Dodaj do ulubionych

sab simplex czy espumisan??

17.08.11, 11:40
Czy ktoś z Was ma doświadczenie z tymi lekarstwami? Mają ten sam skład, ale w sab simplex jest znacznie więcej dwutlenku krzemu od symetykonu. Podobno sab simplex jest lepszy, ale sęk w tym, że nie jest dostępny w Polsce i trzeba sprowadzać.
Obserwuj wątek
    • koala0405 Re: sab simplex czy espumisan?? 17.08.11, 12:24
      POdawaliśmy synkowi najperw espumisan ale poprawy nie było więc sprowadziliśmy z Niemiec sab simplex i było lepiej. Trochę dziwne bo mają ten sam skład. Zostawiliśmy 2 opak. ale teraz syn ma już 15 m-cy i nie ma żadnych dolegliwości brzuszkowych.
      • agnieszkaj10 Re: sab simplex czy espumisan?? 17.08.11, 13:39
        Sab simplex można bez problemu kupić prze net. Podaję link: www.docsimon.pl/towar/sab-simplex-krople-suspensja-30ml
      • agatka-zagadka Re: sab simplex czy espumisan?? 10.11.11, 12:42
        Witam
        Mój malusze pręży się, zawsze budzi się z płaczem w zasadzie albo śpi albo płacze. No ewentualnie je. Jesteśmy w połowie 2, miesiąca. Krzyczy przez sen w nocy, bardzo "głośno" robi kupkę, wrzeszczy dosłownie. Czy to kolki? Czy sab simplex można przedawkować? I właściwie jak go podawać, w jakich dawkach. Karmię piersią. Mały je bardzo, baaardzo często ale dosyć krótko po ok. 10 min, czasem po 20. Pomocy...
        • agatka-zagadka Re: sab simplex czy espumisan?? 10.11.11, 12:50
          Piszecie, że sab działa. Jak go dawkować żeby zadziałał? Już od zmysłów odchodze? Tak mi żal mojego Filipa...
          • aleksandra1977 Re: sab simplex czy espumisan?? 10.11.11, 14:54
            neonatolog w Niemczech zalecil podawanie 15 kropli do kazdego karmienia, a jezeli karmienie wypada czesciej niz co 2 godziny, to podawac co drugie karmienie. Wazne, by zawsze byla to ta sama dawka, czyli 15 kropli. Tego sie trzymalam i Sab dzialal bez zarzutu.
    • hanusina_mama Re: sab simplex czy espumisan?? 17.08.11, 14:28
      Skąd się bierze mityczne działanie Sab Simplex?
      1. Jest zagraniczny, trzeba sprowadzać, bo w Polsce nie sprzedają = na pewno jest lepszy, bo przecież gdyby nie działał, to tysiące matek by się tak o niego nie starały.
      2. Mit Sab Simplex powstał wiele lat temu, kiedy na polskim rynku nie było żadnego tego typu leku. Teraz już są.
      3. Sab Simplex zawiera identyczny simetykon, co nasz np. Espumisan, ale w większym stężeniu (Sab Simplex 69,19mg/ml, Espumisan 40mg/ml). W dodatku w ulotce Sab Simplex zalecają podawanie 15 kropli co max 4h, a Espumisanu 1ml czyli 25 kropli na całą dobę, czyli nie dość, że Sab ma większe stężenie substancji czynnej to jeszcze każą go dawać więcej.
      Zatem teoretycznie, żeby wywołać Espumisanem taki sam efekt jak po Sab Simplex, trzeba go po prostu podawać w dużo większych dawkach, niż zalecany jest w Polsce.
      Jest jeszcze nasz polski Bobotic, który w 1ml ma 66,66mg symeticonu.
      • olus22 Re: sab simplex czy espumisan?? 17.08.11, 15:25
        U nas nie zadziałał ani jeden ani drugi
        • mrozonka82 Re: sab simplex czy espumisan?? 17.08.11, 17:33
          Próbowaliśmy Espunisan, Infacol, Gripe Water i inne, ale tylko Sab Simplex wniósł znaczną poprawę, po zużyciu 3 op problem wzdęć i kolek minął.
          Ale nie ma reguły, na moją chrześnicę działał z kolei tylko Espunisan.
          • nadave Re: sab simplex czy espumisan?? 20.08.11, 14:40
            Sab simplex bez dwoch zdan!
      • przemob22 Re: sab simplex czy espumisan?? 04.09.11, 21:51
        Mit taki sam jak z AspirinC Bayera i PolopirynąS - niby taki sam skład a aspiryna pomagała mi szybciej i zawsze a z polopiryną nie było tak różowo.
        My stosujemy Sab i pomaga - mieliśmy wcześniej przykłady u dzieci naszych znajomych i rodzeństwa i nie eksperymentowaliśmy - od razu podajemy sab.
      • sweetscent Re: sab simplex czy espumisan?? 03.10.11, 13:54
        Proszę uważać z tym zwielokrotnionym podawaniem espumisanu i stosować się do zaleceń producenta i przede wszystkim lekarza. Lek to nie sama substancja czynna, ale także wszelkie substancje poboczne, mogące w stężeniu przekraczającym dopuszczalne dawkowanie powodować niepożądane skutki uboczne.
        Nam pomógł Sab Simplex + płyta Dobry Sen + lulanie w foteliku samochodowym zawieszonym na taśmie do sufitu. Pozdrawiam.
      • aleksandra1977 Re: sab simplex czy espumisan?? 10.11.11, 15:04
        hanusina_mama napisała:

> Skąd się bierze mityczne działanie Sab Simplex?

nie wiem, czy nazwalabym je mitycznym dzialaniem...
        Lek ten przepisal nam neonatolog w Niemczech, nie szukalam go w sieci, nie zalatwialam "na lewo" szukajac informacji jak go prawidlowo podawac. Bylam z tym u lekarza, ktory badal moje dziecko i zalecil wlasnie taki lek. Pokazywalam mu leki dostepne w Polsce (Bobotic, Espumian, Esputicon), ktore nie dawaly rezultatow.
        Nie widze w tym niczego mitycznego, ze akurat Sab zadzialal u moich dzieci.
        Przeciez zdaza sie tez, ze jesli wezmie sie odpowiednik danego leku, to ten rowniez nie zadziala. U mnie jest tak np. wtedy, gdy zamiast leku Ciprobay (Bayer) dostane tanszy (np. Cipronex) zawierajacy ciprofloksacyne.
    • hakin1983 Re: sab simplex czy espumisan?? 20.08.11, 18:34
      sab simplex..espumisan jest beznadziejny moja mala jeszcze gorzej bolal po nim brzuch
    • ka_siulek1 Re: sab simplex czy espumisan?? 20.08.11, 20:54
      Ja stosowałam sab simplex. Ale spotkałam dzisiaj dziewczynę i mówiła że jej córeczce wręcz zaszkodził, bo malą bardziej bolał brzuch. Miałam też infacol i pomagał nam. nie zauważyłam ogromnej różnicy.
    • bolga7 Re: sab simplex czy espumisan?? 20.08.11, 22:28
      U nas pomagał espumisan, spróbuj jak nie będzie poprawy zawsze możesz sprowadzić tamten lek
    • przyszla_mamuska Re: sab simplex czy espumisan?? 21.08.11, 10:29
      sab simplex i nic innego. w niektórych aptekach jest, tzn. sprowadzają na zamówienie. można kupić też przez internet.
      • mamapoli3 Re: sab simplex czy espumisan?? 01.09.11, 12:10
        najlepiej wypróbować obydwa i stosować ten który działa. U nas dobry był espumisan i latopic bo oprócz kolek córka miała alergię.
        • agnieszkaa16 Re: sab simplex czy espumisan?? 03.09.11, 22:22
          Też nie wierzyłam w mit o cudownym sab simplex, dopóki moja córka nie dostała kolki. Wypróbowałam nasz espumisan, później bobotic, żadnej poprawy. Zamówiłam sab simplex i kolki przeszły, jest mega poprawa.
          • anusia_b1 Re: sab simplex czy espumisan?? 05.09.11, 13:48
            Ja podaj mojej 2,5 miesięcznej Zosi Espumisan dostalimy Sab od znajomych na próbę ale nie było poprawy espumisan podajemy 4 razy na dobę 7-8 kropli i jest ok. Sab podawał moja znajoma co trzy cztery godziny 15 kropli też tak stosowaliśmy i nie było tak dobrze jak po espumisanie. To zależy od dziecka. Dziś już nie ma kolek ale za to mach rączkami przez sen lekarz neurolog stwierdził refluks żołądka i jak to z maluszkami jedno się kończy drugie się zaczyna.
            pozdrawiam
    • kozica111 Re: sab simplex czy espumisan?? 06.09.11, 09:09
      Tylko czas działa, kolka mija samoistnie po 2, 3 , 4 tygodniach albo miesiącach, preparaty mają tylko na celu uspokoić rodziców.Ale wypróbowałam wszystko co było a jakże! big_grin czułam się spokojniejsza że nie siedzę z założonymi rękami.
    • kosa.bar Re: sab simplex czy espumisan?? 03.10.11, 17:44
      Sab simplex lepiej działa u większości dzieci, ale najlepsze efekty obserwuję po zastosowaniu Debridatu.
    • 1matka-polka Re: sab simplex czy espumisan?? 04.10.11, 11:51
      Przez jeden dzień brałam Espumisan przed usg jamy brzusznej, to na drugi dzień myślałam, że mnie rozerwie ale nie brałam następnej dawki na złagodzenie. To chyba specjalnie tak działa, żeby w kółko łykać.
    • camel_3d sab simplex 04.10.11, 15:21
      ale to dlatego, ze tego drugiego nei znam.. u mnei pomoglo w 100%
      • olgaaa1 Re: sab simplex 04.10.11, 21:44
        Polecam delicol, tylko trzeba poczekać na efekt, więkzośćkolek to problem z trawieniem laktozy
    • kaska4411 Re: sab simplex czy espumisan?? 14.10.11, 21:21
      Sab simplex oczywiście. Mojej córce pomogło od pierwszego użycia wink i dlatego nie przeżyłyśmy kolek smile
    • czekolada85 Re: sab simplex czy espumisan?? 14.10.11, 22:40
      Sab jest zdecydowanie bezkonkurencyjny.
      I z czystym sumieniem polecam. Na moje dziecko tylko i wyłącznie działał niemiecki sab simplex.

Natomiast moja siostra uważa że na kolki najlepszy jest debridat (na lek na recepte).

Więc chyba nie ma reguły i wszystko zależy od dziecka.
      • anetak2011 Re: sab simplex czy espumisan?? 24.10.11, 01:17
        Dla mojego dziecka jedynym ratunkiem był Sab Simplex. Bez tego ani rusz. Na szczęście mam rodzinę w Niemczech i mi przysłali to miałam gwarancję że jest oryginalny.
        Niestety kupiłam za dużo i dwie butelki mi zostały a dziecko nie ma juz kolek.
    • skorpionx Re: sab simplex czy espumisan?? 20.11.11, 10:33
      Kompleks polskosci... W dyskusji na jednej z prywatnych telewizji corka Mlynarskiego
      (Paulina) twierdzila iz nie ma jak to seks z cudzoziemcem. Polscy mezczyzni tak nie potrafia...
    • caroosia Re: sab simplex czy espumisan?? 02.08.15, 08:21
      U nas po sab simplex było gorzej, mały jakby chciał puścić bąki ale ich nie miał. po podaniu to była jedyna noc gdzie trzeba było go nosić. U nas i przy pierwszym synu i drugim działał Bobotic.
    • soferdek Re: sab simplex czy espumisan?? 27.12.16, 22:55
      sab simplex jest the best podajesz i wszyscy spicie spokojne. innych specyfikow uzywalimy i slabe efekty ale teraz kolega mi przywiozl 4pak i mamy spokoj jedna butelke moge oddac po kosztach moj mail to soferdynand@yahoo.com
    • soferdek Re: sab simplex czy espumisan?? 27.12.16, 23:01
      ja tam zawsze sab simplex uzywalam i dalej sie tego trzymie sprawdzone i najlepsze podajesz i wszyscy spicie spokojnie najlepsze co mialam na kolki do dzieciakow mam jeszcze jedna buteleczke na zbyciu bo kolega mi 4 pack przywiozl ale az tyle nie zuzyje.moge po kosztach oddac moj mail to soferdynand@yahoo.com
    • joannamlons Re: sab simplex czy espumisan?? 28.09.20, 18:10
      Moja córeczka ma mega kolki i nie działa nic. Espumisan, Esputicon i Sab simplex... Po podaniu Spasmicol niemal ze natychmiast doslownie w przeciagu parunastu minut potworny placz i bol ustąpił. We Włochach kosztuje około 14 euro z centami bez recepty czyli jest ogólno dostępny więc każdy może kupić. Może ktoś ze znajomych jeździ to może kupić bez problemu. Pozdrawiam.
    • patrycjapati12 Re: sab simplex czy espumisan?? 27.10.20, 11:46
      Ani jeden, ani drugi! Moim zdaniem oba są zupełnie przereklamowane i nieskuteczne.
      Polecam za to kupić polski produkt z o wiele lepszym składem - Esputicon.
      • joana393 Re: sab simplex czy espumisan?? 27.10.20, 22:17
        zdecydowanie sab simplex. Z całą odpowiedzialnościa polecam - córce pomógł bardzo
    • picia89 Re: sab simplex czy espumisan?? 06.01.21, 17:11
      Espumisan 100 ma bodajże taki sam skłąd jak Simplex, tylko ten drugi ma większe dawkowanie i lepiej działa na psychikę rodziców smile)
    • cemsid Re: sab simplex czy espumisan?? 04.06.21, 20:28
      You can get more information here Tekst linku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka