Dodaj do ulubionych

Otwarcie północnego obejścia kolejowego w Krakowie

IP: *.comnet.krakow.pl 31.03.04, 09:34
25 składów towarowych dziennie ? to chyba będą pociągi widmo. Niech powiedzą
ile zestawów przejeżdża dziennie przez Kraków, a tu bocznym torem do Batowic
taka masa pociągów. Przecież ta linia praktycznie musi powstać od podstaw bo
jest całkowicie zdewastowana i rozkradziona. Szybkie połączenie w ramach
aglomeracji to śmiech na sali, niby kto i gdzie miałby jeżdzić po trasie
która biegnie obrzeżami osiedli mieszkaniowych a w pobliżu nie ma żadnego
większego zakładu pracy,składy towarowe ze Śląska nie będą jeździć na północ
przez Kraków. Śmierdzi przekrętem i wielką kasą dla wąskiej grupy ludzi. Acha
przy tej linii jest tylko jeden plac zabaw na Azorach który istniał od zawsze
tak samo jak skrót przez tory na Tonie. Kilka nowych bloków powstało na ulicy
Radzikowskiego. Remont torowiska PKP nie zacznie od modernizacji i przbudowy
przejazdu na ul.Łokietka w Toniach.
Obserwuj wątek
    • Gość: obserwator Re: Otwarcie północnego obejścia kolejowego w Kra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.04, 10:35
      Zdziwiłbyś się, ile pociągów towarowych przejeżdża tranzytem przez Kraków.
      Pracuję w rejonie osiedla Widok, za oknem mam linię kolejową. Wieczorem leci
      (toczy się) niemal jeden za drugim.
    • Gość: mloda Re: Otwarcie północnego obejścia kolejowego w Kra IP: *.oswirus.krakow.pl 31.03.04, 12:30
      uruchomienie tej tras dla pocoagow, to jakis obled... jak w takim razie beda
      chodfzic tamtedy ludzie z osiedla po drugiej stronie opolskiej? mam latac gora?
      preicez to jakis absurd, niech wladze miasta cos z tym zrobia i chociaz
      przejscie dla pieszych wybuduja, albo jakas kladke. jezeli na prade zacznie
      jezdzic tamtedy 25 pociagow na dzien, to to miejsce stanie sie bardzo
      niebezpieczne, zwlaszcza dla ludzi mieszkajacych i chodzacych wlansie torami,
      bo inaczej nie moga... niech ktos ta sprawe przemysli...
      • Gość: miszkaniec azorow przejscie IP: *.azory.net.pl 31.03.04, 14:14
        niech pomysla nad przejsciem przez tory bo przez tunel pod opolska na azorach
        chodzi mnustwo osob jak remontowali ten tunel mogli przy okazji cos wybudowac
        • Gość: H56 Re: przejscie IP: *.comnet.krakow.pl 31.03.04, 18:48
          dla bezpieczeństwa mieszkańców wzdłuż torów pod Opolską powinny być wybudowane
          ekrany oraz przejście podziemne.
      • mokumek Re: Otwarcie północnego obejścia kolejowego w Kra 02.04.04, 12:49
        Gość portalu: mloda napisał(a):

> uruchomienie tej tras dla pocoagow, to jakis obled... jak w takim razie beda
        > chodfzic tamtedy ludzie z osiedla po drugiej stronie opolskiej? mam latac
        > gora?

Jaki szok.... po torach kolejowych POCIĄGI MAJĄ JEŹDZIĆ..... No ja bym się tam
        prędzej kontenerowca albo tankowca spodziewał :\

> jezeli na prade zacznie
        > jezdzic tamtedy 25 pociagow na dzien, to to miejsce stanie sie bardzo
        > niebezpieczne, zwlaszcza dla ludzi mieszkajacych i chodzacych wlansie torami,
        > bo inaczej nie moga...

Jak to nie mogą inaczej? A górą się nie da?
    • Gość: mloda Re: Otwarcie północnego obejścia kolejowego w Kra IP: *.oswirus.krakow.pl 31.03.04, 19:50
      tak... ekran i kladka, albo chociaz przejscie przez opolska to byloby dobre
      rozwiazanie, tylko co z tego,ze pomysly sa, skoro i tak sie tym nie raczy
      zajac, a ludzie tak jak chodza chodzic beda, mimo ze bedzie to bardzo
      niebezpieczne...
      • Gość: Halszka Re: Otwarcie północnego obejścia kolejowego w Kra IP: *.avamex.krakow.pl / *.avamex.krakow.pl 31.03.04, 20:20
        Jestem przerażona, czy ktoś wie ile tam po torach codziennie przechodzi
        ludzi??? a ile dzieci uczęszcza do szkół na Azorach lub zmierza na przystanek
        autobusowy? Jestem mieszkanką osiedla Wirus tuż po drugiej stronie Azor. Tutaj
        mieszka sporo osób-jest ok.150 domków. Moja córka codziennie co najmniej dwa
        razy przechodzi po torach na druga stronę Opolskiej idąc do pętli autobusowe na
        Azorach. Dziwię się,że gdy we wrześniu jest wielka akcja -bezpieczna droga do
        szkoły- nikt nie myśli o torach i pociągach widmach - o jakim bezpieczeństwie
        mówimy!!! Górą przez Opolską strach przejść, a i tak nie ma jak, wszędzie sa
        barierki, brak przejścia, kładki, świateł ...... taka nasza rzeczywistość-
        smutne.
    • kuba203 Re: Otwarcie północnego obejścia kolejowego w Kra 31.03.04, 19:55
      Gość portalu: H56 napisał(a):

> Niech powiedzą
      > ile zestawów przejeżdża dziennie przez Kraków

Około 100-120 :D

> składy towarowe ze Śląska nie będą jeździć na północ
      > przez Kraków.

Oczywiście, że nie na północ, ale na wschód, przez Nową Hutę i Podłęże :)

> Remont torowiska PKP nie zacznie od modernizacji i przbudowy
      > przejazdu na ul.Łokietka w Toniach.

W grudniu już go wyremontowali :)
    • Gość: VIESLAW Re: Otwarcie północnego obejścia kolejowego w Kra IP: *.ahold.pl / 213.134.133.* 31.03.04, 19:57
      A czy ktoś wspomniał że PKP zamierza tą trasą przewozić materiały
      niebezpieczne !!! Kiedyś w styczniu był w GW artykuł,w którym powołując się na
      opinię kogoś z Politechniki Krakowskiej, napisano zę przewóz materiałów
      niebezpiecznych nie będzie zagrażał bezpieczeństwu mieszkańców.
      Ponadto, na Białym Pradniku (ulica Białopradnicka 23,32,34) powstały w osttnich
      latach nowe budynki mieszkalne, które są w bardzo bliskiej odległości od torów.
      zasiedlając je otrzymali zapewnienia, że tory są nieczynne. No i były do teraz.
      Hałas przejeżdżających pociągów (na 25 dziennie się nie skończy) oraz wizja
      materiałów niebezpiecznych przeraża już dziś mieszkańców Białego Prądnika.
      Ponadto malownicze osiedla na Górce Narodowej stracą wiele ze swego uroku.
      Ale jak tu walczyć z wielką PKP jak nawet Miasto jest za. A mieszkańcy ???
      Co do "szybkich połączeń aglomeracyjnych" raczej nie widzę tego realnie, biorąc
      pod uwagę że kiedyś chciano puścić tą linia szybki tramwaj, ale kto o tym
      jeszcze pamięta.
    • Gość: kleofas Re: Otwarcie północnego obejścia kolejowego w Kra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.04, 21:09
      troche jesteś do tyłu przejazd na łokietka wyremontowali jakies 2 miesiace temu.Wogule wszystkie tory sa nowe. I tu pojawia sie pytanie gdzie bedzie sie teraz piwo spożywało....
      • Gość: mloda Re: Otwarcie północnego obejścia kolejowego w Kra IP: *.oswirus.krakow.pl 31.03.04, 21:34
        przejazd moze i wyremontowali, ale jezeli maja tedy jezdzic pociagi powinny byc
        szlabany koniecznie, a takich nie ma w ogole...
        pifo jak pifo, ale duzo osob spozywa tam winko, duzo mlodziezy chodzi torami w
        ramach wagarow, tak po prostu toczy sie swoje zycie...
        • Gość: H56 Re:Do Kuby IP: *.comnet.krakow.pl 01.04.04, 13:56
          Skoro uważasz że tak dużo tych składów jeżdzi to jestem w szoku, bo ja mieszkam
          blisko torów na Łokietka i tylu pociągów nigdy bym się nie doliczył, ale to
          sprawdzę . Powiedz gdzie i skąd będzie jeżdzić tyle pociągów. Linia do Batowic
          to chyba prowadzi na północ.
          • Gość: GS Do H56 IP: 213.25.149.* 01.04.04, 15:14
            A Łokietka która część? Bo Łokietka przecinają trzy trasy kolejowe. Z czego
            jedna obecnie w trakcie reaktywacji.
            Co do linii do Batowic - owszem, od Mydlnik prowadzi na północ do Batowic, ale
            za Batowicami rozwidla się na kierunek północ (np. do CMK) i drugi przez Nową
            Hutę dalej do trasy Kraków-Tarnów.
            • Gość: H56 Re: Do GS IP: *.comnet.krakow.pl 02.04.04, 11:42
              chodzi mi o przejazd od ul.Wybickiego. Dziękuję za informacje. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka