Dodaj do ulubionych

Otwarcie budynku Muzeum Sztuki Współczesnej

IP: 81.219.99.* 16.11.10, 23:27
Muzeum nie zostało zaaranżowane w halach dawnej fabryki - ta zastało wyburzona, a w jej miejsce powstały nowe hale. Zaanektowanie do życia całego Zabłocia? Z pewnością, jak już wszystko zabuduje się apartamentowcami, to będzie to życie, o jakie chodzi! Wspomniany radosny komercjalizm...
Obserwuj wątek
    • Gość: asdf Otwarcie budynku Muzeum Sztuki Współczesnej IP: 77.236.26.* 16.11.10, 23:53
      "Radosny komercjalizm"... kontra "pewien prowincjonalny romantyzm".
      Ma wygrać ten pierwszy.

Pani Dyrektor, gratulacje. Nie ma to, jak myślenie horyzontalne.

Przy okazji, w ramach sondażu przedwyborczego: trawniki na Zabłociu już pomalowane?
    • krakusik2.0 Przekazanie budynku 16.11.10, 23:58
      a nie otwarcie budynku. Ale to już szczegół. Mam nadzieję, że ekspozycje będą na takim poziomie, na jaki Kraków zasługuje. Co podniesie rangę naszego miasta. Ten kierunek - inwestowanie w kulturę wychodzi miastu na dobre.
      • Gość: Ufo Re: Przekazanie budynku IP: 195.150.133.* 17.11.10, 08:17
        Jeśli program nowego Muzeum będzie kontynuacją tego, co pani Potocka robiła w Bunkrze, to nie liczyłbym na to za bardzo...
      • Gość: jano Żenada. Byle zdążyć przed wyborami... IP: *.fdk.abpl.pl 17.11.10, 09:46
        bez komentarza
    • Gość: duch much Bardzo fotogeniczny budynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 00:11
      Szkoda, że otoczenie już znacznie mniej
    • Gość: Krakus jeden pieron IP: *.multi-play.net.pl 17.11.10, 00:15
      Ważne, że Machlojkowski pstryknął sobie kilka fotek i na pewno zaliczy to do "długiej" listy swoich "sukcesów".
      Otwarcie muzeum bez ekspozycji, to tylko w chorym Krakowie za Majchrowskiego jest możliwe. Koniec z pozorami i oszukiwaniem mieszkańców!!
      Co to za sztuka przy takich możliwościach wydać kilka mln zł na coś, co może jest fajne, ale nie tego Krakowianie potrzebują bardziej!!
    • Gość: Leonidas za własne pieniądze wykupił?? IP: *.multi-play.net.pl 17.11.10, 00:24
      "byłem pomysłodawcą, wykupiłem tereny..." - Po pierwsze nie sam Pan to wymyślił, po drugie za swoje czy publiczne pieniądze?? Po trzecie, Krakowianie czekają na kilkadziesiąt ważniejszych inwestycji, przy których co rusz się mówi, że nie ma pieniędzy. Ale na dziurę pod Rynkiem, która w rzeczywistości kosztowała co najmniej dwa razy tyle (oficjalnie nie podaje się tego, co poszło na otworzenie i zabezpieczanie dziury przez kilka lat do 2005) i która zwróci się miastu nie wiadomo kiedy i która jeszcze może generować dalsze koszty było!! Bo kasa z turystów, która i tak zasila głównie knajpiarzy (dla których zawłaszcza się połowę Rynku Głównego zabierając ludziom ławki, żeby siedzieli w knajpach) oraz hotelarzy - o nich Majchrowski dba!!
      • Gość: dre Muzeum , jedne czy drugie nigdy się nie zwróci IP: *.fdk.abpl.pl 17.11.10, 10:27
        Muzeum , jedne czy drugie nigdy się nie zwróci, bo zupełnie nie po to powstają żeby zarabiać, i to powinno być oczywiste. Takie miasto jak Kraków powinno mieć muzea na najwyższym poziomie, to też chyba powinno być oczywiste. Czy te muzea takie są,będą? To się okaże...
        Choć zgadzam się z Tobą że lans Majchrowskiego, jakby budował to wszystko sami i ze swojej kieszeni jest wkurzający.
      • messalina2.dwa Re: za własne pieniądze wykupił?? 17.11.10, 18:46
        "...że to ja zrobiłem" brzmi "prawie" jak "Państwo to ja" Ludwika XIV Burbona. Ileż trzeba mieć w sobie pychy zamiast pokory i szacunku dla "poddanych" za to "ja" Pana Majchrowskiego.
    • Gość: pete Miejsce na Jedynie Słuszną Sztukę IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.10, 02:47

o to co powinno zdobić każdą ścianę tego budynku:

2.bp.blogspot.com/_jQx7KTLRulk/S0JEw7oCvJI/AAAAAAAAALo/U330r0l6EaQ/s1600-h/zdjecia040109+(04).jpg
    • stasieczek5 Otwarcie budynku Muzeum Sztuki Współczesnej 17.11.10, 07:37
      Skoro obiekt jest niepotrzebny, oddany w niewłaściwym terminie, w nieciekawym miejscu, przez kontrowersyjnego polityka, to ... zamienić na kolejny hipermarket (kaplicę, kort tenisowy, pub, itp) albo .. ZBURZYĆ ?
      PS
      Żadna z wypowiadających się osób nie zgłasza zastrzeżeń co do wyglądu budynku, jego formy ani funkcjonalności. Czy to nie zastanawiające ?
      • Gość: qwe Re: Otwarcie budynku Muzeum Sztuki Współczesnej IP: *.chello.pl 17.11.10, 10:40
        Byłem tam w przeciwienstwie do przedmowcow i trzeba przyznac ze włosi zaprojektowali wspanialy budynek, klasa swiatowa. Kto zwiedzal ten wie jak pieknie i jakie rozwiazania zastosowano w srodku. Duuzo ludzi bylo co cieszy oraz wiele dobrze ubranych osob, przynajmniej wstydu nie bylo przed obcokrajowcami. Jedynym skandalicznym mankamentem jest to ze tak samo jak przy CORTcie NIE MA gdzie zostawic roweru ! Wstyd bylo patrzec na rowery poprzypinane do rynien czy znakow drogowych. Tyle milionow a nie zrobic parkingu dla rowerow..
        • Gość: Tea Re: Otwarcie budynku Muzeum Sztuki Współczesnej IP: *.gemini.net.pl 17.11.10, 14:33
          Hm zaznaczam- przy projekcie pracowali również Polacy w Krakowskiej filii biura
        • Gość: och Re: Otwarcie budynku Muzeum Sztuki Współczesnej IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 192.168.12.* 18.11.10, 22:42
          Też tam byłem i nie było tam ŻADNYCH rowerów poprzypinanych do czegokolwiek.
    • Gość: krecik A o parkingu zapomniał... IP: 89.174.215.* 17.11.10, 08:41
      ehh
    • Gość: behemot Re: Otwarcie budynku Muzeum Sztuki Współczesnej IP: 77.236.26.* 17.11.10, 11:45
      A ja zadam niedżentelmeńskie pytanie: kto za to (tj. funkcjonowanie muzeum) zapłaci?
      Bynajmniej nie chodzi o negowanie potrzeby MSW w Krakowie, ale o porównanie finansowanie placówki z analogicznymi w innych miastach w Polsce - a kilka powstało, bądź rozwinęło się ostatnio. CSW w Toruniu - współprowadzone przez MKiDN, urząd marszałkowski i miasto. Muzeum Sztuki w Łodzi (de facto w duzej częsci funkcjonujące jak muzeum sztuki wpsółczesnej) - współprowadzone przez MKiDN. Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie - instytucja narodowa, finansowana przez MKiDN, pomimo, iż do budowy własnego gmachu jeszcze daleko (obok już istniejącego CSW -także narodowego).
      Jak władze miasta wyobrażają sobie wobec tego funkcjonowanie placówki i budowanie kolekcji na europejskim (lub choćby porównywalnym do innych ośrodków w Polsce) poziomie, finansowanej tylko z budżetu niebogatego miasta? Skąd miasto pozyska pieniądze na nową, tak dużą instytucję kultury? A wygląda na to, że MOCAK bedzie jedyną tego typu placówka w Polsce wyłącznie na garnuszku gminy. Dlaczego, mimo oddania gmachu wciąż nie ma żadnej umowy o współprowadzenie MOCAK-a z ministerstwem czy urzędem marszałkowskim?
    • Gość: ELA pusto jak w magazynie poradzieckim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 12:44
      pusto jak w magazynie poradzieckim. p. majchrowski co to było???? otwarcie- wygladało jak zamkniecie
    • Gość: bałuciara Otwarcie budynku Muzeum Sztuki Współczesnej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.10, 13:05
      A czy to muzeum posiada jakies własne zbiory? Czy to tylko galeria będzie?
      Mam nadzieje, że Kraków nie będzie chciał wyrwać części zasobów muzeom łódzkiemu i warszawskiemu...
    • Gość: T Re: Otwarcie budynku Muzeum Sztuki Współczesnej IP: *.gemini.net.pl 17.11.10, 14:27
      Człowieku guzik wiesz- zapoznaj się z projektem on pokazuje dokładnie, ze niczego nie burzono- na przyszłość się zorientuj zanim coś skrytykujesz !
    • messalina2.dwa Re: Otwarcie budynku Muzeum Sztuki Współczesnej 17.11.10, 18:41
      Bryła muzeum skromna w porównaniu np z Bilbao gdzie sam budynek jest dziełem sztuki i już stał się przecież legendą. Dobrze wkomponowany w zmieniającą się rzeczywistość, nie tak kontrowersyjny jak w Grazu czy futurystyczne "UFO" w Rio de Janeiro.

No i podoba mi się skromne logo muzeum.
    • Gość: Kra Re: Otwarcie budynku Muzeum Sztuki Współczesnej IP: *.182.186.216.nat.umts.dynamic.eranet.pl 18.11.10, 11:17
      Nie do wiary co ja widzę w muzeum puste ściany!!!
      Czy to jakieś żarty?
      Ludzie chodzą w koło i się śmieją z tego że ich ktoś nabił w butelkę!
      Kolejna wpadka Majchrowskiego.
      Muzeum pustych ścian to światowa atrakcja!
      Towarzyszu Prezydencie czyście zwariowali?
      Towarzyszu skąd u was taka pompatyka?
      A trawa na zielono pomalowana?
      To jest jak kadr z filmu Miś
      - oto muzeum naszych możliwości!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka