Dodaj do ulubionych

Licealiści: oblana matura to zemsta za kabaret

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.10, 09:20
Kabaretowe pytania w czasie studniówki też nie były wzięte z powietrza.
"Pytania będą jak dla debili" - może zastanowić się nad źródłem tej myśli?
Który z nauczycieli Romera ma taki talent dydaktyczny? Brawo dla uczniów,
pokazali, że dzisiaj młodzież też może mieć twardy tyłek i nie da się łatwo
stłamsić.
Obserwuj wątek
    • Gość: ladygrey Licealiści: oblana matura to zemsta za kabaret IP: *.chello.pl 12.06.10, 09:55
      Brawo uczniowie, trzymam za was kciuki! Skąd się wzięło powiedzenie,
      że z nauczycielami sie nie wygra? A może czas obalić ten mit?
      Powodzenia!!
      • Gość: krakowiak Muszę przyznać, że mają Ci uczniowie "jaja", IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.10, 11:06
        poprawnie mówiąc odwagę. Wątpię, bym będąc na ich miejscu odważył się walczyć z
        'nauczycielami'. Tępe, zakompleksione belfry . Brawo dla uczniów!
        • skubi6 Dlaczego dotąd nikt nie oblał? 12.06.10, 13:03
          A to, że dotąd nikt nie oblał, to pies? To przecież chyba też nienormalne, nie
          wierzę, żeby przez kilka lat w liceum nie było ani jednego beznadziejnego
          ucznia, który zasłużył na oblanie.
          • Gość: f bardzo dobrze IP: *.zone3.bethere.co.uk 12.06.10, 14:24
            niech sie dzieci ucza tej bardzo waznej rzeczy, ze mianowicie nigdy nie warto
            jest stawiac sie systemowi bo cie zje razem z butami i wysra i nikt nie bedzie
            sie tym interesowal
            • Gość: james ta sprawa brzydko pachnie - opublikujcie nagrania IP: *.MAN.atcom.net.pl 12.06.10, 15:20
              1) "Kabaret" był chamski i głupi. Nie przypadkowo słowo "kabaret" napisałem w
              cudzysłowie, bo to kpina, a nie kabaret. Bazuje na opisie z
              krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,7738701,Za_buraka_i_kapuste_nauczyciele_poczuli_sie_obrazeni.html.
              2) Od kiedy można poprawiać maturę z jednego przedmiotu? To jakieś pozostałości
              po min. Giertychu? Czy twórcza praca min. Hall?
              3) Fakt nie zdania matury przez tych młodych ludzi wydaję mi się jednak bardzo
              podejrzany. Uważam, że bez względu jak skończy etap odwoławczy w Okręgowej
              Komisji Egzaminacyjnej to Ci młodzi ludzie powinni opublikować te nagrania. W
              końcu ich sprawa stała się publiczna. Nie wszyscy mają prawo do wyrobienia sobie
              poglądu na temat tej sprawy. Dla porządku zachęcam też do opublikowania nagrania
              z tzw. kabaretu studniówkowego. Nie musicie publikować tych nagrań teraz, żeby
              dodatkowo zaogniać sytuacji. Nie mniej gorąco Was zachęcam, żeby to zrobić w
              terminie późniejszym.
              • lucusia3 Re: ta sprawa brzydko pachnie - opublikujcie nagr 12.06.10, 17:51
                1. Bazuję na tym samym źródle, i tez stwierdzam, że kabaret nie spełnia moich wymagań minimum poziomu, ale w końcu robiły go jednostki młodociane. Zastanawia mnie tylko poziom odpowiedzi nauczycielskich. Na tym samym poziomie co pytania.
                2. Maturę można poprawiać, po terminie rekrutacji. Od zawsze tak było.
                3. Dzieciaki zostały w jasny sposób oblane - z czystej zemsty, przez, jak podejrzewam, jakąś niedorozwiniętą emocjonalnie osobę. Pewnie jednak trzeba by sprawdzić te nagrania, by wydać ostateczny wyrok. Choć ja bym uznała za miarodajny wynik - powtórzenie całej matury z języka polskiego wszystkich w tym roku zdających, żeby móc porównać sposób oceniania. Tyle, że byłoby to niehumanitarne wobec reszty. Choć pewnie byśmy widzieli niespodzianki - dzieci nauczycieli, bądź znajomych nauczycieli, które uzyskały niezłe wyniki, mogłyby nigdy już tak dobrze nie odpowiedzieć,jak na pierwotnym egzaminie (oczywiście, broń Boże, nie nagrywanym).
                • Gość: olusia Re: ta sprawa brzydko pachnie - opublikujcie nagr IP: *.nplay.net.pl 12.06.10, 20:42
                  Do red.Szpunar.,,Stąd do wieczności,, napisał ktoś inny niż Jones.A kto
                  to był to niech sobie szanowna Redaktorka poszuka.Ale wstyd.
                  • zloty.strzal Re: ta sprawa brzydko pachnie - opublikujcie nagr 12.06.10, 21:20
                    Stąd do wieczności (tytuł oryg. From Here to Eternity) – powieść
                    amerykańskiego pisarza Jamesa Jonesa z 1951 roku.

pl.wikipedia.org/wiki/St%C4%85d_do_wieczno%C5%9Bci_(powie%C5%9
                    B%C4%87)

Kto?
                  • Gość: trav Re: ta sprawa brzydko pachnie - opublikujcie nagr IP: 109.95.238.* 13.06.10, 08:03
                    oj olusia olusia, nieładnie tak rzucać oskarżenia ... ale to w modzie pisać że
                    redaktorzy są głupi a ja olusia mądra ...
        • megasceptyk moja nauczycielka matematyki nie rozumialała 12.06.10, 15:21
          moich rozwiązań,
          stwierdziła, że ona takich wzorów nie zna
          i nie może zaliczyć zadania.
          Przy niej wyprowadziłem wzory których nie znała
          na co ona stwierdziła, że nie rozumie wyprowadzenia
          i że ja odpowiedź trafiłem
          i ona nie zaliczy.

No cóż, z gównem się nie będę szarpał.
          Stwierdziłem, że na studiach technicznych profesorowie mnie zrozumieją.
          No, na szczęście się nie pomyliłem.
          Dziś wiem, że miałem wielkiego farta
          z tymi wyobrażeniami o studiowaniu w Polsce.

• Gość: kate Re: moja nauczycielka matematyki nie rozumialała IP: *.dsl.bell.ca 12.06.10, 15:42
            Tu bym sie sprzeczala.Moja matematyczka chciala mnie usadzic - nie
            wiedziec czemu.Inny matematyk walczyl bo zadanie bylo rozwiazanie w
            zupelnie inny sposob niz matematyczka uczyla i jej sie to nie
            spodobalo( stara matura jeszcze).Zlosliwosc nauczycieli nie zna granic
            • Gość: Grendel Re: moja nauczycielka matematyki nie rozumialała IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.10, 08:42
              Głupie gadanie... Dziś matura jest anonimowa, sprawdzana poza szkołą itd... Więc
              o jakiej "chęci uwalania" mówimy? Na maturze ustnej jest też nauczyciel spoza
              szkoły, może być obserwator wyznaczony przez OKE, więc jeśli uczniowie
              "wiedzieli" że będą mieli problemy, mogli sobie zagwarantować obecność
              obserwatora - to naprawdę bardzo proste!
              Wkurza mnie jako nauczyciela to, że uczniowie są tacy "mądrzy", tacy cwani i
              silni - do momentu jak się nie zacznie koło kupra palić - wtedy wyciągają
              ciężkie działa w stylu "jesteśmy dziećmi, nie wolno nas tak traktować",
              "zostaliśmy skrzywdzeni"... Trochę dojrzałości maturzyści! Co prawda matura
              przestała być "egzaminem dojrzałości", ale ukończenie szkoły i wejście w dorosłe
              życie do czegoś zobowiązuje.
          • Gość: kolo Re: moja nauczycielka matematyki nie rozumialała IP: *.cable.smsnet.pl 12.06.10, 15:43
            ale ostatecznie
            na szczęście
            zostałeś poetą
            • dr01 dlaczego to społeczeństwo schodzi na psy... 12.06.10, 17:08
              mamy coraz więcej ludzi z wyższym wykształceniem, każdy kto kończy szkołę robi
              maturę itd...

tylko że student 3 roku zaocznej informatyki nie wie co to jest Linux, znajomość
              języka angielskiego określana jako "bardzo dobrze" kończy się na przedstawieniu
              się łamaną angielszczyzną,
              mamy rzesze licencjatów z zarządzania i marketingu, którzy nie rozumieją
              podstawowych pojęć i nadają się tylko do tego, aby usiąść na kasie w markecie...

Nie jest to dobre, bo jak w tym tłumie ktoś naprawdę jest zdolny i wykształcony
              - ginie w masie, bo dyplom nic nie znaczy

dlatego elity się kończą, a brak elit to degrengolada państwa - co widać patrząc
              na to kto nas reprezentuje np. w parlamencie
              • Gość: edek Re: dlaczego to społeczeństwo schodzi na psy... IP: 89.100.254.* 12.06.10, 17:30
                > tylko że student 3 roku zaocznej informatyki nie wie co to jest Linux,

jestem absolwentem informatyki i to nie zaocznym
                i nie wiem co to jest linux
                i co ty na to powiesz ?

jakbys chcial tu wyskoczyc z docinkami
                IT to nie tylko linux i programowanie w javie
                • Gość: Lopez Re: dlaczego to społeczeństwo schodzi na psy... IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 12.06.10, 18:15
                  > i co ty na to powiesz ?

Że kłamiesz, bo inaczej nie napisałbyś tego:

> IT to nie tylko linux i programowanie w javie
                  • Gość: mari Re: dlaczego to społeczeństwo schodzi na psy... IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.10, 23:56
                    > Że kłamiesz, bo inaczej nie napisałbyś tego:
                    >
                    > > IT to nie tylko linux i programowanie w javie

Czytać we własnym języku się naucz. IT TO NIE TYLKO linux i
                    programowanie w javie. Obleśnie truistyczny truizm:)
                • Gość: Zaskoczona Re: dlaczego to społeczeństwo schodzi na psy... IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.06.10, 18:22
                  Ale jest to podstawa i nawet ja jako laik i studentka kierunku humanistycznego
                  wiem co to linuks(i korzystam z niego)
                • dr01 Re: dlaczego to społeczeństwo schodzi na psy... 12.06.10, 19:29
                  > jestem absolwentem informatyki i to nie zaocznym
                  > i nie wiem co to jest linux
                  > i co ty na to powiesz ?

mniej więcej to samo co Ty byś powiedział o mnie, gdybym ja będąc praktykującym
                  lekarzem nie wiedział jak się mierzy ciśnienie tętnicze metodą Korotkowa

>
                  >
                  > jakbys chcial tu wyskoczyc z docinkami
                  > IT to nie tylko linux i programowanie w javie

niewątpliwie

a także podstawy asemblera (o którym rzeczony student też nie miał pojęcia), nie
                  mówiąc o czymś takim jak zbudowanie prostej sieci LAN za pomocą routera i kabelków
              • luni8 Re: dlaczego to społeczeństwo schodzi na psy... 12.06.10, 19:44
                > tylko że student 3 roku zaocznej informatyki nie wie co to jest Linux,
                A musi?
                Fakt brak tej wiedzy źle o nim świadczy ale nic więcej.
                I
                • dr01 Re: dlaczego to społeczeństwo schodzi na psy... 12.06.10, 21:03
                  > > tylko że student 3 roku zaocznej informatyki nie wie co to jest Linux,
                  > A musi?

nie musi, nie musi również pracować w zawodzie - może w tesco albo na budowie
                  jak umie jeździć taczką

tylko po co mu matura i te studia? nie szkoda pieniędzy jego rodziców?
                  • g.suss Re: dlaczego to społeczeństwo schodzi na psy... 12.06.10, 23:10
                    dr01 napisał:

> > > tylko że student 3 roku zaocznej informatyki nie wie co to jest Lin
                    > ux,
                    > > A musi?
                    >
                    > nie musi, nie musi również pracować w zawodzie

Po pierwsze, jak mawiali moi profesorowie, uniwersytet to nie szkoła zawodowa. Po drugie: wyjaśnij, jak rozumiesz "zawód informatyk", bo jeśli nazywasz tak administratorów serwerów, programistów, bazodanowców albo facetów od wymiany tonera w drukarce, to rozumiesz błędnie.

Informatyka jest dyscypliną *nauki* zajmującą się - jak wskazuje nazwa - przetwarzaniem informacji. Jak to ujął Dijkstra, z komputerami ma wspólnego tyle, co astronomia z budowaniem teleskopów.

Nie wątpię, że Prywatne Wyższe Szkoły Trzech Popularnych Kierunków na wydziałach "informatyki" wpajają tajniki obsługi tego czy innego OS-a lub softu, ale poważne uczelnie powinny jednak katować matematyką, teorią automatów, matematyką, algorytmiką, matematyką, teorią języków frmalnych, matematyką, matematyką i może jeszcze matematyką. Człowiek, który wytrzyma 5 lat takich przyjemności zwykle dysponuje dostateczną dyscypliną umysłową, by - jeśli zechce - składni tego czy innego języka nauczyć się samodzielnie w jeden wieczór, trzymając przy tym palec w tyłku. Kto wie, może potem - wzorem jednego Fina - też se hobbystycznie napisze jakiś OS, którego obsługi będą później uczyć na PWSTPK.
                    • lehoo Re: dlaczego to społeczeństwo schodzi na psy... 13.06.10, 09:55
                      Też uważam się za informatyka, bo umiem regulować siłę głosu w Winampie
              • Gość: nierzyt zołądka Re: dlaczego to społeczeństwo schodzi na psy... IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.10, 10:09
                a ja widziałem wyzszą szkołę w budynku byłego przedszkola ,Wchodzi jakiś gośc do
                klasy i pyta CZY TO SZKOŁA DLA MENADZERÓW .A nauczycielka odpowiada CZY ONI
                WYGLĄDAJĄ NA IDIOTÓW .Autentyczne .Pozdrawiam tych wyższych
      • Gość: bunia Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.10, 12:12
        widać kochanie, dawno w szkole nie byłaś :) teraz uczeń ma ZAWSZE
        rację
        • lucusia3 Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare 12.06.10, 18:13
          To tak płaczą na forach nauczyciele.
          Bo coraz więcej ludzi jest przyzwyczajonych do kompetencji, a nauczycielka z deka niepiśmienna,nie jest autorytetem, tylko dlatego że jest nauczycielką. Dobrzy i kompetentni nauczyciele nie mają problemów z uczniami ani ich rodzicami,nie płaczą też na forum że uczniom wszystko wolno, bo im nikt nie zarzuca dziur w kwalifikacjach i nie mają potrzeby rozpaczliwego udowadniania swojej wyższości.
      • Gość: Józek Bosak W Nowej Dębie też nauczyciele mają sie za bogów IP: *.polcomm.com.pl 12.06.10, 13:10
        Zwłaszcza w ogólniaku. To już taka tradycja ze nauczyciele, przepraszam ,
        profesorowie mają się za kogoś lepszego, a tylko ich wykładnia tematu jest nauki
        prawdą.
        • Gość: GL jacy tam profesorowie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.10, 08:52
          Ja mam tę przyjemność, że uczę w szkole technicznej w której również uczą osoby
          z tytułami naukowymi. Kiedy jakiś uczeń próbuje mówić do mnie per "profesorze",
          zawsze prostuję że jestem tylko magistrem. Jest co prawda tytuł "profesor
          oświaty", ale nadaje się go osobom zasłużonym.
      • Gość: trwa\ Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare IP: *.chello.pl 12.06.10, 14:31
        Hhahaha chodzilem do tego liceum :)
      • Gość: gaga Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare IP: 77.236.0.* 12.06.10, 14:48
        Szymonowie????? a może Pani readaktor Olga powinna wrócić na lekcje
        polskiego, wyszłoby wszystkim na dobre.
        • Gość: trav Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare IP: 109.95.238.* 13.06.10, 08:09
          czyli jak powinno być skoro Szymonowie jest źle? Szymony?
    • Gość: dres Licealiści: oblana matura to zemsta za kabaret IP: 109.243.219.* 12.06.10, 09:57
      "ukarać" tych "nauczycieli " to mało...
    • Gość: heniu Licealiści: oblana matura to zemsta za kabaret IP: *.i24.pl 12.06.10, 10:08
      Niech sie dzieciaczki ucza, ze jak sie komus wazniejszemu wdepnie na odcisk,
      to potem jest przechlapane. Jak dla mnie to dosc istotna rzecz, zeby nie mowic
      do nauczycieli 'debile'.
      • Gość: jan Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare IP: *.cust.tele2.se 12.06.10, 10:29
        Heniu, do ktorego głosu pisze komentarz, jest jak dyrektor liceum.
        Oboje mowia o dzieciakach zapominajac lub nie wiedzac(?), ze
        maturzysta to pelnoprawny obywatel RP, a nie dziecko. O tym niestety
        zapomina wielu nauczycieli, a taka postawa ze strony dyrektora
        dyskredytuje tego pana. Moze pokazowy proces sądowy w tym konflikcie
        byłby potrzebny aby wreszcie cos zmienic w zakutych łbach niektorych
        nauczycieli.
        • Gość: ewa Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.10, 11:18
          jeśli już mamy być tacy pryncypialni - nie każdy maturzysta to
          pełnoprawny obywatel. Ja jeszcze pełnoprawną obywatelką nie byłam,
          ponieważ nie miałam ukończonych 18 lat. Także spokojnie :) Nie widzę
          też nic złego w nazywaniu uczniów "dziećmi", chociaż rozumiem, że
          niektórym może to przeszkadzać. Ci nauczyciele mają zakute łby ale
          uczniowie są niewiele lepsi, proszę - co to za stwierdzenie o
          pytaniach jak dla debili? Naprawdę mogli sobie darować ten tekst. Podejrzewam, że każdy inny uczeń nawet gdyby zdawał maturę słabiutko
          dostałby to minimum, by go ze szkoły wypchnąć. Więc tutaj naprawdę
          coś śmierdzi, ale nie można pisać, że ci młodzi ludzie są zupełnie
          bez winy... Pamiętajmy też, że jedna osoba zdała maturę bardzo
          ładnie.
          • Gość: Bryndologistka @ewa - "pytania jak dla debili" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.10, 15:26
            Jestem na 100% pewny, że to stwierdzenie było cytatem z lekcji którego z tych "nauczycieli". Standardem jest, że na takich kabaretach parodiuje się nauczycieli, mówi ich tekstami, które są takimi lokalnymi memami.
          • Gość: kate Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare IP: *.dsl.bell.ca 12.06.10, 15:34
            Nie znam szkoly, nie znam nauczycieli ani maturzystow i pozostalej
            spolecznosci tam uczeszczajacej.Ale przy takich okazjach przewaznie
            wytyka sie rzeczy ktore "dzieciakom" przeszkadzaly przez caly piekny
            pobyt w szkole.I moze taki tekst"pytania beda jak dla debili" nie raz
            nie dwa uslyszeli jak trzeba bylo pisac kartkowki, testy czy co to
            tam teraz sie pisuje.Wiec tez moge powiedziec jezeli nauczyciele wala
            takie i temu podobne teksty - tez mogli sobie je darowac.Powinni
            szanowac uczniow.Oczywiscie szacunek powinien isc i w druga strone,
            ale jak ktos traktuje drugiego jak idiote to sorry.
            JA sie wlasnie obawiam nadchodzacego roku bo juz poznalam mozliwosci
            owej nauczycielki a syn raczej nie z tych co beda siedziec cicho.
            • lucusia3 Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare 12.06.10, 18:21
              Kate, wpis,który mi się bardzo podoba. Myślę, że masz dużo racji.
              Trzymam kciuki za Twoje dziecko, oby wylazło z tego grajdoła niekompetencji i samozadowolenia bez większych siniaków i złamań.
              W liceum mojej córki tez było zamieszanie w prasie, Dyrektora trochę poniosły nerwy, ale trzeba gościowi przyznać, że klasę zachował. Osoby zamieszane w problem też raczej nie miały żadnych kłopotów ze zdaniem matury. Tyle, że to naprawdę dobra szkoła z dyrekcją i gronem pedagogicznym na wysokim poziomie. Jasne, można i im zawsze jakąś łatkę przypiąć, ale jak czytam takie artykuły to mam ochotę, jak mój mąż w swoich czasach szkolnych, iść do Kapucynów i pomodlić się za zdrowie nauczycieli, by dalej było nieźle.
            • luni8 Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare 12.06.10, 19:46
              > pobyt w szkole.I moze taki tekst"pytania beda jak dla debili" nie raz
              > nie dwa uslyszeli jak trzeba bylo pisac kartkowki, testy czy co to
              > tam teraz sie pisuje.

Tego nie słyszałem ale nie jeden dwa razy było cus podobnego
        • prawdziwypragmatyk Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare 12.06.10, 13:34
          Nie wdając się meritum, chcę tylko zauważyć, że tzw ciało pedagogiczne
          jest niezwykle hermetyczne i solidarne. Nie tylko ono,charakterystyka
          ta dotyczy również innych zawodów. Powiada Przybyszewski (ten sam, który jest
          autorem porzekadła "Na początku była chuć"!), że "skoro prawda w oczy kole, po
          co ją mówić ?" Q.e.d. <pikorababcd>
      • andrzejto1 Brakuje mi jednej informacji 12.06.10, 12:25
        A mianowicie jakie oceny mieli ci uczniowie w klasach poprzednich. Jeśli dobre i
        bez kłopotów przechodzili z klasy do klasy, to rzeczywiście trudno uznać, że
        nagle wszyscy dostali totalnego zaciemnienia umysłowego. Jeśli mieli problemy z
        promocjami, to uwalenie matury mogło być efektem nieuctwa a nie zemsty.
        • oby.watel Re: Brakuje mi jednej informacji 12.06.10, 12:36
          W poprzednich latach nie oceniał ich duch święty, tylko to samo "ciało
          pedagogiczne". A ciało jak ucznia nie lubi, to mu udowadnia niewiedzę na wiele
          sposobów. Chociażby przerywając wypowiedz głupimi pytaniami. Sposobów jest tysiące.
      • no.to.mamy.problem Re: jacy debile? 12.06.10, 14:25
        Gość portalu: heniu napisał(a):

> Niech sie dzieciaczki ucza, ze jak sie komus wazniejszemu wdepnie na odcisk,
        > to potem jest przechlapane. Jak dla mnie to dosc istotna rzecz, zeby nie mowic
        > do nauczycieli 'debile'.

A kto kogo nazwał debilem? Z teksty jasno wynika, żeby kwalifikować się chociaż
        na debila, trzeba poprawnie odpowiedzieć na zadane pytania. Poprawnie, jak
        mniemam nie odpowiedzieli, więc debilami nie są.

Czytać ze zrozumieniem to też trzeba umieć, albo potem się obrażać, czy wytaczać
        procesy cywilne.
    • Gość: były uczeń Licealiści: oblana matura to zemsta za kabaret IP: *.ver.abpl.pl 12.06.10, 10:14
      to tylko świadczy że, rzeczywiście buraki uczą w tej
      szkole,współczuje uczniom,no i widać że buraki z tego LO nie powinni
      pracować z uczniami.Podobno szkoła ma wychowywać,no ale jaki
      wychowawca,taki uczeń.
    • Gość: maths Licealiści: oblana matura to zemsta za kabaret IP: *.net.autocom.pl 12.06.10, 10:27
      Celujący z matematyki i pała z polskiego? Czyli - leń a nie niezdolny.
    • Gość: raba Winni są maturzyści IP: *.choopa.com 12.06.10, 10:29
      Maturzyści wykazali się brakiem dojrzałości i dlatego słusznie nie zdali
      egzaminu dojrzałości. Żartować, bawić się w zgadywanki i zapraszać do udziału
      w skeczu można tylko ludzi inteligentnych, o odpowiedniej kulturze osobistej
      i dojrzałości. Maturzyści zaprosili do zabawy nauczycieli ze swojej szkoły i
      popełnili jeden podstawowy błąd, nie upewnili się, że są to osoby
      odpowiednie. Ta sprawa, to kolejny przykład na to, że w polskich szkołach
      uczą ludzie niekompetentni. Z takimi predyspozycjami i kompetencjami nie
      nadają się do jakiejkolwiek pracy z młodzieżą, nawet zatrudnienie ich w
      szkole na etacie konserwatora powierzchni płaskich (sprzątaczki) budzić może
      poważne zastrzeżenia.
      Po opisanej w artykule studniówkowej zabawie nauczyciel posiadający
      odpowiednie kwalifikacje powinien porozmawiać z młodzieżą o prawie do
      krytyki, o prawie wyrażania opinii o innych, a mówiąc krótko o granicach
      wolności słowa. Jeżeli – ich zdaniem – przekroczono granice wolności słowa,
      to bez wątpienia nauczyciele popełnili błędy edukacyjne. Nauczyciele, aby
      ukryć swoją nieudolność i niekompetencję, przystąpili do ataku (ukarali
      uczniów naganami), a także do aktu zemsty (oblanie maturzystów).
      Oczekiwanie, że Kurator Palczewski zrobi coś z tą patologią jest absurdalne.
      Nauczyciele ci powinni być ukarani co najmniej naganą i zobowiązani do
      stosownego uzupełnienia swojej wiedzy. W normalnym państwie zostaliby
      pozbawieni wykonywania zawodu nauczyciela, ale nie w Polsce, a szczególnie
      pod rządami Kuratora Palczewskiego. Palczewski sprawie łeb ukręci i zamiecie
      wszystko pod dywan, bo tylko to potrafi, no chyba, że po raz kolejny na
      nieprawidłowości zwróci mu uwagę CBA, jak to miało miejsce w przypadku Szkoły
      Podstawowej nr 51. Bez wątpienia Palczewski jest najgorszym kuratorem w
      historii krakowskiego kuratorium.
      • Gość: Linde Dość Palczewskiego! IP: *.ghnet.pl 12.06.10, 11:33
        Mam już dość słuchania i czytania o kolejnych kompromitacjach pana
        Palczewskiego. Rozumiem, że po odejściu poprzedniego Kuratora wrócił do
        kuratorium błogi spokój, nic nie trzeba robić i wszyscy są zadowoleni. Ale
        wszystko ma granice! Skoro po raz kolejny po deklaracji: sprawa będzie dogłębnie
        badana - nie dzieje się dosłownie NIC, kurator zamiast zająć się osobiście
        problemem organizuje konferencję, na której naucza dyrektorów szkół patriotyzmu,
        to pytam się: PO CO NAM TAKI KURATOR??? Panie Wojewodo, może warto zainteresować
        się bezczynnością i bezradnością pana Palczewskiego.
      • Gość: ja Re: Winni są maturzyści IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 12.06.10, 23:37
        od kilku lat nie ma juz egzaminu dojrzalosci, jest egzamin maturalny!
    • Gość: tik-tak Licealiści: oblana matura to zemsta za kabaret IP: *.telnet.krakow.pl 12.06.10, 10:30
      Jeśli prawdą jest, że polonistka powiedziała, że nie widzi związku powieści
      "Stąd do wieczności" z wojną, to ja współczuję uczniom tego liceum poziomu
      kadry pedagogicznej. Nie wiem jaką uczelnię skończyła ta pani, ale powinna
      zostać odesłana na jakieś zajęcia wyrównawcze z literatury.

A swoją drogą uczniowie przechodzą szkołę życia. Lekcja (a): w dorosłym życiu
      podskakiwanie tym, którzy mają nad nami władzę i kontrolę rzadko przechodzi
      bez konsekwencji. Lekcja (b): ludzi złośliwych i mściwych należy w swoim
      otoczeniu jak najszybciej rozpoznawać a potem starannie unikać.
      • lehoo Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare 13.06.10, 09:57
        Bo i tak po prawdzie, to "Stąd do wieczności" jest o wojsku, a nie o wojnie.
    • gieekaa Oblane matury a nauczyciele 12.06.10, 10:38
      Czy kuratorium nie powinno sprawdzić kompetencji i sposobu nauczania,
      nauczycielki której uczennica zdobyła 0 punktów na maturze? Taki nauczyciel po
      prostu nie umie uczyć. :)
      • Gość: Student. Re: Oblane matury a nauczyciele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.10, 13:15
        Misiu pysiu. Nauczyciel prowadzący nie może być egzaminatorem na ustnej maturze.
        • Gość: Magda Re: Oblane matury a nauczyciele IP: *.chello.pl 12.06.10, 14:59
          > Misiu pysiu. Nauczyciel prowadzący nie może być egzaminatorem na ustnej maturze.

Drogi studencie, a co to ma do rzeczy? :P Osoba, której odpisałeś nie
          sugerowała, że nauczyciel prowadzący był egzaminatorem. Myślę, że przedpiśca
          wyraził to, o co mu chodziło bardzo jasno.
          • Gość: meteor Re: Oblane matury a nauczyciele IP: *.centertel.pl 13.06.10, 12:14
            > magda < Myślę że sama jesteś "pszedpiśda"!!!
      • Gość: znowu-ja (jan) Re: Oblane matury a nauczyciele IP: *.fbx.proxad.net 12.06.10, 21:18
        i w tym rzecz. Czy byla na egzaminie czy nie to marny z niej pedagog i
        tyle. Kuratorium powinno sie tym zainteresowac.
        • angrusz1 Re: Oblane matury a nauczyciele 13.06.10, 09:55
          Do znowu-ja :

Może źle uczyć , może nie umie tego i tamtego ale procedura maturalna określa
          ściśle za co ile punktów można dać a w komisji są trzy osoby i każdy ocenia
          niezależnie .

A to uczeń ma wykazać się wiedzą , bez względu na to jakich miał nauczycieli .

To uczeń odpowiada za wynik swojej matury a nie nauczyciel czy komisja .

To chyba logiczne i jasne .
    • Gość: misscalifronia Licealiści: oblana matura to zemsta za kabaret IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.10, 10:52
      SKANDAL! ŻAL mi tych uczniow! To jest typowa polska szkola- niezrownowazone
      psychicznie nauczycielki sa dopuszczane do szkoly. Niestety sama bylam ofiara
      takich bab. Na maturze tez mi sie oberwalo, bo byly wsciekle za moje
      "wystapienie" w gazecie. Na szczescie zdalam, a obecnie skonczylam nauke na
      prestizowym uniwersytecie.

Niespelnione, zakompleksione zniszcza kazdy przejaw innego myslenia. Ta babe
      nalezy pozwac do sadu! Niestety w Polsce uczniowie nia maja praw, nie ma sie
      jak bronic... :(
      • Gość: kim to nie przypadek... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.10, 11:01
        Uczniowie powinni mieć możliwość powtorzenia egzaminu przed inna komisja.

Tak bedzie sprawiedliwie. Ta kobieta powinna byc odsunieta od prowadzenia
        egzaminow. Zemscila sie, bo jest zakompleksiona, prowincjonalna glupia i
        niedouczona.

Nie sadze, zeby ta czworka byla az tak nieprzygotowana, zeby nie poradzic sobie
        z tak prosta matura- jaka jest teraz egzamin z polskiego- czyli przygotowanie
        durnej prezentacji. Pewnie sama musiala im ja wczeszniej zatwierdzic. A potem
        ich obala.

Oby ktos wyciagnal wobec niej konsekwencje!!!
        • Gość: cz1t3r Re: to nie przypadek... IP: *.acn.waw.pl 12.06.10, 12:05
          Przykra sprawa, ale zgadzam się z komentarzem, że uczniowie dostali
          lekcję dojrzałości. Nadepnij na odcisk jakiemuś zakompleksionemu
          bufonowi, który ma nad tobą władzę, a znacznie częściej niż rzadziej -
          pożałujesz. Warto sobie tę lekcję przyswoić możliwie wcześnie,
          przynajmniej póki Polska jest krajem w którym względy merytoryczne są z
          reguły pomijane (a często wręcz wyśmiewane).
      • Gość: egzaminator Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.10, 11:12
        Też jestem egzaminatorem maturalnym. I to, co mnie zszokowało, to postawa szefa
        OKE (bo akurat autorka artykułu nie zaskakuje swoją tendencyjnością i
        nastawieniem antybelferskim - nic nowego). Jeśli pan Konarzewski tak wypowiada
        się o egzaminatorach, podważa ich kwalifikacje moralne, to trzeba rezygnować z
        bycia egzaminatorem.
        A uczniowie niech wyciągną wniosek: wystarczy obrazić nauczycieli przed maturą,
        zrobić w szkole trochę zamieszania i juz nie trzeba się uczyć; jeśli obleje się
        egzamin, krzyknie się zemsta! i wszyscy, łącznie z OKE zbiegną się pomagać
        niedoukom.
        • Gość: Ella Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.10, 12:07
          " uczniowie niech wyciągną wniosek: wystarczy obrazić nauczycieli
          przed maturą,zrobić w szkole trochę zamieszania i juz nie trzeba się
          uczyć; jeśli obleje się egzamin, krzyknie się zemsta! i wszyscy,
          łącznie z OKE zbiegną się pomagać"

Zgadzam się w 100%/ Wniosek, prosty zrobić aferę i już nie trzeba
          się uczyć, bo matura się należy.
          • Gość: kutach Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare IP: 83.143.99.* 12.06.10, 12:28
            nie bylem na tym egzamieni ty rowniez nie, skad wniosek ze oni sie nie uczyli?
            • Gość: bywalec Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare IP: *.oswiecim.vectranet.pl 12.06.10, 14:42
              A skąd pewność, że maturzyści nauczyli się tym razem, skoro na koniec roku mieli
              oceny dopuszczające (przynajmniej trójka z nich). Dopuszczającą ocenę stawia się
              uczniowi, który nie opanował podstawy programowej, nie potrafi bez pomocy
              nauczyciela rozwiązać podstawowych problemów - musi być naprowadzany. Twoim
              zdaniem uczeń z oceną dopuszczającą ma obowiązek zdać maturę?
        • Gość: kutach Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare IP: 83.143.99.* 12.06.10, 12:27
          co ty pie...sz? takie z ciebie egzaminator jak z kaczynskiego patriota.
          Statystykam mowi, ze oni nie pownni nie zdac, przynajmniej nie wszyscy. Jakim
          cudem wczesniej wszyscy zdawali, czy moze raczej ich przeychano, ze sobie
          wskazniki poprawiac?! polska szkola to dno, promowanie miernot, ktore podlizuja
          sie nauczycielom i wkuwaja na pamiec a nie mysla samodzielnie, bo nauczyciele
          maja niski poziom zarowno intelektualny jak i morlany. pozniej ci wybitni
          absolwenci myja gary za granica. Na uniwersytetach takze towarzystwo wzajemnej
          adoracji - towarzysze i inne kreatury piszace prace naukowe w wplywie zsiadlego
          mleka na zwyczaje kulturowe polakow... itp. Gowno goscie robia i jeszcze kase
          bija, uczelnie powstaja jak na drozdzach i wypuszczaja masowo takich kretynow co
          sie szczyca mgr;)

• oby.watel Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare 12.06.10, 12:42
          > A uczniowie niech wyciągną wniosek: wystarczy obrazić nauczycieli
          > przed maturą, zrobić w szkole trochę zamieszania i juz nie trzeba
          > się uczyć; jeśli obleje się egzamin, krzyknie się zemsta! i
          > wszyscy, łącznie z OKE zbiegną się pomagać niedoukom.

Doświadczenie, czy teoria? Polszczyzna wpisów na forach woła o pomstę do nieba.
          Ale tak uczy języka polskiego polska szkoła. Założę się, że ci uczniowie
          posługują się językiem polskim lepiej niż niejeden nauczyciel.
        • Gość: Jasko Nauczyciele to rutyniarze IP: *.dip.t-dialin.net 12.06.10, 19:58
          Mocno zakompleksione srodowisko z minimalnymi szansami na awans
          zawodowy i finansowy. Nie byli w stanie dostac sie na prestizowe
          studia wiec wybrali smieciowe szkolki pedagogiczne jesli nie sa
          dinozaurami po seminariach nauczycielskich. Nie douczonego i nie
          rozwijajacego sie belfra latwo jest podejsc. Jednak kon jaki jest
          kazdy widzi. Szydzenie i ponizanie przez cwaniakujacych uczniakow
          bylo chamska zagrywka. Nauczyciel, jaki by nie byl musi dbac o
          autorytet, gdyz inaczej konczy na lekcji angielskiego z kublem na
          smieci na glowie. W sumie z zalem ale kibicuje pedagogom potepiajac
          wieksze zlo jakie wyrzadzily mlodociane chamy i prostaki.
      • Gość: piotrek Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare IP: *.try.wideopenwest.com 12.06.10, 18:03
        a jakiz jest to prestizowy uniwersytet w Polsce?
        ja nie znam zadnego
      • Gość: xyz Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare IP: *.gdynia.mm.pl 12.06.10, 18:27
        >Na szczescie zdalam, a obecnie skonczylam nauke na
        prestizowym uniwersytecie.

Chyba prestiżowym uniwersycie malowania paznokci - sądząc po polszczyźnie
    • Gość: ziomal Licealiści: oblana matura to zemsta za kabaret IP: *.chello.pl 12.06.10, 11:10
      Napiszcie czy to ta polonistka, która w latach 90-tych
      była "bliska przyjaciołką" owczesnego WF-isty,
      czyli obecnego dyrektora ?

pozdawiam ziomali
      :)

ps.
      Maurzyści, nie martwcie sie, bo wyjdziecie z tego cało,
      a tzw. "nauczyciele" pokazali jak są któtkowzroczni...
      ... bo bardziej mogli Wam zaszkodzić zaliczajac maturę na minimum.
      Zamist sprawę wyciszyć, wypchnąć uczniów z niskimi ocenami końcowymi,
      i zapomnieć, sami wrócili do tematu i teraz będą musieli wypić to
      piwo, którego sobie naważyli.
      • Gość: maestro "Nieufnosc ktora zrodzila sie w tch dzieciach" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.10, 11:19
        Jakich dzieciach do cholery? Ci ludzie maja po 18-19 lat, są dorośli...
        • Gość: dziadek Re: "Nieufnosc ktora zrodzila sie w tch dzieciach IP: *.xdsl.centertel.pl 12.06.10, 12:11
          Matura to dorosłość, a Ci uczniowie nie dorośli i nie wiedzą co to jest miejsce
          w szyku.Tyle się uczyli, i nie nauczyli się że ze swoich nauczycieli nie
          urządza się kpin.Dla nich autorytetem jest Nergiel von Doda to zbierają teraz
          owoce.Niektórzy dorosną ale po 50 obwiniając cały świat tylko nie
          siebie.Mlodzież taka zdolna i rozgarnięta nie uznająca autorytetów, ucząca się
          religi w szkole , nie potrafiaca znależć się w rzeczywistości zachłysnęła się
          wolnością musi sobie sama radzić w tym drapieżnym świecie.
          • oby.watel Re: "Nieufnosc ktora zrodzila sie w tch dzieciach 12.06.10, 12:26
            Gość portalu: dziadek napisał(a):

> Matura to dorosłość, a Ci uczniowie nie dorośli i nie wiedzą co
            > to jest miejsce w szyku.Tyle się uczyli, i nie nauczyli się że
            > ze swoich nauczycieli nie urządza się kpin.Dla nich autorytetem
            > jest Nergiel von Doda to zbierają teraz owoce.

Jak to dobrze, że taki Wałęsa nie wiedział jakie jest miejsce w szyku, dzięki
            czemu dziś każdy może dać głos na forum i wyrazić "opinię". W żadnej normalnej
            szkole po czymś takim takie "ciało" nie zagrzałoby miejsca.
          • no.to.mamy.problem Re: "Nieufnosc ktora zrodzila sie w tch dzieciach 12.06.10, 14:56
            Gość portalu: dziadek napisał(a):

> Matura to dorosłość, a Ci uczniowie nie dorośli i nie wiedzą co to jest miejsc
            > e
            > w szyku.Tyle się uczyli, i nie nauczyli się że ze swoich nauczycieli nie
            > urządza się kpin.Dla nich autorytetem jest Nergiel von Doda to zbierają
            teraz
            > owoce.Niektórzy dorosną ale po 50 obwiniając cały świat tylko nie
            > siebie.Mlodzież taka zdolna i rozgarnięta nie uznająca autorytetów, ucząca się
            > religi w szkole , nie potrafiaca znależć się w rzeczywistości zachłysnęła się
            > wolnością musi sobie sama radzić w tym drapieżnym świecie.

Można nie wiedzieć jak się nazywa jakiś śpiewak i się nim nie interesować. Jeśli
            jednak krytykujemy kogoś kto zadał pytanie: "jak miał na imię Napoleon?" i
            bierzemy w obronę kogoś kto odpowiada: "Bonaparte" - wypadałoby wiedzieć, że
            "Nergiel", czyli symeryjski bóg, władca podziemia, piszemy "Nergal".

A teraz się panie dziadek, obraź się i mnie o(b)lej...

PS. Wypadałoby na koniec zrobić rachunek sumienia i zastanowić się: A co by o
            takiej sytuacji powiedział Piotr I Aleksiejewicz Wielki?

- Podwładny powinien przed obliczem przełożonego mieć wygląd lichy i durnowaty,
            tak by swoim pojmowaniem sprawy nie peszyć przełożonego.
          • tygrysio_misio Re: "Nieufnosc ktora zrodzila sie w tch dzieciach 12.06.10, 15:29
            a od kiedy to wystarczy sie gdzies zatrudnic zeby byc dla kogos autorytetem??

na bycie autorytetem trzeba zapracowac... a niewielu nauczycieli w ogole stara
            sie o to
        • Gość: irysek nagrywanie konieczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.10, 12:21
          Matura ustna, której wynik decyduje o przyjęciu na studia, powinna być
          nagrywana. Znam przypadek uczennicy,która posiada certyfikat z francuskiego na
          poziomie z wynikiem 80% zdała ustną maturę na 6o%. Odwołać się nie może, bo
          ....no właśnie, jaki ma dowód swoich odpowiedzi?
          • Gość: irysek Re: nagrywanie konieczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.10, 12:24
            Z wypowiedzi zniknęło CERTYFIKAT NA POZIOMIE B 2. Przepraszam i uzupełniam.
            • oby.watel Re: nagrywanie konieczne 12.06.10, 12:44
              Uczeń, który urodził się i wychował w Stanach, w polskiej szkole miał
              niedostateczny z... angielskiego, choć gorzej mówił po polsku... Polskiemu
              belfrowi nikt nie podskoczy.
              • tygrysio_misio Re: nagrywanie konieczne 12.06.10, 15:33
                w stanach mowil po amerykansku a nie angielsku... u nas nauczany jest jezyk
                angielski... nie dziw, ze dostawal kiepskie oceny np za klasowki z uzywania
                present perfect;]
                • Gość: edek Re: nagrywanie konieczne IP: 89.100.254.* 12.06.10, 17:51

> w stanach mowil po amerykansku a nie angielsku...

no to teraz pojechalas
                  z tym ze z moich obserwacji nie wynika aby amerykanian i anglik musieli uzywac
                  tlumacza podczas rozmowy

> angielski... nie dziw, ze dostawal kiepskie oceny np za klasowki z uzywania
                  > present perfect;]

no pewnie po co umiec rozmawiac i odnalezc sie wjakiejs tam zyciowej sytuacji za
                  granica
                  jak wazniejsze jest uzycie jakiegos smiesznego czasu

kwintesencja polskiej mysli edukacyjnej

• desperadonly Re: nagrywanie konieczne 13.06.10, 01:01
                  Jesteś w błędzie. W dzisiejszej szkole naucza się wszystkich odmian
                  angielskiego,a amerykańska jest drugą po angielskiej. Uczeń może maturę z
                  angielskiego zdać na 100% posługując się wyłącznie American English.
                  • angrusz1 Re: nagrywanie konieczne 13.06.10, 09:48
                    Do desperadonly :

żeby tylko to był problem : angielski - brytyjski czy angielski - amerykański .

A co jeśli uczeń na ustnej maturze tylko potrafi powiedzieć swoje nazwisko ?

Tacy też się zdarzają i to nierzadko po niektórych a jakże szkołach średnich .
              • valana Re: nagrywanie konieczne 13.06.10, 09:48
                oby.watel napisał:

> Uczeń, który urodził się i wychował w Stanach, w polskiej szkole miał
                > niedostateczny z... angielskiego, choć gorzej mówił po polsku... Polskiemu
                > belfrowi nikt nie podskoczy.

Wiesz co, taki np. Wałęsa urodził się w Polsce, mówi po polsku, a jednak z
                dowolnej wypowiedzi pisemnej lub ustnej na pewno nie dostałby wyższej oceny niż
                słabe "2". I to bez "uwziętych" nauczycieli.
      • Gość: sferoid Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare IP: *.aster.net.pl 12.06.10, 16:33
        Oj Ziomal.... nawarzyli pisze się przez RZ bo to od warzenia czyli
        gotowania, a nie od wagi i ważenia. A reszta notki całkiem sensowna -
        jeśli to jest zemsta nauczycieli to wyjątkowo...głupia, nieudolna i
        grubymi nićmi szyta
    • Gość: jan Na miejscu dyrekcji zwolnilbym polonistke. Jesli IP: *.fbx.proxad.net 12.06.10, 12:07
      czworka jej uczniow oblala mature ustna to znaczy, ze ona jest
      naprawde marnym pedagogiem , to oczywiste, bo jedna osoba, dwie to
      ok, ale cztery to porazka nauczyciela. Jak ona przygotowala swoich
      uczniow do matury ? Tak na marginesie mysle, ze chlopak swietnie
      dobral lektury do temamtu II wojny Swiatowej, calkiem inne spojrzeni.
      Widac , ze polonistka myslala, ze II WS to tylko w Polsce i w
      Niemczech no i moze w Rosji i Angli. Pawnie przez mysl jej nie
      przeszlo, ze inni w tym czasie dobrze sie bawili i nawet sie nie
      interesowali tm co jest w Europie. Uszy do gory, mysle ze nawet jesli
      stracici jeden rok to w zyciu daleko zajdziecie, a polonistka jak jej
      nie zwolna to dalej bedzie uczyc tam przez 20 lat. Wspolczuje, bo
      trafic do klasy gdzie wczesniej oblala czworka dzieci ..... marny
      pedagog z tej babki
      • marianczyk0 Re: Na miejscu dyrekcji zwolnilbym polonistke. Je 12.06.10, 12:29
        ja bym ciebie zwolnil, bo jestes kretynem
        jasne, za debilizm ucznia najlatwiej obwiniac nauczyciela
        • Gość: znowu-ja Re: Na miejscu dyrekcji zwolnilbym polonistke. Je IP: *.fbx.proxad.net 12.06.10, 21:05
          nie wyzywaj sie. Nie mozna obwiniac nauczyciela jesli to jednostkowy
          przypadek, ale 4 osoby to chyba oczywiste. Baba albo jest zlosliwa,
          albo zle uczy.
          • Gość: egzaminator Re: Na miejscu dyrekcji zwolnilbym polonistke. Je IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.10, 21:17
            Pisałam już o tym: egzaminator nie może pytać swoich uczniów. Kto inny uczy, kto
            inny pyta.
            • Gość: znowu-ja Re: Na miejscu dyrekcji zwolnilbym polonistke. Je IP: *.fbx.proxad.net 12.06.10, 21:35
              Juz mowilem, ze jesli jest tak jak mowisz to oznacza, ze kobieta nie
              byla zlosliwa (bo nie mogla skoro jej nie bylo przy ocenie) ale jest
              zerem jako nauczyciel, bo az 4 jej uczniow oblalo ustna mature. To
              chyba jasne i proste. Czterech, czterech to przeciez wiecej niz 10 %
              klasy. Moze nie kuratorium, ale prokuratura powinna sie tym zajac ;-) w
              koncu bierze pieniadze za cos czego nie robi, bo powinna dobrze uczyc.
              • Gość: taaaaa Re: Na miejscu dyrekcji zwolnilbym polonistke. Je IP: *.radom.vectranet.pl 13.06.10, 00:26
                A może po prostu była litościwa i przepuściła tłumoka jednego z
                drugim, żeby nie marnować im szansy na studia? Może powinna była ich
                oblać, ale w sumie nie miała wyjścia: gdyby oblała, to każdy
                uważałby to za jej 'słodką' zemstę. Więc dała szansę. A teraz każdy
                może po niej jechać jaka to ona mściwa.
            • yenna_m Re: Na miejscu dyrekcji zwolnilbym polonistke. Je 13.06.10, 01:54
              pytanie: czy egzaminatorem jest osoba niezalezna, nie pracujaca w danej szkole?
              bo jesli nie, to istnieje takie okreslenie "protekcja negatywna"

owa protekcja negatywna jest dosc powszechna w tym srodowisku - ja usadze
              twojego upierdliwca a ty mojego; oczywiscie w ramach solidarnosci zawodowej

generalnie system matur, jesli dopuszcza ocenianie ucznia przez osoby ze szkoly
              jest do d*** - wyklucza obiektywizm pytajacego. Obiektywna bedzie jedynie osoba
              spoza.
              Moj maz, ktory pyta na bardzo powaznych, panstwowych, zawodowych egzaminach
              przyznajacych zdajacym prawo do wykonywania zawodu musi sie z komisji wylaczac
              za kazdym razem, gdy wsrod zdajacych jest osoba, ktorą zna. A poniewaz matura
              jest tez powaznym egzaminem moze wartaloby rozwazyc taka mozliwosc?
              Bo rzeczywiscie, jesli pyta sie osoby sobie znane, bedzie wiele watpliwosci
              dotyczacych obiektywizmu i rzetelnosci egzaminatorow.
      • Gość: egzaminator. Re: Na miejscu dyrekcji zwolnilbym polonistke. Je IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.10, 12:42
        Gość portalu: jan napisał(a):

> czworka jej uczniow oblala mature ustna to znaczy, ze ona jest
        > naprawde marnym pedagogiem , to oczywiste, bo jedna osoba, dwie to
        > ok, ale cztery to porazka nauczyciela.

Egzaminator nie pyta swoich uczniów. Nawet mu nie wolno. Nie znacie zasad
        egzaminów, nie wypowiadajcie się.
        Poza tym wiemy, co o egzaminie opowiada osoba, która oblała; nie wiemy czy
        naprawdę tak przebiegał. A z góry zakłada się "co miała na myśli polonistka"
        • oby.watel Re: Na miejscu dyrekcji zwolnilbym polonistke. Je 12.06.10, 12:51
          Ale wiemy, że uczniowie zaangażowani w kabaret oblewają maturę z polskiego.
          Chciałbym widzieć - jak tu niektórzy sugerują - nieuka prowadzącego kabaret. Już
          same pytania zadane nauczycielom świadczą o wysokim poziomie inteligencji tych
          uczniów. I żałosnym poziomie "ciała pedagogicznego".
          • Gość: bywalec Re: Na miejscu dyrekcji zwolnilbym polonistke. Je IP: *.oswiecim.vectranet.pl 12.06.10, 14:59
            Na egzaminie ustnym jednym z egzaminatorów jest nauczyciel z obcej szkoły, który
            również ocenia. Ten nauczyciel przecież nie był obrażony na studniówce i nie
            miał się za co "mścić". Poza tym on się też podpisuje pod protokołem z matury i
            nie sądzę, że dobrowolnie narażałby się zwierzchnikom uczestnicząc w
            jakimkolwiek spisku nauczycieli tej szkoły.
            > Chciałbym widzieć - jak tu niektórzy sugerują - nieuka prowadzącego kabaret.
            > Już
            > same pytania zadane nauczycielom świadczą o wysokim poziomie inteligencji tych
            > uczniów.

Faktycznie poziomem inteligencji to oni odbiegają od reszty - dopuszczające
            oceny z polskiego na koniec roku też świadczą o tym poziomie.
            • oby.watel Re: Na miejscu dyrekcji zwolnilbym polonistke. Je 12.06.10, 15:46
              Gość portalu: bywalec napisał(a):
              > Faktycznie poziomem inteligencji to oni odbiegają od reszty -
              > dopuszczające oceny z polskiego na koniec roku też świadczą o
              > tym poziomie.

Owszem, świadczą o poziomie nauczania w tej szkole.
              • Gość: bywalec Re: Na miejscu dyrekcji zwolnilbym polonistke. Je IP: *.oswiecim.vectranet.pl 12.06.10, 17:40
                > Gość portalu: bywalec napisał(a):
                > > Faktycznie poziomem inteligencji to oni odbiegają od reszty -
                > > dopuszczające oceny z polskiego na koniec roku też świadczą o
                > > tym poziomie.
                >
                > Owszem, świadczą o poziomie nauczania w tej szkole.
                >
                Jeśli tak, to wszyscy (przynajmniej znaczna większość) uczniowie powinni mieć w
                tej szkole oceny dopuszczające, bo skoro to poziom nauczania wszystkiemu winien.
                Według Ciebie ta szkoła z inteligentów zrobiła, nie używając obraźliwych słów,
                słabeuszy?

Idąc tym tropem, czy szkoła o wysokim poziomie nauczania z każdego zrobi geniusza?
                Zwróć uwagę, ze szkoły średnie teraz już nie są elitarne. Młodzież, która
                dawniej uczyłaby się w szkołach zawodowych, teraz ma ambicje na średnie
                wykształcenie. Tylko ambicje. Niestety nie ma jeszcze tabletek z mądrością, a
                bez pracy nie ma kołaczy. Zawsze ktoś inny (szkoła) jest winien uczniowskim
                niepowodzeniom.
              • Gość: znowu-ja RWniosek:poziom w tej szkole chyba nie jest zbyt IP: *.fbx.proxad.net 12.06.10, 21:11
                wysoki.
          • wj_2000 Re: Na miejscu dyrekcji zwolnilbym polonistke. Je 12.06.10, 17:10
            oby.watel napisał:
            Ju
            > ż
            > same pytania zadane nauczycielom świadczą o wysokim poziomie inteligencji tych
            > uczniów. I żałosnym poziomie "ciała pedagogicznego".

Myślę, że "ciału pedagogicznemu", ale i Tobie, brakuje poczucia humoru. Z ręką
            na sercu - w ferworze zabawy - ilu z piszących na tym forum uniknęło by pułapek
            zawartych w tych pytaniach?
            Uleganie złudzeniom optycznym w odpowiednio skonstruowanych rysunkach jest
            kwestią sposobu działania naszego mózgu, a nie brakiem wiedzy, czy
            niewystarczającą logiką myślenia.
            Podobnie tu: są dwa zdania z różną formą orzeczenia, to się z satysfakcją
            wybiera tę poprawną. A tu zdanie całe jest fałszywe! Wszyscy się śmiejemy i
            pełna radocha - tak by było w środowisku z poczuciem humoru.
            Nie wiem, czy uczniowie potem, nie wałkowali owej pomyłki jako całkiem serio
            świadczącej przeciwko inteligencji polonistki. Zarozumiałych w swych
            matematycznych sukcesach i gardzących jakąś tam polonistką. A z polskiego byli
            zastraszająco słabi. To, że (być może) podobnym słąbeuszom w latach poprzednich
            podciągano ocenę do wymaganego minimum, nie jest powodem, by robić to stale.
            To, że ktoś ukradł i go puścili, nie usprawiedliwia, że ja ukradnę. Jeśli mnie
            nie potraktują równie pobłażliwie, to gów.no mam do gadania.
        • Gość: studentka Re: Na miejscu dyrekcji zwolnilbym polonistke. Je IP: *.chello.pl 12.06.10, 14:33
          To bardzo dziwne, bo gdy ja zdawałam ustną (nową) maturę to w komisji
          była moja polonistka :]
          • Gość: bywalec Re: Na miejscu dyrekcji zwolnilbym polonistke. Je IP: *.oswiecim.vectranet.pl 12.06.10, 15:01
            Przepisy się zmieniły chyba 2 lata temu
        • bahafkel Re: Na miejscu dyrekcji zwolnilbym polonistke. Je 12.06.10, 15:44
          Szkoda, że mnie na j. angielskim egzaminowała dwójka nauczycielek, pierwsza
          uczyła moją grupę dwa lata, druga kwartał.

Domyślam się, że telefonów komórkowych również na egzaminie mieć nie wolno, ale
          to nie przeszkadzało "tej drugiej" ~siedem razy odwoływać połączenie. Z głośnym
          dzwonkiem.

Matury ustne to farsa, całe szczęście żadna normalna uczelnia nie bierze ich pod
          uwagę - wystarczy zaliczyć
        • Gość: znowu-ja Re: Na miejscu dyrekcji zwolnilbym polonistke. Je IP: *.fbx.proxad.net 12.06.10, 21:09
          Tak, nie znam zasad, bo zdawalem stara mature. Skoro jest tak jak
          mowisz, to juz wszystko jasne. Babka nie byla zlosliwa, bo nie mogla.
          Czterech jej uczniow oblalo ustna mature wiec radze jej samej
          zrezygnowac, bo nie przyklada sie do wykonywanej pracy. Jest marnym
          pedagogiem. Jeden uczen moze dwoch to tak, ale czterech...litosci,
          babka musi byc totalnym zerem jako nauczyciel.
        • yenna_m Re: Na miejscu dyrekcji zwolnilbym polonistke. Je 13.06.10, 01:58
          Gość portalu: egzaminator. napisał(a):

> Gość portalu: jan napisał(a):
          >
          > > czworka jej uczniow oblala mature ustna to znaczy, ze ona jest
          > > naprawde marnym pedagogiem , to oczywiste, bo jedna osoba, dwie to
          > > ok, ale cztery to porazka nauczyciela.
          >
          > Egzaminator nie pyta swoich uczniów. Nawet mu nie wolno. Nie znacie zasad
          > egzaminów, nie wypowiadajcie się.
          > Poza tym wiemy, co o egzaminie opowiada osoba, która oblała; nie wiemy czy
          > naprawdę tak przebiegał. A z góry zakłada się "co miała na myśli polonistka"

wystarczy, ze pyta uczniow psiapsiolki, z ktora codziennie saczy kawusie w
          pokoju nauczycielskim, przegladajac przy okazji katalog Avonu i Oriflamu ;) I
          omawiajac najnowsze plotki z Pudelka ;)
          Obiektywizm prima sort ;)
    • Gość: jasio Re: To nie zemsta! IP: *.chello.pl 12.06.10, 12:11
      Sądząc po pytaniach wierzę że uczniowie oblani zostali jednak za debilizm ...
      • oby.watel Re: To nie zemsta! 12.06.10, 12:29
        Gość portalu: jasio napisał(a):

> Sądząc po pytaniach wierzę że uczniowie oblani zostali jednak
        > za debilizm ...

Sądząc po odpowiedziach wierzę że uczniowie oblani zostali jednak za debilizm...
    • Gość: B-35 Licealiści: oblana matura to zemsta za kabaret IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.10, 12:12
      Gdyby ktoś z Was miał jakieś wątpliwości co do racji uczniów w tym
      konflikcie, oraz to, że nie są nieukami i zadymiarzami to polecam
      stronę www.romerwalczy.pl/ . Dowiecie się o przyczynach tego
      konfliktu. GORĄCO POLECAM !!!
      • Gość: dowiemy się? Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.10, 12:42
        Z tego, co zrozumiałam, jedną z przyczyn konfliktu był tekst o "pytaniach prostych, jak dla debili", a o tym akurat uczniowie zapomnieli napisać na swojej stronie. Ciekawostka.
        • oby.watel Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare 12.06.10, 12:56
          Gość portalu: dowiemy się? napisał(a):

> Z tego, co zrozumiałam, jedną z przyczyn konfliktu był tekst o
          > "pytaniach prostych, jak dla debili", a o tym akurat uczniowie
          > zapomnieli napisać na swojej stronie. Ciekawostka.

Na pytania dla debili odpowiadali geniusze? To dlaczego nie potrafili udzielić
          poprawnej odpowiedzi? Jak to możliwe, że w szkole uczy człowiek, który nie wie
          ile jest trzy razy trzy? Albo jak miał na imię Marek Jurek?
          • Gość: sferoid Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare IP: *.aster.net.pl 12.06.10, 17:13
            > Na pytania dla debili odpowiadali geniusze? To dlaczego nie
            potrafili udzielić
            > poprawnej odpowiedzi? Jak to możliwe, że w szkole uczy człowiek,
            który nie wie
            > ile jest trzy razy trzy? Albo jak miał na imię Marek Jurek?

No widzisz, cały dowcip z tymi pytaniami polega na tym, że to niemal
            czyste NLP, czyli manipulacja odpowiadającym. Identyczne w
            mechanizmie do słynnego "powtarzaj w myślach pomidor..pomidor,
            pomidor, pomidor
            , na jakim świetle przechodzisz? Na
            czerwonym...".
            Z ciekawości "zabawiłam się" tymi pytaniami wobec innych osób -
            dodajmy co do których nie miałam żadnych wątpliwości, iż posiadają
            intelekt na wysokim poziomie. W tym na jednym członku Mensy (IQ 185).
            I wyłożyli się na nich praktycznie wszyscy poza... emerytowaną
            nauczycielką matematyki.

Zatem nie oceniajmy poziomu nauczycieli po odpowiedziach. Bardziej po
            tym, że potraktowali rzecz śmiertelnie poważnie, zamiast wyć ze
            śmiechu z własnych - absolutnie nieuniknionych pomyłek. Przynajmniej
            ja bym wyła. A, no właśnie.. jestem belfrem z 23 letnim stażem
            • yenna_m Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare 13.06.10, 02:00
              Gość portalu: sferoid napisał(a):

> Zatem nie oceniajmy poziomu nauczycieli po odpowiedziach. Bardziej po
              > tym, że potraktowali rzecz śmiertelnie poważnie, zamiast wyć ze
              > śmiechu z własnych - absolutnie nieuniknionych pomyłek. Przynajmniej
              > ja bym wyła. A, no właśnie.. jestem belfrem z 23 letnim stażem

a i wlasnie po tym poznaje sie klase nauczyciela :)
      • desperadonly Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare 13.06.10, 01:17
        Strona naprawdę bardzo ciekawa. Jestem zachwycony młodzieżą z tego liceum. Romer
        ma wspaniałych uczniów. Dlaczego zostali pokarani takimi miernymi nauczycielami?
        Kuratorium powinno zadbać o wspaniałych pedagogów dla tej wspaniałej młodzieży.
        Bardzo żałuję, że nie mam przyjemności Was uczyć. Szacunek dla Was. Powodzenia!
    • Gość: stan Licealiści: oblana matura to zemsta za kabaret IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.10, 12:14
      Taka postawa nauczycielek ( kobiet), to najlepszy dowód na ich kompletną
      nieprzydatność jako pedagoga. Jak jej było źle to trzeba było iść do sądu , a
      nie wyżywać się na uczniach z góry. Kompletna żenada. Zresztą baba
      nauczyciel w szkole to porażka. Dla nauczycieli powinny być obowiązkowe testy
      psychologiczne, żeby eliminować takich ludzi ze szkół. Oprócz tego jedynego
      przedmiotu którego uczą nic w życiu nie potrafią. Dlatego matematyka na
      maturze też powinna być obowiązkowa, żeby tacy nauczyciele nie trafili do zawodu.
    • ed.hopper1 Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare 12.06.10, 12:27
      nauczyciele to zakompleksione małe ludziki, którzy wykorzystali swoją jedyną
      wladzę - czyli mature, zeby pokazać kto tu ostatecznie rządzi i kto z kogo
      bedzie się ostatni smiał..

marekszymaniak.blox.pl/html
    • epilenka Licealiści: oblana matura to zemsta za kabaret 12.06.10, 12:28
      Czytam te wasze komentarze i zastanawiam się, kto tu jest burakiem i
      debilem? Prawdę mówiąć nie mam wątpliwości!
      1. Uczniowie, którzy na studniówce obrażają zaproszonych gości, są z
      całą pewnością burakami, ci którzy ich popierają też!
      2. Jest róznica między mówić a powiedzieć i to, że uczeń p... na
      maturze, nie znaczy, że coś powiedział.
      3. Ocenianie polonistki na podstawie wypowiedzi ucznia z
      dopuszczakiem z polskiego jest żenujące. A skąd wiadomo, że
      powiedział prawdę albo zrozumiał wypowiedź nauczyciela? Dowiódł
      przecież swoim zachowaniem na studniówce, że jest chamem.
      4. Obowiązek nauki spoczywa na uczniu i rodzicu!!! Nauczyciel ma
      nauczać, a nie uczyć się za ucznia.
      5. Należy skończyć z fikcyjnym wykształceniem: matura nie dla
      wszystkich, studia również, inaczej byle burak będzie się miał za
      lepszego od nauczyciela!
      • iberales Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare 12.06.10, 12:46
        > 1. Uczniowie, którzy na studniówce obrażają zaproszonych gości, są
        z
        > całą pewnością burakami, ci którzy ich popierają też!

Być może masz rację. Ale to kwestia osobistej oceny.
        Natomiast będąc, w pewnym sensie, urzędnikiem państwowym, w trakcie
        wykonywania czynności służbowych masz obowiązek powstrzymania swoich
        osobistych uprzedzeń względem podchodzących do egzaminu.
        Ocena moralna określonego zachowania ucznia w żadnym stopniu nie może
        wpływać na ocenę jego merytorycznego przygotowania do egzaminu
        dojrzałości.

> 2. Jest róznica między mówić a powiedzieć i to, że uczeń p... na
        > maturze, nie znaczy, że coś powiedział.
        > 3. Ocenianie polonistki na podstawie wypowiedzi ucznia z
        > dopuszczakiem z polskiego jest żenujące. A skąd wiadomo, że
        > powiedział prawdę albo zrozumiał wypowiedź nauczyciela? Dowiódł
        > przecież swoim zachowaniem na studniówce, że jest chamem.

Zapewne.
        Dlatego należałoby przesłuchać taśmę z egzaminu. A wcześniej
        wstrzymać się od ocen.

> 4. Obowiązek nauki spoczywa na uczniu i rodzicu!!! Nauczyciel ma
        > nauczać, a nie uczyć się za ucznia.

Irrelewantne

Rozumiem jednak, że zupełnie nie dopuszczasz myśli, że ocena
        nauczycielki była niesprawiedliwa i wynikała z pozamerytorycznych
        przesłanek?

> 5. Należy skończyć z fikcyjnym wykształceniem: matura nie dla
        > wszystkich, studia również, inaczej byle burak będzie się miał za
        > lepszego od nauczyciela!

Przy zapotrzebowaniu na absolwentów kierunków ścisłych w Polsce,
        Europie i na świecie, jest to bardzo głupie zdanie.
      • Gość: Badziewiak66 Czytam Twoją wypowiedź droga nauczycielko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.10, 12:52
        i stwierdzam że nie za bardzo wiesz w czym rzecz i o czym artykuł. Pragnę Ci
        pomóc. Rzecz dotyczy sprawy w Polsce powszechnej jaką jest nadużywanie władzy i
        stadne niszczenie ludzi niewygodnych , ukazujących świat w ich rzeczywistej
        barwie. Skoro nagrano egzamin za pomocą dyktafonu to nie wydaje się być
        bezpodstawnym zarzut nadużycia władzy przy egzaminie maturalnym, czego zdaję się
        nie zauważasz. Mnie martwi to co martwi autora artykułu. Mianowicie możliwość
        popełnienia "zbiorowego przestępstwa", bo za takie trzeba by uznać masowe
        poparcie zachowania nauczyciela karzącego niepokornego ucznia oceną całkowicie
        nieadekwatną do prezentowanych umiejętności. Powołane do tego władze oświatowe i
        zespół kolegów nauczycieli chcieliby pokazać że ten "kawałek Polski" jest ich i
        basta. Innymi słowy na tej ziemi zawłaszczonej przez zaślepionych oświatowców
        nie obowiązują już żadne reguły poza regułami tych oświatowców. Pozwolę sobie
        przypomnieć , że na lekcjach historii uczy się że grupy "polskiej swołoczy"
        doprowadziły Polskę do upadku zawłaszczając sobie całe połacie państwa polskiego
        , za jaki to rabunek życiem zapłaciły, przez blisko trzy stulecia, miliony
        Polaków. Może obok uczenia historii pora zacząć wyciągać wnioski, bo przecież
        temu ma służyć nauka historii.
        • Gość: taktrzeba Re: Czytam Twoją wypowiedź droga nauczycielko IP: *.ub.uni-bamberg.de 12.06.10, 13:40
          Bardzo fajnie powiedziane. Szczegølnie to, ze w Polsce jest tradycja dokopywania
          ludziom, ktorzy odwazyli sie miec niewygodna opinie. Szkoda, ze tym nauczycielom
          braklo dystansu do siebie. Takimi fochami pokazali tylko, ze dalej tkwia w
          przeszlosci i swoim zapyzialym zascianku.
      • Gość: Epilenek bzdenek Nie badz taka mondra; nauczyciel=kompleksy IP: *.hari.cable.virginmedia.com 12.06.10, 13:11
        Uwazam ze wiekszosc nauczycieli to zakompleksione nieudaczniki (nie
        wszyscy - 10% nie)

1. Ktos dobry z matematyki nie bedzie studiowal pedagogiki, tylko
        pojdzie w ekonomie, na studia nauczycielskie w wiekszosci idzie
        drugi sort.

2. Asystenci na Politechnice krakowskiej - Wydzial Architektury, to
        glownie ci, ktorzy jakims cudem, albo wtykami pozostali prosto po
        studiach na wydziale, nie maja zadnego doswiadczenia w zawodzie, a
        tacy nauczaja! Paranoja. Uwazam, ze po kilku latach pracy w zawodzie
        mam duzo wieksza wiedze niz oni. Bez falszywej skromnosci.

3. Zazwyczaj probuja udowodnic, ze uczen/student nie jest
        madrzejszy, tylko oni, zabijaja inicjatywe na samym poczatku, np na
        studiach, pokazalem projekt a asystentka sie mnie pyta jak ja sobie
        wyobrazam, ze to zbuduja - SAMA NIE WIEDZIALA!

4. Wiele razy bylem w konflikcie z nauczycielami w liceum i na
        studiach. Tez mowili, ze jestem zerem i w inny sposob mnie obrazali.
        Ja mam ta satysfakcje, ze moge im powiedziec "No i popatrz teraz na
        siebie kim jestes przy mnie"

5. Moi rodzice to nauczyciele, ojciec non stop bredzi, jak to
        nauczyciel chce pomoc uczniowi, dlatego go czesto pyta, a jak ktos
        mówi, że ktoś sie uwzial, to zle mówi..... Kolejny przyklad, ze
        nauczyciele to z kosmosu ludzie

6. Nauczyciel powinien byc praca elitarna i dobrze platna, studia
        powinny byc trudne, z duza dawka psychologii, socjologii, zeby tylko
        ci z powolaniem na nie szli, to tak latwo dziecku zniszczyc
        charakter, ze nauczyciele powinni byc tego swiadomi.

PS. I co Ty Epilenko bredzisz? Czyzbys byla typkiem z punktu 3? Jak
        nauczyciel nie chce sie spoufalac z uczniami, to niech nie bierze
        udzialu w takim quizie!!!! PROSTE!!!! Co za ludzie bez zasad!!!!! Ta
        sama polonistka pewnie zna sie na sztuce, literaturze itp jak z
        Gombrowicza, je jej belfer jej powiedzial "Mickiewicz wieszczem byl"
        biedna owieczka usluchala nie wiedzac nawet co to znaczy wieszcz!!!!

Mam racje?
        • kinky5 Re: Nie badz taka mondra; nauczyciel=kompleksy 12.06.10, 14:20
          2. Asystenci na Politechnice krakowskiej - Wydzial Architektury, to
          glownie ci, ktorzy jakims cudem, albo wtykami pozostali prosto po
          studiach na wydziale, nie maja zadnego doswiadczenia w zawodzie, a
          tacy nauczaja! Paranoja. Uwazam, ze po kilku latach pracy w zawodzie
          mam duzo wieksza wiedze niz oni. Bez falszywej skromnosci.

jakims cudem? Ten cud to kod genetyczy. i tyle w wiekszosci
          wystarczy aby zostac asystentem na WAPK.
        • Gość: bywalec Re: Nie badz taka mondra; nauczyciel=kompleksy IP: *.oswiecim.vectranet.pl 12.06.10, 15:13
          4. Wiele razy bylem w konflikcie z nauczycielami w liceum i na
          > studiach. Tez mowili, ze jestem zerem i w inny sposob mnie obrazali.
          > Ja mam ta satysfakcje, ze moge im powiedziec "No i popatrz teraz na
          > siebie kim jestes przy mnie"

A kimże Ty to jesteś, ze Ci reszta do pięt nie dorasta?

5. Moi rodzice to nauczyciele, ojciec non stop bredzi, jak to
          > nauczyciel chce pomoc uczniowi, dlatego go czesto pyta, a jak ktos
          > mówi, że ktoś sie uwzial, to zle mówi..... Kolejny przyklad, ze
          > nauczyciele to z kosmosu ludzie

A to już wszystko jasne! Kosmici spłodzili kosmitę.

> Mam racje?

Jak się nie zgodzę, to mnie porwiesz w kosmos???
        • Gość: ~~ Re: Nie badz taka mondra; nauczyciel=kompleksy IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.10, 23:18
          Byłam świetna z matmy. Skończyłam ekonomię i po kilku latach pracy w
          bankowości rozpoczęłam swoją przygodę ze szkołą. Tak przygodę - choć to
          praca, za którą mi płacą - jest to również moja pasja. Uwielbiam uczyć
          innych, mam świetny kontakt z młodymi ludźmi. Nie uważam się za "drugi
          sort" tylko dlatego, że uczę w szkole.
          W każdym zawodzie są pasjonaci i ludzie, którzy trafili tam z
          przypadku. Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka.
      • Gość: Terii Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare IP: *.acn.waw.pl 12.06.10, 13:15
        Ty masz chyba kompleksy.. Jesteś może nauczycielką czy nie radzisz sobie na
        studiach?
      • Gość: Bleh Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare IP: *.acn.waw.pl 12.06.10, 14:55
        Trzeba być wypranym z poczucia humoru, żeby twierdzić, że tego
        rodzaju żarty były chamstwem. Uczniowie na kabarecie zwyczajnie
        sobie zażartowali zadając pytania z kruczkami. Nie było w tym nic
        chamskiego ani buraczanego. Z całą pewnością epilenka poczucia
        humoru nie posiada i nie odróżnia żartu od chamstwa. Za to chamstwem
        jest twierdzić, że uczeń p.li na maturze. Sama jesteś burak.
      • Gość: MARK Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare IP: *.icpnet.pl 12.06.10, 16:12
        POPIERAM
      • Gość: chochol Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare IP: 82.153.197.* 12.06.10, 16:42
        Mam wrazenie, ze ten tekst napisal niedouczony nauczyciel, typowy burak.
      • Gość: def Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare IP: *.xdsl.centertel.pl 12.06.10, 23:48
        no obrazili ich, że hej. no bo jak można jaśnie pani/panu nauczycielowi zadawać
        podchwytliwe pytania i dopuścić do tego, żeby okazał/a się niedouczony/a i mało
        bystry/a... no chamstwo i buractwo najwyższych lotów.
        zmień zawód, bo na nauczycielkę się nie nadajesz, za mało dystansu do siebie, za
        dużo wiary w magiczną moc, że samo bycie nauczycielem czyni Cię autorytetem.
      • yenna_m Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare 13.06.10, 02:06
        > 5. Należy skończyć z fikcyjnym wykształceniem: matura nie dla
        > wszystkich, studia również, inaczej byle burak będzie się miał za
        > lepszego od nauczyciela!

Pytanie, kto trafia do zawodu nauczyciela?
        Albo kompletne miernoty, ktore nie daly rady zalapac sie gdzie indziej i ida do
        szkoly na zasadzie "bo gdzies musze pracowac", albo tez totalnie zakreceni na
        nauczaniu ludzie, ktorzy maja szanse zostac wybitnymi pedagogami, bo kochaja to,
        co robia i kochaja ludzi (i mlodziez). Niestety, rozmawiajac z nauczycielami ze
        szkoly moich dzieci, mam wrazenie, ze tych pierwszych przerazajaco duzo... Za duzo.
    • marianczyk0 hehehehe kretyni 12.06.10, 12:28
      ale cwani kretyni
      oceny jakie mieli widac
      specjalnie zrobili taka "prowokacje" zeby zwalic wine za swoje oceny na rzekoma zemste

hehehehe
      • iberales Re: hehehehe kretyni 12.06.10, 12:49
        > ale cwani kretyni
        > oceny jakie mieli widac
        > specjalnie zrobili taka "prowokacje" zeby zwalic wine za swoje
        oceny na rzekoma
        > zemste
        >
        > hehehehe

Specjalnie zrobili prowokację, zupełnie poważnie ryzykując narażeniem
        się na zemstę, żeby mieć furtkę aby zrobić wrzask jak obleją egzamin,
        którego w ciągu ostatnich pięciu lat nikt w szkole nie oblał?
        Egzamin w dużej mierze fikcyjny?

Bardzo ryzykowna teza.
        hehehehe
      • no.to.mamy.problem czy aby na pewno??? 12.06.10, 14:17
        marianczyk0 napisał:

> ale cwani kretyni
        > oceny jakie mieli widac
        > specjalnie zrobili taka "prowokacje" zeby zwalic wine za swoje oceny na rzekoma
        > zemste
        >
        > hehehehe

Na czym miała polegać ta prowokacja, bo nie rozumiem? Pytania w rzeczywistości
        nie okazały się tak jak obiecywali - "proste jak dla debili"???

A ty myślisz, że to taka prosta sprawa pójść na studniówkę i poniżyć
        inteligentnego nauczyciela?

Raczej nie.
        No jasne, że nie.

Udało im się to zrobić, ponieważ "złapali w siatkę" tylko takich, co albo nie
        potrafili spie...ć przed siatką, albo byli największymi głąbami z "plemienia"
        i dyrektor sprzedawał ich za paczkę fajek, bo i tak nie miałby z nich pożytku.

I ci wszyscy nieudacznicy pozostali w Polsce, pożenili się, porobili dzieci.
        Świat pójdzie do przodu, pojawią się superkomputery, super-amfetamina,
        super-samoloty. Ale co z tego, jeżeli ich serca będą pompować tę samą krew –
        będą potomkami ludzi, który na własnym podwórku dali się złapać w siatkę.

Polski nauczyciel nie ma luzu – rusza się i myśli jak wóz z węglem. A przydałoby
        się trochę polotu i finezji w tym smutnym jak pi... kraju. Nie jest tak, czarnuchu?
    • Gość: ludomir Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare IP: *.icpnet.pl 12.06.10, 12:32
      Dzisiaj młodzież zna tylko swoje prawa szkolne, a o obowiązkach nie
      chce słyszeć. Zemsta, jeżeli taka była, jest czymś prymitywnym, ale
      chciałbym tylko wspomnieć, że w zespole egzaminacyjnym jest dwóch
      nauczycieli- w tym jeden z innej szkoły. Dlatego ostrożnie z
      forowaniem oskarżeń. Nauczycielom LO w Rabce życzę większego
      dystansu i poczucia chumoru do tego kabaretu, bo nie ma nic
      gorszego, jak ich brak.
      • oby.watel Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare 12.06.10, 12:58
        Gość portalu: ludomir napisał(a):

> Nauczycielom LO w Rabce życzę większego dystansu i poczucia chumoru
        > do tego kabaretu, bo nie ma nic gorszego, jak ich brak.

Dołączam się do życzeń. I gratuluję matury z polskiego zdanej na pięć.
    • iberales Licealiści: oblana matura to zemsta za kabaret 12.06.10, 12:34
      BTW, to był jeden z powodów, dla których potrzebna była reforma
      edukacji i zastąpienie wewnętrznej matury, zestandaryzowanym,
      zewnętrznym testem maturalnym.

Wiele rzeczy w praktyce nie wyszło, "nowa" matura z przedmiotów
      humanistycznych bardzo często zbiera krytykę (zdaje mi się że forma
      testowa z przedmiotów ścisłych i przyrodniczych sprawdza się dużo
      lepiej) i wydaje się, że jest to krytyka dość zasłużona.
      Na przykładzie pozostałości po starej maturze (egzaminy ustne),
      widzimy jednak wyraźnie, że stary koncept był głęboko skażony i
      reforma edukacji była krokiem w dobrym kierunku.
      • kireta21 Re: Licealiści: oblana matura to zemsta za kabare 12.06.10, 15:03
        Moja siostra zdała niedawno maturę.

Angielski, chociaż nie jest w stanie powiedzieć prostego zdania bez zacięcia,
        jeśli wcześniej go nie wykuła na pamięć, a z czasów rozpoznaje tylko present
        simple i past simple.

I Historię na ponad połowę punktów, chociaż jej wiedza była na takim poziomie,
        że nie wiedziała o co chodzi z rozbiorami, dlaczego 11 listopada przypada święto
        niepodległości. Data 1918 też nic jej nie mówiła. O Księstwie Warszawskim, czy
        Bitwie Warszawskiej ("Cud nad Wisłą") nigdy nie słyszała.
    • Gość: vick Do marianczyk0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.10, 12:39
      Przeczytaj najpierw tę stronę www.romerwalczy.pl/ a porem się
      wypowiadaj. Głupota nie zwalnia od myślenia.
    • Gość: irysek ustna matura powinna być nagrywana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.10, 12:42
      W czasach pleniących się korepetycji i zależności przyjęcia na studia od
      wyników matury nagrywanie odpowiedzi uważam za konieczne. Znam przypadek
      uczennicy, która posiada certyfikat z j francuskiego na poziomie B2 zdany na
      80%,a która w swojej szkole za ustną odpowiedź otrzymała 60% i nie może się
      odwołać, bo....no właśnie, jaki ma dowód ?
      Tylko podejrzenie, że nie korzystała z korepetycji u "odpowiedniej"nauczycielki.
      • Gość: polony popieram - nagrywać ustne matury! IP: *.betanet.pl 12.06.10, 12:47
        świetnie, że z tej spornej matury są nagrania

nie ma co się spierać nie znając szczegółów - te nagrania rozstrzygną,
        czy polonista nadużyła swojej władzy, czy nie

podejrzana jest na pewno, sama statystyka na to wskazuje
      • Gość: rwrwr Re: ustna matura powinna być nagrywana IP: *.238.64.20.ip.abpl.pl 12.06.10, 13:08
        "Polonistka powiedziała, że nie widzi powiązania tej książki z
        wojną." Chwileczkę, ale przed maturą przynosi się nauczycielowi
        konspekt i biliografię, nauczyciel ma to sprawdzić i jak coś
        ewentualnie nie "pasi" to jest czas żeby to zmienić, np. dobór
        literatury lub przebieg prezentacji. Więc wychodzi na to, że albo
        polonistka olała sprawę albo po prostu strzeliła focha.
    • fushigi_hato Licealiści: oblana matura to zemsta za kabaret 12.06.10, 12:44

Trzy razy trzy jest sześć :)Polonistka klasa światowa :)
    • Gość: zbigniew jan Licealiści: oblana matura to zemsta za kabaret IP: *.dip.t-dialin.net 12.06.10, 12:59
      znam historie zawieszenia kabaretow studenckich na KABARETONIE w
      1974 roku w teatrze Muzycznym w Gdyni, umpreza zaczela sie o 18.00
      trwala do rana, a okolo 2 w nocy 3 kabarety studenckie/ z Lublina,
      Lodzi..../ zostaly zawieszone przez cenzure, ja mialem teksty ktore
      cenzura nam zatwierdzila a na scenie bylo inaczej, bardzo
      wesolo....na szczescie nikt nikogo nie wyrzucil ze studiow, ani nikt
      nie oblal egzaminow....naprawde bylo wesolo z cenzura czy bez cenzury
    • Gość: prawdziwy gog Czy to zemsta? Oczywiście że tak... IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.10, 13:01
      Podsumujmy fakty:
      - studniówka to impreza uczniów a nauczycieli się zaprasza lub nie
      - uczestników konkursu się wybiera (dlaczego własnie tych?)
      - zacząć od tekstu "pytania ... dla debili" to może tylko zburaczony...

Uczniowie chcieli na siłę ośmieszyć właśnie tych nauczycieli, których wybrali
      do konkursu. A ci się ośmieszyli sami. Po tekście o pytania dla debili jako
      uczestnik konkursu wstałbym i podziękował za zabawę oraz udał się do domu.
      (Uczniom to ryba, ale rodzice odczuwają to jako policzek).
      Nagana ze strony szkoły to jakiś absurd - w żadnym statucie nie ma karania
      ucznia za takie wybryki po za szkołą - zresztą - za jakie wybryki??? A pikieta
      to kolejny gest pod publiczkę, a nie konkretne działanie - powinno pójść
      odwołanie z powiadomieniem organu założycielskiego, kuratorium, ministerstwa i
      prasy. A skoro wiedzieli jaka jest sytuacja, to należało wystąpić do
      kuratorium o możliwość zdawania matury w innej placówce. Podejście we własnej
      szkole to szczyt bezczelności na zasadzie "i tak mi nic nie możesz zrobić"

Uczniowie zbierają to, co zasiali na studniówce i pewnie wcześniej i w tym
      sensie egzaminu dojrzałości nie zdali. Tylko, czy ja zdecydowałbym sie na taki
      cios poniżej pasa jak ta polonistka? Pewnie nie...
      • oby.watel Re: Czy to zemsta? Oczywiście że tak... 12.06.10, 13:35
        Gość portalu: prawdziwy gog napisał(a):

> Podsumujmy fakty:
        > ...

Postawa "ciała pedagogicznego" dowodzi wręcz geniuszu. Tak rozsławić imię szkoły
        i własne! A tutaj lista pretendentów do nagród i wyróżnień za wybitne osiągnięcia na niwach
        wszelakich.
      • Gość: zi pytania ... dla debili IP: *.chello.pl 12.06.10, 13:38
        To zdanie to zapewne cytat z jednego z nauczycieli tej szacownej szkoły.
      • kireta21 Re: Czy to zemsta? Oczywiście że tak... 12.06.10, 15:17
        Można powiedzieć, że i nauczyciele oblali egzamin dojrzałości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka