Gość: Cyrix W takim razie trzeba zmienic przepisy pod auta IP: *.multi-play.net.pl 02.02.10, 01:23 tzn darmowe parkowanie gdzie się da. Wtedy problem zniknie. A komunikacja miejską strach jeździć, jak nie śmierdzacy jak zaraza kloszardzi, to żebrający cyganie, lub agresywni młodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
aarvedui to może przyjedź z brazyijskich slumsów do krakowa 02.02.10, 03:40 Gość portalu: Cyrix napisał(a): >. A > komunikacja miejską strach jeździć, jak nie śmierdzacy jak zaraza > kloszardzi, to żebrający cyganie, lub agresywni młodzi. najwyraźniej skoro przeszkadzają ci połudoniowoamerykanskie slumsy to przeprowadź się. Odpowiedz Link Zgłoś
krakus24kr Kiedyś jechałem tramwajem i mam dosyć 02.02.10, 01:27 nagle wpadł obdarty facet i na cały wagon zaczął krzyczeć że ma aids. Następnie do kazdego podchodził i żebrał o kasę. Wolę stać w korku niż stracic życie w MPK. Odpowiedz Link Zgłoś
aarvedui straszne!pod maminą spódnicą nie było już miejsca? 02.02.10, 03:42 krakus24kr napisał: > nagle wpadł obdarty facet i na cały wagon zaczął krzyczeć że ma > aids. Następnie do kazdego podchodził i żebrał o kasę. > > Wolę stać w korku niż stracic życie w MPK. a może mama po raz pierwszy cie wysłała po zakupy samego? biedne dziecko...taki stres Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda To w korkach lub na światłach nie napadają? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 10:30 To w korkach lub na światłach nie napadają? Tak czy inaczej: nie ma gdzie parkować - zostawiasz samochód w domu. Nie podoba się - siedź w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bon mot Uwolnić chodniki od parkujących samochodów! IP: *.ists.pl 02.02.10, 01:37 chodniki są dla pieszych problem z poarkowaniem miezkancow Wróblowic czy Myślenic to nie powinien byc problem Krakowian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walt D. Oto Polska Wlasnie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.02.10, 01:38 www.youtube.com/watch?v=0ZgiVicpZGk&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemadry rozwiazanie jest proste 02.02.10, 03:59 uwolnic polske od polakow, dlaczego wlasciciele budynkow nie podpisuja umow z laweciarzami? jeden telefon od wlasciciela posesji i samochod odholowany, i 3 stowki dla kierowcy do tylu Odpowiedz Link Zgłoś
dokto wybitniemadry ale nie myslący 02.02.10, 14:51 nie podpisuja bo wzgledem tego chodnika to maja tylko obowiązek go odśnieżyć ale praw żadnych bo to nie ich teren Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zei Uwolnić chodniki od parkujących samochodów! IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 02.02.10, 06:29 parkowanie to nic , ale jeżdżenie po chodnikach to dopiero woła o pomstę do nieba. Im ważniejszy burak tym bardziej się panoszy.I to spojrzenie zza kierownicy, że przechodzień co on robi na chodniku. Takiego chamstwa nie ma chyba w żadnym kraju.A przejścia dla pieszych możesz stać i stać..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc portalu Uwolnić chodniki od parkujących samochodów! IP: *.fema.krakow.pl 02.02.10, 06:43 JESTEM ZA ROWNIEZ OD JAZDY ROWERAMI Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Ja spuszczam takim baranom powietrze z kół. 02.02.10, 07:32 To i tak bardzo "humanitarne" podejście do kierowców, którzy mają w d***e, którędy ma przejść pieszy. Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk polaczek IP: *.bph.pl 10.02.10, 13:21 o, to jest typowa polska mentalność! spuścić powietrze z kół, a najlepiej zarysować samochód, niech cham ma nauczkę! mi jest źle, nie mam kasy na samochód, muszę zapier**** na piechotę i jeszcze te samochody plączą się pod nogami, ha! będę lepszy! spuszczę powietrze i będę bogiem! ale jak piesi włażą na czerwonym świetle na pasy jak święte krowy powodując niebezpieczeństwo na drodze to jest ok. idąc twoim matołku rozumowaniem kierowca powinien przejechać takiemu po piętach!!! NIECH MA NAUCZKĘ!!! żenada Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: polaczek 10.02.10, 16:36 Gość portalu: mk napisał(a): > o, to jest typowa polska mentalność! > spuścić powietrze z kół, a najlepiej zarysować samochód, niech cham > ma nauczkę! mi jest źle, nie mam kasy na samochód, muszę zapier**** > na piechotę i jeszcze te samochody plączą się pod nogami, ha! będę > lepszy! spuszczę powietrze i będę bogiem! Zadziwiająco dużo wysnułeś z oświadczenia, że ktoś nie zgadzając się z parkingowym bezprawiem spuszcza samochodom powietrze z kół. Skoro straż miejska nie funkcjonuje w zakresie karania wykroczeń to takie samosądy będą na porządku dziennym (nie pochwalam). > ale jak piesi włażą na czerwonym świetle na pasy jak święte krowy > powodując niebezpieczeństwo na drodze to jest ok. idąc twoim matołku > rozumowaniem kierowca powinien przejechać takiemu po piętach!!! > NIECH MA NAUCZKĘ!!! To błędne rozumowanie. Porównanie szkód materialnych do szkód cielesnych. > żenada Tak. Żenada to twoje personalne wycieczki :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jfk Uwolnić chodniki od parkujących samochodów! IP: 204.152.239.* 02.02.10, 07:45 nie dosc, ze kierowcy obciazani sa co chwile nowymi oplatami w roznych formach to oczywiscie nalezy im jeszcze zabronic parkowac. W ogole najlepiej wszystkiego im zabronic, niech placa za drogi, ale z nich nie korzystaja... gdyby oplaty za parkowanie w strefie przeznaczyc na cos lepszego niz pensje radnych moze daloby sie jednak zbudowac jakies parkingi, nawet w centrum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Uwolnić chodniki od parkujących samochodów! IP: 89.174.79.* 02.02.10, 08:12 Jak się powoduje horrendalne koszta to się płaci horrendalne podatki. Jeśli w litrze benzyny 3 zł to podatki: - koszt miejsca parkingowego ~5000 zł - 5000zł / 3zł/l = 1667 l paliwa - 1667l /(7l/100km) = 23800 km - roczny przebieg przy dojazdach do pracy Ergo dopiero po dwóch latach jazdy spłacasz miejsce parkingowe "pod chmurką" pod domem i w pracy. O parkingach wielopoziomowych nie wspominam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beck Re: Uwolnić chodniki od parkujących samochodów! IP: *.zs5.lublin.pl 10.02.10, 11:17 Już Ty się tak nie użalaj na losem kierowców; naprawdę przesadzają stawiając swoje samochody gdzie się da i mają daleko gdzieś fakt, że pieszy nie ma ktorędy przejść; w sumie jeśli stać Cię na samochód, powinnieneś mieć pieniądze na pakowanie; kierowcy WON z chodników! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan homo soveieticus IP: *.autocom.pl 02.02.10, 07:58 To jest myślenie homo sovieticus. Najlepiej zakazać, nie pozwolić, przegonić. A zbudować infrastrukturę to co? Najpier się likwiduje parkingi w centrum (Pl. Szczepański, Karmelicka za bubiloteką - przywrócony na szczęście), potem się ogranicza kursy komunikacji miejskiej, a teraz się przegania samochody z chodników. No, na miłość boską, gdzie tu logika? Odpowiedz Link Zgłoś
g.k.marek Re: homo soveieticus 02.02.10, 09:13 Och! Przegania się samochody z chodników ?!? Cóż to za faszyzm ! Co za oszołom mógł pomyśleć że chodniki są dla ludzi! Przecież chodniki są dla samochodów, ulice są dla samochodów, place są dla samochodów i parki zresztą też! Osobiście to mam w d*** bandę zapatrzonych w siebie idotów, którzy myslą że im się wszystko należy. Spacerkiem, spacerkiem to wam brzuch tak nie będą rosły! A z chodników won! Chodniki są dla ludzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: homo soveieticus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.10, 09:43 Zgodnie z Prawem o Ruchu Drogowym (nie istnieje Kodeks Drogowy), parkować na chodniku wolno jeśli się pozostawi 1,5m pieszym. A co do zasady, też jestem za tym aby samochody nie były parkowane gdzie popadnie. Ale gdzieś muszą, więc najpierw należy zbudować parkingi, potem umożliwić dojazd z parkingu do centrum solidną komunikacją miejską, a dopiero potem likwidować przypadkowe miejsca parkingowe. A w Krakowie wszystko jest na głowie postawione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: homo soveieticus IP: *.autocom.pl 02.02.10, 10:27 . Ale gdzieś muszą, więc najpierw należy zbudować > parkingi, potem umożliwić dojazd z parkingu do centrum solidną > komunikacją miejską, a dopiero potem likwidować przypadkowe miejsca > parkingowe Czyli piesi (w tym pasażerowie komunikacji publicznej) mają mieć swoje prawa zapewnione na szarym końcu? Nota bene zapewnienie liczby miejsc parkingowych, która zadowoli kierowców to utopia, która póki co nie udała się nigdzie w cywilizowanym świecie. ------------ przestrzen.krakow.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: homo soveieticus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.10, 10:49 Nie na szarym końcu, lecz również nie kosztem kierowców. Można teoretycznie zakazać parkowania wszędzie, ale taki przepis będzie łamany wszędzie. Aby nie był łamany, musi być infrastruktura pozwalająca na "wyprowadzenie" aut z centrum. Gość portalu: behemot napisał(a): > . Ale gdzieś muszą, więc najpierw należy zbudować > > parkingi, potem umożliwić dojazd z parkingu do centrum solidną > > komunikacją miejską, a dopiero potem likwidować przypadkowe miejsca > > parkingowe > > > Czyli piesi (w tym pasażerowie komunikacji publicznej) mają mieć swoje prawa za > pewnione na szarym końcu? Odpowiedz Link Zgłoś
dystansownik Re: homo soveieticus 02.02.10, 14:05 > Nie na szarym końcu, lecz również nie kosztem kierowców. Można > teoretycznie zakazać parkowania wszędzie, ale taki przepis będzie > łamany wszędzie. Aby nie był łamany, musi być infrastruktura > pozwalająca na "wyprowadzenie" aut z centrum. Niektórzy ciągle powtarzają, że żeby zlikwidować parkowanie na chodnikach w centrum należy zapewnić alternatywę. Problem w tym, że równorzędnej alternatywy dla własnego samochodu, którym można podjechać tuż pod miejsce przeznaczenia po prostu nie ma i nie można się łudzić, że kiedyś się pojawi. Dlatego wszystkich ludzi nigdy nie będzie można zadowolić. Wiele przeciwników "drastycznych" rozwiązań w postaci zakazów parkowania narzeka właśnie w ten sposób. Ale prawda jest taka, że na rozwiązanie problemu są dwa sposoby. Pierwszy, to szukanie alternatywy, ale to jest praktycznie niemożliwe, a drugi, to po prostu zakazać parkowania i egzekwować to na każdym kroku. Piszesz, że przepis będzie łamany wszędzie, ale jeśli dobrze się przypilnuje, to ciekawe jak długo. Nie wiem jak Ciebie, ale mnie nie byłoby stać na płacenie mandatów codziennie, czy nawet tylko co kilka dni. Ludzie potrafią się dostosować na najgorszych warunków. Jak się im nie pozostawi alternatywy, to nawet wsiądą do tej zatłoczonej i śmierdzącej komunikacji miejskiej, którą tak pogardzają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: homo soveieticus IP: *.autocom.pl 02.02.10, 14:48 Proponujesz skok cywilizacyjny do... Indii ???... ;))) deeptidewan.files.wordpress.com/2009/03/india-bus.jpg www.bbc.co.uk/biggerpicture/images/gnbn/1_1.jpg Bo tak, albo jeszcze gorzej będą wyglądały pojazdy komunikacji miejskiej, gdy tylko część kierowców zrezygnuje z samochodów... KM z wielkim trudem obsługuje obecnych swoich klientów (zapraszam na Ruczaj w godzinach szczytu i nie tylko), jeśli więc zwalą się jej na głowę dodatkowi, to najzwyczajniej w świecie nie wyrobi... Po drugie, gdyby rzeczywiście udało się wprowadzić zakaz parkowania na wszystkich chodnikach (co nb. może uczynić tylko parlament zmieniając ustawę Prawo o Ruchu Drogowym), to jak wybrażasz sobie egzekwowanie tego prawa ? Ilu policjantów/strażników miejskich trzeba by było zatrudnić, aby każdy nieprawidłowo parkujący mógł zostać ukarany mandatem ?... Skąd weźmiesz kasę na ich etaty ?... I czy ma to jakikolwiek sens biorąc pod uwagę, że nawet obecnie obowiązujące prawo (wg mnie całkiem dobrze godzące potrzeby wszystkich użytkowników dróg) nie jest egzekwowalne ?... A co do rzekomej niemożności zaproponowania alternatywy, we wszystkich europejskich miastach, na które tak ochoczo powołują się zwolennicy pomysłu jest metro i sieć parkingów P+R, zatem kierowcy mają alternatywę do swoich samochodów. W Krakowie nie i jeszcze długo nie będą mieli (choć budowę takich parkingów władze miasta obiecują od kilkunastu lat !), dlatego takie numery tu nie przejdą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: homo soveieticus IP: *.autocom.pl 02.02.10, 15:29 > Nie na szarym końcu, lecz również nie kosztem kierowców Kosztem? Czy egzekwowanie prawa pieszego do minimum 1,5 metra chodnika jest ograniczeniem praw kierowców? Wystarczy przejść się ulicami miasta, by zobaczyć, że jest to czysto teoretyczne prawo (polecam np. Krakowską!). Co do infrastruktury - nie ma się co łudzić, że powstanie ona szybko i na raz. Nikt (a na pewno nie my) nie postuluje wyłączenia z parkowania wszystkich chodników jednocześnie. Ale stwierdzanie, że najpierw cała infrastruktura, potem ograniczenia jest równoczesne ze stwierdzeniem, ze ograniczeń owych nie będzie NIGDY. Doświadczenia wszystkich cywilizowanych krajów wskazują, że parkingów ZAWSZE będzie za mało w stosunku do popytu, a komunikacja publiczna (jeśli nie jest dubajskim kaprysem) ZAWSZE będzie mniej komfortowa od samochodu i NIGDY nie dogodzi wszystkim. Infrastruktura w Krakowie powstaje. W bólach, ale powstaje. Powstał parking pod Groblami. i co? I nic. Horrendalne ceny pod ziemią, na powierzchni - po staremu. Grodzka zawalona, Podzamcze zawalone, Kanonicza zawalona. Kiedy zatem likwidować miejsca parkingowe na ww. ulicach jeśli nie teraz? Parkingu bliżej już nie będzie. Podobnie rzecz ma się w okolicach dworca - płyta centrum pustawa - w okolicach zastawione chodniki, klienci galerii parkują na ulicach. Przy takiej polityce miasta parkowania na chodnikach nie zlikwiduje się NIGDY - wręcz przeciwnie, problemy będą się nasilać i będą dotyczyć coraz większej liczby dzielnic w śródmieściu Krakowa. --------------------- przestrzen.krakow.pl Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: homo soveieticus 10.02.10, 16:39 Gość portalu: Stefan napisał(a): > Nie na szarym końcu, lecz również nie kosztem kierowców. Można > teoretycznie zakazać parkowania wszędzie, ale taki przepis będzie > łamany wszędzie. Aby nie był łamany, musi być infrastruktura > pozwalająca na "wyprowadzenie" aut z centrum. Żeby jakiś przepis nie był łamany to należy kontrolować jego przestrzeganie i karać nieprzestrzegających. Dopóki za nielegalne parkowanie nie ma żadnych sankcji dopóki cała dyskusja jest bezprzedmiotowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
otreb Re: homo soveieticus 10.02.10, 11:25 Gość portalu: Stefan napisał(a): > Zgodnie z Prawem o Ruchu Drogowym (nie istnieje Kodeks Drogowy), > parkować na chodniku wolno jeśli się pozostawi 1,5m pieszym. Art. 47 Prawa o ruchu drogowym stawia trochę więcej warunków niż to "mityczne" 1,5 m. Nie wolno stawiać na chodniku samochodów o masie dopuszczalnej powyżej 2,5 t (poza miejscami wyznaczonymi). Wolno parkować samochód na 3 sposoby (jeśli znaki nie regulują inaczej): tylko kołami 1 boku, tylko kołami przedniej osi lub cały samochód ale przy krawędzi jezdni. Dodać jeszcze trzeba zakaz jazdy wzdłuż po chodniku, bo do niektórych miejsc, w których pozostawione są samochody, nie sposób dotrzeć nie łamiąc tego przepisu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tja Re: homo soveieticus IP: *.pergole.net 02.02.10, 10:37 Widzisz, a ja z kolei mam w d... oszolomow jak tworcy tej petycji, ktorzy mieszkaja w centrum, aut nie posiadaja, ale za to maja duzo wolnego czasu i jakas chora obsesje na punkcie samochodow. Rozumiem, ze kierowcy ktorzy musza dojechac do miasta (albo nawet chca, co tam) i zaparkowac *zgodnie z przepisami* to idioci, ktorym sie wszystko nalezy, a Ty, chcacy sie przejsc szerokim chodnikiem to usobienie zdrowej czesci spoleczenstwa? Kazdy dba o wlasna d..., tylko ze ludzie jak ty sie do tego nie przyznaja i dorabiaja chora ideologie. Odpowiedz Link Zgłoś
g.k.marek Re: homo soveieticus 02.02.10, 22:16 chcę przejść chodnikiem.Chodnik jest dla pieszego nie dla k**** który MUSI go zastawić bo co to on nie jest. Rozumiem że powinno sie ograniczyc z 1,5 metra do 12cm i niech się piesi wysrają, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szlafrok Re: homo soveieticus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.10, 20:04 Dobra to inaczej. Skoro masz w d... ludzi, którzy chcą walczyć o egzekwowanie prawa, to ani mi się waż denerwować na ludzi, którzy Ci przed maską przechodzą. Może niech piesi masowo tak zaczną łamać przepisy na drodze jak kierowcy na chodniku? To by dopiero było ciekawe. A parkujcie sobie na chodnikach, proszę bardzo. Nie zostawiajcie 1.5m wolnego miejsca ale choć metr i będzie super. Nie ma gdzie zaparkować?? To trudno, trzeba odjechać od centrum i albo z buta albo komunikacją podjechać. Spóźnienie przez to do pracy? Trudno, przypadek, tak nie będzie codziennie. Jadąc do centrum trzeba się liczyć z tym, że ciężko o wolne miejsce tak samo jak wychodząc na przystanek w godzinie szczytu, że nie będzie się jak wcisnąć do autobusu. Co mnie jednak denerwuje bardziej niż parkowanie na chodnikach w centrum? A no parkowanie w bramach wjazdowych osiedli w najgłupszy możliwy sposób. Chodnik w bramie ma jakieś 3m szerokości, kretyn parkuje dosłownie ok 10cm od muru, a za sobą ma metr chodnika. Takiemu to ja mam ochotę przejść po masce i poskakać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: homo soveieticus IP: *.chello.pl 02.02.10, 14:27 Taka, że chodnik nie jest Twoją prywatną własnością, a nogi to chyba masz zdrowe i możesz ich używać. Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz Re: homo soveieticus 02.02.10, 14:53 > Taka, że chodnik nie jest Twoją prywatną własnością, a nogi to chyba > masz zdrowe i możesz ich używać. Zastanawiam się skąd taka nienawiść do "samochodziarzy". Chyba jednak pokłosie "Komuny" - bo w takim np. Santa Cruz (małe) czy San Francisco (większe) w Kalifornii to pieszy to kierowca, który wysiadł z samochodu - a kierowca to pieszy, który właśnie do niego wsiadł. A w Polsce mamy pieszych, rowerzystów, rolkarzy, motocyklistów, samochodziarzy i narciarzy - a wszyscy (przynajmniej na forach "Gazety") aż kipią do siebie nienawiścią zręcznie zresztą podsycaną przez redaktorów... Mnie jako kierowcę wkurza gość stający samochodem na chodniku przy pl.Biskupim tak, że jeden człowiek nie może przejść między nosem jego auta a kamienicą, ale wkurza mnie też pieszy, który celowo wolno defiluje przez przejście patrząc się na mnie z triumfem w oczach (a ja, idiota zatrzymałem się, żeby go przepuścić...) albo rowerzysta, który z "muzą na full w uszach" i nosem w mostku pruje na czerwone światło - no i dureń osiłek, który popisuje się YNTELYGENCJOM na FORUMIE pisząc "ja się mu przeszedłem po masce, przerysowałem mu bok scyzorykiem" itp. Nie radzę - "bo zawsze trafi się jakaś większa ryba" A jak szukałem (na piechotę) w Santa Cruz papierosów to trzy samochody się zatrzymały na mój widok proponując podwiezienie (no, bo pewnie mój samochód się popsuł i dlatego idę...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sean Re: homo soveieticus IP: *.chello.pl 02.02.10, 23:14 Jakbyś napisał jeszcze kilka razy "Santa Cruz" to bylibyśmy pod jeszcze większym wrażeniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: homo soveieticus 10.02.10, 16:38 Gość portalu: Stefan napisał(a): > To jest myślenie homo sovieticus. Najlepiej zakazać, nie > pozwolić, przegonić. Jest dokładnie odwrotnie. To właśnie homo sovieticus nie zważa na przepisy i prawa innych ludzi bo jedynym kryterium któremu podlega jego egzystencja jest jego własne ja. Potrzeby i prawa innych ludzi się nie liczą. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoo Uwolnić chodniki od parkujących samochodów! 02.02.10, 08:46 Poza kilkoma liniami tramwajowymi łączącymi największe osiedla z centrum, MPK Kraków nie sprawdza się. Jest mnóstwo miejsc 10-15 km od centrum miasta, z których regularny i punktualny dojazd do miasta jest niemożliwy. Ci ludzie skazani są na własne samochody. Linie tramwajowe powinny kończyć się w Skawinie, Wieliczce, Michałowicach, Kocmyrzowie czy Igołomi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sean Re: Uwolnić chodniki od parkujących samochodów! IP: *.chello.pl 02.02.10, 23:15 "Ci ludzie" zazwyczaj nie mają noża na gardle jak kupują mieszkanie czy dom. Każdy wybiera co mu wygodniej. A chodniki są dla pieszych, nie dla ludzi z przedmieść, którym się wydaje, że im "się należy". Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz Uwolnić chodniki od parkujących samochodów! 02.02.10, 09:45 Nie rozumiem połowy głosów! Czy chodzi (jak w tytule) o udostępnienie chodników pieszym? Jeśli tak, to właściwie nie ma problemu. Są odpowiednie przepisy regulujące postój na chodnikach - wystarczy posłać "na miasto" piesze patrole SM z aparatem foto i bloczkiem mandatowym. Egzekucją mandatów zajmują się od jakiegoś czasu Urzędy Skarbowe - skutecznie. Tylko trzeba chcieć - nawet opłaci się zatrudnić nowe osoby tylko do tego (mogą być fajne dziewuszki). Zdjęcie, mandacik za wycieraczkę i dane do bazy i sru... do skarbówki. Tylko trzeba CHCIEĆ - a magistrat miasta Kraków po prostu chyba nie chce uregulować tego problemu! Usunięcie samochodów z Centrum to zupełnie inna "broszka". Na pewno wewnątrz Plant samochód powinien być wyjątkiem. A jak jest - każdy widzi! Najpierw trzeba zrobić z tym porządek (jak - patrz wyżej!), a potem dopiero ewentualnie zastanowić się, czy poszerzać strefę. Inaczej znów będziemy tworzyć fikcję!!! Na razie NIGDZIE na Świecie (wyjątek Korea Północna) nie udało się wyeliminować samochodów i korków w miastach - nawet tam, gdzie komunikacja miejska jest fantastyczna (nie myślę o enklawach mieszkalnych - a o całych miastach). Najwyżej trochę je zmniejszono... Nowe przepisy nic nie dadzą - jeśli nie potrafimy egzekwować tych, które mamy to jak będziemy egzekwować nowe? A "opalikowane" ulice nie są wcale śliczne! Wolę dziewczyny z mandatami - pamiętacie Beatlesów? "Lovely Rita, meter maid..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Czy o kazdej grupce oszolomow bedziecie pisac? IP: *.pergole.net 02.02.10, 10:28 Popatrzcie na tworczosc tego goscia, przeciez to jest jakas paranoja i obsesja, a wybiorcza jeszcze mu robi reklame. Czy teraz wystarczy zalozyc kretynska grupe na facebooku i miec liczna rodzine zeby zaistniec w mediach? Co za poroniony tekst. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sean Re: Czy o kazdej grupce oszolomow bedziecie pisac IP: *.chello.pl 02.02.10, 23:17 Któż jest tym "gościem z paranoją i liczną rodziną", hm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Fejsbuk IP: 217.147.104.* 02.02.10, 10:33 Akcja jak najbardziej słuszna. Natomiast wpienia mnie, ze ostatnio propaguje się wszelkie inicjatywy na fejsbuku. Fejsbuk to, fejsbuk tamto... Tak jak niedawno była moda na n-k, tak teraz zrobiła sie na fejsbuka... I dlatego nie wezmę udziału w tej akcji z prostego powodu - nie miałem, nie mam i nie chce mieć konta na fejsbuku, n-k ani żadnym innym tego typu portalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenada Autorzy petycji mieszkaja w centrum... IP: *.pergole.net 02.02.10, 10:33 ...wiec maja gleboko w dupie wszystkich innych. Oprocz tego maja zdecydowanie za duzo wolnego czasu, najwyrazniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sean Re: Autorzy petycji mieszkaja w centrum... IP: *.chello.pl 02.02.10, 23:19 Widzę, że doskonale znasz autorów petycji. Ciekawe to, bo żadnej petycji jeszcze nie ma. Może ci się petycje pomyliły? :) ---------------- przestrzen.krakow.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Uwolnić chodniki od parkujących samochodów! IP: 77.236.0.* 02.02.10, 10:58 Uwolnić chodniki niezależnie od parkingów.To zmartwienie kierowców.Te matoły nawet na piętro by chciały wjechać.Zamknąć centrum dla samochodów.Kogo zaś nie stać na parking podziemny niech sprzeda samochód.Dlaczego ma miec wygodę moim kosztem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Uwolnić chodniki od parkujących samochodów! IP: *.autocom.pl 02.02.10, 11:55 Paździoch, jak zaniesiesz mi dokumenty (średnio ok. 100 kg) do US na Grodzkiej z Ronda Grunwaldzkiego, to chętnie zostawię tam samochód i nie będę wjeżdżał do centrum. Mogę ewentualnie zostawić pod Groblami (stać mnie), jeśli wygodniej będzie ci zanieść je stamtąd. To jak ?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sean Re: Uwolnić chodniki od parkujących samochodów! IP: *.chello.pl 02.02.10, 23:20 Jak cię stać to zawieź taksówką albo zapłać za parking. Nie moje zmartwienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Uwolnić chodniki od parkujących samochodów! IP: *.autocom.pl 03.02.10, 11:55 Gość portalu: sean napisał(a): > Jak cię stać to zawieź taksówką Taksówka to nie samochód ???... > albo zapłać za parking. OK, zaparkuję pod Groblami, zapłacę, a ty zaniesiesz stamtąd te 100 kg papierów do US na Grodzką - może być ?... ;))) > Nie moje zmartwienie. Skoro tak, to twoje problemy też mnie nie obchodzą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirka Uwolnić chodniki od parkujących samochodów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 10:59 Do Centrum TYLKO PIESZO! Krakow maly, to i nie problem. Samochody zostawiac poza obrebem... Swoja droga a jak to bylo kiedys z aprkowaniem furmanek,dorozek, wozow drabiniastych i nie...itp.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Uwolnić chodniki od parkujących samochodów! IP: *.autocom.pl 02.02.10, 11:51 Gość portalu: Mirka napisał(a): > Do Centrum TYLKO PIESZO! Jak pomożesz mi zanieść dokumenty do biura rachunkowego, banku, US lub do ZUS, (ok. 100 kg - wyjdzie po 50 kg na osobę), to bardzo chętnie odbędę z tobą nawet parokilometrowy spacerek. Piszesz się ?... > Swoja droga a jak to bylo kiedys z aprkowaniem furmanek,dorozek, > wozow drabiniastych i nie...itp.? Wjeżdżały na sam Rynek i tu parkowały sobie w najlepsze. Za darmo !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Uwolnić chodniki od parkujących samochodów! IP: 77.236.0.* 02.02.10, 11:06 Dawno minęły czasy gdy wjeżdżało się do rynku.Dzisiaj kom miejska i dalej piechotka.Takie zasady powinny obowiązywać.Chodnik dla ludzi.W Hamburgu (chyba większy od Krakowa)więcej samochodów,drogie opłaty w parkometrach ale żaden samochód nie stoi na chodniku.Ślamazarne władze miasta i tak pewno w tej sprawie nic nie zrobią.Przypomnijcie im to państwo przy najbliższych wyborach.Głosujcie na tych co obiecają zrobić z tym porządek i rozliczcie potem.Nie stać cię na drogi parking?Pozbądż się samochodu. Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bredzinski Re: Uwolnić chodniki od parkujących samochodów! IP: *.dip.t-dialin.net 02.02.10, 11:47 Proste.Totalny zakaz parkowania na chodnikach i do tego stawki za parkowanie takie jak w Berlinie czy Paryzu.W centrum 1,50€ za kwadrans.Chyli 288 zlotych za dobe.I po problemie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Uwolnić chodniki od parkujących samochodów! IP: *.autocom.pl 02.02.10, 11:59 Najpierw doprowadź do likwidacji metra i szybkiej kolei miejskiej w Paryżu i Berlinie, a dopiero potem porównuj z Krakowem. Doprowadzenie do wyrównania zarobków już ci daruję... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bredzinski Re: Uwolnić chodniki od parkujących samochodów! IP: *.dip.t-dialin.net 02.02.10, 12:06 Stac cie na niemiecki czy francuski samochod taki sam jak Niemca czy Francuza?To musicz sie liczyc z takimi samymi kosztami utrzymania.Do tych zaliczaja sie rowniez koszty parkowania.W Berlinir jest metro.W Krakowie tramwaje ktorych w Zachodnim Berlinie nie ma.I rowniez jezdza tymi pojazdami smierdzacy,nigdy nie myjacy sie ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logiczny Re: Uwolnić chodniki od parkujących samochodów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 12:50 Bredzisz Pan Panie Bredziński!Według Pańskiej logiki, jeśli posiadam Poloneza to mogę parkować taniej lub nawet za darmo, tak? Sądzę, że tym stwierdzeniem: jak kogoś stać na niemiecki czy francuski samochód uwidacznia pan swoją zazdrość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Uwolnić chodniki od parkujących samochodów! IP: *.autocom.pl 02.02.10, 13:09 Gość portalu: Bredzinski napisał(a): > Stac cie na niemiecki czy francuski samochod taki sam jak Niemca czy Francuza?To musicz sie liczyc z takimi samymi kosztami utrzymania. Nie - mnie stać tylko na taki samochód, który Francuz, czy Niemiec oddaje na szrot. W związku z tym i zgodnie z twoją logiką, koszty utrzymania, w tym także opłaty za parkowanie, powinny być zerowe. > W Berlinir jest metro.W Krakowie tramwaje ktorych w Zachodnim Berlinie nie ma.I rowniez jezdza tymi pojazdami smierdzacy,nigdy nie > myjacy sie ludzie. Jeżeli dla ciebie nie ma różnicy w sposobie funkcjonowania metra i tramwaju, to po co ja z tobą w ogóle dyskutuję... ? ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz Re: Uwolnić chodniki od parkujących samochodów! 02.02.10, 13:33 > Gość portalu: Bredzinski napisał(a): > > > Stac cie na niemiecki czy francuski samochod taki sam jak Niemca czy > Francuza?To musicz sie liczyc z takimi samymi kosztami utrzymania. No to jest właśnie komusze myślenie charakteryzujące "Homo Sovieticus". Sprawdź, ile kosztuje w Berlinie lub w Paryżu bilecik na ZBIORKOM? 2-2,50 Euro na ograniczoną trasę? Czyli liczą 1 EUR = 1 PLN!!! A ceny chlebusia i masełka też sprawdziłeś? Chlebuś też po 2,5 EUR??? To płać tyle w Polsce - Przecież mieszkasz w UNII EUROPEJSKIEJ i powinieneś się liczyć z takimi samymi wydatkami jak w Berlinie czy w Paryżu- i potem opowiadaj bzdury o cenach parkingów! 70 zł w Poznaniu - to 70 Euro w Berlinie. I tyle w temacie "Wybiórczego" porównywania cen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szlafrok Re: Uwolnić chodniki od parkujących samochodów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.10, 20:25 Zaraz zaraz, to przecież nie jest rozmowa o realiach w kraju ale o łamaniu przepisów przez kierowców parkujących na chodniku, tak? Pal sześć parkowanie po prostu...ale parkowanie kilkanaście centymetrów od muru to absurd. Co by było jakby piesi po środku drogi chodzili? Każdy w mieście musi się zmieścić. Jeżeli już ograniczamy swobodę kogoś innego, to niech to będzie w miarę "kulturalnie". Komuś za ciasno w komunikacji miejskiej więc w komforcie samochodowym jedzie, parkuje gdzie popadnie i gdzieś ma, że potem ciasno na chodniku. Tłum ma ciasno ale co z tego, skoro jednostka jechała wygodnie. Ciasno będzie zawsze, ale przepis jest przepisem i albo ktoś go przestrzega, albo niech dąży do zmiany go, albo niech wyjedzie jak mu nie pasuje. Powtarzam raz jeszcze. Przepis, to przepis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uwolnić Kraków Uwolnić Kraków od oszołomów! IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.10, 11:52 Uwolnijmy Piękny Kraków od podobnych oszołomów i innych cyklistów. Najchętniej zamieniliby milionową aglomerację w pieszo-rowerowy skansen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bredzinski Re: Uwolnić Kraków od oszołomów! IP: *.dip.t-dialin.net 02.02.10, 12:11 Mozna dojechac w dogodne miejsce tramwajem,autobusem lub koleja.Dalej pieszo lub rowerem.Tak jak to robia mieszkancy miast zachodnich.I nikt nie powie ze Paryz czy Berlin sa skansenami: www.tip-berlin.de/kultur-und-freizeit-stadtleben-und-leute/fahrrad-diebstahl-berlin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Uwolnić Kraków od oszołomów! IP: *.autocom.pl 02.02.10, 14:23 Gość portalu: Bredzinski napisał(a): > Mozna dojechac w dogodne miejsce tramwajem,autobusem lub koleja.Dalej pieszo lub rowerem. Zwłaszcza jak trzeba dostarczyć np. 100 kg dokumentów do US lub ZUS, a przy tym nie jest to jedyna rzecz do wykonania w danym dniu. Pokażesz jak to zrobić w opisany przez ciebie sposób ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sean Re: Uwolnić Kraków od oszołomów! IP: *.chello.pl 02.02.10, 23:24 Proste - bierzesz je w samochód, parkujesz ZGODNIE Z PRZEPISAMI i dostarczasz. ----------- przestrzen.krakow.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Uwolnić Kraków od oszołomów! IP: *.autocom.pl 03.02.10, 11:58 Tyle tylko, że po spełnieniu opisanych postulatów zaparkowanie zgodnie z przepisami pod US nie będzie możliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Uwolnić Kraków od oszołomów! 10.02.10, 16:46 Gość portalu: gniewko_syn_ryba napisał(a): > Tyle tylko, że po spełnieniu opisanych postulatów zaparkowanie zgodnie z > przepisami pod US nie będzie możliwe... Będziesz nosił na raty :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szlafrok Re: Uwolnić Kraków od oszołomów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.10, 20:28 Czy chęć wyegzekwowania przestrzegania przepisu jest taka straszna? Zacznijmy chodzić może po ulicach między samochodami, będzie jeden wielki burdel i po sprawie. Pretensji nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Na Groblach Parkingi podziemne dla studentów IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.10, 12:34 Idealne rozwiązanie dla studentów. Parkingi podziemne, jak ten na Groblach, po 7 zł za godzinę. I całkowity zakaz parkowania w szerokiej okolicy uczelni. Rozwiązany problem z parkowaniem mieszkańców (identyfikatory dla nich), a i studenci nauczą się przy okazji, jak wygląda prawdziwe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
dystansownik Re: Parkingi podziemne dla studentów 02.02.10, 13:46 Studenci to w ogóle oddzielna historia. Połowa z tych co wozi się na zajęcia własnymi samochodami bierze socjalki, bo przecież są tacy biedni. Muszą płacić za paliwo, ubezpieczenie, jak można od nich jeszcze żądać opłat za parkowanie... :P Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz Re: Parkingi podziemne dla studentów 02.02.10, 14:12 dystansownik napisał: > Studenci to w ogóle oddzielna historia. Połowa z tych co wozi się na zajęcia > własnymi samochodami bierze socjalki, bo przecież są tacy biedni. Muszą płacić > za paliwo, ubezpieczenie, jak można od nich jeszcze żądać opłat za parkowanie.. > . :P Jasne - student ma chodzić w jednym paletku - tak jak opisywał Żeromski... Znów ta polska nienawiść - "O, UN MA AUTO - Burżuj, bij go!" A studentowi taniej dojechać z kumplem lub dziewczyną samochodem, niż cudownym krakowskim ZBIORKOMEM. Uczę studentów od 30 lat na Polibudzie - realizują sami "Car sharing" pomiędzy Czyżynami a Warszawską aż miło. I wychodzi im to zgrabnie i tanio... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sean Re: Parkingi podziemne dla studentów IP: *.chello.pl 02.02.10, 23:25 I super. Jak tylko płacą za parking i parkują zgodnie z przepisami to niech sobie nawet do końca świata tak jeżdżą. ---------- przestrzen.krakow.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: passi Uwolnić centrum od parkujących samochodów! IP: *.ghnet.pl 02.02.10, 14:10 proponuje żeby wogóle nie jeździć samochodami tylko podróżować komunikacją albo na piechote. Po całej polsce. Nie trzeba będzie budować dróg, parkingów, autostrad, stacji. Będzie czyste powietrze a piesi będą mogli chodzić jak chcą i gdzie chcą. Czyli w sumie tak jak teraz. Bo teraz każdy pieszy wie że ma pierwszeństwo przed samochodem- nie wie natomiast że ma małe szanse w zderzeniu. Tym tropem idąc pociągi powinny sie zatrzymywać przed autobusami na przejezdach a samoloty nie latać nad lądem i nad trasami gdzie pływają statki. TOTALNA BZDURA !!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: Uwolnić centrum od parkujących samochodów! IP: *.chello.pl 02.02.10, 14:24 Co ma wspólnego podróż z parkowaniem? Koniecznie musisz podziwiać codziennie Wawel ze swojego samochodzika i zmuszać pieszych do wdychania gazów Twojego cudownego wózka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sean Re: Uwolnić centrum od parkujących samochodów! IP: *.chello.pl 02.02.10, 23:27 Do klopa też samochodem jeździsz? Jak nie to chcąc-nie chcąc czasami JESTEŚ tym parszywym, znienawidzonym PIESZYM. -------------- przestrzen.krakow.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Uwolnić chodniki od parkujących samochodów! IP: *.ghnet.pl 02.02.10, 14:47 wywalic samochody z centrum Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz Marzenie! 02.02.10, 14:58 Marzenie "zielonych" (niedojrzałych czerwonych) ruch samochodowy i parkingi w centrum Phenianu: www.dziennik.pl/files/archive/00059/a_NY_Philharmonic_XD_59099g.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Marzenie tbarbasza! IP: *.autocom.pl 02.02.10, 15:36 www.islandia.is/lhm/images/parking-houston.jpg piknie, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz Jeszcze trochę zdjęć z Miasta Marzeń: 02.02.10, 15:28 www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=243010 Phenian zaprasza przeciwników motoryzacji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Jeszcze trochę zdjęć z Miasta Marzeń tbarbasza IP: *.autocom.pl 02.02.10, 15:41 Houston zaprasza! 2.bp.blogspot.com/_D5kx0bUGx_c/SDGdqXWxsCI/AAAAAAAAAEk/Y1eckZyKDeU/s1600/houston.jpg farm3.static.flickr.com/2454/3560073197_caee9b117f_o.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martineq Re: Jeszcze trochę zdjęć z Miasta Marzeń: IP: *.chello.pl 02.02.10, 16:46 Tokio pewnie też? www.raubacapeu.net/people/yves/pictures/2000/04/13-tokyo-ginza.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz Re: Jeszcze trochę zdjęć z Miasta Marzeń: 02.02.10, 17:07 Byles w Tokio? Ja bylem. W autobusie z lotniska: "pojedziemy do centrum ok 1 godziny, ale mozemy sie spoznic z powodu ruchu" - jechalismy 3 godziny. Korki jak cholera - estakady tez niewiele pomogly (juz widze, jak w Krakowie robi sie "przelotowke" na estakadzie na palach wbitych w dno Wisly). W Tokio to normalka (NIE POCHWALAM!). A tak tez wyglada Ginza (tak jak u nas po Krzysztoforami :) ;) ): www.transit-port.net/Galleries/Japan/images/Taxis on the Ginza.jpg W koncu po Florianskiej tez malo kto jezdzi a sporo chodzi. Co do Houston - przegiecie paly w II strone. A nie mozna tak normalnie, pomiedzy Phenianem i Houston? Tak po ludzku - nie blokowac chodnikow i polubic sie wzajemnie? Przepraszam za brak "ogonkow" - ta maszyna, z ktorej pisze ich nie ma :(... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martineq Re: Jeszcze trochę zdjęć z Miasta Marzeń: IP: *.chello.pl 02.02.10, 17:16 Owszem byłem w Tokio. Ruch uliczny w stosunku do tego co przewozi komunikacja miejska to jakiś promil. Biorąc pod uwagę zagęszczenie ludności to gdyby transport indywidualny był tak popularny jak w Krakowie to korek pewnie byłby np. od Osaki do Tokio. "pojedziemy do centrum ok 1 godziny, ale mozemy sie spoznic z powodu ruchu" Kto na milosc boska jedzie z lotniska(Narita) autobusem. Przecież tam jest genialne połączenie kolejowe. Wygodnie wysiadasz sobie na stacji UENO i dalej metrem/ska gdzie dusza zapragnie. Nie ma chyba miasta na świecie gdzie auto byłoby mniej potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martineq Re: Jeszcze trochę zdjęć z Miasta Marzeń: IP: *.chello.pl 02.02.10, 17:26 A co do tych Taxówek to zdjęcie jak najbardziej zgodne z prawdą. Na ulicach w centrum są głównie taxówki i auta dostawcze. Aut prywatnych jest bardzo mało, m.in dlatego że nie ma gdzie zaparkować, a już napewno nie na chodniku:) Tylko co tym chciałeś pokazać? Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz Re: Jeszcze trochę zdjęć z Miasta Marzeń: 02.02.10, 17:30 Gość portalu: Martineq napisał(a): Kto > na milosc boska jedzie z lotniska(Narita) autobusem. Przecież tam jest genialne > połączenie kolejowe. Wygodnie wysiadasz sobie na stacji UENO i dalej metrem/ska > gdzie dusza zapragnie. Nie ma chyba miasta na świecie gdzie auto byłoby mniej > potrzebne. Jakos Japonczycy moja inne zdanie - Tokio zaliczane jest do najbardziej zakorkowanych samochodami miast na Swiecie allworldcars.com/wordpress/wp-content/uploads/2008/12/01/tokyo_traffic_jam1.jpg W autobus mnie po prostu wsadzili... A w miescie taksowkarze daja rade, Co do jednego masz 100% racji - gdyby krakowscy kierowcy jezdzili w Tokio, to korek siegalby Wysp Kurylskich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martineq Re: Jeszcze trochę zdjęć z Miasta Marzeń: IP: *.chello.pl 02.02.10, 17:39 Jest też największym na świecie obszarem metropolitarnym en.wikipedia.org/wiki/List_of_metropolitan_areas_by_population A stacja Shinjuku jest najbardziej ruchliwą stacją kolejową na świecie. Jeśli chociaż raz poruszałeś się komunikacją publiczną w Tokio to chyba potrafisz ocenić jaki ułamek stanowią ci w samochodach. impressive.net/people/gerald/2006/11/18/17-22-27-sm.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz Re: Jeszcze trochę zdjęć z Miasta Marzeń: 02.02.10, 17:50 Gość portalu: Martineq napisał(a): > A stacja Shinjuku jest najbardziej ruchliwą stacją kolejową na świecie. Ale cudzoziemiec tam latwo nie ma. Co do zbiorkomu w Tokio to sie przyznam - z pierwszym podejsciem zabladzilem na stacji. W dodatku chcieli mnie obrabowac (numer "na biednych wietnamczykow" ale sie nie dalem). Jeden znak, ktory zrozumialem - to byl napis TAXI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sean Re: Jeszcze trochę zdjęć z Miasta Marzeń: IP: *.chello.pl 02.02.10, 23:29 A kto mówi o "nienawiści wzajemnej"? Płać za siebie, parkuj w zgodzie z przepisami to Cię wszyscy będą kochać. ------------ przestrzen.krakow.pl Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz Re: Jeszcze trochę zdjęć z Miasta Marzeń: 03.02.10, 11:50 Kochać mnie nie muszą! Proszę mnie jednak tak nie traktować, jak zatrzymuję się przed przejsciem dla pieszych: www.youtube.com/watch?v=ETetQkWLp1I Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz Re: Uwolnić chodniki! 02.02.10, 17:44 A wracajac do Krakowa - na tym zalaczonym do artykulu zdjeciu widac zlamanie przepisow. Powinien byc mandat i kropka. Moze nawet SM zatrudnilaby te "biale" Koreanki z Phenianu do wypisywania tych mandatow? Odpowiedz Link Zgłoś