Dodaj do ulubionych

Dwa kościółki na Woli Justowskiej?

17.03.10, 06:29
A może trzy albo i więcej ?
Jest tyle jeszcze terenów w tamtej okolicy, że stawiać kościoły
można gdzie sie da.
Paranoja...
Obserwuj wątek
    • cortez.the.killer Aquapark i marinę też,żeby dwa razy nie budować. 17.03.10, 07:30

• Gość: Darek kościoły jak grzyby po deszczu IP: *.ghnet.pl 17.03.10, 07:33
      To może wszędzie postawmy kościoły, będzie po problemie, wyburzmy też dworzec,
      kościół tam jest bardziej potrzebny, no i ten szatański aquapark... Na co to
      komu, a kościółek by się przydał! Ludzie! Dajcie spokój z tymi kościołami, w
      tym mieście nie ma już nic, tylko same kościoły! Jezus na Krzyżu za was
      umierał, a wy musicie mieć cieplutko i suchutko?
    • Gość: kleszcz czarny Dwa kościółki na Woli Justowskiej? IP: *.centertel.pl 17.03.10, 08:09
      brawo Kozak!! Kracik stawiaj sobie w Niepołomicach kościoły!!
      • konikdrewniany07 w tym miescu tylko drewniany! 17.03.10, 08:26
        Kozak - zajmij się czymś innym, pooglądaj taniec z gwiazdami - to twój poziom!!!
        Kracik - to jedyny rozsądny pomysł, który jako tako może cię uratować, bo jesteś
        wyjątkowo na razie nielubiany!!!
        Kurio krakowska - trochę pokory i sensu, bo wiatr hula po pustych kościołach !!!
    • Gość: parafianin Re: Dwa kościółki na Woli Justowskiej? IP: *.147.232.207.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17.03.10, 08:25
      Rozwiązanie jest oczywiste - przywiezć za 0,5 ml z Jasiennej kosciól
      drewniany postawic na starym miejscu- OGRODZIC cały teren razem z
      parkingiem i ZAMONTOWAC MONITORING KAMEROWO POŻAROWY - I TO
      WSZYSTKO !!!
      A na marginesie , to "zasługa" kurii że Ks. Kolarski z Woli
      Justowskiej musiał sie wyniesc do Budzowa, bo wielka popularnosc
      organizowanych przez niego mszy kultu maryjnego (uzdrowienia i duża
      ilosc pielgrzymów)zagrażała interesom Centrum J P II ( wykorzystano
      kult Salawy- najpierw uznawanej przez biskupów krakowskich za chorą
      psychicznie) w Łagiewnikach.
    • Gość: lulu Dwa kościółki na Woli Justowskiej? IP: *.zax.pl 17.03.10, 08:26
      do jasnej ciasnej, o jakie KOSCIÓŁKI chodzi - koscioły chyba
      (zwłaszcza przy murowanym) co za okropne słowo, powtarzane przez
      wszystkie gazety i dziennikareczki
    • Gość: pepe Dwa kościółki na Woli Justowskiej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.10, 08:28
      Z tego co pamietam, Kosciol ma pare dzialeczek w Krakowie, to i cos na Woli by
      sie znalazlo. Zenujace, dawniej mecenas sztuki teraz przychodzi na Kolede w
      postaci ledwo dukajacego po polsku proboszcza z planem szkaradki i placzem,
      jaki to ten skansen "nieskansenowy" i jaki bez sensu i jaki Kosciol biedny i
      pieniedzy nie ma.... Boze, widzisz i nie grzmisz!!
    • Gość: parafianin Dwa kościółki na Woli Justowskiej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.10, 09:21
      O ilości świątyń, ich kształcie, materiałach użytych do budowy,
      wielkości parkingu, plebanii, niech decyduje Olga Szpunar -
      dziennikarka gazety wyborczej. Przynajmniej ma takie chore ambicje.
      W tej psrawie mam swoj pogląd, bo znam ją. Widzę jak nierzetelnie,
      kłamliwie pisze się na ten temat w gazetach. Przoduje w podjudzaniu
      wyborcza. Nie pierwszy to już raz. Kiedyś, gdy gazeta wyborcza
      będzie opisywać sprawę o której wiecie jak wygląda z innych
      bezpośrednich źródeł zrozumiecie Państwo co mam na mysli i
      poczujecie jak to boli.
    • Gość: Parafianin Dwa kościółki na Woli Justowskiej? IP: 77.236.1.* 17.03.10, 10:38
      SPROSTOWANIE: W artykule jest błąd co do losów poprzedniego proboszcza ks.St.K., który odszedł z parafi nie z powodu zmęczenia konfliktem wokół odbudowy Kościoła ale z powodu zaniedbań polegających na ignorowaniu anonimów grożących spaleniem Kościoła o czym pisała prasa ( w tym Olga Szpunar w Gazeta Wyborcza 2002-04-08 - linki na końcu wpisu), gdzie proboszcz przyznaje że nie powiadomił policji o anonimowych telefonach z pogróżkami). Proboszcz został przeniesiony na wiejską parafię wkrótce po pożarze również dlatego, że stworzył swoistą sektę swoich wyznawców. Wielokrotnie głosił bowiem w trakcie kazań oraz publikował historię która łączyła jego losy i jego rodzinę z Objawieniami Fatimskimi (rodzili się i umierali, odbierał święcenia w pobliżu lub w dniach wypadających w dni rocznic objawień do tygodnia naprzód i wstecz a czasami w tym samym miesiącu) oraz twierdził , że podczas pielgrzymki do Medjugorie doznał łaski objawienia i przekazano mu moc uzdrawiania. Zebrał wokól siebie grupę ludzi, która co tydzień zatruwała dosłownie parafię na dwa sposoby: 1. poprzez autokary, które parkując na okolicznych uliczkach nieustannie grzały silniki oraz 2. poprzez system megafonów których moc sprawiała że na 5 kilometrów wokoł było słychac jak się wspólnota modli. W trakcie tych mszy wspólnotowych uzdrawiał Mocą Bożą jak na amerykańskich filmach - w otoczeniu lub podtrzymywany przez alumnów, w swoistym transie dotykał ręką uczestnika mszy, który z reguły omdlewał. Ludzi tych układano na podłodze. Z dzialnością tej wspolnoty dodam na koniec łączy się też rozbudowa skansenu. Bowiem na potrzeby swoich wspołwyznawców sprowadził ksiądz budynek spichlerza, 2 przenośne ToyToy oraz wybudował parking.
      Z tego co wiadomo w swojej obecnej parafi Ks.St.K, kontynuuje swoją działalność i dalej publikuje - książki i broszury do kupienia w parafi w Budzowie.
      POLECAM LINKI:
      voxdomini.com.pl/vox_art/wola.htm
      ekai.pl/kultura/x1961/wola-justowska-spalony-kosciol-bedzie-odbudowany/
      wiadomosci.gazeta.pl/kraj/1,34317,776904.html
      • Gość: sąsiadka Re: Dwa kościółki na Woli Justowskiej? IP: *.60.classcom.pl 18.03.10, 16:04
        CZcigodny Sąsiedzie!
        Domyślam się że jest Pan wysokim dostojnikiem Kurii, skoro tak dobrze zna Pan
        okoliczności przeniesienia ks. Stanisława.Przez moment to mi nawet do głowy
        przyszło że może Pan jesteś Osoba Duchowna zajmująca się niewdzięczną
        problematyką sekt.Coś mi się jednak zdaje że poziom Pańskiej wypowiedzi nie
        licuje z takimi godnościami.Niech sie Pan nie gniewa ale po to by pisać z sensem
        o "rzeczach" duchowych trzeba siedzieć w tej materii po uszy,po serce,po duszę!
        To że czegoś nie rozumiemy, nie znaczy że to coś jest głupie i złe. Apostołowie
        też byli zgorszeni że im Chrystus daje swe Ciało do jedzenia a do picia Krew,
        które na dodatek w niczym ciała i krwi (prócz konsystencji)nie
        przypominały.Swego czasu któryś z lewicowych polityków wytoczył np.zarzut że
        Kościól propaguje alkoholizm (sic !)i to na każdej Mszy św. bo przecież -"
        bierzcie i pijcie z niego wszyscy...". No cóż...siąść i płakać. Ale ja i tak
        Czcigodnego Pana pozdrawiam. Najserdeczniej !
      • Gość: Karol W. Re: Dwa kościółki na Woli Justowskiej? IP: *.60.classcom.pl 18.03.10, 16:52
        Jeśli mi dobrze wiadomo to poprzedni proboszcz tej parafii miał na imię
        Adam i odszedł dlatego że chciał zamienić działki wbrew woli parafian i
        dlatego godnie ustąpił ze stanowiska.
    • a-zone Dwa kościółki na Woli Justowskiej? 17.03.10, 10:48
      Zbudowanie kościoła na Modrzewiowej to naprawdę rewelacyjny pomysł. Przecież
      to zdecydowanie bardziej potrzebna inwestycja, niż jakiś tam szpital. Po co
      się leczyć, można się zawsze o cud pomodlić... Taki detal, że społeczeństwo
      się starzeje, i centra rehabilitacji są bardzo pożądane jest przecież zupełnie
      nie istotny. To, że na nieużytkach na Modrzewiowej można by na przykład
      wybudować basen który można by wykorzystywać nie tylko do celów "medycznych"
      to też taka bzdurka.
    • psychopatolog Dwa kościółki na Woli Justowskiej? 17.03.10, 10:59
      Jest kościół do wzięcia, to nad czym się zastanawiać? Kościół bez parafii dla
      parafii bez kościoła ;) . Drewnianych zabytków jest w Krakowie niewiele, więc
      ta świątyńka także i w tym obszarze będzie cennym nabytkiem, poza tym koszt i
      czas budowy (montażu) są ograniczone. Murowany kościół można postawić później,
      jeśli zajdzie taka potrzeba. Co do argumentu "pożarowego" - równie dobrze
      można by postulować zastąpienie cegły żelbetem w Mariackim, bo kiedyś zawaliło
      się sklepienie. Małopolska jest zagłębiem drewnianej architektury i jest to
      jedno z naszych bogactw - trzeba je chronić, nie wymieniać.
    • Gość: Kornik Dwa kościółki na Woli Justowskiej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.10, 11:03
      Parafianie w życiu nie zgodzą się na zamianę działek. Raz już zbieraliśmy podpisy przeciwko temu pomysłowi i okazało się to jest pomysł zupełnie nie trafiony. Czemu nikt nie słucha głosu parafian? Chyba my lepiej wiemy czego chcemy, w przeciwieństwie do osób, które nigdy tu się nie modlą z Panią Penderecką na czele, bo nigdy nie widziałem jej na Mszy Świętej.
    • Gość: Wolanin Kracik chyba nigdy nie byl na ulicy Modrzewiowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.10, 11:19
      Kracik chyba nigdy nie byl na ulicy Modrzewiowej. Gdyby byl, wiedzialaby.,ze
      budowa kosciola w tym miejscu to tragedia. Dzialka ma nachylenie tak duze, ze
      mozna tam na nartach jezdzic. sam jezdzilem w dziecinstwie na tej górce. po
      drugie dzialka znajduje sie na rogu tak ruchliwych ulic jak Krolowej Jadwigi-
      trasa na Balice i Modrzewiowa. juz widze jak tworza sie tam gigantyczne korki.
      poza tym co na to mieszkajacy obok tej dzialki, kto z nich chce miec kosciol
      pod oknem pogrzeby itd. Panie Kracik kosciol zawsze stal na Woli pod lasem
      Wolskim i tak ma zostac, zajmij sie Pan konkretną robotą!
      • Gość: ? Re: Kracik chyba nigdy nie byl na ulicy Modrzewio IP: *.tktelekom.pl 17.03.10, 12:29
        rozumiem że Wolaninie skoro jeździłeś tam na nartach to byłeś synem
        politruka z jednostki wojskowej która mieściła się
        na terenie obecnego Centrum Rehabilitacji :-)

pammięć też już trochę zawodzi, podajesz też zły zdecydowanie
        adres, to nie jest róg Królowej Jadwigi i Modrzewiowej...
      • Gość: Karol W. Re: Kracik chyba nigdy nie byl na ulicy Modrzewio IP: *.60.classcom.pl 18.03.10, 16:57
        a ja panom życzę udanego wykopywania starego zbiornika na paliwo
        pozostałego po jednostce, może jeszcze na konserwy w bunkrze traficie
        :)

• pj.pj Nie mnożyć bytów! 17.03.10, 12:30
      Może by tak wreszcie ktoś zaczął liczyć, ile osób chodzi na nabożeństwa i ile
      i jak dużych kościołów jest w związku z tym potrzebne (należałoby przy tym
      uwzględnić tendencję spadkową w liczbie wiernych) i budować wedle potrzeb, a
      nie megalomanii?
    • Gość: wolanin postawic maly drewniany na miejscu starego i tyle IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.10, 12:48
      na cholere murowany moloch?ludzi na woli przybywa ale kto teraz na jakies msze chodzi?zenujacy temat
    • aarvedui [...] 17.03.10, 14:08
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: krytyk kracikowa ręka do niszczenia IP: 83.238.175.* 17.03.10, 15:18
      Kracik to ma dobrą rękę do niszczenia wszystkiego wokół. A odezwał
      sie mesjasz, wizjoner, cudotwórca od siedmiu boleści. Przetnie złe
      emocje, niby jak? Jak sam ich jest pełen.
      • Gość: imd plucie IP: 82.177.125.* 17.03.10, 15:46
        Widać jasno, ze jeszcze się taki nie narodził, co by wszystkim
        dogodził..Oberwało się GW, pani redaktor, oberwało się parafianom,
        obrońcom zabytków wreszcie wojewodzie. Jasno widać, że nie chodzi o
        rozwiązanie konfliktu tylko o plucie - na odległość.
    • guru133 Ciekaw jestem kto w przyszłości będzie płacił za 17.03.10, 17:09
      burzenie tych koszmarków, świadectw pychy plebanów.
      • Gość: My-parafianie Re: Ciekaw jestem kto w przyszłości będzie płacił IP: *.60.classcom.pl 17.03.10, 22:06
        Człowieku jesteś chory i widać, że nie jesteś katolikiem praktykującym skoro tak się wyrażasz.Widać, że kościół nie jest ci potrzebny do wyznawania praktyk religijnych i nie przeżyłeś tragedii spalenia dwu kościołów drewnianych. Myśmy to przeżyli i odbudowywaliśmy ten drugi kościół własnymi rękami i pieniędzmi, które włożyliśmy w tą świątynię i nie chcemy i nie możemy się zgodzić na budowę następnego drewnianego kościoła. To My parafianie domagamy się budowy trwałego, murowanego kościoła i na tej samej działce, bo to są nasze działki.
        A ks.Proboszcz przyszedł do parafii ,aby nam służyć i wypełnia wolę zdecydowanej większości parafian.
        • Gość: wolanka Re: Ciekaw jestem kto w przyszłości będzie płacił IP: 217.96.22.* 18.03.10, 08:38
          a ja sie domagam jako parafianka drewnianej budowli!!!!
          popatrzcie sobie na projekt nowego kosciola
          www.parafia.justowska.info/ jak dla mnie masakra!
          • Gość: imd ej, my-parafianie,nieładnie IP: 82.177.125.* 18.03.10, 09:09
            zaraz zaraz "My-parafianie", jakoś wasze roszczenia rosną! dotad
            chcieliście murowanego koscioła - a teraz pojawai się nowe żądanie,
            ze na tej samej działce! Bo co? Jakoś do głów dotrzeć nie moze że ta
            działka jnależy do SKANSENU???? Nie można budowac na terenie
            skansenu! Zgdonie z planami sprzed kilku lat cała działka należy do
            Skarbu Państwa a nie do parafii - chyba że coś nam umknęło??
            Budowanie na tym terenie jest niezgodne z prawem. Tak samo jak nie
            mozna budować na Kasprowym - bo to Park Narodowy, albo na Rynku -
            bo to obszar UNESCO. Dlaczego ta prosta sprawa nie moze do was
            dotrzeć? I jakimi słowami przemawiać? Całe miasto się głowi jak
            sprawę rozwiązać a tu nic - tylko fochy i kaprysy. Skoro tak wam
            zalezy na murowanym kościele to może jakieś minimum dobrej woli i
            chęci porozumienia, a nie rzucanie obelg (również na innych
            wierzących i innych parafian).
            • Gość: wolanka Re: ej, my-parafianie,nieładnie IP: 217.96.22.* 18.03.10, 09:59
              zgadzam sie z imd! ktos tyle trudu wlozyl zeby powstal tam skansen,
              miejsce idealne, urokliwy zakątek. do tego tez slyszalam ze grunt
              nie jest kosciola. a na planie widac duzy dom parafialny gdzie maja
              byc salki. czyzby turystyka pielgrzymkowa? ja jestem za skansenem i
              drewnianym kosciolkiem. Chyba te osiem lat to gra na zwloke, żeby
              wszyscy zapomnieli jak to miejsce wygladalo, jakim cieszylo się
              powodzeniem i jak było urocze!
            • Gość: Karol W. Re: ej, my-parafianie,nieładnie IP: *.60.classcom.pl 18.03.10, 16:37
              kolego, nie wiem skąd ty takie bzdurne informacje masz ale na woli
              skansenu nigdy nie było.. jeśli się mylę to proszę pokaż mi zapis z
              jakichkolwiek ksiąg wieczystych czy dokumentów o takim zapisku, a nie
              przytaczaj tu gazet.. owszem był zabytek który był zaczątkiem skansenu,
              ale go już niema. Jak na razie najwięcej zamieszania i do powiedzenia
              mają ludzie którzy nie należą do parafii lub nie uczestniczą z jej
              życiu
          • Gość: Karol W. Re: Ciekaw jestem kto w przyszłości będzie płacił IP: *.60.classcom.pl 18.03.10, 16:39
            jeśli mnie oczy nie mylą to na tej makiecie jest drewniany kościół..
          • Gość: Karol W. Re: Ciekaw jestem kto w przyszłości będzie płacił IP: *.60.classcom.pl 18.03.10, 16:42
            Jeśli oczy mnie nie mylą to wolanko na tej makiecie jest umiejscowion
            drewniany kościół.
          • Gość: Karol W. Re: Ciekaw jestem kto w przyszłości będzie płacił IP: *.60.classcom.pl 18.03.10, 16:59
            Jeśli mnie oczy nie mylą to na tek makiecie jest umiejscowiony
            drewniany kościół..
            • Gość: wolanka Re: Ciekaw jestem kto w przyszłości będzie płacił IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.10, 18:46
              na makiecie jest MUROWANY a z boku, obok na dzialce jakas malutka
              kapliczka a nie kosciol!! chodzi o to zeby bylo tak jak kiedys!!!
              nie podoba mi sie ten nowy murowany pomysl. cala malopolska usiana
              jest takimi brylami. po co kolejny taki kosciol. pelno takich jest
              wszedzie. a tu bylo wyjatkowo!
    • Gość: MD stronnicza ankieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.10, 19:32
      Ankieta kt. posługuje się Proboszcz była kompletna manipulacją. Z
      tego co sobie przypominam (oddawalismy ankietę 2 lata temu) były
      zadane 3 pytania:
      1. czy jestes za wybudowaniem koscioła murowanego
      2. Czy jesteś za wybudowaniem koscioła murowanego w innym miejscu
      3. Inne sugestie
      Oczywiście wiekszość ludzi opowiedziała sie za punktem 1 poniważ
      bali sie iz beda musieli jeździć do kościoła dalej niż dotychczas. Z
      tego co wiem a mieszkam niedaleko kościoła od urodzenia (widziałem
      2 razy jak się palił) wiekszość ludzi chce miec kościólek
      drewniany. To miejsce dlatego jest tak urokliwe, że jast Las Wolski,
      Wesoła Polana, Skansen. Nawet bloki kt oszpeciły harakter Woli nie
      zniszczyły by go tak bardzo jak duży murowany kościół. Z tego co
      słyszałem poprzedni Proboszcz został przeniesiony do innej Parafi
      właśnie dlatego że chciał budować znowu drewniany, a kuria woli
      murowany. Dlatego nowy Proboszcz (kt się wstydzi drewnianej
      zabudowy) forsuje wybudowanie sobie murowanego pomnika. Ja wiem że
      będę głosował pieniędzmi.
      Na poprzedni kościół moja babcia i moji rodzice dawali pieniądze. Ja
      na drewniany dam a na murowany nie dam ani grosza i jak inni
      parafianie nie dadzą pieniędzy na pomysły proboszcza to z czego
      zostanie wybudowana Świątynia?.
      • Gość: Karol W. Re: stronnicza ankieta IP: *.60.classcom.pl 18.03.10, 20:15
        murowany to podstawa z takim dachem
        najlepszablacha
        .pl/images/mshake.jpg
        a ściany obłożone drewnem. i wilk syty i
        owca cała..
        • Gość: Karol W. Re: stronnicza ankieta IP: *.60.classcom.pl 18.03.10, 20:22
          url=http://najlepszablacha.pl/images/mshake.jpg
        • Gość: blad Re: stronnicza ankieta IP: *.60.classcom.pl 18.03.10, 20:25
          poprawny link
      • Gość: wolanka Re: stronnicza ankieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.10, 20:16
        jw!
      • Gość: ble Re: stronnicza ankieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.10, 00:56
        Nie pisz bzdur i nie wtapiaj sie w tło ujadaczy. Jeżeli jesteś stąd
        i chodzisz do tego kościoła to wiesz,że tn noey wcale nie ma być
        duży i architekturą pięknie pasuje do otoczenia- na pewno bardziej
        niż te wille które stoją wokoło. Gdzie była p. Szpunar i p.
        Penderecka jak z Woli robiono blokowiska.
        Czytając "obrońców"kościólka, którego nie ma- nabieram pewności,ze
        większość nie ma pojęcia gdzie to jest i jak wygląda- byle szczekać.
        • Gość: imd bardzo stronnicza ankieta IP: 82.177.125.* 23.03.10, 07:42
          Oj, kiepskie informacje - nowy ma być BARDZO DUŻY, widac przedmówca
          nie widział projketu albo nie umie go odczytać. "Pięknie pasuje do
          otoczenia" tzn. do czego? do maleńkich drewnianych obiektów
          SKANSENU? Poza kościołem ma powstać plebania i wielki parking - za
          każdym razem musze o tym przypominać?? A jak juz powstaną - to się
          wreszci działka uwolni, będzie można kolejne "bardzo potrzebne
          parafii" obiekty wybudować.
          Nie wiem gdzie były Panie Szpunar i Penderecka, wiem gdzie byli
          RADNI, i planiści magistratu, którzy na powstanie blokowisk
          pozwolili. Podpisy na wz kach zawsze mozna sprawdzić ale obarczanie
          odpowiedzialnością niewłaściwych osób Polacy mają we krwi.
    • Gość: mieszkaniec Staną dwa kościółki na Woli Justowskiej? IP: *.60.classcom.pl 18.03.10, 20:19
      co do artykułu to niech psy sobie szczekają a karawana i tak jedzie
    • Gość: wolanin kilka sprostowań IP: 91.198.177.* 19.03.10, 08:54
      Po pierwsze - dlaczego nikt nie wspomina o murowanym budynku toalet stylizowanym na zabytek drewniany który wybudował jeszcze wcześniejszy proboszcz dla "pielgrzymów". Podobną techniką mogłby zostać wybudowany nowy kościół. Wilk syty i owca cała.
      Po drugie - proszę się przyjrzeć kwestii kto tak naprawdę płacił za utrzymanie zabytkowych obiektów. podpowiedź: parafia.
      Po trzecie - można postąpić tak jak z terenem Browaru Królewskiego przy ul. Powiśle pod hotelem Sheraton - uznać za zabytek krajobrazowy (i tak sztucznie stworzony) i gotowe, żadnego starego próchniejącego materiału tylko trwały żelbet i pełna ochrona przeciwpożarowa. Czasy przemycania kościoła pod pretekstem skansenu dawno minęły.
      Po czwarte - proszę o wypowiedzi osób, które przynajmniej wiedzą o którą parafię i teren chodzi.
    • Gość: Karol W. Re: stronnicza ankieta IP: *.60.classcom.pl 26.03.10, 23:54
      w tego co pamiętam był chyba jeszcze 4 punkt inne propozycje i kropki..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka