Gość: Gosc Re: Salwator Obozowa w Krakowie - ostrzezenie IP: *.147.45.210.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.08.12, 10:11 Ostrzegam przed zakupem mieszkania sasiedztwo - bloki komunalne dojscie - sprobojcie dojsc na osiedle po godz. 22 od kobierzynskiej ciemno, zule, wertepy ... jak przyjdzie jesien to trzeba bedzie chyba w gumiakach chodzic w dzien nie jest lepiej bo to jeden wielki plac budowy developer ma w nosie ludzi ktorzy kupili juz mieszkania zagospodarowanie terenu ? ponoc jak skoncza inwestycje ale jak skoncza inwestycje, skoro jeszcze jeden blok maja budowac, a zabrali dzwig ? dodajac rodzynki typu wlasny basen w garazu po opadach miejmy dodatkowo nadzieje ze salwator nie bedzie mial kasy na kolejne bloki , a miasto na nowa ulice (8 polku czy jakos tak) kamerlany bloczek ktory maja budowac bedzie mial piekny widok wprost na nowa ulice :) gdybym dziala kupowal to wybralbym inna lokalizacje, tym bardziej ze salwator wcale tani sie nie okazal p.s. pozdrawiam pracownikow Salwatora tak milo o sobie piszacych komenatrze pochwalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt Re: Salwator Obozowa w Krakowie - ostrzezenie IP: *.biznes.mm.pl 08.08.12, 10:14 dobre ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Salwator Obozowa w Krakowie - ostrzezenie IP: *.play-internet.pl 13.08.12, 11:19 dźwig i to tak wielki napewno nie jest potrzebny do budowy każdego bloku, a ten dodatkowo przeszkadza do dokończenia II etapu, do którego pewnie na dniach będzie można odbierać klucze (zaczęli nawet prace z dojazdem do klatek II etapu) Jaka jest okolica to każdy widział przed zakupem więc po co teraz marudzić mi np. las i wertepy pasują :) a jak zrobią planowaną drogę 8 płk to wartość mieszkań napewno znacznie wzrośnie, wtedy można jes przedać i iść na inne wertepy :) Najbardziej niepokojący jest ten basen na -2 poziomie pierwszego etapu ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: Salwator Obozowa w Krakowie - ostrzezenie IP: 83.1.94.* 13.08.12, 19:07 Witam Sąsiadów II (i I) etapu, dzisiaj dzwoniłem do developera - powiedziano mi, że klucze do II etapu to dopiero październik. I bardzo mi się to nie podoba. Na dodatek, nie będzie możliwości wejścia przed podpisaniem umowy, chociaż takie coś obiecywano! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Salwator Obozowa w Krakowie - ostrzezenie IP: *.play-internet.pl 13.08.12, 19:21 jak to październik? przecież tam już jest prawie wszystko gotowe. Odbiór kluczy opóźnił się ze względu budowy tego małego bloku, wykonawca twierdził, że droga do klatek schodowych mogłaby się osuwać dlatego dopiero teraz zaczynają ją robić. Ale skąd ten termin października? Może w październiku będzie odbiór techniczny i pozwolenie na mieszkanie ale klucze do adaptacji oddadzą wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Twistee Re: Salwator Obozowa w Krakowie - ostrzezenie IP: *.centertel.pl 14.08.12, 10:04 Ja sie juz przyzwyczailem, co pytam to mowia za 2 miesiace bedzie oddane, a za dwa miesiace mowie ze za nastepne dwa miesiace. A kase do banku placic trzeba. Wiec z tym pazdziernikiem to bym byl ostrozny raczej. Oczywiscie mam nadzieje ze wreszcie to oddzadza i chociaz bdzie mozna wpuscic ekipe do wykonczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alwi Re: Salwator Obozowa w Krakowie - ostrzezenie IP: 89.174.214.* 14.08.12, 11:34 Bądźmy poważni - nikt nie odda kluczy do adaptacji bez podpisanego protokołu odbioru... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Salwator Obozowa w Krakowie - ostrzezenie IP: *.205.89.242.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.08.12, 09:40 jakos nie widac postepow pracy w sensie ze kiedys bylo duzo robotnikow rano, a teraz cisza i spokoj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alwi Re: Salwator Obozowa w Krakowie - ostrzezenie IP: 89.174.214.* 14.08.12, 11:43 No to to już by było przegięcie! Co ma podpisanie umowy do wejścia w celach adaptacyjnych?! Mogą i powinni przekazywać do adaptacji dużo wcześniej, niż nastąpi formalne przekazanie własności. I tak już prawdopodobnie niebawem wszyscy wpłacimy całość kwoty, o ile to już się nie stało, czyli sporo wcześniej, niż będziemy faktycznymi właścicielami, więc niech nie udają, że robią komukolwiek łaskę! Bo w traktowaniu klienta z góry to w mojej opinni są chyba w czołówce na rynku. Pytanie tylko, czy nie mylisz podpisania umowy z podpisaniem protokołu odbioru? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Twister Re: Salwator Obozowa w Krakowie - ostrzezenie IP: *.centertel.pl 14.08.12, 13:56 Bylem przed chwila na budowie, cisza jak makiem zasial, z 4 budynkiem nic sie nie dzieje. Widac podganiaja inna robote, od nas kase wzieli to juz sie nie spieszy ... Przykro patrzec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi Re: Salwator Obozowa w Krakowie - ostrzezenie IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.12, 22:44 Ja dowiedziałem się od kierownika sprzedaży, że mieszkania będą oddawane do użytkowania w grudniu 2012. W październiku ma rozpocząć się proces urzędowy - załatwianie pozwoleń itp. W tym czasie moglibyśmy urządzać mieszkania, ale robić tego nie będziemy mogli, bo decyzją zarządu - mieszkania nie będą przekazywane w celach adaptacyjnych. Może jakąś wspólną petycję do developera wyślemy? Z rządaniem wyjaśnień. Mnie też wcześniej obiecywano oddanie mieszkań do adaptacji, mówili mi nawet o czerwcu/lipcu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Salwator Obozowa w Krakowie - ostrzezenie IP: *.205.89.242.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.08.12, 09:38 jaki las ? za chwile zacznie sie budowa kolejnych blokow i tyle bedzie z lasu przed zakupem byla mowa o "zagospodarowaniu terenu" - tylko gdzie to zagospodarowanie jest ? 8 plk ulanow to mozemy nie dozyc bo kasy na to nie ma rownie dobrze mozemy liczyc na metro w krakowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Twister Re: Salwator Obozowa w Krakowie - ostrzezenie IP: *.centertel.pl 19.08.12, 22:49 Ja tam informuje kogo moge, zeby nie dali sie tak kolejni nabierac. Drogi Salwatorze, nie wiem czy wiesz ale jeden zadowolony klient przyprowadzi dwoch nastepnych, a jeden niezadowolony odradzi stu innym. Ja juz jedenj parze odradzilem. Z tego co widze, oklamuja we wszystkim po kolei az strach pomyslec co bedzie dalej. Zaluje ze kupilem, mnie akurat zalezy na czasie a te .... maja to w dupie. A teraz jeszcze informacja ze nie bedzie mozn wykonczyc mieszkania podczas zalatwiania przez nich dokumentow co tez bylo obiecywane. Dziekuje Milym Pania ktore sprzedaja mieszkania za solidne informacje, oby Was tak robiono w Ch... Jak Wy robicie innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: Salwator Obozowa w Krakowie - ostrzezenie IP: *.play-internet.pl 24.08.12, 18:34 Widzę, że III etap jest już na ukończeniu i wiem, że II z III są połączone garażem (wjazd do III etapu na poziom -1 jest przez etap II). Może Salwator chce dokończyć III etap, żeby zrobić jeden odbiór techniczny dla II i III etapu i dopiero wtedy oddać mieszkania do użytkowania? A może przez to, że II z III są połączone to się inaczej nie da? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi Re: Salwator Obozowa w Krakowie - ostrzezenie IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.12, 21:36 Wjazd do III etapu nie jest przez etap II. To jest zupełnie oddzielny wjazd. Wjazd do garażu III etapu jest na poziomie 0 i znajduje się po prawej stronie budynku (patrząc od strony południowo-zachodniej). Salwator zamieścił dziś nowe zdjęcia na stronie i jak wejdziesz sobie w dziennik budowy III etapu to zobaczysz o czym piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: Salwator Obozowa w Krakowie - ostrzezenie IP: *.play-internet.pl 25.08.12, 11:07 Tak wjazd między II i III etapem (w tym miejscu gdzie stał dźwig) to wjazd na poziom 0 ale wjazd do garażu III etapu na poziom -1 jest przez garaż II etapu i o tym wcześniej pisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi Re: Salwator Obozowa w Krakowie - ostrzezenie IP: *.dynamic.chello.pl 27.08.12, 23:37 Z tego co wiem etap III nie ma garażu na poziomie -1. Jedynym dwupoziomym garażem jest ten pod etapem I (i jest to poziom -1 i -2). Z resztą obserwowałem jak robili fundamenty i wylewkę etapu III i nie wiem jak mieliby to zrobić, żeby zmieścić tam garaż podziemny. Szczerze mówiąc myślę, że się mylisz. Ale głowy ściąć sobie nie dam ;-) pozdrawiam mam nadzieję przyszłego sąsiada :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: Salwator Obozowa w Krakowie - ostrzezenie IP: *.play-internet.pl 28.08.12, 19:27 Jestem tego pewien. III etap ma 2 poziomy garażu jeden widoczny nad ziemią i jeden podziemny połączony z II etapem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: Salwator Obozowa w Krakowie - ostrzezenie IP: *.31.64.170.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.08.12, 14:06 Zresztą wejdź sobie na inwestycje - III etap - lista lokali - miejsca postojowe i tam masz 2 poziomy garażowe łącznie z rzutami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etap III Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.play-internet.pl 29.08.12, 17:35 Dlaczego nie korzystamy z forum osiedlowego? Tam będzie nam prościej przeglądać interesujące nas tematy związane z osiedlem. krakow-moj-dom.mojeosiedle.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.connectic.pl 30.08.12, 15:49 Zalogowałem się do tamtejszego forum i nie zauważyłem aktywności. Dzieję się coś tam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.play-internet.pl 30.08.12, 18:10 No właśnie nie wiele się tam dzieje bo wszyscy tutaj piszą, a rzeczywiście tam będzie łatwiej poruszać się po różnych wątkach. Odpowiedz Link Zgłoś
joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie 03.09.12, 15:45 Witam przyszłych sąsiadów. Jeśli ktoś szuka niedrogiej i solidnej ekipy do wykończenia mieszkanka, mogę polecić ekipę, która mi wykańczała mieszkanie na etapie I. Szczegóły mogę podać mailowo: joannaka@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
joannaka Kto szuka ekipy remontowej? 03.09.12, 17:46 Witam przyszłych sąsiadów. Jeśli ktoś szuka niedrogiej i solidnej ekipy do wykończenia mieszkanka, mogę polecić ekipę, która mi wykańczała mieszkanie na etapie I. Szczegóły mogę podać mailowo: joannaka@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwagier Re: Kto szuka ekipy remontowej? IP: *.ghnet.pl 03.09.12, 21:32 Salwatorowi i spółce to już podziękujemy... Odpowiedz Link Zgłoś
joannaka Re: Kto szuka ekipy remontowej? 03.09.12, 21:49 Insynuatorom i osobom ze zbyt bujną/skrzywioną wyobraźnią już dziękujemy... Przepraszam, ale stale ktoś mnie tu obraża, sugerując takie rzeczy. Może zapraszam w odwiedziny, przekona się Pan, że jestem zwykłym zjadaczem chleba i nie pracuję w Salwatorze. Co więcej, walczę w sprawie zalania, itd. A kim Pan właściwie jest? Chyba nie zakupił Pan mieszkania w naszym bloku, skoro mnie Pan nie kojarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka Oddanie II etapu IP: *.ghnet.pl 06.09.12, 19:26 Dzisiaj otrzymaliśmy informację, że zostały rozesłane pocztą terminy odbioru technicznego i rozliczenie finansowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: Oddanie II etapu IP: *.30.3.111.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.09.12, 22:34 Czyli jednak oddają mieszkania do adaptacji? Na kiedy macie odbiór? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T. Re: Oddanie II etapu IP: *.dynamic.chello.pl 07.09.12, 17:11 Odbiór techniczny i oddanie do adaptacji do dwie różne sprawy. Nie oddają mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Twister Re: Oddanie II etapu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.12, 21:54 Robia odbior lokali zeby wziac ostatnia transze a my bedziemy dalej czekac, a przed blokiem nadal sie nic nie dzieje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: Oddanie II etapu IP: *.play-internet.pl 07.09.12, 23:50 Na kiedy jest ten odbiór lokali? Może jednak oddadzą klucze do adaptacji po odbiorze? Jak wszyscy zaczną ich nękać to zmienią zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość DW Re: Oddanie II etapu IP: *.aster.pl 09.09.12, 16:31 Mamy pytanie do mieszkńców z I etapu: Jak Państwo rozwiązali problem niechcianej wody w garażach, bo ten sam problem jest w garażach w etapie II na poziomie -1?; Czy z tego powodu można nie podpisać odbioru technicznego mieszkania? ; Jak wyglądał odbiór techniczny mieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwagier Re: Oddanie II etapu IP: 89.174.214.* 10.09.12, 10:10 Znajomy w innej inwestycji odebrał mieszkanie z garażem, gdzie po jakimś czasie pojawiła się woda (odbierał w zimie, więc wtedy jej nie było i nie wiem) i teraz sądzą się z deweloperem, żeby naprawił to w ramach rękojmii. Wniosek z tego taki, że jeżeli dałoby się to teraz zgłosić i nie podpisać protokołów odbioru, to wszyscy zaoszczędzilibyśmy sobie pięniędzy czasu i kłopotów. Dlatego właśnie osobiście zastanawiam się nad wynajęciem jakiegoś fachowca do odbioru - taki gość powinien wiedzieć czego można, a czego nie można wymagać w tym momencie i może doradzi jak to poprowadzić. A gdyby była chęć, to wspólnie moglibyśmy wynająć jakąś firmę do całej serii odbiorów i wtedy byłoby taniej a i tacy goście by już wiedzieli lepiej jak sytuacja wygląda w tej inwestycji... Czasu niestety jest już niewiele: 2-3 tyg. do odbiorów, więc trzeba by się było szybko zorganizować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek Re: Oddanie II etapu IP: *.biznes.mm.pl 10.09.12, 11:34 a ma może ktoś jakąś firmę z krakowa która zajmuje się profesjonalnymi odbiarami. Wie ktos ile coś takiego moze kosztowac ??? Odpowiedz Link Zgłoś
joannaka Re: Oddanie II etapu 10.09.12, 13:57 Ja kupiłam mieszkanie bez garażu, więc nie wiem dokładnie, jak na obecą chwilę wygląda sytuacja, mam nadzieję, że ktoś bliżej zorientowany się wypowie. Osobiście żałuję, że na odbiór techniczny nie przyprowadziłam ze sobą choćby robotnika, który potem wykańczał mi mieszkanie. Nawet taka osoba jest fachowcem, który potrafi zauważyć, co jest nie tak. No i dopiero po odbiorze technicznym, gdy weszła moja ekipa na remont, stwierdziła: niewymiarowe otwory drzwiowe, nierówną podłogę, rowki i wgłębienia na suficie (prawdopodobnie od nieostrożnego ściągania folii), awarynjy grzejnik. Co prawda nawet po odbiorze technicznym można jeszcze zgłaszać ewidentne uchybienia, ale tak czy siak musi to stwierdzić ktoś znający się na rzeczy. Był jeszcze taki numer, że oddano mi mieszkanie bez progu (przy drzwiach do mieszkania). Na dodatek, gdy już ten próg przyniósł ktoś z ekipy salwatora, nakazał mojemu robotnikowi jego przycięcie - gdy już byłprzyklejony na płytkach (!)Na szczęście mój robotnik się nie zgodził, twierdząc, że na to jest gwarancja, a gdyby on to zrobił to może coś pęknąć i stracimy gwarancję. Także myślę, że odbiór z osobą znającą się na rzeczy jest bardzo dobrym pomysłem. Warto też znać normy budowlane (np. do ilu milimetrów podłoga ma prawo byc nierówna, itp.). W moim przypadku, mimo, że potem zgłosiłam te odchyłki kierownik budowy stwierdził, że są w normie... Można jeszcze mieć nadzieję, że na kolejnych etapach nie będzie już takich niedociągnięć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek Re: Oddanie II etapu IP: *.biznes.mm.pl 10.09.12, 11:54 no to ok, czekamy na info. ja jestem poza krakowa i moge liczyć tylko na wujka google albo na informacje od was (forum) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re: Oddanie II etapu IP: *.ghnet.pl 19.09.12, 20:08 Czy ktoś miał już może odbiór techniczny w II etapie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.31.23.46.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.09.12, 12:02 teraz na obozowej jest nowy sport - jak uniknac podpitych zuli i gowniarzy z osiedla socjalnego kontakt z nimi po ciemku bywa nieciekawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.10.12, 19:12 Żuli bym się nie bał. Gorzej z małolatami, którzy w mgnieniu oka mogą "upiększyć" elewację budynków grafiti albo innymi cudeńkami. Może w przyszłości my, mieszkańcy, złożymy się na ogrodzenie i zamykaną bramę wjazdową do osiedla? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka Ogrodzenie IP: *.kielce.vectranet.pl 03.10.12, 19:19 Szczerze mówiąc, myślę, że dla współnego bezpieczeństwa, ogrodzenie byłoby najlepszym pomysłem. Nie wiem tylko, czy jest ono fizycznie i prawnie możliwe, ze względu na przeróżne służebności, do jakich jesteśmy zobowiązani aktem notarialnym. Ale może dałoby się ogrodzić sam blok, nie blokując służebności do swobodnego przejścia, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alwi Re: Ogrodzenie IP: *.ghnet.pl 03.10.12, 20:49 Prawdopodobnie spokojnie można zaprojektować tak ogrodzenie, żeby nie ograniczyć żadnych służebności. Np. droga od południowej strony wraz z parkingiem spokojnie mogłyby pozostać poza ogrodzeniem. Podobnie z dojazdem do garaży podziemnych, a jedynie stawiając bramę ograniczającą dostęp do północnej strony posesji, wejść do klatek, itp. Takie ogrodzenie chroniłoby także znacznie mieszkańców parterów przed odwiedzaniem balkonów przez nieproszonych gości. Musimy jednak poczekać do czasu ostatecznego podziału działek oraz zawiązania się wspólnoty, a obie te rzeczy jeszcze trochę zajmą... PS: Jak tam odbiory? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka Ogrodzenie i oświetlenie wokół bloku i parkingu IP: *.kielce.vectranet.pl 03.10.12, 21:07 To wspaniale, że nie byłoby z tym większego problemu. O ile sobie przypominam, wspomniałam naszej Pani z LBH o ogrodzeniu, ale od razu odpowiedziała, że to wykluczone. Miło słyszeć, że jednak nie... Myślę, że ogrodzenie to najważniejsza rzecz... Niestety, nasze osiedle nie ma szans być w całości ogrodzone, jak to teraz jest prawie wszędzie, nie wiem czemu, ale w planach nie było ogradzania terenu. Ponadto, kto to widział, by parking również nie był ogrodzony... A tak prz okazji, czy ni eprzeszkadza Wam, że tak ciemno jest wokół bolku I etapu i na PARKINGU??? Przecież z samocnodu do bloku strach jest przejść już od godziny 19-tej!! Dlaczego nie ma oświetlenia z prawdziwego zdarzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1 etap Re: Ogrodzenie i oświetlenie wokół bloku i parki IP: *.31.45.183.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.01.13, 15:59 absolutnie nie chce mieszkac w zamknietym getto tym bardziej ze dzialka na ktorej stoi budynek (juz po podziale) bedzie niewiele wieksza niz sam blok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka Re: Ogrodzenie i oświetlenie wokół bloku i parki IP: *.kielce.vectranet.pl 16.01.13, 18:56 A ja jestem z I etapu i osobiście wolałabym mieć teren ogrodzony. Przecież w Krakowie włamania są na porządku dziennym. Wiem, że ogrodzenie dla "dobrego fachowca" to żaden problem, ale zawsze to jakaś bariera... Aczkolwiek dobrze byłoby zrobić jakieś estetyczne i najlepiej przezroczyste ogrodzenie, by zieleń była też widoczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Ogrodzenie i oświetlenie wokół bloku i parki IP: *.dynamic.chello.pl 16.01.13, 19:12 Betonowy płot jest bo: - ponoć był w zagospodarowaniu terenu i tylko od strony południowej (czyli nie będzie ogrodzone całe osiedle) - akurat najładniejszej strony :( współczuje komuś kto kupił parter. - jest ze względów finansowych (oszczędności ) - z tego co się orientuje z siatki byłby tańszy i szybszy w budowie, ale ... oznajmiono mi że musi płot być "pełny" - nie wiem czemu. z ciekawości nie można go pomalować bo jest pokryty "specjalnym" impregnatem. można co najwyżej pnącza posadzić. nie wiem ale w krk nie spotkałem się z takim obrzydlistwem jakie stawiają. czy możemy wpłynąć na nich - przez np wspólnotę mieszkaniową - choć w #1 jest Salwator wiec mają pewnie większość. co rusz to nowość i co raz gorzej :( PS. ponoć była straż i odebrała częściowo ppoż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka Re: Ogrodzenie i oświetlenie wokół bloku i parki IP: *.kielce.vectranet.pl 16.01.13, 19:45 rzeczywiście, z siatki byłby idealny a tak, rzeczywiście pozostaje chyba bluszcz zasadzić, aby trochę zieleni było.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Ogrodzenie i oświetlenie wokół bloku i parki IP: *.218.217.178.ip4.netico.pl 17.01.13, 10:55 dobry pomysł z tym bluszczem, ale chyba będziemy musieli sami posadzic, bo na Salwator nie liczyłabym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka Bluszcz rośnie na dziko IP: *.kielce.vectranet.pl 17.01.13, 11:28 Agadza się... Ale to naprawdę nie jest wielki koszt, możemy się prywatnie zrzucić, albo powierzyć to zarządcy (ale wtedy najmie ogrodnika, kupią sadzonki, i za wszystko policzą słono...). Najlepiej będzie wziąć taką sadzoneczkę np. z lasu, często widać oplecione bluszczem drzewa, nawet nie ma co kupować i dokładać kosztów bo podejrzewam, że jeszcze nie raz będziemy na coś musieli wyłożyć z własnej kieszeni.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caps Re: Bluszcz rośnie na dziko IP: *.scansafe.net 17.01.13, 12:02 ja bym sie bardziej skupil na terminie oddania mieszkania niz na plocie, bo dzis slyszalem o wersji marcowej juz.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alwi Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 03.10.12, 20:38 Jak najbardziej popieramy taką inicjatywę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BG Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 11.10.12, 00:20 Czy ktoś może otrzymał juz kolejne polecenie wołacenia raty w III etapie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.181.180.182.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.10.12, 16:24 Umyli prawie wszystkie okna w II etapie, zostało tylko kilka mieszkań na poziomie 0. Pewnie lada dzień oddadzą nareszcie te mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.motorola-solutions.com 23.10.12, 15:48 a jak wrazenia po odbiorze technicznym? u mnie okna i drzwi balkonowe byly zle zamontowane i brakowalo gniazdka TV, domofonu itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 91.196.215.* 27.10.12, 15:55 Witam, U nas też małe braki ale ... drodzy sąsiedzi z etapu II z Klatki 1 mamy pytanie czy dostaliście już klucze do adaptacji, bo byliśmy ostatnio pod blokiem i już widzieliśmy ekipy w dwóch mieszkaniach - ściany już pomalowane i kuchnie montowane. My pytaliśmy o klucze i najwcześniej grudzień a tu już de facto nie którzy już maja wykończone mieszkania - a prądu i pozwoleń nie ma - o co chodzi?- znajomości - dajcie znać jak wiecie czemu tak się dzieje że inni mogą już wykańczać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.31.103.144.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.10.12, 15:52 Może trzeba ponownie przedstawić Salwatora UOKiKowi? Wszystkie transze pobierali od Nas z dużym wyprzedzeniem tzn. zgodnie z postępem prac ale z dużym wyprzedzeniem niż zakładał plan prac przedstawiony w umowie. Wszyscy chętnie płaciliśmy z nadzieją, że wcześniejsza wpłata = wcześniejsze otrzymanie kluczy do mieszkań. Finał jest taki, że pieniądze dawno zabrali, budynek od dawna stoi gotowy (udają, że nie i cały czas udają, że coś przy nim dłubią, a gdyby chcieli to dawno by oddali) więc z jakiego powodu zależy im na oddaniu nam kluczy do adaptacji??? Skoro potrafili brać kasę za kolejne transze kilka miesięcy wcześniej to cvczemu nie oddają mieszkań kilka miesęcy wcześniej??? Czy ktoś może mi wytłumaczyć jaki mają w tym cel? Jeśli nie zależało im na wcześniejszym oddaniu bydynku to mogli nie nadganiać tak prac, nie brać od nas wcześniej pieniędzy itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.12, 21:56 mnie interesuje dlaczego nic nie dzieje się w sprawie poprawek po pierwszych odbiorach (tzn. te prace nie są wykonywane) i dlaczego istnieją równi (ci co muszą czekać) i równiejsi (czyli ci, którzy już sobie spokojnie adaptują mieszkania) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiedzi Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.eu 29.10.12, 18:10 Wg developera przekazywanie mieszkań do wykańczania rozpocznie się po pozwoleniu na użytkowanie - a widzieliśmy jak w pierwszej klatce na 3 i 5 piętrze świecą się światła, kiedy robotnicy już tej porze (po 18) już nie pracują. poza tym widzieliśmy jak panowie wynoszą gruz do auta - jakby to byli pracownicy to by wyrzucali do kontenera - więc raczej drodzy sąsiedzi już ktoś jest równiejszy niż pozostali którzy muszą czekać na pozwolenia. myślicie że jest jakieś wyjście z tej kiepskiej sytuacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 29.10.12, 18:28 My byliśmy na budowie w niedzielę koło godziny 14 i widzieliśmy dwa samochody osobowe wyjeżdżające z garażu podziemnego w etapie II. Z jednego samochodu wysiadła młoda para i ręcznie zamykali bramę garażową. Na robotników nie wyglądali. Wygląda na to, że cześć osób już ma wstęp i może sobie spokojnie urządzać mieszkania, a my dalej czekamy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.play-internet.pl 29.10.12, 18:46 Może klucze dostali Ci, którzy nie mieli zastrzeżeń przy odbiorze? Nic nie zgłosili to odrazu dostali klucze? A macie w umowie, że developer nie wyklucza możliwości oddania mieszkań do adaptacji przed otrzymaniem pozwolenia na użytkowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 173.242.116.* 29.10.12, 21:02 "Może klucze dostali Ci, którzy nie mieli zastrzeżeń przy odbiorze? " - NIE - w biurze powiedzieli że dopóki nie będzie pozwolenia straży itd nikt nie dostanie kluczy na adaptację i nie ma pozwolenia bo pytałem - najwcześniej grudzień - może... Developer powiedział jasno nie ma pozwoleń -> nie ma adaptacji - a że ktoś ma to polska rzeczywistość - plecy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.12, 23:32 Wystarczy zapytac kierownika budowy lub kogokolwiek na budowie, ktorzy mowia ze czesc osob juz wykancza mieszkania. A Salwator w zywe oczy klamie ze nic o tym nie wie. Ciekawe z czym jeszcze OSZUKUJA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.kielce.vectranet.pl 04.11.12, 06:07 W takim razie, czy OFICJALNIE jeszcze nikt nie powinien dostać kluczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.12, 08:57 Gość portalu: joanna napisał(a): > W takim razie, czy OFICJALNIE jeszcze nikt nie powinien dostać kluczy? dokładnie tak, nikt nie powinien otrzymać jeszcze kluczy, a mimo to już są takie osoby - realny termin jaki się z tego wyłania to grudzień z naciskiem na drugą połowę - jak tak dalej pójdzie zamieszkamy u siebie po Nowym Roku :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joan Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.kielce.vectranet.pl 04.11.12, 10:19 To faktycznie bardzo nie fair. Jedyne rozwiązanie jakie widzę to sprawdzić numery mieszkań, które mimo wszystko już mają klucze i dopytać u dewelopera, dlaczego tak się dzieje i samemu też dostać klucze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.31.22.192.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.11.12, 21:11 ja bym powiedział raczej, że wszysco którzy chcą powinni już otrzymać klucze, a nie że nikt ich nie powinien dostać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.kielce.vectranet.pl 04.11.12, 22:06 zgadza się, ale chyba istnieją jakieś normy, zasady oddawania mieszkań i powinny one być przestrzegane równorzędnie dla wszystkich kupujących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 91.196.215.* 05.11.12, 21:49 Witam. Dowiedzialem sie ze mieszkanie w pierwszej klatce na 5tym pietrze jest wykanczane za zgoda prezesa. Tak mi powiedzieli w biurze. Czyli kto ma znajomosci ten ma klucze. Ja niestety musze czekac i to mnie boli bo 3 miesiace wczesniej szla budowa wedlug informacji ktore otzrymywalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 91.196.215.* 05.11.12, 21:53 Powinno byc sprawiedliwie dla wszystkich. Albo nie ma zgody i wszyscy czekamy albo mazemy adaptowac. Powinno byc fair. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.kielce.vectranet.pl 05.11.12, 22:43 Pamiętam, że na I etapie też roboty szły z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem, skutkiem czego dużo wcześniej wypłaciliśmy deweloperowi wszystkie transze kredytu, ale i tak odbiory mieliśmy później, niż się spodziewaliśmy, i też w grudniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.play-internet.pl 06.11.12, 10:43 Nie powinno tak być! Wygląda na to, że Salwator świadomie działa na niekorzyść kupujących. Przez takie działania developrea wszyscy spłacamy dużo więcej samych odsetek od kredytu. Każdy miesiąc zwłoki od kredytu 200tys to z ubezpieczeniem prawie 1300zł miesięcznie które płacimy za zwłokę salwatora. Zbierzmy więcej osób i zróbmy z tym porządek! Gdzie mżemy to zgłosić? Do UOKIKu? Myślę, że chętnie przyjżą się temu dlaczego jedni klienci są równi a inni równiejsi i temu dlaczego budowa idzie dużo szybciej a mieszkania są oddawane z ogromnym opóźnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.kielce.vectranet.pl 06.11.12, 11:02 Zgadza się, nie potrzebnie dochodzą klientom dodatkowe, SPORE koszty. Ale mnie marwi też co innego, mamy co miesiąc bardzo wysokie opłaty za samo zarządzanie częścią wspólną... Czy ktoś widzi jakieś szanse, by je zmniejszyć? Kiedy można zmienić zarzadcę (na tańszego)? Czy są wśród nas prawnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gzym Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 83.1.94.* 06.11.12, 21:02 A dodatkowo ponosimy koszty mieszkania NIE NA SWOIM! Przecież to kosztuje nie mało! Ciekawe, czy nasi "dobroczyńcy" wiedzą o pracach wykonczeniowych, czy zaczną się nimi interesować, gdy co miesiąc będzie opłata "za opiekę" (zarządzanie nieruchomością wspólną). A propos opłat - czy wie ktoś coś o firmie dostarczającej internet. Czy to prawda, że jest monopol? Czy są jakieś inne konkurencyjne oferty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka Internet IP: *.kielce.vectranet.pl 07.11.12, 00:02 Owszem, bardzo szybko będą pobierane opłaty comiesięczne... Co do internetu, rzeczywiście jest monopol... Jest to firma Telnet, znalazłam w necie ich ofertę www.telnet.krakow.pl/wp-content/uploads/2012/09/indywidualna.pdf To samo z telewizją, ale nie znalazłam w tej chwili oferty. Podobno po zawiązaniu wspólnoty przysługuje nam prawo do zmiany dostawcy, ale zdaje się trzebaby płacić dzierżawę Telnetowi, bo kable są TELNETU... Chyba, że się mylę?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawiedzony Re: Internet IP: *.dynamic.chello.pl 07.11.12, 17:37 Gość portalu: joannaka napisał(a): > Owszem, bardzo szybko będą pobierane opłaty comiesięczne... Co do internetu, rzeczywiście jest monopol... Jest to firma Telnet, znalazłam w necie ich ofertę rel="nofollow">www.telnet.krakow.pl/wp-content/uploads/2012/09/indywidualna.pdf nie no wypas :( 77 zł za 14MB/s (podczas gdy UPC daje 30MB/s za 63 zł) - w niższych opcjach nie ma nawet zewnętrznego ip - myślałem, że te czasy należą do zamierzchłej przeszłości - ten Telnet to jakiś dinozaur i trzeba będzie się z nim męczyć dwa lata, bo pewnie na taki okres ma wyłączność alternatywy: 1. Neostrada z gniazdka telefonicznego - 49 zł za "do 10MB" plus 21 zł za zawieszony telefon czyli 70 zł 2. Internet komórkowy - od 10 zł w zależności od opcji różnie u równych opów, zasięg sprawdzimy na własnej skórze - wg mnie nie nadaje się to na internet domowy niestety ze względu na limity transferu co do tv oferty nie znam, ale nie spodziewałbym się rewelacji, alternatywą są platformy cyfrowe, ale do tego trzeba mieć talerz (jak tylko zawieje i spadnie śnieg to jest problem) u poprzedniego deva u którego mieszkałem było to samo: dwa lata męczarni z formą uduś (był to GHNet) i później wejśćie UPC i koniec problemów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka Re: Internet IP: *.kielce.vectranet.pl 07.11.12, 17:50 O ile pamiętam, gdy brało się internet wraz z telewizją Telnet miał jakąś promocyjną ofertę, ale też nie rewelację. Mam pytanie: gdyby zrezygnować z Telnetu po umownym okresie to zdaje się, aby korzystać z innej kablówki trzeba będzie i tak dzierżawić łącze z Telnetu, prawda? Jeśli to ma być ten najniższy abonament, to wynosi on 9 zł. Niby niewiele, ale zawsze...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawiedzony Re: Internet IP: *.dynamic.chello.pl 07.11.12, 19:43 Gość portalu: joannaka napisał(a): > Mam pytanie: gdyby zrezygnować z Telnetu p > o umownym okresie to zdaje się, aby korzystać z innej kablówki trzeba będzie i > tak dzierżawić łącze z Telnetu, prawda? raczej nie, pewnie jest tak, że telnet w zamian za wybudowanie okablowania w bloku otrzymał wyłączność na świadczenie usług czyli do tego czasu nie będzie na bloku innych operatorów kablowych, później ta infrastruktura jest własnością wspólnoty która może ją udostępnić komu chce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka Re: Internet IP: *.kielce.vectranet.pl 07.11.12, 19:48 a, skoro tak, to dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gzym Re: Internet IP: 83.1.94.* 07.11.12, 23:15 Dzięki za info o internecie. Natomiast co do zrezygnowania później z usług i liczenia na własną wspólnotę, to chyba też mamy wpisane do umów, że przez dwa lata jest firma narzucona. W sprawie tv pocieszające jest to, że zanim wprowadzimy się do mieszkań, to ona się skończy i zostanie "tylko" sieć. I bardzo dobrze, bo nie ma tam co oglądać. Pozdrawiam sąsiadów:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka Re: Internet IP: *.kielce.vectranet.pl 08.11.12, 06:06 Obawiam się, że telewizja się nie skończy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etap 1 Re: Internet IP: 91.196.215.* 11.11.12, 22:47 Niestety Neostrada nie wchodzi w opcje, bo nie ma do blokow dociagnietych kabli telefonicznych, wiec zostaje tylko Telnet(internet droga radiowa! Slaby!). Narazie nikt nie jest zainteresowany doprowadzeniem swiatlowodow do nazych blkow, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Internet IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.12, 19:36 Gość portalu: etap 1 napisał(a): > Niestety Neostrada nie wchodzi w opcje, bo nie ma do blokow dociagnietych kabli > telefonicznych jak to nie ma kabli? bez jaj... po co w takim razie jest instalacja telefoniczna w lokalach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.12, 01:31 u nas w blokach przy Zdunów jest UPC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: upc Re: Internet IP: *.ghnet.pl 13.11.12, 21:22 taaaa, przy Zdunow macie UPC na starych kablach bo to wykupiony GHnet ktory blokuje sporo portów. Np. platforma steam nie dziala i nie wiadomo co jeszcze. Dziekuje, wszystko byle nie to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.12, 23:40 akurat w naszych blokach jest na światłowodach:0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alwi Re: Internet IP: 151.193.220.* 14.11.12, 23:57 Za całe 10zł (jednorazowo) można było wykupić w GHNet publiczne IP z odblokowanymi wszystkimi portami, więc chyba jednak nie jest tak źle z tą siecią... ;) (steam śmiga) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka Czy mogę prosić o szczegóły? IP: *.kielce.vectranet.pl 15.11.12, 07:01 Czy mogę prosić o wyjaśnienie, o co chodzi i co nam to daje? Czy ta opcja jest w Telnecie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alwi Re: Czy mogę prosić o szczegóły? IP: 151.193.220.* 15.11.12, 15:29 Chodziło mi o to, że sieć UPC oparta o infrastrukturę dawnego GHNet (a później Aster) na terenie Borku Fałęckiego wcale nie odstaje od sieci w innych częściach miasta. Dotyczyło to tylko UPC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka Re: Czy mogę prosić o szczegóły? IP: *.kielce.vectranet.pl 15.11.12, 15:33 Rozumiem. Czyli w naszych blokach na Obozowej (od salwatora) jesteśmy skazani tylko na Telnet, tak?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Internet IP: *.play-internet.pl 10.04.13, 00:17 Witam, Ma ktoś internet od tego narzuconego dostawcy? jak to się sprawuje? A może zainstalował ktoś neostradę?! anie jedno ani drugie rozwiązanie do mnie nie przemawia ale chyba nic innego nie pozostaje jak rozumiem z wcześniejszych wpisów... Uprzejmie dziękuję za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iktorn Re: Internet IP: *.centertel.pl 10.04.13, 18:10 Gość portalu: Przemek napisał(a): > Witam, > Ma ktoś internet od tego narzuconego dostawcy? jak to się sprawuje? > A może zainstalował ktoś neostradę?! anie jedno ani drugie rozwiązanie do mnie > nie przemawia ale chyba nic innego nie pozostaje jak rozumiem z wcześniejszych > wpisów... na bloku ma się pojawić też citypartner - też na razie radiówka, ale przynajmniej tańsza niż telnet, podobno światłowód do bloku dopiero w przyszłym roku, kiedy dojdą kablówki nie mam pojęcia, w czwartek będzie więcej szczegółów, jeśli chodzi o neostradę, to najbliższy DSLAM jest na ul. Lubostroń, czyli pewnie opcja jaką będą oferowali do "do 10 mb" czyli zupełnie bez szału - na dodatek gniazdko a raczej druty do telefonu są w przedpokoju koło domofonu, więc trzeba by tam stawiać router, jeśli oferta z tv to trzeba by od tego routera ciągnąć kabel lan do dekodera, a sygnał z anteny (albo zbiorczej na bloku albo osobnej z balkonu) w przypadku orange o multiroomie można zapomnieć wygląda na to, że obecnie najrozsądniejszym rozwiązaniem jest wzięcie citypartnera/telnet osobno abo na jakąś platformę cyfrową z własną anteną na balkonie (jeśli ktoś chce multirooom) - jeśli nie chce się multiroomu to do abo platformy cyfrowej doliczamy 9 zł miesięcznie za abonament antenowy płatny telcomowi, czy administracji jakimś rozwiązaniem jest również internet mobilny, ale po południowej stronie bloku wewnątrz lokali zasięg jest bardzo słaby, tak słaby, że trzeba na balkon wychodzić żeby pogadać (sprawdzone na kartach plusa i orange) więc trzeba by dodatkowo wystawić antenę na balkon dopóki nie wejdzie jakaś kablówka (np. UPC) trzeba będzie kombinować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.centertel.pl 08.11.12, 12:53 Oficjalnie tak, nikt nie powinien dostac kluczy. Ale sa rowni i rowniejsi, czesc osob juz robi, a reszcie salwator mowi ze nikt nic nie robi. Absurd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy w sprawie internetu IP: *.dynamic.chello.pl 19.11.12, 17:45 Rzut oka na naklejki przy wejściu do budynku I Telewizja: zdaje się zbiorcza antena satelitarna ustawiona na hotbirda, czyli do czasu pojawienia się na bloku kablówki (czyli dwa lata) można podpisać z jakim się chce opem (Cyfra, N, Orange). Internet: wspominana wyżej forma Telnet, która ma wyłączność na świadczenie usług przez dwa lata - niech się wypowiedzą jak działa ten net ludzie, którzy mają już podpisane umowy. Prawdopodobnie technologia radiowa, więc to syf. Poniżej druga nalepka z Citypartner, oferta na internet, ale chyba też tylko radiowy. Ogólnie jeśli nie będzie się dało założyć neostrady z gniazdka telefonicznego to lipa straszna, dwa lata męczarni. Poniżej fotka nalepki i.imgur.com/wMQ0M.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka telewizja IP: *.starachowice.vectranet.pl 20.11.12, 16:01 Telnet i Telcom mają wspólną ofertę dla naszych bloków, w pakiecie internet + tv wychodzi chyba trochę taniej. O ile pamiętam, aby wziąć cyfrę + trzeba podpisać umowę z Telcomem - bo kable są chbya ich - i wtedy wygląda to tak, że płaci się abonament Cyfry + i dodatkowo miesięczny najniższy abonament do Telcomu (chyba 9 zł)... Jeśli się mylę, proszę mnie skorygować :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiedy Re: telewizja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.12, 20:59 Jakies newsy odnosnie terminu odbioru etapu 2? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy etap Re: telewizja IP: 83.1.94.* 25.11.12, 00:26 Twierdzi się, że wszystkiemu winien Tauron, który nie przyłączył prądu. Ma to nastąpić już, już (już był w ogródku - to o nas - i witał się z gąską). A potem jeszcze odbiór budowlany, strażacki, i nie wiem jeszcze jaki. A potem my, którzy mamy już dość czekania i marnowania czasu, i pieniędzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy etap Re: telewizja IP: 83.1.94.* 29.11.12, 20:20 2 etap i cisza. Wiecie coś o przekazaniu mieszkań? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomo Re: telewizja IP: *.mmpnet252.tnp.pl 29.11.12, 20:26 podobno przed świętami mamy dostać klucze.... zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: telewizja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.12, 14:48 Rozmawiałem wczoraj z kierownikiem sprzedaży SM Salwator. Powiedział, cytuję "nie byłbym takim optymistą, że klucze będą przed świętami". Gość przynajmniej nie mydli oczu jak reszta kłamców. Nie wierzcie w obietnice bez pokrycia. Spójrzmy na realia: skoro nie ma jeszcze prądu, to nie ma najmniejszej opcji, ze klucze będą przed świętami. Zwykle po odbiorze strażackim (który następuję po podpięciu wszystkich mediów, a tych jak wiadomo nie ma jak dotąd), urzędom zajmuje 4-6 tygodni wydanie pozwolenia na użytkowanie + 2 tygodnie czas na odwołania. No i jeszcze samo przekazywanie kluczy - to też nie będzie trwało 1 dzień, tylko pewnie z tydzień. Łącznie 8 tygodni wychodzi minimum. Reasumując: zakładając, że między świętami i po nowym roku wszyscy pracują na pełnych obrotach, to klucze będą pod sam koniec stycznia. I to jest wariant optymistyczny... Niestety kłamstwo i polskie procedury w parze oznaczają dizaster. I teraz prywata: jestem już tak zły na Salwator, ściemy sprzedawców i nawet prawników (negocjowałem umowę i w komentarzach prawników do dziś mam zachowane, cytuję "Wszystko wskazuje na to, że mieszkania będą oddawane w III kwartale 2012)", że aż odechciało mi się tam mieszkać. Brak pozwoleń na wykańczanie mieszkań, zbywanie ludzi, nieodbieranie telefonów i nawet nieoddzwanianie. Po prostu szok! Ta inwestycja nie powinna nazywać się "Mój dom" tylko "Nasz dom. Twój kredyt". Pozdrawiam - mam nadzieję, że kiedyś będziemy się z tego śmiać przy wódce :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: telewizja IP: *.dynamic.chello.pl 30.11.12, 19:32 Gość portalu: Sąsiad napisał(a): > Spójrzmy na realia: skoro nie ma jeszcze > prądu, to nie ma najmniejszej opcji, ze klucze będą przed świętami. Zwykle po > odbiorze strażackim (który następuję po podpięciu wszystkich mediów, a tych jak > wiadomo nie ma jak dotąd), urzędom zajmuje 4-6 tygodni wydanie pozwolenia na u > żytkowanie + 2 tygodnie czas na odwołania. No i jeszcze samo przekazywanie kluc > zy - to też nie będzie trwało 1 dzień, tylko pewnie z tydzień. Łącznie 8 tygodn > i wychodzi minimum. pytanie dlaczego nie ma tych mediów, w biurze sprzedaży zwalają winę na Tauron, że niby nie ma teraz pracowników do podpięcia (co jest oczywistą bzdurą, bo sprawdziłem to dzwoniąc do działu rozwoju RE Podgórze - odbiory i podłączenia są wykonywane na bieżąco, nie ma żadnych przestojów) i teraz pojawia się pytanie: dlaczego dev zwleka z załatwieniem tych spraw i co tak naprawdę się dzieje? na to pytanie powinni nam odpowiedzieć pracownicy, a raczej zarząd spółki w umowach notarialnych jest zawarty termin przekazania kluczy do końca br. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wkur..ony Klucze do drugiego etapu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.12, 23:20 Nie jade tam bo moglbym kogos pobic, wszelkie tlumaczenia sa bez sensu, poniewaz powinni oddac 2 etap i dopiero sie brac za nastepne, a tu 3 etap pieknie wykonczony czeka. No ch... bombki strzelil ku... jego mac. Chce ktos kupic lokal w 2 etapie? W gratisie dorzuce szkolenie handlowe pt " jak wyruchac klienta" tzn wizyta w Salwatorze. Oddawac klucze, chcemy tak jak inni juz wykanczac mieszkania!!!!! I przestac klamac!!!!! Tylko w Polsce takie bajzle albo amber goldy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puzon Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.ghnet.pl 02.12.12, 19:15 Spokojnie, nie jesteście jedyni wyrolowani przez Salwator. I życzę Wam, żeby to nie był początek, bo są wyjątkowo bezczelni w rolowaniu mieszkańców. Na ul. Stańczyka na osiedlu Future City okazało się, że Salwator wespół z Arką sprzedali plac zabaw, który aż do teraz widnieje w folderach reklamowych i na ich stronie internetowej również. Nie mówiąc, że w opisie osiedla na stronie również znajdowała się informacja o placu zabaw (już zniknęła). Dodatkowo Salwator sam sobie przegłosował na poczatku istnienia osiedla ustawę o możliwości sprzedaży miejsc postojowych wokół bloków i właśnie teraz po 3 latach ostrzy sobie na nie powaznie zęby (chodzi o miejsca na świeżym powietrzu, nie słyszałem o czymś takim w Kraku, nie mam pojęcia, gdzie będą parkować Ci, dla których zabrakło miejsc w garażach podziemnych). Obecnie chcą sprzedać te miejsca innemu developerowi (!!!), który buduje się w pobliżu. Salwator to typki spod ciemnej gwiazdy, są niezwykle kreatywni i łaczy ich m.in osoba doradcy prawnego, który doradzał, jak puścić z torbami ludzi, którzy zainwestowali w Leoparda. Ciekawe, co zaplanowali na Obozowej, w Future City wszystko wychodzi z czasem. A chodzi o to, jak ostro wydoić mieszkańców. Ostrzegam Was, zastanówcie się dwa razy, zanim cokolwiek z nimi podpiszecie, oni planują działania i przekręty do kilku lat wstecz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.kielce.vectranet.pl 02.12.12, 19:29 Jezus Maria... Nie powiem, przestraszyłam się. U nas na I etapie na razie wszystko wydaje się OK, poza tym, że dosyć drogie mamy opłaty za zarządzanie częścią wspólną. Ale może to w Krakowie normalne?... Jak coś wyda się Wam podejrzane, dajcie znać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy etap Re: Klucze do drugiego etapu IP: 83.1.94.* 02.12.12, 21:13 Zajrzałem do umowy i w par. 3 jest taki zapis: 1. Strony ustalają termin wybudowania Budynku na IV kwartał 2012 roku Przekazanie Lokalu nastąpi po wybudowaniu Budynku pod warunkiem rozliczenia całej Ceny Sprzedaży. 2. Wskazany w ustępie 1 powyżej termin wybudowania Budynku może ulec zmianie wyłącznie w przypadku: a) wystąpienia warunków atmosferycznych utrudniających lub uniemożliwiających prawidłowe prowadzenie robót budowlanych - z tego powodu termin ukończenia może ulec zmianie o okres nie dłuższy niż dwa miesiące kalendarzowe, b) rozwiązania umowy o roboty budowlane zawartej z generalnym wykonawcą lub zaprzestania przez generalnego wykonawcę prowadzenia robót budowlanych objętych umową o roboty budowlane –z przyczyn od Sprzedającego niezależnych- z tego powodu o okres konieczny do zawarcia umowy o roboty budowlane z nowym przedsiębiorcą budowlanym lub okres konieczny do wznowienia robót budowlanych przez generalnego wykonawcę, c) wydania przez organy państwowe wykonalnych orzeczeń uniemożliwiających lub utrudniających prowadzenie robót budowlanych - z tego powodu o okres obowiązywania tychże orzeczeń, Cena Sprzedaży (wielką literą) została wpłacona. Pkt. a (warunki atmosferyczne) nie dotyczy, bo objekt już stoi; pkt. b (zejście z budowy firmy) nie dotyczy, bo została ukończona; pkt. c (orzeczenia) odnosi się do prowadzenia robót, a te są ponoć skończone. Jestem na siebie zły, że nie ma w umowie konkretnej daty (nawet 31 XII), a jest enigmatyczny IV kwartał. Być może firma zalega z płatnościami dla wykonawcy. Nie wiem. Co do miejsc parkingowych - w umowie jest wspomniana służebność, nie zaś własność developera. Ale że developer robi nas na szaro dobrze widzimy. Pytania - czy może wiecie coś o usunięciu stwierdzonych przy odbiorze technicznym wad? Czy w dalszym ciągu prowadzone są "tajne"/"poufne" prace wykończeniowe? Zamiast cieszyć się na Święta pod nowym adresem nie wiem, czy przedłużyć umowę o mieszkanie (tzn. to pewnie wiem, ale o ile?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puzon Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.ghnet.pl 03.12.12, 10:18 Czy macie w aktach notarialnych zapis o narzuconym przez Salwator Zarządcy? Jeśli tak, to na bank również coś na Was przygotowują, Zarządca słuzy przez lata do kontrolowania osiedla przez Sawator i zarabiania na mieszkańcach (np. poprzez liczenie głosów w sprawie uchwał osiedlowych w zaciszach salwatorskich gabinetów, tym samym przejdą te ustawy, które uderzą w mieszkańców). Na ul. Stańczyka Salwator teraz chce sprzedać miejsca postojowe pod blokami innemu developerowi, 100 osób zostanie z autami bez mozliwosci parkowania gdziekolwiek. W Future City na Bronowicach to wszystko wychodzi z czasem i przestaje się robić różowo. Sytuacja z placem zabaw odebranym dzieciom i zamknietym obecnie na cztery spusty również swiadczy o tym, kto kieruje Salwatorem i jakie ma priorytety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.kielce.vectranet.pl 03.12.12, 10:26 Słów brakuje... Tak, mamy w aktach notarialnym zapis o narzuconym przez Salwator Zarządcy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puzon Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.ghnet.pl 03.12.12, 13:28 No to jedno jest pewne: przy tym Zarządcy mi.in jakiekolwiek usterki deweloperskie nie doczekają się naprawy, nie liczcie na to, dodatkowo Salwator na pewno ma już na Was rozmaite haki, które ujawni z czasem, po sprzedaży większości mieszkań. Ich doradca prawny doradzał Leopardowi, ostrzegam Was. Salwator na poczatku jako własciciel większości mieszkań będzie przegłosowywał różne ustawy wspólnoty uderzające w Was. Dla pocieszenia jest nas kilka tysięcy osób i wszyscy jesteśmy skutecznie rolowani przez Salwator. Są to zagrania bardzo nieuczciwe i uważam, że moralnym obowiązkiem jednego osiedla jest informowanie drugiego osiedla o praktykach Salwatora. Dziwię się, ze tak duży deweloper działający na granicy prawa, wciąż ma się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
joannaka Re: Klucze do drugiego etapu 03.12.12, 13:41 No to nieciekawie... Musimy się trzymać razem, choć nie wiem, co możemy zyskać, skoro i tak Salwator ma większość.... I to tak w majestacie prawa?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy etap Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.ujk.edu.pl 03.12.12, 15:22 W umowie (przedwstępnej) jest taki zapis o wspólnocie: Sprzedający oświadcza, że w pierwszym akcie notarialnym zawierającym umowę sprzedaży lub umowę przeniesienia własności, wobec faktu powstania Wspólnoty Mieszkaniowej, zostanie zawarta umowa o zarządzanie nieruchomością wspólną oraz zamieszczone zostaną postanowienia dotyczące funkcjonowania nowopowstałej Wspólnoty Mieszkaniowej. Postanowienia umowy o zarządzanie nieruchomością wspólną będą obowiązywały wszystkich właścicieli lokali mieszkalnych oraz o przeznaczeniu innym niż mieszkalne, do czasu ich zmiany w trybie określonym Ustawą o Własności Lokali. Mam pytanie do I etapu: jak to jest zapisane w akcie notarialnym, tzn. czy jest tam z nazwy podany zarządzający wspólnotą? Bo wspólnota pojawia się z mocy ustawy, ale konkretny zarządzający już nie. Czy jest tam też forma podpisania umowy z zarządzającym? (okres, tryb rozwiązania umowy, za co płacimy). I czy nowopowstała wspólnota ma swój zarząd, jak został wybrany? To wszystko w kontekście "Musimy trzymać się razem", bo że musimy, to pewne:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.motorola-solutions.com 04.12.12, 15:49 dostalem info ze odbior raczej nie bedzie w tym roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakie ja Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.dynamic.chello.pl 04.12.12, 17:16 Gość portalu: ja napisał(a): > dostalem info ze odbior raczej nie bedzie w tym roku no dobra, ale podaj źródło tej informacji i czy podano ci jakiś nowy termin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.mmpnet252.tnp.pl 04.12.12, 20:12 też powiem co dziś słyszałem i to z miarę pewnego źródło. powiem że nie od ludzi z Salwatora. na pewno nie będzie kluczy w tym roku. najwcześniej koniec styczeń a najpóźniej marzec. niestety mnie to mocno wku.wilo, ale cóż można zrobić? chyba nic. pozdro... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.multi-play.net.pl 04.12.12, 21:52 Czy w przypadku opoźnienia odbioru mozna walczyc o odsetki karne? Czy sasiedzi z 1 etapu mają jakies rady jak postepować z tymi krętaczami w razie opóźnień? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.204.4.104.dsl.dynamic.t-mobile.pl 04.12.12, 22:10 A co macie wpisane w aktach notarialnych potwierdzających umowy przedwstępne? Zakończenie budowy IV kwartał 2012? Jeśli tak to z dniem 1 stycznia 2013 Developer nie wywiązuje się z zawartej umowy, co daje możliwość ubiegania się o stosowne odszkodowanie lub możliwość bez kosztowego odstąpienia od umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neighbour Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.mmpnet252.tnp.pl 04.12.12, 22:19 ja mam umowę bez aktu a zapis jest o terminie 4 kwartał 2012 - przekazanie lokalu ale opóźnienie do trzech miesięcy nie wywołuje negatywnych skutków dla sprzedawcy. reasumując mogą przekazać do 31.03 bez problemu. nie wiem jak mają inni zapisane w aktach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.204.4.104.dsl.dynamic.t-mobile.pl 04.12.12, 23:08 ale opóżnienie o 3 miesiące z jakiego powodu nie powoduje sankcji? Napewno nie z byle jakiego tylko coś powinno być wymienione. My mamy wymienione zerwanie umowy pomiędzy generalnym wykonawcą lub urzędowe przeszkody. W innym wypadku te 3 miesiące bezkarne nie obowiązują. generalny wykonawca wywiązał się bo budynek od dawna stoi gotowy. Moim zdaniem jedyny ratunek w UOKiKU ponieważ salwator świadomie wcześniej pobierał pieniądze za wykonanie kolejnych etapów budowy, budowę ukończył dużo wcześniej za co pobrał 100% pieniędzy, a zwleka z oddaniem mieszkań narażając klientów na ogromne straty w postaci odsetek od kredytów. Można spróbować masowo zgłosić się do UOKiKU co mamy do stracenia? O ile to wystarczający powód do walki z salwatorem. Najbardziej nie mogę zrozumieć braku woli oddania mieszkań do wcześniejszej adaptacji przecież to znacznie ostudziło by wszystkich klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.kielce.vectranet.pl 05.12.12, 06:05 Co ciekawe, w przypadku I etapu deweloper w umowach miał wpisany termin oddania tak skrzętnie (o ile pamiętam, do końca roku), że mimo, iż wszystko już stało a my czekaliśmy, "wywiązał się". Na dodatek, termin ten obliczał jeszcze na etapie dziury w ziemi, więc nie mogę się nadziwić, jak potrafili tak "obliczyć" kiedy budowa się skończy, a kiedy będzie oddawanie lokali. Tak, jakby to było z góry zaplanowane mam wrażenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.180.150.22.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.12.12, 08:19 A ile czasu I etap stał gotowy do momentu odbioru? I kiedy dokładnie odebraliście mieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.kielce.vectranet.pl 05.12.12, 10:20 odbiory zaczęły się tuż po świętach w grudniu 2011, a o ile pamiętam kilka miesięcy wcześniej poszła ostatnia transza kredytu - zatem wnioskuję, że blok był skończony, skoro bank zgodził się na wypłatę transzy kredytu. Deweloper też stale informował, że mamy wyprzedzenie czasowe, że blok szybko powstaje. Szukam dokładniejszych danych, w historii kredytu widzę datę luty 2011 jako ostatnią transzę, a odbiór kluczy był z końcem grudnia.... To naprawdę spory poślizg... Oczywiście deweloper miał zawsze dobre wytłumaczenie - dopinamy szczegóły, czekamy na pozwolenie na oddanie bloku, na użytkowanie, na podłączenie prądu, itd. itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.mbi.ucla.edu 05.12.12, 12:12 Dowiedziałem się w biurze salwatora, że oddanie będzie najwcześniej w połowie stycznia 2013 i możliwy jest dalszy poślizg. Czy są chętni na wspólną wycieczkę do rzecznika praw konsumenta w tej sprawie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad. Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.biznes.mm.pl 05.12.12, 12:16 par 3. pkt 3 umowy przedwstępnej sprytnie ich chroni do 3 miesięcy poślizgu czyli do końca marca. Więc nie wiele zdziałamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Klucze do drugiego etapu IP: 128.97.39.* 05.12.12, 12:39 Według mnie zadne z poniższych się nuie kwalifikuje 3. Przekroczenie terminu wybudowania z przyczyn wskazanych w ustępie 2 do trzech miesięcy nie wywołuje żadnych negatywnych skutków względem Sprzedającego i nie wpływa na treść niniejszej umowy....: a) wystąpienia warunków atmosferycznych utrudniających lub uniemożliwiających prawidłowe prowadzenie robót budowlanych - z tego powodu termin wybudowania Budynku może ulec zmianie o okres nie dłuższy niż dwa miesiące kalendarzowe, b) rozwiązania umowy o roboty budowlane zawartej z generalnym wykonawcą lub zaprzestania przez generalnego wykonawcę prowadzenia robót budowlanych objętych umową o roboty budowlane –z przyczyn od Sprzedającego niezależnych- z tego powodu o okres konieczny do zawarcia umowy o roboty budowlane z nowym przedsiębiorcą budowlanym lub okres konieczny do wznowienia robót budowlanych przez generalnego wykonawcę, c) wydania przez organy państwowe wykonalnych orzeczeń uniemożliwiających lub utrudniających prowadzenie robót budowlanych - z tego powodu o okres obowiązywania tychże orzeczeń, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.biznes.mm.pl 05.12.12, 12:44 nie wszyscy mamy takie same umowy ;-) ciekawe dlaczego. To akurat co napisałeś to ja mam w punkcie 2 a w pkt 3 mam zapis: "Przekroczenie terminu wybudowania z przyczyn wskazanych w ustępie 2 do trzech miesiecy nie wywołuje żadnych negatywnych skutków względem sprzedającego i nie wpływa na treść umowy" Wiec ja im mogę "naskoczyć', ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.biznes.mm.pl 05.12.12, 12:48 może dla tego że ja podpisywałem umowe na etap II na poczatku 2011 jak jeszcze nie było dziury w ziemi ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.180.159.26.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.12.12, 13:50 Można się wybrać do tego rzecznika tylko ja bym raczej walczył nie o termin od grudnia do stycznia czy marca, a o celowe narażanie klientów na niepotrzebne koszty. Gdyby budowali w terminie i w terminie pobierali kasę to nikt by nie miał pretensji, bo dopoiero teraz trzeba by wplłacać ostatnią transzę ale budowali szybciej, kasę brali szybciej a teraz zwlekają i to o ten czas bym walczył. O to zwlekanie od momentu wybudowania do oddania, bo stratni jeesteśmy nie o 1 miesiąc poślizgu tylko o kilka miesięcy w których płacimy odsetki i nadal wynajmujemy inne mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Klucze do drugiego etapu IP: 128.97.39.* 05.12.12, 14:24 Co do umowy to mamy taką samą. Punkty a,b,c u mnie też pochodzą z ustępu 2. Słuchajcie, nie znamy się na prawie, dlatego proponuje jak najszybszą wycieczkę do Rzecznika i przedstawienie całej sprawy. On jest od tego, żeby zbadać sprawę i nam doradzić lub przynajmniej jasno powiedzieć, że możemy naskoczyć salwatorowi. Biuro Rzecznika jest czynne od pon do piątku od 7:45 do 15:30. Aleja Powstania Warszawskiego 10, Kraków Ja proponuję środę (12.12.12) o 8:00, żeby dać czas na przeczytanie tej wiadomości innym uczestnikom. Bedze to też okazja do wstępnego poznania się, chociaż lepsze byłyby inne okoliczności. Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.kielce.vectranet.pl 05.12.12, 14:27 Proponuję znaleźć w internecie numer tel. do birua rzecznika i wcześniej się umówić. Jest też możliwość, by po prostu przez telefon przedstawić sprawę i w kilku słowach rzecznik określi, czy jest po co iść - z prawnego punktu widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.31.55.205.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.12.12, 16:56 Sądzę jednak, że rozmowa telefoniczna nie będzie tak precyzyjna jak rozmowa oko w oko. Można zabrać ze sobą umowę, którą rzecznik zobaczy w razie potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.play-internet.pl 05.12.12, 23:09 JA chętnie się wybiorę. Dzisiejszy mail od Pani Magdy K. wyprowadził mnie z równowagi... choć długo jestem spokojny. Ściema z wypadkiem śmiertelnym to już cios poniżej pasa. Nawet jeśli ktoś zginął, co jest przykre, to ŻADNA firma, z biznesowego punktu widzenia, nie pozwoliłaby sobie na kilkutygodniowy przestój w pracy. To chore. To dziwne, że Salwator w podobny sposób tłumaczył się przy pierwszym etapie. Kiedy w lutym 2012 kupowałem mieszkanie usłyszałem od Pani Aleksandry takie słowa "faktycznie w pierwszym etapie było lekkie opóźnienie, ale było to z winy Taurona. Teraz tego problemu nie będzie, bo wszystkie media są już podłączone". Dziwne, nagle Tauron odłączył media i podłącza je ponownie? ;-) Drwię już z tego, bo nic więcej mi nie pozostało. Ludzie zróbmy coś z tym. Ja mam komentarze (na piśmie) prawników Salwatora, że odbiory II etapu będą najprawdopodobniej w III kwartale 2012.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.204.4.218.dsl.dynamic.t-mobile.pl 06.12.12, 08:15 A ma ktoś pomysł jaki interes ma Salwator w przeciąganiu oddania mieszkań? Co mogą na tym zyskać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.12, 10:42 Tu nie chodzi o zysk na samym przeciąganiu oddawania kluczy. Chodzi o brak kasy na ukończenie II etapu. Nasze pieniądze poszły na kolejne etapy Obozowej (bo skoro nas już "wchycili" to sobie poczekamy na odbiór), a nowych klientów czymś trzeba przyciągnąć - najlepiej bajką o przedterminowym oddaniu inwestycji. Dlatego kolejne etapy "pną się w górę", a nasz praktycznie od pół roku stoi w miejscu. Tak samo będzie z trzecim etapem - z zwenątrz niby super, ale potem okaże się, że wykończeniówka zajmie im niemiłosiernie dużo czasu. Wtedy właśnie kasa od ludzi z III etapu powędruje na zakup materiału do IV etapu. Osobiście zastanawiałem się nad kupnem mieszkania już w pierwszym etapie, więc znam tę inwsestycję od podszewki. Zrobili dokładnie tak samo - prawie gotowy blok I etapu stał już w maju, a klucze ludzie dostawali w grudniu. Było to spowodowane: 1. brakiem mediów 2. brakiem drogi. Wiem z pierwszej ręki (od pracownika generalnego wykonawcy), że Salwator nie miał kasy i firmy brukujące dojazdy wycofały się na kilka tygodni z inwestycji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.204.4.218.dsl.dynamic.t-mobile.pl 06.12.12, 15:26 Brak kasy na wykończenie? Ale z tego co pamiętam, to od conajmniej lipca, a może i wcześniej II etap jest wykończony. Teraz już nic się tam nie dzieje. Ekipa sprzątająca umyła okna i trochę ogarnęła w środku i nic po za tym. Więc kasy na II etap już nie potrzebują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.play-internet.pl 06.12.12, 21:24 Potrzebują na garaż chociażby. Wiem, ze teraz toczą sie tam prace. Podłączenie prądu i wody tez kosztuje. Do tego zagospodarowanie terenu itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z dupy nogi Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.ghnet.pl 06.12.12, 22:59 Jak sie nie ma kasy to sie buduje 1 a nie 10 budynkow na raz, no ale coz naiwnych nie brakuje *opuszcza zalamany wzrok* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.multi-play.net.pl 06.12.12, 23:57 Czy ktos sie pisze na wizyte u rzecznika w srode o 8.00? Ja nie posiadam wszystkich informacji, a im wiecej nas tym wiecej dowodow mozemy przedstawic. Rozumiem ze to w godzinach pracy ale sprawa jest na tyle istotna ze chyba warto na tem cej poswiecic troche czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etap III Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.30.251.91.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.12.12, 10:51 Ja jestem z III etapu ale chętnie się przyłączę do wizyty. Wstępnie jestem o 8:00 w środę, chyba, że coś w pracy pilnego wypadnie. Gdyby coś się zminiło będę informował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaa Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.itfutura.com 08.12.12, 12:26 wstępnie postaram się zjawić - najwyżej spóźnię się do pracy bo od końca grudnia nie mam gdzie mieszkać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy etap Re: Klucze do drugiego etapu IP: 83.1.94.* 08.12.12, 21:18 No i to jest to! Czekać oznacza koszty, na które nikt z Salwatora nie zwraca uwagi. Nie pracuję w K. i nie mogę być we środę u rzecznika. Zobaczymy, co za rzecznik i czyj! W razie czego pomyślmy o planie "b" (albo p jak prawnik). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Twister Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.centertel.pl 11.12.12, 09:14 Ja jestem chetny do dzialania. Co prawda juro jestem na wyjezdzie i nie dam rady do rzecznika. Ale chetnie dolacze do nastepnego spotkania. Informujcie co i jak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etap III Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.180.227.157.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.12.12, 22:07 Skoro jutro o 8:00 nikomu nie pasuje to ustalmy inny termin. Może środa w kolejnym tygodniu o 8:00? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.play-internet.pl 11.12.12, 22:20 niestety jestem z poza Krakowa. No i ja wiem co mam w umowie, po konsultacjach (tu i tam) do trzech miesięcy od 31.12 wg mojej umowy nic im nie zrobię. Ale ci co mają inne umowy mogą coś wskurac, trzymam za was kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etap1 Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.mol 21.02.13, 13:52 We wszystkich umowach jest podany termin wybudowania a nie oddania do uzytkowania. Widze ze przechodzicie dokladnie to samo ci my przechodzilismy rok temu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etap 1 Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.mol 21.02.13, 13:57 Nie do konca wydaje sie wszystko ok, strasznie ociagaja sie z wszystkimi naprawami czesci wspolnych a tego jest troche, samo to ze dopiero teraz poprawiaja garaz, chociaz sprawa byla od dawna zglaszana, ciekawe tylko na jak dlugi czas wystarszy ta naprawa zanim znowu zacznie nam cieknac do -2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budowniczy Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.biznes.mm.pl 12.12.12, 11:30 nic nie przeoczyles - ja mam miec mieszkanie do 31.12 ale w umowie kompletnie nie ma nic jakie konsekwencje ponosi sprzedawca w momencie przekroczenia tej daty z winy sprzedającego a nie wymienionej w pkt 2 czyli a)pogody, b)rozwi. umowoy z generelanym wykonawca i c) orzeczeń urzędowych blokujących inwestycję. A żaden z tych pkt nie blokuje inwestycji.... i co mozna zrobić ??? nie mieszkam w krakowie wiec wizyta w UOKIK odpada.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Klucze do drugiego etapu IP: 91.196.215.* 17.12.12, 18:45 Witam, Dziś widziałem na 3cim pietrze już ludzie mają ściany pomalowane - szare, meble(półki na ścianach) okrągłe żyrandole (chyba papierowe) - a my czekamy nadal . . . :( Dziś robili do 18.00 wybieram się pisać podanie bo chcę być traktowany na równi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Klucze do drugiego etapu IP: 83.1.94.* 17.12.12, 22:28 A na stronie salwatora w opisie II etapu można przeczytać, że termin oddania to 31.01.2013. Link www.salwator.com.pl/inwestycje/dom2/karta-informacyjna Wcześniej był IV kwartał jak w naszych umowach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zły Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.12, 10:44 I jak tam ludzie? Był ktoś u dewelopera w celu wyszarpania kluczy do remontu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaps Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.scansafe.net 02.01.13, 15:07 Witam, dzis dzwonilem do Salwator i uzyskalem informacje ze w tym tygodniu bedzie podlaczadnie pradu przez Tauron , nastepnie wizyta strazaka a w miedzyczasie staraja sie o uzyskanie pozwolenia na uzytkowania. Wszystko jest absurdalne, bo Pani nie byla pewna czy bedzie mozliwosc uzyskania pozwolenia na uzytkowanie nawet w lutym, odpowiedzi byly wymijajace i niekonkretne. Z tego co zauwazylem zmienia sie tam tez dosc czesto zaloga sprzedazowa, ja juz mam chyba 3 osobe kontaktowa podczas calego procesu. Czy ktos z Panstwa zna kogos kto sie tam juz wprowadzil i wykancza? bo z tego co niektorzy pisza to sa juz tacy...i w jakis sposob udalo sie im to zrobic?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo why? Re: Klucze do drugiego etapu IP: 31.187.22.* 03.01.13, 16:58 Wita, są już tacy szczęśliwcy, ale to jest garstka. Z tego co wiem trzy mieszkania. Dostali pozwolenie na wcześniejsze prace wykończeniowe z zastrzeżeniem pod karą pieniężną, że nie będą mieszkać aż do oficjalnego przekazania kluczy. Jak to zrobili ? Proste cisnęli tak dział handlowy i górę że się posrali i odpuścili. Gdyby każdy z nas dzwonił od rana do wieczora do prezesa też by się posrał i dla świętego spokoju dał pisemne pozwolenie jak pozostałym. Mnie już ta sytuacja powoli zaczyna wk.. ale czekam do połowy stycznia, a potem chyba trzeba będzie inaczej z nimi rozmawiać . Łajzy zwalają na opóźnienia z powodu wypadku śmiertelnego pracownika Taurona, a kierownik budowy od pół roku pytał Salwator o przyłącze prądowe. DRAMAT i bądź tu cierpliwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaps Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.multi-play.net.pl 03.01.13, 20:04 Dzis pod naciskiem Pani z Salwatora przyznala ze bezie co najmniej miesiac obsuwy od daty na stronie czyli mowimy juz o lutym.... nie wiem juz jak z.nimi rozmawiac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.13, 15:04 Co najmniej miesiąc? Czyli nie mówimy o lutym, a o marcu!! Nie, ja już mam naprawdę tego dosyć. Ja pier... ile można siedzieć cicho i czekać! Ludzie, proszę, zróbmy coś z tym. Moja cierpliwość naprawdę się skończyła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaps Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.scansafe.net 04.01.13, 15:22 jesli ktos dorardzi co formalnie mozna z tym robic to ja chetnie. juz w tym momencie mam problemy ze strony banku z uwagi na te opoznienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.13, 19:13 ma ktoś na to pomysł? nie mam gdzie mieszkać :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Klucze do drugiego etapu IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.13, 20:10 a czy ktoś wie, czy z I etapem też były takie jaja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka I etap było podobnie IP: *.kielce.vectranet.pl 04.01.13, 20:28 Ja jestem z I etapu, o ile pamiętam, było przesunięcie, też stale dzwoniłam, kiedy będzie oddanie mieszkań do adaptacji i stale mówiono: "dopinamy szczegóły z Tauronem" itd. itp. Oczywiście wcześniej prace szły "przed terminem" i również przed terminem płaciliśmy transze kredytu. Gdy poszła ostatnia transza, okazało się, że odbiór, mimo wyprzedzenia w pracach, nie nastąpi tak od razu, i parę miesięcy się czekało... Nasz bank nie robił z tego żadnego problemu, bo teoretycznie całe opóźnienie mieściło się w zapisach zwartych w akcie notarialnym. No, ale nie da się ukryć, że od wypłaconej pełnej kwoty kredytu dużo wcześniej musieliśmy zacząć płacić odsetki, koszt ogromny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: I etap było podobnie IP: *.motorola-solutions.com 07.01.13, 17:15 dzis tez dostalem info ze nie ma co liczyc na przekazanie do uzytku do konca stycznia czyli pewnie teraz koniec lutego to optymistyczna wersja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnnieszka Re: I etap było podobnie IP: *.ghnet.pl 07.01.13, 17:32 Witam, Też zakupiliśmy z mężem mieszkanie w tej inwestycji. Chciałabym się dowiedzieć, czy Ci z państwa, którzy się wybierali przed świętami do Rzecznika byli na tym spotkaniu? Może jednak warto byłoby się zwrócić do kogoś? Coś zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przegiecie Re: I etap było podobnie IP: *.play-internet.pl 07.01.13, 18:26 Czytaliscie juz maila od Pani Magdy K? Jesli nie, trzymajcie sie moco krzesel. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaps Re: I etap było podobnie IP: *.multi-play.net.pl 07.01.13, 18:45 Tak jak pisalem wczesniej. co gorzej bylem ostatnio bardzo.upierdliwy i naciskalem i Pani "obiecala" ze do konca marca to juz na pewno pozwolenie bedzie. tak napisalem marca..nie wiem czy to do smiechu czy do placzu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 07.01.13, 19:12 czyli nikt nie był jeszcze u rzecznika? bo jeśli tak i nic nie udało się załatwić to sobię podaruję wizytę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnnieszka Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 07.01.13, 20:05 No właśnie o to samo pytam? Czy ktoś z Państwa był u Rzecznika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.play-internet.pl 07.01.13, 23:51 Z tego co wiem, to nikt nie był u rzecznika. Poprawcie mnie jeśli się mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.motorola-solutions.com 08.01.13, 14:17 ktos mial pomysl zeby najpierw zadzwonic, wedlug mnie calkiem dobry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.motorola-solutions.com 08.01.13, 14:26 mam w umowie zapis: "Przekroczenie terminu wybudowania z przyczyn wskazanych w ustępie 2 do trzech miesięcy nie wywołuje żadnych negatywnych skutków względem Sprzedającego i nie wpływa na treść niniejszej umowy." co rozumiem - deweloper ma czas na oddanie mieszkan do konca marca;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wkur.. Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 81.219.183.* 08.01.13, 14:30 Tylko że według devlopera budynek jest wybudowany bo cały czas to podkreślają ... wiec ten zapis można wrzucić do śmieci i to co robi salwator łamie prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.motorola-solutions.com 08.01.13, 16:24 Strony ustalają termin wybudowania Budynku na IV kwartał 2012 roku Przekazanie Lokalu nastąpi po wybudowaniu Budynku pod warunkiem rozliczenia całej Ceny Sprzedaży. nie jest tak zle;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaps Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.scansafe.net 08.01.13, 16:52 witam sasiadow, to co z tym wszystkim robimy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ffdb Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.30.31.229.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.01.13, 17:10 Może zrobić im "reklamę" - zorganizować większą ilość kupujących mieszkania pod siedzibą Salwatora i negocjować przynajmniej klucze do adaptacji. Jak się nie zgodzą zapewnić o naszej desperacji i powiedzieć z którymi gazetami i ewentualnie z którym programem TV będziemy wszyscy następnym razem. W dzisiejszych czasach TV i gazety chętnie opisują i opowiadają o takich firmach. Napewno Development ucieszy się z takiej reklamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 08.01.13, 17:54 myślę, że to jest dobry pomysł:) ja jeszcze spróbuję coś się dowiedzieć u rzecznika, niestety ciezko się tam dodzwonić, wiec raczej trzeba osobiście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ffd Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.31.86.85.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.01.13, 19:49 ja kiedyś byłem osobiście u rzecznika to dostałem się bez kolejki, wszystko miło szybko i sprawnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adagency Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.13, 15:25 Słuchajcie ja pracuję w reklamie, chętnie zrobię jakiś plakat, który np. każdy z nas wrzuci sobie na walla facebookowego. Zawsze łącznie niecały milion Polaków zobaczy coś takiego, o ile jeden drugiemu będzie udostępniał. Co wy na to? :) Może jakimś cudem i ktoś z Salwatora zobaczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.13, 14:25 Byłam u rzecznika (Al. Powstania Warszawskiego 10 box 49), kazał mi podliczyć wszystkie koszty na jakie jestem narażona przez opóźnienie i oni wyślą pismo do dewelopera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ad Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.13, 14:55 Ale rzecznik stwierdził, że to opóźnienie? Na podstawie których paragrafów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Dre tymczasem na budowie... IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.13, 16:07 Od południowej strony budynku II wzdłuż parkingu powstaje szkaradne ogrodzenie i.imgur.com/EDu8V.jpg podobno teren miał być nie grodzony, ale jeśli już jest to czemu takim wieśniackim betonem? poza tym trwają odbiory straży pożarnej (widziałem auto) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: tymczasem na budowie... IP: *.motorola-solutions.com 14.01.13, 16:44 moze to juz pod nowa budowe od strony poludniowej;) Czyli wyglada ze z Tauronem juz niby podpisane Chyba ze straz byla w sprawie pozaru albo podtopienia;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: tymczasem na budowie... IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.13, 21:20 Wiadomo po ten szkaradny plot? Z tego co pamietam, ale temat byl poruszany - moze 1 etap chcial? Jutro postaram dopytac kierownika budowy moze cos powie wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: tymczasem na budowie... IP: 91.196.215.* 17.01.13, 22:15 siegając do aktu notarialnego (etap I) cyt. "decyzją Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego ...spółce udzielono pozwolenia na użytkowanie budynków mieszkalnych wielorodzinnych z garażami podziemnymi, infrastrukturą techniczną obejmującą budowę wewnętrznego układu komunikacyjnego dla zabudowy mieszkaniowej, ogrodzenie pełne o wysokości 150 cm wzdłuż parkingów od strony południowej, ..." więc ogrodzenie było od samego początku w planach, jednak nie podejrzewaliśmy że będzie tak niebywałej urody... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka Brzydkie ogrodzenie... IP: *.kielce.vectranet.pl 18.01.13, 09:32 Dokładnie... Sądząc po elegancji w biurze dewelopera, można było spodziewać się gustownego ogrodzenia... Zresztą, takie betonowe ogrodzenie, gdyby komuś bardzo zależało, może z dużą łatwością uszkodzić (widuję czasem takie przypadki), więc ochrona to niewielka przed złodziejstwem, a szpeci niesamowicie. No nic, będzie trzeba naprawdę postarać się o bluszcz na całej długości ogrodzenia - tylko, on długo rośnie, ale to nic, poczekamy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Brzydkie ogrodzenie... IP: *.218.217.178.ip4.netico.pl 18.01.13, 10:27 Bluszcz rośnie bardzo szybko, jeśli posadzimy na wiosnę powinnien do jesieni być na całym murze. Tylko nie wiem czy my (II etap) wprowadzimy się w tym roku na wiosnę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wkur.. Re: Brzydkie ogrodzenie... IP: 81.219.183.* 18.01.13, 10:35 A starał się ktoś z was otrzymać odmowę wydania kluczy do adaptacji na piśmie ? Czy tylko ustnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: IP: *.218.217.178.ip4.netico.pl 18.01.13, 10:53 Ja byłam tam kilka razy, ale nic nie udało mi sie załatwić. Z tego co docztałam w umowie jest nawet punkt, że klucze mogą być wydane wczesniej , no ale co z tego... Poza tym tam nie da się porozmawiać z nikim decyzyjnym, bo raczej pani z obsługi klienta gada co jej każa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wkur.. Re: IP: 81.219.183.* 18.01.13, 11:00 No ty niech wszyscy tutaj napiszą pismo do Salwatora żeby wam wydali klucze do adaptacji (opierajcie się o zapis w umowie i to ze kilka mieszkań jest wykańczanych) ... kilku prawników już mi potwierdziło ze musimy się o wszystko starać na piśmie, inaczej ciężko nam będzie dochodzić swoich praw i odszkodowań ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: IP: *.218.217.178.ip4.netico.pl 18.01.13, 11:11 W umowie jest zapis, że klucze mogą być wydane wczesniej, czyli nie muszą. Generalnie co szkodzi spróbować, tylko że raczej po podpisaniu umowy i zainkasowaniu pieniędzy Salwator ma do klienta stosunek olewający i na pisma/maile nawet nie raczy odpowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka Re: Brzydkie ogrodzenie... IP: *.kielce.vectranet.pl 18.01.13, 10:57 W bloku, w którym teraz mieszkam posadzono kilka sadzonek, mijają 2 lata i nieznacznie tylko zakrył ogrodzenie, wolno rośnie. Ale może są różne gatunki, aczkolwiek w tym przypadku celem posadzenia bluszczu było szybkie zasłonięcie ogrodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: tymczasem na budowie... IP: *.31.62.230.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.01.13, 15:49 moze salwator chce podniesc atrakcyjnosc i napisze ze osiedle ogrodzone ? albo chce zapobiec parkowaniu samochodow na trawie - co zapewne niebawem bedzie mialo miejsce ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ad Re: tymczasem na budowie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.13, 10:58 Ten betonowy mur to jakaś masakra, wygląda naprawdę brzydko. Wydaje mi się, że jest po to, żeby ochronić przed ewentualnym zalaniem z tego dzikiego strumyczka, który płynie wzdłuż parkingów. Nieźle, nie dość, że będziemy mieszkać na Obozowej, to jeszcze murem będziemy odcięci od świata ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miastowy Re: tymczasem na budowie... IP: *.centertel.pl 16.01.13, 09:34 Ale wieś z tym murem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: tymczasem na budowie... IP: *.31.62.230.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.01.13, 15:51 jaki odbior jak drogi dojazdowej nie ma ? o ile pamietam najpierw mieli zrobic dojazd chyba ze mowimy o przjezdzie plytami (dziuram) za blokiem #1 jako dojazdem pod blok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehhh Re: tymczasem na budowie... IP: *.ghnet.pl 17.01.13, 12:06 ehhh a moglem kupic gdzie indziej i juz mieszkac. Nowy rok w swoim mieszkaniu, a tu nie dosc ze nie ma to jak zwykle nie wiadomo kiedy bedzie i co bedzie. Betonowe ploty jak w obozie, brak drogi, buduja jak, co i gdzie chca. a czlowiek siedzi i kwiczy. Dla nich to nie problem ale jak sie ktos wycyckal z kasy to czeka teraz jak na zbawienie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: tymczasem na budowie... IP: *.218.217.178.ip4.netico.pl 17.01.13, 13:59 Myslę, że nie ma się co nastawiać wcześniej niż na koniec marca. Mam tylko nadzieję, że to jest juz termin ostateczny. Też żaluję, że tam kupiłam mieszkanie i dałam się nabrać na te obietnice o wcześniejszym oddaniu i nie słuchałam jak mnie przestrzegano przed Salwatorem, bo ogólnie nie ma dobrej opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnnieszka Re: tymczasem na budowie... IP: *.ghnet.pl 18.01.13, 18:26 My również złożyliśmy pismo do Rzecznika. Czekamy na odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miastowy Re: tymczasem na budowie... IP: *.ghnet.pl 19.01.13, 10:40 Dajcie znac jaki bedzie efekt zlozenia pisma przez rzecznika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: tymczasem na budowie... IP: *.218.217.178.ip4.netico.pl 19.01.13, 17:50 a może by tak samemu wybrać się też do rzecznika a nie czekać aż inni wszystko zalatwią.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miastowy Re: tymczasem na budowie... IP: *.centertel.pl 22.01.13, 21:25 Cos w tym jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caps nowy termin oddania mieszkan IP: 80.254.155.* 23.01.13, 11:23 widzial ktos juz nowy wpis na stronie salwatora: Termin uzyskania Pozwolenia na Użytkowanie: do 28 lutego 2013 roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.13, 20:47 dostanę klucze to uwierzę, bo znając życie w lutym zmienią termin na 31 marca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miastowy Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.centertel.pl 24.01.13, 16:02 Taaa mam to samo, chociaz nadzieja jest, jak co miesiac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sprawiedliwy Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.ipredator.se 24.01.13, 19:33 A ja już straciłem cierpliwość ... czuje się okradziony przez salwator, wzieli moje pieniądze i nie oddają mieszkania. Zgłaszam sprawe po weekendzie do prokuratury zanim salwator wywinie numer i np zbankrutuje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.13, 10:45 napisz w takim razie, czy zajmą się tą sprawą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gzym Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.13, 14:37 Właśnie też proszę o info w sprawie kroków prawnych, chętnie się włączę. Także finansowo, bo jeśli oni zbankrutują to co zostanie? Czekać, aż banki odzyskają swoje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnnieszka Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.ghnet.pl 25.01.13, 21:54 Skonsultuj się z Rzecznikiem Praw Konsumenta. My się radziliśmy i to zależy od tego jaką umowę podpisywaliście, czy podpisaliście oświadczenie o indywidualnych negocjacjach (które zamyka drogę do niektórych roszczeń) itp. Dowiedzieliśmy się, że umowa jest skonstruowana tak, aby zaspokojenie roszczeń utrudniać. Poradził napisać wniosek do dewelopera o zwrot kosztów poniesionych w czasie oczekiwania, a po odmowie, skierować sprawę do sądu, ale z zastrzeżeniem, że nie będzie to łatwa sprawa do wygrania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aq Re: nowy termin oddania mieszkan IP: 83.1.94.* 26.01.13, 00:29 Czy zwróciliście uwagę na różnice w wersji angielskiej i polskiej ich strony internetowej? Zajrzyjcie pod Zarząd i zobaczycie różnice. Potem w dziale sprzedaży pojawią się inne osoby. Najważniejsze, że nie tylko zmienia się termin oddania mieszkań, ale też usuwa niektóre osoby z linii ognia. Lub może nie aktualizuje wersji angielskiej, a to oznaczać może, że już kto inny rozdaje karty. Czy my jako strony umów z Salwatorem nie powinniśmy być o takich zmianach informowani? Potrzebujemy prawnika. Rzecznik mówi, że niewiele mamy szans w procesie. Tylko czy chodzi o proces o poniesione straty, czy o proces o odzyskanie pieniędzy? Podpisuję się pod sąsiadem, że jeśli oni zbankrutują, to wtedy będzie nieciekawie. Strach się bać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.kielce.vectranet.pl 26.01.13, 07:50 Przyznam, że kupując mieszkanie w I etapie też bardzo bałam się, że mogą zbankrutować. Tym bardziej kupno wydawało mi się niebezpieczne, że to był jeszcze etap prawdziwej dziury w ziemi. Ponadto, był to okres kiedy inni deweloperzy bankrutowali, czytało się o Leopardzie, który oszukał klientów. Kiedy blok I etapu piął się do góry, stopniowo moje obawy malały, zdałam sobie też sprawę, że skoro na wybudowanie mają kredyt (w banku PKO SA), to zwyczajnie "nie wolno" im zbankrutować, bo kasę na to mają. No i nie pomyliłam się, i myślę, że i w kolejnych etapach też tak będzie, bo założę się, że budują z kredytu (jeśli przy wypłatach transz przychodziły do Was promesy do podpisania, to znaczy, że budują z kredytu). Oni budują naprawdę dużo, mają też dużo własnego terenu - w niektórych miejscach jeszcze niczego nie budują i na razie nie będą (np. na Kuźnicy Kołłątajowskiej koło bloku mojego brata), jeśli w trudnych czasach nie zbankrutowali, to teraz już raczej nie zbankrutują - miejmy nadzieję. Na początku dużo o nich czytałam, zauważyłam, że lubią gdy się o nich dużo mówi dobrego, gdy dostają nagrody od różnych instytucji, co dla mnie znaczyło, że próbują odzyskać dobry wizerunek (kiedyś go stracili) i już na głowie staną, by jednak mieszkania oddawać i nie zawieść klientów. My też w I etapie dużo dłużej czekaliśmy na oddanie kluczy, blok stał i nie wiedzieliśmy, czemu ma służyć to opóźnienie - bo transze już wszystkie poszły i musieliśmy już oczywiście płacąc odsetki kredytu nie mając mieszkań. Ponadto, jeśli ktoś z kupujących zawarł umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego (wiem, że to kosztuje, ale pozwala spać spokojnie) to nawet w przypadku bankructwa nic mu nie grozi - jest wpisany w księdze wieczystej. Tak zawsze powinno się kupować mieszkania, w naszym kraju nie ma tego zwyczaju, więcej papierków podpisujemy, kupując samochód, dużo tańszy niż mieszkanie... A potem się boimy. Nie znam się zbytnio na prawie, ale dla mnie tak to wygląda, raczej zawsze zwlekają i w marcu już powinni Wam mieszkania oddać... Może komuś uda się rozwikłać tę tajemnicę, dlaczego zawsze dochodzi do takiej praktyki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.13, 15:07 Faktycznie na ich stronie w polskiej wersji nie ma już jak wcześniej prezesa (o którym jest raczej wiele nieciekach opinii w sieci). Do każdej inwestycji Salwator otwiera osobną spółkę, tej akurt kapitał zakładowy to 500 tys, więc raczej nie za wiele i rzeczywiście finansują to kredytem w PKO, który mam nadzieję spłacaja.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camerocat Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.rzeszow.vectranet.pl 26.01.13, 21:09 Zgodzę się w zupełności z Joannaką! Salwator ma olbrzymie tradycje, doświadczenie i ogromny kapitał a kredyt spłacany w PKO wyklucza możliwość bankructwa. Mój brat właśnie oczekuje na oddanie mieszkania przy Obozowej ale jesteśmy spokojni. Opóźnienia na rynku deweloperskim to codzienność niestety ale zazwyczaj wszystko się kończy dobrze. Zwłaszcza, że Salwator od kilku lat wyjątkowo dba o dobro swoich Klientów i wizerunek co widać chociażby w rankingach deweloperskich. Musimy mieć na uwadze, jak ktoś już chyba wcześniej wspominał, że działania dewelopera są uzależnione od innych czynników nawet tych pogodowych, i nie w każdym przypadku można go obarczać winną za opóźnienia. Mimo to jednak – czekamy na koniec lutego całą rodziną z niecierpliwością ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnnieszka Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.ghnet.pl 26.01.13, 22:00 Myślę, że w przypadku bloku, który już od kilku miesięcy stoi ukończony, te pogodowe warunki maja tu najmniejsze znaczenie. Miałyby znaczenie mrozy, huragany i ulewne deszcze podczas budowania. A teraz to jedynie nam deszcz zostawia zacieki na wyszorowanych we wrześniu oknach. Stanowczo chodzi o co innego. I stanowczo takie traktowanie swoich klientów nie jest w porządku, szczególnie (jak zostało to ładnie stwierdzone) w firmie o takiej tradycji i doświadczeniu. Chyba, że te tradycje właśnie na tym polegają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aaaa Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.lanedo.net 26.01.13, 22:26 Zgadzam sie ... gdyby wszystko było ok to by nie zwlekali tyle. Mam nadzieje ze odpowiednie instutucje sie nimi zajma ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.13, 08:38 Zamiast oddać mieszkania to wydają kasę na marketing szeprany! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sprawiedliwy Re: nowy termin oddania mieszkan IP: 146.82.13.* 27.01.13, 09:03 Zamiast marktingu szepranego mogli normalnie nas przeprosic, wyjśnić że dali ciała i zaproponować jak jeden z wiekszych developerów w krakowie promocje na miejsca parkingowe lub pokrycie kosztów notariusza ... ale nie Salwator bedzie krecił, zaniedługo zarzuci że to przez nas są opóźnienia ... niby developer z wieloletnim doświadczeniem a nie przeiwdzieć trudności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alwi Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.ghnet.pl 27.01.13, 11:53 Też nie lubię Salwatora, nigdy nikomu go nie polecę a nawet będę odradzał, ale zgadzam się po części z Joannaką i camerocat. Miesiąc lub dwa opóźnienia to nie jest nic niezwykłego przy budowie osiedla. Faktycznie wydaje się to dziwne patrząc na to jak postępowała budowa, ale moim zdaniem znaczy to tylko tyle, że Salwator olewa klientów od których ściągnął już kasę i składa obietnice bez pokrycia. Oczywiście w tej sytuacji ciągle uzasadnione jest "napisać wniosek do dewelopera o zwrot kosztów poniesionych w czasie oczekiwania, a po odmowie, skierować sprawę do sądu". Umowa jest tak skonstruowana, że raczej nie uda się nic innego uzyskać (mniemam, że nikt nie wywalczył wpisu o kary za opóźnienia)... Można także rozwiązać umowę. W końcu Salwator nie wywiązał się z zapisu o budowie do końca IV-go kwartału 2012, a zrzucenie tego na pogodę może nie przejść, skoro dawno odebrał transze kredytu związane z elewacjami i zagospodarowaniem terenu. Pytanie tylko, czy rozwiązanie umowy się teraz komukolwiek opłaca? (Taki to polski rynek nieruchomości.) Ostatnia opcja, którą widzę, to czekać i pisać wnioski o jak najwcześniejsze oddanie do adaptacji (co zresztą umowa explicite dopuszcza). I tak, na wykańczaniu zejdzie kilka do kilkunastu tygodni, a niech sobie Salwator w tym czasie załatwia odbiory i pozwolenie na użytkowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aaaa Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.dia.static.qwest.net 27.01.13, 13:01 Dziwny ten Salwator ... gdybym ja zarządzał ta firma to nie pozwoliłbym zeby w internecie pojawiały się opinie negatywne (tym bardziej w kryzysie). Stanąłbym na głowie żeby udobruchać klientów ... widocznie w zarządzie pracują ludzie którzy nie maja pojęcia o zarządzaniu, przyjsc posiedziec 8 godzin zabrac kase i do domu. Przecież to jest ewidentne działanie na niekorzyść spólki ... sa ma to paragrafy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pleple Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.13, 13:32 My klienci nie jesteśmy od tego żeby za kierować spółką i doradzać zarządowi, tylko za swoje pieniądze otrzymywać produkt o interesujących nas parametrach. Nie panikowałbym jak niektórzy powyżej, inwestycja jest właściwie skończona i zabezpieczona, a Salwator odda nam mieszkania przed końcem marca. Oczywiście jest to badziewiarstwo i żenada, ale jesteśmy w Polsce, która jak wiadomo jest dzikim krajem i takie numery nikogo tu nie dziwią. Polski byznesmen jest osobą krótkowzroczną i nastawianą na doraźny zysk, zielonego pojęcia nie ma o budowaniu relacji z klientami i ich właściwej obsłudze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.play-internet.pl 27.01.13, 13:43 Polska dziki kraj? ha, to kup mieszkanie w Bułgarii to zobaczysz co tam się wyprawia. my tu jesteśmy w super s ytuacji mimo iż mieszkania jeszcze nie mamy i pewnie na marzec trzeba się przygotować :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camerocat Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.rzeszow.vectranet.pl 27.01.13, 17:35 wcale nie bronie jakoś zawzięcie Salwatora i nie uważam aby był całkiem bez winny tylko zaznaczam jak przedmówcy, że takie opóźnienia to nic naprawdę niezwykłego w tego typu branży. jesteśmy już praktycznie na wylocie więc po co niepotrzebnie się stresować? poczekajmy spokojnie do końca lutego/marca. jeśli wówczas w dalszym ciągu nie będzie kluczy do mieszkań wówczas się zastanowimy jakie podjąć kroki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aaaaaa Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.163.171.250.anonymous.tor 27.01.13, 18:28 A czym się różni koniec lutego/marca od końca grudnia/stycznia? Odpowiedź prosta - ilością kasy jaka tracę co miesiąc nie mogąc się wprowadzić do mojego mieszkania, wiec wybacz - jeśli masz sporo kasy i Ci nie zależy na mieszkaniu nie wypowiadaj się tutaj i nie denerwuj ludzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.13, 18:41 Nie wiem czemu mamy odpuszczać Salwatorowi ten "drobny" poślizg 3 miesiące. Zwłaszcza że to się wiąże dla każdego z większymi kosztami. Oni nie mieli dla nas jakoś taryfy ulgowej jeśli chodzi o wpłaty rat (w umowie jest nawet zapis do 2 tyg, po tym terminie deweloper może wypowiedzieć umowę) i praktycznie całą kasę kazali sobie wpłacić prawie rok temu, ale jeśli chcesz być dobrym wujkiem to proszę bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aq Re: nowy termin oddania mieszkan IP: 83.1.94.* 27.01.13, 19:55 Pełna zgoda z przedmówcami. Z nami nikt się nie cackał. Ale co gorsza nie mamy / mieliśmy wpływu na zapisy w umowie. Rozwiązanie umowy oznacza stratę zaliczki (I rata), a to ładne parę tysięcy. Druga rzecz to brak wiadomości. Czy nie można napisać w mailach, że - skoro już zdarzył się poślizg - to "będziemy Państwa na bieżąco informować o postępach. Do ukończenia zostały nam to, to i to." W następnym mailu "pierwsze to już załatwione, drugie -to- zajmie nam dwa tygodnie". Każdy z nas, pracując z ludźmi, wie, jak ważne jest zaufanie. I nie jest to jakaś "polska przypadłość", czy - jak ktoś napisał "dziki kraj". To raczej takie postępowanie powoduje, że dziczeje. A firmy z takim podejściem polecić się nie da, bo jak? Żeby nas ktoś potem omijał szerokim łukiem? No i jeszcze wracam do kosztów - każdy tydzień zwłoki ma swoją cenę. Miałem ekipę do wykończenia i już ich nie ma - są gdzie indziej. To są konkretne pieniądze. I to że nie mogę tam wejść, też kosztuje. Jeszcze coś - zgodnie z umowami oni mają rację: termin IV kwartał nie odnosi się do "przekazania lokalu", ale wybudowania. Natomiast jest podane, że od czasu uzyskania pozwoleń na użytkowanie nastąpi przekazanie lokalu. Gdy to przeczytałem, po wpłaceniu wszystkich pieniędzy, straciłem resztki włosów. Co dalej? Szukam prawnika. Może coś wykombinuje. Pozdrowienia dla Sąsiadów (jak to mawiali: in spe):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: nowy termin oddania mieszkan IP: 195.244.23.* 28.01.13, 15:12 Ja mam cos takiego w umowie: "Strony ustalają termin wybudowania Budynku na IV kwartał 2012 roku Przekazanie Lokalu nastąpi po wybudowaniu Budynku pod warunkiem rozliczenia całej Ceny Sprzedaży" co rozumiem prekazanie zaraz po wybudowaniu pod warunkiem ze wplace wszystkie pieniadze termin minal pieniadze wplacone w umowie jest zapis o dopuszczalnych 3 miesiacach opoznienia tak wiec spodziewakm sie kluczy z koncem marca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hgjf Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.play-internet.pl 28.01.13, 15:30 W którym miesiącu II etap wpłacał ostatnią transzę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caps Re: nowy termin oddania mieszkan IP: 80.254.155.* 28.01.13, 15:32 no ja wplacalem w czerwcu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.13, 18:44 a to ciekawe bo ja np. we wrześniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hgjf Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.play-internet.pl 28.01.13, 19:15 No właśnie, skoro kolejny etap prac został ukończony to przecież wszyscy powinni wpłacić kolejną transzę - kolejne niejasności. Ktoś płacił odsetki od kredytu kilka miesięcy dłużej - kilka tysięcy więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allla Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.13, 19:53 My ostanią transzę w październiku po odbiorze technicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.204.115.51.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.01.13, 13:53 masz racje - szkoda nerwow, a sie jeszcze przydadza :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.204.115.51.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.01.13, 13:50 Witamy przedstawiciela firmy Salwator Ogromny, to wy macie burdel u siebie salwator moze i dba o swoich klientow, ale tylko wtedy jak sa znajomymi albo rodzina prosze, nie obrazajcie nazej inteligencji swoja proba robienia PR'u Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aq Re: nowy termin oddania mieszkan IP: 83.1.94.* 28.01.13, 20:12 Powitać Salwator na forum! Po informacji o różnicach między wersjami polską i angielską na forum, już wszystko zostało poprawione. Wersja angielska została poprawiona do polskiej. A zarząd składa się z dwóch dyrektorów. I tak jak w naszym wypadku brak uzasadnienia jakichkolwiek zmian! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.dynamic.chello.pl 30.01.13, 10:29 Z tego co udało mi się wyszukać to prezes dalej jest prezesem tylko nie ma go na stronie, ciekawe dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: nowy termin oddania mieszkan IP: 140.101.84.* 30.01.13, 12:52 chyba rzeczywiscie czytaja bo dostalem mail z aktualna sytuacja w sumie bardzo sympatycznie kolejna informacja ma byc we wtorek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozek Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.biznes.mm.pl 30.01.13, 12:53 moze zrozumieli, że najważniejszy jest dialog z klientem. aczkolwiek nie zwalnia to ich z obowiązku rekompensaty za zwłokę.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.204.115.51.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.01.13, 13:49 nie wprowadzaj ludzi w blad umowa przedwstepna w formie aktu notarialnego nie zabepiecza przed niczym przesuwa tylko kolejnosc zaspokajania roszczen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.kielce.vectranet.pl 30.01.13, 14:06 no właśnie, wtedy nie jest się na szarym końcu roszczeń (co w praktyce oznacza, że nie starczy pieniędzy dla osób kupujących lokale), lecz dużo bliżej początku roszczeń, czyli jest się dużo bardziej chronionym, a może nawet tylko wtedy można otrzymać zwrot wpłaconych pieniędzy, a przecież o to chodzi - takie roszczenie notariusz zgłasza przecież w sądzie i wpisuje się do księgi wieczystej. Czym wprowadzam w błąd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.dynamic.chello.pl 30.01.13, 20:58 Salwator ma opóźnienie - zgadza się. no ale budynek przecież stoi, więc po co te domniemywania i nakręcania się , że coś jest nie tak i kto w której kolejności będzie zaspokajany itd. Salwator ma przecież kredyt i jak kupowaliśmy mieszkanie podpisywaliśmy umowę cesji wierzytelności na Bank i dostaliśmy promesę z Banku, co oznacza, że płacimy za mieszkanie do Banku, który Salwator kredytuje i jeśli wpłacimy kwotę wynikającą z umowy Bank wyrazi zgodę na zwolnienie hipoteki, więc dostaniemy nasze mieszkanka bez hipoteki. pytanie pozostaje kiedy? miejmy nadzieję, że w przeciągu paru tygodni wszystko się wyklaruje i będzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aaaaa Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.guilhem.org 01.02.13, 19:24 Ale znaleźli sie obrońcy salwatora ... mam nadzieje że redaktorzy gazeta.pl zobaczą ta dyskusje i zainteresuja sie slawatorem. Klikajcie w łapke po lewej i polecajcie ten wątek - szybciej zareagują!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aq Re: nowy termin oddania mieszkan IP: 83.1.94.* 01.02.13, 20:46 Zgadzam się wpełni. Salwator przysyła nam maila i czeka na reakcje, a my już cieszymy sie, że taki łaskawy. Jedynie na gazeta.pl bym nie liczył. To nie historia o Grodzkiej, my na Obozowej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: tymczasem na budowie... IP: *.31.9.153.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.02.13, 15:59 Odleglosc nowego ogrodzenia od miejsc parkingowych jest na tyle mala ze 1 segment juz ucierpial .. jak sie domyslam ktos w niego wjechal parkujac tym tempem to do wakacji pozbedziemy sie problemu bo wszystkie segmenty beda uszkodzone .. zeby nie bylo - jestem z tego zadowolony gdyby nie bylo mi szkoda auta to sam bym "pomogl" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: I etap było podobnie IP: *.218.217.178.ip4.netico.pl 21.01.13, 16:48 Oj biedny developer same kłody pod nogi... Jeśli chodzi o załatwianie formalnosci to jakoś opornie idzie, ale raty musieliśmy wpłacać z paromiesięcznym wyprzedzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Re: I etap było podobnie IP: *.ghnet.pl 22.01.13, 13:04 Tak by mogło być, ale w tym przypadku nie jest. Ten budynek stoi praktycznie skończony od września. Mieli czasu aż za dużo, żeby wszystko pozałatwiać i uwzględnić poślizgi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3etap Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.13, 20:36 Mam prośbę do III etapu, jeśli ktoś dostanie już polecenie wpłaty ostatniej raty proszę, żeby napisał na forum, bo znając życie będą różne terminy. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AbcIIIetap Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.play-internet.pl 03.02.13, 22:23 Proponuję aby w momencie otrzymana polecenia zapłaty ostatniej transzy za III etap , przed wpłatą pieniędzy otrzymać od salwatora na piśmie, informację kiedy otrzymamy klucze do adaptacji. Wg. Umowy przedwstępnej ostatnią ratę mieliśmy wpłacić w lipcu - na miesiąc przed odbiorem technicznym budynku. Teoretycznie wg. Umowy w tym momencie mieliśmy mieć już możliwość adaptacji mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.motorola-solutions.com 05.02.13, 12:53 dostal juz ktos info co ze straza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aaaaaab Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 81.219.183.* 05.02.13, 12:54 Nadal cisza ... maja jeszcze kilka godzin może wymyśla jakaś historyjkę ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Strażak ;-) Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 15:51 Dostałem info, pewnie tak jak i Wy. Nie wiem czy zauważyliście, ale znów to samo. Zero założeń, estymacji kiedy będzie przekazanie mieszkań. Cytuję: "O terminie złożenia wniosku oraz przewidywanej kontroli zostaną Państwo niezwłocznie poinformowani". Ja chcę wiedzieć kiedy będziemy mieszkali u siebie, a nie kiedy złożą wniosek. Btw. nie piszcie proszę "przynajmniej coś napisali", bo ich podejście do klientów, którzy zostawili u nich często majątek życia jest co najmniej żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1 etap Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.31.9.153.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.02.13, 16:01 a to nie jest tak ze musza najpierw skonczyc IV etap ? (to male guano w ktorym ani mieszkania nie sprzedali) wtedy beda mogli dopiero droge dojazdowa udostepnic pod blok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iktorn Re: nowy termin oddania mieszkan IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.13, 18:10 karm-ella napisała: > Czytam ostatnio o różnych deweloperach i nieruchomościach i w zasadzie wszędzie > zdarzają się opóźnienia. A często się zdarza, że nie wynika to z winy samego d > ewelopera, tylko czasem jakieś formalności potrafią opóźnić całą inwestycję. Je > śli zaś chodzi i projekty Salwator to musze przyznać, że budynki całkiem ładne, > zwłaszcza projekt, który aktualnie jest w budowie "Osiedle dla rodziny" na Nie > byłej. boszzz co za nieudolna krypciocha... zamiast nasyłać marketingowców na forum lepiej się wziąć do pracy i traktować klientów tak, jak na to zasługują Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.13, 16:47 Jak wynika z tego wspaniałego maila, składaniem wniosków o wszelkie pozwolenia zaczęli się zajmować dopiero teraz w lutym. Nie wiem tylko co robili od września zeszłego roku, kiedy były odbiory techniczne. Na 100% nie ma co się spodziewać kluczy przed końcem marca, no ale to przecież wina opieszałych urzędów.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aq Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 83.1.94.* 05.02.13, 19:04 cytuję poprzedniego maila: "Strażak powinien zjawić się do poniedziałku 4.02.2013r. O szczegółach przeprowadzonej kontroli poinformuję Państwa do wtorku 5.02.2013r." Możecie sprawdzić. I fakty iście po Salwatorskiemu - strażak być był - 1 II, czyli przed 4 II. O szczegółach zostaliśmy powiadomieni do 5 II. W zasadzie tak, bo dokładnie 5 II. A co robiono od 1 do 5? Ustalano wersję dla Stron umów zawartych przez Salwator? Bo dalej jest w typowym stylu urzędniczo-developerskim: "O terminie złożenia wniosku oraz przewidywanej kontroli zostaną Państwo niezwłocznie poinformowani." A co z decyzją (pozwoleniem) na użytkowanie? Tu już nie ma terminu. Dobre się skończyło. Tzn. pewnie nie, oni biorą przykład z góry. I jedni i drudzy chcą tylko naszej kasy, a potem czekaj tatka latka. Zima wasza - wiosna nasza. A potem będziemy "reklamować" Salwatora na cztery strony świata. Np. wystąpimy w filmie promocyjnym. Pisze się ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.13, 19:49 Myślę, że nie ma co się nad tym zastanawiać, co za bzdury teraz do nas wypisują, bo to już była z ich strony dawno ustalona strategia tzn. po to w umowach są te 3 miesiące, żeby mogli oddać mieszkania dokładnie po ich upływie, a pieniądze zabrali jak nawcześniej się dało (dzięki temu mogli obracać sporą kasą, od której są przecież choćby odsetki). Teraz wypisują do nas durne maile, jacy to są niby mili itp, a ogólnie chodzi o to żebyśmy się przestali rzucać i tyle w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wkur... Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.static.hostnoc.net 06.02.13, 19:34 Od momentu zlozenia wniosku o pozwolenie na użytkowanie, Inspektor Nadzoru Budowlanego ma 3 tygodnie na pojwienie sie na budowie. Potem przygotowanie papieru i przeslanie do Salwatora - kolejny tydzien. Po tym wszystko musi odlezec 2 tygodnie na wszelakie odwolania itp. Czyli w skrocie: niby tydzien na skompeltowanie dokumentow + 3 tygodnie na inspekcje + kolejny tydzien na wymiane papierow + 2 tygodnie na odwolania + 2 tygodnie na oddawania mieszkań = 6 do 8 tygodni zanim dostaniemy klucze. Brak słów ... dobrze ze innych juz nie natna, nasz watek juz jest na pierwszych miejscach w googlu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.13, 20:14 Czyli wyjdzie 31.03 tak jak wcześniej pisałem. Niedługo dostaniemy maila, że z winy Inspektora Nadzoru Budowlanego termin odbioru przesunął się na koniec marca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aq Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 83.1.94.* 06.02.13, 21:53 - oby bez wypadku śmiertelnego jak w Tauronie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.13, 19:50 Witam, dziś dostałem informację że spółka postara się przekazać nam klucze do 28 lutego bez uprawomocnienia od PINB. nie wiem czy tak się wydarzy ale miło coś takiego usłyszeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.13, 20:04 A skąd takie informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.13, 21:12 marcin z. z Salwatora "Ale do przekazywania przyszłym właścicielom mieszkań potrzebujemy samej decyzji - bez klauzuli ostateczności. Mając na uwadze powyższe zamierzamy do końca miesiąca udostępniać mieszkania, oczywiście jeśli nie wystąpią nieprzewidziane okoliczności." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.13, 09:07 Nie wiem kto to Marcin Z i jak juz pisałem dostanę kluczę to uwierzę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iktorn Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.13, 17:06 Przyszedł mail, że dostali jakiś protokół ze straży i teraz wnoszą o kontrolę z PINB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.salwator.com.pl 08.02.13, 17:09 ja zrozumiałem, że dostali pozytywny protokół od strażaka i złożyli kwity do PINB. ciekawe kiedy będzie kontrola z PINB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.13, 17:23 IP salwator.com.pl chyba powinniście najlepiej wiedzieć na jakim etapie jest sprawa buahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.mmpnet255.tnp.pl 08.02.13, 18:39 chyba zapomnieli zmienić ip.... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aq Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 83.1.94.* 12.02.13, 20:02 Dostaliście maila, że jutro ma być kontrola nadzoru budowlanego? Najciekawsze jest stwierdzenie, że "zabronione jest, aby ktokolwiek z właścicieli mieszkań przebywał w dniu jutrzejszym na terenie lub okolicy budynku." Czyli ci wszyscy, którzy robili/robią swoje mieszkania mogą tam legalnie wchodzić, byle nie jutro. Mimo że coś się dzieje, mam serdecznie dość! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.kielce.vectranet.pl 12.02.13, 20:10 Drodzy Sąsiedzi, w naszym etapie (I) było tak samo, chodzi o to, że w bloku nie wolno nikomu zamieszkiwać do czasu oficjalnego odbioru przez nadzór budowlany (o ile wiem, deweloper za to może zapłacić karę kilkadziesiąt tysięcy złotych). Nam mówiono, że nie może być śladów zamieszkiwania, typu: szczoteczki do zębów, kosmetyki, itd. Ale po tym odbiorze będzie już tylko parę dni i zdaje się nastąpi odbiór pożarniczy, i na tym koniec. Nie wiem, czemu tak bardzo się tym wszystkim martwicie, procedura raczej wydaje się standardowa, i w naszym przypadku też tak było, mieszkania mamy już oddane i jest OK. Ponadto, zauważyłam, czytając tu wpisy, że cieszy Was, że w internecie robi się na ten temat antyreklama - osobiście nie cieszyłabym się tym, bo to oznacza mniej chętnych do kupna mieszkań a tym samym dużo wyższe koszty eksploatacji dla nas, dla tych, którzy mieszkania zakupili. Przecież nasz etap I już jest odebrany, mieszkamy w swoich mieszkaniach, po co tak panikować? Owszem, jest przesunięcie czasowe - należy się Wam odszkodowanie, jeśli prawnik tak podpowie (my nie pomyśleliśmy o tym, szkoda), ale nie ma co robić z tego aż takiego problemu, "na cały kraj", tak myślę. Od razu powiem, że mam prawo do swojego zdania - wyprzedzając ataki osób, którym nie spodoba się moja opinia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 12.02.13, 22:58 ach te kojące słowa kogoś - wiadomo kogo - stukającego "po godzinach" :D "Nie wiem, czemu tak bardzo się tym wszystkim martwicie" - haha, przecież to że płacicie za wynajem, wyższe raty kredytu, co to takiego ;) inwestora guzik to obchodzi przecież Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aq Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 83.1.94.* 12.02.13, 23:37 Nie uznaję tej "standardowej procedury", gdy budynek stał od miesięcy gotowy, gdy w październiku odbył się odbiór techniczny (po którym Salwator musiał przejąć go od wykonawcy), gdy czekano z kolejnymi etapami odbioru (prąd, straż itd.), a przede wszystkim gdy mamiono nas, że "może nie październik, ale listopad na pewno. Przecież mamy ogromne wyprzedzenie w budowie". I tyle. A co do odszkodowania - nikt nie ma czasu i pieniędzy na prawnika, bo musimy płacić za mieszkanie obecne. Nic nie wskazuje na to, żeby można było zmienić zdanie o Salwatorze. Natomiast co do antyreklamy w internecie - gdy blok będzie oddany, każdy kto przyjdzie i kupi gotowe mieszkanie, będzie na nas patrzył jak na nienormalnych, bo przecież i to, i tamto. Swoim postępowaniem firma straciła bardzo w moich oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAaa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.180.156.91.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.02.13, 18:19 I wiadomo cos o odbiorze?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 13.02.13, 20:18 Czy wiadomo jak poszło po PINB? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aq Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 83.1.94.* 14.02.13, 22:25 Nowości na stronie Salwatora: nowe, niskie ceny pakietowe - gdy klikniecie, nigdzie nie wejdziecie (a propos naszego forum i głosu joannaka). I powrócił prezes zarządu. Ale tylko do wersji polskiej. Czy to nie jest - brak słów. Zaś o odbiorze sza. Cicho sza. Może ci, co nie mogli być w poniedziałek obecni na obiekcie muszą wrócić, zeby dokonczyć prace? a potem i nam coś kapnie ze stołu pańskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASD Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.13, 21:18 Witam, Dostałem info o Salwatoru dokładnie od Pana Marcina, że w poniedziałek będzie info, co do kluczy, bo PINB przeszło pozytywnie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Info Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 16.02.13, 23:55 Info to juz bylo nie raz nie dwa, ja chce klucze + wszystkie niezbedne umowy zeby podlaczyc prad i wode zeby wyjamowane mieszkanie opuscic a nie takie sranie po katach. Tak jak wczesniej pisano, 0 poszanowania i niestety ale smrod pozostanie. I to nie my robimy antyreklame szanony Salwa... Pani Joanno tylko to Salwator sam ma taki styl biznesowy. Niestety ale jak to sie mowi, gowno owiniete w blyszczacy papierek. To moje zdanie. Ciekawe czy nie bedzie im przeszkadzac jak rachunki do wspolnoty tez befziemy po 3 miesiacach wplacac :) bo akurat smiertelny wypadek w wiadomosciach pokazali ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.kielce.vectranet.pl 17.02.13, 08:09 Panie Info, moje zdanie jest takie samo, jak Pana... Ponadto, od razu mówię, 1-2 dni opóźnienia w płatnościach (trzeba płacić do 10 dnia miesiąca...) spowodowały u mnie naliczenie odsetek ok. 2 zł. Niby nic, ale jest i jest to denerwujące. Nam w I etapie nic już nie grozi, bo prawie wszystkie mieszkania są wykupione, ale chodzi mi o Was, byście nie wylali przysłowiowego " dziecka z kąpielą" bo gdy odstraszycie potencjalnych nabywców swoich etapów, chcąc nie chcąc sami poniesiecie pośrednio ten koszt (nawet woda będzie dużo droższa bo przechodząc przez niezamieszkały lokal ochłodzi się, to samo z ogrzewaniem). Proszę mnie opacznie nie zrozumieć, życzę Wam bardzo pomyślnego rozwiązania tej sprawy, włącznie z uzyskaniem odszkodowania za opóźnienia, ale raczej weźcie grupowo prawnika i wspólnie rozmawiajcie z deweloperem, kontaktujcie się ze sobą np. mailowo (my tak robimy w I etapie) bo samo bicie piany i tak nic nie da, a jeszcze każdy potencjalny kupujący po przeczytaniu tego mocno się zastanowi. A przecież nie o to chodzi, my w I etapie już mieszkamy i trzeba przyznać, że mieszka się bardzo przyjemnie, wszak i okolica piękna, zielona, tym się przecież kierowaliśmy wybierając lokale. Gdy wszystkie etapy zostaną oddane i osiedle będzie gotowe, będzie naprawdę ładnie i wszyscy będą zadowoleni. Podejrzewam, że gdybyśmy płacili z 8000 zł za metr to i podejście od klienta byłoby lepsze, a tak, mamy przecież mieszkania na chwilę obecną prawie najtaniej w Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.13, 09:30 Antyreklame to zrobili sobie niestety sami, poza tym te mieszkania nie sprzedaja sie juz od dawna..Zostaly same wielkie metrarze, a raczej ciezko teraz sprzedac mieszkanie za 500k, jeszcze ze średnim rozkladem. Owszem cena za metr byla moze atrakcyjna, ale 2 lata temu, ponadto to jest pozornie 5k, a za wszystko trzeba doplacac sciany itp, komorki i garaze jesli sie porowna z innymi inwestycjami to sa masakrycznie drogie. No i być moze uwazaja ze za taka cene moza traktowac ludzi z buta, ale przynajmniej mogli zrobic proste sciany, bo niestety są krzywe.. Chociaz oni chyba maja taki styl podejscia do klienta jesli sie poczyta inne fora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.13, 09:48 i przepraszam mialo być "metraz":D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: info Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 17.02.13, 20:19 co do tych najnizszych cen to fakt nie jest drogo, ale nie ma sie znowu co tak podniecac bo teraz jest wiecej inwestycji w tej cenie i w nizszej. Ale to ze kupuje tanszy produkt nie znaczy ze mozna mnie traktowac z buta. Wezmy samochody, tansze marki walcza jak sie da zeby przyciagnac klienta i jakos tania KIA wybila sie jakoscia i przyzwoita obsluga. Mnie osobiscie nie podchodzi, ale to nie zmienia faktu ze gdyby mieli podejscie jak w Salwatorze to by lezeli i kwiczeli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Etap 1 Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.mol 21.02.13, 15:20 U nas było podobnie, budynek oddali dlugo po wybudowaniu a sprzedając mówili że na pewno będzie przed czasem- był po czasie dokładnie 3 miesiące(przynajmniej u nas) niektórzy dogadawszy się z Kimś Tam wykańczali sobie mieszkanie wcześniej*** Nam tak późno oddali bo doprowadzali media do kolejnych budynków(chyba), wam pewnie dlatego że wydzielają teraz działki tak by nasz budynek w całości był na innej i nie wszyscy mieszkańcy z Etapu 1 to podpisali podział działek. Opóźnienia są wkurzające i możecie walczyć ale my też byliśmy u Rzeczników i prawników w sprawie terminów, obmiarów, awarii i większość mówiła żeby skladać pisma, ponaglenia do pism bez odpowiedzi(czyli do większości) i ponaglenia ponagleń tylko po to żeby kiedyś móc to wykorzystać w sądzie... *** Ci co wcześniej odebrali musieli np. zapłacić dużo za opłaty z części wspólnej a te były ogromne bo dzielone na te kilka mieszkań- potem okazało się że liczniki wodomierzy cofały się w mieszkaniach nabijając wodę w częściach wspólnych. Za drugą połowę roku różnice zapłacił Salwator(my tylko tyle co zaliczki). Także szykujcie się bo wiele jeszcze przed Wami.. LBH(zarządca) i pewnie niezliczone, pozostające bez odpowiedzi awarie... Ale pomimo tego mieszka się naprawdę fajnie! Pozdrawiam przyszłych sąsiadów z kolejnych etapów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.kielce.vectranet.pl 21.02.13, 15:28 Witam Sąsiada z etapu I, bardzo proszę o odezwanie się do mnie na adres mailowy: joannaka@gazeta.p Chciałabym dopytać o jedną kwestię odnośnie tej wody. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.kielce.vectranet.pl 21.02.13, 15:29 Przepraszam, brakło literki, oczywiście, mój adres mailowy to: joannaka@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elmok Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.opera-mini.net 23.02.13, 03:14 no a wuecie cos o drodze? Czy bedzie budowana w najblizszym czasie?zastanawiam sie nad zakupem mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.13, 10:45 droga to będzie budowana w przyszłości - 8 płk ułanów (nowoobozowa) na chyba 2017 www.bip.krakow.pl/?dok_id=27415 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prad Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.13, 10:00 Witam, Czy udzielicie informacji gdzie trzeba załatwić umowę o prąd do Etapu 2? Czy to jest Łagiewnicka? i czy wiecie może jaki jest koszt i jaką taryfę lepiej wybrać? dziękuję z góry za informację Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.13, 16:22 cos tajemniczy Marcin Z nic nie pisze kiedy te klucze.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.play-internet.pl 18.02.13, 16:43 Hurra jest pozwolenie na użytkowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Josef Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.mmpnet255.tnp.pl 18.02.13, 16:51 gdzie masz to pozwolenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aq Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 83.1.94.* 18.02.13, 18:21 Pozwolenie jest wirtualne/realne w mailu. Oczywiście i w tym momencie nasi partnerzy w interesach zadziwiają - zarządca (firma zależna) ma więcej czasu na przejęcie budynku niż strażacy czy nadzór budowlany. Ale czego się spodziewać... Jeszcze wrócę do tzw. antypromocji i tego wątku - pisanie prawdy nie jest antypromocją, ale pisaniem prawdy. Obecnie (dokładnie: po przekazaniu kluczy) wszyscy zainteresowani powinni płynąć do Salwatora i II etapu strumieniami, gdyż stan się normalizuje, mieszkania czekają: płacisz-masz itp. I do tego nic nie mam. A ci, którzy teraz przyjdą, nie będą naciągani przez S., jak było w naszym wypadku. I tylko o to chodzi. Miesiąc temu znalazłem podobną inwestycję z mieszkaniem podobnym jak na Obozowej. I gdyby nie pieniądze na koncie S., już by mnie tu nie było. W podobny sposób reaguje klient - widzi towar, płaci, kupuje. Nie ma tu ani kszty naszego wpływu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.play-internet.pl 19.02.13, 15:52 Czlowieku oco Ty za bzdury piszesz. Pozwolenie jest, zobacz sobie na maila, choc pewnie zaraz napiszesz że jest podrobione. Ja rozumiem, ze jestesmy źli że tak długo czekamy na mieszkania, ale juz jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sda Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.13, 21:21 Kiedy zaczynacie odbiory? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 140.101.84.* 21.02.13, 13:04 od czwartku jakby ktos wczesniej odebral to moglby wrzucic na co zwrocic szczegolna uwage Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aag Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 24.02.13, 18:19 Polecamy przeczytać dokładnie protokół odbioru technicznego, który dostaliśmy na jesieni. My np. dowiedzieliśmy się, ze stracimy rękojmię, jeśli bez zgody sprzedającego dokonamy jakichkolwiek przeróbek instalacji (i wymienione wszystkie). W naszym przypadku jest tak, że sypialnia, która ma 17 m2 ma tylko jedno gniazdko (nie wiem, jak to jest w ogóle możliwe w dzisiejszych czasach), więc jesteśmy zmuszeni pisać prośby o pozwolenie na wszystkie zmiany :( I czekać, aż sprzedający się łaskawie zgodzi, w innym wypadku stracimy prawo do rękojmi. Weźcie to Państwo pod uwagę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asda Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.13, 20:35 Stracisz rękojmię tylko na instalację elektryczną nie na całość. jak chcesz więcej gniazdek dogadaj się z kierownikiem budowy przeniesie ci prąd gdzie chcesz za opłatą - ale nie stracisz rękojmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aag Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 24.02.13, 21:13 Dzięki, mam to w planie, choć wolałabym, żeby mi te rzeczy w ramach remontu robił zaprzyjaźniony budowlaniec. U kierownika przenosiliśmy grzejnik w łazience o 20 cm za "jedyne" 300zł bo był wsadzony we wnękę, której przez to nie można było wykorzystać ani zabudować w żaden sposób. A jak jest przeniesiony się okaże, jak będziemy odbierać mieszkanie. Myślę, że warto o tej rękojmi wiedzieć i wiadomość skierowana była do osób, które tego nie wiedziały. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xyz Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.free.aero2.net.pl 24.02.13, 22:37 Mogliście bezpłatnie przenieść ten grzejnik dogadując się z developmentem. Każdy miał prawo do zmian do momentu w którym jego instalacje były już w fazie wykonywania. Ja pozmieniałem gniazdka, grzejnik doprowadzenie wody pod pralkę itp wszystko bezpłatnie uzgadniając zmiany z człowiekiem Salwatora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aag Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 25.02.13, 11:44 Nie mogliśmy, bo kupiliśmy mieszkanie, kiedy to wszystko było już zrobione. W grę wchodziły już tylko odpłatne przeróbki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alwi Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 16.03.13, 16:58 Czy zgłaszał ktoś może usterki już po odebraniu mieszkania, których nie zauważył w trakcie odbioru technicznego? U nas jest zamieniona instalacja telefoniczna z antenową w stosunku do projektu (są na przeciwległych ścianach). W czasie odbioru technicznego nie było jeszcze opraw teletechnicznych. Ilość i rozmieszczenie gniazdek się zgadza, ale instalacje są zamienione. Czy próbował ktoś wyegzekwować tego typu poprawki już po przekazaniu lokalu? Jeśli tak, to jaką drogą (telefonicznie, pisemnie, wizytą w siedzibie?) i z jakim skutkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.kielce.vectranet.pl 16.03.13, 17:05 Tak, ja bezpośrednio zgłosiłam kierownikowi budowy (telefonicznie), przyszedł, potwierdził, że w planie było inaczej, i zlecił swoim robotnikom przeróbkę - oczywiście bez żadnych dodatkowych kosztów dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alwi Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 23.03.13, 07:31 A jak jest z instalacja antenowa-tv? Jest podlaczona do zbiorczej anteny sat., tak zeby mozna bylo sie do gniazdka podpiac np. z dekoderem n-ki? Orientujecie sie moze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doradca TV Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.13, 13:22 Gość portalu: alwi napisał(a): > A jak jest z instalacja antenowa-tv? Jest podlaczona do zbiorczej anteny sat., > tak zeby mozna bylo sie do gniazdka podpiac np. z dekoderem n-ki? Orientujecie > sie moze? Zbiorcza antena sat na dachu i podobno także dvb-t - sęk w tym, że jeśli chcesz się podpiąć ze swoim dekoderem musisz wykupić abonament antenowy (9 zł miesięcznie) u Telcomie. Alternatywą jest montaż własnej anteny sat na balkonie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartko1@gazeta.pl Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 91.196.215.* 03.04.13, 05:45 Aby się podpiąć do gniazdka niestety musisz zapłacić. Ja mam antenę na balkonie i działa bez problemu. Prawnie jest ok bo pytałem. Ale niestety da się tylko od strony rzeczki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imbra Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 20:48 Na ul. Stańczyka na osiedlu Future City, jak zapewne wiecie, Salwator: - sprzedał plac zabaw innemu powiązanemu deweloperowi , reklamując go wciąż w folderach reklamowych i traktując jako wabik dla klientów - we wszystkich blokach po 3 latach odpadają schody wejściowe albo zaczynają się kruszyć (użyli najtańszego piaskowca) - a na dachu biurowca należącego do Salwatora w odległości 20 metrów od osiedla postawili DWIE stacje telefonii komórkowej vis a vis balkonów mieszkańców. Oczywiście sieci płacą im grubą kasę. Itd..itd... Powodzenia, po podpisaniu aktów notarialnych z Salwatorem zostajecie wykiwani tak jak my! A oni nie mają skrupułów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.play-internet.pl 27.02.13, 10:45 Nie wiem czy wiesz, ale osiedle Future City juz dawno nie jest Salwatora tylko firmy Rednet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator II etap - winda IP: 128.97.39.* 01.03.13, 09:51 Hej, Dowiedziałem się że ponoć w drugim etapie nie działają windy i co ciekawe nie ma ku temu logicznych przesłanek, bo przy odbiorze musiały być one sprawne. Ludzie z Salwatora mówią, że może pół tygodnia, może dwa i będą one włączone. Czyli "precyzyjna i wyczerpująca odpowiedź". Mam do Was prośbę byście wszyscy zaczęli dzwonić codziennie w tej sprawie do Salwatora i naprzykrzać się, to może się pośpieszą. ja mam tak zamiar robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka Re: II etap - winda IP: *.kielce.vectranet.pl 01.03.13, 09:58 W pierwszym etapie bardzo długo nie podłączali wind, sama nosiłam płytki, panele i wszystkie materiały budowlane po schodach na górę, myślałam, że ducha wyzionę... Jak się potem okazało, podobno czekali na umowę z Tauronem. Nic nie dadzą telefony, podejrzewam, że oni mają swoje powody i choć ich pewnie nie zdradzą, będą się ich trzymać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aaaaaa Re: II etap - winda IP: *.ipredator.se 01.03.13, 10:07 I dobrze ze nie są włączone ... patrząc na to jaki ciężar na początek miały by przewieźć windy, mogłoby się okazać, że ulegną awarii i przez najbliższe parę miesięcy nie będzie możliwości korzystania z nich w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: II etap - winda IP: *.biznes.mm.pl 01.03.13, 10:13 zazwyczaj windy w większości inwestycji jake znam na początku administracja wyłącza z tego własnie powodu co ktoś napisał. ludziska wkładają płytki, worki z gipsem itd... a to nie windy ciężarowe i nie wszyscy respektują maksymalne obciążenie windy i ładują ile się da.... a to w sumie nasze windy. Często robią tak ekipy remontowe bo im się niechce nosić ... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator Re: II etap - winda IP: *.mbi.ucla.edu 01.03.13, 10:59 Pozostaje mi tylko pogratulować logicznego myślenia przyszłym sąsiadom. Po pierwsze winda jest właśnie po to żeby nie nosić rzeczy do góry jak Pani Joannaka to musiała robić, a po drugie nowe windy maja systemy bezpieczeństwa i nie ruszą jak są przeciążone. Wiem, bo bo mój znajomy takowe instaluje. Lepiej w ogóle nie instalować wind, bo przecież się mogą zepsuć. I może zlikwidujmy komunikację miejską, bo do autobusów może wchodzić zbyt dużo osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do lokatora Re: II etap - winda IP: *.biznes.mm.pl 01.03.13, 11:16 Drogi lokatorze - jak dla mnie to wind może nie być - jestem sprawny ruchowo i ich nie używam więc mam to gdzieś ;-) (oczywiście inna sprawa że są niezbędne dla niepełnosprawnych) jak mam potrzebę chodzę po schodach ;-) jeżeli chodzi o ograniczniki wagi, owszem są , ale ustawione różnie - zazwyczaj na maksymalnych limitach, spróbuj jeździć autem osiągając maksymalne limity i ograniczniki silnika - zobaczymy ile pojeździsz. A autobusy i tramwaje to też trzeba zlikwidować - wolę poruszać się na piechotę i własnym środkiem transportu ;-) Uwierzcie mi że jak to zlikwidujemy to nie będziemy mieli problemu z otyłością społeczeństwa ;-) Więcej ruchu i sportu !!!!!! pozdrawiam ;-) i więcej radości i uśmiechu bo nie ma co być tak nerwowy maruderem jak wielu na tym forum. Ale to nasza cecha narodowa - narzekanie i narzekanie i narzekanie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: II etap - winda IP: *.motorola-solutions.com 01.03.13, 11:28 Skoro nie potrzebujesz windy to nie powinno Cie martwic jak sie zepsuje;) I nie narzekaj na narzekajacych Co do odbioru to poza windami u mnie nie dzialal tez domofon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ABC Re: II etap - winda IP: 128.97.39.* 01.03.13, 11:41 Drogi ABC, Dziękuję za radę odnośnie radości życia. Postaram się do niej zastosować. Nie wiem skąd wiesz jak są ustawiane ograniczenia w windach skoro nimi nie jeździsz. Ja jeżdżę i wiem, że jak wejdzie za dużo osób to winda sygnalizuje zbyt duże obciążenia. Proponuję więc nie jeździć tyle autem, co przejechać się winda kilka razy, choćby dla celów poznawczych. Gratuluję też sprawności fizycznej i życzę obyś miał ją jak najdłużej. Być może jednak ktoś z naszych współlokatorów nie ma jej na takim poziomie jak Ty i też by chciał zobaczyć swoje mieszkanie, a przez brak windy nie ma takiej możliwości. Być może podjazdy dla niepełnosprawnych do każdej z klatek nie zostały wybudowane tylko z powodu wymogów prawnych i będziemy mieli sąsiadów, którzy rzeczywiście będą zmuszeni z nich korzystać. Zgadzam się, iż narzekanie to nasza wada narodowa. Będę starał się z nią walczyć. Druga wadą jednak jest egoizm. Drogi ABC mam nadzieję, że jak będziesz kiedyś widział niepełnosprawnego czekającego na autobus, to pomożesz mu do niego wsiąść, choć wiem że Ty nie potrzebujesz transportu publicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: II etap - winda IP: *.biznes.mm.pl 01.03.13, 11:50 oj kolego, mam więcej wspólnego z niepełnosprawnymi niż ci się wydaję, ale szkoda dialogu w takim tonie ...... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BG Re: II etap mieszkanie 2 pokojowe (rozkład) IP: *.ghnet.pl 08.03.13, 14:26 Witam, kupiłem mieszkanie w 3 etapie - 2-pokojowe ok 51 m kw. zastanawiam się nad podzieleniem go na pomieszczenia. Czy jest może tutaj ktoś, kto np. wydzielił osobną kuchnię, a "salon" nie zrobił się mikroskopijny? Szukam jakiegoś pomysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SK Re: II etap mieszkanie 2 pokojowe (rozkład) IP: *.free.aero2.net.pl 08.03.13, 17:54 My już mamy ścianki ale niestety osobnej kuchni nie dało się wydzielić. Wszystkie pomieszczenia były by za małe więc wydzieliliśmy pokój i mały przedpokój, żeby wchodząc do mieszkania nie wchodziło się prosto do kuchni i pokoju jednocześnie. Zastanawiamy się jeszcze nad ruchomymi ściankami oddzielającymi kuchnię z matowego szkła. Witam sąsiada z 3 etapu :) które piętro i i wyższa czy niższa część budynku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BG Re: II etap mieszkanie 2 pokojowe (rozkład) IP: *.ghnet.pl 12.03.13, 22:37 Ja kupiłem na 2 piętrze, ale jeszcze zobaczę, czy tam zamieszkam. Ciężko z tą kuchnią, a ślepiej nie chcę robić, bo to głupi pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S& Re: II etap mieszkanie 2 pokojowe (rozkład) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.13, 15:11 Dokładnie, lepsza otwarta na pokój niż ślepa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.218.217.178.ip4.netico.pl 11.03.13, 20:50 czy ktoś coś wie, czy będzie tam jakieś oswietlenie i kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.204.76.252.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.04.13, 12:09 jak ich zmusimy ? watpie zeby oni mieli ochote na montaz czegokolwiek co kosztuje pieniadze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Etap 1 Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.mol 12.03.13, 11:25 Sąsiedzi z Etapu 2 kiedy zaczynacie podpisywać akty notarialne? Wiadomo już coś.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.biznes.mm.pl 12.03.13, 11:26 słyszałem o kwietniu.... ale nie oficjalnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 140.101.84.* 13.03.13, 14:05 ja oficjalnie dostalem info ze to kwestia 2 miesiecy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Etap 1 Salwator klauzule niedozwolone IP: *.mol 14.03.13, 14:51 a tak z ciekawości wysyłam klauzule niedozwolone których dopuszczał się nasz fantastyczny deweloper zamieszczone na stronie UOKiK: decyzje.uokik.gov.pl/nd_wz_um.nsf/WWW-wszystkie?SearchView&Query=%28[FORM]%3DPostanowienie%29%20AND%20%28[Oznaczenie_pozwanego]%20contains%20%22Salwator%22%29&SearchOrder=4&SearchMax=500 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Etap 1 Re: Salwator klauzule niedozwolone IP: *.mol 14.03.13, 14:56 A tu jeszcze zapis że deweloper nie może narzucić że jego zarządca będzie nieodwołalny przez określony czas: decyzje.uokik.gov.pl/nd_wz_um.nsf/0/DF9275B5C74439ECC12579B4003C21AF?OpenDocument Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Salwator klauzule niedozwolone IP: *.play-internet.pl 14.03.13, 15:36 No to super, tylko jak to wyegzekwować? Czy jak podpiszemy akty to wtedy możemy się razem zebrać i wybrać innego zarządcę powołując się na decyzję uokik? tak to może działać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aaaa Re: Salwator klauzule niedozwolone IP: *.play-internet.pl 14.03.13, 23:45 Tak to działa ale dopiero jak cała wspólnota będzie funkcjonowała czyli muszą oddać jeszcze dwa kolejne etapy. Spora część mieszkań jest jeszcze w rękach salwatora więc narazie trzeba czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zarzadca Re: Salwator klauzule niedozwolone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.13, 03:47 Dzisiaj rozmawialem z gosciem ktory na innym osiedlu kupil mieszkanie od salwatora. Mowi ze po 2 latach udalo im sie przepedzic ich zarzadce nieruchomosci, a przez te 2 lata ich dymali jak chcieli. Chore stawki, chore oplaty nie wiadomo za co i bog wie co jeszcze. Jesli da sie cos wczesniej zrobic to trzeba jak najszybciej na pierwszych zebraniach sie tym zainteresowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartko1@gazeta.pl Re: Salwator klauzule niedozwolone IP: 91.196.215.* 03.04.13, 06:00 My w etapie 1 bardzo mocno zaczęliśmy walkę od początku i teraz jesteśmy już na końcowym etapie (uchwała podjęta w 100% notarialnie i zgłoszenie do geodezji) wydzielenia się etapu 1 jako osobnej wspólnoty. Dzięki temu będziemy mogli decydować o sobie sami i nie patrzeć na farsę typu zebranie roczne gdzie deweloper miał ponad 72% udziałów (tak celowo nie podpisywał aktów not w etapie 2 aby mieć nad nami przewagę) i przegłosowali wszytko co chcieli mimo że mieszkańcy byli innego zdania. W razie pytań o szczegóły zapraszam na maila-działam w radzie mieszkańców i dość dobrze orientuję się co się dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.play-internet.pl 27.03.13, 15:08 Niee wiem jak reszta sąsiadów, ale ja juz mam dosyć tej firmy. Najpierw pół roku czekania aż łaskawie przekaza nam mieszkania, teraz bede czekać az usuna mi usterki w mieszkaniu, co znając p.Packo potrwa kolejne kilka miesięcy. Jego odpowiedzi ze przecież nic sie nie dzieje wyprowadzaja mnie z równowagi. Mam juz tego serdecznie dość!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alwi Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 27.03.13, 19:16 A czy u Was też tak beznadziejnie zrobili przyłącza/odpływ w kuchni (zlew/zmywarka)? Tzn. biegną od ziemi po ścianie (nie są wmurowane), przez co odstają z 10cm, co będzie przeszkadzało np. w montażu mebli/sprzętu pod ścianą... Też tak macie? Przerabiacie je we własnym zakresie, zostawiacie tak, czy może zlecacie przez Salwatora (wliczając w to proszenie o zgodę, żeby zachować rękojmię)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.kielce.vectranet.pl 27.03.13, 21:28 Tak, też tak zrobili... Rzeczywiście, aby cokolwiek zmienić trzeba prosić salwatora by nie stracić rękojmi, ale u mnie w kuchni zmywarka zmieściła się bez przeróbek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BG Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 27.03.13, 23:08 Dlatego ja swoje mieszkanie w III etapie odwiedzam regularnie co jakieś 2 miesiące i wytykam ewentualne błędy. A wie ktos może, czy otoczenie bloków bedzie jakoś zagospodarowane? w sensie oświetlenie, jakaś normalna trawa, a nie samosiejka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Etap 1 Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.mol 02.04.13, 12:33 Hej, nas niestety nie chcieli wpuścić na mieszkanie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.204.76.252.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.04.13, 12:10 haha ja juz nie wierze z zagospodarowanie terenu od roku zyjemy w 1 etapie w syfie i ciemnosci p.s. parking pod blokiem 116 przypomina smietnik - jak widac nikomu nie chce sie powiedziec slowa swojej ekipie zeby nie swinila Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alwi Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 30.03.13, 11:16 Ba, nawet, żeby założyć baterię termostatyczną w łazience to też trzeba mieć pozwolenie Salwatora... Ktoś wie może o co w tym chodzi? Co się może stać przez taką baterię? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.itfutura.com 30.03.13, 23:27 Słyszeliście że akty mają być może w drugiej połowie kwietnia - nadmieniam MOŻE :( znając salwator pewnie koniec maja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartko1@gazeta.pl Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 91.196.215.* 03.04.13, 05:54 O nic nie trzeba pytać. Taka opinia powstała po drace z instalacją wodną na etapie 1 (nadal nie działa dobrze) a wygłosił ją Grzegorz Paćko-człowiek z działu technicznego salwatora który nie ma pojęcia o robocie i wygłasza tym podobne brednie starając się zwalić winę na mieszkańców. W regulaminie użytkowania nie ma nic na ten temat i można montować to co jest dostępne na rynku i na stosowne polskie zezwolenia. A ich problem jeśli nie działa prawidłowo. U nas nie wszędzie dochodzi woda o odpowiedniej temperaturze, liczniki się cofają, my zgłaszamy, oni niby coś robią le trwa to prawie rok a efekty marne. Tyle że rozliczenie było ryczałtowe a nie wg wskazań. A swoja drogą baterie termostatyczne w nowym mieszkaniu to chyba nie najlepszy pomysł bo sieć jako nowa może mieć jakieś początkowe nieczystości i szybko głowica padnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alwi Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 89.174.214.* 03.04.13, 09:06 Dzięki za informacje. Niestety, chyba po tej drace, "człowiek z działu technicznego Salwatora" wprowadził odpowiedni zapis w regulaminie użytkowania i w etapie II, przy montażu baterii termostatycznej, trzeba już prosić Salwator o zgodę na piśmie. Odpowiedz Link Zgłoś
bartko1 Re: Salwator Obozowa w Krakowie 03.04.13, 09:55 U nas takiego wpisu nie było a woda nie działa dobrze bo źle zostały zamontowane zawory zwrotne (początkowo ich nie było). Inną kwestią jest bardzo długi czas oczekiwania na to aby zaczęła lecieć ciepła. W teorii powinno być max 3 litry do osiągnięcia 45 st. a tymczasem taką temperaturę ciężko w ogóle uzyskać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartko1@gazeta.pl Rada Osiedla-kontakt IP: 91.196.215.* 03.04.13, 06:08 Mieszkam w etapie 1 i od samego początku działam w radzie osiedla będąc na bieżąco w kontakcie zarówno z LBH jak i Salwatorem więc jeśli ktoś chce coś więcej się dowiedzieć co się dzieje zapraszam do kontaktu mailowego. Udało nam się już sporo drzwi przejść i może nie warto ich na nowo wyważać a prawda jest taka że tylko wspólnie coś wywalczymy. A opinie na temat podejścia LBH i Salwatora określiłbym raczej jako "łagodne lecz nie pokazujące całości". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec 1 etap Re: Rada Osiedla-kontakt IP: *.play-internet.pl 03.04.13, 09:37 Szanowny Panie Bartoszu, rozumiem ze Panu sie nudzi w domu, ale niech ze Pan bzdur nie pisze. Guzik Pan wie co sie dzieje we wspólnocie i dobrze wszyscy wiemy, ze przekreca Pan informacje jakie dostajemy od LBH czy dewelopera. Do tego za kazdym razem jak ma Pan cos do powiedzenia to jest Pan pod wplywem...Wszystko co Pan pisze jest totalna bzdura, dlatego drodzy sąsiedzi z II etapu, nie polecam i nie radze kontaktować sie i słuchać tego co Pan Bartosz mowi lub pisze. Polecam kontakt bezpośrednio z LBH lub Salwatorem. Odpowiedz Link Zgłoś
bartko1 Re: Rada Osiedla-kontakt 03.04.13, 09:51 Dziwny atak i obraza. Jakoś nikt z sąsiadów na ten temat nie wspominał a wręcz przeciwnie. Bardzo proszę o kontakt i przekazania co zostało przekręcone tym bardziej że od dłuższego czasu żadnych informacji nie zamieszczałem. A sprawy które były miedzy innymi przeze mnie zgłaszane były omawiane nie tylko w mojej obecności i jakoś stan faktyczny się zgadza (woda, garaż, oddzielenie wspólnoty etc.) Skoro jest Pan takim znawca spraw wspólnoty to proszę o przekazanie informacji bo dotyczą wszystkich- sprawy omawiane dotyczyły tylko części wspólnych. PROWOKACJA i tyle bo walczymy o swoje. Ale odwagi na podpis brakło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec 1 etap Re: Rada Osiedla-kontakt IP: *.play-internet.pl 03.04.13, 10:03 To nie atak, tylko stwierdzenie faktów. Ja nie znam sie na zarzadzaniu wspólnoty, dlatego nie wymadrzam sie w tym temacie, ale Pan to juz sciemnia strasznie, ale jak człowiek nie pracuje i siedzi cale dnie w domu to tak jest, pije sie i neka sąsiadów. Na wariatów nie ma rady! Odpowiedz Link Zgłoś
bartko1 Re: Rada Osiedla-kontakt 03.04.13, 11:32 Dzięki za potwierdzenie prowokacji Pania Aninim. Pierwsze nie siedzę w domu bo od dłuższego czasu nie było mnie na Obozowej, dwa kontakt jeśli jest to mailowy-osobisty był przy okazji podpisywania pisma z LBH jakieś 2 mies temu. Trzy jak się nie zna to po co się wypowiadać. Ja akurat uprawnienia administratora mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.13, 22:20 Ten deweloper (czyt. Salwator) to dno. Przejedź się na Future City. W umowie powinni dopisywać: po wykupieniu mieszkań, będziecie sowicie płacić za wynajem placu zabaw, rozsypujące się schody do budynków!!!! przeciekające garaże i jeszcze narzucimy Wam fantomową administrację SMS2, która będzie robić, co im każemy, czyli NIC- za wyjątkiem zapuszczania osiedla. Ostrzegam Wam przed wszelkimi developerami o nazwie Salwator, bo są to podmioty powiązane i gorzko tego pożałujecie w swoich czynszach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc internet IP: *.204.76.252.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.04.13, 12:04 a mnie drodzy sasiedzi szlag trafia jak patrze na oferte internetu u nas i w bloku obok - zdunow (tam jest upc) u nich za 67 zl mam 120mbit a u nas 10mbit Odpowiedz Link Zgłoś
wojciorro Re: internet 07.05.13, 09:38 Po pierwsze witam wszystkich. Informacyjnie: jestem z etapu II :) Faktycznie oferta jest żałosna. Pytanie więc takie, czy nie możemy spróbować wnioskować np. w UPC o podłączenie ich usług do naszego bloku. Z tego co się na szybko orientowałem, trzeba się osobiście zjawić w ich biurze i podpisać jakiś wniosek. Oczywiście jedno zgłoszenie raczej nic nie da. Nasuwa się tylko pytanie czy zarządca nie będzie blokował innych operatorów multimediów? Pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: internet IP: *.play-internet.pl 07.05.13, 23:31 jestem za - drogą elektroniczną mogę wesprzeć akcję w każdy możliwy sposób - telnet to porażka widząc ofertę jaką proponują. Obecnie korzystam z mobilnego internetu - MA KTOŚ LEPSZE ROZWIĄZANIE? Macie TV? jak to można podłączyć bez instalacji talerza (którego nie chcę) na balkonie ? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaka I etap też dobrze by było, by się przyłączył IP: *.kielce.vectranet.pl 08.05.13, 05:59 ja jestem z I etapu, jestem za Odpowiedz Link Zgłoś
wojciorro Re: I etap też dobrze by było, by się przyłączył 09.05.13, 12:37 Cieszę się, że jest jakiś odzew. Postaram się jutro zaczerpnąć bardziej szczegółowych informacji w jaki sposób można podłączyć usługi UPC w naszych blokach. PS. Ja do tej pory korzystałem z UPC i jestem zadowolny, ale oczywiście nie zamykam sie na inne rozwiązania jeśli okażą się korzystniejsze. W. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: I etap też dobrze by było, by się przyłączył IP: *.multi-play.net.pl 09.05.13, 18:01 wojciorro napisał(a): > Postaram się jutro zaczerpnąć bardziej szczegółowych informacji w jaki sposób m > ożna podłączyć usługi UPC w naszych blokach. ja zaczerpnąłem informacji już dziś, byłem w BOK UPC - zarządca budynku musi się zwrócić z pismem do działu rozwoju UPC o podpięcie budynku (budynków) do ich sieci - jeśli będzie możliwość techniczna, to podpięcie się pojawi teraz problem polega na tym jak skłonić zarządcę do wystąpienia z takim pismem do przemka: możesz podłączyć sobie satelitę bez anteny (jeden dekoder) ale musisz uruchomić gniazdko - koszt zdaje się 9 zł miesięcznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemek Re: I etap też dobrze by było, by się przyłączył IP: *.tktelekom.pl 09.05.13, 18:08 Dzięki za odp. Niestety ja nie mam czasu specjalnie się tym zajmować - będe przyglądać się tematowi i chetnie wesprę jak tylko można w sprawie podpięcia - np. UPC - dla mnie OK. a tak naprawde to wszystko byle nie ten narzucony dostawca, którego oferta jest po prostu niekonkurencyjna. Nie mogę uwierzyć, że w dzisiejszych czasach możliwe sa jeszcze zagrywki tego typu. Nie znam przepisów ale moim zdaniem to zwykły monopol a to przecież nielegalne w tego przypadku kwestiach.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: I etap też dobrze by było, by się przyłączył IP: *.multi-play.net.pl 09.05.13, 18:13 Gość portalu: przemek napisał(a): > Dzięki za odp. > > Niestety ja nie mam czasu specjalnie się tym zajmować - będe przyglądać się tem > atowi i chetnie wesprę jak tylko można w sprawie podpięcia - np. UPC - dla mnie > OK. a tak naprawde to wszystko byle nie ten narzucony dostawca, którego oferta > jest po prostu niekonkurencyjna. Nie mogę uwierzyć, że w dzisiejszych czasach > możliwe sa jeszcze zagrywki tego typu. Nie znam przepisów ale moim zdaniem to z > wykły monopol a to przecież nielegalne w tego przypadku kwestiach.... najlepiej zasięgnąć informacji w firmie zarządzającej, oto dane kontaktowe, zamiast się przyglądać sam coś zrób :) imgur.com/qaqAG16 Odpowiedz Link Zgłoś
bartko1 Re: I etap też dobrze by było, by się przyłączył 10.05.13, 07:03 Etap 1 już dawno temat rozpoczął bo nie tyle oferta Telnetu to dramat ale jakość usług również szczególnie po podpięciu Etapu 2. UPC odpowiedziało że nie jest zainteresowane podpięciem się do nas. Rozmowy są na ukończeniu z firmą Tmont (net, telewizja, telefon) i brakuje tylko podpisu Salwatora na zgodzie na przejście przez działkę ze światłowodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: I etap też dobrze by było, by się przyłączył IP: *.centertel.pl 10.05.13, 14:52 bartko1 napisał: > Etap 1 już dawno temat rozpoczął bo nie tyle oferta Telnetu to dramat ale jako > ść usług również szczególnie po podpięciu Etapu 2. UPC odpowiedziało że nie jes > t zainteresowane podpięciem się do nas. Rozmowy są na ukończeniu z firmą Tmont > (net, telewizja, telefon) i brakuje tylko podpisu Salwatora na zgodzie na przej > ście przez działkę ze światłowodem. zaglądnąłem na stronę tego tmontu i jeśli chodzi o internet to jest w miarę (55 zł za 20MB/s) ale ich telewizja kablowa to jakiś żart, same darmowe kanały z satelity (tzw. FTA) - jeśli dociągną do nas swoją sieć można będzie wziąć u nich net, ale tv nadal z satelity, może UPC kiedyś się zlituje jak będzie można podłączyć wszystkie trzy (czy nawet cztery) bloki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajaj Re: I etap też dobrze by było, by się przyłączył IP: 91.196.215.* 14.05.13, 23:02 Czy wiecie kiedy będą akty notarialne dla E2? bo oczywiście w Salwatorze nie wiedzą:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu UPC się nie "zlituje" IP: *.free.aero2.net.pl 15.05.13, 03:14 Wnioskować sobie możesz, ale UPC nie będzie budować infrastruktury. Jak by było przyłącze telekomunikacyjne, to znaczy studzienka (betonowa wylewka za 20'000 zł sztuka + kanały), to by przyszli sami niepytani. Bez tego nie przyjdą nigdy, bo to nie są firmy budowlane. Wnioskować to sobie możecie do dewelopera o wybudowanie przyłącza, trzeba było przypilnować, lemingi. I tak wam zrobił dobrze, bo ten internet TELNET jest jest jednym z najtańszych ktory można w tej technologii świadczyć, sprawdźcie ceny innych z tego segmentu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: UPC się nie "zlituje" IP: *.free.aero2.net.pl 15.05.13, 03:15 Ale wyście to łyknęli, bo "po co dziś komu stacjonarny telefon" :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: UPC się nie "zlituje" IP: *.multi-play.net.pl 15.05.13, 20:22 Gość portalu: gość portalu napisał(a): > Ale wyście to łyknęli, bo "po co dziś komu stacjonarny telefon" :D ja się orientowałem czy można podpiąć neostradę i teraz już wiem dlaczego nie można: brak kanalizacji teletechnicznej - i pomyśleć, że w XXI wieku takie rzeczy są możliwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BG Odbiór III etap IP: *.ghnet.pl 21.05.13, 19:37 Czy ktoś wie kiedy to nastanie? Na stronie widnieje data 31 sierpnia (oddanie do użytku). Ktoś się orientuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abcd Re: Odbiór III etap IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.13, 13:37 Budynek już dawno stoi gotowy więc miejmy nadzieję, że oddadzą nam mieszkania w zaplanowanym czasie. Aż boje się pomyśleć, co będzie jak to się wydłuży... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BG Re: Odbiór III etap IP: *.ghnet.pl 22.05.13, 22:28 No właśnie. Ja tam podjeżdżam jakoś raz na 2 tygodnie i widzę, że coś tam jeszcze w srodku robią. Wykańczają itd. Mogliby oddać chociaz do wykończenia. Pozostała jeszcze jedna rata do wpłaty. Z salwatora napisali mi że trzeba się jej spodziewać ok czerwca, a oddania w wakacje. Chciałbym jednak wejść tam wczesnije, aby ogarnąc, bo wynajmuję mieszkanie do końca września i nie chce się naciąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abcd Re: Odbiór III etap IP: *.dynamic.chello.pl 23.05.13, 00:24 Moze i czasem cos jeszcze w srodku robia ale prawda jest taka ze gdyby tylko salwator chcial to moglibysmy juz tam mieszkac, a tak musimy nadl placic za wynajem i raty odsetkowe od kredytu. Raczej nie spodziewalbym sie na Twoim miejscu ze wejdziesz z remontem wczesniej niz w sierpniu, widac jak bylo z poprzednimi etapami. Moje marzenie to zeby na koniec sierpnia tak jak jest wszystko zaplanowane dostac klucze. Jeśli będzie pomysl i nadzieja na wczesniejsze wejscie tylko na remont, z wyznaczonymi godzinami przebywania w budynku czy cos podobnego to ja sie chetnie przylacze do rozmow z Salwatorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klops Re: Odbiór III etap IP: *.ip.netia.com.pl 23.05.13, 13:35 nie liczylbym na szybkie oddanie, w 2 etapie mieli oddawac pazdziernik 2012 a oddali marzec 2013 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BG Re: Odbiór III etap IP: *.ghnet.pl 24.05.13, 13:37 No niestety. Na początku mówili, że odbiór może być troszkę wcześniej. Jakoś nie jestem zakoczony, że nastąpi to po terminie - w sumie wiele osób u różnych deweloperów tak ma. Ale ja tam od czerwca będę mocno lobbował o to, aby do aranżacji oddali wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BooBoo II Etap akty notarialne IP: *.ip.netia.com.pl 03.06.13, 16:08 czy ktos ma jakies wiesci odnosnie tego kiedy beda akty notarialne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abcd Re: Odbiór III etap IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.13, 23:56 Na stronie zmienili oddanie III etapu na koniec października, ktoś coś wie na ten temat? Ktoś wie dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okradziony [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.14, 22:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Odbiór III etap IP: *.kielce.vectranet.pl 02.02.14, 06:56 DO: Gość OKRADZIONY: Witam, bardzo proszę o kontakt na mój adres prywatny joannaka@gazeta.pl DZIĘKUJĘ. Czy możesz wyjaśnić, o co chodzi. Faktycznie, na gruntach deweloper ma długi, o czym dowiedzieliśmy się dopiero przy podpisywaniu aktów notarialnych (ja w I etapie) ale notariusz twierdził, że nie jest to żadnym problemem bo w aktach wyraźnie jest napisane, że nasze mieszkania są wolne od zadłużeń. Co prawda ciekawa jestem, co może się stać w przypadku egzekucji długu, gdy blok (czyli nasze mieszkania) nie jest obciążony długiem ale już grunt jest nim obciążony..... Wiesz coś o tym? Co Cię spotkało? Napisz proszę na priv. joannaka@gazeta.pl Czekam Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.k71 Re: Salwator Obozowa w Krakowie 07.11.14, 14:25 Witam, czy ktoś więcej mógłby się wypowiedzieć na temat tej inwestycji Salwatora? Nie ukrywam, że jest to dla mnie ważne, jestem na etapie kupna mieszkania i prawdopodobnie zdecyduję się na ich inwestycję (oczywiście inną niż w poście Jurka), więc wszelkie informacje na ich temat są dla mnie ważne. Przeszukałem już masę internetu i powiem, że większość opinii i komentarzy na temat Salwatora z ostatnich lat jest pozytywna, co mnie cieszy. Odnośnie jakości budynków Salwatora i ich stanu po paru latach użytkowania też znalazłem dobre opinie. Oczywiście słyszałem i domyślam się, że jakieś niewielkie uchybienia prawie zawsze się pojawiają, ale o niczym poważniejszym z ich strony nie słyszałem. Wiem natomiast, że u innego krakowskiego dewelopera jest znacznie gorzej. Nie będę tutaj wymieniał jego nazwy, bo to wątek o Salwatorze, ale powiem, że moi rodzice kupili mieszkanie przy ulicy Ojcowskiej i po sześciu latach ściany pękają na potęgę w całym mieszkaniu, płytki na schodach wejściowych przed klatką co zimę odpadają w 30%, a najgorsza jest kotłownia, która przez pierwszych 10 lat zarządza ów deweloper i wygląda to tak, że po tych 6 latach mało kto ogrzewa mieszkanie, bo ceny są naprawdę z kosmosu! Także z tego wszystkiego co słyszałem o Salwatorze i jeszcze paru innych deweloperach mogę póki co stwierdzić, że kupno od Salwatora jest jednak całkiem dobrym rozwiązaniem. Jest to oczywiście jedynie moja opinia, ale opiera się ona na wielu innych opiniach znalezionych na internecie. Pozdrawiam, Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.haso.pl 07.11.14, 15:24 Ten post wygląda jak kolejna autopromocja Salwatora, żeby zatrzeć niesmak który chyba wielu ma po zakupie u nich (np. ja mam). W rzeczywistości, jak ktoś będzie miał trochę rozumu, to poczyta poniższe forum i sam wyciągnie wnioski. Dobra rada - czytajcie od początku, nie żałujcie czasu, bo później stracicie zdrowie i pieniądze... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 08.01.15, 11:49 Z kolei Twój post wygląda jakbyś cały czas wszystko negował i chciał jak najbardziej zaszkodzić firmie Salwator :) Ja na przykład kupiłem u nich mieszkanie, podobnie jak kilku moich znajomych i wszyscy uważamy, że zarówno ceny jak i lokalizacja czy wykonanie nie pozostawiły nic do życzenia. Wszystko było załatwione zgodnie z umową. Także ja z mojej strony jak najbardziej polecam firmę Salwator jako rzetelnego sprzedawcę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.play-internet.pl 08.01.15, 13:57 Z mojej strony pozostawia wiele do życzenia bo tylko prawdziwe opinie rzucą jakieś światło na dewelopera. Na obozowej zbudowali blok, nadal nie przekazali miejsc garażowych i komórek lokatorskich. W dodatku śmietnik miał byc w innym miejscu a teraz kiedy wszyscy kupili mieszkania chcą zbudować pod oknami... Żenada! W dodatku nadal nie ma ogrzewania, nie ma cieplej wody bo ze wszystkim deweloper zwleka. Jeszcze chwile i spotkamy sie w sądzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pazuzu Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 91.196.214.* 13.01.15, 22:18 Gość portalu: Piotr napisał(a): > W dodatku śmietnik miał byc w innym miejscu a teraz kiedy wszyscy k > upili mieszkania chcą zbudować pod oknami... mógłbyś rozwinąć temat? mały bloczek nie ma własnego śmietnika w środku i będzie gdzieś na zewnątrz? a gdzie konkretnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.15, 22:23 Nie wiemy gdzie będzie. Nic nam nie wiadomo i nikt nic nam nie mówi. Mieliśmy korzystać z Waszych śmietników ale to były puste słowa dla zmylenia Nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: II Etap akty notarialne IP: 91.196.214.* 04.06.13, 21:23 w mojej umowie jest w terminie do 120 dni od uzyskania decyzji pozwolenia na użytkowanie, czyli wypada do konca czerwca raczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaja Re: Odbiór III etap IP: *.ip.netia.com.pl 14.06.13, 09:02 no wiadomo, ja bym nie liczyl na odbior w tym roku. Podobnie bylo z etapem drugim, nastawcie sie na marzec/kwiecien 2014. Na budowie generalnie cisza absolutna w tamtym etapie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaa Re: Odbiór III etap IP: *.devs.futuro.pl 14.06.13, 09:41 Potwierdzam na budowie 3 etapu nic się nie dzieje ... ostatnio tylko trawę położyli od strony ulicy, wykopali jakieś rowy na przyłącza które i tak im deszcz zniszczył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BG Re: Odbiór III etap IP: *.dynamic.chello.pl 14.06.13, 12:44 Rozmawiałem z nimi na ten temat, Zapewniali mnie, że odbiór będzie taki jak w umowie, ale to może oznaczać nawet koniec grudnia. Fakt jest taki, ze nie są w stanie przeciągnąć tego dłużej, gdyż nie miały miejsca elementy wskazane w umowie - tzn. te, które pozwolą im to przeciągnąć jeszcze o 120 dni. Jeżeli to nastąpi, to ja po prostu zrezygnuje z mieszkania i zarządam zwrotu pieniędzy, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abcd Re: Odbiór III etap IP: 93.154.148.* 15.06.13, 19:31 Na 2 i 3 piętrze też ścianki działowe stoją, poprostu można się dogadać z generalnym żeby postawił ścianki przed odbiorem i tyle. Raczej pełnego wykończenia nikt jeszcze nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Odbiór III etap IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 18.06.13, 22:37 Wczoraj przechodząc obok tego bloku (po godz 22) widziałem, jak w jednym mieszkaniu na parterze swieciło się światło, trwały prace, zwiezione jakieś graty i duży kalendarz na ścianie, a do sąsiedniego mieszkania wnoszono przez balkon jakieś rzeczy do wykończeniówki. Więc coś się dzieje. Swoją drogą piękną macie położoną nową trawę - dniami leżała zwinięta na palecie, a teraz układają pousychane czy pognite kawałki... Bardzo mądrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iktorn Re: Odbiór III etap IP: 91.196.214.* 19.06.13, 22:11 Gość portalu: olo napisał(a): > Wczoraj przechodząc obok tego bloku (po godz 22) widziałem, jak w jednym mieszk > aniu na parterze swieciło się światło, trwały prace, zwiezione jakieś graty i d > uży kalendarz na ścianie, a do sąsiedniego mieszkania wnoszono przez balkon jak > ieś rzeczy do wykończeniówki. Więc coś się dzieje. dzieje się to co klient zamówił u developera czyli ściany i gniazdka (ta ekipa to elektrycy), potem tynkowanie i mieszkanie będzie stało do listopada jak wszystkie inne ps. olo masz neta z t-montu? już się podłączyli do bloku 118? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Odbiór III etap IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 20.06.13, 01:41 Czy się podłączyli to nie wiem, ja jestem z bloku spółdzielni, a tu akurat mamy tmont. Odpowiedz Link Zgłoś
bartko1 Re: Odbiór III etap 20.06.13, 05:43 Na neta z t-montu jeszcze trzeba będzie poczekać. dopiero wczoraj zostały wysłane karty do glosowania uchwały w tej sprawie, po przegłosowaniu muszą odczekać 6 tyg zanim zaczną działać :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaa Re: II Etap akty notarialne IP: *.devs.futuro.pl 01.07.13, 08:49 Czy ktoś już wie coś na ten temat, czerwiec już za nami? Czy znowu trzeba się upominać i szykować armie prawników ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alwi Re: II Etap akty notarialne IP: 89.64.226.* 02.07.13, 18:22 W umowie przedwstępnej do II-go etapu pisali, że umowy przyrzeczone zawrą do 120 dni od Pozwolenia na Użytkowanie. Ten termin minął 18 czerwca. Można więc spokojnie zażądać pokrycia wszystkich strat związanych z niedotrzymaniem terminu (np. ubezpieczenia pomostowe kredytu). Może jeśli wiele osób naraz się zgłosi, to się trochę Salwator zmobilizuje. Można by spróbować zebrać min. 10 osób z podobnymi roszczeniami i złożyć pozew zbiorowy. Moglibyśmy umówić się na jakiś dzień i wybrać się do kancelarii prawnej/adwokackiej po poradę w tej sprawie i ewentualnie zlecić reprezentację i poprowadzenie sprawy. Najbliższe, jakie wyświetla mi się w googlach jest na ul. Borsuczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaaa Re: II Etap akty notarialne IP: *.amd.co.at 02.07.13, 18:43 Jestem na tak! W tym przypadku salwator działa na nasza niekorzyść ... jak wywalczymy zwrot kosztów ubezpieczenia kredytów to już bedzie coś. Może pozowli to także udowodnić salwatorowi że działał na nasza niekorzysć zwlekajac z oddaniem mieszkań w terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alwi Re: II Etap akty notarialne IP: 89.174.214.* 04.07.13, 09:15 Jak się zgłosi jeszcze 7 osób, to będziemy ustalać jakiś termin. W międzyczasie spróbuję się zorientować od czego i jak zacząć... Mój email: alwi@onet.eu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: II Etap akty notarialne IP: *.play-internet.pl 04.07.13, 10:10 Jestem z Wami Odpowiedz Link Zgłoś