Dodaj do ulubionych

Tropimy absurdy w komunikacji miejskiej

• Gość: MaziBVB Re:Komunikacja nocna IP: *.chello.pl 09.11.09, 17:52
      Jakoś w Poznaniu tramwaje nocą mogą jeździć?? Jeśli problemem jest hałas,to
      niech jeżdżą Bombardiery,niech się zwraca unijna dotacja
    • Gość: MaziBVB Re Bobrzyńskiego IP: *.chello.pl 09.11.09, 17:55
      Oczywistą oczywistością jest przebudowa ul.Bobrzyńskiego,tak aby zwiększyć
      przepustowość autobusów i chyba jak ktoś wcześniej nadmienił najlepszym
      wyjściem byłoby zrobienie pasu dla MPK
    • dbs2004 bardzo agresywny tytul artykulu 09.11.09, 18:18
      Pytanie po co?
      Czy nie lepiej byloby np. "jak udoskonalic prace transportu publicznego?".
      Zwlaszca ze transport mamy w Krakowie nie taki znowu zly w porownaniu do
      innych miast i biorac pod uwage minimalne dotacje - wiekszosc onecnej to zwrot
      z wplywow za bilety.
      Tak nawiasem mowiac to najwieksze absurdy a wlasciwie skndale maja miejsce
      kiedy busy podjezdzaja tuz przed autobusami MPK.
    • Gość: Bill Tropimy absurdy w komunikacji miejskiej IP: 213.134.168.* 09.11.09, 18:36
      Ja widzę takie oto absurdy:
      1) fatalnie ułożony rozkład jazdy powodujący jazdę autobusów "w
      kolumnach" + rozkład "science fiction" tzn. nie przystający do
      rzeczywistości.
      Przykład: ok. 7.30 z przystanku Prokocim CPN jadą kolejno w odstępie
      1-2 minut: 244,133,502 i 144.Jak mi uciekną to muszę czekac 12 min.
      na jakiś następny. Kolejny przykład: 304 i 502 mają częściowo
      wspólną trasę. Wg rozkładu jeżdżą w odstępie minuty (np. pod
      Bagatelą) albo wręcz równocześnie (plac Wolnica).

2) duże odległości między przystankami autobusowymi i tramwajowymi,
      co utrudnia przesiadki.
      Przykłady: przystanek Prokocim, Teligi, Prokocim Szpital - próba
      przesiadki ze 173 na tramwaj kończy się tym, że tramwaj ucieka. Tak
      samo na przystanku autobusowo-tramwajowym "Basztowa-Lot". Kompletna
      porażka to przystanki na Rondzie Grzegórzeckim.

3) brak podwójnych przystanków w centrum miasta np. tramwjaowego na
      ul. Basztowej ("Dworzec Główny"),

4) blokowanie przystanków przez "środek transportu z Trzeciego
      Świata", czyli busy poprzez zatrzymywanie się na końcu przystanku a
      nie na początku. Najlepsze przykłady: przystanek pod Herbewem i na
      Placu Inwalidów w obu kierunkach.
    • Gość: krakus Tropimy absurdy w komunikacji miejskiej IP: *.autocom.pl 09.11.09, 18:46
      urzędnicy nie mają pomysłu na zorganizowanie dobrej komunikacji miejskiej więc
      z gazetą robią takie akcje, żeby mieszkańcy rzucili pomysłami, a później sobie
      przypiszą zasługi usprawnienia KM i dostaną premię. a wszystko za friko bo
      zawsze znajdzie się dureń który napisze list w którym opisze problem i da
      gotowe rozwiązanie. żenada. lepiej gdyby ktoś wytłumaczył ludziom jak wygląda
      u nas organizowanie komunikacji od kuchni, żeby nie mieli urojonych pretensji
      że autobus spóźnił się 2 minuty
      • Gość: kofjkl Re: Tropimy absurdy w komunikacji miejskiej IP: *.chello.pl 09.11.09, 19:06
        absurdem jest rozklad jazdy autobusow 207, 227, 237 i 297, czasme maja
        tak ze w ostepie 5 min jada 3 aiutobusy a pozniej dluga pzrerwa na tej
        samej trasie
    • Gość: Drivers Team Tropimy absurdy w komunikacji miejskiej IP: *.chello.pl 09.11.09, 20:53
      Ja za bardzo nie wiem o co wam chodzi gadacie że przepełnione .
      Ja widzę jedynie rejestracje typu : KRA, KR, KMY , zaparkowane w okolicy rynku
      w Krakowie . Nawet ludzie z Huty dojadą i zajmują miejsce przy Plantach .
      Pozostałe powiaty i województwa są w mniejszości ! Mobilis chciał dobrze więc
      przegrał a teraz na butach jak najbliżej centrum.
    • Gość: ObywatelHD Znów dziś stałem na Rondzie Mogilskim IP: 195.150.71.* 09.11.09, 21:55
      25 minut w oczekiwaniu na 185 lub 125. Tak jest bardzo często (2-3 razy w
      tygodniu). Autobusy wypadają z kursu. W porze szczytu te autobusy są dość
      zapchane. Jeśli jeden wypadnie z kursu drugi musi wziąć dwa razy tyle ludzi z
      przystanku. Nie muszę chyba pisać co się dzieje w środku takiego autobusu!
      Pisałem wiele razy listy w tej sprawie na takie adresy: zarzad@mpk.krakow.pl;
      rzecznik@mpk.krakow.pl; skargi@mpk.krakow.pl Przysyłają jakieś mętne
      tłumaczenia, że korki... Co mnie obchodzą korki. Interesuje mnie autobus co
      10-15 minut kursujący na trasie. Dziś z Bronowic na Lipską jechałem 1:25 minut
      - to 18km. Gdzie jest kierownik tego burdelu? Chętnie kopnąłbym go w... W
      końcu płacę za bilety, łaski mi nie robią.

Co do autobusów wożących powietrze, to są to wszystkie autobusy jadące do
      Krakowskiej Szkoły Wyższej. No i kuriozum - jedyna szkoła która ma swoją
      własną prywatną pętlę autobusową, bo z tych autobusów korzystają niemal tylko
      studenci. Słyszałem że udziały w tej szkole ma nasz wspaniały jaśnie panujący
      prezydent Jacek Majchrowski. Jeśli tak, to ta pętla autobusowa i ilość
      autobusów na liczbę przewożonych pasażerów to jawny przykład korupcji. Gazeto,
      może by tak śledztwo w tej sprawie?
      • Gość: s Re: Znów dziś stałem na Rondzie Mogilskim IP: *.salbis.petroinform.com 09.11.09, 22:47
        O częstotliwości i ilości autobus obsługujących określoną linie nie decyduje MPK ale organizator komunikacji w mieście czyli ZIKiT i tam należy kierować wnioski o wieksza ilość kursów. Ale miasto nie ma pieniedzy niestety. Po drugie widziałes kiedys w autobusie skrzydła? bo ja nie i nie wiem czy uwazasz, ze autobus moze latac i omijac korek? Ja wiem, ze wszyscy tylko maja wymagania. Miasto jest praktycznie zapchane w 90% wiec autobusy jakby nie jezdzily grzezna w korkach. Dopoki nie bedzie wiekszych priorytetow dla komunikacji zbiorowej to bedzie jeszcze gorzej. A pieniedzy na wieksza czestotliwosc to chyba raczej szybko nie bedzie
      • joliefemme Re: Znów dziś stałem na Rondzie Mogilskim 09.11.09, 23:33
        Nie wiem, skąd tyle agresji w kierunku tej szkoły. Sama kiedyś tam studiowałam i
        dojazd był zazwyczaj koszmarny ze względu na przeładowane autobusy. Wielokrotnie
        spóźniałam się na zajęcia, bo autobus nie był w stanie wziąć więcej osób z
        przystanku. Zresztą ilość studentów (17 tys.) sugeruje, że sporo osób będzie
        chciało się jakoś tam dostać.
    • Gość: Pasażer Tropimy absurdy w komunikacji miejskiej IP: 77.236.0.* 09.11.09, 22:20
      Proszę się przyjrzeć przejazdowi autobusów przez ulicę Płaszowską w
      stronę Nowohuckiej w godzinach szczytu.Autobus 125 zamiast spędzić
      na niej 4 minuty spędza 45 minut i potem każdy jeden jest
      opóźniony,dziś np.17:33 przyjechał sobie 17:53 po czym kierowca
      oburzony uwagami pasażerów udał się na stronę.Było to na pętli
      Złocień.
      Czy nie mogłyby autobusy jeździć na tym kawałku przez Stoczniowców?
      • Gość: s Re: Tropimy absurdy w komunikacji miejskiej IP: *.salbis.petroinform.com 09.11.09, 22:56
        bo najwieksza wine za korki i opoznienia ponosi kierowca.... siedz sobie kilka godzin bez wysiadania i sluchaj debili, ktorzy odreagowuja na kierowcy wszystkie swoje żale... przyklad jade 164 i stoje w korku na pradnickiej. mialem ta linie 3x po rzad. i tym samym kursem codziennie jedna kobieta wylewa swoje pretensje na mnie ze znowu przeze mnie (czyt MPK) spozni sie do pracy. 3 dnia nie wytrzymalem i zapytalem czy nie moze wstac 30 min wczesniej i w ten sposob rozwiazac swojego problemu, to jeszcze zaczela mnie od chamow wyzywac.
        • Gość: krakus Re: Tropimy absurdy w komunikacji miejskiej IP: *.autocom.pl 10.11.09, 15:35
          nie jestem prowadzącym pojazd ale nieraz jadąc autobusem czy tramwajem słyszę
          takie debilne pretensje. stąd moje pytanie czy osoby która się awanturuje i
          przeszkadza nie można wyprosić za zakłócanie podróży innym pasażerom?
          • Gość: s Re: Tropimy absurdy w komunikacji miejskiej IP: *.salbis.petroinform.com 10.11.09, 18:24
            tu pojawia sie problem. Bo ja jako prowadzacy moge wyprosic w sytuacji gdy pasazerowie zglosza mi ze to komus przeszkadza. Nawet w momencie gdy wsiada smierdzacy pijak i ubliza komus, moge mu tylko slownie zwrocic uwage i poprosic go o opuszczeie pojazdu ale nie mam prawa go dotknac.
            W momencie, gdy "upierdliwy" pasazer caly czas dogaduje a ja zwroce mu uwage (wiem z doswiadczenia), to zaczyna sie jeszcze gorsza dyskusja i odrazu znajduje sie 10 adwokatow broniacych tego narzekajacego. I wszystko obraca sie przeciwko prowadzacemu. Jedyne wyjscie to zgloszenie przez pasazerow i wtedy prowadzacy jest kryty bo podejmuje interwencje.
            A z autopsji wiem ze nawet kyultularne tlumaczenie niczego nie zmienia, bo ten pasazer gada dla samego gadania i odreagowania swoich flustracji na prowadzacym.
            Ostatnio na jednej z lini podmiejskich wsiada kobieta i twierdzi, ze jestem dwie minuty za wczesnie. A wedlug mojego zegara i zegara Centrali Ruchu jestem nawet 15 sekund po czasie. Na moje stwierdzenie, ze jestem zgodnie z rozkladem a pasazerka ma zle ustawiony zegarek zaczyna sie dyskusja, ze ona ma tak jak radio itp.
            Nieraz lepiej przemilczec niz zaczac dyskusje
    • Gość: bronowianka Tropimy absurdy w komunikacji miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.09, 23:00
      Korzystam codziennie z komunikacji tramwajowej liniami z - i do Bronowic. (Mam
      tu na myśli obie pętle). Naprawdę, sporadycznie zdarzają się problemy (Ta
      zwrotnica przy Bagateli!!!).Uważam, że Bronowice są chyba najlepiej
      skomunikowaną dzielnicą miasta. Oczywiście, zawsze może być lepiej - ale
      naprawdę, grzech byłoby narzekać! :-)
      • Gość: havi 137, 437 IP: *.centertel.pl 09.11.09, 23:11
        pusccie wiecej 437 nawet kosztem 137, dla lepszej przesiadki w kierunku dworca (105) i NH (139, 172) pod tzw. TOSem (skrzyzowanie ul. opolskiej z al 29 listopada)
        oczywiscie 172 tylko przegubowe,
        i czekamy na tramwaj na gorke narodową....
    • Gość: bogus Tropimy absurdy w komunikacji miejskiej IP: *.devs.futuro.pl 10.11.09, 00:49
      rondo grunwaldzie <=> rondo grzegorzeckie 128, 184, 22 jada w tym samym czasie!
      • Gość: s Re: Tropimy absurdy w komunikacji miejskiej IP: *.salbis.petroinform.com 10.11.09, 18:35
        ale nie jada z tej samej petli. Niestety nieraz naloza sie na siebie rozklady z roznych lini na tym samym odcinku. A wspolna trasa to zaledwie 4 przystanki wiec nie taki duzy odcinek. Przy tak duzej ilosci lini moze sie zdazyc ze sie pokryja czasy. Ale dzieki temu mozesz sie przesiasc
    • Gość: MaziBVB Re 137,437 IP: *.chello.pl 10.11.09, 11:47
      No raczej będzie to trudne do zrealizowania gdyż dzieci z Kuźnicy uczą się w
      szkołach na Prądniku Białym a ludzie robią zakupy w Simply Market,miło by było
      jakby w szczytowych godzinach na 137 jeździły autobusy 12 metrowe,chociaż fakt
      że ten rejon Krakowa jest bardzo słabo skomunikowany.
      • Gość: s Re: Re 137,437 IP: *.salbis.petroinform.com 10.11.09, 18:38
        problem jest w tym, ze tam 12 metrowe autobusy sie nie mieszcza szczegolnie przy skrecie z siewnej w kuznicy
        • Gość: HEJ Do tego 12 metrowce nie moga manewrowac... IP: 80.50.126.* 13.11.09, 10:17
          po tak waskiej ulicy jaka jest Kuznicy Kolatajowskiej.
    • Gość: MaziBVB Re:137,437 IP: *.chello.pl 10.11.09, 12:07
      Może linia autobusowa z Kuźnicy na Złocień rozwiązałaby problemy???;)
      • Gość: Joanna Re:137,437 IP: 77.236.0.* 10.11.09, 20:42
        TAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAK!!!!!!!:D:D:D:D
    • kubullek Tropimy absurdy w komunikacji miejskiej 10.11.09, 17:37
      zacznijmy od zmiany ludzi którzy kierują firmami odpowiedzialnymi za
      transport publiczny w naszym mieście
    • kubullek Tropimy absurdy w komunikacji miejskiej 10.11.09, 17:45
      piszemy i co to da ? może nam tylko ulży i nic pozatym dalej pozostanie tak
      samo bo urzędnicy znają jedno magiczne słowo NIEDA SIĘ!
    • Gość: mysio pysio Tropimy absurdy w komunikacji miejskiej IP: *.49.classcom.pl 10.11.09, 19:14
      Niechaj zmienia cykle świetlne na pl.Inwalidów to i tramwaje płynniej pokonają to skrzyżowanie
    • Gość: MaziBVB Re 137,437 IP: *.chello.pl 10.11.09, 19:56
      Na Kuźnicy też widać "wizjonerstwo" projektantów dróg..na 137 w godzinach
      szczytu 12 metrowy autobus musi być,tłok jest ogromny..swoją drogą rezerwowy
      137 jest dłuższy niż normalny...ot krakowski paradoks
      • Gość: aron Re: Re 137,437 IP: 94.254.223.* 11.11.09, 08:01
        trzeba wprowadzic oplaty za wjazd do centrum samochodem osobowym -
        10 zl w godz. 6-20 w dni robocze

za centrum mozna przyjac na poczatek obszar ograniczony torami
        kolejowymi, Al. Trzech Wieszczow i Wisla

potem ewentualnie strefe platna mozna bedzie rozszerzyc
      • Gość: s Re: Re 137,437 IP: *.salbis.petroinform.com 11.11.09, 15:36
        wszystkie rezerwowe sa 12m. a co do 137 to takie zamowienie zlozyl zidik. problem polega tez na tym, ze skret z siewnej w kuznicy jest taki waski, ze 12 metrowiec z trudem sie sklada. sam bylem raz wyslany z rezerwy i na tym skrecie poleglem (wasko i zle zaparkowane auta)
      • Gość: HEJ 12 metrowy bus sie tam nie zlozy!! Czytaj posty IP: 80.50.126.* 13.11.09, 10:18
    • Gość: absurd Tropimy absurdy w komunikacji miejskiej IP: 77.236.6.* 11.11.09, 13:43
      absurdalna-polska.pl absurdy ze wszystkich dziedzin nie tylko drogowe..
    • Gość: www absurdalna-polska.pl IP: 77.236.6.* 11.11.09, 13:46
      zapraszam do dodawania absurdów
      • Gość: gosc Re: absurdalna-polska.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.09, 16:26
        teraz to na pewno będą się starać...
        ale przestrzegać przepisów i regulaminow
    • Gość: MaziBVB Re 437,137 IP: *.chello.pl 11.11.09, 19:57
      No i to jest błąd że wszystkie są 12m,bo tylko na tej linii lepiej dla
      pasażerów żeby normalny miał awarię i wstawili rezerwę...no,ale nie mówcie że
      się nie da,wiem,że jest tam wąsko i jak auta tam zaparkują to trudno jest
      wyrobić,ok ale przy odrobinie dobrej woli rozwiązanie zawsze się znajdzie i
      lepiej żeby to czytali mieszkańcy zainteresowanych regionów i pracownicy
      ZiKITU i MPK
      • Gość: MI Kuźnicy Kołłątajowskiej IP: *.ists.pl 12.11.09, 23:17
        Moim zdaniem Prądnik Biały i Górka Narodowa powinny być bezpośrednio
        skomunikowane z Rondem Mogilskim i przez to ze wschodem i południem Krakowa.
        Dojazd komunikacją miejska z przystanku Kuźnica Kołłątajowska na Rondo Mogilskie
        zajmuje obecnie w dzień roboczy około godziny i trzeba się dwa razy przesiadać
        (Opolska, Rondo Młyńskie). Samochodem jest to około 12 minut. Bus prywatnej
        linii jadący bezpośrednio z Ronda Mogilskiego do miejscowości Celiny (niestety
        bardzo rzadko) pokonuje te trasę w jakieś 20 minut.

A spróbujmy dojechać do Huty lub na Płaszów i z powrotem... i to na przykład w
        niedzielę... Cztery godziny stracone jak nic...

Możliwości jest więcej:
        a) skierować jeden aglomeracyjny do dworca w Czyżynach zamiast na Kleparz.
        b) jeśli wszystkie aglomeracyjne muszą jechać na Kleparz, to dlaczego nie puścić
        autobusu miejskiego na wschód? Jeśli problemem są korki, to niech nawet autobus
        skręca w ulicę Powstańców, jedzie na Prądnik Czerwony, rondo Młyńskie i potem
        np. na Mogilskie.
        c) trochę pomogłoby już nawet przedłużenie trasy jednego autobusu z pętli na
        Powstańców do przystanku Kuźnicy Kołłątajowskiej. Mam też wielką nadzieję, że na
        dynamicznie rozwijających się osiedlach wzdłuż Al. 19 Listopada planowana jest
        jakaś nowa pętla!!!

Myślę też, że gdyby wydzielić wyłącznie dla autobusów jakąkolwiek ulicę lub pas
        od strony wyjazdu na Warszawę do centrum Krakowa lub puścić pociąg zza Górki
        Narodowej do centrum i zrobić duży parking do przesiadki, wielu kierowców
        chętnie zostawiłoby tam swoje samochody i wielokilometrowy poranny korek
        ciągnący się od centrum Węgrzc znacznie by się zmniejszył.

Ja sama wolałabym jeździć do centrum transportem publicznym niż samochodem, ale
        cóż... po prostu mieszkaniec północnego krańca miasta nie ma możliwości
        sprawnego funkcjonowania bez auta...
        • Gość: HEJ Nie jest planowa zadna nowa petla i to juz... IP: 80.50.126.* 13.11.09, 10:20
          napewno nie przy alei 19 listopada, bo takiej nie ma.
        • Gość: s Re: Kuźnicy Kołłątajowskiej IP: *.salbis.petroinform.com 13.11.09, 22:07
          Pętla autobusowa na Kuźnicy to jest tylko przystanek przelotowy. I zadn autobus jadac do 29 listopada tam nie nawroci bo nie ma jak.
      • Gość: s Re: Re 437,137 IP: *.salbis.petroinform.com 13.11.09, 22:17
        ale to nie lezy w gesti MPK. znaków zakazu parkowania nie ustawia MPK ale zidik a egzekwuje go straz miejska. Ale prawda jest taka, ze sa tam mieszkancy ktorym komunikacja miejska przeszkadza i zawsze beda tak parkowac, zeby zycie utrudnic.
        Podobny przyklad byl na os.Pod fortem 116. Dopiero jak wybudowano tam petle to troche sie poprawilo.
    • Gość: paulina Tropimy absurdy w komunikacji miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.09, 16:52
      autobusy linii 185,125 do centrum powinny jeździć częściej, zwłaszcza w
      weekendy,a w tygodniu w godzinach popołudniowych powinno się wysyłać w
      kierunku Biskupińskiej i Złocienia przegubowe autobusy.Ciężko czasem wbić się
      w autobus, ponieważ ludzi w nim jest napakowanych jak sardynek do puszek
    • Gość: pamela Tropimy absurdy w komunikacji miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.09, 16:54
      autobusy linii 185,125 powinny jeździć częściej, zwłaszcza w
      weekendy,a w tygodniu w godzinach popołudniowych powinno się wysyłać w
      kierunku Biskupińskiej i Złocienia przegubowe autobusy.Ciężko czasem wbić się
      w owy autobus, ponieważ ludzi w nim jest napakowanych jak sardynek do puszek
    • Gość: 277 Tropimy absurdy w komunikacji miejskiej IP: *.134.148.193.static.crowley.pl 13.11.09, 20:56
      Chciałbym opisać sytuacje jaka panuje na liniach Nowy Kleparz - północna część
      Krakowa. Szczególnie chodzi mi o linie autobusowe 277 i 257. Można powiedzieć
      w skrócie, że linia 277 jest przedłużeniem linii 257. Większość osób jadących
      do linia 257 może alternatywnie wybrać tą drugą.

Autobusy naprawdę są zatłoczone przede wszystkim w godzinach rannych 6:00-8:55
      z miejscowości Iwanowice i Narama ( z tego co zaobserwowałem nieraz na 2
      przystanku nie ma już miejsc siedzących) oraz popołudniowych 15:00-18:30 (już
      na kleparzu brak miejsc, nie mowiąc o ścisku jaki panuje na dalszych przystankach)

Istnieją głównie kilka problemów dotyczące kursowania autobusów:
      Pierwszym i głównym jest przede wszystkim dublowanie się odjazdów z Nowego
      Kleparza. Dla przykładu podam kilka kursów(następujących po sobie!!):
      11.40--->277 11:50-->257 13:25-->257 13:35--->277 15;05-->257
      15:30-->277 Czyli ogólnie rzecz biorąc autobusy które jadą prawie jedna linia
      maja odjazdy zaraz po sobie a potem trzeba czekać na kolejny nawet 1h30min.
      Parodia? Jeszcze nie. Dodając do tego, że taki autobus jedzie ok. 40-50min i
      spóźniając się np będąc na Kleparzu o 12:00 lub 13:45 nasz powrót do domu
      wyniosi ok. 2h15 min. To jest dopiero parodia w wykonaniu MPK. A do Krakowa
      trzeba jeszcze dojechać, ile to już czasu?

Drugim dobrym przykładem może być ilość autobusów kursujących. Jest ich w
      przypadku 257 cały jeden (1 pełen kurs na 1,5h) oraz w przypadku 277, bo o
      niego mi głownie chodzi "niecały" jeden. Wynika to z faktu, że autobus zmienia
      nieraz swój nr na inny i wypada trasa do Iwanowic(m.in ok. godz 10 i 19). Po
      sąsiednich liniach 227 i 237 kursują po 2 autobusy(nie analizowałem szczegółów)
      • Gość: s Re: Tropimy absurdy w komunikacji miejskiej IP: *.salbis.petroinform.com 13.11.09, 22:15
        ale co ma do tego MPK??? Gminy ościenne zamawiaja wielkość autobusu, częstotliwość (czyli ilość kursów) i akceptują rozkład jazdy. Wiec swoje żale i uwagi kieruj do Gminy w której mieszkasz. Sam jako kierowca pisałem uwagi o danej linii aglomeracyjnej (chodzilo o 269) w niedziele gdzie jezdzi vero i jest za maly. I odstalem odpowiedz, ze gmina sobie takie zyczy a na zmiany to musi gmina zlecic badania. Podobnie jest w Krakowie i to co pisza urzedasy ze zidiku to jest wielkie klamstwo. MPK wykonuje tylko usluge zamowiana przez zidik i oni decyduja o taborze i akceptuja rozklady jazdy. A poniewaz pracuja tam nieudacznicy, ktorzy nie maja pojecia o tym co dzieje sie w miescie to juz wina tych co na takiego prezydenta i rade miasta glosowali.
        Przyklad taki, ze jak w kwietniu na 134 do zoo kiedy tylko 2 autobusy kursuja w weekendy, bylo ponad 150% napelnienie na decyzje zisiku o wyslaniu dodatkowego autobusu czekano 2 tyg.
    • Gość: tramfan Tropimy absurdy w komunikacji miejskiej IP: *.gemini.net.pl 14.11.09, 00:32
      Chciałbym się dowiedzieć dlaczego do tej pory nie przystosowano przystanków
      tramwajowych i tramwajowo-autobusowych w ciągu Brożka-Kapelanka-Monte Cassino
      do tramwajów niskopodłogowych, tak by np. na 19 mogły jeździć bombardiery. Już
      pomijam fakt, że ktoś dopuścił do tego, że nieprawidłowo zostały one wykonane
      podczas generalnego remontu tego ciągu komunikacyjnego.
    • Gość: lavacaloca Tropimy absurdy w komunikacji miejskiej IP: *.admin.pk.edu.pl 17.11.09, 07:38
      rondo Kotlarskie!!! w godzinach szczytu robi sie taki miks
      tramwajowo-autobusowy ze nawet szybki tramwaj 5 min czeka. Strach sie bac co
      bedzie jak puszcza tramwaj przez most kotlarski?
      A swoja droga to remont ronda nie poprawil niestety ruchu na tym skrzyzowaniu.

• Gość: Bart Dworzec Główny wschód - KSW IP: 91.196.215.* 23.11.09, 12:51
      Bardzo polecam zwrócenie uwagi na linie autobusów,115,192,282,
      kursujące na trasie dworca głównego do akademii krakowskiej, dostanie
      się na wekendowe zjazdy w godzinach porannych graniczy z cudem,
      głównie jeśli większość studentów zaczyn zajęcia o 8 rano 1/3 z nich
      grubo sie spóznia z powodu braku miejsc w autobusie. Jeżdzą one w
      prawdzie co kilka minut ale to i tak za mało, dla prawie 2 lub 3 tys
      osób zaczynający zajecia od samego rana.
      Serdecznie pozdrawiam krakowską komunikacje:)
      PS: serdecznie wspólczuje kolegom i koleżankom którzy muszą
      dojerzdzac np. z nowej huty :)
      • Gość: gniewko_syn_ryba Re: Dworzec Główny wschód - KSW IP: *.autocom.pl 11.12.09, 22:41
        Gość portalu: Bart napisał(a):

> dojerzdzac np. z nowej huty :)

Wnioskuję, że na KSW studiujesz filologię polską... ;-P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka