Dodaj do ulubionych

MI umarza zobowiązania Telefonii Dialog

IP: *.itpp.pl 23.12.03, 10:18
Powinno byc im trochę łatwiej zrealizować ambitne plny (m.in wejście do
Warszawy, numer dostępowy 1011 w całym kraju) - umorzenie ponad 500 mln to
dużo - mają rocznie stratę rzędu 100-200 mln.
Rośnie w siłe najpoważniejszy konkurent Tepsy ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: JOLKA Re: MI umarza zobowiązania Telefonii Dialog IP: 195.20.110.* 23.12.03, 10:36
      Dialog, to kaszana stado oszustów i pijaków. Pracuje się tam po
      20 godzin dziennnie za psie pieniądze - DNO I TYLE ...

Firma jest bliska bankructwa
      • Gość: antyJolka Re: MI umarza zobowiązania Telefonii Dialog IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.03, 10:57
        stul pysk dziwko
        • Gość: ixi Re: stul pysk IP: *.xj234.internetdsl.tpnet.pl / 192.168.0.* 23.12.03, 14:21
          Typowa wypowdz polaczka-katoliczka
    • Gość: prezes Re: MI umarza zobowiązania Telefonii Dialog IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 23.12.03, 11:06
      "Oddłużoną" być może uda się w końcu sprzedać - innymi słowy kolejna niemiecka
      spółka na rynku telekomunikacyjnym.
    • Gość: rafal Re: MI umarza zobowiązania Telefonii Dialog IP: *.zapora / 217.96.25.* 23.12.03, 12:35
      Umorzył zobowiazania koncesyjne w kwocie 600 mln?!

Interesujące! Zwłaszcza z puntku widzenia Budżetu Państwa.
    • Gość: Jarek Re: MI umarza zobowiązania Telefonii Dialog IP: 217.17.46.* 23.12.03, 16:07
      Ministerstwo postępuje zgodnie z zapisami Ustawy o umorzeniu opłat koncesyjnych
      operatorów telefonii stacjonarnej z października lub listopada ubiegłego roku.
      Umorzenie dotyczy tylko i wyłącznie koncesji związanych z świadczeniem usług
      podstawowych telefonicznych, a nie np. koncesji na świadczenie usług
      internetowych, czy numerów dostępowych w innych strefach numeracyjnych. Przez
      cały 2002 rok trwały prace w komisji sejmowej na temat przedmiotowej ustawy
      uwieńczone jej uchwaleniem pod koniec ubiegłego roku. Miała ona na celu
      wyrównanie szans konkurencyjnych NOL-i (Niezależny Operator Lokalny) wobec
      monopolisty na rynku.

Z posiadanych przeze mnie informacji wszystkie NOL-e wystąpiły z wnioskiem do
      Ministra Infrastruktury z tego typu wnioskami - np. giełdowy Szeptel uzyskał
      przedmiotową promesę umorzenia bodajrze w październiku br., której uzyskanie
      możliwe jest po pozytywnej opini UOKiK-u (Urząd Ochrony Konkurencji i
      Konsumenta). Po uzyskaniu promesy z Ministerstwa trwa weryfikacja przez URTiP
      (Urząd Regulacji Telekomunikacji i Poczty) prawdziwości danych oraz wielkości
      kwoty umorzenia. Dopiero po pozytywnej opinii URTiP-u Minister może umorzyć
      opłaty koncesyjne.

A propos konkurencji dla "TePsy" wydaje mi się, że większa od Dialogu jest
      grupa skupiona wokół Prezesa Rogowskiego (Tele-Net), który konsekwentnie
      przejmuje i konsoliduje NOL-e, np. RETEL z Białegostoku, czy Telefony Pilickie
      z Radomia, a liczbę jego abonentów szacuje się wyżej niż w Dialogu.

Cała branża jest mocno zadłużona, a czynione dziesięć lat temu plany finansowe
      wzięły w łeb, bo nikt nie przewidział, że rozwój GSM-u będzie aż tak
      dynamiczny, więc lepiej umorzyć nieściągalne należności Skarbu Państwa niż
      postawić w stan likwidacji poszczególne NOL-e, bo Ustawa o telekomunikacji
      zakazuje pod karą administracyjną wyłączyć abonenta. W tej sytuacji abonentów
      musiałby przejąć "podmiot dominujący", któremu wcale nie zależy np. na
      abonentach z rejonów wiejskich.

"Łatwe, proste i przyjemne"
      • Gość: szkoda Re: MI umarza zobowiązania Telefonii Dialog IP: 193.243.146.* 23.12.03, 18:46
        Ciekawe czy Prezes Rogowski załatwił już sobie darmowy (podkreślam darmowy)
        dostęp do studzienek telekomunikacyjnych dla potrzeb telewizji kablowej. Zrobił
        tak swego czasu ze studzienkami i kanałami kablowymi w TP S.A. (w pewnym WUT -
        jak TP S.A. tak się lokalnie nazywała) jak był dyrektorem technicznym w jednym
        z Wojewódzkich Urzędów Telekomunikacyjnych w (...), w kraju. Następnie rozwinął
        tę kablówkę a jeszcze następnie sprzedał a jeszcze następnie kupił dworek z
        pałacem i stadniną koni. W taki sposób to jednak Dialod sie nie rozwinie. A
        myślałem, że to rzeczywista konkurencja TP S.A.

Szkoda, że byliśmy w błedzie.
        • Gość: Jarek Re: MI umarza zobowiązania Telefonii Dialog IP: 217.8.186.* 24.12.03, 10:06
          Z moich spotkań z Prezesem Rogowskim odniosłem wrażenie, że facet wie czego
          chce i realizuje swoją strategię przemyślanie oraz w oparciu o posiadane
          środki. Nie porywa się z motyką na słońce, a już na pewno nie liczy na
          bezgraniczne wsparcie bogatego właściciela - vide Dialog i KGHM. Podejrzewam,
          że kolejne zakupu finansowane są przy wsparciu środków bankowych, a więc
          projekty muszą być nieźle przygotowane, skoro są akceptowalne dla banków.
          Szczególnie po ich doświadczeniach z branżą w ostatnich latach np. BGŻ, PeKaO,
          LG Petro i BRE contra Szeptel.
          • Gość: szkoda Re: MI umarza zobowiązania Telefonii Dialog IP: 193.243.146.* 24.12.03, 12:59
            Facet jest mądry, temu nie można zaprzeczyć. mam jedynie obawy aby przy okazji
            nie robił "lewych" ale prawie zgodnych z prawem interesów i aby się nie
            okazało, że coś sobie załatwił na koszt "Dialogu". Technicznie nie mam mu nic
            do zarzucenia, moralnie jednak bardzo dużo (a szkoda, kiedyś go bardzo
            ceniłem).

Życzę sukcesu dla firmy konkurencyjnej w stosunku do TP S.A.
            • Gość: szkoda Re: MI umarza zobowiązania Telefonii Dialog IP: 193.243.146.* 24.12.03, 16:08
              > okazało, że coś sobie załatwił na koszt "Dialogu". Technicznie nie mam mu nic
              > do zarzucenia, moralnie jednak bardzo dużo

Mowa oczywiście o moralności zawodowej a raczej o etyce zawodowej.

Pozdrowienia szkoda
              • Gość: Jarek Re: MI umarza zobowiązania Telefonii Dialog IP: 217.17.46.* 29.12.03, 08:21
                Zapominamy jeszcze o jednym aspekcie sprawy. Swego czasu jeden z ministrów
                Skarbu Państwa mocno promował wizję "TP bis" w oparciu o pozostające w gestii
                Skarbu Państwa (bezpośrednio lub pośrednio) aktywa telekomunikacyjne -
                TelEnergo (światłowody oraz sieci wydzielone, tj. obsługa połączeń wojska i
                innych służb itp.), Telbank (światłowody i obsługa łączy bankowych), NOM
                (połączenia międzystrefowe), także Dialog (abonenci).

Minister już dawno nie jest ministrem, ale szef jego gabinetu politycznego
                nagle stał się jednym z akcjonariuszy takiego... Szeptela (który oprócz
                abonentów też ma jakieś światłowody).

Powoli także wraca sprawa "jamała" i może okazać się, że te niewykorzystane
                światłowody ze wschodu na zachód komuś się w końcu przydadzą.

Pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka