klopsiki7 14.04.10, 10:17 Protestuję przeciwko kuriozalnym decyzjom ab. Dziwisza i p. J. Kaczyńskiego. Szkoda, że "Wyborcza" blokuje komentarze. Widać by było prawdziwą skalę publicznego oburzenia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maurycy Re: Para prezydencka na Wawelu obok Piłsudskiego IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 14.04.10, 10:29 tak tez zaluje ze Wyborcza blokuje komentarze. Musisz miec jakies dojscia skoro udalo ci sie przebic przez blokade. Alez to niektorych boli ze bedzie tam spoczywal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Para prezydencka na Wawelu obok Piłsudskiego IP: *.range86-153.btcentralplus.com 14.04.10, 10:33 Bo to nie jest w porzadku.Prezydent nie powinien byc pochowany na Wawelu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiete oburzenie Re: Para prezydencka na Wawelu obok Piłsudskiego IP: 195.205.254.* 14.04.10, 10:31 zgadzam się w 100%. nie pozwólmy żeby tak ważne i dla wielu symboliczne miejsce stało się wytrychem do politycznych rozgrywek! Odpowiedz Link Zgłoś
markoff Czarny humor 14.04.10, 10:35 Piłsudski w towarzystwie Kaczyńskiego. Ten co doprowadził do zszycia trzech zaborów w odrodzone państwo i ten co ślepym zacietrzewieniem głęboko podzielił naród. Mówiąc żargonem netowym, Marszałek miał nick "Dziadek". W tej sytuacji jakże wymownego znaczenia nabiera "spieprzaj dziadu". Marszałek się pewnie zaczął pakować, żeby zawczasu przygotować miejsce dla Jarka. Zostaliśmy upokorzeni jako naród dumny ze swojej historii przez małych ludzi bez względu na to za jakimi tytułami się chowają. Zdrada narodowa ze strony kościoła, bo to do niego należała ostateczna decyzja. I na koniec pytanie dla właścicieli nie tylko tego portalu ; dlaczego kneblujecie usta narodowi ograniczając a czasami wręcz uniemożliwiając wypowiedzi. To jest cenzura bardziej dramatyczna niz w czasach PRL !!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poloniusz Re: Czarny humor IP: 94.254.251.* 14.04.10, 10:53 A może w piramidzie....Trzeciego dnia moje wspólczucie zostaje zamienione w dawną czujność, co nowego przyniesie "jedynie prawa" część naszej społeczności. I właście przyniosła..... No mania grandosa JK...Własne wyrzuty tak kapitalizować, znów dzielić Polaków, poróżnić Kraków i Warszawę, tak wmanewrować dobrotliwego Kardynała. Warszawiakiem jestem i wątpię w Wawelskość prezydenta Kaczyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
markoff Tak to trzeba widzieć 14.04.10, 11:47 Niestety GW blokuje możliwość wypowiedzi. To hańba !!!! GW powstala właśnie na froncie walki o demokrację i wolnosci słowa. I po jakze niedługim czasie knebluje usta obywatelom. Udało mi się napisać bo mam konto i byla chwilowa możliwość dodawania komentarzy. Teraz znowu próbuję uchennymi drzwiami, może sie uda... Chciałbym powielić wypowiedź, która nazywana jest listem otwartym do Kardynała Dziwisza. Jest to głos nie tylko tego jednego człwoeka. Sądzem,że jest to głos przytłaczajacej częsci Polaków.Dlatego moim zdaniem warto go jak najrszerzej upowszechnić: "~Sławomir z Warszawy dzisiaj, 03:50 Drogi Księże Kardynale, w imieniu swoim i rodziny, pragnę wyrazić swój protest w związku z decyzją podjętą przez Jego Ekscelencję o pochówku pary prezydenckiej na Wawelu. Jak sam Ksiądz zauważył, to miejsce szczególne i spoczywają w nim ludzie zasłużeni dla dobra naszej Ojczyzny: królowie, bohaterowie i wodzowie. Z całym szacunkiem dla zmarłego Pana Prezydenta, ale nie był on ani królem, ani bohaterem, ani wodzem. Bohater, to wg słownika języka polskiego osoba odznaczająca się niezwykłymi czynami, np. męstwem. Zastanawiające jest dla mnie, to co powiedział Ksiądz Kardynał o Prezydencie: `zmarł w warunkach wyjątkowych, po bohatersku można by powiedzieć, bo leciał do Katynia, by oddać w imieniu całego społeczeństwa hołd męczennikom". Dziwi mnie to, że miarą czynu bohaterskiego jest uczestnictwo w nieszczęśliwym locie. A jeśli jest to prawdą, to moim zdaniem należy pochować na Wawelu także pozostałem 94 osoby. Nieprawdaż? Za wielkim wodzem, to nasz prezydent też nie był. Nie potrafił łączyć, a dzielił, jak nikt przedtem, na obywateli dobrych (tych z pod znaku PiSu) i złych (w myśl zasady: kto nie z nami ). To za jego prezydentury doczekaliśmy powrotu do starych metod, opartych na podsłuchach i inwigilacji ludzi. Nie słyszałem wówczas, głosu sprzeciwu pana prezydenta w obronie obywateli. Wodzostwo jego zapewne można było zobaczyć wtedy, gdy walczył o dostawienie stołeczka w Parlamencie Europejskim. A miarą jego wielkości i człowieczeństwa był stosunek do szeregowych obywateli, który streścić można w jednym zdaniu: `S dziadu!' (sic! cytat dosłowny LK). Ksiądz Kardynał podkreśla, że: `chciałbym, aby to miejsce przyczyniło się do zjednoczenia naszego narodu'. Ta tragedia nas zjednoczyła, a pochopna decyzja o pochówku na Wawelu na nowo społeczeństwo podzieli. Za co odpowiedzialność spadnie także na Jego Ekscelencję. Naciąganie niepotrzebnie historii i wmawianie nam zasług, heroiczności i bohaterstwa prezydenta, to lekka przesada. Znam wielu ludzi zacnych i zasłużonych dla naszej Ojczyzny. Zapewniam, że jeśli pochowałby Ksiądz w krypcie Marszałka Józefa Piłsudskiego Pana Ryszarda Kaczorowskiego, ostatniego Prezydenta RP na Uchodźstwie nikt nie podniósłby głosu sprzeciwu. Zaznaczam, że sam pochodzę z Warszawy i byłem z moimi dziećmi przy Pałacu Prezydenckim, aby pomodlić się i oddać hołd Parze Prezydenckiej oraz Wszystkim Ofiarom tej katastrofy. Niestety nie pojadę z dziećmi do Krakowa, aby brać udział w hucpie. Wybieramy się na pogrzeb Natalii Januszko, stewardessy, która miała niespełna 23 lata i była najmłodszą ofiarą tragedii pod Smoleńskiem. Choć nie znaliśmy jej osobiście, to najbardziej nam właśnie jej szkoda, bo była na początku drogi i całe życie miała przed sobą. Pomodlimy się tam za wszystkich, którzy zginęli. Zapraszamy Jego Ekscelencję na ten pogrzeb. Przed Bogiem każdy z nas jest równy. Nie ma bohaterów, wodzów i herosów. `Kto z was jest największy ' Z Bogiem Sławomir z Warszawy" Odpowiedz Link Zgłoś