aarvedui 09.03.10, 20:37 skoro 4 na 5 firm nie sprostało wymaganiom technicznym, to naturalne jest pytanie - czy to był faktycznie przetarg? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: adik Więcej bombardierów na torach IP: *.chello.pl 09.03.10, 20:45 Bombardiery-już jeżdżą na trasie Majchra chyba...a potem do szkoły KSW będą jeździć po nowym torowisku na Klimeckiego..Już się robi..Prezydencie!!!!! 15-tką dalej jadę w starym norymberskim złomie !!!! Gdzie są zwykle Polskie wagony..????? Odpowiedz Link Zgłoś
naroznowski Re: Więcej bombardierów na torach 09.03.10, 21:09 no bo przeciez w Nowej Hucie nie istnieja starsi ludzie i niby po co nam niskopodlogowe trawmaje... nie wiem czy dozyje czasu kiedy bedzie inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Więcej bombardierów na torach IP: 109.243.79.* 09.03.10, 22:17 Nowa Huta to niestety dzielnica drugiel kategorii. Mieszkania tam sa wyraznie tansze od reszty krakowa. Nowe tramwaje i autobusy zawsze trafiaja na sam koniec do Nowej Huty (a nawet moge sie zalozyc ze raczej starsze modele trafia tam a na innych trasam wprowadza najnowsze). Dlaczego tak jest? Mysle, ze dlatego poniewaz w hucie mieszka najwiecej marginesu a przynajmniej najbardziej aktywny ktory niszczy autobusy i tramwaje i MPK nie jest chetna na tych trasach dostarczac nowy tabor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartii Re: Więcej bombardierów na torach IP: *.chello.pl 09.03.10, 22:29 Przeciez te tramwaje maja byc m.in. dla nowej huty, po zapowiadanej modernizacji torowiska od mogilskiej do huty, a tak w ogole to zazdroszcze wam dobrej komunikacji dziennej (przyspieszone autobusy) i nocnej.. co 30 min Odpowiedz Link Zgłoś
ondskan Re: Więcej bombardierów na torach 10.03.10, 00:42 Dojazd do Huty jest faktycznie dobry, ale to nie znaczy, że tabor pierwsza klasa, bo prawdą jest też, że do Huty jeżdzą raczej stare tramwaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Re: Więcej bombardierów na torach IP: *.autocom.pl 10.03.10, 15:20 Nie jest to do końca prawda. W przypadku tramwajów można narzekać ale autobusy są nowoczesne. To że nie docierają tu mercedesy to nie znaczy że nie ma tu solarisów. Też niskopodłogowe i klimatyzowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Więcej bombardierów na torach IP: *.autocom.pl 10.03.10, 15:18 chyba masz pecha na brygady bo na połowie jeździ polski konstal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk Re: Więcej bombardierów na torach IP: *.gemini.net.pl 09.03.10, 20:48 pytaniem jest co za barachło kupuje reszta polskich miast, skoro nie są w stanie sprostać konstrukcji znanej na całym świecie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: Więcej bombardierów na torach IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.10, 21:29 > pytaniem jest co za barachło kupuje reszta polskich miast, Wrocław stawia np. na Protram 205 WrAs Warszawa kupiła Pesę. Poznań zdecydował się na Solarisa. Dla producentów Kraków jest trudnym klientem, bo nie pozwala sobie wcisnąć czegoś, co istnieje jedynie na kartkach projektantów. I zapewne właśnie taki wymóg - aby producent wykazał się zrealizowaniem w ostatnich latach dostaw tramwajów niskopodłogowych w porównywalnej ilości wyklucza z przetargu rodzimych producentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szkoda. Re: Więcej bombardierów na torach IP: *.chello.pl 09.03.10, 21:38 no tylko design Solaris Tramino wyprzeda o dekade Bombardiera... Szkoda wielka ze nie beda to Solarisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: Więcej bombardierów na torach IP: *.multimo.pl 09.03.10, 22:28 Kanadyjski Bombardier robi porządne tramwaje - wcale nie musza wygladac jak te, które jezdza juz po Krakowie. To beda pierwsze w Krakowie tramwaje klimatyzowane oraz o tak długiej konstrukcji...oby jak najszybciej pojawiły sie na torach :) zastepujac stare Norymbergi zwanymi "stodołami" :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: havi Re: Więcej bombardierów na torach IP: *.chello.pl 09.03.10, 22:42 powinny być krotsze od trojwagonowych akwariów które są zawalidrogami na skrzyżowaniach, np. na karmelickiej/straszewskiego. Przy porownywalnej długości powinny wziąść wiekszą ilość pasazerów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vixen40 Re: Więcej bombardierów na torach IP: *.chello.pl 11.03.10, 00:25 Według mnie te stare norymberskie "stodoły" sprawdzily sie najlepiej tej srogiej zimy, jako jedyne jeździły z porządnym ogrzewaniem i aż miło było wsiąść do ciepłego wnetrza po czekaniu na przystanku. Mam do nich sentyment za to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawidowaty Re: Więcej bombardierów na torach IP: 213.25.208.* 09.03.10, 22:35 Dizajn dizajnem, tramwaj ma przede wszystkim jeździć, a nie być serwisowany ;) Co do Solarisa - zobaczymy jak uruchomią produkcję seryjną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aedm Re: Więcej bombardierów na torach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.10, 22:36 Zerknęłam sobie z ciekawości na tego Tramino...i nie podoba mi się :/ Nie wiem, jak techniczne, bo na tym się nie znam, ale wizualnie bombardiery są ładniejsze (te nowsze, co jeżdżą na lini np. 8) i nie tak "futurystyczne" jak Tramino. Moim zdaniem bombardiery lepiej pasują do Krakowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
maserton Re: Więcej bombardierów na torach 13.03.10, 18:01 Tramino to 80% bombardier.Tylko projekt polski... Odpowiedz Link Zgłoś
maserton Re: Więcej bombardierów na torach 13.03.10, 18:03 Jeśli ktoś chcę zobaczyć nowe bombardiery to napisać w komentarzu...Wizualizacja już krąży po internecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwion Fajnie, że park tramwajowy jest coraz nowszy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.10, 22:50 Fajnie, że park tramwajowy jest coraz nowszy! Żeby jeszcze te tramwaje jeździły trochę szybciej i w więcej miejsc. Na moje osiedle (Ruczaj) niestety nie docierają :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: havi Re: Fajnie, że park tramwajowy jest coraz nowszy! IP: *.chello.pl 09.03.10, 23:57 cos ktos mowil że chyba na jesien (tego roku) ma sie rozpoczac budowa linii (na ruczaj) ...ciekawe ile w tym prawdy? Odpowiedz Link Zgłoś
maserton Re: Fajnie, że park tramwajowy jest coraz nowszy! 13.03.10, 18:00 To źle Ci mówił.Nie ma w planach na 2010 rok trasy na ruczaj (chyba jak dopiszą). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: west Bombardiery znakujące IP: *.proxy.aol.com 10.03.10, 00:45 Większa ilość bombardierów znakujących unosić się będzie niebawem w sąsiedztwie plant ostrzeliwujac chaotycznie wsiadających oraz wysiadających pasażerów tramwajów. Odpowiedz Link Zgłoś