Dodaj do ulubionych

Czy wolno oprowadzac po krk 6 osob bez licencji?

19.05.10, 16:40
Pytanie jak w temacie. Nie mam licencji, ale znam swietnie historie i zabytki
krk, kilka razy oprowadzalem przyjaciol po miescie. Wg ustawy o ruchu
turystycznym przewodnika musza posiadac grupy pow. 10 osob. Ktos sie na tym zna?
Jak wyglada ta sprawa jesli chodzi o rozliczenie sie urzedem skarbowym?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • abdullah_abdullah Re: Czy wolno oprowadzac po krk 6 osob bez licenc 19.05.10, 17:44
      w Krakowie do wala ci kare jak bedziesz swoja kolezanke oprowadzac, byly juz
      takie przypadki
      • friofrio Re: Czy wolno oprowadzac po krk 6 osob bez licenc 19.05.10, 18:27
        Ok, dzieki.
        Czy ktos zna sie na tym bardziej? Glownie chodzi mi o to, czymozna bez licencji
        oprowadzac ponizej 10 osob...
      • totus.tytus nie wolno nawet samego siebie prowadzić 19.05.10, 18:27
        po świętych ulicach miasta Krakowa, które - jak wiadomo - należy do pewnej
        instytucji już niemal w całości, a to, co jeszcze nie należy, to wkrótce będzie
        należało.
        Zgodę trzeba będzie mieć z biura na Franciszkańskiej, licencja będzie kosztowała
        co łaska (bez paragonu). A prowadzenie koleżanki możliwe wyłącznie po ślubie.
        Oczywiście kościelnym. Oprowadzanie jednopłciowe niedozwolone pod karą ekskomuniki.
    • astrum-on-line Re: Czy wolno oprowadzac po krk 6 osob bez licenc 19.05.10, 19:50
      Jeżeli nie masz licencji przewodnika miejskiego po Krakowie nie możesz
      oprowadzać grup zorganizowanych, zwłaszcza jeżeli na tym zarabiasz. A grupa
      zorganizowana to mogą być dwie osoby i trzydzieści osób też. Nie ma znaczenia.
      Możesz oczywiście ściemnaniać, że to przyjaciele, ale jeżeli będziesz się na
      Rynku pokazywał coraz to z inną grupą przyjaciół to w końcu ktoś się tobą
      zainteresuje. I to raczej prędzej niż później.
      Ze skarbówką rozliczasz się na dwa sposoby. Albo masz firmę świadczącą takie
      usługi i wystawiasz faktury albo na umowę o dzieło.
      Ale jeżeli chcesz robić to na lewo to prędzej dopadną cię legalni przewodnicy i
      straż miejska niż skarbówka.
      Jeżeli znasz się na historii i zabytkach w Krakowie to nie wiem dlaczego nie
      miałbyś zrobić uprawnień przewodnika i oprowadzać legalnie dowolne grupy.
    • shamita Re: Czy wolno oprowadzac po krk 6 osob bez licenc 19.05.10, 23:27
      Ja osobiście wolę posłuchać przewodnika licencjonowanego.Skąd mam wiedzieć kto
      ma wiedzę a kto jej nie ma? W przypadku licencjonowanego przewodnika jest
      wszystko jasne.Nikt mi kitu nie wciśnie.
      • friofrio Re: Czy wolno oprowadzac po krk 6 osob bez licenc 20.05.10, 11:16
        Dzieki za odp.
        Na kurs mnie nie stac, kosztuje ok. 1800 zlotych. Niestety bez ukonczenia kursu
        nie mam prawa odbyc egzaminu w Urzedzie Marszalkowskim. Kurs jest teoretycznie
        przygotowujacy, nie sa to studia podyplomowe, ktorych egzamin jest czescia i
        ktory upowaznia do dyplomu. Tutaj jest to kurs, a egzamin jest przeppowinien
        polegac na rzetelnym sprawdzeniu wiedzy i umiejetnosci. I tak jest, mimo tego
        wymagane jet ukonczenie kursu.
        Egzamin wiem, ze jest bardzo trudny i i tak polowa osob go nie zdaje, tym
        bardziej ten fakt pokazuje, ze wymog ukonczenia kursu na na celu utrzymanie
        dzialajacych firm przygotowujacych i ogranizujacych kursy.

A przewodnicy licencjonowani i tak czesto opowiadaja pierdoly, np. ze anioly w
        kosciele Mariackim trzymaja teksty modlitwy Pod Twoja obrone, a Karol Wojtyla
        mieszkal w seminarium na Podzamczu etc. etc.

Wiecie moze jakie sa kary? Grzywna, sad grodzki?
        • astrum-on-line Re: Czy wolno oprowadzac po krk 6 osob bez licenc 20.05.10, 11:36
          Za oprowadzanie bez licencji koleżanka dostała od staży miejskiej mandat 500
          złotych. Koleżanka jest też pilotem wycieczek i dowiedziała się, że jeżeli taka
          sytuacja się powtórzy to będzie miała odebrane uprawnienia pilota. Tak więc
          konsekwencje nie są ciekawe.
        • abdullah_abdullah Re: Czy wolno oprowadzac po krk 6 osob bez licenc 20.05.10, 12:40
          500
          • friofrio Re: Czy wolno oprowadzac po krk 6 osob bez licenc 20.05.10, 20:16
            Chore to jest. Dlaczego muzyk moze sprzedac swoje umiejetnosci bez uprawnien, a
            ja nie? Przeciez przewodnik nie jest zawodem, ktorego wykonywanie bierze sie z
            wzieciem na siebie odpowiedzialnosci za inne osoby (tak jak to jest w przypadku
            pilota czy rezydenta).Ja po prostu jestem gawedziarzem, ktory towarzyszy w
            czasie spaceru i opowiada o historii Polski, Krakowa, swietych, miejscach,
            tradycji...

Osoba, dla ktorej wykonuje taka usluge moze sie zgodzic na to, bym ja
            oprowadzil, i wiedziec, ze nie mam uprawnien. Nikogo nie oszukuje, chce sie
            rozliczyc z urzedem skarbowym, etc.

Wg mnie te przepisy sa niekonstytucjonane, i chyba cos z tym zrobie.
      • a-estrela-do-mar Czy aby na pewno? 20.05.10, 20:33
        Nie byłabym taka pewna z tym kitem...Jak turysta nie ma pojęcia o
        historii Krakowa, to każdą bzdurę można mu wcisnąć....Moim znajomym
        z zagranicy pani "licencjonowany przewodnik" powiedziała, że "Dama z
        gronostajem" znajduje się na Wawelu...A na protest swojej koleżanki
        odpowiedziała, że pewnie im to umknęło i i tak nie będą mieli czasu
        tego tego sprawdzić....Czasem pasjonat, który zaczytuje się w
        różnych źródłach historycznych i ciągle poszukuje informacji ma o
        wiele większą wiedzę niż pani po kursie....
        • friofrio Re: Czy aby na pewno? 21.05.10, 00:25
          gwiazdo morza, wlasnie o to mi chodzilo. Ze mozna byc swietnie przygotowanym bez
          konczenia kursow etc.
          Nie rozumiem, dlaczego nie mozna umozliwic zdawania egzaminu na przewodnika bez
          ukonczenia tego kursu. Tzn. rozumiem, lobby dziala. Szkoda.
        • shamita Re: Czy aby na pewno? 21.05.10, 20:22
          Jak pasjonat chce przekazywać wiedzę ,niech idzie na kurs i zrobi licencje.
          Ze nie ma kasy?Ja tez jej nie mam na zrobienie MBA.A chciałoby się,a jak.
          • a-estrela-do-mar Re: Czy aby na pewno? 22.05.10, 22:45
            Tylko po co ma iść na kurs i uczyć się na nim czegoś, co już wie?
            Nie prościej byłoby umożliwić takiej osobie podejście bezpośrednio
            do egzaminu (teoretyczny + praktyczny)? Oczywiście za jakąś tam
            opłatą. Jak zda to ok, jak nie zda to jest dla niej sygnał, że nie
            ma wystarczającej wiedzy i może trzeba by iść na kurs...Tak mi się
            wydaje...
            • hrabia_piotr Hej, hej, hej, inni mają jeszcze gorzej. 23.05.10, 18:00
              Cieszcie się, że jeszcze możecie iść na kurs i zdawać egzamin. Na
              Mazowszu marszałek województwa wstrzymał do odwołania organizację
              egzaminów na przewodników i pilotów z powodu dramatycznego braku
              pieniedzy w budżecie województwa mazowieckiego spowodowanego
              gigantycznym "janosikowym" - 900 000 000 zł.
    • duraknik Przewodnicy wciskają kit 24.05.10, 02:38
      Jeśli będziesz oprowadzał swoich znajomych to nic ci nie udowodnią. A gildia
      przewodników niech spada na drzewo, bo akuratnie pracowałem w tej branży i jakie
      pierdoły przewodnicy tym biednym turystom opowiadają to się w głowie nie mieści.
      Jeszcze w dodatku w przerwach między oprowadzaniem chwalą się jakich bzdur
      nagadali.
      • oryginal23 Re: Przewodnicy wciskają kit 25.05.10, 16:14
        A co zrobić, kiedy licencjonowany i opłacony przewodnik opowiada
        bzdury, myli daty, fakty i pojęcia.
        Komu to zgłosić, jak udowodnić?
        23.
        • duraknik Re: Przewodnicy wciskają kit 25.05.10, 23:45
          No właśnie, dobre pytanie !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka