, tu się nie przedstawia swoich racji, tylko napier.dala. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: modlitwa przed każdą lekcją? 05.11.09, 15:03 vogon.jeltz napisał: > > myślisz, że szydzenie z innych umacnia Twoje racje? > > Poje.bało cię? To jest forum gazety pe el, tu się nie przedstawia swoich racji, > tylko napier.dala. przeczytałeś to w regulaminie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liberal Re: modlitwa przed każdą lekcją? IP: 150.254.148.* 05.11.09, 14:33 W takim razie podczas lekcji należy również pozwolić na rozwijanie dywaników i modły twarzą w stronę Mekki czy też kręcenie się w kółko (taniec Derwiszy) albo pokłony składane płomieniom (wyznanie Zaratusztrian). Wymieniać można by długo - oficjalne religie Polski wymagały by powieszenia jeszcze krzyża prawosławnego i półksiężyca. Jeżeli wolność i równość religijna, to dla wszystkich wyznań, a nie tylko dla KK. Tylko jak połączyć sprzeczne zasady - np. namalowany wizerunek boga w pojęciu katolickim jest jednocześnie onraza boga dla mułzumanina! I jak to pogodzisz ograniczony człowieku ? Jedyną rozsądna opcją jest unikanie manifestowania i symboli każdej religii w miejscach publicznych, bo wtedy mamy prawdziwą wolność religijną - miejsce na to jest w domu, czy w dowolnym kościele, na pewno nie w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucky17 Re: Wolność wyznania gwarantuje mi Konstytucja IP: 195.20.110.* 05.11.09, 14:31 Widać, że nie mas zpojęcia o tym co piszesz. Byłoby prawdziwym Twoje stwierdzenie gdyby krzyż wisiał wyłącznie w salach gdzie odbywają się lekcje religi, niestety wiszą one w każdej z sal szkolnych co już narusza prawa religijne wyznawców innych religi. Dodatkowo jeżeli walczymy o krzyż tj prawo do jego wieszania gdziekolwiek, jak ma sie do tego 2 przykazanie Boże ale nie to głoszone przez Kościół ale to które widnieje w Starym Testamencie zapisane w dekalogu skoro przez nikogo z chodzących do Kościoła nie jest przestrzegane. Ludzie mieniący się wierzącymi bez względu na wyznawaną wiarę są obłudnkami nie posiadającymi elementarnej wiedzy odnośnie Boga. Jest to niestety powodowne brakiem czasu na studiowanie Bibli, która jasno pokazuje na czym polega wiara w Boga i w jaki sposób powinna być ona jeżeli wogóle pokazywana na zewnątrz. warto czasem sięgnąć do Bibli a nie tylko słuchać ludzi (księży) głoszących prawdy wpojone w trakcie studiów. Prawda jest, że jako społeczeństwo wiedzę na temat Boga czerpiemy z opowiadań nalekcjach religii, wiedzy babci czy dziadka zupełnie nie sięgając do Bibli obłudnie nazywamy siebie wierzacymi nie wiedząc czego oczekuje się od nas jako ludzi myslących i wierzących. Przykra jest prawda o Polakach, którzy gdy ich zapytać zawsze twierdzą, że są tolerancyjni, lecz tolerancja ich kończy się w momencie gdy coś wpojonego przez lata lub wartości w których się wzrasta nie dopuszczają innych punktów widzenia czy spojrzenia na tą sama sprawę. Cóż na tle Europy i Świata stajemy się wielkim zaściankiem etycznym, moralnym i pogladowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: Wolność wyznania gwarantuje mi Konstytucja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.09, 14:37 W sali religii zgadzam się. Ale w pozostałych? Pragnę przypomnieć, że osobom o innych poglądach religijnych konstytucja również gwarantuje wolność wyznania i mają takie same prawa jak i Ty. Czy to oznacza, że każdy może umieszczać symbole w szkole? Bez przesady. Czy zaakceptował byś gdyby obok Twojego krzyża ktoś powiesił np. gwiazdę Dawida, czy wizerunek Buddy? Przypuszczam ,że nie. Szkoła to nie choinka, i nie należy ją dekorować czym się da. Reasumując - powołując się na konstytucję, w swoim egoiźmie, weź pod uwagę, że daje ona takie same prawa zarówno Tobie jak i 40 milionom pozostałych obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Mam rozwiązanie problemu. 05.11.09, 14:39 Raz w miesiącu uczniowie będą w sposób wrzucać do urny bliskie sobie symbole wiary lub poglądów (nie wolno nikogo przepytywać na te okoliczność) Szkoła będzie drukowała plakat z symbolami i umieszczała go w klasie. ]:) oj działoby, się działo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hunter Re: Wolność wyznania gwarantuje mi Konstytucja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.09, 14:58 Swoje potrzeby religijne realizuj zatem w religijnej szkole (albo najlepiej - w domu). Brak szacunku dla innych poglądów niż własne był zawsze charakterystyczny dla kościoła katolickiego - jak się powoli okazuje, na własna zgubę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Otr Re: sharn1: Logiki się naucz, ćwoku. IP: *.icpnet.pl 05.11.09, 15:20 To zauważysz, że i w rozumowaniu Dziwisza i twoim są błędy. Przy czym on to zapewne dostrzega i celowo formułuje myśli w taki, a nie inny sposób - jako hierarcha nie może skonstruować rozumowania poprawnie, ponieważ takie uderzałoby w jego stanowisko, a tobie - po prostu - brakuje wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Re: Wolność wyznania gwarantuje mi Konstytucja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.09, 15:26 Lecje religii w tych salach odbywają się WBREW polskiemu prawu, o czym jednoznacznie rozstrzyga konstytucja. I jest to przykrą tajemnicą poliszynela, bo każdy średniowyedukowany człowiek zdaje sobie z tego sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bielik2 Re: Wolność wyznania gwarantuje mi Konstytucja IP: *.skarzysko.vectranet.pl 05.11.09, 15:30 a co z potrzebami religijnymi innych? moje potrzeby ograniczają się np do modlitwy w domu, lub w Kościele, czyli miejscu do tego przeznaczonym, a wiszący na ścianie krzyż może obrażać uczucia religijne uczniów innych wyznań, co wtedy? ludziom innych wyznań konstytucja także gwarantuje pewne prawa, które sa łamane w tym momencie poprzez wieszanie krzyży w klasach masz potrzebę "odbywania praktyki religijnej"? idź do Kościoła, tam na pewno znajdziesz to , czego szukasz a szkoły, urzędy i ogólnie wszystkie miejsca użyteczności publicznej powinny być absolutnie wolne od oznak przynależności do jakiejkolwiek religii powinny byc miejscami świeckimi ostatnimi czasy mam wrażenie, że kościół jako instytucja rozpoczął nową erę wojen krzyżowych, tyle, że tym razie bezkrwawych (na razie) polityka bezwzględnego pchanie się z religią wszędzie, gdzie to tylko możliwe jest przez kler realizowana z niezwykłą nachalnością, powiedziałbym nawet brutalnością Polska staje się powoli państwem kościelnym, gdzie zaczyna obowiązywać zasada "jesteś z nami lub przeciwko nam" dzieci nie uczęśczające na lekcje religii sa bardzo często szykanowane, a dorośli ludzie niejednokrotnie ida do ślubu kościelnego nie z własnej potrzeby, ale z obawy, ze za brak "papierka" moga napotkac w przyszłości problemy naprawdę boję się, że za kilkanaście(dziesiąt) lat zapłona u nas w kraju stosy i wszystkich "niewiernych" będzie się znów siła nawracało na chrześcijanizm, jak za dawnych dobrych czasów świętej inkwizycji...(taki ponury żart) na koniec może powiem, skąd według mnie tak wiele opinii podobnych d mojej?wyjaśnienia udzielę dla krytykujacych orzeczenie trybunału otóż księża sami zniechęcają ludzi do siebie i do religii zamiast zajmowac się tym, do czego zostali powołani, zajmuja się wszystkim innym: polityką, reklama, handlem, dążeniem do władzy... a sprawy duchowe już dawno zostały zepchnięte na dalszy plan, często nawet bardzo daleki.... w ciągu ostatnich 3 lat byłem w Kościele może 3 razy. niby nie ma się czym chwalic, ale do czego dążę? za kazdym razem dziwnym trafem trafiałem zamiast na mszę na prelekcję na temat "na kogo zagłosować", "pan x jest zły, bo....", "popierajcie pana y, bo..." może mam pecha, nie przeczę, ale za każdym razem mszę odprawiał inny ksiądz, więc mozna łatwo wysnuć wniosek, że ta choroba postępuje dlatego myslę, że Pan Bóg się nie pogniewa, jeśli zmówię szczerze pacierz w domu, zamiast klepać bezmyślne formułki podczas tak zwanej mszy w przerwie między agitacją wyborczą a przerwami na reklamy znajomych księdza aktualnie odprawiającego mszę właśnie dlatego krzyż coraz bardziej zaczyna ludzi razić to ksieża się do tego przyczyniają ci, którzy religii powini strzec i dbać o nią przyczyniają się w największym stopniu do jej agonii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glogi Re: Wolność wyznania gwarantuje mi Konstytucja IP: *.static.qsc.de 05.11.09, 15:39 a jezeli moje dziecko, bedac z Twoim w jednej klasie jest Zydem? A inny kolega buddysta a kolezanka muzulmanka? Moze zabraknac sciany... Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Wolność wyznania gwarantuje mi Konstytucja 05.11.09, 19:35 Gość portalu: glogi napisał(a): > a jezeli moje dziecko, bedac z Twoim w jednej klasie jest Zydem? A > inny kolega buddysta a kolezanka muzulmanka? Moze zabraknac sciany... No i jeszcze przydałby się choć kawałek pustej ściany, bez ozdóbek, dla ateistów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Wolność wyznania gwarantuje mi Konstytucja IP: 195.116.120.* 05.11.09, 15:49 i dlatego moge żądać by ten krzyż został zdjęty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seba_prof Re: Wolność wyznania gwarantuje mi Konstytucja IP: *.skierniewice.vectranet.pl 05.11.09, 16:29 to idź do szkoły katolickiej i po kłopocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek nikt ci nie zabrania posiadania pogladow religijny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.09, 16:37 ale nie ma w konstytucji wzmianki o realizacji "potrzeb religijnych" w kazdej mozliwej postaci mozesz sobie nosic swoj wielki prywatny krzyz - nie wymagaj jednak by kazdy budynek uzytecznosc publicznej byl tak "upiekszony" Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: nikt ci nie zabrania posiadania pogladow reli 05.11.09, 19:36 Gość portalu: jacek napisał(a): > ale nie ma w konstytucji wzmianki o realizacji "potrzeb religijnych" > w kazdej mozliwej postaci ...ani w każdym możliwym miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grandson48 Re: Wolność wyznania gwarantuje mi Konstytucja IP: 79.139.4.* 05.11.09, 17:10 ajasobie hurtownie i bógwieco jeszcze! Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Re: Wolność wyznania gwarantuje mi Konstytucja 05.11.09, 17:45 Tak, toteż w sali katechetycznej podczas katechezy krzyż tam może (i powinien pewnie) być. Ale nie ma żadnego powodu by wisiał tam podczas lekcji języka polskiego, matematyki, czy geografii. Zwróć uwagę, że na katechezę uczęszczają tylko chętni, na pozostałe lekcje nie. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Krzyż jak pomoc naukowa... 05.11.09, 18:31 sharn1 napisał: > i jeśli moje potrzeby religijne wymagają, żeby w salach w których > zgodnie z polskim prawem odbywają się lekcje religii poprzedzone > wspólną modlitwą był krzyż, to on ma prawo tam być. Koniec kropka. Owszem, ale wyłącznie podczas owych lekcji religii, bowiem wyznawcom innych religii, tudzież ateistom i osobom bezwyznaniowym, Konstytucja gwarantuje identyczną wolność. Choć, faktycznie, ich prawa respektowane nie są i z krzyżem nad głową muszą uczyć się wszystkich możliwych przedmiotów. Mam wrażenie, ze skończy się to - jak we Włoszech: Strasburgiem > Zakaz odbywania praktyki religijnej jest łamaniem moich praw > konstytucyjnych. Szkoła nie jest miejscem "odbywania praktyk religijnych". Odpowiedz Link Zgłoś
drakaina Kard. Dziwisz krytycznie o wyroku trybunału w S... 05.11.09, 14:04 Wolność religijna, księże biskupie, oznacza, że miejsca publiczne są wolne od symboli religijnych. Proszę wreszcie zrozumieć, że symbole chrześcijańskie również mogą naruszać uczucia osób 1) wierzących inaczej, 2) niewierzących. Nieprzynależenie do kościoła katolickiego, niewyznawanie jego dogmatów itd. nie oznaczają relatywizmu moralnego. Odpowiedz Link Zgłoś
irouleguy Kard. Dziwisz krytycznie o wyroku trybunału w S... 05.11.09, 14:04 Najwyraźniej w rozumieniu pana Dziwisza WOLNOŚĆ religijna polega na tym, że wyznawcom ( katolicyzmu ) WOLNO wszystko. Jak się całe życie spędza w Polsce i Watykanie, to najpewniej jest się przekonanym, że tak musi być wszędzie. A tu jak raz, nie :) Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichu_bhp Czy poganie są OK ??? 05.11.09, 14:06 No dobra, powiedzmy, że w szkole "umieścili" swoje pociechy tzw. poganie, którzy sławią naturę i takie tam lub są wyznawcami religii słowiańskich czy nordyckich. Jak powinien zareagować dyrektor placówki na apel rodziców jak chcieliby postawić powiedzmy światowida w szkole albo zawiesić kolo krzyża jakieś symbole odpowiadające ich religii? Jakby nie patrzeć to tzw. poganie mają dłuższą tradycję na ziemiach polskich a, że jest mało wyznawców o niczym nie świadczy. Czyli jedziemy równo z każdym i zawieszamy/stawiamy symbole "po równo" czy ściągamy wszystkie, aby szkoła stała się świecka? Uprościłem sytuację generalnie, ale jest to sytuacja która może się zdarzyć i co wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Są OK. 05.11.09, 14:15 Cudaczne mity o chrześcijańskich korzeniach europy, mają nam łaskawie pozwolić zapomnieć o tym ze jesteśmy Słowianami. Ja jestem za Światowidem i Swarożycem, (chociaz to tylko symbole, ale symbole naszych praprzodków) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo jako katolik protestuję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.09, 14:07 zdejmowanie krzyży jest łamaniem moich praw obywatelskich i mojej wolności religijnej. domagam się tolerancji dla mojej religii Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Brak tolerancji byłby 05.11.09, 14:19 gdyby z pośród kilku symboli zdjęto tylko krzyż. Sam kryz jest nietolerancją dla innych religii. Najlepiej niech nie będzie nic i spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raor Kard. Dziwisz krytycznie o wyroku trybunału w S... IP: *.pools.arcor-ip.net 05.11.09, 14:10 O dyskryminacji mówi gość kierujący w Polsce organizacją wyjętą z ram prawnych, pozbawioną jakiejkolwiek kontroli urzędów państwowych, o niejasnych finansach, transferującą ukryte sumy na rzecz innego państwa, która pod płaszczem wolności religijnej wprowadziła "na chama" lekcje religii do szkół, a poprzez kontrolę nad rytuałami dokładnie rozplanowanymi na całe marne życie (chrzest, komunia itp...)wywiera moralny nacisk na społeczeństwo, stawiając wątpiących w dwuznacznej, napiętnowanej pozie....Czy czymś innym mają być te krzyże w każdej klasie, urzędzie, a w zasadzie również na każdej przydrożnej górze i górce, jeżeli nie "dowodem" pobożności CAŁEGO społeczeństwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: public enemy uk wiara katolicka jest kopia wiary starozytn. Egiptu IP: *.chello.pl 05.11.09, 14:10 jak mozna byc takim ociemnialym zeby wierzyc w te brednie? Jezus nigdy nie istnial, zaden historyk z okresu jego domniemanego zycia nawet o nim nie wspomina!! jezus jesty bostwem slonecznym. Katolicy wymordowali polowe ludnosci zamieszkujaca tereny Polski i narzucili im silą swoja wiarę. Na ironie zakrawa fakt ze potomkowie tych mordowanych ludzi teraz stoja w obronie tej religii! Bog juz wkrotce zostanie odkryty przez nauke - drżę wtedy o jego los i los tych milionów oglupionych. należy zdjac krzyż z sejmu, bo Polska nie nalezy tylko do katolickich oszołomów - nie zawłaszczajcie sobie naszego kraju! Czy niewierzacy stawiaja wszedzie pomniki i z napisami ze Boga Niema?! tylko wy obnosicie sie z ta wasza wiara niczym geje na paradzie milosci. Skrajnym kretynizmem jest wmawianie nam ze jp2 robił cuda...niedlugo bedziecie modlic sie do relikwi z Watykanu - majtek, skerpetek oraz kawalka palca jp2 ktory bedzie wisiał w gablotce w kosciele :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pool Kard. Dziwisz krytycznie o wyroku trybunału w S... IP: *.dyn.optonline.net 05.11.09, 14:11 pingwin dziwisz widzi że chrześcijaństwo próbuje się wypierać z życia publicznego a nie zauwazyl ze to te same chrzescianstwo wchodzi z butami w kazda inna wiare i to na sile Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppsh Re: Kard. Dziwisz krytycznie o wyroku trybunału w IP: *.9-1.cable.virginmedia.com 05.11.09, 15:10 Gość portalu: pool napisał(a): > pingwin dziwisz widzi że chrześcijaństwo próbuje się wypierać z życia Nie chrześcijaństwo tylko rzymski katolicyzm. Jakoś nie ma krzyży w szkołach w Szwecji czy UK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lamia Kard. Dziwisz krytycznie o wyroku trybunału w S... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.09, 14:12 A kim żeś ty jest panie kardynale Dziwisz, że się dziwisz? Wszystkie znaki religijne powinny zniknąć ze szkół! To co jest w Polskich szkołach to nie jest swoboda religijna to głębokie średniowiecze! Rozgonić to całe "towarzystwo wzajemnej adoracji" batogami a leczeniem dusz niech zajmią się psycholodzy. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Nie wiedziałem że oświeceni ateiści 05.11.09, 14:12 są tacy zabobonni że im jakieś skrzyżowanie dwóch deseczek uniemożliwia naukę i normalne funkcjonowanie. Sami krzyczą na temat swoich praw i tolerancji jednocześnie NIE TOLERUJĄC tego, że większość Polaków deklaruje się jako katolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Re: Nie wiedziałem że oświeceni ateiści 05.11.09, 14:16 Nie ma to jak palić głupa? Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk40 Re: Nie wiedziałem że oświeceni ateiści 05.11.09, 15:07 Dlaczego "palić głupa" ? To bardzo logiczne stwierdzenie. Chrześcijaństwo to podstawa historii Europy, zaprzeczanie temu to podcinanie własnych korzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noname Re: Nie wiedziałem że oświeceni ateiści IP: *.lokis.net.pl 05.11.09, 23:41 podstawą historii europy to może być kultura starożytnej grecji i imperium rzymskiego, nie jakieś bliskowschodnie brednie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: Nie wiedziałem że oświeceni ateiści IP: *.ip.netia.com.pl 05.11.09, 15:06 Nie wiedziałem że katole są tak zakłamani w swojej wierze, że potrzebują widoku dwóch skrzyżowanych deseczek aby być prawdziwymi katolami. To trochę jak bat nad głową. A Chrystus uczył: kościół jest w waszych sercach. Czytać Biblię, katole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seneka Re: Nie wiedziałem że oświeceni ateiści IP: 67.204.62.* 05.11.09, 17:40 Polski katolicyzm ma bardzo malo wspolnego z nauczaniem Chrystusa mimo tego w tym katolickim kraju niekatolikow automatycznie kwalifikuje sie jak ateistow podobnie jak oskarzonych o popelnienie kryminalnych czynow nawet w midiach nazywa sie winnymi ["policja zlapala mordece, przyznal sie...']. Przeciez to sad decyduje o winie, nie gazeta ani nawet oskarzony. Dziwny kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noname Re: Nie wiedziałem że oświeceni ateiści IP: *.lokis.net.pl 05.11.09, 23:43 katolikom w takim razie nie powinny przeszkadzać deseczki w kształcie półksiężyca czy dwóch zachodzących na siebie trójkątów. powieśmy je obok tych dwóch skrzyżowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
mietek2346 Kard. Dziwisz krytycznie o wyroku trybunału w S... 05.11.09, 14:13 ciekawe ile kasy by chcieli czarni za chwalenie tego wyroku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arv Pytanie należy zadać inaczej: IP: *.2-0.pl 05.11.09, 14:13 Czy ktokolwiek MOŻE powiesić w klasie szkolnej swój symbol religijny? Ponieważ jestem liberałem - uważam że tak. Każdy kto chce, może powiesić w szkole swój symbol religijny i nie widzę przeszkód ku temu. Jeżeli katolicy życzą sobie aby w ich klasie wisiał krzyż - proszę bardzo. Muzułmanin może powiesić sobie szahadę. Żyd niech wiesza gwiazdę Dawida. Ateista niech sobie powiesi nic. Właśnie na tym polega TOLERANCJA oraz NEUTRALNOŚĆ ŚWIATOPOGLĄDOWA. Wszystko co nie jest zabronione ma być dozwolone. Zakaz wieszania symboli religijnych (lub nakaz) STANOWI NARUSZENIE wolności. Biedni i głupi jesteście, którzy uważacie że wolność buduje się na zakazach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ax Re: Pytanie należy zadać inaczej: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.09, 14:15 A jeśli jest komunistą, to może powiesić portret Che Guevary. Rozumiem, że jako liberał nie masz nic przeciwko temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arv Re: Pytanie należy zadać inaczej: IP: *.2-0.pl 05.11.09, 14:49 A co w tym złego? Najpiękniejszym pojęciem m.in. katolicyzmu jest sumienie. Ja głęboko wierzę, że niemal każdy ma sumienie, które mówi mu co jest dobre a co złe. Pozatym niemal każdy jest mądry i dobry. To w znakomitej większości spraw wystarcza zamiast litery prawa - dopóki jeden nie krzywdzi drugiego. Jakąż krzywdę może komukolwiek przynieść portret Papieża, Piłsudskiego, Kaczyńskiego, Tuska, Che Guevary, Stalina, Hitlera czy Twój? Owszem - może komuś sprawić przykrość. Np. przypominając coś bolesnego. Ale: 1. przykrość to nie krzywda, 2. ludzie z natury nie lubią sprawiać innym przykrości. 3. jeżeli ktoś sprawia innym przykrość - nikt go nie lubi. To wystarczająca kara. Jeżeli ktoś powiesi w klasie portret Che to jest to niezły pretekst do omówienia postaci na lekcji wychowawczej - prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
123456ag Re: Kard. Dziwisz krytycznie o wyroku trybunału w 05.11.09, 14:14 Gość portalu: Lord Viader napisał(a): > Wolność religijna w Europie? > > Oczywiście jeśli dotyczy Muzułmanów, Krisznaitów i Żydów. > Katolicyzm jest ostatnio passe. Oczywiście masz rację Lordzie Viader. Już teraz młodym ludziom w Europie jest wstyd się przyznać że są np. wyłącznie heteroseksualni, że są wierzącymi chrześcijanami, lub że nie używają prochów. Ale nie dziw się. Za muzułmanami stoją murem petrodolary, za Odpowiedz Link Zgłoś
yanfhowah Kard. Dziwisz -dyktatura relatywizmu 05.11.09, 14:16 relatywizm to dyktatura????? moze nalezalo raczej powiedziec ze jest proba zatrzymania DYKTATURY KATOLICKIEJ,,CZAS na taka sama decyzjie w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
123456ag Re: Kard. Dziwisz -dyktatura relatywizmu 16.11.09, 11:56 yanfhowah napisał: > relatywizm to dyktatura????? > > > moze nalezalo raczej powiedziec ze jest proba zatrzymania > DYKTATURY KATOLICKIEJ,,CZAS na taka sama decyzjie w Polsce Dzieci nigdy nie lubią żadnej "dyktatury" Najpierw wojują z rodzicami, którzy karzą im nosić czapkę, żeby im uszy nie marzły, potem z państwem, które ogranicza im dostęp do prochów i alkoholu oraz chce wsadzać do więzienia za za przejażdżkę samochodem po piwie. No i kto do cholery wymuślił przymus chodzenia do szkoły ? I tylko czekają na kogoś kto obieca im wolność od tych wszystkich przymusów, zakazów i ograniczeń. Jak na Greków przynoszących prezenty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mara Czerwone i czarne IP: *.91.25.242.static.crowley.pl 05.11.09, 14:17 w parze chodzą. A co kardynał na powieszenie sierpa i młota? Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Konstytucja RP - Preambuła: 05.11.09, 14:18 "KONSTYTUCJA RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ z dnia 2 kwietnia 1997 r. PREAMBUŁA W trosce o byt i przyszłość naszej Ojczyzny, odzyskawszy w 1989 roku możliwość suwerennego i demokratycznego stanowienia o Jej losie, my, Naród Polski - wszyscy obywatele Rzeczypospolitej, zarówno wierzący w Boga będącego źródłem prawdy, sprawiedliwości, dobra i piękna, jak i nie podzielający tej wiary, a te uniwersalne wartości wywodzący z innych źródeł, równi w prawach i w powinnościach wobec dobra wspólnego - Polski, wdzięczni naszym przodkom za ich pracę, za walkę o niepodległość okupioną ogromnymi ofiarami, za kulturę zakorzenioną w chrześcijańskim dziedzictwie Narodu i ogólnoludzkich wartościach, nawiązując do najlepszych tradycji Pierwszej i Drugiej Rzeczypospolitej, zobowiązani, by przekazać przyszłym pokoleniom wszystko, co cenne z ponad tysiącletniego dorobku, złączeni więzami wspólnoty z naszymi rodakami rozsianymi po świecie, świadomi potrzeby współpracy ze wszystkimi krajami dla dobra Rodziny Ludzkiej, pomni gorzkich doświadczeń z czasów, gdy podstawowe wolności i prawa człowieka były w naszej Ojczyźnie łamane, pragnąc na zawsze zagwarantować prawa obywatelskie, a działaniu instytucji publicznych zapewnić rzetelność i sprawność, w poczuciu odpowiedzialności przed Bogiem lub przed własnym sumieniem, ustanawiamy Konstytucję Rzeczypospolitej Polskiej jako prawa podstawowe dla państwa oparte na poszanowaniu wolności i sprawiedliwości, współdziałaniu władz, dialogu społecznym oraz na zasadzie pomocniczości umacniającej uprawnienia obywateli i ich wspólnot. Wszystkich, którzy dla dobra Trzeciej Rzeczypospolitej tę Konstytucję będą stosowali, wzywamy, aby czynili to, dbając o zachowanie przyrodzonej godności człowieka, jego prawa do wolności i obowiązku solidarności z innymi, a poszanowanie tych zasad mieli za niewzruszoną podstawę Rzeczypospolitej Polskiej." Krzyż jest symbolem chrześcijaństwa, a Polska państwowość jest zakorzeniona w duchu chrześcijańskim. Czy to się komuś podoba czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
yanfhowah [...] 05.11.09, 14:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: Konstytucja RP - Preambuła: 05.11.09, 14:30 Masz coś o pedofilach dyrygentach albo lekarzach psychiatrach? Odpowiedz Link Zgłoś
yanfhowah Re: Konstytucja RP - Preambuła: 05.11.09, 14:33 mam,,,ale oni nie narzucaja mi w co mam wierzyc...lekarz nie wiesza swoich sluchawek w szkole..a drygent swojego "kijka" do drygowania,,i nie kaze zmuszac do sluchania jego muzyki,,w szkolach Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: Konstytucja RP - Preambuła: 05.11.09, 14:42 yanfhowah napisał: > mam,,,ale oni nie narzucaja mi w co mam wierzyc...lekarz nie wiesza > swoich sluchawek w szkole..a drygent swojego "kijka" do > drygowania,,i nie kaze zmuszac do sluchania jego muzyki,,w szkolach Jak to nie? W szkole jest godzina tygodniowo muzyki. Identycznie jak religi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: Konstytucja RP - Preambuła: IP: 217.153.172.* 05.11.09, 14:52 Tyle że muzyka rozwija wrażliwość. A religia wprost przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muzzy Re: Konstytucja RP - Preambuła: IP: 193.201.167.* 05.11.09, 14:58 W zasadzie to bez róznicy. Zależy jaka muzyka i jaka religia, jak również w jaki sposób obydwie rzeczy są podawane. Odpowiedz Link Zgłoś
yanfhowah sharn1 05.11.09, 15:01 JA nie neguje Twoich zapatrywan na religie tylko nie znosze jak mi to narzucaja,,,i jeszcze jedno,religia w reku biskupow i ksiezy to wielkibiznes,,od kosciolow zaczynajac na okradaniu Polski z ziemi oplaty na cmentarzach za pomnik,10%,a nawet oplata za,,,,,otwarcie bramy dla goscia co stawial pomnik mojej mamie czy nie uwazasz ze to przesada??? juz nie wspomne o,,,usuwaniu truimen z grobow,,bo ktos sie spoznil z oplaceniem czy to tez w imie milosci do BOGA CZY MILOSCI DO PIENIADZA????? Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: sharn1 05.11.09, 16:57 JA też nie przepadam za klerem. Tyle, że symbol krzyża to nie kler. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz [...] 05.11.09, 14:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: Konstytucja RP - Preambuła: 05.11.09, 14:44 Jeszcze się nawrócisz istoto. Jak ci zacznie na starość po nogach cieknąć pogodzisz się z Bogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
yanfhowah Re: Konstytucja RP - Preambuła: 05.11.09, 14:47 aaa rozumiem to ty WIERZYSZ ze strachu przed smiercia na starosc? chyba zdajesz sobie sprawe ze to jest gorsze jak nie wierzyc wogole,,to zwykla perfidia w/g religi Bog to rozszyfruje i potepi...a ja dam sobie napis na grobie....Boze jesli istniejesz to mi wybaczysz ,,ale jak Cie nie ma to BOG Z TOBA,,,,,;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MKKafe Re: Konstytucja RP - Preambuła: IP: 193.201.167.* 05.11.09, 15:00 Pewnie mu chodziło o to, że większość umierających ateistów przed śmiercią zaczyna wierzyć "w coś". W wyższy byt. Można to nazwac bogiem, Allahem, Jahwe itd. itp. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Konstytucja RP - Preambuła: 05.11.09, 15:19 > Pewnie mu chodziło o to, że większość umierających ateistów przed > śmiercią zaczyna wierzyć "w coś". W wyższy byt. Można to nazwac > bogiem, Allahem, Jahwe itd. itp. Przecież jak uwierzysz w Jahwe to u Allaha i tak masz przesrane i pośle cię do piekła, więc co za różnica? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Konstytucja RP - Preambuła: 05.11.09, 14:58 > Jeszcze się nawrócisz istoto. Jak ci zacznie na starość po nogach > cieknąć pogodzisz się z Bogiem. Z którym? Odpowiedz Link Zgłoś
mnis Kończy się pewien etap w historii Europy. 05.11.09, 14:19 To schyłek chrześcijaństwa w Europie. Postęp naukowy, informatyzacja społeczeństw oraz większa samoświadomość ludzi niosą za sobą upadek potrzeby wiary. Ludzie coraz więcej "wiedzą" w efekcie czego w coraz mniej muszą wierzyć. Osobiście uważam, że nie ma niczego złego w usuwaniu krzyży ze szkół. Jeśli nawet sam Kościół Katolicki tak często wypowiada słowo ekumenizm, to dlaczego teraz Pan Dziwisz jest temu przeciwny. Tolerancja religijna powinna wykluczać przejawy dyskryminacji. To tak, jak by powiedzieć - uważam, ze wszystkie religie są równe, ale moja religia tu rządzi, bo jest nas najwięcej. Sam jestem katolikiem, ale uważam, że szkoła to nie miejsce dla krzyży. W szkołach jest miejsce na naukę, a nie na modlitwę. A tak w ogóle to nie rozumiem o co ten spór? To tylko symbol jednej z wielu religii. Dlaczego on ma byc aż tak ważny?! Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Niestety. Niektórzy wyznają symbole, nie wiarę. 05.11.09, 14:25 Zycie duchowe jest bardzo prywatną sprawą, czas zakończyć instytucjonalizm religijny. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 [...] 05.11.09, 14:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk40 Re: Kończy się pewien etap w historii Europy. 05.11.09, 15:17 To nie tak, nie chodzi o to że krzyż jest tak ważny ale że jego widok w szkole może kogoś obrażać. Ten wyrok jest absurdalny bo otwiera cała gamę możliwości składania skarg na każdy inny legalny symbol w przestrzeni publicznej. Stąd do szaleństwa - tylko krok, w imię tzw. wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a-jack kaszebe Re: Kończy się pewien etap w historii Europy. IP: *.sta.asta-net.com.pl 05.11.09, 15:41 Nie jestes wierzacy.Do biskupa nie mowi sie Pan! Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Kończy się pewien etap w historii Europy. 05.11.09, 16:02 No pewnie- eminencjo, ekscelencjo. Pan to jest obraźliwie dla sługi bozego. Do byle podnózka biskupiego mówi się pan. Musi być tytułowany jak król, bo tak się czuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mizuma111 [...] 05.11.09, 16:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mnis Re: Kończy się pewien etap w historii Europy. 05.11.09, 18:43 A jak się na niego woła - eminencjo, ekscelencjo? Tylko dlatego, że pewna grupa ludzi samozwańczo nadaje sobie takie tytuły? W takim razie mi także proszę od dziś mówić Panie Magister - przecież tez latami uczyłem się i zdobywałem doświadczenie, by ww. tytuł zdobyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibi Kard. Dziwisz krytycznie o wyroku trybunału w S... IP: 79.98.144.* 05.11.09, 14:20 "Podstawą wszelkiej wolności jest wolność religijna" raczej powinno być: "Podstawą wszelkiej wolności jest wolność OD RELIGII" pali sie klechom grunt pod nogami, rzesze wyznawców i pochlebców topnieją, a co za tym idzie wpływy i władza wiec próbują zakrzyczeć rzeczywistość... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mami Krzyż w klasie uczniowie traktuj jak obrazek IP: *.gumm.org 05.11.09, 14:21 Krzyżowi należy się szacunek, dlatego też dziwi mnie, że władze kościelne i tzw. katolicy zezwalają na jego profanację. Na umieszczonym w sali lekcyjnej krzyżu wisi Jezus Chrystus, patrzy i słucha. Widzi bijatyki i ściąganie na klasówce, słyszy klnących i wyzywających się wzajemnie uczniów. Widzi i słyszy jak uczniowie w chamski sposób traktują nauczycieli. Czy tak powinno zachowywać się w miejscu, w którym wisi krzyż? Jak można uchronić krzyż przed taką profanacją? Jest tylko jeden sposób – krzyż trzeba ściągnąć. Jak widać władze kościelne są za takim traktowaniem krzyża, skoro nic z tym nie robią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAPPOOO [...] IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.09, 14:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś