anna.skora 16.01.06, 13:57 Znalazłam psa i jest to chyba małoczystej krwi boxer. Zaczęłam czytać o nich w necie i wszystkie mają poucinane ogony. Czemu? Czy ma to uzasadnienie medyczne czy tylko dla wystaw? Pozdrawiam. A. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rezurekcja Re: DLACZEGO PSOM OBCINA SIĘ OGONY??? 16.01.06, 16:23 anna.skora napisała: > Znalazłam psa i jest to chyba małoczystej krwi boxer. Zaczęłam czytać o nich > w necie i wszystkie mają poucinane ogony. Czemu? Czy ma to uzasadnienie > medyczne czy tylko dla wystaw? www.psy.info.pl/000/144s_bokser.html Bokser ma obcinany ogon - oprócz powodów czysto użytkowo-estetycznych ma to i inne przyczyny. Walt Weisse w swej wyśmienitej książce o tej rasie pisze wprost: "25 procent całej populacji bokserów wykazuje przy porodzie większe lub mniejsze, lecz widoczne gołym okiem deformacje ogona". Odpowiedz Link Zgłoś
gagik.geworgian Re: DLACZEGO PSOM OBCINA SIĘ OGONY??? 16.01.06, 23:35 Witam. W przypadku bokdera, z tego zo wiem , miało to zwiazek z wykonywana przez niego pracą. Boksery bowiem przez wiele lat były używane do polowań. Ich zadaniem bylo miedzy innymi wypłaszanie, osaczanie i dokuczanie na polowaniach dużym i groźnym zwierzętom jak niedźwiedź, tur, dzik. Używany byl również to przepędzania bydła, gdyż dzięki swej szybkości i zwinności umiał złapać byka za nos. Toczyl tez pokazowe walki z wilkami. Więc dla jego bezpieczeństwa zaczęto przycinać uszy i ogon, tak by dziekie zwierzęciu trudniej bylo go złapać i urazić. Długie uszy i ogon mogły też łatwo sie urażać podczas biegania po gęstych krzakach w celu osaczenia zwierzyny. Z czasem utrwalił sie wzorzec tej rasy , który mimo że boksery już bardzo rzadko były używane do polowań, utzymywał , że uszy i ogon powinny byc obcinane. Także z czasem obcinenie uszu, pgona stało sie wymogiem wystawowym. Pozdrawiam serdecznie - Gagik Odpowiedz Link Zgłoś