Dodaj do ulubionych

Troszkę zapomniane utwory.

• tomekwolski11 Re: Troszkę zapomniane utwory. 24.04.11, 09:03
      Wszystkim Wesołych Świąt.
      www.youtube.com/watch?v=Ny7ziyp5V50
      • wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 24.04.11, 17:01
        Dziękuję, wzajemnie :-)))
        • wampir-wampir Kolega maj 01.05.11, 21:32
          Na dobry początek :-)))

w577.wrzuta.pl/audio/5g0MXGbK7xT/ewa_bem-_kolega_maj
          • majowamargot Re: Kolega maj 02.05.11, 21:01
            dałabym sobie rękę uciąć, że tytuł tego kawałka to "Księżniczka Anna" a tu proszę, zupełnie co innego (w "Jaka to melodia" poległabym na całego:-)

bardzo spodobał mi się ten kawałek, który zalinkowałeś wcześniej "Air -Playground love", nie słyszałam tego wcześniej, teledysk przypadkowy czy to faktycznie muzyka z jakiegoś filmu ?(bardzo lubię Kirsten Dunst, która występuje w teledysku -szczególnie podobała mi się rola w Marii Antoninie)

a tymczasem obowiązkowy majowy repertuar

www.youtube.com/watch?v=pRiMPy_JL6U&feature=related
            • wampir-wampir Re: Kolega maj 02.05.11, 21:38
              To z jakiegoś filmu Sophi Coppoli, nie pamiętam tytułu. A maj nam się zimno zaczął, no to Kora:

www.youtube.com/watch?v=3Skn4vxU9cA
              • majowamargot Re: Kolega maj 02.05.11, 21:54
                no to muszę poszukać bo teledysk był fajny (niezła obsada)

a Kora jest dobra na wszystko (kawałek stale obecny w mojej mp4)
                dziś faktycznie było zimno choć jadąc samochodem zupełnie się tego nie czuło bo słoneczko operowało ostro,

to teraz Varius Manx, też majowo;-)

www.youtube.com/watch?v=84k1kJHNAIg
                • wampir-wampir Re: Kolega maj 02.05.11, 22:23
                  No to jeszcze jedna majowa piosenka. Może się dzięki niej ociepli ;-)))

lawred60.wrzuta.pl/audio/4AH4Sl8zcf1/i._cembrzynska_i_b._lazuka_-_w_sina_dal
                  • majowamargot Majowo inaczej 02.05.11, 22:58
                    Jak słyszę Igę Cembrzyńską to jakbym słyszala Honoratę z 4 pancernych:-) - fajny kawałek

a ja bardziej lirycznie

www.youtube.com/watch?v=Mh6nmSZnbGY
                    dla mnie nie musi być bardzo ciepło -byle świeciło słonko:-)

• tomekwolski11 "Z pamiętnika młodej lekarki " (*) 17.05.11, 20:29
      www.youtube.com/watch?v=g2lzM2vfbw0&feature=related
    • al-kochol-8 jeszcze o pani doczekasz sie dnia zabraknie ci psa 19.05.11, 10:15
      zabraknie ci psa

www.youtube.com/watch?v=0ux0kyUenR0&feature=related

• al-kochol-8 Daunanda - czy ktos jeszcze pamieta? 21.05.11, 10:42
      nieoficjalny hymn Australii w wykonaniu australskich Szkotow MEN AT WORK czyli po polsku ROBOTY DROGOWE (taki popularny znak drogowy)

dopadl was kapitalizm to i macie to samo z czym ja musialem sie borykac jakies 30 lat temu

www.youtube.com/watch?v=MeG-hNXXy6I&feature=share

• al-kochol-8 Re: Daunanda - czy ktos jeszcze pamieta? 21.05.11, 11:07
        pochowalismy w Australii kilku Polakow. Najbardziej niepowetowana strata to Swawomir Wabik (z Krakowa) uznawany w sydnejskich kregach aktorskich za geniusza
        • majowamargot Dzień Matki 26.05.11, 11:29
          jak nie przepadam za Violettą Villas tak ten kawałek zawsze wzrusza mnie do łez

www.youtube.com/watch?v=jrE_tQzzY1g
          wszystkiego najlepszego dla wszystkich mam
          • rita100 Re: Dzień Matki 09.06.11, 23:42
            Mnie bardziej wzrusza list do matki w wykonaniu Edwarda Hulewicza. Przepiękny tekst.
            www.youtube.com/watch?v=-rosuWIsrzQ
            • rita100 Re: Dzień Matki 09.06.11, 23:44
              A czy ta nie jest słodziutka pieśń o matce
              www.youtube.com/watch?v=yNYdzHoc3A4&feature=related
              • wampir-wampir Re: Dzień Matki 10.06.11, 08:52
                rita100 napisała:

> A czy ta nie jest słodziutka pieśń o matce

Tak, a ja mam swoją ulubioną, nie taką słodziutką, ale przepiękną:

www.youtube.com/watch?v=6kB-z7dU3OE
        • wampir-wampir Re: Daunanda - czy ktos jeszcze pamieta? 26.05.11, 11:41
          al-kochol-8 napisał:

> pochowalismy w Australii kilku Polakow. Najbardziej niepowetowana strata to Swa
          > womir Wabik (z Krakowa) uznawany w sydnejskich kregach aktorskich za geniusza

Al, załóż proszę wątek o Sławomirze Wabiku. BYł kiedyś taki na forum, ale ja nie wrzuciłem sobie do ulubionych i jakoś przez wyszukiwarkę nie umiałem odnaleźć. Chciałbym wiedzieć o nim coś więcej.
          • wampir-wampir Bob Dylan 26.05.11, 19:02
            Na siedemdziesiątkę. Drugiej takiej :-)))

jahwarrior.wrzuta.pl/audio/49rfwx53TM8/bob_dylan_-_blowin_in_the_wind
            • tomekwolski11 Maciej Zembaty [*] [*] [*] 28.06.11, 09:06
              nigdy nie zapomniany www.youtube.com/watch?v=PR4gAFCGH6Y
              • al-kochol-8 troche zapomniany Maciej 28.06.11, 10:11
                choc tez z Wadowic. Chcialem zamiescic jego Nic Tak Nie Smierdzi Jak Moje Onuce, ale cenzura wlasnie usunela z youtube.
                • tomekwolski11 Re: troche zapomniany Maciej 03.07.11, 13:27
                  hehe, dobre, w74.wrzuta.pl/audio/8tYiWVncKMX/maciej_zembaty_-_onuce
                  • tomekwolski11 Re: troche zapomniany piosenki 24.07.11, 08:53
                    piekna i niedoceniana piosenka oczywiscie moim zdaniem
                    www.youtube.com/watch?v=T62tuT5WgvI&feature=related
                    • tomekwolski11 Re: troche zapomniany piosenki J.Gniatkowski [*] 25.07.11, 13:29
                      Żegnaj wspaniały przyjacielu, dziekuje za tak wiele pięknych piosenek
                      www.youtube.com/watch?v=rMMpeZnLE1E
                      • majowamargot A propos Gintrowskiego 25.07.11, 19:24
                        dla mnie to bardzo ważna piosenka, szczególnie lubię wykonanie Wójcickiego z filmu "Ostatni dzwonek"

www.youtube.com/watch?v=R-7cWBBUedg
                        fajny jest też ten kawałek
                        www.youtube.com/watch?v=3tOZvDO1iSk&feature=related
                        • wampir-wampir Re: A propos Gintrowskiego 25.07.11, 19:52
                          Piosence "A my nie chcemy..." dorobiono antysystemową legendą, także w tym filmie. W rzeczywistości był to hołd dla ludzi, którzy zginęli w pożarze szpitala psychiatrycznego w Grupie Górnej w 80 roku.

pl.wikipedia.org/wiki/Po%C5%BCar_w_szpitalu_psychiatrycznym_w_G%C3%B3rnej_Grupie
                          • majowamargot Re: A propos Gintrowskiego 25.07.11, 20:00
                            nie wiedziałam, że taka jest geneza tej piosenki bo brzmi jak protest- song co nie zmienia faktu że jest wyjątkowa przejmująca, zarówno słowa jak i muzyka
                            • wampir-wampir Re: A propos Gintrowskiego 25.07.11, 21:58
                              To była straszna tragedia, a akcję ratunkową wyjątkowo nieprofesjonalnie prowadzono. Potem tych pacjentów, którzy zginęli pochowano anonimowo we wspólnym grobie przy szpitalu. Zdaje się, że jesienią było kilka artykułów o tym. Nikt za to wtedy nie odpowiedział.
                              • majowamargot Re: A propos Gintrowskiego 31.07.11, 12:29
                                no to poniżej coś bardziej optymistycznego i fajnie zaśpiewane

www.youtube.com/watch?v=-_uZ4S7YAzs&feature=related
                                • wampir-wampir Re: A propos Gintrowskiego 31.07.11, 12:47
                                  Ja ostatnio wolę powspominać punkowe kapele tamtej dekady, niż bardów. Jakoś bardziej do mnie trafiają ich teksty i muza, ale to moja młodość. Też kiedys stawiałem włosy na cukier, nosiłem skórę nabijaną agrafkami, glany i podarte dżinsy :-)))
                                  Ivo Partizan to perełka tamtej sceny. Niestety tylko cztery utwory sa na YT. Posłuchaj.

www.youtube.com/watch?v=W0hYkr3A2vo
                                  • majowamargot Punkowe kawałki 31.07.11, 13:06
                                    ciekawe brzmienie, ja tego zespołu nie pamiętam ale fajnie posłuchać coś z czasów młodości:-)

to pewnie podobał Ci się film "Wszystko co kocham"? bo mnie bardzo;

z perspektywy czasu bardzo żałuję, że nie byłam na Woodstock ale wtedy byłam tzw. "grzeczną dziewczynką" owszem słuchało się "zaangażowanych" piosenek, bransoletkę z ćwiekami też nosiłam:-) ale fryz raczej poprawny

moja córka właśnie się wybiera na Woodstock, jedzie tam głównie ze względu na Protigy (to nie moja muzyka ale poza tym mamy podobny gust muzyczny)

a ja z tych czasów bardzo lubię

www.youtube.com/watch?v=NYHZwPT0f80
                                    • majowamargot Re: Punkowe kawałki 31.07.11, 13:10
                                      aha a pamiętasz to:
                                      www.youtube.com/watch?v=yDWFjPNYOeY&feature=related
                                      • wampir-wampir Re: Punkowe kawałki 31.07.11, 23:44
                                        Tak, pamiętam, ale to były te "grzeczne" kawałki. Wiesz ja nie o Przystanku Woodstok pisałem, tylko o starym dobrym Jarocinie. Byłem raz w 85 roku. Miałem wtedy 13 lat i wyglądałem tak, jak Ci napisałem. Jeszcze Kosmetyki wrzucę i nie będę Cię więcej katował. To był chyba największy punkowy hit dekady. W każdym razie tak to zapamiętałem, a kapela zjawiskowa. Trochę to podrasowane, bo chyba z płytki nagrywanej niedawno, ale stare nagrania trzeszczą straszliwie :-)))

www.youtube.com/watch?v=ExW5j2llysA
                                        • majowamargot Re: Punkowe kawałki 01.08.11, 19:55
                                          oczywiście ja też o Jarocinie (coś mnie ogłupiło może dlatego że Woodstock to ostatnio temat nr1 w moim domu i wszelkie wątpliwości z tym związane - no teraz jestem po tej drugiej stronie i mam masę obaw), zawsze wolałam muzykę rockową i w tych czasach byłam fanką Maanamu czy Perfektu,lubiłam Aya RL, Sztywny Pal Azji czy Tilt
                                          nie skatowałeś mnie zanadto:-), fajnie zagrane choć nie do końca to moje klimaty

miałam Cię już wcześniej zapytać-Twój nick to chyba nie od uwilbienia dla sagi "Zmierzch";-)
                                          • wampir-wampir Re: Punkowe kawałki 01.08.11, 20:54
                                            Nie, skąd. Mój nick jest starszy od tej szmiry ;-))) To od nietoperzy. Mieszkałem w dzieciństwie w kamienicy, w którym były na strychu i ciągle chodziłem do dozorcy po klucz, żeby je podglądać. Mówił na mnie wampir i na podwórku się przyjęło. Przypomniałem sobie o tym, gdy zakładałem konto na Gazecie :-)))
                                            • majowamargot Re: Punkowe kawałki 01.08.11, 21:13
                                              no tak, to wszystko wyjaśnia, pasowałby Ci też Batman:-)
      • al-kochol-8 kobiety promieniuja, a mezczyzni zygaja 11.04.12, 11:01
        nikt lepiej nie oddal sensu daunundy, niz ci australscy szkoci
    • tomekwolski11 Re: Troszkę zapomniane utwory. O Powstaniu 01.08.11, 11:20
      bez słów www.youtube.com/watch?v=QRZWs__iKoY&feature=related
      • wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. O Powstaniu 01.08.11, 20:56
        www.youtube.com/watch?v=-WivWJowtis
        • majowamargot lata 80te 07.08.11, 13:08
          a pamiętacie to:

www.youtube.com/watch?v=_CQHIP-38jA
          pierwszy kawałek Madonny, który zapamiętałam
          • al-kochol-8 Re: lata 80te 11.08.11, 10:01
            Madonna Ciccone miala swietnych aranzerow. Pierwszym byl Reggie Lucas, ktorego to (basiste?) Miles Davis zwolnil ze swojego zespolu (po kilku latach) radzac mu wziac sie za aranzerke w sektorze popu. Z nim nagrala swoja debiutancka plyte (Borderline).

A taka dzisiejsza Madonna, czyli Lady Gaga, tez ma aranzerow, ale niestety wylacznie od "muzyki wizualnej", a my tu dyskutujemy o falach dzwiekowych... nie?
            • wampir-wampir Re: lata 80te 11.08.11, 12:58
              No to dźwiękowo. Pamiętacie Sala Solo z zespołem? Zdaje się, że Tomek Beksiński wypromował ich na największą lub jedną z... gwiazdę tamtej dekady w Polsce. Tu grali jeszcze ciekawie, potem było dyskotekowo.

www.youtube.com/watch?v=nn56PRcWvMA&feature=related
              • majowamargot Sal Solo 11.08.11, 19:27
                a ja dobrze pamiętam ten kawałek (właśnie dyskotekowy)

www.youtube.com/watch?v=smk83l9Dz34&feature=related
                • majowamargot Do Rity 11.08.11, 20:00
                  gdzie Ty się podziewasz, nie piszesz, nie dzwonisz?:-)

wyjechałaś i nie masz dostępu do cywilizacji?
                  • rita100 Re: Do Rity 05.09.11, 20:42
                    Majowamargot, bardzo przepraszam za nieobecność, goni mnie praca. Tak jakoś nagle się ona na mnie zwaliła. Jeszcze trochę ona potrwa.
                    • majowamargot Re: Do Rity 18.09.11, 15:25
                      Rita,nie zauważyłam, że odpisałaś

ja też ostatnio prawie non stop w pracy i dlatego nie bardzo mi się chce pisać ale zaglądam tu by od czasu do czasu coś poczytać

pozdrowionka-)
                      • rita100 Re: Do Majowamargot 13.02.12, 23:14
                        majowamargot napisała:

> Rita,nie zauważyłam, że odpisałaś
                        >
                        > ja też ostatnio prawie non stop w pracy i dlatego nie bardzo mi się chce pisać
                        > ale zaglądam tu by od czasu do czasu coś poczytać
                        >
                        > pozdrowionka-)
                        --------------------------------
                        Powiem Ci szczerze, tez mam mnóstwo innych zajęć, ale tak mnie ciągnie do swoich internetowych dróg, że nie mogę być obojętna. Czekam na ten maj, na wycieczki rowerowe, na życie w relaksie. I ta muzyka, która nam towarzyszy od urodzenia do śmierci. Jej nie można się oprzeć. Pozdrawiam.
    • al-kochol-8 dawno zapomniany hymn Krakowa 13.08.11, 07:50
      w swietnym wykonaniu

www.youtube.com/watch?v=mSXdBuqVhmg&feature=related
      • wampir-wampir Re: dawno zapomniany hymn Krakowa 13.08.11, 16:37
        Boże wspieraj, Boże ochroń
        Nam Cesarza i nasz kraj.
        Tarczą wiary rządy osłoń
        Państwu Jego siłę daj!
        Brońmy przodków Jego koron
        Zwróćmy wszelki wroga cios,
        Bo z Habsburgów tronem złączon
        Jest na wieki Austrii los.
        • rita100 Re: 65. rocznica urodzin Freddiego Mercury'ego 05.09.11, 21:12
          Zauważyłam w gazecie wzmiankę
          To może przy okazji zadedykuję Wam piosenkę, znaną piosenkę :)
          www.youtube.com/watch?v=hSTivVclQQ0
          • wampir-wampir Re: 65. rocznica urodzin Freddiego Mercury'ego 05.09.11, 22:01
            Witaj Rita. Sto lat Cię tu nie było... :-)))
            • rita100 Re: Jeszcze po kropelce 05.09.11, 23:40
              Witaj, a pamiętacie Pole Raksę ?
              www.youtube.com/watch?v=uSI061gJ4yo&feature=related
              • majowamargot 4 pancerni 18.09.11, 15:30
                ja wolalam zawsze Lidke

a pamietacie to
                www.youtube.com/watch?v=DCYa2PcnNmM
                to tak a propos wczorajszej rocznicy
                • kasia_od_smoka Re: 4 pancerni 20.09.11, 20:38
                  A to mnie odpomniało taką smutną rzecz o wojnie I:

www.youtube.com/watch?v=EqFoqtpUFY8
    • al-kochol-8 piosenki o gonieniu kroliczka 01.10.11, 10:27
      tu Amerykanie gonia kroliczka (nie tak profesjonalnie jak Skaldowie)

www.youtube.com/watch?v=WANNqr-vcx0&feature=related
      • al-kochol-8 Re: piosenki o gonieniu kroliczka 11.04.12, 12:40
        Dziwie sie ze do tej pory nikt z was nie zwrocil uwagi na ten amerykanski samolot dzeffersona. Oni zanieczyszczali wtedy (1967-68) srodowisko akustyczne CZLOWIEKA! Mysmy w Polsce stali wowczas muzycznie znacznie wyzej niz USA. Na szczescie tacy amatorzy jak Jefferson Airplane nie byli w Polsce za PRLu propagowani w mediach. Pokojowa Nagroda Nobla nalezy sie dzis tym ktorzy ochronili wtedy (1967-68) Polakow przed zalewem amerykanskiego smiecia.
    • al-kochol-8 lalka ktora mowi nie 08.10.11, 04:25
      tak jak ja w te wybory

www.youtube.com/watch?v=-kyKLMGVNXg&feature=related
      • dicksmith Re: lalka ktora mowi nie 10.12.11, 10:06
        na gitarze gra nieznany muzyk studyjny Jimmy Page
    • al-kochol-8 The Honeycombs, to oni mieli byc bitlesami 08.10.11, 07:59
      z kobieta za bebnami
      www.youtube.com/watch?feature=fvwp&NR=1&v=D3lbIpJxJS4
      przygotowano nawet nastepny etap --TECHNO:
      www.youtube.com/watch?v=yYWr_HOvMNM&feature=related
      • wampir-wampir Re: The Honeycombs, to oni mieli byc bitlesami 08.10.11, 23:40
        Cicho sza, ale cicho ;-)))

www.youtube.com/watch?v=E5iWIKCc_S8
        • al-kochol-8 Re: The Honeycombs, to oni mieli byc bitlesami 10.10.11, 09:24
          co tu ukrywac? w Australii tez mielismy kobiete przy perkusji, Lindy Morrison z zespolem The Go-Betweens

www.youtube.com/watch?v=pq1s6FCEoZM&feature=related

Ze wsi z Queensland, tak jak nasz byly premier Kevin Rudd, z ktorego bylismy dumni, a odsunela go od wladzy kolezanka z tej samej partii, zla Julia. Kevin wroci wkrotce na stanowisko, to pewne. Trzeba rozmawiac z Chinczykami, a on zna swietnie Mandarin, czego zazdroszcza mu politycy amerykanscy!
      • dicksmith Re: The Honeycombs, to oni mieli byc bitlesami 10.12.11, 10:23
        odpadli gdy zauwazono te sztuczne zeby
    • tomekwolski11 Re: Troszkę zapomniane utwory. 09.10.11, 08:24
      w rocznicę oraz na czasie pieśń Marka Grechuty
      www.youtube.com/watch?v=jhaIV1yjVe0
      • majowamargot Re: Troszkę zapomniane utwory. 29.10.11, 20:26
        ostatnio po długiej przerwie usłyszałam ten fantastyczny kawałek, minęło już 20 lat od śmierci Zauchy:

www.youtube.com/watch?v=rJWrNJSMdsA
        • tomekwolski11 Re: Troszkę zapomniane utwory. 31.10.11, 19:31
          I to by było na tyle
          www.youtube.com/watch?v=dlzomKzajls
          • tomekwolski11 Re: Troszkę zapomniane utwory. 04.12.11, 12:36
            troszkę zapomniany wątek, kochani
            www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=GIGIB2PoE8g
            • wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 04.12.11, 15:24
              Rzeczywiście, rzadko tu zaglądam...

www.youtube.com/watch?v=vGvQ6LtkPwc&feature=related
    • al-kochol-8 spowrotem w 1967 05.12.11, 09:20
      jedne z inteligentniejszych twarzy - zespol Manfred Mann

gitarzysta basowy Klaus Voorman kolegowal sie z Lennonem i zrobil Beatlesom okladke plyty Revolver
      www.youtube.com/watch?v=FfmY9z64vg4&feature=related

• al-kochol-8 krolowa eskimosow 10.12.11, 12:38
        boba dylana

www.youtube.com/watch?v=-qoyWU_EDDU&feature=related
        • adam.eu Świątecznie. Jest taki dzień. Czerwone Gitary. 26.12.11, 08:49
          Wszyscy Wszystkim ślą życzenia :)

www.youtube.com/watch?v=lQEv6OPsvfY
        • rita100 Re: krolowa eskimosow 13.02.12, 23:20
          al-kochol-8 napisał:

> boba dylana
          >
          > www.youtube.com/watch?v=-qoyWU_EDDU&feature=related
          >
          >

Chylę głowę Twojej wiedzy.
    • tomekwolski11 Re: Troszkę zapomniane utwory. 22.01.12, 14:36
      Irena Jarocka (*)
      www.youtube.com/watch?v=S8U5dHRaD3M&feature=related
      • rita100 Re: Whitney Houston 13.02.12, 22:54
        Miała anielski głos ale trudne życie. Branża muzyczna rządzi się swoimi prawami
        www.youtube.com/watch?v=kqeBMm1N2Xg&feature=player_embedded
        Przemysł muzyczny jest zwykłą maszynką do mielenia mięsa. Wyciska z niego wszystkie soki, rozdrabnia na kawałki i robi z niego hamburgera. I tak codziennie.

zeszyt-w-kratke.salon24.pl/390207,whitney-houston
      • rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 13.02.12, 23:16
        tomekwolski11 napisał:

> Irena Jarocka (*)
        > www.youtube.com/watch?v=S8U5dHRaD3M&feature=related

Umierają nasze czasy
        • rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 12.03.12, 18:43
          Żegnamy Bogusława Meca. Nie pokonał choroby.

Naprawdę jaka jesteś nie wie nikt
          Bo tego nie wiesz nawet sama Ty
          www.youtube.com/watch?v=I6D32LkQLFE
          Czarujący głos....
          • majowamargot Re: Troszkę zapomniane utwory. 16.03.12, 22:35
            piękny męski głos........

dziś podczas ceremonii pogrzebowej w tle puścili piosenkę "Na pozór"

www.youtube.com/watch?v=0WZsBa218_o
            dawno nie słyszany a jakże piękny utwór
            • rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 16.03.12, 23:12
              Przeszedł do wspomnień i wraz z nami będzie żył.
              Zdążył jeszcze nagrać odcinek "Szansy na sukces", który zostanie za parę tygodni wyemitowany w tv.

• al-kochol-8 samotnosc w Australii jako afrodyzjak 06.04.12, 05:46
      20 pare lat temu, zanim pojawil sie Gotye

www.vidz.com.au/video/983/The-Whitlams-No-Aphrodisiac
      • rita100 Re: samotnosc w Australii jako afrodyzjak 09.04.12, 20:55
        Dobry Wieczór w ten przepiękny świąteczny dzioneczek.
        Fakt, nie ma afrodyzjaka na samotność
        Szczera prawda, która wyśpiewał nam bardzo melancholijnie młody zespół The Whitlams.

Ale od święta dobre winko nie zaszkodzi. Zawsze to towarzystwo, no i książka.
        pozdrawiam
        • al-kochol-8 Re: samotnosc w Australii jako afrodyzjak 10.04.12, 09:43
          Afrodyzjak na samotnosc jest, inny dla kazdego, moim jest Forum Krakow :):):).
          Whitlams tymczasem spiewa o tym ze nie ma lepszego afrodyzjaku niz samotnosc.
          Angielski to specyficzny jezyk, mlody jezyk, ale zarazem najstarszy jezyk komputerowy, wymyslony na dlugo przed powstaniem komputerow. Nie to co nasz starozytny slowianski, ech.

Postarzylem te piosenke o jakies 10 lat, gdyz juz pierwszy wers mnie zmylil: "list do ciebie na kasecie, bo juz nie mamy w zwyczaju pisac listow". List na kasecie. Jakiez to starozytne!
          The Whitlams czyli Whitlam Family. Gough Whitlam to premier Australii wybrany przez narod a obalony przez reprezentujacego krolowa Elzbiete Generalnego Gubernatora. Dzialo sie to w latach 60-tych i zawsze moze sie powtorzyc. 2 lata temu obalili premiera Kevina Rudda, ale zrobili to wewnatrzpartyjnie, nie uciekajac sie do interwencji GG.

Nim zrobimy rewolucje, posluchajmy nowszej wersji "afrodyzjaku" w wykonaniu Whitlams + Sydnejska Orkiestra Symfoniczna

www.youtube.com/watch?v=4QffXciakjU
          Pozdr
          AK8
          • rita100 Re: samotnosc w Australii jako afrodyzjak 11.04.12, 21:36
            No to dałam plamę w całej rozciągłości. Nie mam nic na swoje usprawiedliwienie, jeno jedno, że mój czas dobiega końca. Nie będę ani alfą , ani omegą, talentu językowego też nie mam, a na dodatek tłumacz z googli wprowadza mnie w błąd. Coraz gorzej mi jest zrozumieć ten świat, który coraz bardziej się komplikuje.
            Technika tak idzie do przodu, że ciężko za nią nadążyć, szczególnie takim ludziom co nie potrafią esemesa wysłać.

Nie ma lepszego afrodyzjaku niż samotność - takie sedno tej piosenki. I chyba to racja, tylko że sama samotność taka sama w sobie to jest smutna i nudna. Trzeba do niej jednak coś dostawić , co kto lubi w tej samotności.

Dziękuję za wytłumaczenie tekstu.
            > Afrodyzjak na samotnosc jest, inny dla kazdego, moim jest Forum Krakow :):):).

Miłe to. Ile lat już Forum KRK jest ambrozją dla Twojej duszy ?
            pozdrawia
            R100
            • rita100 Re: Mike Oldfield 12.04.12, 21:51
              Ajajaj , alem sie nagadała jak baba ;))))))))))) A tu trzeba ładnie grać.
              Coś cudownego , prawda ?

www.youtube.com/watch?v=qj6YRGC-LGY
              • majowamargot Re: Mike Oldfield 22.05.12, 21:57
                a ja zaczęłam od tej płyty (lata 70te ale zainteresowałam się dopiero dekadę później):

www.youtube.com/watch?v=yXQgE4H8y10&feature=fvst
                • majowamargot The Bee Gees 22.05.12, 22:05
                  swego czasu stale obecni na dyskotekach, mój ulubiony kawałek:

www.youtube.com/watch?v=BBMriOspUvA&feature=related
                  to już nie moje klimaty ale szkoda że się nie reaktywują:-(
                  • al-kochol-8 Re: The Bee Gees 24.05.12, 10:39
                    Akurat ta piosenka jest mi obojetna, ale Robin byl GLOSEM zespolu
                    ['].

Zaczal od Massachussetts. Ciekawe ze w Polsce wciaz uwazaja Bee Gees za zespol australijski, podczas gdy Australijczycy tak nie mysla.
    • tomekwolski11 Re: Troszkę zapomniane utwory. LATO 30.05.12, 09:18
      www.youtube.com/watch?v=jiyTZ6JRWQE
      • mrs.courvoisier LATO 01.06.12, 10:15
        a Amerykanie tez ladnie spiewaja o lecie, podczas gdy ich instrumentalisci musza patrzec na swe palce, aby sie nie pomylic

www.youtube.com/watch?v=yG0oBPtyNb0&feature=related
        • mrs.courvoisier Re: LATO 01.06.12, 10:37
          sorki, to nie Amerykanie, a Brytyjczycy (w szerokim pojeciu). Zauwazylam w tle ten czerwony autobus a poza tym DOUBLE DECK!! tylko Anglia ma takie
    • tomekwolski11 Re: Troszkę zapomniane utwory. 03.06.12, 12:47
      Michnikowski 90 lat
      www.youtube.com/watch?v=jiOU7AwS-s4
      • majowamargot Re: Troszkę zapomniane utwory. 29.07.12, 22:58
        oglądaliście otwarcie IO?

poniżej główny motyw muzyczny:

www.youtube.com/watch?v=QN9p-XCCRwU&feature=related
        • majowamargot Re: Troszkę zapomniane utwory. 29.07.12, 23:03
          i jeszcze Jaś Fasola grający "Rydwany ognia" Vangelisa (uwielbiam angielski humor:-)

www.youtube.com/watch?v=TvrL8YCj3iI
          naprawdę nieźle się uśmiałam:-)
    • tomekwolski11 Re: Troszkę zapomniane utwory. Waldemar Kocoń [*] 03.09.12, 23:31
      www.youtube.com/watch?v=2dZ6Ce7Qy6k&feature=player_embedded
    • tomekwolski11 Re: Troszkę zapomniane utwory. 02.10.12, 20:40
      Ach ta jesień, cale forum posmutniało
      pl.wikipedia.org/wiki/Brigitte_Bardot
      www.youtube.com/watch?v=XF2JYQJnFU0
        • rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 26.10.12, 20:35
          Jesień, kolejna jesień nam gra melodyjnymi kolorami.
          Melancholijnie, prawda ?
          Lecę , ktoś musi pograbić zlatujące liście.
          pozdrawiam

www.youtube.com/watch?v=dzyAltoyod8
          • majowamargot Re: Troszkę zapomniane utwory. 27.10.12, 14:41
            dziś niestety leje od rana

ale kolory pozostały
            moja jesienna piosenka to:
            www.youtube.com/watch?v=3nQylRnlqrE
            • rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 27.10.12, 17:15
              Nie wpadaj tylko w głęboką zadumę Margot, bo to pierwszy stopień ku jesiennej depresji. Piosenka cudownie kolorowa, a z nią idzie kolorowy smutek.

Dziś o 20.00 w Klubie Gwarek koncert Marka Piekarczyka. Może ktoś jeszcze zdąży.
              www.youtube.com/watch?v=xhg8TOoiIzE&feature=related
                • rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 01.11.12, 21:08
                  Wampir, bardzo trafiony tekst na dzień dzisiejszy. Nie znałam tej pieśni.
                  Takie to prawdziwe.

"Raz w roku: zaduszkowy tłum - cmentarze
                  wejście pierwszą bramą - wyjście czwartą bramą
                  dla wszystkich dziś! (Kaziu kup ten kwiat!)
                  Po drodze można patrzeć w lewo - w prawo
                  co mu postawili - co mu napisali
                  ile miał lat
                  ile miał lat"

• rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 01.12.12, 22:44
                    www.youtube.com/watch?v=PD-MdiUm1_Y
                    Led Zeppelin - Kashmir

Rozmowa i pieśń języków rozkołysanych gracją,
                    Dźwięki pieszczą moje uszy,
                    Jednak ni słowa nie mógłbym powtórzyć, historia była całkiem zrozumiała
                    • rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 03.12.12, 22:34
                      Stare polskie tango: "Graj skrzypku, graj !"
                      www.youtube.com/watch?v=dkt_IebF0bw
                      • zgr-edo Re: Troszkę zapomniane utwory. 04.12.12, 14:01
                        twórczość każdego z tych artystów, też jest warta wspomnienia
                        www.youtube.com/watch?v=WtfCAw8zS1g
                        • wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 04.12.12, 16:00
                          Barbórka, no to... :-)))

www.youtube.com/watch?v=KjZDeEi56FM
                          • rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 04.12.12, 20:35
                            wampir-wampir napisał:
                            > Barbórka, no to... :-)))

A może Dzień Górnika ? :)
                            www.youtube.com/watch?v=nP8Wp4wVUJ8
                        • rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 04.12.12, 20:22
                          Bob Dylan, Roy Orbison, Tom Petty, Jeff Lynne George Harrison są już ponadczasowy

zgr-edo napisał:

> twórczość każdego z tych artystów, też jest warta wspomnienia
                          > www.youtube.com/watch?v=WtfCAw8zS1g
                          • wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 05.12.12, 12:11
                            Cześć Rita. To dla Ciebie na dobry dzień :-)))

www.youtube.com/watch?v=VKsqrL26iTc
                            • rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 05.12.12, 19:35
                              Poranek niestety, ale nie w moich klimatach :)
                              Mam coś dla tych co stoją w oknie
                              Ponadczasowy Niemen

www.youtube.com/watch?v=5L2jsZQmO3E
    • redwoodstudio Re: Troszkę zapomniane utwory. 06.12.12, 23:54
      Yazoo - Don't Go

W tematyce lat 60, 70, 80 zawierają się nasze projety graficzne.
      Zapraszam do wyrażenia opini na temat www.redwoodstudio.pl

www.redwoodstudio.pl
      • tomekwolski11 Re: Troszkę zapomniane utwory. 23.12.12, 08:45
        www.youtube.com/watch?v=G3RtujKi2Mc&feature=youtu.be
        • zgr-edo Re: Troszkę zapomniane utwory. 06.02.13, 16:57
          premier poleciał na szczyt UE
          www.youtube.com/watch?v=OyZMUT-u28U
    • polendwic nie tyle zapomniany, co nigdy nie odkryty 11.02.13, 06:52
      Sixto Rodriguez.
      Ma dziś ponad 70-tkę. Życie spędził jako robotnik zajmujący się rozbiórkami nieruchomości w Detroit, a mógł być gwiazdą folk-rocka a nawet popu.
      W roku 70tym nagrał rewelacyjną płytę. Chwytliwa muzyka do znakomitych poetyckich tekstów, wyrazisty głos, świetna gitara - ogólnie Bob Dylan może się schować.
      Był popularny w Płd Afryce, ale nie wiedział nawet o tym, bo Afrykańczykom powiedziano że dawno nie żyje.
      www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=oKFkc19T3Dk

• tomekwolski11 Re: nie tyle zapomniany, co nigdy nie odkryty 03.03.13, 16:38
        Bernard Ładysz , pamiętacie ?
        www.youtube.com/watch?v=MDh-MeOEPuQ
    • zgr-edo pasuje do pogody , konklawe, krakforum 13.03.13, 10:31
      i mojej abstynencji
      www.youtube.com/watch?v=SNZIOJaQsOQ
      • polendwic Re: pasuje do pogody , konklawe, krakforum 14.03.13, 07:26
        Ładne, tylko że plagiat... a tu oryginał

www.youtube.com/watch?v=9muzyOd4Lh8

• polendwic Re: pasuje do powitania nowego papieża 14.03.13, 07:38
        Bezgwiezdny
        www.youtube.com/watch?v=5C8v99kV1jY

• polendwic Re: pasuje do powitania nowego papieża 14.03.13, 07:50
          zaznaczam że nazwa zespołu to Królewski Szkarłat, a nie Karmazynowy Król, jak zwykli byli narodowi wtedy tłumaczyć prezenterzy radiowi (zapamiętałem nazwisko jednego z nich - Gaszyński)
        • polendwic Re: pasuje do powitania nowego papieża 14.03.13, 08:10
          bezgwiezdna biblijna czerń
          • zgr-edo jakoś się dzisiaj przyplatało 09.05.13, 18:19
            przy goleniu
            www.youtube.com/watch?v=q27u5YvgEdU
            • peteen Re: jakoś się dzisiaj przyplatało 10.05.13, 09:25
              www.youtube.com/watch?v=PEDG1NVwm1w
              • polendwic Re: jakoś się dzisiaj przyplatało 10.05.13, 11:54

www.youtube.com/watch?v=Ii0f85l5xUM
            • polendwic Re: jakoś się dzisiaj przyplatało 10.05.13, 11:49
              I remember Paul McCartney :)
    • adam.eu Re: Skandal w rodzinie 15.10.13, 20:31
      Przypomniałem to dzisiaj młodszemu pokoleniu. Nie przypuszczałem nawet, że znajdę w internecie starą wersję. A słyszałem to jeszcze jako dziecko z takiej płyty większej od pocztówki nie za bardzo zwracające uwagi na treść.

Teraz jednak proszę zwrócić uwagę na słowa i....

na charakterystyczne trzaski igły adapteru.
      Jakie to teraz zrobiło się miłe dla ucha :-)

www.youtube.com/watch?v=xjxzlL3f7wA
      • krystek2626 Re: Skandal w rodzinie 21.10.13, 13:48
        Dobry temacik
        wieczorkiem z pewnością przejrzę bo widze sporo ciekawych rzeczy
        pasjonuje mnie muzyka z tych lat chociaż w latach 80-tych dopiero przyszedłem na swiat
        no ale

co do muzy z tych czasów - polecam film Wałęsa - byłem wczoraj i muza świetnie dobrana i klimatycznie i czasowo
      • polendwic Re: Skandal w rodzinie 26.10.13, 03:48
        wkrótce potem Chochoły zamieniły R.Glaneau na Cz.Niemena i nagrały Dziwny Jest Ten Świat, plagiat utworu Jamesa Browna It's A Man's World. www.youtube.com/watch?v=Febr_t_qa9U

Doprawdy dziwny jest ten świat.
        • polendwic poprawka linku 26.10.13, 03:52
          tu oryginalne nagranie Jamesa Browna pierwowzoru "Dziwny Jest Ten Świat" z roku 1966
          www.youtube.com/watch?v=juTeHsKPWhY

• rita100 Re: poprawka linku 07.11.13, 22:20
            To jest męski świat
            Ale byłby niczym, niczym bez kobiety lub dziewczyny

Niemen śpiewał o innym świecie jednak.

kłaniam się pięknie
            • polendwic Re: poprawka linku 07.11.13, 23:35
              tekst inny ale nuty dziwnie podobne
              • rita100 Re: poprawka linku 08.11.13, 00:11
                Choćby nawet ..... to cudowne, że dane nam jest przeżywać te duchowe uniesienia.
                Oba utwory są doskonałą doskonałością.

www.youtube.com/watch?v=EEeGl-j0-UA
                po włosku również

Muzyczna północ
                aż szkoda iść spać

lecz trzeba
                • rita100 Re: Świętujemy 11.11.13, 21:59
                  www.youtube.com/watch?v=zI82yDKR0RA#t=24
                  W Krakowie śpiewająco odbyły się uroczystości. Tłumy ludzi.

• rita100 Re: Świętujemy 11.11.13, 22:31
                    Ten przebój bardziej pamiętamy... i Klenczona
                    www.youtube.com/watch?v=7XYDGkisyfA
    • tomekwolski11 Re: Troszkę zapomniane utwory. 06.12.13, 19:56
      Pada śnieg
      www.youtube.com/watch?v=YTPPfLceC5A
      • rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 09.12.13, 19:03
        Cudowna zimowa piosenka i tylko szkoda, że w takie mroźne dni w Krakowie nie można się rozmarzyć przy węglowym piecu jak to dawniej drzewiej bywało. Zakazano Krakusom.

Nie wolno mi, nie wolno mi ..... palić węglem , nie wolno mi.....
        www.youtube.com/watch?v=PjUGo7AS8R8
        • wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 09.12.13, 20:27
          Ale w kominku podobno wciąż pozwalają?
          Sto się nie widzieliśmy, pozdrawiam przedświątecznie, Rita :-)))

• rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 10.12.13, 21:26
            Miło spotkać się po latach. Upodobniamy się coraz bardziej do tematu wątku, starzejemy się ale ciągle żywi ;)
            To muzyka jest tym lekarstwem.
            Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomuzykujemy jeszcze.

Co do ciepła ogniska to tylko jedna piosenka mi brzęczy w uszach
            www.youtube.com/watch?v=5mr3j6WR4WM&list=PLpBgTSnFz5mldm_mf6USASfK13SI72caY
            • wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 11.12.13, 14:03
              Pomuzykuję zawsze z przyjemnością :-)))
              A płonąć można różnie:

• rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 13.12.13, 22:15
                Oj tak, różniście płonąć można
                To też ciekawe i mało kto pamięta ten ogień w wykonaniu Jona Casha
                www.youtube.com/watch?v=It7107ELQvY
                Wpadłem do płonącego pierścienia ognia
                Spadłem w dół, w dół, w dół
                A płomienie uniosły się wyżej

A on płonie, płonie, płonie
                Ten pierścień ognia
                Pierścień ognia

• wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 17.12.13, 21:50
                  I na okrągło...

wolfspider.wrzuta.pl/audio/5XCN4RYKn2g/
                  • rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 18.12.13, 19:43
                    Nie będziesz się nudził

www.youtube.com/watch?v=WqFNOKIynj8&list=RDMP5OYozBdMk
                    Przyjemnie jest czasem o wieczornej porze
                    Pomyśleć o niczym zanim sen cię zmorzy
                    • wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 18.12.13, 21:07
                      No ba!
                      Przypomniałem sobie, że jest album "Depresyjne piosenki o niczym" zespołu bodajże Ocean, ale w tak miłym towarzystwie nie sposób mieć depresyjny nastrój, a płyta też nieszczególna.
                      Więc... coś dobrego na sen :-)))

w465.wrzuta.pl/audio/7b9Rby1SbuO/renata_przemyk_-_przegwizdane
                      • rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 19.12.13, 19:37
                        Renata Przemyk, ma w sobie Artyzm. Ma to coś. Szkoda, że tak cicho o niej jest.
                        Jej chyba najbardziej znany utwór to
                        w774.wrzuta.pl/audio/1qP0RD6kdDY/magda_m._-_renata_przemyk_-_babe_zeslal_bog
                        • rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 20.12.13, 20:28
                          Jodełki, sosenki wnet ubierzemy
                          bo święta tuż, tuż
                          www.youtube.com/watch?v=KR1eK8lwnBM
                            • rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 21.12.13, 21:54
                              Zrobiło się świątecznie. U mnie już choinka stoi, a na niej światełka lśnią. Jest klimat
                              Wham! - Last Christmas
                              Ta piosenka od lat przygotowuje nas do Świąt i nie sposób by o niej zapomniano.

• wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 22.12.13, 17:00
                                Tak, nie sposób.Puszczają ją na okrągło w centrach handlowych, radio, tv od kilku lat. Dawno przebiła stare dobre Jingle Bells, ale nie do końca, bo jest wprawdzie najpopularniejszym, ale wciąż jingle bellsem, a że młode pokolenie może już nie wiedzieć skąd ta nazwa, zagrajmy :-)))

• rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 22.12.13, 19:38
                                  Prawdę mówisz, stary utwór a w Polsce słuchany dopiero po tzw. komunie. Sięgam pamięciom i nie mogę sobie przypomnieć jakie świąteczne piosenki wtenczas były na topie w Polsce ? Nie mówię też o kolędach.

Jest , jest taka jedna Skaldów - Z kopyta kulig rwie

• wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 22.12.13, 19:58
                                    Ja pamiętam najlepiej "Białe Boże Narodzenie". Mieliśmy w domu płytę ze świątecznymi hitami, ktoś przywiózł dziadkowi w prezencie z Ameryki, i tam był ten Sinatra. Pozostałe uleciały mi z głowy, ale youtubkowa szukarka wyrzuca setki piosenek. Z polskich poza "Kuligiem" nie zapamiętałem żadnej, widzę że są to głównie nowości.

• rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 22.12.13, 20:23
                                      Cudowna ta piosenka Sinatry, taka nastrojowa.
                                      To mieliście szczęście Wampirze, że taki prezent Wam przywieziono, bo jak pamiętam to paczek z zagranicy też nie można było w owym czasie otrzymywać. Wtenczas faktycznie słuchało się płyt lub szpulowych taśm. Myślę nad tymi świątecznym utworami w owej Polsce i kompletnie nic mi nie przychodzi do głowy. Chyba nie tworzyliśmy takich.

• wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 22.12.13, 22:07
                                        Dawniej chyba faktycznie nie. Byliśmy religijni jako społeczeństwo po prostu, kolędy i pastorałki wystarczały. Z czasem pojawiło się zapotrzebowanie również na inne świąteczne piosenki, więc zaczęły one powstawać, ale w klepanej na jedno kopyto wersji pop, jaką lansuje większość radiowych stacji, to jest dla mnie niestrawne. Z nowszych rzeczy natomiast bardzo lubię płytę Preissnera. To są kolędy, ale cudne, takie piwniczne, też ich trochę było.

• rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 23.12.13, 19:59
                                          Fakt, dawniej żyło się inaczej, ludzie bardziej religijni byli i tradycyjni. Dzięki temu przetrwało kolędowanie i stare kolędy. Kolędowanie zostawmy na święta

Cóż byłyby za święta bez tych szczególnych nutek
                                          Ten utwór to klasyk

• rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 24.12.13, 15:13
                                              Czary mary, hokus pokus, dziś masz ten szczególny magiczny dzień, w którym rozpraszasz wszystkie smutki, wszystkie swoje kłopoty. Pomyśl tylko o mile spędzonym czasie.
                                              Niech Cię nastroją pozytywnie stare przepiękne kolędy.
                                              Wesołych Świąt
                                              • wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 24.12.13, 21:20
                                                Dziękuję, magia jak zawsze działa. Tobie też życzę spokojnych, wesołych Świąt :-)))
                                                • rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 27.12.13, 19:46
                                                  No i zbliża się czas sylwestrowy. Czeka nas szampańska zabawa, od szampana oczywiście, bo i bez szampana nie może się obejść. Tyle muzyki przewinęło się i wciąż przewija.

Tego chyba nie da się zapomnieć - Boney M

• wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 27.12.13, 20:11
                                                    Oj tak, ale żeby zaraz bilet w jedną stronę? Aż tak nie planuję się zatracić w sylwestrowym szale ;-))) Plany już mam, ale spokojniejsze. No to szampan - pada deszcz. W sam raz na tę wiosenną zimę...

• rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 27.12.13, 20:23
                                                    Puszczasz trochę nastrojowe utwory. Szampan może uderzyć ;))))
                                                    Trochę lżejszej nutki podsyłam i lecę na film Vabank

• wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 27.12.13, 20:31
                                                    No pewnie, że może i moje grzeczne plany mogą wziąć w łeb, a ja obudzę się filmowo w Nowym Jorku ;-)))

• rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 27.12.13, 22:28
                                                    Cenię sobie stare komedie polskie. Są takie filmy, które mogę oglądać non stop.
                                                    Zagrajmy jeszcze raz vabank, vabank,
                                                    Z fortuną tak to zwykle bywa.
                                                    Kto nie naraża nigdy się na szwank,
                                                    Ten głównej stawki nie wygrywa.

Fu, fu, fu...fa, fa, fa, fa, fa , szu, szu, szu..., szy, szy, szy, szy, szy, ki, ki, ki..., ki, ki, ku, ka, ka,
                                                    du, du, du.., di, du, di, du, di.

W takim rytmie przyjemnie iść spać
                                                    dobranoc
                                                  • rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 28.12.13, 19:51
                                                    Kurde bele, nie pamiętam. Ale oglądałam dziś benefis Ireny Santor. W przyszłym roku kończy 80 lat. Ogłoszono na nim, ze rok 2014 będzie rokiem Ireny Santor. Warto się już przygotować.
                                                    Zaczynam od walca :) Głos ma cudowny taki kojący.

• wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 28.12.13, 20:56
                                                    Nie podzielę Twojego entuzjazmu. Nigdy za nią nie przepadałem. Za Wodeckim zresztą też.
                                                    Szczęśliwie nie mam tv, więc nie będę tym katowany nawet z doskoku :-)))

To był serial Wajdy, scenariusz napisała Joanna Olczak-Ronikier i było to również grane jako bardzo długi spektakl w Starym Teatrze, w najlepszych jego czasach. Potem był jeszcze Lupa, gdy już studiowałem w Krakowie, a potem, gdy studia skończyłem równia pochyła, ale to oczywiście moja opinia, niektórzy się teatralnym bełkotem Klaty zachwycają i też mają prawo.

Chciałem puścić śpiewany "Kraków" Iwaszkiewicza w wykonaniu Camelotów, ale nie znalazłem na YT. To jeden z moich ulubionych wierszy:

Jaki miły ten Kraków. Sami nieboszczycy:
                                                    Tu pani Arturowa wysiada z karocy,
                                                    Tu Boy chodząc po Rynku wielkim głosem krzyczy
                                                    Z żalu, zupełnie trzeźwy, o samej północy.

Tu Witkacy się kłania Fusi kapeluszem,
                                                    Niusia mnie list Lechonia, książęcia Polaków.
                                                    A Mickiewicz się z krypty ciągnie - zacna dusza -
                                                    I pyta wciąż uparcie: to taki jest Kraków?

I oczywiście piosenka "w temacie" :-)))

• rita100 Re: Wojciech Kilar (*) 29.12.13, 16:31
                                                    Miał 81 lat i długo chorował. Widocznie tak musiało być.
                                                    Najbardziej chyba popularny i najbardziej znanym utworem to jest chyba Pieśń o Małym Rycerzu

• wampir-wampir Re: Wojciech Kilar (*) 29.12.13, 18:42
                                                    No i Polonez z "Pana Tadeusza", którym zdetronizował Ogińskiego. Wajda opowiadał dziś w radiowej Dwójce, że Kilar przysłał mu płytkę z tym utworem oraz karteczkę, żeby zrobił do tego film.

• rita100 Re: Wojciech Kilar (*) 29.12.13, 18:51
                                                    Tak, teraz wypływają najciekawsze kąski z życia Kilara.
                                                    Mnie też utkwił najbardziej walc z Trędowatej. Wczoraj przeglądając stare filmy i wybierając taneczne walce wysłuchałam ten, nie wiedząc, ze dzisiaj taką wiadomość podadzą.

• rita100 Re: Wojciech Kilar (*) 29.12.13, 20:52
                                                    I koty lubił
                                                    A życie będzie toczyć się dalej ...... tak to już jest

Urodził się we Lwowie to może coś na lwowską nutkę, na pewno by się to spodobało

• wampir-wampir Re: Wojciech Kilar (*) 29.12.13, 21:19
                                                    A jego ziemią obiecaną wskutek historycznych zawirowań stały się Katowice. I także do śląskich filmów komponował muzykę.

• rita100 Re: Wojciech Kilar (*) 29.12.13, 22:34
                                                    No tak, mawiał o sobie, że jest Ślązakiem ze Lwowa

Tutaj ciekawie opisane jest życie Wojciecha Kilara.
                                                    Cały tekst: katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,15198299,Jak_Katowice_i_Slask_staly_sie_dla_Wojciecha_Kilara.html#ixzz2otz591Da

Tak coś dla poprawienia nastroju, ulubiona anegdotka Kilara
                                                    Lubił przytaczać anegdotę o malarzu Styce, który malował Matkę Boską z takim oddaniem, że pracował na kolanach. Aż pewnego dnia usłyszał z nieba głos: "Malarzu Styko, ty mnie nie maluj na kolanach, ty mnie maluj dobrze".
                                                  • rita100 Re: Noworocznie 30.12.13, 20:02
                                                    Lubujesz się w takich standardach jazzowych
                                                    Pomalutku zbliżamy się do Nowego Roku. Domowo spędzam, tak jak na tym filmie, prawie identycznie.

No i żeby się zbytnio nie zmęczyć przed Sylwestrem to ......popłyńmy

• wampir-wampir Re: Noworocznie 30.12.13, 21:06
                                                    Fakt, bardzo lubię, ale skocznie też mogę zagrać. Pamiętam jak ryczeliśmy to na balkonie w studenckiego Sylwestra, tuż po północy. Też było wiosennie, ale nie aż tak jak w tym roku :-)))

• antygona72 Re: Troszkę zapomniane utwory. 03.01.14, 22:50
                                uwielbiałam wówczas ten teledysk Wham puszczany czasem w TV :)
                                ale jeśli chodzi o świąteczne klimaty tamtych lat to wolę to:

www.youtube.com/watch?v=ShN8UIk5-mw
    • antygona72 Re: Troszkę zapomniane utwory i te calkiem znane 04.01.14, 00:05
      Kilka kawałków z lat 80-tych, które mi sie teraz przypomniały ( mała byłam, magnetofonu nie miałam, mogłam słuchać tylko radia – trójki i rozgłośni harcerskiej i tego co czasem puścili w polskiej TV w programach jarmark czy non stop color)

www.youtube.com/watch?v=27kUmbXezNg
      www.youtube.com/watch?v=lZhuEGSWfs4
      www.youtube.com/watch?v=MJRF8xGzvj4
      www.youtube.com/watch?v=aLEhh_XpJ-0
      i 70-te

www.youtube.com/watch?v=aoxQBvcKa9Y
      i 60-te
      www.youtube.com/watch?v=jLAr-WlxMZY -

i 90-te
      www.youtube.com/watch?v=hTWKbfoikeg
      • wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory i te calkiem znane 04.01.14, 12:14
        Rozgłośnia harcerska to było coś, ale tam akurat popu nie puszczano. Lata 80-te tam to Dezerter, Brygada Kryzys, Siekiera itp. oraz punkowa cold vawe.
        Coraz częściej wracam do tej muzyki, a grzebiąc na YT widzę, że przeżywa renesans we Francji, Skandynawii - trafiam na nowe aranżacje w wykonaniu tamtejszych zespołów.
        Ja najbardziej lubiłem Ivo Partizana, Variété, Made in Poland, 1984. Z czystego punka Siekierę, Kosmetyki Mrs Pinki. Kawał świetnej muzyki, u nas w zasadzie zapomnianej.

• rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory i te calkiem znane 04.01.14, 19:34
          Witam Antygonę, która też czuje muzykę. Trafiła z Led Zeppelin - D'yer Mak'er .
          Słyszysz ten rytm Wampirze.
          • wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory i te calkiem znane 04.01.14, 19:56
            Tak, bardzo lubię. I to:

• rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory i te calkiem znane 04.01.14, 22:13
              Tak, nasłuchaliśmy się tego w owych czasach :)
              Wracam do KULTU
              • rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory i te calkiem znane 04.01.14, 22:15
                Ooooo, nie wchodzą mi tylko teledyski.
                Teksty Staszewskiego-ojca są jakby tu rzec - ciężkie i takie masywne. Czuję się jakbym szła w jakimś korowodzie. Pewnie w tym jest taki urok. I tekst wspaniałe

www.youtube.com/watch?v=EBBYCIPq-nc#t=114
                La, la, la, la, - wszystko prostsze, gdy się śpiewa i gra
                La, la, la, la - gdy po szklance koniak płynie jak łza
                Gdy toczy noc wszystkich godzin ciemnych zdrady i zło
                I kiedy dłoń ściska szkło, w którym przez płyn błyska dno

La, la, la, la - wszystko prostsze, gdy się śpiewa i gra
                La, la, la, la - coż, że wszyscy są mądrzejsi niż ja
                Mieć, co się chce, można tylko, kiedy przegra się grę
                A w sercu już zamiast krwi tylko popioły i kurz,
                tylko popioły i kurz
                  • rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory i te calkiem znane 05.01.14, 11:42
                    To ja odpowiem innym tekstem ojca Kazika
                    Na głowie kwietny ma wianek
                    w ręku zielony badylek
                    a przed nią bieży baranek
                    a nad nią lata motylek

Krzywdę robią mojej panience
                    opluć chcą ją podli zboczeńcy
                    utopić chcą ją w morzu zawiści
                    paranoicy, podli sadyści
                    utaplani w brudnej rozpuście
                    a na gębach fałszywy uśmiech
                    byle zagnać do swego bagna, ale wara wam
                    ja ją przecież lepiej znam

• wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory i te calkiem znane 05.01.14, 13:34
                      A ja moim ulubionym "Balem kreślarzy" w wykonaniu Kaczmarskiego, który długo przed Kazikiem te teksty odkrył i popularyzował.

• rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory i te calkiem znane 05.01.14, 20:22
                        Tośmy się zatopili w tekstach ojca, a i Kazik też tworzy.

Moja ulica murem podzielona
                        Świeci neonami prawa strona
                        Lewa strona cała wygaszona
                        Zza zasłony obserwuję obie strony

• wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory i te calkiem znane 05.01.14, 20:40
                          Ja uwielbiam "Wioślarzy". Też stary utwór, grany niegdyś przez Szewczyka w telewizyjnych Przebojach Dwójki. Pamiętasz to małe okienko na świat muzyki z drugiej połowy l. 80-tych?

• wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory i te calkiem znane 06.01.14, 20:21
                              Pamiętam. A Stare dobre Wały Jagiellońskie, Rito? To były żarty o niebo lepsze od późniejszych Big Cyców albo dzisiejszego Tymana. To znów lata 80-te, ale ja wtedy właśnie byłem w wieku, gdy odkrywa się muzykę rozrywkową, choć oczywiście wolałem punka.

• wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory i te calkiem znane 06.01.14, 20:48
                                A lata 70-te to krakowski Osjan. Lubiłem tę grupę, a potem Marek Jackowski założył Maanam...

• rita100 Re: Hania Banaszak 07.01.14, 09:47
                                  pamiętasz ?
                                  Jej pogoda ducha, niech się udziela troszkę :)

Rano wstajesz zły
                                  Wszystko z ciebie kpi
                                  Nie chce ci się nic

• rita100 Re: Hania Banaszak 08.01.14, 19:03
                                      > Eeee tam... wstałem dziś w dobrym humorze :-)))
                                      > Pogodę ducha brać można zewsząd. To chyba nuci się najczęściej na doły:

Ajajajaj... wprawdzie można gwizdać na życie jak w Monty Pythonie, lecz Hania pośpiewała nam z rana, że
                                      Rano wstajesz zły
                                      Wszystko z ciebie kpi
                                      Nie chce ci się nic
                                      Zwłaszcza żyć
                                      Wiec biedny jesteś
                                      Bo nie wiesz nawet
                                      Ze masz prawdziwy skarb
                                      Skarb w postaci mnie!

heheheh ;))))))))))))))

To mnie wymyślił dobry Bóg
                                      Byś przez to życie złe
                                      Z nadzieja przebrnąć mógł
                                      To ja na przekór wszystkim tym
                                      Co zasmucają świat, uśmiecham się przez łzy!

I takie sa piosenki Hani, pełne wdzięku i warto z rana posłuchac taką pogodę ducha - prawda?
                                      Przyjrzyj się dokładnie tekstom Hani.

A to znasz ?

W moim magicznym domu
                                      dzięki Ci, mądry Boże,
                                      same zmyślają się historie,
                                      sam się rozgryza orzech.
                                      W moim magicznym domu.
                                      ciepło jest i bezpiecznie.
                                      Gościu znużony, gościu znudzony,
                                      jeśli ci kiedyś będzie po drodze,
                                      zajrzyj tu do nas koniecznie.

taraaa raaa tarararrrraaa raraaaa
                                      • wampir-wampir Re: Hania Banaszak 08.01.14, 19:21
                                        rita100 napisała:

> A to znasz ?

No jakżeby nie :-)))
                                        A skoro już o radości o nieprzyzwoicie wczesnych porach, posłuchajmy:

• rita100 Re: Hania Banaszak 08.01.14, 20:16
                                          No widzisz ile ciepła Hania wnosi do muzyki. Warto było troszeczkę się przy niej zatrzymać w tym biegu.
                                          Kogo teraz bierzemy na tapetę ?
                                          • wampir-wampir Re: Hania Banaszak 08.01.14, 20:43
                                            Może Maanam? Niedawno żegnaliśmy Marka Jackowskiego, a teraz Kora - ciężka choroba, odwołane koncerty, jurorowanie, wyjazd z kraju. Życie, ech...

• rita100 Re: Dżamble 08.01.14, 22:29
                                              Nocny patrol czuwa, kroczy ochoczo
                                              Zagląda do okien, rozgląda się wokół
                                              Wszystko w porządku więc od początku
                                              Tam gdzie latarnie, gdzie świateł blask

Śpij, śpij spokojnie śpij
                                              Oddychaj głęboko, śnij różowo śnij

Dobry pomysł. Faktycznie Kora coś trochę ostatnio zaniemogła, ale miejmy nadzieję, ze to chwilowe.
                                              Przed nimi był zespół Dżamble.

Od słów najpiękniejszych bezsenność piękniejsza
                                              Tym piękniej się nie śpi, im noc jest ciemniejsza
                                              A nie śpi się dłużej, im noc dłużej trwa
                                              • wampir-wampir Re: Dżamble 09.01.14, 13:47
                                                Dżamble - umknęli mi jakoś, bo Zaucha nie należy o moich ulubionych wykonawców. Dzięki za poszerzenie mojej wiedzy :-)))
                                                Bezsenność to odwieczny temat. Kiedyś, teraz, pewnie też potem.
                                                Borges napisał o tym jeden z najlepszych swoich wierszy.

Aleksandria, 641 A.D.

Od pierwszego Adama, który ujrzał noc,
                                                I dzień, i kształt swojej dłoni,
                                                Ludzie snuli opowieści i utrwalali
                                                W kamieniu, w metalu czy na pergaminie
                                                To wszystko, co zawiera ziemia czy co tworzy sen.
                                                Oto ich dzieło: Biblioteka.
                                                Powiadają, że liczba jej woluminów
                                                Przekracza liczbę ciał niebieskich
                                                Czy ziaren piasku na pustyni. Człowiek,
                                                Co chce ją wyczerpać,
                                                Traci rozum i zuchwałe oczy.
                                                Zawarta jest tu rozległa pamięć wieków
                                                Minionych, miecze i bohaterowie,
                                                Lakoniczne symbole algebry,
                                                Wiedza, co sonduje planety
                                                Rządzące przeznaczeniem,
                                                Moce ziół i talizmanów ze słoniowej kości,
                                                Wiersz, w którym trwa pieszczota,
                                                Nauka, co rozszyfrowuje samotny
                                                Labirynt Boga - teologia,
                                                Alchemia, która w błocie szuka złota,
                                                I formy wyobrażeń bałwochwalcy.
                                                Niewierni twierdzą, że gdyby spłonęła,
                                                Spłonęłaby historia. Lecz się mylą.
                                                Te nieskończone księgi zostały spłodzone
                                                Przez ludzką bezsenność. Jeśliby z nich wszystkich
                                                Nie ocalała ani jedna, bezsenność
                                                Spłodzi na nowo każdy wers i każdą kartę,
                                                Wszystkie prace i każdą miłość Heraklesa,
                                                Każdą lekcję każdego manuskryptu.
                                                Teraz, w pierwszym stuleciu Hidżry,
                                                Ja, ów Omar, co ujarzmił Persów
                                                I narzuca Islam kuli ziemskiej,
                                                Rozkazuję żołnierzom, by zniszczyli ogniem
                                                Rozległą Bibliotekę,
                                                Co nie zginie. Niech będzie pochwalony
                                                Bóg, który nie śpi, i Muhammad,
                                                Prorok.

Będzie i piosenka. Współczesna. Znasz Komety?

• rita100 Re: Co w duszy gra 09.01.14, 18:35
                                                  Oj, poważnie się zrobiło, a tu mamy karnawał. Najlepsza recepta na spanie to zmęczenie fizyczne i relaks. Dość bezsenności.
                                                  Nóżka niech tam podryguje trochę.

• rita100 Re: Co w duszy gra 09.01.14, 19:00
                                                    Tu się nie zgodzę. Najlepszy karnawał to tylko w Rio :)))

Ale dalej grasz smutną nutę

Slade, kiedyś tak mocno słuchałam.
                                                  • rita100 Re: Co w duszy gra 09.01.14, 22:45
                                                    Piwnica pod Baranami to krakowski klimat, kultowe i magiczne miejsce. Troszkę artystów stamtąd wypłynęło.
                                                    Poezja śpiewana Leszka Długosza

Także i Ty, i Tobie też,
                                                    choć wiele jeszcze pragniesz, chcesz,
                                                    zrozumiesz sam, przekonasz się,
                                                    że głupstwem było tyle chcieć.

• rita100 Re: Co w duszy gra 11.01.14, 09:45
                                                    Wampirze, wbrew Twojemu nikowi lubujesz się w poezji śpiewanej, a nie w jakimś hardroku
                                                  • wampir-wampir Re: Co w duszy gra 11.01.14, 10:50
                                                    rita100 napisała:

> Wampirze, wbrew Twojemu nikowi lubujesz się w poezji śpiewanej, a nie w jakimś
                                                    > hardroku

Dlaczego wbrew? Wampiry są romantyczne :-)))

• rita100 Re: Co w duszy gra 11.01.14, 19:03
                                                    Wampiry są romantyczne :-))) ?????? ;)))))))))

i czarownice też
                                                    Słyszałeś o Lorelei
                                                  • wampir-wampir Re: Co w duszy gra 11.01.14, 19:27
                                                    rita100 napisała:

> i czarownice też
                                                    > Słyszałeś o Lorelei

Uhm...
                                                    Była też w polskiej piosence.

• rita100 Re: Co w duszy gra 11.01.14, 23:07
                                                    Lorelei to piękna dziewczyna, która żyła w zamku nad Renem. Kiedy porzucił ją kochanek ona rzuciła się do Renu i od tej pory jako czarodziejka pod postacią Syreny zwodzi swoim śpiewem płynących żeglarzy, którzy rozbijają się o skały. Legenda ta mówi o tym, że z miłością nie można igrać.

• wampir-wampir Re: Co w duszy gra 12.01.14, 10:43
                                                    Tak...
                                                    Działa na wyobraźnię, więc pełno jej w literaturze i muzyce.
                                                    Zapomniany, mimo "Pandory" wykorzystanej przez Larsa von Triera w głośnej "Melancholii", Cocteau Twins na ten sam temat:

• rita100 Re: 12.01.14, 12:35
                                                    Jest to temat rzeka jak rzeka Ren :)
                                                    Szkoda, że nie ma takich polskich ballad.
                                                • mrs.courvoisier Re: Dżamble 11.01.14, 00:35
                                                  Dzisiaj nagle wymyśliłem Ciebie
                                                  Twoje imię zadźwięczało we mnie.
                                                  Choć tyle innych jest
                                                  Znam tylko jego dźwięk.

Do mnie mów najłagodniej
                                                  Jak tylko Ty potrafisz
                                                  I podaj rękę spłoszoną
                                                  Szczęściem nagłym.

Ta "reka sploszona szczesciem naglym" to ponoc byl pierwszy tekst o masturbacji w polskim rocku, zupelnie niezauwazony w owym czasie w radio i innych mediach. Autorem byl teksciarz Dzambli, i poeta, Adam Kawa.
                                                  • zgr-edo tak mi się dzisiaj przyplątało 11.01.14, 09:35
                                                    była kiedyś bardzo popularna audycja rozrywkowa w radio albo telewizji która zaczynała się od tej piosenki . Niestety, nie mogę sobie nawet przypomnieć w jakich było to latach.
                                                    www.youtube.com/watch?v=cvCtMvLG4Vw
                                                  • wampir-wampir Re: tak mi się dzisiaj przyplątało 11.01.14, 11:03
                                                    zgr-edo napisał:

> była kiedyś bardzo popularna audycja rozrywkowa w radio albo telewizji która za
                                                    > czynała się od tej piosenki .

Przez cały okres działalności estradowej zespół promuje konsekwentnie, na wysokim poziomie kulturę ludową Górnego Śląska co znalazło odzwierciedlenie w 5-cioletnim (62 audycje) cyklu programów telewizyjnych „Sobota w Bytkowie”, cyklu 12 programów TV „Śląsko Gospoda u Gruchlików”.

Prawdopodobnie chodzi o któryś z tych programów. Niestety, nie podali na Chomiku w jakich to konkretnie latach było nadawane, ale pewnie można znaleźć tę informację w czeluściach netu. Przepraszam za brak linki do strony z cytatem - system mi wyje "wykryto spam", brrr :-(((
                                                  • rita100 Re: Dżamble 11.01.14, 09:44
                                                    ;) Być może.
                                                    Z Andrzejem Zauchą Dżamble bardziej zasłynęły i nabrały barwniejszych kolorów.
                                                    Tekściarzem ich tez był Leszek Moczulski.

Choć dzisiaj jeszcze nie wiesz
                                                    dlaczego pachnie bez
                                                    dlaczego świat na wiosnę
                                                    zawsze piękniejszy jest
                                                    Ludzie chodzą do góry nogami
                                                    do domu trafić nie mogą
                                                    gwiazdy są bardzo nisko
                                                    uliczne lampy wysoko
                                                    Nic, nic z tego nie wynika
                                                    zaraz prawdę wam powiem
                                                    to tylko ty dziewczyno
                                                    masz przewrócone w głowie

• mrs.courvoisier Re: Dżamble 12.01.14, 10:01
                                                    Nie "być może", ale na pewno, bo zdradził mi to przy drinku sam autor tekstu, w Restauracji Stylowa przy Placu Centralnym w Nowej Hucie. Dawno temu bo kultowy pomnik lenina jeszcze wtedy tam stał nieopodal na cokole. Adam Kawa tak sprytnie dobrał słowa piosenki że nawet najcwańsi powiązani z SB działacze ZMSu, odpowiedzialni za to co się nadaje dla młodzieży przez radio, nie domyślili się o co chodzi.

Śpiewał na pewno Andrzej Zaucha.
                                                    www.youtube.com/watch?v=KcFv150F-kw
                                                  • rita100 Re: Dżamble 12.01.14, 12:33
                                                    No to zaskoczyłeś mnie. Teraz nie dziwię się, że wpadłeś do Dżambli. A jeszcze na dodatek nieświadomie o tym napisałam tytuł "Co mi w duszy gra", który jest tytułem blogu poezji i sonetów Adama Kawy.
                                                    Czysty przypadek.
                                                    Acha, czy dalej drinkujesz i z kim ? Opowiadaj nam śmiało takie ciekawe historyjki.

Wprawdzie tekst Stanisława Halnego

Dżamble - Zakochani staruszkowie
                                                  • mrs.courvoisier Re: Dżamble 12.01.14, 12:43
                                                    to jest brylant piosenka - gratuluję znaleziska - zasejfowane!!!
                                  • mrs.courvoisier > Nie chce ci się nic 12.01.14, 11:02
                                    to błąd gramatyczny w języku polskim, w angielskim zresztą też, bo po angielsku, który jest pierwszym na świecie językiem komputerowym, poprawnie jest "chce ci się nic". Po polsku poprawnie jest "nie chce ci się niczego". Czy rzeczywiście prawdą jest że Hanna Banaszak uczyła się polskiego od Mieczysława Rakowskiego??
                                    • wampir-wampir Re: > Nie chce ci się nic 12.01.14, 11:21
                                      mrs.courvoisier napisał:

> to błąd gramatyczny w języku polskim

Niezupełnie:

"Czasowniki dostawać i rozumieć rządzą biernikiem, ale - zaprzeczone - wymagają dopełniacza. Logicznie więc rozumując, należałoby w konstrukcjach, o które pyta internauta, użyć formy niczego: Niczego nie dostałem; Niczego nie rozumiem. A jednak słowniki dopuszczają nic. Dlaczego? Otóż z punktu widzenia historii języka zaimek nic był kiedyś... dopełniaczem! Mówiło się nie co, lecz czto, a w drugim przypadku czso, formy zaprzeczone zaś brzmiały odpowiednio niczto i niczso. Trudna jednak do artykułowania zbitka głosek -czt- i-czs- sprawiła, że z czasem mianownik czto i niczto przeszedł w co i nic, a z dopełniacza czso i niczso zrobiło się... także co i nic. Dzisiaj obydwa zaimki odmieniamy następująco: co, czego, czemu, co, czym, o czym, nic, niczego, niczemu, nic, z niczym, o niczym. Jak widać, w dopełniaczu pojawiły się formy czego i niczego, a co i nic przeszły do biernika. Jednak właśnie pamięć o tym, że nic było kiedyś dopełniaczem, nie pozwala jednoznacznie potępiać konstrukcji Nic nie dostałem; Nic nie rozumiem."

obcyjezykpolski.strefa.pl/?md=archive&id=71
                                      > Czy rzeczywiście prawdą jest że Hanna Banaszak uczyła się polskiego od Mieczysława Rakowskiego ??

Nie, to były plotki. Banaszak musiała mieć tyć bredni po dziurki w nosie, bo zdementowała to po latach na antenie TVP.
                                      • mrs.courvoisier Re: > Nie chce ci się nic 12.01.14, 12:18
                                        pięknie! zawsze uważałem że polski język nie ma sobie równych... jest w tej samej lidze co sanskryt, a o ligę wyżej niż łacina.... gocki (german?) też się wysoko plasuje, ale nie aż tak !!
                                        • wampir-wampir Re: > Nie chce ci się nic 12.01.14, 13:08
                                          No to polecam Obcy język polski na co dzień. Smakowity blog :-)))
                                            • rita100 Re: Ha, Rita! 13.01.14, 20:00
                                              Dobre i nawet na temat ;))))) Aleś trafił na czas.

Twój miecz jest już stary i zardzewiały
                                              Spalony przez wschodzące słońce
                                              Jest zamknięty jak trofeum
                                              Nie pamięta tego wszystkiego, co zrobił

I nawet jeśli minęło dużo czasu
                                              Jesteś dokładnie tam, gdzie zaczęłaś
                                              Widzę to w Twoich oczach
                                              Że teraz odkładasz broń

Kiedy miałem 17 lat
                                              Miałem nadgarstki jak stal
                                              I czułem się kompletny

I teraz moje ciało słabnie
                                              Za mosiężną szaradą
                                              I jestem przestarzały
                                              • wampir-wampir Re: Ha, Rita! 13.01.14, 20:31
                                                Podczytuję wątek tenisowy, więc domyślam się o kogo chodzi :-)))
                                                Nie jestem zagorzałym fanem tenisa. Lubiłem oglądać Johna McEnroe, Connorsa, Lendla i Yannicka Noah. Potem mi przeszło. Grywałem sam rekreacyjnie, dopóki miałem z kim. Lubiłem to, ale wiesz jak to jest - ludzie gonią za pracą, forsą i mają coraz mniej czasu na takie rozrywki.

Allena o tenisiście znasz? Dobry film pełen operowej muzyki.

• rita100 Re: Ha, tenisowa muzyka :) 14.01.14, 10:33
                                                  Wiem jak to jest. Teraz coraz trudniej o taki relaks. Policz ile trzeba mieć pieniędzy na samo wejście na kort. Cena za godzinę od 30-50 zł to trochę za dużo jak na zwykłe zarobki czy emerytury. Koszty utrzymania gospodarstwa są dziś duże, to i na tak drogi relaks nie każdego stać. Dawniej było inaczej. Teraz pełno mamy orlików i stadionów ale nie obiektów sportowych.
                                                  Dlatego moda jest na biegi, mniejsze koszty. Dlatego też lepiej wsiąść na rower i jechać niż iść na korty i płacić.
                                                  Ale nie tragizujmy..... jeszcze można pograć o ściankę

> Allena o tenisiście znasz? Dobry film pełen operowej muzyki.
                                                  nie znam
                                                  • wampir-wampir Re: Ha, tenisowa muzyka :) 14.01.14, 12:20
                                                    To ten film. Obejrzyj, gdy gdzieś namierzysz:

www.filmweb.pl/Wszystko.Gra
                                                    Ścianka kojarzy mi się z zespołem o takiej nazwie. Chyba nawet krakowskim. Pamiętam ich, choć dawno nie słuchałem.

• rita100 Re: Ha, tenisowa muzyka :) 14.01.14, 19:05
                                                    Obejrzę w miarę wolnego czasu. A ten zespół "ścianka" nie ma nic wspólnego z murkiem :)
                                                    Jak pisze w wiki
                                                    "Zespół powstał w Sopocie w listopadzie 1994 roku. Założyli go Maciej Cieślak, Wojciech Michałowski i Arkady Kowalczyk[1]. Cieślak pytany o genezę nazwy zespołu odpowiadał: "nazwa jest dźwiękiem"

Kiedyś w radio słyszałam nagranie pewnej piosenki gdzie w tle było słychać stękania Azarenki.
                                                    Znasz ten utwór ? Dość słynny.
                                                  • wampir-wampir Re: Ha, tenisowa muzyka :) 14.01.14, 19:26
                                                    Nie, nie znam tego albo nie zwróciłem uwagi na Azarenkę i znam, ale z nią nie kojarzę.
                                                    Wygrzebałem jeszcze jeden tenisowy utwór. Wampirów w nim nie ma, ale muzyka dużo lepsza :-)))

• rita100 Re: Ha, tenisowa muzyka :) 14.01.14, 20:03
                                                    Jeśli mówimy o troszeczkę zapomnianych utworach, to ten utwór jest jednym z nich. Każdy go zna. I kiedyś słyszałam ten sam utwór z podkładem stęków Azarenki, czasami podkładają i jęki Szarapowej albowiem one najwięcej robią hałasu na korcie. Ktoś je nawet nazwał jako królowe wysokich decybeli .
                                                    Oto ten utwór
                                                  • wampir-wampir Re: Ha, tenisowa muzyka :) 14.01.14, 20:54
                                                    Znam, naturellement :-))) Ale podkładanych dla żartu jęków Szarapowej ani Azarenki nie słyszałem.
                                                    Skoro już mówimy o duetach Gainsbourga, to moje ulubione "Ces petits riens".

• rita100 Re: Troszeczkę zapomniane utwory 15.01.14, 11:11
                                                    To muzyka delikatna, bardzo delikatna i nastrojowa. W sam raz do szklanki dobrego półsłodkiego czerwonego wina i dobrej czekolady na deser.

Zauważyłeś , że te duety to takie francuskie i mają całkiem inny klimat.

• wampir-wampir Re: Troszeczkę zapomniane utwory 15.01.14, 12:27
                                                    Piosenka francuska to w zasadzie osobny gatunek. Ma swój klimat i klasę, nawet gdy jest popowa albo zahacza o pop.

• rita100 Re: Troszeczkę zapomniane utwory 15.01.14, 19:16
                                                    Lepiej oddalić się od francuskiej piosenki. Ona jest dobra do odpowiedniego klimatu. Powspominajmy jednak , to jest bezpieczniejsze :)
                                                    Popatrz jak dziś walczą o schedę po Mannam. Tak jest, to trzeba załatwić póki się zyje, bo potem - patrz scheda po Niemenie czy Violettce Villas

kultura.newsweek.pl/maanam-kora-jackowska-marek-jackowski-zloty-maanam-polska-muzyka-newsweek-pl,artykuly,278800,1.html
                                                    Oczywiście, że Kora to Mannam, a Mannam to Kora. Nie może być jakieś Gold Mannam. Takie jest moje zdanie.

• wampir-wampir Re: Troszeczkę zapomniane utwory 15.01.14, 19:51
                                                    Masz oczywiście rację, ale patrząc szerzej - to w gruncie rzeczy bez znaczenia. Nikt tego nowotworu z Maanamem nie pomyli, ani tej panienki z Korą, choćby nie wiem jak usiłowała się upodobnić. Gdyby nawet udało im się zawłaszczyć nazwę, skończą tak jak Czerwone Gitary w okrojonym składzie. No może nie aż tak, Maanam do Radia ojca Muchomora zupełnie się nie nadaje, ale na jarmarkach na pewno ;-)))

Powspominajmy stare dobre czasy. "Wielka majówka" z muzyką i niewielką, acz znaczącą rolą Kory et consortes.

• rita100 Re: Troszeczkę zapomniane utwory 15.01.14, 22:19
                                                    Wszystkie utwory Mannam są kultowe, wszystkie są udane i bardzo popularne. Tego zespołu nie da się zapomnieć ani podrobić tak jak sam w sobie jest zespół Budka Suflera z Cugowskim.

dobranoc
                                                  • wampir-wampir Re: Troszeczkę zapomniane utwory 15.01.14, 22:34
                                                    Nie przepadam za Budką. Jeśli już, to z Andrzejczakiem. Cugowski mnie drażni.
                                                    "Skąd wziął się ten śnieg pośrodku lata..." wobec tegorocznych anomalii pogodowych może okazać się prognozą na najbliższe wakacje :-)))

Dobranoc.
                                                  • rita100 Re: Troszeczkę zapomniane utwory 16.01.14, 20:17
                                                    Szkoda, że nie lubisz Budki, to jest na prawdę dobry zespół. Ich perkusista Tomek Żeliszewski jako młodzik rokował dobrze w tenisie. Zaczynał od grania na rakiecie tenisowej :)

A "Noc komety" to plagiat . Posłuchaj tego
                                                  • wampir-wampir Re: Troszeczkę zapomniane utwory 16.01.14, 21:27
                                                    Tak, to prawda, takie podobieństwo nie mogło być przypadkowe.
                                                    Historię zespołu znam, w końcu sporą część życia spędziłem w Lublinie, a bywały okresy, że trudno się było przed tym opędzić. Nie wiem, może to efekt przesytu...
                                                    A skoro o tych stronach mowa, to moja ulubiona Siekiera i już nie powiesz, że lubuję się wyłącznie w poezji ;-)))

• antygona72 Re: Troszkę zapomniane utwory i te calkiem znane 17.02.14, 10:11
              Witam wszystkich, Led Zeppelin uwielbiam do tej pory tak samo jak The Doors (ze szczególnym uwzględnieniem Morisona, ale zawsze miałam słabość do popaprańców:))
              Mam jeszcze wszystkie ich płyty na kasetach magnetofonowych nawet jakiś czas temu po przeprowadzce odgrzebaliśmy je z pudeł i wciąż można je odtwarzać i nawet niezła, jakość. Ale niestety kasety trafiły do piwnicy w końcu mamy XXI wiek.
              Niektóre kasety Led Zeppelin były nagrywane w takim punkcie bodajże na Grodzkiej?, Ale mogłam cos pomylić, może ktoś pamięta te wspaniałe miejsca do kopiowania za drobna opłatą?:)))

--

Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do własnego poziomu a potem pokona doświadczeniem....
        • antygona72 Re: Troszkę zapomniane utwory i te calkiem znane 17.02.14, 09:50
          ja pamietam z rozgłośni harcerskiej Kobranockę, Sztywny Pal Azji itp,
    • rita100 Re: Dziś królem jest Niemen 17.01.14, 17:42
      Halo, zapomnieliście, ze dzisiaj jest 10 rocznica śmierci Czesława Niemena.
      Warto się pochylić w ten dzień.

Czas jak rzeka płynie. Tak niedawno umarł, a to juz tyle lat 10 lat upłynęło, a Jego głos wieczny

• wampir-wampir Re: Dziś królem jest Niemen 17.01.14, 18:14
          Hmm.... może to faux pas na krakowskim forum, ale nic nie poradzę. Ze wszystkich jego utworów najbardziej lubię ten :-)))

• rita100 Re: Dziś królem jest Niemen 17.01.14, 20:46
            No, no no aleś trafił w przebój. Sen o Warszawie jest to najbardziej zapamiętana piosenka przez mnie. Wiesz dlaczego ? Kiedyś na kortach tenisowych w małym miasteczku odbywał się ogólnopolski turniej. Wszyscy czekali na swoje mecze a tu pada deszcz i kierownik obiektu w międzyczasie , czyli w oczekiwaniu aż deszcz przestanie padać puszczał przez megafon muzykę. A ten kierownik dysponował tylko jedną płytą taką pocztówkę dźwiękową i na okrągło puszczał Sen o Warszawie. Na okrągło i nikomu to nie przeszkadzało. Mimo, że na tym turnieju nie było Warszawiaków :)

• wampir-wampir Re: Dziś królem jest Niemen 17.01.14, 21:15
              Cieszę się, że wreszcie mi się udało :-)))
              Mam podobne wspomnienie z krakowskiej Korony. Byłem tam na obozie koszykarskim, a mieszkali też w tym czasie zapaśnicy z NRD. Jeden z tych chłopaków tańczył robot-dance, bardzo wtedy popularny. Miał ze sobą magnetofon, kilka kaset, ale puszczał w kółko "Dancing with tears" i ćwiczył. To chyba największy przebój Ultravox.

• rita100 Re: Dziś królem jest Niemen 17.01.14, 21:32
                Fajne to. Popatrz jak nam się zmienił czas. Mamy miłe wspomnienia z wyjazdów to do NRD, to do ZSRR, to do Czechosłowacji i jak nam się ci sąsiedzi zmienili :) Korona też była kiedyś sprawnym obiektem sportowym. Musisz być wysokim człowiekiem skoro grałeś w koszykówkę.

Wracam do Niemena i Jego przyjaciółki Faridy, obydwoje są cudowni
                Posłuchaj Dziwny jest ten świat w jej wykonaniu. Żona Niemena w walce o pieniądze potrafiła pozwac Faride do sądu.

• wampir-wampir Re: Dziś królem jest Niemen 17.01.14, 21:54
                  Ano tak, zmienił się...
                  Kiedyś nie było takich awantur o kasę, a może po prostu się o nich nie słyszało? Komerchy też było dużo mniej, nawet muzyka lekka, łatwa i przyjemna miała w sobie coś oryginalnego. Teraz to albo małpowanie zachodnich gwiazdek, albo disco-polo. Dobrej lub chociaż lepszej muzyki trzeba szukać po niszowych stacjach.
                  Jeszcze raz Niemen.

• rita100 Re: Dziś królem jest Niemen 17.01.14, 22:25
                    Zobacz co znalazłam. Bardzo dobry artykuł o życiu Niemena. Warto przeczytać.
                    Najgorzej to dać się wciągnąć w politykę.
                    muzyka.onet.pl/rock/czeslaw-niemen-malowany-ptak/98ph4
                    Nie wiedziałam, że był ulubieńcem Marleny Dietrich

"Na tym nie koniec – wtedy wpadła jej w ucho piosenka "Czy mnie jeszcze pamiętasz?" w wykonaniu Czesława. Kilka miesięcy później nagrała ją na swą nową płytę jako "Mutter, hast Du mir vergeben", za co polski piosenkarz otrzymał spore, jak na ówczesne realia, honorarium w wysokości... czterystu dolarów."

• rita100 Re: Troszeczkę zapomniane utwory 18.01.14, 22:18
                            jak tango to najznakomitsze
                            Astor Piazzolla-Libertango

• wampir-wampir Re: Troszeczkę zapomniane utwory 19.01.14, 16:00
                              I jeszcze obrazoburcze. No przynajmniej wtedy. Dziś film trąci myszką, ale muzyka się nie zestarzała...

• rita100 Re: Troszeczkę zapomniane utwory 19.01.14, 18:25
                                Znów smutno się zrobiło.
                                A pamiętasz tango z filmu Noce i Dnie w wykonaniu Jadwigi Barańskiej

• wampir-wampir Re: Troszeczkę zapomniane utwory 19.01.14, 22:13
                                      Tak i chyba najbardziej widowiskowym. Tango miało też swoich gwiazdorów. Carlos Gardel na dobranoc.

• rita100 Re: Troszeczkę zapomniane utwory 20.01.14, 20:00
                                        Jeszcze jedno tango, tango Anny German. Jej głos jest niepowtarzalny.
                                        Głos, który się słucha i słucha i nigdy się nie zapomina. Głos dany od Boga.

• wampir-wampir Re: Troszeczkę zapomniane utwory 20.01.14, 20:25
                                          Faktycznie, puszczaliśmy kiedyś w tym wątku jej piosenki. Dziwne, że musieli ją odkrywać dla Polaków Rosjanie. Przez lata była niemal zupełnie zapomniana.

• rita100 Re: Troszeczkę babcine utwory 22.01.14, 09:31
                                                Nie zła jest ta Tina.
                                                The Best

• rita100 Re: Troszeczkę dziadkowe utwory 22.01.14, 18:25
                                                    A dziś mamy dzień dziadka. Nie przychodzi mi nic do głowy. Których ze śpiewających dziadków zapodać. Może jakiś zespół, ale ich jest tak dużo śpiewających staruszków, że ciężko się zdecydować. Zostawię propozycję dla Ciebie.
                                                  • rita100 Re: Troszeczkę dziadkowe utwory 23.01.14, 19:25
                                                    A mnie sie przypomniał Piotr Szczepanik i jego piosenka "Dzień niepodobny do dnia" w nawiązaniu do Agnieszki Radwańskiej, która potrafi się zmienić z dnia na dzień o 180 stopni.

• wampir-wampir Re: Troszeczkę dziadkowe utwory 23.01.14, 19:50
                                                    Ano. Bombullo odsądzał mnie kiedyś od czci i wiary, gdy pisałem, że to nie jest materiał na wielką mistrzynię. Myślę, że półfinały to pułap jej możliwości. Wimbledon był jednak fuksem. Nie spodobała mi się też totalna olewka IO, ale to już inna historia. Mimo to należą się jej brawa za to, co już osiągnęła i pewnie dogra jeszcze w przyszłości.

• wampir-wampir Re: Troszeczkę dziadkowe utwory 23.01.14, 19:53
                                                    Zapomniałem dopisać - nie wierzę w super sukces, ale jednak trzymam kciuki, a piosenka była à propos.
                                                  • rita100 Re: Troszeczkę dziadkowe utwory 23.01.14, 20:01
                                                    Dobre. Ta piosenka do każdego pasuje. Nikt nie jest doskonały.
                                                    Wampirze, nie zamykaj się tylko w jednym wątku. Otwórz się.
                                                    Bombullo jest jaki jest, ale jest, daje swojego pałeru. To jest kwiat naszego forum :)

• wampir-wampir Re: Troszeczkę dziadkowe utwory 23.01.14, 20:20
                                                    Ale ja nic nie mam do Bombulla. Nic a nic :-)))
                                                    Nie jestem takim zagorzałym fanem sportu jak Wy i żaden ze mnie znawca. Ot takie spostrzeżenia okazyjnego oglądacza kiedyś wysłałem na forum, ale nie żebym się gniewał albo upierał przy swoim. W tej sprawie to nawet chciałbym nie mieć racji, ale ten półfinał... Ech, szkoda gadać.

A jak Ci się podoba Myslovitz z nowym wokalistą? Mnie przekonał do siebie dopiero tą piosenką. W starym repertuarze zupełnie mi nie leży.

• dicksmith Re: Troszeczkę dziadkowe utwory 24.01.14, 12:33
                                                    ten wokalista nie przebrnalby nawet przez pierwsza runde konkursu dla amatorow pod nazwa American Idol
                                                  • rita100 Re: Troszeczkę dziadkowe utwory 24.01.14, 17:54
                                                    Dlatego wracajmy do innego świata i cudownej gry gitarowej
                                                    Przechodzą ciareczki przy tym bluesie

• rita100 Re: Troszeczkę dziadkowe utwory 24.01.14, 20:32
                                                    Deep Purple, i pomyśleć , ze kapela gra do dziś. Została nawet wpisana do Ksiegi Rekordów Guinnessa jako najgłośniejszy zespół świata. Bardzo lubi w Polsce koncertować i ich występy na żywo są fantastycznie żywiołowe. Nigdy nie chodziłam na duże koncerty i ponoć mam czego żałować. Nie znam tego klimatu to i żałość mniejsza. Teraz będa grać w Katowicach

I ciągle nagrywają
                                                    Tak dziś wyglądają

• wampir-wampir Re: Troszeczkę dziadkowe utwory 24.01.14, 20:43
                                                    Jest trochę takich kapel, choćby brodacze z ZZ Top. Też grają do dzisiaj. A tutaj ich "Grange" z kultowego, jak się dziś mówi, filmu.

• wampir-wampir Re: Troszeczkę dziadkowe utwory 24.01.14, 20:44
                                                    Zeżarło mi "La", sorry.
                                                  • wampir-wampir Re: Troszeczkę dziadkowe utwory 24.01.14, 21:12
                                                    A tymczasem w Polsce Budka ogłosiła koniec działalności. Oj, wiem, że ich lubisz, Rita...

lublin.gazeta.pl/lublin/56,35640,15323733,40_lat_minelo____Budka_Suflera_konczy_dzialalnosc.html#LokLubTxt
                                                  • rita100 Re: Troszeczkę dziadkowe utwory 24.01.14, 21:27
                                                    wampir-wampir napisał:

> A tymczasem w Polsce Budka ogłosiła koniec działalności. Oj, wiem, że ich lubis
                                                    > z, Rita...
                                                    >
                                                    > lublin.gazeta.pl/lublin/56,35640,15323733,40_lat_minelo____Budka_Suflera_konczy_dzialalnosc.html#LokLubTxt

Trochę nie wierzę. Oficjalnego komunikatu nie ma. Słyszałam, ze jeszcze przed nimi trasa koncertowa. Może myślą o podziale czyli o spadku. Bo jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.
                                                  • rita100 Re: Troszeczkę dziadkowe utwory 24.01.14, 21:25
                                                    A wiesz, że ich wcale nie znam. Żadnego przeboju nie kojarzę. Tacy hippisi :)
                                                  • wampir-wampir Re: Troszeczkę dziadkowe utwory 24.01.14, 21:33
                                                    Nie znasz? Niemożliwe, to ci potężni faceci z długimi z brodami. Głośno o nich było przez chwilę w IV RP, gdy nazwa zespołu stała się jednym z pseudonimów Zbysia Zero, ale to bardzo znana grupa :-)))

• rita100 Re: Troszeczkę dziadkowe utwory 24.01.14, 21:41
                                                    He he he, nieśmiertelni to Led Zeppelin, tamci to troszeczkę zapomniani są ;))))))))
                                                    uciekam , dobranoc

• wampir-wampir Re: Troszeczkę dziadkowe utwory 24.01.14, 21:45
                                                    Na dobranoc jeszcze inni zapomniani, a ciągle grający. Do miłego :-)))

• rita100 Re: Troszeczkę dziadkowe utwory 25.01.14, 20:25
                                                    Ależ my są z innych bajek :) Tez tego zespołu nie znałam.
                                                    Dziś w wywiadzie Łukasz Kubot powiedział, że w życiu piękne są tylko chwile i dla nich warto żyć.
                                                    Wielki sukces odniósł. To przypomnijmy piosenkę o której mowa i Dżem

• wampir-wampir Re: Troszeczkę dziadkowe utwory 25.01.14, 20:43
                                                    Tak, ogromne brawa dla niego. Wreszcie jest się z czego cieszyć bez żadnych ale :-)))

A à propos różnych bajek coś, wykonawca, którego na pewno oboje znamy. Znów nastroiłaś mnie poetycko tym Dżemem ;-)))

• rita100 Re: Troszeczkę dziadkowe utwory 26.01.14, 10:32
                                                    Uwielbiam Michała Bajora. Poezja w jego wykonaniu ma niezwykły nastrój. Śpiewając robi wokół siebie niepowtarzalny klimat, który roznosi się jak zapach.
                                                  • wampir-wampir Re: Troszeczkę dziadkowe utwory 26.01.14, 12:36
                                                    Ha, znów trafiłem!
                                                    No to jeszcze "Flamandowie". Baaardzo to lubię, mam nadzieję, że Ty też :-)))

• rita100 Re: Troszeczkę dziadkowe utwory 26.01.14, 19:53
                                                    Jednak najbardziej pamiętam go z "ogrzej mnie". Wykonuje ten utwór mistrzowsko.
                                                    Nikt lepiej tego nie wykona.
                                                    A tu występ z Sopotu z 1986 r

• wampir-wampir Re: Troszeczkę dziadkowe utwory 26.01.14, 20:25
                                                    Zabawne, że pierwszy sukces odniósł na Festiwalu Piosenki Radzieckiej w Zielonej Górze :-)))

A teraz troszkę współcześniej i przewrotniej. "The curse of Millhaven" Nicka Cave'a w interpretacji Katarzyny Groniec. Rewelacyjna animacja Kulasa.

• rita100 Re: Troszeczkę zapomniane utwory 29.01.14, 19:57
                                                    Lubię Katarzynę Groniec. Kiedyś powiedziała, że nie umie śpiewać kiedy ktoś je kiełbasę.
                                                    I ma rację. Jej styl to kameralne śpiewanie poezji.

Trochę mam takiej trudnej pracy, może być mnie mniej

Ależ mamy mroźny czas, a ja tak lubię ciepło.

• wampir-wampir Re: Troszeczkę zapomniane utwory 29.01.14, 21:11
                                                    A mnie się ta zima podoba. Mroźny wyż zbiegł się z moim doskonałym samopoczuciem :-)))
                                                    A Ty, Rita nie narzekaj - spacerowałem cztery czy pięć dni temu w temperaturze -18 Celsjuszów. W Krakowie aż tak zimno nie było. A poza tym ocieplenie idzie i halny. W weekend odwilż. Syberia póki co...

• rita100 Re: Troszeczkę zapomniane utwory 04.02.14, 21:56
                                                    Spacerowałeś w Krakowie ? Widać , ze spokojnie żyjesz.
                                                    Oj, to widziałeś zamarzniętą Wisłę.

Posłuchaj nagranie z 1956 roku

• wampir-wampir Re: Troszeczkę zapomniane utwory 04.02.14, 22:09
                                                    Nie w Krakowie, w bardzo mroźnym Lublinie :-)))
                                                    Spokojnie? Czy ja wiem... chyba nie odbiegam specjalnie od średniej, ale wolniej niż kiedyś i bardzo to sobie chwalę. No to wolno będzie...

• rita100 Re: Troszeczkę zapomniane utwory 09.02.14, 21:16
                                                    Fakt, nie ma gdzie się śpieszyć i tak czas ucieka czy chcemy czy nie chcemy.
                                                    Wspaniała Kora śpiewająca o wolności. Zauważyłam też ten utwór, a nie znałam go wcześniej.
                                                    Ocean Wolnego Czasu
                                                    Kraków Kraków Kraków Kraków
                                                    Jak rtęć w rozbitym termometrze
                                                    Bez nocy zawsze tuż nad ranem
                                                    Nadmiar piękna oddech zapiera
                                                    Cudowny bezczas jak zakochanie
                                                    Tu rozpoznało się przeznaczenie
                                                    Mężczyzna i młoda kobieta
                                                    Wódka za wódka głowa w dymie
                                                    Alkohol leje się strumieniem

• wampir-wampir Re: Troszeczkę zapomniane utwory 09.02.14, 21:44
                                                    Ja znałem, zapomniałem za to kto jest autorem powiedzenia "u nas ludziom krew w żyłach wolniej płynie" i nie wiem już czy dotyczyło to tylko Krakowian, czy w mieszkańców Galicji w ogóle. Starzeję się, ech...
                                                    Jeszcze jeden krakowski utwór z udziałem legendy, takiej prawdziwej. Marek Grechuta i Myslovitz.

www.youtube.com/watch?v=qKV3KATvl74
                                                  • rita100 Re: Troszeczkę zapomniane utwory 10.02.14, 09:00
                                                    Ha, ha , ha nie słyszałam o tym , żeby u nas ludziom krew w żyłach płynęła wolniej, chyba , ze o trzeciej nad ranem w mocnym śnie kiedy jesteśmy w stanie błogości :)
                                                    Raczej odwrotnie - płynie w nas gorąca krew :)
                                                    Myślałam do cholery to chyba tylko sen
                                                    wciąż progi i bariery
                                                    zmieniają życia bieg.

Płynie w nas gorąca krew
                                                    wścieka się jak lew.

• wampir-wampir Re: Troszeczkę zapomniane utwory 10.02.14, 09:51
                                                    Ile krwi płynie w każdym z nas, ile taniej w niej wody...? Pytała kiedyś Renata Przemyk. Nie był to chyba zbyt znany utwór, tym bardziej przypomnijmy.

• majowamargot Re: Troszeczkę zapomniane utwory 10.02.14, 22:28
                                                    Witajcie,

świetny kawałek Renaty Przemyk (nie znałam go wcześniej), mam do niej szczególny sentyment bo mialam okazję ją oklaskiwać na festiwalu piosenki studenckiej, na którym wygrała grand prix (mój ulubiony kawałek to "tańczę na stole")

a tak wracając do krakowskiej krwi to faktycznie u nas (czyt. "w Krakowie") wszystko toczy się wolniej, nawet krew płynie w zwolnionym tempie (zawsze mam takie odczucie kiedy wracam do domu z dłuższej podróży, że dopiero tu można "odsapnąć"......

pozdrawiam po dłuższej przerwie (oczywiście podczytuję Was od czasu do czasu;-)

• wampir-wampir Re: Troszeczkę zapomniane utwory 11.02.14, 09:30
                                                    Witaj, miło Cię znów spotkać :-)))
                                                    Namawiam nie tylko do czytania. A na początek pochmurnego dnia jeszcze jeden, tym razem bardzo znany, krakowski utwór i oryginalny teledysk.

• rita100 Re: Troszeczkę zapomniane utwory 11.02.14, 10:00
                                                    Witaj Margot, od razu majem powiało i krakowskimi klimatami.
                                                    Najlepiej je przezywać na żywo.
                                                    Krakowskie klimaty to też Alosza Awdiejew

• dicksmith czy ktoś jeszcze pamięta jazz? 12.02.14, 07:20
      Rok 1959 był przełomowy. Następnego przełomowego już nie będzie - jazz is dead.

www.youtube.com/watch?v=dou3aSZmEg0

• rita100 Re: czy ktoś jeszcze pamięta jazz? 12.02.14, 20:27
          Fajne.
          Dick na pewno wie co oznacza słowo jazz w gwarze ;))))))

Nie lubiłam jazzu, bo nadawała się tylko do słuchania. Jakoś mnie ten jazz nie porywał.
          Raz mi się udało chyba Pod Jaszczurami trafić na Laboratorium i na tym skończyłam :)

A tu inspiracje Janusza Grzywacza.
          Teraz inaczej to wygląda niż dawniej

• dicksmith Re: czy ktoś jeszcze pamięta jazz? 13.02.14, 02:32
            Rito, mam pytanie: co oznacza słowo jazz w gwarze?

Wiem co znaczy "3 kwadranse jazzu, labadada" - ale samo słowo "jazz" nie wiem. Była za PRLu taka audycja "3 kwadranse jazzu" w porze kiedy mężczyźni i kobiety kładli się do łóżka.
            • rita100 Re: czy ktoś jeszcze pamięta jazz? 13.02.14, 21:21
              Trzy kwadranse jazzu dalej nadaje Trójka, tylko, że teraz nadają przed północą, trwa godzinę i prowadzi ją Jan Ptaszyn Wróblewski.

Trafiłeś :)
              Słowo jazz pojawiło się w 1915 roku - prawdopodobnie jest żargonowym określeniem aktu seksualnego - jak podaje wiki

• wampir-wampir Re: czy ktoś jeszcze pamięta jazz? 14.02.14, 11:38
                Wiki jak zwykle wie, że gdzieś dzwonią, ale gdzie dokładnie to już niekoniecznie. Chodziło o słowo "jass" i nie ma pewności, że ma to związek z jazzem. Pisał o tym obszernie Tyrmand w "U brzegów jazzu" - świetna książka, polecam, zwłaszcza że niedawno ją wznowiono.

• rita100 Re: czy ktoś jeszcze pamięta jazz? 14.02.14, 20:00
                  Bo taki jest właśnie jazz, że możemy różnie inspirować, możemy odpłynąć lub odlecieć myślami w różne strony :)
                  • wampir-wampir Re: czy ktoś jeszcze pamięta jazz? 14.02.14, 20:32
                    No to odlatujemy w inne rejony. Paryż - miasto zakochanych. Miłych Walentynek ;-)))

• rita100 Re: czy ktoś jeszcze pamięta jazz? 15.02.14, 10:25
                        No , no , nigdy nie byłam w Paryżu i już nawet nie marzę o nim, ale posłuchać bardzo przyjemnie.

Ja też ma coś dla oczu i ucha. Można wybrać się na spacer ;))))
                        Nie wchodzą mi do wątku wideo. Tylko w ten sposób.

www.youtube.com/watch?v=tVJnxv28cLc#t=57
                        • wampir-wampir Re: czy ktoś jeszcze pamięta jazz? 15.02.14, 11:00
                          Ech, marzenia - Wietnam, Laos i Kambodża. Bardzo bym chciał :-)))
                          Za Paryżem jakoś nie tęsknie, za Wiedniem tak.

• wampir-wampir Re: Na dzisiejszy dzień 15.02.14, 21:21
                              Trudno to przebić, ale spróbuję. Już spokojniej po tych emocjach. Perfect Day :-)))

• rita100 Re: Na dzisiejszy dzień 16.02.14, 20:09
                                O tak , taki dzień to Perfect Day :)
                                • rita100 Re: Troszeczkę zapomniane utwory 17.02.14, 09:36
                                  Tym utworem zaczynam tydzień. A niech sobie gra, milej będzie pracować.
                                  Co lubicie słuchać w czasie pracy ?
                                  Dobre 25 minut
                                  Pink Floyd

• wampir-wampir Re: Troszeczkę zapomniane utwory 17.02.14, 11:18
                                    W pracy się pracuję ;-))) Toma Waitsa. Dobrego tygodnia...

• rita100 Re: Troszeczkę zapomniane utwory 18.02.14, 20:00
                                      Dokładnie w pracy się pracuje, a ja mam tak różnorodną pracę, że czasami przy niej słucham muzykę. Szczególnie w pracy fizycznej i ten utwór co zaproponowałeś to o mało nie powalił mnie z parapetu okna, bo właśnie zaczynam wiosenne mycie okien. Tom Waits śpiewa jak na podwójnym gazie - wspaniale ! Wolę jednak w takich chwilach marszowe kawałki ;))))
                                      Pucować szyby rytmiczniej ;))))))))
                                      Wspaniały ten Tom, dzięki.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka