norek.pl 14.04.10, 14:25 wyborcza.pl/1,75478,7770158,Apel_Andrzeja_Wajdy__Wawel_podzieli_Polske__Zrezygnujcie.html reżysera Katynia… Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
swarozyc a co to jest "wajda" 14.04.10, 19:16 kiedys myslalem ze to jest lanca przeciwpancerna.. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio1946 Re: apel Andrzeja Wajdy 16.04.10, 08:33 Podpisuję się obiema rękami pod "Apelem" pana Andrzeja Wajdy dot.pochówku Pary Prezydenckiej na Wawelu.Jest to wielki reżyser i wielki Polak! Należy do ścisłej elity polskiej inteligencji. To On stworzył "Katyń", który całemu światu pokazuje prawdę o polskiej tragedii sprzed 70-ciu lat i wiele innych polskich filmów, ucząc nas patriotyzmu - sam wielki patriota. Wykazał sporo odwagi zwracając się do Władz Kościelnych z PROŚBĄ o zmianę decyzji w tej bardzo ważnej sprawie. Panie Andrzeju, BARDZO PANU DZIĘKUJĘ!!! Wielu polskich intelektualistów myśli podobnie jak Pan, ale z Ich zdaniem NIKT się nie liczy! Nikt też nie przyznaje się do "ojcostwa"- spłodzenia pomysłu tego ryzykownego pochówku. Krakowski Kardynał mówi, że to rodzina Prezydenta,a rodzina Prezydenta,że to nie Oni = to Kardynał.Jeśli to taki dobry pomysł, to dlaczego NIKT się do niego nie przyznaje? Może należało go jednak z kimś skonsultować? / Nie wiem jakie są procedury./ Ja nie jestem "młodzieżą spod Kurii",jestem panią w tzw. wieku średnim, mieszkanką Krakowa. Urodziłam się i rosłam "w cieniu Wawelu" - był i jest ON dla mnie miejscem świętym, wyjątkowym, godnym najwyższego szacunku.Parę Prezydencką należało by pochować w Warszawie, z honorami i szacunkiem w Alei Zasłużonych. /Na pewno nikt by nie protestował!/ Rodzina miałaby do Nich blisko: córka, wnuczka...i nie znaleźliby się teraz w tak przykrej dla Nich /i dla wszystkich / sytuacji. Tę sytuację wywołała pochopnie podjęta decyzja, z którą nie można się tak łatwo pogodzić.Tą decyzją Polska została na długo podzielona i boję się myśleć co będzie po Pogrzebie ! Mieszkanka Krakowa Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: apel Andrzeja Wajdy 16.04.10, 09:11 Próbkę tego co się będzie działo po pogrzebie mamy już dziś.Na przykład wybitny wolski poeta, Marcin Wolski spłodził dzieło, którego fragment zacytuję: "Nie potrzeba milczenia fałszu mącić mdłą nutą, na kolana, łajdaki, sypać popiół na głowę!" Wytłuszczone słowo określać ma wszystkich tych, którzy oceniali prezydenturę zmarłego inaczej niż autor wiekopomnego dzieła. Gratuluję taktu i apolityczności w takim momencie. Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17.2 A miał okazję siedzieć cicho 16.04.10, 09:08 ... i znów posłuchał żonki. No i wyszedł na durnia - niestety. Odpowiedz Link Zgłoś