Gość: didlos Re: Wzmianka w IV KW IP: *.204.33.182.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.08.13, 17:53 czekamy na wykreślenie z niecierpliwością Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wafel Re: Wzmianka w IV KW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.13, 22:19 sprawdzałem właśnie i nadal jest. do czasu wykreślenia ja transzy nie puszczam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczyny Do zaniepokojonych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.13, 10:40 W ofercie firmy Tecnos jest jeszcze kilka mieszkań w inwestycji zlokalizowanej w Nowym Prokocimiu. Tekst linka Zaletą inwestycji jest: - księga wieczysta nie obciążona przez dłużników - brak problemów z dojazdem (inwestor zbudował niekonfliktowy dojazd do bloków) - pełna infrastruktura przy osiedlu (sklepy, kościół, przychodnia, żłobek, przedszkole) - brak stresu związanego z przesojami na budowie - budynki zbudowane i oddane w użytkowanie - przystanek tramwajowy, i autobusowy przy inwestycji - brak agresji okolicznych mieszkańców lub "sfrustrowanych wyrzuconych" działkowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Do zaniepokojonych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.13, 15:29 debil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezaniepokojony Re: Do zaniepokojonych IP: *.dynamic.chello.pl 08.08.13, 17:32 pff wybitnie niekonfliktowy dojazd :P krakow.gazeta.pl/krakow/1,35821,12742203,Inwestor_buduje_miejska_droge__mieszkancy_jej_nie.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Do zaniepokojonych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.13, 20:27 HA HA HA dobre ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczynny Re: Wzmianka dalej wisi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.13, 15:09 Dziękuję za zainteresowanie Tekst linka Oferta nadal aktualna, ale mieszkań ubywa. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt Re: Wzmianka dalej wisi IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.13, 19:06 podobno niedługo ma zniknąć, myślę ze w przyszłym tygodniu już jej nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek Re: Wzmianka dalej wisi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.13, 08:36 mam nadzieję bo na tę chwilę nadal jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt Re: Wzmianka dalej wisi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.13, 09:07 podobno czekają na oficjalne pismo z sądu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt Re: Wizyta na budowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.13, 19:32 ja tez bylam na budowie, ale mi się wydaje ze maja szanse:):):) ( niekoniecznie mam racje) wczoraj rano nie bylo rusztowania na budynku E a juz popoludniu kolo 15 było, chyba budynek D jest juz w calości zrobiony, problem tylko z otoczeniem, bo jesli ma wygladac tak jak na filmie, to niech lepiej zaczna zwozic ziemie, bo im brakuje chyba kilkadziesiat ton zeby zbocze usypac przy budynku B az pod balkon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek Re: Wizyta na budowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.13, 19:48 właśnie sobie przeczytałem moją umowę dokładnie. Sprawa wygląda w ten sposób, że do końca sierpnia 2013 mają zakończyć budowę, tak aby przed 31 października uzyskać pozwolenie na użytkowanie i podpisać akty notarialne. Nie ma możliwośći, żeby tak się stało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt Re: Wizyta na budowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.13, 22:28 ja mam w umowie ze zakonczenie budowy to 31.10.2013, natomiast odbiór mieszkań to I kwartał 2014 ,( do 90 dni po odbiorze przez nadzór. lecz nie później niż 31.03.2014) i z tego co pamietam to mowili w biurze ze nadzór ma 2 miesiace na odbiór czyli do konca roku, jesli sie wyszstko zakonczy 31.10, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didlos Re: Wizyta na budowie. IP: *.204.39.241.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.08.13, 23:36 ja mam w umowie termin zakończenia 30-09-2013, odbiór przedmiotu umowy nie później niż do 31-12-2013, umowa przyrzeczona nie później niż 31-03-2013 nie wiem czy dobrze myślę ale ty daty też zależą od budynku w którym jest wykupione mieszkanie, jak sami wiecie budują nie równo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didlos Re: Wizyta na budowie. IP: *.204.39.241.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.08.13, 23:41 wkradł się czeski błąd , umowa przyrzeczona do 31-03-2014 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek Re: Wizyta na budowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.13, 08:27 ja mam wcześniejsze terminy pewnie przez to, że wcześniej kupiłem mieszkanie. Twoje terminy są bardziej realne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Wizyta na budowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.13, 14:20 ja myślę ze nie od budynku to zalezy tylko od okresu kiedy sie podpisywało umowe, bo jak sie kapli ze sie nie wyrobia po odejsciu budusa to wydluzyli termin na pozniejszych umowach zeby pozniej nie miec problemu z ewntualnymi pretesjami co do nie dotrzymania umowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: Wizyta na budowie. IP: *.dynamic.chello.pl 19.08.13, 16:42 sprawdziłem księge wieczysta i w dziale hipoteka dzial IV pisze ze brak jest wzmianek, czy ktos mogłby jeszcze na to zerknąc tak dla pewności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Wizyta na budowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.13, 16:50 Wzmianka dalej jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.13, 19:01 Ciekawy jestem czy ktoś już się dowiadywał jak powinno wyglądać postępowanie przy staraniu się o odszkodowanie za przekroczenie terminu oddania mieszkania. Chodzi o to żeby nie popełnić błędu który pozwoli na wymiganie się od wypłaty odszkodowania. Ja osobiście zainwestuję w dobrego prawnika o specjalizacji " umowy deweloperskie ". Pozdrawiam i szkoda że forum zdechło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.13, 09:58 Ja tak bardzo nad tym forum nie płaczę... Minimum merytorycznych, sprawdzonych wypowiedzi... malkontenctwo kilku osób. Tak na oko 1/3 mieszkań sprzedanych.... czyli przynajmniej 200 potencjalnych, przyszłych mieszkańców jest. Na forum wypowiada się 5 tych samych osób... 2-3%? Państwo: "skubidu", "wafel", "didlos", "rysiek". Od czasu do czasu tu zaglądałem, ale to mój ostatni raz, ponieważ nic mądrego i ważnego przeczytać tutaj nie można. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.13, 11:21 To forum jest niestety jedyną formą komunikacji i wymiany spostrzeżeń na temat budowy. Szkoda że tylko 5 - 6 osób wypowiada się na forum. Ile tylko zagląda żeby dostać gotowe informacje na temat budowy - nie wiem. Ludzie z Wana na pewno śledzą to forum i zdają sobie sprawę że każda zauważona nieprawidłowość zostanie opisana. Jak wszyscy dojdą do takich wniosków jak Pan że nic mądrego nie można tu wyczytać i przestaną tu zaglądać a dbających o swoje mieszkania za które zapłacili nazwą malkontentami to tylko sobie zaszkodzimy. Ja na miejscu ludzi z Wana też dokonał bym takiego wpisu jak Pana i dla niepoznaki podpisał np. Mateusz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.13, 13:13 My mamy w umowie odbiór do konca marca 2014 wiec w naszym przypadku nie ma mowy o opoznieniu z obiorem, bo napewno do tego czasu sie wyrbobia (oby!!!!!!!1) , bylismy jakis czas temu na budowie, szybko tynkuja , w blokach wiekszosc mieszkan jest juz do obioru, tylko problem jest z czesciami wspolnymi tj klatkami, windami , bo wind nie ma jeszcze w ogole a naklatkach chodzi sie po intalacjach, ale przynajmnije klatki sa juz otynkowane, Jeszcze zostały takie rzeczy jak wylozenie plytkami balkonów, i przymocowanie berierek. Niby zle nie jest, inspektor na budowie twierdzi ze do konca roku napewno nadzor powieniem wydac pozwolenie na uzytkowanie. ale tak sie zastanawiam, i tak w zimie ciezko bedzie cos remontowac, nie jestesmy budowlancami ale wydaje nam sie ze i tak z remontami trzeba bedzie poczekac do wiosny, zeby bylo cieplej, z kladzeniem podłogi malowamiem scian, zeby szybko schło. Ktos te bloki chyba bedzie musial przez zime ogrzewac, zeby nie zawilgotły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabina Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.13, 22:27 dziś byliśmy z mężem na budowie. Na pewno prace trwają - tego zarzucić nie mogę, ale my odbiór też mieliśmy zaplanowany na koniec października i już nie mamy złudzeń, że będzie terminowo. Z jednej strony jakoś nas to nie dziwi, bo wśród znajomych jeszcze nikt nie odebrał mieszkania w Krakowie terminowo, ale z drugiej czmu WAN dalej mówi, że wszystko w terminie. Przecież debili z Klientów nie można robić...:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesiek Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.13, 08:21 ja też tak sądzę...:( teraz czekam na usunięcie wzmianki z KW, a później cierpiliwe będę czekał na odbiór mieszkania. Mam nadzieję, ze nie opóźniony bardziej niż 2-3 miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabina Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: 195.20.110.* 28.08.13, 13:40 była dziś na budowie. praca "wre", ale za dużo zostało do zrobienia na 2 miesiące:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didlos Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.30.32.231.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.08.13, 17:32 Witam, miałam nadzieje że po powrocie z urlopu wzmianka zniknie a tu d.....pa mam pytanie wstrzymywał ktoś transze , jak na to WAN , co z karami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebek Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.13, 16:44 dziś osobiście postanowiłem odwiedzić budowę, aby nie dać się zwodzić forumowym krzykaczom. Mieszkanie odebrać miałem maksymalnie do końca października i muszę słowa "krzykaczy" potwierdzić....nie wyrobią się raczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabina Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: 195.20.110.* 02.09.13, 10:36 i tym sposobem. zgodnie z umową jaka została podpisana między mną, a deweloperem mogę od niej odstąpić, a deweloper będzie musiał mi wypłacić 5% kary umownej. Jeżeli do końca grudnia nie będę miał aktu notarialnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesław Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.tktelekom.pl 02.09.13, 11:36 Opłaca się takie rozwiązanie, bo teraz jest duża przecena, i można naprawdę korzystną cenę wynegocjować, a przy odrobinie szczęście, zakupić "swoje" mieszkanie taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.13, 10:13 widze że dodali nowe zdjecia, na jednym zdjeciu jest pokazany szyb windy, chyba jedna szyba jest ze szkla albo co w tym stylu. ciekawe czy kabina windy tez bedzie przeszklona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabina Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.13, 09:18 tego nie wiem, ale interesuje mnie kiedy zniknie wzmianka z księgi wieczystej bo coś za długo to trwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didlos Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.31.15.124.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.09.13, 08:08 a mnie powoli już trafia ............ jeśli chodzi o wzmiankę i WANA, poważnie zastanawiam się na znalezieniu adwokata , tak abym ja nie płaciła tych 5% kary a wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czesław Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.tktelekom.pl 11.09.13, 08:53 Kara 5 % jest zbyt wysoka, kiedyś nawet UOiK ukarał jakąś spółdzielnie za stosowanie takiej kary w umowach przedwstępnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.nordeabank.pl 12.09.13, 15:34 do mi: na zdjęciu jest klatka schodowa, windy w budynku C i D są wewnątrz. Kiedyś pytałem o przeszklenie windy przy budynku E bo tam rzeczywiście szyb windy jest przeszklony ale sama winda przeszklona nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.13, 07:22 to po co szyby windy przeszkolne jak sama winda nie bedzie???? troche to nie logiczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka raport z budowy IP: *.multi-play.net.pl 13.09.13, 17:32 Wczoraj byliśmy na budowie. Panowie pracuję intensywnie, kierownik zapewnia, że na pewno wyrobią się do końca października, ja bym tego optymizmu nie podzielała. Z bloku D od strony pętli ściągnęli już rusztowanie, byli w trakcie ściągania z budynku C. Budynek E nie ma jeszcze skończonej elewacji. W środku położone są już tynki i przyłącza, kaloryfery też już był. Nawet futryna od drzwi wejściowych. Balkon jest zrobiony (bez kafelek), barierek przy oknach nie ma (będą po założeniu elewacji). Wind nie ma, klatki schodowe też w proszku. Ściany w komórkach lokatorskich stoją, ale są nieotynkowane, nie ma drzwi. Został nadany adres: ul: Górników. Każdy blok będzie miał oddzielny numer (64 - dla bloku E). Numeracja mieszkań, poza małymi wyjątkami taka jak na projekcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: raport z budowy IP: 195.150.66.* 13.09.13, 19:34 rozumiem Agnieszka, że masz mieszkanie w bud. E - powiedz mi czy od wewnętrznej strony (dziedziniec) elewacja jest już robiona? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: raport z budowy IP: *.multi-play.net.pl 13.09.13, 20:28 > rozumiem Agnieszka, że masz mieszkanie w bud. E - powiedz mi czy od wewnętrznej > strony (dziedziniec) elewacja jest już robiona? tak, mamy mieszkanie w E. dziedziniec E jest częściowo zrobiony, na zewnątrz E do połowy (ta zaokrąglona część od południa nie tknięta). B od dziedzińca skończone, C chyba też. nie pamiętam jak D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek Re: raport z budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.13, 12:53 czyli 4 do 5 miesięcy opóźnienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alexis Re: raport z budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.13, 19:03 Byłam 10 września na budowie. Faktycznie prace idą do przodu. W budynku D były już windy - mieszkania teoretycznie skończone. Są grzejniki i zamontowane drzwi. Gorzej z częściami wspólnymi. Do końca października jest jeszcze trochę czasu. Ja mam w umowie wpisane zakończenie budowy do końca października i staram się myśleć pozytywnie. Z drugiej jednak strony nie rozumiem czemu zapewniają nas że się wyrobią skoro gołym okiem widać że będą mieć problem. Mogliby uprzedzić że będzie opóźnienie wtedy może nie stresowalibyśmy się tak bardzo. Optymistka z bloku D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: raport z budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.13, 20:41 Alexis jakie są drzwi wejściowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: raport z budowy IP: *.centertel.pl 15.09.13, 20:44 moze masz jakies zdjecie ktorym moglabys sie podzielic - my z budynku E predko tych drzwi jeszcze nie zobaczymy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: raport z budowy IP: *.multi-play.net.pl 15.09.13, 20:58 > moze masz jakies zdjecie ktorym moglabys sie podzielic - my z budynku E predko > tych drzwi jeszcze nie zobaczymy :) W E futryny od drzwi wejściowych już są. Ciemnobrązowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: raport z budowy IP: *.mannet.pl 16.09.13, 19:17 Dobrze, że brązowe, czyli pewnie takie bardziej eleganckie a skoro to ciemny brąz to do wszystkiego będzie pasował :) Ciekawa jestem czy przy drzwiach zamkniecie od wewnątrz będzie tylko poprzez klucz czy bedzie też takie poręczne pokrętło (wiecie o co chodzi :) Kuzynka kupiła mieszkanie na małym Płaszowie i takich pokręteł nie mieli a wiadomo, że jest ono wygodniejsze jest niż przekręcanie klucza.Wiadomo coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek Re: raport z budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.13, 21:52 a wie ktoś czy jest chociaż cień szans na terminowe oddanie osiedla? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabina Re: raport z budowy IP: 195.20.110.* 17.09.13, 10:29 ludzie...nie rozbawiajce mnie durnymi pytaniami o "pokrętełko przy zamko" bo świadczy to, albo o deliaktnym niedowładzie intelektualnym, albo o fakcie, że biuro WAN rozpoczeło propagandę w celu odwrócenia uwagi od opóżnienia z jakim odda inwestycję... za chwilę napiszą cos w stylu: "a czy jak na paprapet narobi mi gołąb to zmyć to czy zostawić...co o tym myślicie"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesław Re: raport z budowy IP: *.tktelekom.pl 17.09.13, 11:29 Budowa na ukończeniu, trwa zabawa z "detalami", pytania odnośnie detali są jak najbardziej na miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabina Re: raport z budowy IP: 195.20.110.* 17.09.13, 15:11 dla mnie robota będzie na ukończeniu, jak wszytsko będzie na swoim miejscu i Klienci będą zgłaszali swoje poprawki, a nie w chwili kiedy za miesiąc powinnam odbierać swoje mieszkanie, a przypuszczam, że potrwa to jeszcze minimum 3 -4 miesiące...już o pozowleniu na użytkowanie nie wspominam... windy "w rozsypce", kaltki nie ruszone, droga dojazdowa nie ruszona...to jest na wykończeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: raport z budowy IP: *.dynamic.chello.pl 17.09.13, 17:11 przecież od dawna wiadomo ze budowa nie zostanie ukonczona w terminie, myślę ze po zmianie generalnego wykonawcy to było do przewidzenia że się nie wyrobią, nie chcę byc nieuprzejma ale niektórzy zachowują się jakby się urwali z choinki, nie ma co się oszukiwać i łudzić przed końcem roku nikt mieszkania nie odbierze. Po co sie stresować moze lepiej spokojnie doczekać do odbioru. Jeśli ktos jest zainteresowany kolorem drzwi, czy pokrętłem w drzwiach czy videofonem to ma prawo pytać bo po to jest to forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek Re: raport z budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.13, 19:54 jasne, masz rację. Zadzwoń do biura WAN i zapytaj kiedy planowany termin zakończenia budowy. Powiedzą Ci październik 2013. Po co tak okłamywać Klientów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: raport z budowy IP: *.mannet.pl 17.09.13, 20:25 Ja na mieszkanie czekam już od ponad 1,5 roku, więc 3 miesiące opóźnienia nie mają dla mnie żadnego znaczenia. A właściwie osobiście to nawet się cieszę. Odłożę sobie w tym czasie jeszcze troszke pieniążków i kupię potrzebne sprzęty do mieszkania, przemyślę dokładnie co i jak urządzić żeby później nie załować. Niech sobie panowie pracują wolniej a dokładniej. Przecież wiadomo, że gdyby mieli skończyć za miesiąc musiałaby zostać wykonana mega fuszerka, a przeciez zależy nam chyba wszystkim na tym aby prace zostały wykonane solidnie a nie byle jak, bo termin sie kończy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabina Re: raport z budowy IP: 195.20.110.* 18.09.13, 10:09 jak grochem o ścianę....chodzi mi tylko o odpowiedzialność dewelopera. Dlaczego nie raczą poifnromować swoich Klientów o terminie zakończenia inwestycji tylko mataczą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mroczna zjawa Re: raport z budowy IP: *.is.net.pl 18.09.13, 10:12 Fuszerke to oni juz zaczeli robić. Czy ktoś z was był ostatnio na budowie i przespacerował się moze po budynkach ? Na klatkach schodoych wyrostawiany ciężki sprzęt do tynkowania którym Panowie jeżdzą po korytarzu tam i z powrotem m.in. po naszych rurkach instalacyjnych które w tej chwili nie posiadaja juz nawet połowy swojej izolacji ochronnej a Panowie budowlancy jak by nigdy nic, robia swoje tj, zaczynaja robic wylewki. To ja sie pytam gdzie jest inspektor ? Kto to odbiera w takim stanie i pozwala na prowadzenie dalszych prac bez przeprowadzenia koniecznych juz w tej chwili poprawek ? No ale po co w koncu wylewki zrobia a czego oczy nie widzą tego sercu nie zal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alexis Re: raport z budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.13, 20:55 Nie zaglądałam przez chwilkę na forum. Drzwi antywłamaniowe Gerda, moim zdaniem w kolorze orzecha, ale całe były poobklejane więc nie jest to potwierdzone na 100%. Co do pokrętełka to przyznam szczerze, że nie zwróciłam uwagi :-) Drzwi w każdym razie wyglądały na solidne. Faktycznie terminu oddania budowy chyba się oddala, powtórzę się może ale byłoby miło gdybyśmy dostali szczerą informację od dewelopera.. a nie zapewnienia że do końca października się wyrobią.. Termin odbioru nie martwi mnie tak ja ta wzmianka w księgach, nigdy nie wiadomo co z tego wyniknie.. Pozdrawiam wszystkich zestresowanych :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek Re: raport z budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.13, 21:16 co do księgi wieczystej, to próbują bronić się oświadczeniami i papierami z sądu, które przesłali na maila. ale jeśli chodzi o zakończenie budowy 0 zaufania.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syl2091 Re: raport z budowy IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.13, 13:16 W której księdze jest ten dopisek bo jakoś nie mogę znaleźć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek Re: raport z budowy IP: 195.20.110.* 20.09.13, 16:42 KR1P / 00383059 /1 wzmianka cały czas wisi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: raport z budowy IP: *.dynamic.chello.pl 23.09.13, 03:29 Kurcze w sekcji hipoteka jest z kwoty tylko kredyt w pekao wymieniony, gdzie to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: raport z budowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.13, 08:15 W IV dziale KW masz nowy wpis tzw. wzmianka to oznacza że coś sie w hipotece dzieje a co to już chyba wszyscy wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: raport z budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.13, 20:49 jakaś ty mądra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabina Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: 195.20.110.* 24.09.13, 15:38 ja tego nie rozumiem!! cały czas w KW wisi zmianka. Deweloper już dawno przesłał dokumenty z sądu, że nicy można zwolnić zabezpeiczenie. Czyli co jednak nie można? nie kumam! zaczyna mnie to drażnić! nie dość, że się spóźniają i nie raczą poinformować Klientów kiedy zamierzają mi oddać moje mieszkanie to jeszcze nie robią nic, aby przyśpieszyć wykreślenie wzmianki! paranoja!! widzę tu radzieckie modele sprzedaży i obsługi Klienta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.centertel.pl 24.09.13, 22:26 Pewien znajomy, który tak jak ja kupił mieszkanie w AW podzielił się ze mną swoimi obawami, w tym niektórymi nabytymi po lekturze forum. Dowiedziałem się wtedy, że jest nawet forum. Wygląda na to jakby większość osob na tym forum pierwszy raz w zyciu kupowala mieszkanie i dlatego tak sie stresuje. Niepotrzebnie. Ciekawe po co komu pozwolenie na uzytkowanie przed odbiorem mieszkania w przypadku klientow nie objetych ust. deweloperska lub wydaniem mieszkania dla klientow objetych ust. deweloperska. Chyba ze komus sie wydaje, ze jak dostanie klucze to w mieszkaniu juz bedzie mogl zamieszkac, bez wykonczenia, mebli .. chyba na lezance sie polozy i bedzie siedzial po ciemku zeby nie było widać, ze użytkuje lokal bez pozwolenia. Normalne jest, ze mieszkania do wykanczania przekazuje bez pozwolenia, a jak ktos sie chce doktoryzowac z prawa budowlanego, to polecam orzecznictwo WSA, NSA w tym temacie. Z orzecznictwa NSA: ... rację ma wnoszący skargę kasacyjną (tj deweloper), że skoro nie on przystąpił do użytkowania i to w dacie obowiązywania przedmiotowej kary, to zaskarżony wyrok oparty na błędnej wykładni art. 57 ust. 7 Prawa budowlanego, nie powinien się ostać. Odrębną zaś kwestią, pozostającą poza rozpoznaniem w niniejszej sprawie jest, czy karę tę w warunkach danej sprawy można byłoby zastosować do nabywców części budynku lub też do wspólnoty mieszkaniowej. Tak więc w ramach dobrej współpracy liczę, że deweloper wyjdzie na przeciw oczekiwaniom i udostępni mieszkania przez PnUż, bo i tak nic nie ryzykuje. Jeśli tylko deweloper wyda mi mieszkanie przed uzyskaniem pozwolenia, to oczywiscie je odbiore i wykoncze. Nie wpuszcze natomiast zadnego lokatora (wynajmującego) bez pozwolenia na użytkowanie. Co do kar umownych, to osobna kwestia. Każdy niech sobie sam policzy o ile będzie opóźnione przekazanie mieszkania i "ile to opóźnienie" jest warte. Prawo budowlane nie zawiera żadnych sankcji dla nadzoru budowlanego za niedotrzymanie terminu wydania pozwolenia na użytkowania. Ale to już niech inwestor i generalny sobie walczą z urzędem. Drugi temat, który widzę że wielu osobom bezpodstawnie skraca życie to wzmianka w dziale IV. Może warto by było zapoznać się z przepisami odnośnie ksiąg wieczystych, a potem stresować innych. Nie zwrócił ktoś przypadkiem uwagi, dlaczego ten wniosek nie został przez ponad 2 miesiące wykonany i nie pojawił się wpis w dziele IV KW ? Nie jest może tak, że jak wzmianka tyle "wisi" to co z wnioskiem jest nie tak. Może ktos się zastanowił czy przypadkiem w ten sytuacji wniosek nie jest wadliwy ? W postępowaniu wieczystkoksięgowym niestety wykreślenie wzmianki w przypadku oddalenia wniosku trwa dłużej niż wykreślenie wzmianki w wyniku wykonania wniosku i wpisu do KW. Wystarczy jechać do sądu z umową przedstępną i pokażą akta księgi, jako osobie która ma w tym interes prawny i można sobie wyczytać wszystko. Uważam, ze przy odbiorze kluczy nikt juz o wzmiance nie bedzie pamietał, no chyba że dodatkowe siwe włosy mu o tym przypomną. Poza tym proponuje zajrzeć do własnej umowy, bo wygląda na to jakby niektórzy nie wczytali się dokładnie w treści w niej zapisane. Art. 626 k.p.c. § 3. Wzmiankę o wniosku wykreśla się z urzędu, niezwłocznie po dokonaniu wpisu, po uprawomocnieniu się postanowienia o odmowie dokonania wpisu lub o odrzuceniu wniosku albo o umorzeniu postępowania albo po uprawomocnieniu się zarządzenia o zwrocie wniosku. Oczywiście rozpatrywać go należy z ustawą o księgach wieczystych i hipotece, ale paragrafów wystarczy. Na koniec tematu wzmianki, zajrzyjmy ponownie do KW i proszę zwrócić uwagę na terminy wykonywania prawidłowo złożonych wniosków. HIPOTEKA UMOWNA ŁĄCZNA dla PKO BP została wpisana 2013-03-27, podczas gdy wniosek złożono 2013-02-27. Podobnie wzmianki w dziale III są wpisywane ok 20-30 dni od złożenia wniosku, zależy jak tam akurat w sądzie praca idzie. W srodku sezonu urlopowego wzmianki były wykreślane po ok 18 dniach. Aktualne jest już ponad 2 miesiące od złożenia wniosku w dziale IV. Zatem nie trudno odgadnąć, że nie będzie tu miało miejsca wykreślenie wzmianki w wyniku dokonania wpisu, lecz wykreślenie z jakiś innych powodów. Skoro zatem wpisu nie będzie, to problemu też nie. Jak już ten znajomy, poopowiadał "co go jeszcze boli" w sprawie tej inwestycji to pozwoliłem sobie przeglądnąć księgę. Znalazłem tam też niezły hit. Od razu przypominam, że księgi są jawne więc każdy może sobie przeglądać. Pewna pani wystąpiła o sprostowanie treści wpisu jej roszczenia. Otóż wspomniana konsumentka dopatrzyła się, że we wpisie roszczenia w księdze wieczystej referendarz pominął słowo "BEZOBCIĄŻENIOWE". Ciekawe czy pani ma kredyt i ciekawe czy wniosek o założenie księgi dla jej lokalu trafi do tego samego referendarza... jeśli tak to wspomnianej Pani życzę powodzenia. Po tej wpadce zapewne referenadarze SR zwrócili uwagę jak wymagający są klienci tego dewelopera i już takich pomyłek nie robią. Bo rzecież sąd mógłby być zasypany wnioskami o sprostowanie wpisów. Na koniec odnośnie opóźnień. Myślę, że 99% winy za opóźnienie bierze się z lata ubiegłego roku. Wtedy to stary wykonawca przestał cokolwiek robić, a inwestor zwlekał żeby ich wyrzucić. A jak już wyrzucił, to nowy wykonawca też musiał się chwile organizować. Jak znam inwestorów, to zawszę lądują na cztery łapy. Choć nie wykluczone, że w tej sytuacji na zmianie wykonawcy inwestor nawet wyjdzie na plus, po tym jak wziął środki z gwarancji bankowej starego wykonawcy. Kto zatem zyska, a kto straci: - klienci na zero lub na plus ( jeśli ktoś jakąś karę od dewelopera wyciągnie ) - deweloper na zero, nie licząc oczywiście planowanego zysku z całej inwestycji - stary wykonawca - w upadłości likwidacyjnej, więc się nie liczy - Bank udzielający gwarancji staremu wykonawcy- jak każdy bank zawsze na duży plus - więc aby w przyrodzie się wszystko zgadzało zapewne na minus wyjdą podwykonawcy i dostawcy starego wykonawcy, z których właśnie jednen próbuje zaznaczyć swoją obecność i swoje straty wpisem w dziale IV KW. p.s. Mam nadzieje, ze pozwolilem chocby kilku osobom zaoszczedzic "reklamowe 9zł" za porady prawne oferowane w niektorych supermarketach. Jeśli ktoś ma jakieś inne uwagi w tematach prawnych, chętnie poczytam. Bo może coś przeoczyłem. Choć nie wiem czy ktoś odpisze, bo konkurencyjnym tematem jest "poręczne pokrętło" ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.13, 06:41 Chyba zacznę znowu zaglądać na forum. Przestałem od wpisu o " poręcznym pokrętle". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.13, 09:14 "ciekawy" - nie masz do końca racji. Zgodnie z prawidłami działania KW oraz nieszczęsnych wzmianek, wykreślenie wzmianki odbywa się kolejną wzmianką o wykreśleniu poprzedniej. Tak więc. Jeśli WAN dopełnił 100% formalności w sprawie wykreślenia to w KW powinna pojawić się kolejna wzmianka. Tak się nie dzieje więc coś na rzeczy jest. Co do opóźnień - pewnie Twoja diagnoza o upadku i "wyjściu" z budowy firmy BUDUS, jest trafna. Niemniej jednak, uwarzam, że deweloper, którego zamiarem jest namieszania na rynku krakowskim, powinien traktować poważnie Klientów. Oczekiwałbym pisma/oświadczenia/informacji w stylu..."szanowni Kliencie....planowany termin oddania inwestycji został przesunięty o np 3 miesiące". Wtedy pokazaliby swoją klasę, a Klienci mogliby spokojnie przygotować się do odbioru. Nigdy więcej o "pokrętle":) Pzdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabina Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: 195.20.110.* 01.10.13, 14:48 wie ktoś coś na temat nowego terminu oddania mieszkań? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.13, 17:31 Nowy termin należy sobie wyobrazić. Niema nowych terminów. Wan milczy. Dobrze że prace idą dalej. Ale oku wprawnego obserwatora nie umknie fakt zawieszenia drewnianej ramy "jakiś czas temu" na pokaz że prace idą do przodu. Zastanawia mnie hipotetyczna sytuacja " Jakaś rodzina wynajmuje mieszkanie. Podpisuje umowę z Wanem. A tam wyraźnie nakreślony termin oddania budowy. Więc postanawia wypowiedzieć dotychczasową umowę najmu mieszkania i określa dzień opuszczenia wynajmowanego lokalu na dzień oddania wymarzonego APARTAMENTU. Pytanie brzmi : u kogo z zarządu będą się mogli zameldować i pomieszkać do czasu właściwego odbioru ? Ja osobiście wybrałbym mieszkanie z Panią prezes bo wiceprezes wydaje się jakiś taki "rozczochrany". " FORUM ZDECHŁO " Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.13, 20:48 niestety, WAN wyraźnie ma nas w dupie... jedyna satysfakcja dla mnie to fakt, że kiedy koleżanka z pracy zaczęła interesować się mieszkaniem na tym osiedlu, stanowczo i szybko jej to odradziłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.dynamic.chello.pl 02.10.13, 21:38 a ja po ostatniej wizycie mysle ze maja szanse na ukonczenie budowy na koniec października, wewnatrz juz chyba jest wszystko wytynkowane, na zewnatrz juz prawie tez, nie wiem tylko jak z windami no i plac wkolo im został, przy odpowiednim nakładzie ludzi w miesiac to bez problemu powinni zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
greylin Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! 02.10.13, 22:13 Niestety nie hipotetyczna. Nie muszę się co prawda za kilka dni przeprowadzać do prezesa, ale niedługo wypadałoby porozmawiać z właścicielem czy mam zamiar przedłużyć umowę, a ja pojęcia nie mam czy mam taki zamiar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.13, 07:59 Trzeba teraz zadać pytanie: Kto ma opłacić wynajem mieszkania w okresie opóźnienia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabina Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: 195.20.110.* 03.10.13, 11:29 wczoraj rozmawiałam z kuzynem, który też jest Klientem WAN. wydębił od nich informację, że przekazywanie mieszkań rozpocznie się w styczniu. Podobno mają przesłać oficialne pisma do Klientów z taką informacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czesław Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.tktelekom.pl 03.10.13, 15:21 Styczeń jak najbardziej aktualny, obserwując postępy z budowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didlos Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.204.23.182.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.10.13, 19:50 Wiem że zabrzmi to głupio, ale brałam pod uwagę fakt że WAN będzie miał opóźnienia, zresztą nie znam dewelopera który by oddał mieszkania na czas. Odpowiedz Link Zgłoś
greylin Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! 05.10.13, 11:49 > Wiem że zabrzmi to głupio, ale brałam pod uwagę fakt że WAN będzie miał opóźnie > nia, zresztą nie znam dewelopera który by oddał mieszkania na czas. Taką opcje to chyba każdy brał pod uwagę, oprócz WANu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.13, 12:23 myśle ze oni tez to przewidzieli, skoro my mamy w umowie odbior mieszkania do 31.03.2014, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.13, 15:42 Jak ja podpisywałem umowę to każdy jej punkt traktowałem poważnie. Zaraz jak się okaże że ściany są krzywe odezwą się głosy że przecież to było oczywiste bo każdy tak stawia że ściany są krzywe. Za opóźnienia są wyraźnie wpisane kary nawet procentowo za każdy dzień zwłoki a maksymalnie 5% umowy. Pieniądze wpłaciłem w terminie więc wywiązałem się z umowy. Żądam od nich tego samego a nie jakieś takie wpisy że jedna czy druga osoba się tego spodziewała. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
greylin Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! 06.10.13, 18:44 umowę - jak najbardziej poważnie. a pozostałe rzeczy, które mówiła p. Asia traktowałeś tak samo poważnie? ja mam na umowie marzec więc to "najprawdopodobniej październik" sprzed kilku miesięcy i wrześniowe "na pewno zdążymy", które nie było na piśmie traktuję trochę inaczej niż to co mam w umowie. jakbym miała w umowie październik to jak najbardziej bym dochodziła swoich praw, kar umownych itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.13, 20:20 Tylko umowę traktowałem poważnie. Podejście pracowników oraz zarządu Wana do klienta nie pozwala na ich poważne traktowanie. Moje osobiste odczucie jest takie że jak złapali klienta i dostali przelew to reszta się nie liczy. Najwyżej jak mu się nie podoba to niech zerwie umowę wpłaci 5% a my mieszkanie i tak sprzedamy. Ciekawy jestem dalszego rozwoju wydarzeń. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sabinka Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.13, 14:00 350 mieszkań i tylko tyle miejsc parkingowych ? Wow teraz na 1 mieszkanie przypadają 2 auta (nowobogaccy się nie szczypią). Będzie tak samo jak na osiedlu Słonecznym : www.tvn24./osiedlowe_walki_o_miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.13, 17:42 dziś WAN przesłał info o wykreśleniu wzmianki. sprawdziłem KW - udało się, tym razem nie kłamią:) czekam teraz na oficialne info o terminie oddania mieszkań Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.13, 17:55 "tym razem nie kłamią" - dobre :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Umowa Deweloperska - nieuczciwe zapisy...? IP: *.dynamic.chello.pl 08.10.13, 22:01 Czy zwróciliście uwagę na punkt 15.1 umowy deweloperskiej? Według tego punktu deweloper może sam wybierać zarządcę części wspólnej jak i ustalać zasady korzystania z części wspólnej. Wydaje mi się, że to największy wałek w tej umowie jaki znalazłem Mam pytanie co Wy zmienialiście w swoich umowach przed podpisaniem? co myślicie o owym nieodwołalnym pełnomocnictwie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek Re: Umowa Deweloperska - nieuczciwe zapisy...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.13, 22:55 to jeszcze żaden wałek! kto prócz mnie dostał pismo informujące o tym, że za przesunięcie terminu oddania mieszkań z października 2013 r. na styczeń 2014 r, nie będą wypłacane odsetki? według WANa to, że budowa opóźniła się z winy BUDUSa podchodzi pod kategorię "inne", a to znaczy, że odsetki się nie należą!! na czwartek jestem umówiony u prawnika i mam zamiar pojechać po krakowsku z tymi oszustami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wafel Re: Umowa Deweloperska - nieuczciwe zapisy...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.13, 09:00 Hej, a pamiętacie oświadczenie zarządu, któe było rozsyłane do Klientów po przejęciu budowy przez BUDUS? Była tam wyraźna informacja, że zmiana wykonawcy nie będzie miała wpływu na termin oddania osiedla. Jeżeli ktoś to ma to bardzo proszę o przesłanie na wafeleks@poczta.fm bo moje gdzieś się zawieruszyło:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Umowa Deweloperska - nieuczciwe zapisy...? IP: *.mannet.pl 09.10.13, 21:01 Pamiętam to jak dziś! ale też nie mogę tego znaleść :( Pasowałoby żeby ktoś to odszukał, bo przynajmniej mielibyśmy się czym podeprzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Umowa Deweloperska - nieuczciwe zapisy...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.13, 07:01 na stronie "apartamenty wielicka" jest informacja z dn 14.08.2012r a tam wyraźne zapewnienie o terminach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabina Re: Umowa Deweloperska - nieuczciwe zapisy...? IP: 195.20.110.* 16.10.13, 10:36 jeżeli w jakikolwiek sposób będą starali się uniknąć płacenia odsetek to sami się wygłupią:) nie ma innej opcji:) ja już jestem po rozmowie z prawnikiem, który dokładnie przestudiował moją umowę i wyraźnie zaznaczył, że zmiana głównego wykonawcy nie może być powodem do niewypłacania odsetek i jeśli mają w głowie chociaż troszkę oleju to nawet nie będą starali się nam tego wmówić:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Umowa Deweloperska - nieuczciwe zapisy...? IP: *.centertel.pl 16.10.13, 12:42 Najlepszym rozwiązaniem dla Wana jest wypłacić polubownie należne według umowy odsetki za zwłokę. Unikną dodatkowych kosztów ( adwokat + koszty sądowe ). Mam nadzieję że w ten sposób uda się załatwić sprawę. Jak będą chcieli się sądzić to niema sprawy. A smród po takich rozprawach i wyrokach sądowych będzie się ciągną długo. Napiszcie swoje opinie jakie kroki zamierzacie podjąć. Może się mylę i trzeba od razu z grubej rury. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Umowa Deweloperska - nieuczciwe zapisy...? IP: *.dynamic.chello.pl 17.10.13, 01:30 jako przyszłyposiadacz mieszkania na wielickiej mam szczerą nadzieję, że moje lokum nie będzie znajdowało się w sąsiedztwie kilku osób wypowiadających się na tym forum...nie chodzi o to, co mówicie, często racja jest po Waszej stronie, ale o sposób w jaki przedstawiacie swoje racje- od dbania o swoje interesy do czarnowidztwa i hejterstwa na każdym polu dla mnie długa droga.. jak pomyślę, że przecież będziemy wszyscy mieszkania wykańczać , a niektórym z nas któś napewno coś źle, nieterminowo itd zrobi i trzeba będzie reagować (a sąsiad za ścianą) to z całego serca sobie i Wam życzę ; obyśmy mieszkali jak najdalej od siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Umowa Deweloperska - nieuczciwe zapisy...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.13, 07:13 Czas w jakim powstał Twój wpis lub przyjmowane płyny miały wyraźny wpływ na jego składnię. Rano przeczytasz i będziesz się wstydził. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabina Re: Umowa Deweloperska - nieuczciwe zapisy...? IP: 195.20.110.* 17.10.13, 10:21 "xyz"...rozumiem, że jak Ciebie deweloper będzie robił "w lolo", oszukiwał Cię, zmieniał warunki umowy, to ty frajer, potulnie opuścisz głowę i powiesz: "tak, róbcie ze mną co chcecie, jestem Waszym wyznawcą i jak trzeba to dopłacę tysiaka za każdy metr mieszkania"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Umowa Deweloperska - nieuczciwe zapisy...? IP: *.centertel.pl 17.10.13, 12:36 Może "xyz" lubi takie akcje. Zboczeniec jeden. Proponuję żeby płacił za utrzymanie wszystkich części wspólnych, garaży oraz kosił trawę w parku. Może nie będzie protestował tylko się cieszył że jest czysto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz uderz w stół... IP: *.dynamic.chello.pl 17.10.13, 15:27 ha ha;D Sabino i Skubidu sami widzicie: naprawdę dla wszystkich lepiej będzie, jeśli nie zamieszkamy obok siebie;-) to przekonanie powinno nas łączyć, nie dzielić;P żeby dodatkowo wzmocnić tę więź zapewniam na wstępie: to mój ostatni post;-) Sabino, nie spuszczę potulnie głowy, załatwię swoje sprawy bez zbędnego wylewania jadu i wysuwania gróźb. Nie lubię się powtarzać, ale zrobię wyjątek : nie razi mnie to co, tylko w jaki spsób kilka osób (nie wszystkie oczywiście) tutaj pisze... Od dłuższego czasu, a mianowicie odkąd minął w moim życiu okres górny i durny, unikam ludzi, którzy nie dążą jak najprostszą drogą do znalezienia rozwiązania problemu czy też merytorycznej wymiany uwag, tylko skupiają się na walce samej w sobie. Mnie to po prostu męczy, wydaje mis się stratą czasu i energii. W żaden sposób nie oceniam ani też nie mam zamiaru obrażać nikogo z Was. Po co miałbym to robić? Cel mamy wspólny, osiedle jedno. Ja tylko, wydaje mi się zresztą, że niepotrzebnie, wyraziłem nadzieję, że nie będziemy mieszkać obok siebie. Inaczej patrzymy na świat i nie sądzę, żebyśmy się dogadali. Wy chyba czujecie tak samo (przekonuje mnie o tym chociażby uwaga o zboczeńcy, której nie zamierzam w żaden sposób komentować). Trawnika w parku nie skoszę, mam swoją pracę, nie widzę potrzeby zabierać jej innym; co do opłat za części wspólne: miałem wrażenie, że na tym forum walczy się o sprawiedliwość;P Pozdrawiam i życzę miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wafel Re: uderz w stół... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.13, 19:56 "xyz" WAN traktuje swoich Klientów delikatnie mówiąc przedmiotowo. W związku z tym forum, moim zdaniem, jest najlepszym miejscem do wymiany wzajemnych opinii i pomysłów na rozwiązanie problemów. Jednocześnie jeżeli forum czyta ktoś, kto zastanawia się nad kupnem mieszkania u tego Dewelopera, jako ich Klient, ODRADZAM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: uderz w stół... IP: *.static.chello.pl 17.10.13, 23:04 Dotychczas tylko raz wypowiedziałem się na tym forum, aby zwrócić uwagę na malkontenctwo i niczym nie popartą krytykę każdego działania dewelopera. Z resztą pojawiały sie już wpisy innych osób w tym tonie. Wtedy zostałem nazwany pracownikiem WAN-a. Dzisiaj przyłączam się do opinii "XYZ" i podpisuje się pod nimi obiema rękami. Cel mamy wspólny. To powinno nas łączyć. Skupmy się na konstruktywnej krytyce, a nie szukaniu wszędzie złej woli i spisku w stylu komisji Macier..... Zbyt dużo było bicia niepotrzebnej piany ws. wiszącej wzmianki. Osoby niezorientowane w temacie KW z pewnością miały już migotanie komór, ale stali forumowicze nieustannie podniecali się tym tematem. Potem nie trudno zrozumieć, ze państwo skubidu, wafel, dildos nie znajdują chętnych wśród przyszłych mieszkańców do podjęcia aktywności na forum. No bo po co? O czym tu się dyskutuje? Liczę, że uaktywnią się mieszkańcy, którzy obserwują to forum, a mają jakiś ciekawszy temat do omówienia. I jeszcze jedno, ciekawi mnie, czy ktokolwiek załatwił jakaś sprawę w urzędzie np. US i ZUS krzykiem i nieustannymi pretensjami. Tacy czekają na załatwienie sprawy wieczność, a Ci którzy potrafią kulturalnie ubiegać się o swoje racje załatwiani są w mig. W wszędzie po drugiej stronie jest człowiek i tak w jaki sposób będzie się go traktować, tak można liczyć (z małymi wyjątkami) na takie samo traktowanie. Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów. Liczę, że "XYZ" dorzuci jeszcze swoje 3 grosze do dyskusji :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: uderz w stół... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.13, 08:03 Na początku przypomnę że miałeś już nie odwiedzać forum nie mówiąc o komentowaniu wpisów. To tyle tytułem wstępu oraz wyjaśnienie ile warte są twoje słowa. Historia pokazała gdzie byśmy zaszli jak wszyscy stali by potulnie uznając że pokorą załatwią więcej niż "krzykacze". Tacy "cisi" i zgodni na wszystko zdarzali się już podczas okupacji niemieckiej. Pewno też się dziwili Powstańcom i nawoływali do siedzenia cicho że wszystko będzie dobrze. Jedni za komuny załatwiali sprawy spokojnie z UB a krzykacze mieli przesrane. W czasie strajków organizowanych przez solidarność były osoby które po cichu zostały na stanowiskach pracy później donosili na kolegów ale po cichu i z pokorą. Gdy na forum "apartamenty wielicka" krzykacze poruszali tematy : przestoju budowy , terminów oddania , kar umownych, wpisu w KW itd. to sensu tego "malkontenctwa" czy "niczym nie podpartej krytyki dewelopera" można się dopatrywać w oficjalnych odpowiedziach ze strony WAN-u. Krzyki na forum są jedyną formą kontaktu z Wanem jak się zainteresujesz budową to będziesz to wiedział. Jak cię będą do ostatniego dnia zapewniali że nie przekroczą terminu oddania budowy a na drugi dzień wyślą pismo o przesunięciu terminu. A co do zus-u i us to chyba załatwiamy sprawy w innych urzędach. No ale Wan musi mieć takie wpisy "cichych" jak twoje żeby łagodzić bagno jakie sobie sami stworzyli. Proponuje wam razem z "xyz" utworzyć osobne forum i tam się będziecie lizali po tyłkach oczywiście w atmosferze pokoju i spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: uderz w stół... IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.13, 10:42 Odpowiadam Ci ostatni raz, choć miałem tego nie robić więcej. Po prostu przekraczasz granice człowieku i nawet nie wiem, czy zdajesz sobie z tego sprawę. Tak się składa, że pochodzę z rodziny gdzie Miednoje jest czymś więcej niż nazwą geograficzną usłyszaną na lekcji historii. Nie będziesz mnie patriotyzmu uczył ani tym bardziej ustawiał tam gdzie stało ZOMO, nie masz do tego prawa. Ja nie jestem ani cichy, ani zgodny na wszystko- do Ciebie po prostu zdaje się nie docierać, że można sprawy załatwiać inaczej niż wrzaskiem. Dla Twojej informacji: Powstancy nie wrzeszczeli, tylko robili to, o w ich przekonaniu było słuszne. Jak piszesz: ,,podczas komuny krzykacze mieli przesrane''. Na boku zostawiam, że komunizmu w Polsce nie było nigdy, byl socjalizm. Otóż nie tylko krzykacze mieli problemy. Kłopoty, i to poważne, mieli także intelektualiści, którzy jawnie protestowali przeciwko aktualnej sytuacji. Można uzywać słowa tak, żeby miało moc, a nie ziało ninawiścią. Zaskakujące, że w kraju gdzie tyle ludzi deklaruje, iż są praktykującymi katolikami i wciąż buduje się pomniki JPII znajdują się osoby, które tego zupełnie nie rozumieją. Ja nie neguje, że są sytuacje w życiu, że nie da się inaczej niż krzykiem. Problem w tym (pisze to trzeci raz, sam w to nie wierzę, ale Ty skutecznie ignorujesz sens moich słow i skupiasz się na tym, żeby mnie obrazić albo wyśmiać), że dla Ciebie i paru innych osób ten krzyk zdaje się być wartością samą w sobie. Krzyk, jątrzenie i wylewanie z siebie potoku jadu. Nie protest, ani nie szukanie rozwiązań. Nie żyjesz już w PRLu, może czas wyzbyć się mentalności niewolniczej. Nie mam nic wspólnego z firmą WAN, poza oczywiście zakupionym u nich mieszkaniem. Może mam niespotykane szczęście (czyżby karma;P), ale zawsze ktoś odpowiada na moje telefony i udziela odpowiedzi na pytania. Jestem w trochę innej sytuacji niż większość forumowiczów, pewnie lepszej, bo mieszkanie kupiłemm niedawno i nie dotyczył mnie bezpośrednio problem przestoju w pracach, nie wiem jak firma zachowywała się wtedy. Co więcej kupiłem mieszkanie w cenie, o jaką w krk za interesujący mnie metraż trudno. Tak, tak, jestem ZADOWOLONY. Chyba jestem jedynym takim klientem, powinni mi zdecydowanie kupić jakiś kwiat do nowego mieszkania. Natomiast to, co działo sie na forum w związku z KW w mojej opinii niewiele miało wspólnego ze zdroworozsądkowym podejściem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: uderz w stół... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.13, 17:28 Jak już sobie ulżyłeś to teraz napisz coś o budowie a nie komentuj komentarzy. Zaśmiecamy tylko forum ale trudno pozostać obojętnym wobec głupot które wypisujesz. Zaraz ludzie zaczną wklejać przepisy kulinarne ( chociaż były by dla mnie bardziej przydatne niż twoje teksty ) Już kilka osób pisało że to ostatni raz a jednak zaglądają tu codziennie. Ciekawy jestem dlaczego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.13, 09:16 A zarząd znowu milczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auć Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.13, 11:09 Wiecie że w księdze jest wpisana hipoteka przymusowa na rzecz jakiejś spółki? Deweloper wisi komuś kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.13, 11:12 Ku..a m.ć ale robią jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auć Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.13, 11:26 To chyba coś nowego, bo ten wpis za beton znikł, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.13, 11:27 Tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auć Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.13, 11:45 no to super:/ doczyteałm na forum o tym betonie i myślałam, że się moż ciągnie wykreślenie a tu znów coś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabina Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: 195.20.110.* 23.10.13, 12:31 Wzmianka: DZ. KW. / KR1P / 62045 / 13 / 1 zamieszczona: 2013-10-18 10:27:59. przecież Ci idioci osmieszają się każdego dnia coraz bardziej!! Wszystkich, którzy jeszcze nie wpakowali się w to szambo (zakup mieszkania na tym osiedlu) przestrzegam: nie róbcie tego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadowolona klientk Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: 46.77.124.* 23.10.13, 14:15 Osmieszasz sie Ty Sabino, nie rozumiem kupilas mieszkanie, a innych przestrzegasz zeby nie kupowali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadowolona klientk Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: 46.77.124.* 23.10.13, 14:07 Nie jest wpisana hipoteka przymusowa, ktos sobie robi jaja a wniosek to moze kazdy glupi w sadzie zlozyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auć Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.13, 14:27 Jest wpisana idź do sądu i sprawdź. No chyba, że w sądzie się mylą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auć Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.13, 14:36 Z resztą po co każdy głupi by składał wniosek o ustanowienie hipoteki? Dla jaj? Widzę, że są tu osoby, które na bieżąco śledzą poczynania dewelopera, więc napisałam co jest w księdze, bo było to dla mnie sprawdzane. Doczytałam o betonie i sie uspokoiłam, że może to jednak stary temat już zakończony a tu jednak coś innego, no to co, co chwilę tak będzie ktoś siadał na hipotece to kiedy te mieszkania będą oddane do użytku do rąk właścicieli bez obciążeń? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadowolona klientk Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: 5.172.252.* 23.10.13, 16:20 Nie jestes prawnikiem wiec nie rozumiesz roznych niuansow, w Sadzie kazdy moze zlozyc wniosek, a dopiero jak Sad wpisze hipoteke to jest co sie martwic, sprawdzilam tez w Sadzie i wniosek ten nawet nie jest oplacony. Ja sptawdzilam dewelopera i wydaje mi sie byc wiarygodnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WAN 29 Wzmianka IP: *.static.chello.pl 23.10.13, 16:34 Szanowni Państwo, w związku z pojawieniem się kolejnej wzmianki w dziale IV księgi wieczystej Kw nr KW1P/00383059/1 prowadzącej dla naszej nieruchomości w Krakowie, na której jest realizowana inwestycja pod nazwą „Apartamenty Wielicka” uprzejmie informujemy, iż mamy doczynienia z bezprecedensową próbą oszustwa. W związku z powyższym w dniu dzisiejszym złożyliśmy w Prokuraturze Okręgowej w Warszawie zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa, którego skan załączamy. Na przestępczy charakter powyższych działań wskazują m.in. następujące fakty: · Spółka WAN 29 Sp. z o.o. nigdy nie zawierała ze spółką Unisono Sp. z o.o., która podaje się za naszego rzekomego wierzyciela jakichkolwiek umów handlowych, zaś przedmiot działalności w/wym. spółki ujawniony w Krajowym Rejestrze Sądowym nie wskazuje aby miała ona cokolwiek wspólnego z branżą budowlaną, · osoba podająca się za pełnomocnika spółki Unisono Sp. z o.o. w skierowanym do WAN 29 Sp. z o.o. zawiadomieniu i wezwaniu do zapłaty nie określiła od kogo Spółka Unisono Sp. z o.o. nabyła rzekomą wierzytelność wobec WAN 29, ani w jaki sposób została ustalona jej wysokość, · do sądu nie wpłynął dotychczas przeciwko spółce WAN 29 jakikolwiek pozew, · do wniosku złożonego do działu IV księgi wieczystej Kw nr KW1P/00383059/1 nie zostały dołączone żadne dokumenty potwierdzające istnienie rzekomej wierzytelności wobec WAN 29, jak również wniosek ten nie został opłacony, · osoba podająca się za pełnomocnika spółki Unisono Sp. z o.o. wniosła o zwolnienie od kosztów sądowych na kwotę w wysokości 200 zł. – w jaki więc sposób spółka ta mogła nabyć jakąkolwiek wierzytelność skoro nie posiada nawet 200 zł. na wpis sądowy potrzebny do ustanowienie hipoteki. Załącznik w postaci złożonego zawiadomienia dostępny w linku poniżej: www.apartamentywielicka.pl/aktualnosci.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auć Re: Wzmianka IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.13, 17:21 Jak długo potrwa usunięcie wzmianki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sławek Re: Wzmianka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.13, 20:28 mam nadzieję, że tak jest, ale jako Wasz Klient firmie WAN 29 nie wierzę już w żadne słowo. DO czasu kiedy wzmianka nie zniknie będę opierał się tylko i wyłącznie na faktach zawartych w KW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Wzmianka IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.13, 23:18 No to niezły pasztet zgotował nam klientom ten Unison. Sciągnąłem KRS tej firmy i muszę powiedzieć, że w moich oczach są wszelkie przesłanki aby określić ich jako firmę słup. Świetna lektura - od upraw rolnych poprzez złom do przetwarzania danych. Próżno szukać ich strony www czy maila. Google twierdzi, że w miejscu rejestracji spółki Pan prezes prowadzi detaliczną sprzedaż odzieży pod szyldem sklep wielobranżowy. Czytając oświadczenie Wanu + to co można znaleźć w necie o Unisono uważam, że to jakiś skok na kasę w stylu znanych numerów pseudo zielonych. Cieszę się, że goście z Wanu złożyli wiosek do prokuratury bo to oznacza, że traktują nas - swoich klientów poważnie. Skoro osoby z Wanu29 uaktywniły się na tym forum -szkoda że tak późno - prośba o bieżące informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Wzmianka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.13, 08:20 Ja odnoszę wrażenie jakby te wszystkie wpadki nie były przypadkowe. Wan wchodząc na budowę zapewniał że pokaże krakowskim deweloperom jak się buduje. A oni mu pokazują jak ciężko się w Krakowie buduje. Widzę że niema problemu narobić "syfu" wokół wybranej budowy. Straty po stronie wana milionowe. Miejmy nadzieję że to mącenie jest spowodowane tylko atakami konkurencji i po wybudowaniu ucichnie bo jak trafiliśmy na nieudacznika - pechowca dewelopera to i tak się te apartamenty zawalą do tego strumyczka w parku. No ale obsługą "złapanych" już klientów wystawiają sobie sami świadectwo i na to nie ma wpływu nikt inny. Konkurencja tylko zaciera ręce i mam nadzieję że uczy się jak nie należy postępować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auć Re: Wzmianka IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.13, 16:21 Na razie pokazał jak się buduje bloki w odległości 10m od siebie, ale to i tak nowy trend wyznaczony przez kaskadę, więc w zasadzie pokazuje szał ciał w KW i to jego nowatorstwo :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oburzony2 Re: Wzmianka IP: *.telnet.krakow.pl 16.11.13, 15:50 Sprawdzałem nie ma żadnej sprawy w prokuraturze dotyczącej TJ. To jest sfałszowane zawiadomienie. Nic się nie toczy. Zwróćcie uwagę, na adresy na papierze firmowym i w tekście rzekomego zawiadomienia. Adres WAN 29 na papierze firmowym to 158/ czyli WAN SA / a w tekście to 157 / czyli Wan 29 / WAN 29 nie ma pracowników , nie zatrudnia nikogo. Sprawdzałem przeciwko wanowi 29 występują Budus,BETON i inni wykonawcy którym nie zapłacili , a mówią że nie mają żadnych procesów. WAN jest tylko spółką celową. Kończy swoją działalność jak skończy budowę, po tym spółki nie będzie i od nikogo nie będzie czego żądać. W Wanie jest tylko Prezeska. Bank i prokuratura musi się zająć rozliczeniem inwestycji , bo niesamowicie zawyżają koszty wykonania robót. Robią to za pieniądze Banku !!!. To skandal i prokuratura. Oto spółki wanowskie : wan 17 sp. zoo , wan 26 sp. zoo, wan okna sp.z0o, wan 2000 sp. zoo , naw sp. zoo, wan 4 sp. zoo , wan 28 sp. zoo , Deyale investment Itd, wan 48 sp. zoo , wan 22 sp. zoo,wan 29 sp. zoo, wan investement sp. zoo, centromor , centromor trade sp. zoo , wan 11 sp zoo , wan 24 sp. zoo , wan 44 sp. zoo , centromost , wan leasing sp. zoo , wan - trade sp. zoo - to chyba jest już jasne i klarowne dla wszystkich.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Wzmianka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.13, 18:49 Mam nadzieję że złożyłeś zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa jak masz takie twarde dowody. Skąd masz wiedzę na temat rozliczeń wan-u z bankiem ? O spółkach tworzonych na potrzeby inwestycji było wiadomo od początku i jest to normalne działanie. Ale fałszowanie pism z pieczęcią prokuratury oraz druków wpłat jakie zostały przesłane odnośnie zapłaty za beton to gruba sprawa. Mam nadzieję że jesteś szaleńcem wypisującym bzdury za które wan pewno cię pozwie. Bo jak nie to mamy przesrane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didlos Re: Wzmianka IP: *.200.104.227.kompex.pl 22.11.13, 13:55 na stronie dewelopera pojawił sie skan z prokuratury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sd Re: Wzmianka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.13, 21:19 A na onecie pojawiła się pogoda na jutro. Myśleć kur.a !!! A nie pisać co ślina na język przyniesie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Odbiegając od wzmianki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.13, 17:51 Z parkowaniem będą niezłe jaja. O ile lokatorzy mają szanse na zakup garażu lub miejsca postojowego to goście muszą przyjechać tramwajem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanie Re: Odbiegając od wzmianki... IP: *.nordeabank.pl 26.10.13, 19:13 problem z miejscem postojowym nie powinien nikogo dziwić - mało to jest developerów w Krakowie, którzy nie uwzględniają jakichkolwiek wolnych, bezpłatnych miejsc postojowych? Przykładów nie brakuje: Wawel Service - inwestycja Kolonowica - tylko i wyłącznie miejsca podziemne, a o poozstawieniu auta gdzieś w pobliżu można całkowicie zapomnieć, MotaEngil i ich Fajny Dom - tam goście lub mieszkańcy nie mający wykupionych miejsc mogą skorzystać z extra parkingu - płatnego :) oczywiście znajdą się rodzynki jak np. Nowy Przewóz Instalu no ale nie oszukujmy się miejsc postojowych nigdy nie będzie tyle ile mieszkań w danej inwestycji. My i tak nie mamy tak źle bo zawsze można zostawić auto na parkingu TESCO po drugiej stronie Wielickiej ;) tylko pytanie czy to auto jeszcze będzie stało na drugi dzień Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Odbiegając od wzmianki... IP: *.dynamic.chello.pl 26.10.13, 19:51 Gości wzdłuż ulicy Facimiech. Bliziutko, brak zakazu, dobry wyjazd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Odbiegając od wzmianki... IP: *.is.net.pl 26.10.13, 20:26 a co z przepisem który mówi ze miejsc postojowych ma byc tyle ile mieszkań????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Odbiegając od wzmianki... IP: 91.196.214.* 26.10.13, 21:22 Gość portalu: Kamil napisał(a): > Gości wzdłuż ulicy Facimiech. Bliziutko, brak zakazu, dobry wyjazd. chyba kpisz, jak zaczniecie parkować wzdłuż Facimiechu to lokalsi zrobią wam jesień średniowiecza, bo tam są same prywatne posesje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Odbiegając od wzmianki... IP: *.dynamic.chello.pl 27.10.13, 06:15 Spokojnie ja dla siebie kupilem miejsce postojowe. Mowie o gosciach a nie parkowaniu swojego auta. Ilu moze tych gosci zmotoryzowanych byc na raz 5/6 aut max. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Odbiegając od wzmianki... IP: *.dynamic.chello.pl 27.10.13, 08:34 W inwestycji Wielicka 44 Wawel Service sa 142 mieszkania i 4 lokale uslugowe a miejsc parkingowych jest 134 w garazu podziemnym i 14 ogolnodostepnych przed budynkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Odbiegając od wzmianki... IP: *.dynamic.chello.pl 27.10.13, 09:34 Tak to super ale to jest temat o AW a nie Wawel Services. Poza tym proponuje zapoznać się z cenami WS to mina Ci troszkę zrzędnie. Z tego co wiem to raczej nie grozi w AW sytuacja, że zabraknie im miejsc na sprzedaż, raczej sprzedają wszystkie mieszkania a miejsca postojowe jeszcze będą wolne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Odbiegając od wzmianki... IP: *.dynamic.chello.pl 27.10.13, 10:51 Wiem ze to temat o AW, odpowiadam tylko na komentarz ze nie ma takich inwestycji gdzie miejsc parkingowych jest tyle co mieszkan. A co do cen to akurat nie masz racji, kupilam tam mieszkanie i ceny sa bardzo atrakcyjne, od 4900, zwlaszcza jak na lokalizacje tak blisko centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wafel Re: Odbiegając od wzmianki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.13, 16:58 WAN niech się może wypowie, czy jest opcja urządzenia parkignu dla przyjezdnych przy wjeździe na osiedle od ul. górników. tam jest dużo miejsca, a teraz parkują tam robotnicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Odbiegając od wzmianki... IP: *.dynamic.chello.pl 27.10.13, 17:22 Ten teren nie jest ich. W ksiedze wieczystej jest tylko sluzebnosc przechodu i przejazdu pasem szerokosci 7 metrow czyli dokladnie tyle ile ma obecnie budowana droga z chodnikiem. Jezeli ktos tam zaparkuje to tak naprawde klasztor moze uznac to za bezprawne naruszenie ich wlasnosci. Co wiecej obawiam sie, ze bardzo szybko z parkingu dla gosci zrobilby sie parking dla sknerusow ktorzy miejsca nie wykupili a parkowac by chcieli. Jeszcze jedna rzecz kolo rynku w prokocimiu powstal budynek mieszkalny z miejscami postojowymi nie wiem ile ich bylo ale dwa lata po zakonczeniu budowy zaczeli sprzedawac owe miejsca dla ludzi spoza osiedla bo mieli za duzo wolnych miejsc. Krakow ma dobra komunikacje publiczna stad tez czesc rodowitych krakusow nie posiada auta wiec i miejsca slabo sie sprzedaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Apartamenty Wielicka WAN29 IP: *.30.4.133.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.10.13, 23:02 Chciałbym się zapytać o inwestycje apartamenty Wielicka na stronie dewelopera są jakieś informacje na temat wzmianek dotyczących wpisów w KW? Wpisów hipotek itp. Czy ta inwestycja jest jakoś zagrożona? Zastanawiam się nad zakupem ale jeśli deweloper na samym początku takie jaja robi to się trochę obawiam, żeby nie skończyło się jak w przypadku GANTA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek Re: Apartamenty Wielicka WAN29 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.13, 23:18 Gant - kant od zawsze miał taką opinię, ale akurat ich upadłość nie zagraża ukończeniu inwestycji. Co do WANa, myślę że ta wzmianka o której piszesz nie jest zbyt problematyczna i sprawa powinna się szybko wyjaśnić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re: Apartamenty Wielicka WAN29 IP: 212.185.19.* 28.10.13, 07:59 Smród mimo wszystko pozostaje i zraża potencjalnych klientów. To już druga próba wpisania wierzycieli na hipoteki mieszkań w tej inwestycji - mogę się mylić. Dodatkowo irytuje fakt, że na stronie w dalszym ciągu widnieją zapewnienia, że inwestycja zostanie dokończona do końca października 2013. W dokumentach na stronie jest ta sama data. Jeśli deweloper wie, że się nie wyrobi, to może łaskawie zaktualizowałby informacje na oficjalnej stronie inwestycji... Zwróćcie uwagę, że jedną z tzw "sił wyższych" (zgodnie z informacją z dokumentów na stronie) mogących opóźnić oddanie inwestycji jest temperatura poniżej -10stopni - takie mogą być już od listopada aż do marca... jaką mamy gwarancję, że opóźnienie to tylko 2 miesiące i że odbiór mieszkań nastąpi w styczniu. Byłbym wdzięczny za odpowiedź kogoś reprezentującego dewelopera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Apartamenty Wielicka WAN29 IP: *.centertel.pl 28.10.13, 10:43 Opóźnienia na tej budowie nie powstały i nie powstaną w wyniku działania sił wyższych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabina Re: Apartamenty Wielicka WAN29 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.13, 15:59 a no dokładnie. Według prawnika z którym rozmawiałam, nie ma absolutnie mowy o sile wyższej. Nie proś o informacje od dewelopera, bo jeszcze w połowie września pytałam Panie z biura o ile budowa będzie opóźniona. Zawsze słyszałam, że wszystko jest terminowo... a tydzień później im się nagle o 3 miesiące wydłużyła budowa...śmiech na sali. o poziomie obsługi w krakowskim biurze WANa to już raczej wogóle nie ma co mówić bo żal... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Apartamenty Wielicka WAN29 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.13, 16:47 a może wan się zachowa wobec swoich dotychczasowych klientów jak się powinien zachować i wypłaci odsetki za zwłokę według umów bez żadnych spraw sądowych. Ja byłbym zadowolony bo przecież kary za przekroczenie terminu są po to żeby zrekompensować klientowi to czekanie. I takie zachowanie pozwoliło by mu wyjść z twarzą z tej nieprzyjemnej sytuacji. Z ekonomicznego punktu widzenia będzie to najlepsze rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didlos Re: Apartamenty Wielicka WAN29 IP: *.200.104.227.kompex.pl 30.10.13, 11:45 mnie dodatkowo WAN to chyba jakieś odszkodowanie będzie płacił za straty moralne i uszczerbek na zdrowiu, bo ostatni wpis do hipoteki to prawie zawałem się u mnie skończył Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re: Apartamenty Wielicka WAN29 IP: 212.185.19.* 30.10.13, 12:47 Z tym VANem jest chyba jakiś większy problem. Pytanie do osób które juz kupiły mieszkania: kiedy był pierwszy planowany termin oddania inwestycji? Na stronie internetowej widnieją daty mówiące o jesieni 2013, czy o tej dacie była mowa od początku czy raczej o 2012? Pytam, ponieważ z jednej z firm doradzających w sprawie nieruchomości otrzymałem ciekawą informację. Ponoć jednemu z klientów bank zrywa umowę kredytową właśnie ze względu na opóźnienia i wzmiankę w księdze wieczystej. Z tego co się orientowałem, to może być tez problem z dostaniem kredytu w takiej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wafel Re: Apartamenty Wielicka WAN29 IP: 195.20.110.* 30.10.13, 14:16 Ja kupowałem mieszkanie na początku inwestycji (w kwietniu 2012 r.). Wtedy byłem informowany o planowanym oddaniu mieszkań na październik 2013 r. W tym przypadku 3 miesiace opóźnienia mnie nie przerażają. Pod warunkiem oczywiści, że deweloper wypłaci za ten czas karę umowną. Jeśli chodzi natomiast o kredyty...bank ma prawo w takiej sytuacji wypowiedzieć kredyt już przynzany, ale nie znam banku, który by to zrobił po pojawieniu się jednej wzmianki. Ryzyko utraty zabezpieczenia jest niewspółmierne do strat jakie bank może ponieść. Tzn. ryzyko, że WAN nie ukończy inwestycji wcale i nie odda mieszkań wynosi pewnie jakieś 0,01%, a w razie wypowiedzenia kredytu, bank prawie zawsze musi liczyć się z tym, że nie dość, że na kredycie nie zarobi to pewnie jeszcze bardzo dużo straci. Co do naomiast nowych kredytów; może dojść do sytuacji, że bank uzależnki wypłatę kredytu od usuniecia wzmianki z KW. Z tego co wiem o taki warunek poprosi 99% banków. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re: Apartamenty Wielicka WAN29 IP: 212.185.19.* 30.10.13, 16:12 Skoro któryś bank zdecydował się na taki ruch, to może oznaczać że minimalizuje straty. Widocznie ocenili ryzyko kredytowania mieszkania w tej inwestycji na zbyt wysokie. Co nie zmienia faktu, że zdecydowałbym się na zakup mieszkania gdyby ta wzmianka z KW została faktycznie usunięta. Na chwilę obecną nie jest, więc tematu nie ma. Pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Apartamenty Wielicka WAN29 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.13, 18:14 Na stronie AW jest nowe info. Dotyczy analizy dokumentacji związanej z próbą obciążenia hipoteki nieistniejącymi długami. W końcu nauczyli się poprawnie reagować. Szkoda że kosztem klientów. Jak kupowałem tam mieszkanie byłem młodym i silnym brunetem. Teraz jestem starym osłabionym siwym człowiekiem. Ale 357-ta wizyta i obejście budowy wydeptaną przez przyszłych mieszkańców ścieżką przyniosła troszkę optymizmu bo zaczyna to wszystko wyglądać estetycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didlos Re: Apartamenty Wielicka WAN29 IP: *.204.7.216.dsl.dynamic.t-mobile.pl 30.10.13, 21:25 no i pojawiło się nowe info koniec 4 kwartał 2013 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Apartamenty Wielicka WAN29 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.13, 05:50 Gdzie masz taka informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grey Re: Apartamenty Wielicka WAN29 IP: *.multi-play.net.pl 02.11.13, 16:47 na stronie developera, po prawej stronie: "Koniec budowy 4 kwartał 2013". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Apartamenty Wielicka WAN29 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.13, 00:33 Zauważ, że 4 kwartał zaczął sie 1 października... 4 kwartał a nie koniec 4 kwartału. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielicka Re: Apartamenty Wielicka WAN29 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.13, 11:00 Wytłumaczy mi ktoś o co chodzi z tymi księgami wieczystymi VAN SA? Wygląda to następująco: w księdze jest wzmianka wpisana 18 października - skoro jest widoczna w księdze, to oznacza, że były podstawy by to wpisać i przeszło to przez sąd. Rozumiem, że ta wzmianka nie ma nic wspólnego z ostatnimi oświadczeniami VANa o bezpodstawne pomówienia jak i tłumaczenie, że ktoś złożył wniosek o wpisanie do ksiąg, ale wniosek nie został opłacony, brakowało pełnomocnictwa itp. Wspomniany wniosek został odrzucony, ale wcześniejsza wzmianka nadal wisi... Proszę o opinię kogoś zorientowanego w temacie. Czy inwestycja jest bezpieczna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Apartamenty Wielicka WAN29 IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.13, 13:11 Na początek na naucz się pisać po polsku bo tego czytać się nie da. Przestań człowieku psuć zainteresowanym i obecnym klientom krew i nerwy, zauważyłam że cały czas mącisz i za wszelką cenę chcesz rozdmuchać temat wzmianki (ciekawe jaki masz w tym cel) - pojawiasz się co chwile pod innym nikiem, ale styl pisania ten sam. Poczytaj sobie stronę internetową, tam masz wszystko dokładnie opisane, skoro według Ciebie cały czas jest coś nie tak to czemu Sąd zarządził zwrot wniosku, jakiś cwaniaczek chciał wyrwać kase i myślał że mu się uda, a tu pech nie trafił na takich co to dali się łatwo naciągnąć. Taka wielka wierzytelność a nawet nie opłacili wniosku - jakaś to kpina wszystko. Ja już się nie mogę doczekać kiedy odbiorę mieszkanie i się zacznę urządzać, a naprawdę takie głupoty co wypisują co niektórzy to aż człowieka krew zalewa. Widać że cały czas ostro działają i chcą skończyć tą inwestycję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re: Apartamenty Wielicka WAN29 IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 09.11.13, 21:13 Posta pisałem w pośpiechu, może z tego wynikało, że nie dało się "tego" czytać. Jeśli faktycznie tak wyszło to przepraszam. Co do wzmianki, to jedyny cel jaki w tym mam, to to że chciałbym mieć pewność, że inwestycja, w której chce kupić mieszkanie, jest bezpieczna. Już sam fakt, że WAN zabezpiecza się tworząc x niezależnych spółek, jest niepokojący. Takie rozwiązanie w przypadku nieudanej inwestycji jest korzystne dla dewelopera, dla klientów już niekoniecznie. Jeśli to tego dochodzą próby wpisania się do księgi IV, to uważam, że mam prawo być zaniepokojony. Jaką mamy pewność, że za kilka tygodni sytuacja się nie powtórzy? Jeśli deweloper jest taki pewny, to dlaczego wymaga wpłaty 100% kwoty już przed odbiorem kluczy, a nie po podpisaniu umowy końcowej. Rozumiem 20% po podpisaniu umowy przedwstępnej, ale czułbym się pewniej gdyby kolejne 80 było już po umowie końcowej (mają być podpisane do 31 marca '14), a nie do 3 miesięcy przed umową końcową (wpłata 80% najpóźniej do 31 grudnia '13). A swoją drogą to odnoszę wrażenie, że oburzona Pani z poprzedniego posta pracuje w biurze sprzedaży WAN :-) Jeśli się mylę, to gratuluję dobrego samopoczucia i bezgranicznej wiary w dewelopera ;-) Ja jednak wolę zadać kilka pytań zanim wydam kilkaset tys. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezainteresowany Re: Apartamenty Wielicka WAN29 IP: 212.185.19.* 22.11.13, 08:28 No i zainteresowany już przestaje nim być :) Kupujemy mieszkanie u innego dewelopera, w innym miejscu. Trochę za dużo tych niespodzianek u WANa. Deweloper, na którego się zdecydowaliśmy nie ma w umowie kary umownej w przypadku odstąpienia od zakupu po podpisaniu umowy przedwstępnej, a podpisanie umowy końcowej, płatność i odebranie mieszkania jest załatwiane w przeciągu jednego tygodnia. To tak, żeby mieć porównanie o pokazać, że da się wprowadzić "wyższe" standardy :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wafel Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: 195.20.110.* 04.11.13, 14:17 ja osobiście w 100% rozumiem osoby, delikatnie mówiąc wkurzone całą sytuacją. Chociaż w tym przypadku nie mam raczej obaw co do wzmianki (widać, że WAN zareagował stanowczo i odpowiedzialnie potraktował swoich klientów - PIERWSZY RAZ W HISTORII TEJ INWESTYCJI). Trzeba jednak pamiętać, że wzmianka musi zniknąć do dnia podpisania aktu notarialnego bo w przeciwnym wypadku odpowiedzialnośc za hipoteke przechodzi na kupującego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.13, 16:20 sprawa wygląda tak : Wan ma kilka tygodni na uregulowanie tych zasranych wzmianek i dopięcie inwestycji na ostatni guzik. Potem odbiory mieszkań :-). Wypłata odsetek za zwłokę:-). I posiadanie zadowolonych klientów. ALBO : nic się nie wyjaśni z KW - problemy z odbiorami - klienci wku...e.i - przyszli klienci kupią u innych deweloperów - nie sprzedadzą połowy mieszkań - jeb i po WANIE. Sobie oraz przyszłym sąsiadom życzę pierwszej wersji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: 195.20.110.* 05.11.13, 17:35 na stronie dewelopera jest info, które w sumie chyba jednozncznie potwierdza, że wzmianka była bezzasadna..ktoś chciał im narobić syfu. Jest też drugie info, które mnie osobiście rozbawiło. Promocja "Rabat za szybką decyzję". Świadczy o tym, że WAN ma nóż na gardle i sprzedaż mieszkań idzie bardzo słabo... osobiście nie jestem zdziwiony. To w jaki sposób traktowali swoich obecnych Klientów w ostatnich miesiącach mogło skutecznie odstraszyć nowych nabywców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didlos Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.200.104.227.kompex.pl 06.11.13, 12:13 to prawda ja jeszcze zastanawiam sie co do odstąpienia od umowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.ericpol.com 06.11.13, 13:33 Nie szkoda Ci płacić karę za odstąpienie od umowy chociaż deweloperowi pod względem formalnym nie można niczego zarzucić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabina Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: 195.20.110.* 06.11.13, 14:56 jeżeli deweloper nie podpisze z Klientami aktu notarialnego do 31.01.2014 wtedy Klient może odstąpić od umowy, a karę umowną w wysokości 5% wypłaca deweloper Klietnowi..dotyczy to umów, które mówily o odbiorze meiszkań do 31.10.2013 r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad zaskarżona decyzja sądu IP: *.dynamic.chello.pl 22.11.13, 04:48 zrobiłem nowe forum awielicka.phorum.pl bo mam dość cenzury ktora usuwa wszystkie wypowiedzi o zaskarżeniu przez unisono decyzji referendarza o usunięciu wzmianki. Wzmianka raczej nie zniknie za szybko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Re: Apartamenty Wielicka WAN29 IP: 91.103.43.* 14.11.13, 11:06 W obecnej sytuacji bank może nie rozpatrzyć pozytywnie złożonego wniosku o kredyt ze względu na wzmianke w IV dziale KW, lub udzielić kredytu ale pieniądze wypłaci w momencie gdy inwestycja nie będzie obciążona. Tak więc na chwilę obeną może byc ciężko, ale miejmy nadzieję że ten problem szybko zniknie i się już nie powtórzy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Re: Apartamenty Wielicka WAN29 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.11.13, 13:28 W BGŻ odrzucili wniosek ze względu na wzmiankę, zastanawiam się teraz co jeśli wpis nie zniknie do końca roku i bank nie udzieli kredytu. Umowa przedwstępna jest podpisana już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Apartamenty Wielicka WAN29 IP: 212.185.19.* 14.11.13, 14:28 Z tego co się orientuje, to Sąd po odrzuceniu wzmianki, musi poinformować drugą stronę, która może się odwołać od tej decyzji. Przesłanie pisma + czas na apelację, to wszystko może trochę trwać. Umowa przedwstępna jest tak skonstruowana, że to kupujący płaci karę umowną 5% wartości nieruchomości - niezależnie od tego czy rezygnuje, ponieważ zmienił zdanie czy rezygnuje, ponieważ bank nie udzielił kredytu. Próbował ktoś brać kredyt w PKO BP? Oni z racji tego, że finansują inwestycję, powinni być najlepiej zorientowani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mango Re: Apartamenty Wielicka WAN29 IP: *.play-internet.pl 18.11.13, 17:17 czesc ja dostalam pozytywna decyzje z banku pko bp pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do oburzonego 2 Re: Apartamenty Wielicka WAN29 IP: *.dynamic.chello.pl 17.11.13, 12:26 A skad Ty wiesz że prokuratura nie prowadzi żadnego postepowania w stosunku do JT, zadzoniles i zapytales sie?? watpie zeby Ci odpowiedzieli, a moze pofatygowałes sie do Warszawy. A po drugie skad wiesz ze Wan ma tyle założonych spraw w sądzie min z budusem beton i innymi podwykonawcami, jak juz dzielisz sie takimi informacjami to przynajmnije podaj źródło tych informacji. A po za tym stwierdzenie ze zawiadomienie o popelnieniu przestępstwa jest jest sfałszowane do bardzo powazne oskarzenie, wiec skoro juz wysuwasz takie przypuszczenia i mieszasz innym w głowach to przynajmniej uzasadnij to jakimis faktami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wafel Stan budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.13, 17:21 odbiegając na chwilę od "W11" i "Kryminalnych"... czy był ktoś na budowie? jest jakaś nadzieja, że do końca stycznia odbiorę swoje mieszkanie:)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Stan budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.13, 19:44 Wybudować to oni wybudują bo prace trwają. Odebrać pod względem technicznym to pewnie odbierzemy. Ale czy mieszkania staną się naszą własnością to na to pytanie nie jestem w stanie odpowiedzieć. Zapewne tego dotyczą wywody w stylu "W11". Bo jak w księgach będą wzmianki to wykończone budynki nic nie pomogą. No i stwierdzenie "swoje mieszkanie" raczej nam nie grozi. Zawsze Wana krytykowałem jak widziałem nieprawidłowości ale teraz mam nadzieję i wierzę że doprowadzą tą inwestycję do końca i w styczniu wszystko będzie gotowe. To zapewne ich ostatnia inwestycja w Krakowie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wafel Re: Stan budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.13, 20:28 na podstawie dokumentów jakie przesłali, teraz czekam tylko na wykreślenie wzmianki... co teraz robią na budowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grey Re: Stan budowy IP: *.multi-play.net.pl 17.11.13, 20:15 Budowa posuwa się do przodu i jak na moje oko dość sprawnie. Pojawiły się bramy wjazdowe do garaży. Droga dojazdowa w zasadzie jest już gotowa, podłoże pod kostkę od strony wielickiej częściowo przygotowane. Izolacja zewnętrzna na garażach jest gotowa, w części jest już nawieziona ziemia. Nie wiem jak w środku bo nie byłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grey Re: Stan budowy IP: *.multi-play.net.pl 17.11.13, 21:14 zdjęcia zza płotu ;) z naciskiem na to co nie zostało jeszcze zrobione. Budynki są raczej proste, wszystkie odchylenia od pionu są dziełem fotografa ;) 16.11.2013r. https://lh5.googleusercontent.com/-jSInebduI58/Uokg--9F4mI/AAAAAAAAIqE/ZPCjnhZVbFw/w1181-h788-no/_MG_2475.JPG https://lh4.googleusercontent.com/-_RZDH4TIsOA/Uokg_3BoXXI/AAAAAAAAIqI/ttGX-Mk1K5Y/w1181-h788-no/_MG_2476.JPG https://lh3.googleusercontent.com/-VOoLY77u8YY/UokhBJugbUI/AAAAAAAAIqU/M_QShPcxnqw/w526-h788-no/_MG_2477.JPG https://lh5.googleusercontent.com/-i42sy0rJIYs/UokhD9ypMYI/AAAAAAAAIqk/t53xMgxbEcE/w1181-h788-no/_MG_2479.JPG https://lh5.googleusercontent.com/-rs78_KsO7o0/UokhEssMQII/AAAAAAAAIqo/i03ZZ3fc_SY/w526-h788-no/_MG_2481.JPG https://lh4.googleusercontent.com/-7OLKVY1hQJU/UokhFjCPFMI/AAAAAAAAIq0/XLqQh05n5vA/w1181-h788-no/_MG_2482.JPG https://lh6.googleusercontent.com/-JvqOwMOsnDA/UokhGXw45hI/AAAAAAAAIq8/Ff_Kvtiifg0/w1181-h788-no/_MG_2483.JPG https://lh6.googleusercontent.com/-LH0dmZf-N3w/UokhGxvswDI/AAAAAAAAIrE/qDvGu7OYoxM/w1181-h788-no/_MG_2484.JPG https://lh5.googleusercontent.com/-izbM2Xm5TCk/UokhHiqoiFI/AAAAAAAAIrM/7x4O5ElG7tI/w1181-h788-no/_MG_2485.JPG https://lh4.googleusercontent.com/-YMsKLjDD-xk/UokhITMMfZI/AAAAAAAAIrQ/wN4Nz_1DxaQ/w1181-h788-no/_MG_2486.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Stan budowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.13, 08:04 mam wrażenie że nie wszyscy zdają sobie sprawe z powagi sytuacji, a biorąc pod uwage ze jest juz prawe koniec listopada i to ile czasu zajmuje wykreslenie wzmianki, to szaro to wszystko widze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabina Re: Stan budowy IP: 195.20.110.* 18.11.13, 11:32 obiektywnie...patrząc na postęp prac oddanie mieszkań do 31.01.2014 (tzn. podpisanie aktów notarialnych), nie jest możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auć Re: Stan budowy IP: *.dynamic.chello.pl 18.11.13, 14:45 Ejjj co Wy piszecie o styczniu jak juz dzis sa ponoc odbiory mieszkan w budynku B. To sa czy nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auć Re: Stan budowy IP: *.dynamic.chello.pl 18.11.13, 14:49 Dobrze widze ze odbiory moga byc teraz a akty notarialne w styczniu? To jaki jest sens robic odbior, przeciez gwozdzia nie wbije przed podpisaniem aktu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wafel Re: Stan budowy IP: 195.20.110.* 18.11.13, 16:57 a skąd masz informacje o odbiorach w budynku B? przecież to osiedle nie nadaje się jeszcze do zamieszkania!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auć Re: Stan budowy IP: *.dynamic.chello.pl 18.11.13, 17:28 Znajoma mojej kolezanki sie chwalila odbiorem w tym tygodniu. Myslalam ze budynek B jakos wczesniej niz inne w takim ukladzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auć Re: Stan budowy IP: *.dynamic.chello.pl 18.11.13, 17:37 I to juz ze dwa tygodnie temu to niby bylo uzgodnione z deweloperem, dzis mi kolezanka mowila o tym, ze dzis odbiory, ale moze to jakis roboczy odbior? Na pewno chodzi o to osiedle heh;) nie wdawalam sie zbytnio w temat, bo uznalam, ze moze jakos po kolei beda oddawac a weszlam tu i czytam o styczniu ze piszecie ze ciezko bedzie z wyrobieniem sie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auć Re: Stan budowy IP: *.dynamic.chello.pl 18.11.13, 17:40 Zrkenlam sobie do zapisu ze skype rozmowy z kolezanka czy wszystko dobrze zrozumialam i raz pisala B a drugim razem D to moze jednak D, mniejsza o to, niby odbior jakis. Tylko wlasnie jaki:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek Re: Stan budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.13, 09:47 koleżanka ma skłonności bajkopisarskie lub ploktarskie? stan budowy jest tak zacofany, że na pewno nikt nie mógłby przekazywać mieszkań do odbioru. Myślę, że realne terminy aktów notarialnych to marzec/kwiecień. Pamietajcie, że dopiero po zakończeniu boduwy, inwestor występuje do miasta o pozwolenie na użytkowanie, a miasto ma 3 miesiące na wydanie takiej decyzji. jeżeli budowa zostanie ukończona w 100% z końcem stycznie (małe szanse, ale powiedzmy), to akty pierwsze akty notarialne pojawią się pewnie nie wcześniej niż z początkiem kwietnia. Tak więc opóźnionione będzie oddanie miesznań z października 2013, grudnia 2013 oraz marca 2014. W sumie jakieś 80% aktualnie sprzedanych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ; Re: Stan budowy IP: *.dynamic.chello.pl 19.11.13, 11:32 odbiory mieszkań, dla tych, którzy wpłacili całą kwotę, zaczynają się z końcem listopada, odbierać można zanim jeszcze nastąpi techniczny odbiór budynku, akt notarialny podpisuje się po odbiorze mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Stan budowy IP: *.dynamic.chello.pl 19.11.13, 12:50 I to wszystko bez odbioru technicznego budynku? Akt notarialny na de facto dziure w ziemi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ; Re: Stan budowy IP: *.dynamic.chello.pl 19.11.13, 13:08 akt notarialny po odbiorze technicznym budynku. teraz oddają mieszkania, trudno, żeby wszystkie wydali w miesiąc jak już będą mieć odebrany budynek, nie widzę w tym dziwnego. prace wykończeniowe, jesli ktoś się będzie na nie decydować przed aktem notarialnym, na własną odpowiedzialność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Stan budowy IP: 195.20.110.* 19.11.13, 15:42 skąd takie informacje? w biurze WANa nic o tym nie wiedzą. Nie puszczajcie głupich plotek na forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ; Re: Stan budowy IP: *.dynamic.chello.pl 19.11.13, 15:52 z biura Wan,z tamtego tygodnia, ale nie biore za to odpowiedzialnosci bo tam informacje zmieniaja sie w zaleznosci od tego kto odbierze tel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Stan budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.13, 16:56 Przeczytałem co napisałeś i stwierdzam że jesteś kretynem. Jak nie masz co robić to sobie "You Tube" pooglądaj a nie wypisuj głupot i nie wkur..aj ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Stan budowy IP: *.dynamic.chello.pl 19.11.13, 17:23 co za "osoba" zgodziłaby sie na odbiór mieszkania przed odbiorem technicznym i jakies 6 miesiecy przez dostaniem kluczy, a moze akt notarialny tez odbierze przed wykreśleniem wzmianki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Budowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.13, 19:57 Byłem dziś na budowie. "praca wre". bardzo dużo robotników. Bardzo dużo samochodów podwykonawców. Bardzo duże opóźnienie. Nie wiem skąd WAN wziął pierwotny termin budowy, bo choćby budus nie zawalił budowy to i tak byłyby spore plecy. moim zdaniem pierwsze odbiory mieszkań możliwe marzec/kwiecień. Wiadome, że wtedy w pierwszej kolejności odbiorą Ci z października 2013, później grudniowi 2013, a marcowi 2014 r. realnie czerwiec/lipiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: Budowa IP: *.dynamic.chello.pl 27.11.13, 20:24 Polecam nowe forum inwestycji awielicka.phorum.pl codziennie chodzę koło budowy i muszę sie z Tobą zgodzić, że opóźnienia pewnie będą spore. Ale mam nadzieje odebrac w lutym. O ile zrobią coś z KW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Budowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.13, 21:53 to dziwne bo jeszcze w tym tygodniu inspektor na budowie mówił ze skoncza za miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Netoper Re: Budowa IP: *.ksi-system.net 27.11.13, 22:48 To ciekawe bo mi miesiąc temu mówił dokładnie to samo:P Wcześniej niż w lutym odbioru się nie spodziewam - nie wiem jak zima wpłynie na dokończenie robót, wolę mieć nawet miesiąc później, byle nie było potem problemu z byle jakim wykończeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wafel Re: Budowa IP: 195.20.110.* 28.11.13, 10:20 mi w lipcu inspektor mówił, że skończą maks do końca września żeby mieć czas na ogarnięcie umowy... nie powiedział tylko do którego roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabina Re: Budowa IP: *.rwd.prospect.pl 30.11.13, 14:07 dostałam pismo, że chyba za 3 tygodnie mam odbiór techniczny mieszkania, ale jak mam odebrać coś co jeszcze nie istniej...nie ma drogi itp...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Budowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.13, 15:09 Ja też mam odbiór za tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Budowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.13, 15:36 no ale właściwie po co ten odbiór techniczny??? a drugi odbiór będzie po dostaniu pozwolenia na użytkowanie?? to jest chore po co oni to robią, a jak sie okaże że pozwolenie bedzie w marcu albo kwietniu bo napewno nie wczesnieje to wtedy dostaniemy klucze i akt (po wykreśleniu wzmianki) w ciemno, po 4 czy 5 miesiacach gdy mieszkanie stoi puste zawsze moze sie cos zepsuć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Budowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.13, 12:03 Mogą sobie zgłaszać mieszkania do odbioru ich prawo. Mieszkanie pod względem technicznym nie zostanie odebrane. Brak dojazdu infrastruktury itd. wszystko po kolei z umowy. A kto będzie ogrzewał te mieszkania do czasu zamieszkania? Ściany będą oddawały wilgoć i grzyb murowany. Oczywiście chcą coś pewno kombinować z terminami odbioru a co za tym idzie uniknięciem kar. Na odbiorze można wpisać że ściany ,okna,instalacje, drzwi są ok ale warunkiem odbioru jest wykonanie chodników, dojazdów, parkingów itd. Moim zdaniem jeżeli odbieram mieszkanie i podpisuje odbiór techniczny to oznacza że klucze do pomieszczeń mam tylko ja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: Budowa IP: *.dynamic.chello.pl 01.12.13, 17:27 Odbierasz mieszkanie, a nie części wspólne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Budowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.13, 19:03 Mieszkanie a w szczególności jego funkcjonalność jest związane z częściami wspólnymi. Podpisując umowę miałem załącznik odnośnie tego w jakim stanie zostanie oddane mieszkanie oraz jego otoczenie. Na ten "przedwczesny odbiór" będziemy wchodzili po placu budowy. A nie tak miało być. Mam nadzieję że nie będzie jak na "alternatywy 4" bo ja za murzyna nie robię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ; Re: Budowa IP: *.dynamic.chello.pl 01.12.13, 19:48 no popatrz: to jednak są odbiory, nie trzeba było ludzi wyklinać i wyzywać od kretynów tylko dlatego, że wydawało Ci się, że nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek Re: Budowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.13, 21:08 cytat z mojej umowy przedwstępnej: "Przedmiot umowy zostanie odebrany w Dacie Odbioru....., przy czym wykorzystanie Lokalu Mieszkalnego do celów mieszkaniowych będzie możliwe dopiero po uzyskaniu decyzji zezwalającej na użytkowanie buynku. Do tego czasu Kupujący może prowadzić wyłącznie praca dodatkowe i wykończeniowe". koniec cytatu. Jak mam prowadzić prace wykończeniowe skoro na budowę nie da się dojechać? Następny cytat: "Kupujący zobowiązuje się do przeprowadzenia z należytą starannością kontroli w celu sprawdzenia, czy Przedmiot Umowy został wybudowany zgodnie z Umową oraz standardem wykończenia przed Datą Odbioru" koniec cytatu Jak mam sprawdzić czy wszystko OK skoro na budowie nie ma dróg, schodów, klatki schodowe nie skończone...to chyba nie jest wykończenie zgodne z umową... Jak ktoś będzi już po odbiorze, niech napisze o co tu chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auć Re: Budowa IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.13, 17:02 Ta umowa przedwstępna o niezły dupochron dla nich. Kary umowne za opóźnienia to w takim układzie pic na wodę, jak się podpisze taki fickyjny odbiór pół roku przez faktycznym odbiorem to się można bujać a nie dostać % za nieterminowość. Dobrze to wymyślili. Ja tam nie zamierzam podpisywac odbioru, podpisze po odbiorze technicznym osiedla, wydaje im się że frajerów znaleźli. Chociaż zaczynam się tak właśnie czuć coraz częściej za ich sprawą;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Budowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.13, 18:48 zaraz wymyślą promocję " rabaty za szybkie podpisanie umowy bez jej czytania" i oczywiście plan spłaty : natychmiastowa wpłata. A odbiór mieszkania następuje w momencie podpisania umowy. Oj sukcesu wanowi na rynku Krakowskim nie wróżę. Interesy na poziomie Warszawy nie sprawdziły się w Krakowie. Może z tymi standardami obsługi klienta maja szansę na Ukrainie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Budowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.13, 15:47 Przyznaję się agresja została skierowana w niewłaściwą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wafel Re: Budowa IP: 195.20.110.* 02.12.13, 16:16 no dobra, ale co z tymi odbiorami? może ktoś z WANa się wypowiedzieć? bno to jakieś jaja żeby plac budowy odbierać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc2222 Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.dsv.agh.edu.pl 03.12.13, 00:32 O co chodzi z tym wpisem w 4 ksiedze, wyjasnilo sei juz moze cos ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auć Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.13, 11:28 Jest wzmianka w IV dziale, jakas forma unisono rzekomo próbuje naszego zacnego dewelopera naciągnąć. A wiecie co mi przyszło do głowy, że sami sobie to "unisono" ze wzmianką ściągnęli na głowę, żeby móc na spokojnie skończyć osiedle, bo przecież ludzie nie będą się burzyć, że osiedle nie skończone (czy tez będą burzyć się mniej) skoro i tak jest wzmianka i i tak przed jej usunięciem aktów nie zrobią. Może teoria zbyt spiskowa i głupia, ale już takie myśli mi chodzą po głowie, bo to unisono jak filip z konopii wyskoczyło a czuję się jak ostatni frajer, że tak sobie pogrywają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: 62.29.136.* 03.12.13, 12:04 Raczej mało prawdopodobne gdyż, opóźnienia mogą denerwować obecnych klientów (mieli obiecany np. wrzesień 2013), ale potencjalnym to wisi (i tak widzą, że jeszcze miesiąc by się przydał). Natomiast wzmianka mocno wkurza obecnych klientów (problemy z kredytem, z wypłatą kolejnych transz itp.), a potencjalnych klientów odstrasza aż na drugą stronę Wisły. Deweloper tylko na tym traci. Prowadzę od jakiegość czasu statystykę sprzedaży w AW (robię zrzuty ze stronki dewelopera i archiwizuję) i mają naprawdę spore problemy ze sprzedażą. polecam: awielicka.phorum.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabina Re: Nowa inwestycja koło parku w Prokocimiu !! IP: 195.20.110.* 03.12.13, 14:32 mnie bardziej niż ta wzmianka, martwi fakt, że wymyślili jakiś zupelnie niezgodny z prawem odbiór techniczny nie wiem po co... odbiór techniczny jest możliwy po uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie, a na to przez czerwcem 2014 bym nie liczyła. Po co więc zapraszają nas na odbiory już teraz? jeśli liczął, że podpiszę jakiś protokuł to się grubo mylą. Jeśli ktoś już przejdzie tę szkopkę - pseudo odbiór techniczny niech opiszę co i jak. Bardzo proszę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek wpłaty IP: *.dynamic.chello.pl 04.12.13, 19:38 co to znaczy że środki z transz wpływają na rachunek wyodrębnionych wpływów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: wpłaty IP: 62.29.136.* 05.12.13, 07:06 Mniej więcej tak jak rachunek powierniczy otwarty tzn.: - wpłacasz kasę - bank ją trzyma i czeka - deweloper zgłasza że zakończył kolejną część prac budowalanych - bank sprawdza czy faktycznie - procent kasy przypadający na właśnie ukończoną część prac jest wypłacany deweloperowi więcej w temacie: "Kilka pytan o mieszkania" na: awielicka.phorum.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek Odbiory mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.13, 19:42 Czy miał ktoś już odbiór mieszkania? Coś wiadomo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Odbiory mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.13, 20:26 Co do odbiorów to po analizie umowy według mnie wygląda to tak : odbiór trzeba podpisać ale zaznaczyć nie wykończone części wspólne, trawniki, parkingi i co tam jeszcze będzie nie wykończone. Odbiór i tak wchodzi w życie z dniem jego podpisania nawet przy zaznaczeniu braków lub usterek. Na wykończenie części wspólnych mają czas do podpisania umowy przyrzeczonej a tu jak wiemy zaczynają się schody. Dalszą część historii z Wanem każdy sobie ( za swoje pieniądze) ze swoim prawnikiem omówi. Ale jak ktoś jest po odbiorze to proszę o relację z tego fascynującego wydarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek Re: Odbiory mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.13, 21:25 ja też przeanalizowałem umowę i wynika z niej, że protokołu nie trzeba podpisać jeżeli mieszkanie nie nadaje się do zamieszkania. zamierzam tak właśnie zrobić: iść na odbiór, stwierdzić wady (mam nadzieje jak najmniej) i nie podpisywać żadnego protokołu do czasu kiedy inwestycja dostanie pozwolenie na użytkowanie. zaznaczam, że zgodnie z umową, osoba która odbierze mieszkanie od daty odbioru technicznego ponosi koszty jego utrzymania. paranoja...:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Odbiory mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.13, 07:46 Tam masz rację to jest jedna z możliwych dróg ale będzie ciężka do przejścia. Wiesz zapewne z kim masz do czynienia w tym wanie. Skoro zapewniali do ostatniego dnia że się wyrobią i byli to w stanie zrobić pacząc człowiekowi prosto w oczy to można się spodziewać że będą utrzymywali że budowa jest skończona. Mam nadzieję wjechać na ten odbiór do swojego garażu przez bramę otwieraną na pilota po czym wyjechać cichobieżną windą z poziomu garażu przed swoje antywłamaniowe drzwi i wejść z poziomicą do pięknie wybudowanego mieszkania. Jak nie to idziemy ciężką drogą. Ale wana się nie ulęknę. I mam nadzieję że nie będzie wad a jedynie braki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabina Re: Odbiory mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.13, 11:39 czy ktoś wie z jakiego powodu na budowie, która jest tak bardzo opóźniona, w sobotę o 14:00 nikt nie pracuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Odbiory mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.13, 19:08 Luz jak u Greków. Wiemy jak się to kończy. Chcą płacić odsetki za zwłokę to będą płacili. Opóźnienie wynika z braku organizacji oraz źle oszacowanego czasu na wykonanie inwestycji. Powinni na 3 zmiany zapieprzać a tu jak Mówisz luz o 14 tej w sobotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: Odbiory mieszkań IP: 195.20.110.* 09.12.13, 13:06 witam. ja też dziś dostałem zawiadomienie o odbiorze. Nie mam zamiaru niczego odbierać jeśli nie dostanę kluczy. czy ktoś już ma protokuł w ręcę i może powiedzieć co tam jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auć Re: Odbiory mieszkań IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.13, 18:25 Jak ktoś będzie na budowie może sprawdzić czy mieszkania są ogrzewane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grey Re: Odbiory mieszkań IP: *.multi-play.net.pl 10.12.13, 19:41 Pytałam o to panią Joasię w sobotę. Niestety akurat tego nie wiedziała ;) Miała oddzwonić w tej sprawie, ale jakoś do tej pory tego nie zrobiła. Chyba, że dopiero pyta... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stacha Re: Odbiory mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.13, 08:25 w mieszkaniach są zamontowane grzejniki, ale nie są one ogrzewane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek Re: Odbiory mieszkań IP: 195.20.110.* 11.12.13, 09:44 myślę, że gdybyś Pani Asi zapytał np. co słychać, albo czy chce jej się siku? to w każdym z przypadków odpowiedź byłaby taka sama: "muszę zadzwonić i zapytać..." WAN jest tak patologiczną instytucją, że tam chyba nikt nie może nic powiedzieć, żeby za nic nie brać odpwiedzialności... na budowie mieszkania nie są ogrzewane i nie będą, aż przeprowadzisz odbiór techniczny bo od wtedy to ty zaczynasz ponosić koszta za utrzymanie mieszkania i możesz sobie grzać. Przypominam też wszystkim, że termin gwarancji zaczyna biec od daty odbioru mieszkania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Odbiory mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.13, 12:53 Rysiek proszę cie nie pier.ol i trzymaj fason w komentarzach jak do tej pory. Koszty energii elektrycznej, wody ciepłej i zimnej oraz energii cieplnej poniesiesz dopiero po przekazaniu kluczy do lokalu i spisaniu liczników. A nastąpi to po decyzji na użytkowanie budynku. A bez klatek schodowych parkingów, gaśnic, węży PP, instalacji oddymiającej, instalacji odwadniającej, oświetlenia awaryjnego itd. Nikt nie wyda takiego pozwolenia bo po nim można tam zamieszkać a administrator budynku ponosi za niego odpowiedzialność i jak się potknę o narzędzia pozostawione przez ekipę dokańczającą części wspólne to zanim upadnę wan będzie płacił za moje leczenie. Jak wjadę samochodem w ścianę albo inny element budynku a nie będzie oznaczeń wymaganych przy organizacji ruchu wewnętrznego to Wan będzie odpowiadał za każdą ryskę. Jak się mają te apartamenty rozlecieć to się rozlecą na długo przed końcem gwarancji i 30 dni nikogo nie zbawi. Racja panie z biura są zintegrowane z telefonem posiadającym tylko wyjście na warszawskie biuro wana. Hitchcock powiedział cyt.:" Film powinien zaczynać się od trzęsienia ziemi, potem zaś napięcie ma nieprzerwanie rosnąć." to samo odnosi się do współpracy z firmą Wan. Gdy się popatrzy przez płot widać że się starają jak mogą a za opóźnienia i tak bekną. Zobaczymy jak się wan zachowa na końcu przy finalizacji tej inwestycji z obecnymi klientami. Jak nas wydyma to wiadomo jak się to odbije echem na rynku. I niestety będziemy mieszkali w połowie zamieszkałych blokach. Ja jestem dobrej myśli i mam nadzieję że ludzie z wana potrafią zadbać o własne interesy a to się będzie wiązało z naszym zadowoleniem jakże prosto wyliczalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eva Re: Odbiory mieszkań IP: *.ksi-system.net 11.12.13, 14:32 nie wiem jak ty, ale ja mam w umowie notarialnej zapisane, że mam ponosić koszty utrzymania mieszkania od momentu odbioru, a nie od wydania pozwolenia na użytkowanie, wydania kluczy czy ostatecznej umowy przenoszącej własność; więc może liczniki będą spisane w trakcie odbioru mieszkania albo media nadal będą wyłączone do momentu pozwolenia na użytkowanie; na ruczaju jest ponoć jedno osiedle, na którym ludzie mieszkają 2 lata bez pozwolenia - my możemy być następni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek Re: Odbiory mieszkań IP: 195.20.110.* 11.12.13, 15:17 skubidu, serdeczny przyjacielu niedoli. W mojej umowie przedwstępnej jest jasna informacja, że z chwilą dokonania odbioru technicznego koszty użytkowania mieszkania zostają przeżucone na mnie. Choćby cały zarząd WAN wyśpiewał mi, że tak się nie stanie, nie zamierzam podpisywać niczego przed odbiorem technicznym oraz przekazaniem kluczy. Oczywiście w odbiorze wezmę udział, ale zgodnie z infromacją w umowie nie zamierzam podpisywać protokołu. Wskaże usterki do poprawki i to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Odbiory mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.13, 20:06 Na protokole odbioru będziesz miał wzmiankę na temat opłat za prąd , wodę , grzanie itd. A kosztów części wspólnych nie możemy ponosić bo korzysta z nich wan a nie mieszkańcy. Wan tak mąci że nie wygrzebią się z tej sytuacji. Jeden dokument u nich wyklucza drugi. Jak by chcieli zrobić wszystkie odbiory na raz na koniec po wykończeniu części wspólnych to poprawki zgłaszanych usterek kończyli by w następnej zimie. Wan powinien jeszcze odszkodowanie nam wszystkim płacić za uszczerbek na zdrowiu psychicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabina Re: Odbiory mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.13, 23:28 mam dosyć.... mam nadzieję, że nie podpiszę aktu notarialnego do 31.01.2013 r. i wtedy będę mogła odstąpić od umowy a WAN będzie musiałe wypłaić mi 5% kary umownej. Będę wtedy mogła kupić mieszkanie już wybudowane u normalnego dewelopera, a o tę durną karę będę mogła się nawet 10 lat sądzić. i tak przegrają - w każdej instancji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Odbiory mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.13, 08:32 A mi się wydaje że jak te oszołomy z wana nic papierkowo nie nawalą i za miesiąc zobaczymy tą inwestycję to nikt nie będzie odstępował od umowy. Zwiedziłem kilka inwestycji na terenie Krakowa i tylko dlatego nie rozwiązałem z nimi jeszcze umowy że nasze mieszkania i ich otoczenie mają szanse wyglądać naprawdę dobrze na tle innych ( oczywiście w danym przedziale cenowym). Po to są kary umowne żeby rekompensować utrudnienia spowodowane opóźnieniem. A trzy miesięczne opóźnienie jest optymalnym jeżeli chodzi o wypłatę odszkodowań. Kasa leży bez oprocentowania a ci co mają kredyt to jeszcze dodatkowe koszty ponoszą więc rozwiązanie umowy się nie opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buli Re: Odbiory mieszkań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.13, 10:51 Serdeczni przyszli sąsiedzi !! Nie wiem jak w Waszych umowach, ale w mojej nic niema odnośnie terminu "odbiór techniczny mieszkania". Natomiast jest termin "odbiór Lokalu Mieszkalnego". Domyślam się, że prawdopodobnie jest to samo, ale nie koniecznie. Dalej czytając umowę, jest napisane, że aby odebrać Lokal Mieszkalny muszą być spełnione pewne warunki. Jednym z takich warunków, jest pozwolenie na użytkowanie. Mówi o tym pkt 6 umowy. Po odbiorze, koszty utrzymania i użytkowania przechodzą na kupującego. Reasumując, jeżeli te dwa pojęcia "odbiór techniczny mieszkania" oraz "odbiór Lokalu Mieszkalnego" są tożsame, a Deweloper niema pozwolenia na użytkowanie, nie mogą być organizowane odbiory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życie Re: Odbiory mieszkań IP: *.multi-play.net.pl 13.12.13, 17:47 przebrnęłam przez większość forum i trochę mnie przeraziliście, szczerze mówiąc. obecnie moim jedynym zmartwieniem jest fakt, że: 1) bank nie udziela kredytu przez problemy z hipoteką, a wszystkie zaliczki powpłacane; 2) w budynkach, w niedzielę - kiedy robotnicy nie pracują, w mieszkaniach palą się światła, na budowie czasem słychać włączone radio. zostawmy bank, bo to się pewnie niedługo rozwiąże. mieszkam niedaleko i chcąc nie chcąc, codziennie przejeżdżam kilka razy obok Bloków. i w niedzielę zawsze to samo. światło świeci się w kilku mieszkaniach, głównie od strony Wielickiej, a ostatnio w garażach. z forum wynika, że te pozapalane światła to osoby, które odebrały mieszkania i sobie je urządzają? nurtuje mnie to już chyba od miesiąca i właściwie dalej nie mam odpowiedzi. myślałam, że odbiorów jeszcze nie ma. i jeszcze jedno - nikt właściwie nie odniósł się do adresu, który ktoś podał, a mianowicie, że będziemy wszyscy mieszkać na ul. Górników. to mnie chyba najbardziej zaskoczyło. może to dość banalne, ale to jednak Apartamenty Wielicka, a nie Apartamenty Górników. wiadomo, że brzmi to gorzej, mogli nazwać rzeczy po imieniu. każdy chyba wolałby mieć w adresie Wielicką, niż to ;) parę tygodni temu byłam na budowie i pan inspektor powiedział, że ogrzewanie będzie włączone na chyba 20% mocy, bo panowie budujący nie mogą marznąć w czasie pracy - przecież bez przesady! i że koszty tego ogrzewania będzie ponosić deweloper. z kolei pełne ogrzewanie uruchomi wspólnota (zapewne jakiś zarząd, wybrany przez kogo?), a mieszkańcy nie muszą się tym w ogóle zajmować, bo nastąpi to raczej automatycznie. życzę miłego dnia i cieszcie się czasem życiem, bo nie dożyjecie w takim stresie tych odbiorów! :))) ps. pozdrowienia dla xyz, bo widzę, że stoickie nastawienie - to się ceni ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sa Re: Odbiory mieszkań IP: *.internetia.net.pl 16.12.13, 19:18 Ktoś już był na tym odbiorze technicznym i podzieli się jakimś info? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabina Re: Odbiory mieszkań IP: 195.20.110.* 17.12.13, 10:52 ja odbierałam w tamtym tygodniu. Jeżeli chodzi o sam odbiór to WAN robi go troszkę w białych rękawiczkach, ale nie jest to odbiór ostateczny, a mający na celu stwierdzenie braków wcześniej po to żeby mieć szanse na wyrobienie się z aktami do końca stycznia. Niestety nie jest to realne bo na budowie jest jeszcze pracy na 1,5 miesiąca (pdo warunkiem, że nie spadnie śnieg). Same mieszkanie, przynajmniej moje, jest słabe jakościowo: brak kątów prostych, sporo krzywizn. Wszystko do poprawki, ale mogli od razu zrobić to dobrze. Z informacji z biura wynika, że WAN nie planuje wypłaty żadnych odsetek za opóźnienia. Samo osiedle na prawdę ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mam Re: Odbiory mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.13, 12:06 Oni sobie mogą nie planować wypłaty odsetek. Sąd za nich zaplanuje. Jestem po tym ich pseudo odbiorze i u mnie ściany w normie podłogi też. Okna zamontowane prawidłowo. Dużo braków dookoła ale mieszkanie przyzwoite. Widocznie co brygada to inaczej robiła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grey Re: Odbiory mieszkań IP: *.multi-play.net.pl 17.12.13, 17:23 W jakich blokach macie mieszkania? Kiedy kupowaliście? Ogrzewanie zostało już włączone? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabina Re: Odbiory mieszkań IP: 195.20.110.* 17.12.13, 17:35 ogrzewanie nie jest włączone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życie Re: Odbiory mieszkań IP: *.multi-play.net.pl 17.12.13, 20:55 ...ale mają niedługo włączyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadka :) Re: Odbiory mieszkań IP: *.mannet.pl 17.12.13, 21:40 Sabino a czy na odbiór mieszkania załatwiłaś sobie kogoś kto posprawdzał Ci czy ściany i kąty są proste? Czy było aż tak bardzo to widać, że bez pomocy fachowca zauważyłaś fuszerkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabina Re: Odbiory mieszkań IP: 195.20.110.* 18.12.13, 12:50 weź fachowca...200 - 300 PLN, a można zaoszczędzić dużo więcej, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadka Re: Odbiory mieszkań IP: *.mannet.pl 18.12.13, 13:09 Dzięki :) Tak zrobię! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Odbiory mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.13, 14:52 Duże odstępstwa od przyjętych norm budowlanych Miałaś w swoim mieszkaniu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabina Re: Odbiory mieszkań IP: 195.20.110.* 18.12.13, 16:03 nie duże, ale kąty trzeba poprawić, w kilku miejscach uzupełnić wylewkę itp... pierdoły do zrobienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Odbiory mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.13, 17:57 jak wylewkę ? zostawili dziurę ? A co z kątami ściany przestawią czy co ? Mi się już chce wymiotować tym wanem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek Re: Odbiory mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.13, 20:18 mogę tylko powiedzieć, że osiedle od wewnątrz naprawdę ładne chociaż termin 31 stycznia nie jest realnym do choćby ukończenia budowy. W mieszkaniach nie ma dramatu. Są drobne poprawki, ale generalnie przyzwoicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: Odbiory mieszkań IP: 195.20.110.* 19.12.13, 16:38 Witam, Po wczorajszej wizycie na budowie jestem pod wielkim wrażeniem estetyki osiedla. Tam naprawdę jest bardzo, bardzo ładnie. Widząc jednak uwijąjących się na prędce robotników mam pewne obawy co do jakości wykonania. Jestem też przekonana, że gdyby przez ostatnie 2 lata pracowali w takim tępie jak aktualnie, najbliższą wigilę spędziłabym w pełni urządzonym mieszkaniu przy ul. Górników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z bud.D Re: Odbiory mieszkań IP: *.dynamic.chello.pl 21.12.13, 15:00 Po wstępnym niby-odbiorze: generalnie blok ładny, mieszkanie też. Ale, jeśli chodzi o usterki to jest ich sporo, głównie drobnych ( brak pionów, poziomów, garby na ścianach). Po wstępnym opomiarowaniu mieszkania, wychodzi, że pow. jest znacznie mniejsza niż w planie ( ok. 5%). Czy ktoś już to sprawdzał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Odbiory mieszkań IP: *.play-internet.pl 22.12.13, 22:11 Okna były brudne wtynku - nie wiem czy da sie to zmyć nie niszczac ich. To samo z drzwiami wejściowymi. Przy okazji...Powstało nieoficjalne forum mieszkanców: www.apartamentywielicka.org.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życie Re: Odbiory mieszkań IP: *.multi-play.net.pl 23.12.13, 00:43 jest też drugie forum ;) awielicka.phorum.pl jeśli było brudne, to trzeba było zapytać, czy da się to zmyć tak, żeby nie uszkodzić powierzchni. albo poprosić, żeby sami to zrobili, skoro wybrudzili. czy na podstawie tych 5% których brakowało w metrażu jakoś obniżyli cenę/zwrócili różnicę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awielicka.phorum Re: Odbiory mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.13, 07:51 Cenę muszą obniżyć zgodnie z umową. Sami mierzyliście? Pomiary należy dokonać zgodnie ze starą normą. To znaczy, że grubość scian należy liczyć bez tynku. Jeśli tak nie liczyliscie to może się okazać, że jednak nie jest tak źle. Moje mieszkanie zrobili o jakieś pół metra zaduże. Więc to ja będę dopłacał. Co do niedoróbek to zwracajcie baczną uwagę na wylewki w łazienkach bo u mnie ze względu na rurę puszczoną tuż pod wylewką beton pękł i obie części ruszają się względem siebie. Płytki odpadłyby na bank. Ciekawe jak to naprawią. Co do drugiego forum gdy zakładałem awielicka.phorum.pl sprawdzałem tamtą stronkę i była martwa tzn. dwa posty na krzyż napisane przez admina. Proponuję skoro nasze forum już działa i ma 10 razy więcej postów jak również ilość użytkowników znacznie przekracza popularność forum org.pl; proponuję nie rozmieniać sie na drobne i raczej się jednoczyć niż dzielić na kolejne fora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buli Re: Odbiory mieszkań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.13, 12:59 Witajcie, odbierałem mieszkanie w budynku D i jedyne do czego można się doczepić, to brak kątów i do drzwi wejściowych. Ściany mają pion, wylewki maja poziom, są równe bez ubytków. Instalacja C.O. sprawna, no i co najważniejsze jest włączona cały czas. Pomiary mieszkania robi się przy odbiorze ostatecznym. Jak wszystko pasuje, odbiera się klucze i spisuje liczniki i od tego momentu pokrywa się koszty utrzymania. Kierownik budowy mówił, że odbiór ostateczny będzie pod koniec stycznia 2014 lub na początku lutego 2014. Wydaje się to realny termin patrząc na pogodę. Ja jestem zadowolony. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek Re: Odbiory mieszkań IP: *.rwd.prospect.pl 23.12.13, 21:51 mi kierownik budowy mówił, że odbiór mak 10 stycznia, a do końca stycznia akt notarialny...nierealne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Odbiory mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.13, 13:46 kierownik kłamie od samego początku tej budowy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: Odbiory mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.13, 19:47 Wszystkiego najlepszego drodzy przyszli sąsiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didlos Re: Odbiory mieszkań IP: *.181.155.43.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 01.01.14, 23:15 witam sąsiadów, mam prośbę do osób, które są po odbiorze z fachowcem , czy mogę prosić o namiary na rzetelnego gościa na maila didlos@wp.pl Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2014, abyśmy następnego Sylwka mogli balować w naszych mieszkankach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scrappy Doo Re: Odbiory mieszkań IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.14, 19:21 Scooby dooby doo where are you? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Odbiory mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.14, 13:14 Opadły mi ręce po odbiorze. Nie wiem co napisać. Jak czytam wrażenia innych osób które uczestniczyły w tej farsie zastanawiam się czy nie zbyt pochopnie podszedłem do sprawy idąc na ten odbiór. Wolę poczekać z wpisami bo jak zacznę to nie będzie miło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Odbiory mieszkań IP: *.play-internet.pl 05.01.14, 13:34 Aż tak źle? Niedorobki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek Re: Odbiory mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.14, 15:11 skubi nawijaj? co i jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Odbiory mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.14, 18:40 Jeszcze nie wiem jak to rozegrać czy mogę klepać pewne rzeczy na forum. Jedno jest pewne cała ta inwestycja wygląda na zbieraninę różnych podwykonawców. A wan traktuje swoich klientów w sposób następujący: zapłaciłeś to jesteś złapany i twoje zdanie się nie liczy. "inspektor" Bochenek powie wszystko co mu zarząd każe. Kazali mu mówić że we wrześniu skończą to mówił , jak ktoś się go w listopadzie zapytał to do końca listopada kończą itd. Więcej kompetencji mają Panie z biura niż kierownictwo budowy. Odnoszę wrażenie jakby to była ich ostatnia inwestycja w Krakowie. Po wstępnie odebranych mieszkaniach kręcą się pracownicy i cały ten odbiór o dupę rozbić. Trzeba odbierać jeszcze raz bo ja nie mam kluczy do lokalu i nie wiadomo kto tam jakich zniszczeń dokonał. Okna są otwierane , klatki schodowe wykańczane wszędzie syf. Na swoim balkonie nieraz widziałem pracowników. Ciekawe czy dbają o moje okna jak o swoje ? Ściany tynki i cała reszta też na pewno jest oszczędzana jak w swoich domach.Znam polskie budowy i wiem co potrafi zbieranina "fachowców" jak się na przykład lać zachce a do toytoya daleko. Jeszcze się odezwę bo mam troszkę do napisania ale muszę ochłonąć bo jeszcze komuś naubliżam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek Re: Odbiory mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.14, 15:04 skubidu. co do odbioru potraktuj go jako wstępny, a przy ostatecznym dostaniesz klucze to już nikt Ci tam nie wejdzie. Co do kompetencji pracowników WANA czy Pana insprektora budowy to mam podobne, albo nawet gorsze zdanie, ale tego już nie przeskoczysz. Nieudacznicy.... ja dalej myślę czy nie skorzystać z prawa odstąpienia z dniem 31 stycznia. Wychodzi na to, że kara jaką WAN będzie musiał zapłaci wyniesie ok 16 tys. PLN. nie zrekompensuje to 2 lat horroru jakim była współpraca z tym deweloperem, ale przynajmniej będzie spokój... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Odbiory mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.14, 16:21 No właśnie szkoda mi 2 lat nerwów i w dodatku koniec tego piekła już widać. A jak się policzy pieniądze włożone wanowi na konto a raczej odsetki od tych pieniędzy to ich kara jest nieadekwatna do poniesionych strat. Ale jedno jest pewne stracili przez swoją głupotę a co za tym idzie nasze komentarze tyle kasy że hej. Mam nadzieję że nakreśliliśmy przyszłym klientom z kim mają do czynienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zainteresowany Re: Odbiory mieszkań IP: *.spine.pl 06.01.14, 23:01 Zgadzam się z Profesor Perykles, Skubidu cenie i szanuje Twoje argumenty, ale teraz trochę przesadziłeś. Zero merytorycznych uwag, zero informacji jak przebiegał odbiór, co się nie podobało, co jest ok, na jakim etapie jest budowa itp... Sam tam ostatnio byłem i faktycznie na klatkach jeszcze kładą gips i jest brudno, ale trudno żeby było sterylnie! Tak samo na zewnątrz, gdzie jeszcze coś tam wykańczają. Zaznaczmy że to nadal jest BUDOWA więc kręcą się pracownicy i trudno przypuszczać żeby np. pół roku temu się nie kręcili po mieszkaniach. A zapewniam Cię że jeszcze w tych mieszkaniach gdzie jest ciepło jedli śniadania na stole zbitym z palet i palili fajki. To że ściany nie mają dokładnie 90st to też nie jest argument do końca trafny, sugeruję niech każdy sprawdzi w pomieszczeniu gdzie przebywa obecnie czy wszystkie ściany mają 90st a dopiero później niech się wypowie. Ja osobiście myślę, że nie mają dużego poślizgu niech to będzie powiedzmy 3-4 miesiące w ciągu trwania 2-letniej budowy to nie jest znów długo. Nie chcę ich bronić ale taka jednostronna nagonka trochę jest na wyrost, skupmy się może na merytorycznym podejściu np co mają na celu te odbiory wstępne, kiedy wyczyści się hipoteka, kiedy będzie pozwolenie na użytkowanie itp... a nie na biciu piany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skubidu Re: Odbiory mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.14, 09:34 Każdy swoje uwagi spisze w protokole odbioru i nie muszą być normą w lokalu obok.To do czego ja mam zastrzeżenia w innych lokalach może się okazać wykonane dobrze. Dlatego spisywanie mojej listy zastrzeżeń mija się z celem. Może się czepiam ale od jedzenia śniadania a w szczególności palenia fajek jest " pakamera budowlana " a nie kogoś mieszkanie. Co do kątów 90 st to przy wykańczaniu łazienki ( brodzik , wanna itd.) się dowiesz po co jest dokładność potrzebna. Poślizg 3-4 miesiące nie jest duży? Kto zapłaci za wynajem mieszkań ludziom którzy powinni mieszkać na swoim. No i raty kredytu też mile widziane przez 4 miesiące bo się z wynajmem pokrywają. Co do hipoteki to nie mamy żadnego wpływu bo kto wie czy znowu się jakiś szaleniec nie znajdzie. Moim zdaniem ogólnie jakość wykonania osiedla będzie OK ale obsługa w szczególności klienta z podpisaną umową jest naganna. Odpowiedz Link Zgłoś