Gość: JUD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.10, 06:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ukośnik Tak. Ale... IP: 193.193.65.* 14.06.10, 08:49 cholera mnie bierze, że nie stac mnie na bilety dla całej rodziny. Dlatego moje emocje sięgają zenitu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakusek Re: Tak. Ale... IP: *.nsystem.pl 14.06.10, 18:01 W poniedziałek można zwiedzać muzeum za darmo między godz 10:00 a 14:00. Miłego zwiedzenia Odpowiedz Link Zgłoś
to_straszne Re: Tak. Ale... 21.07.10, 07:49 Gość portalu: krakusek napisał(a): > W poniedziałek można zwiedzać muzeum za darmo między godz 10:00 a > 14:00. Miłego zwiedzenia mhk.pl/oddzialy/fabryka_schindlera Trele - morele: wielki czerwony napis - "W pierwszy poniedziałek miesiąca oddział nieczynny" Trzeba celować w jakiś inny poniedziałek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Okupacja, to nie tylko Ghetto czy obóz w Płaszowie IP: *.ists.pl 14.06.10, 08:51 Raczej należy poczytać dobre książki o tamtym okresie. A tymczasem dobre książki o okupowanym Krakowie ostatnimi laty nie są wydawane - nie liczę agitacyjnej kłamliwej papki dla naiwnych. Polecam dobre dzieło pod tytułem "W OKUPOWANYM KRAKOWIE". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wartopojsc Re: Okupacja, to nie tylko Ghetto czy obóz w Płas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.10, 09:56 w poniedziałki wejście jest za darmo!!! (od 10 -14). Bilet rodzinny, owszem, drogi - 40 zł, ale to i tak taniej niż kino dla 4 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukosnik Re: Okupacja, to nie tylko Ghetto czy obóz w Płas IP: 193.193.65.* 14.06.10, 12:01 Jasne, że warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morwitan Re: Okupacja, to nie tylko Ghetto czy obóz w Płas IP: *.147.139.207.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.06.10, 23:06 a jaka jest cena biletu na mecz? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
to_straszne Uwaga na pierwszy poniedziałek miesiąca 21.07.10, 07:51 mhk.pl/oddzialy/fabryka_schindlera Wtedy AKURATNIE jest zamknięte. ===================================================================== Gość portalu: wartopojsc napisał(a): > w poniedziałki wejście jest za darmo!!! (od 10 -14). Bilet rodzinny, > owszem, drogi - 40 zł, ale to i tak taniej niż kino dla 4 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Obok tej wystawy nie da się przejść obojętnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.10, 11:22 pod warunkiem, ze się ma zdrowe nogi. wystawa nie jest w żaden sposób dostępna dla osób niepełnosprawnych. raczej nikt, kto przeżył wojnę, jej nie zobaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wk Obok tej wystawy nie da się przejść obojętnie IP: 77.236.0.* 14.06.10, 11:36 Byłem, widziałem. Jestem zachwycony wystawą. To było jak pierwsze dotknięcie czegoś nowego w Krakowie. Obcowanie z ekspozycją, która trafia do wszystkich zmysłów. Człowiek może poczuć się jak małe dziecko, które z otwartą buzią patrzy na nowe miejsce. Być może warto aby podczas pierwszej wizyty poddać się "urokowi" muzeum a bardziej dogłębną wizytę zrobić za jakiś czas. Podobnego miejsca nie ma w Krakowie i kto wie kiedy pojawi się nowe. Duże słowa uznania należą się pracownikom Muzeum, którzy na każdym kroku demonstrowali bardzo ciepłe podejście do zwiedzających. Warto było czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makabi Obok tej wystawy nie da się przejść obojętnie IP: 80.50.131.* 14.06.10, 11:43 Wystawa owszem ma świetny scenariusz, a wykonanie jest pefekcyjne. Dlaczego wystawa nie jest doskonała? oczywiście zaważyły szczegóły..."przerobiłem" wystawę z wózkiem inwalidzkim - oczywiście porażka. Schody, a żeby dostać się do windy po skończeniu każdej kondygnacji trzeba się cofać przez wszystkie sale..no i ciasno. Dla starszych ludzi zejście dwa piętra niżej po stromych schodach również jest bardzo uciążliwe...jedna mała winda na końcu ekspozycji i byłoby GREAT na szczęście obsługa bardzo pomocna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakowianka Pośrodku sali nie lada gratka: fotoplastikon... IP: *.chello.pl 14.06.10, 16:59 ...jeszcze w latach 70 maszyna działała na pl. Szczepańskim ====================== Działała, działała, ale na ul.Szczepańskiej, idąc od Rynku po prawej jej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lezard Fotoplastikon IP: *.rev.numericable.fr 14.06.10, 17:24 Fotoplastikon byl na ULICY Szczepanskiej, nie na placu. Do dzis pamietam magie tego miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morwitan Re: Fotoplastikon IP: *.147.139.207.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.06.10, 23:04 Oczywiście, że był na Szczepańskiej, w podwórku. Mam nadzieję, że jak muzeum na Lipowej okzepnie, to pokaże nam jakieś inne projekcje stereoskopowych zdjęć. Zachowało się trochę takich np. z historii Krakowa. Może będą lepsze niż te które są teraz prezentowane - z Austrii. PS Powinna być instrukcja patrzenia :-) Ludziska nie wiedzą co to stereoskopowe fotografie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AK-47 Re: Fotoplastikon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.10, 07:55 No tak - tak. Kwerenda w Spytkowicach daje wyniki. "Tylko gilzy morvitan" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morwitan Re: Fotoplastikon IP: *.146.72.120.nat.umts.dynamic.eranet.pl 29.09.10, 23:49 "Morwitan" - przez "w", Panie Konradzie. Pozdrawiam serdecznie. www.youtube.com/watch?v=Vc7JWwv3oEA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czing ciekawi mnie IP: 67.159.45.* 14.06.10, 17:28 dlaczego muzeum sprofilowane pod starszych braci w wierze rodem z Izraela powstało za pieniądze polskiego podatnika i dlaczego bilety są tak drogie? aj waj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meadow Re: ciekawi mnie IP: *.ghnet.pl 26.06.10, 21:41 a mnie ciekawi od kiedy 15 zł to drogo. student czy nieudacznik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morwitan Obok tej wystawy nie da się przejść obojętnie IP: *.147.139.207.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.06.10, 22:55 Rzeczywiście nie da się przejść obojętnie. Wielkie uznanie dla reżyserów/scenografów wystawy: panów Czuja i Urbana. Dziękuję za piękny teatralny, a może filmowy - chodzi o magię seansu - przekaz. Wzrusza, włazi w mózg, naucza. Niestety muzeum nie zapanowało, a może nie potrafiło porozumieć się z Artystami. Jest trochę poważnych błędów merytorycznych, tak w opisach, jak w aranżacji. Mam nadzieję, że muzeum naprawi wszystkie te uchybienia. Niemniej wystawę warto odwiedzić. Obejrzeć dokładnie, pomyśleć, a może się powzruszać... Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
to_straszne Re: Obok tej wystawy nie da się przejść obojętnie 21.07.10, 07:45 A ukochaną - Autorkę, to kto wymieni?? Z nazwiska proszę. Do roboty... (c: Odpowiedz Link Zgłoś
oracz_prawdziwy Obok tej wystawy nie da się przejść obojętnie 22.07.10, 06:06 Wystawy jeszcze nie widziałem. Oglądając fotografie natychmiast wyłapuje sie błędy - tramwaj nie pochodzi z okresu okupacji. Jest to pojazd ze "środkowego PRL". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muzealnik Re: Obok tej wystawy nie da się przejść obojętnie IP: 94.254.206.* 24.07.10, 22:14 Tramwaj na zdjęciu to SN-2 - tak zwany "Sanok", tuż przed 1939 krakowskie tramwaje kupiły kilka takich wagonów i jeździły one w czasie wojny po ulicach Krakowa. Jeździły też po wojnie i to dość długo. Ale jednak lepiej wcześniej sprawdzić informacje... Odpowiedz Link Zgłoś