Dodaj do ulubionych

Czy to wydarzenie kulturalne? Kontroler zdecyduje

11.12.10, 08:37
Jaka rada takie uchwały:/. Tyle, że to nie ciapowatość tej konkretnej rady, ale rad miasta w ogóle. Gazety interesują się nimi od wielkiego dzwonu, odpowiedzialności politycznej przed wyborcami radni praktycznie nie ponoszą, bo wyborcy nie mają zwykle pojęcia ani kompetencjach rady, ani o jej działaniach (i prawdę mówiąc rzadko są tym zainteresowani). Tak wygląda, niestety, samorządność.

Jestem przekonany, że gdyby komuś chciało się przyjrzeć uchwałom rady kilku ostatnich kadencji takich - i większych - bubli znalazłoby się więcej. Dobre chęci nie wystarczą, trzeba jeszcze umieć zajmować się miastem.
Jestem także przekonany, że gdyby ludzie naprawdę przyglądali się radzie, poznawali jej ograniczenia i możliwości, może, kiedyś, w Krakowie przestałyby w lokalnych wyborach wygrywać partie polityczne, a zaczęli ludzie warci głosu.
Obserwuj wątek
    • Gość: szikago Czy to wydarzenie kulturalne? Kontroler zdecyduje IP: *.compower.pl 11.12.10, 09:03
      Nie zebym sie czepial, prawnikiem nie jestem, ale czy kontroler biletow ma prawo wystawic mandat, czy to cos nazywa sie precyzyjniej i nawet mandatem nie jest?
      • wlodek.pietrus Re: Czy to wydarzenie kulturalne? Kontroler zdecy 11.12.10, 09:27
        Może warto doprecyzować, że to projekt prezydenta, który przygotowała mu zapewne armia urzędników od nadzorujących merytorycznie kulturę (pełnomocnik plus wydział kultury) poprzez ZIKiT kończąc na samym MPK. Ale widzę najlepiej czepiać się radnych.
        • Gość: joł Re: Czy to wydarzenie kulturalne? Kontroler zdecy IP: *.ists.pl 11.12.10, 11:05
          Czyli Pan Radny zamierza powiedzieć, że Rada Miasta Krakowa uchwala każdy bubel, który przedłoży im Prezydent? To od czego jesteście? RMK powinna dopracować uchwałę, a nie teraz krzyczeć po forach "To nie nasza wina. To Prezydenta i jego złych urzędników". Kpina Panie Radny.
    • Gość: lboli Czy to wydarzenie kulturalne? Kontroler zdecyduje IP: *.ghnet.pl 11.12.10, 09:43
      Racja , radni i urzędnicy zbyt swobodnie ustanawiają przepisy gminne a prawnicy ,którzy wykazują bezprawność ich pomysłów są przez nich krytykowani i uznani za rzucający kłody pod nogi .To patologia . Ponadto szwankuje nadzór nad przepisami prawa lokalnego należący do wojewody ,który moim zdaniem zbyt pobłażliwie podchodzi do uchybień z pozoru mniejszej wagi ,które później stają się przeszkodą w realizacji celu uchwalenia tych przepisów .
      • Gość: Leonidas Re: Czy to wydarzenie kulturalne? Kontroler zdecy IP: *.multi-play.net.pl 11.12.10, 11:20
        owszem, radni robią co chcą. Ostatnie przykłady, to najpierw przyznanie sobie darmowego parkowania, później przeniesienie wyborów do rad dzielnic (wiadomo, w kogo to miału uderzyć) a ostatnio najbardziej skandaliczna zmiana w planie zagospodarowania Starego Miasta, gdzie radni pozwolili właścicielom kamienic budować parkingi podziemne (co pomoże usychać Plantom i zaszkodzi zabytkowym podpiwniczeniom) oraz zabudowywać podwórza (bo na wewnątrz z zabytkami można wszystko, a ludzie tam mieszkający wcale nie muszą mieć światła).
        Ale pierwszą i ostatnią uchwałę bardzo słusznie uchylił wojewoda. Na więcej niestety przepisy nie pozwalają.
        Ale Krakowianie pretensje powinni mieć do samych siebie. Główna władza jest u prezydenta. Krakowianie postanowili go nie zmieniać, więc akceptują to, co się w mieście dzieje.
    • Gość: sd Mobilet - szajs IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.10, 10:01
      Zainteresujcie się także płaceniem za bilet przez telefon za pomocą aplikacji Mobilet. Bo to co proponuje producent tej aplikacji dla całej masy telefonów na rynku to kpina i skandal. A widać pośrednio Rada Miasta Krakowa to firmuje.
    • Gość: cameel.m Czy to wydarzenie kulturalne? Kontroler zdecyduje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.10, 10:09
      Dobre, biletem na ostatni koncert na którym byłem był SMS w telefonie potwierdzający fakt nabycia tegoż w serwisie internetowym. Kontroler komunkacji miejskiej ma mi zaglądać w telefon i jeszcze oceniać czym ten sms jest ? ROTFL
    • Gość: trevor offowy, sroffowy IP: 80.72.44.* 11.12.10, 10:21
      teraz wszystko stara się być "offowe" nie ma już normalnej sztuki, jest offowa.
      Co za denne czasy
    • Gość: Taaa Czy to wydarzenie kulturalne? Kontroler zdecyduje IP: *.net-partner.pl 11.12.10, 10:34
      to na kontrolerze spoczywa obowiązek udowodnienia, że impreza, na którą jedzie pasażer, nie jest wydarzeniem kulturalnym. Wniosek jest prosty - kontrolerów powinno się rekrutować spośród krytyków sztuki. Ale ponieważ opinie mogą być subiektywne - powinni jeździć w kilku, żeby móc na miejscu (w tramwaju lub autobusie) przedyskutować problem.
      • Gość: murrka Re: Czy to wydarzenie kulturalne? Kontroler zdecy IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.10, 12:23
        Świetny pomysł!
        Już nawet jawi mi się przed oczami taka scena. Miejsce: krakowski autobus. Kontrolerzy/krytycy dyskutują nad biletem, pasażerowie stopniowo włączają się do dyskusji, atmosfera robi się coraz bardziej gorąca, a jednocześnie coraz bardziej wyrafinowana, kierowca nie wytrzymuje, zatrzymuje pojazd i też wtrąca swoje trzy grosze... Jak u Woody Allena. Cudowne.
        • Gość: Taaa Re: Czy to wydarzenie kulturalne? Kontroler zdecy IP: *.net-partner.pl 11.12.10, 14:27
          Przenajświętsy kontrolerze, jadę na "Oniegina" w Operze. - Ha ha ha, Opera Loeglera! Niech mnie pan nie rozśmiesza. Zastał ujeżdżalnię drewnianą, zostawił murowaną. Drugi kontroler: co do ujeżdżalni - no niech pan nie kpi, to tam publiczność na stojąco oklaskiwała scenografię Boni-Marczyńskiej do "Opowieści Hoffmanna". Ale to było za dyrektora, którego nazwiska nie nosi już nawet Drobnerówka w Bunkrze Sztuki. Trzeci koń-Troll-er: Bunkier! Hajdecki i brutalizm w architekturze! Może jeszcze bohomazy Styrylskiej na 18-go Stycznia pan podziwiał? Pasażer nieśmiało: a na dole pod Biprostalem był sklep, w którym zobaczyłem i dotknąłem Valentine Ettore Sottsass'a. Kontrolerzy (zwani kanarami, bo kiedyś jeździli umundurowani i mieli żółte otoki czapek): Oh my daaaarling, Valentiiiine! ......................... Koniec aktu pierwszego.
          • Gość: murrka Re: Czy to wydarzenie kulturalne? Kontroler zdecy IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.10, 15:37
            Boskie.
            I nasuwa mi pewien pomysł. Zanim nowi kanarzy=znawcy sztuki podejmą swoje obowiązki, to trochę potrwa. Może by tak, w międzyczasie, zorganizować parę happeningów artystycznych w wybranych środkach transportu. Z wykorzystaniem tekstów w stylu powyższego.
            • Gość: Taaa Re: Czy to wydarzenie kulturalne? Kontroler zdecy IP: *.net-partner.pl 11.12.10, 16:24
              żeby pisać takie teksty trzeba być mną. A już od lat 44 nie mieszkam w Krakowie, i nie zamierzam. Do grania w środkach komunikacji zbiorowej jest utrwalony w tradycji literackiej Teatrzyk Zielona Gęś Gałczyńskiego. Do dzieła!
    • Gość: kr Dobrze, że ktoś na to zwrócił uwagę. IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.10, 10:51
      Bo rzeczywiście choć z jednej strony uchwała mówi o wydarzeniach w teatrach, filharmonii i operze (więc problem koncertu na stadionie nie istnieje), to co należy dokładnie rozumieć pod pojęciem "teatr"? Wyłącznie instytucje noszącą nazwę "teatr"? Czy np. teatrzyk dla dzieci również (np. w Chimerze)? A jeżeli nie, to na czym polega różnicowanie spektakli dla dzieci na "Scenie pod Aniołem Stróżem" od powiedzmy spektakli Teatru Groteska?
      Jutro pojedziemy na rodzinnym weekendowym, ale naprawdę warto byłoby to uściślić.
    • gervee Czy to wydarzenie kulturalne? Kontroler zdecyduje 11.12.10, 10:55
      Totalna bzdura z tymi darmowymi przejazdami. Niepotrzebna para w gwizdek. Jeśli kogoś stać na bilet na imprezę to chyba stać też na bilet za przejazd komunikacją miejską. Kto nie będzie chciał jechać komunikacją miejską i tak nie pojedzie nią a np. własnym samochodem lub taksówką.
      Jaki jest sens wprowadzania takich poronionych pomysłów w życie? Chęć pokazania się .. zaistnienia? Zaistnienia czymś mądrym, przemyślanym tylko bylejakością i głupotą?

Dlaczego akurat imprezy kulturalne a nie np. wizyty u lekarza, odwożenie dzieci do szkół, wizyty w urzędzie skarbowym lub urzędzie miasta?
      No a Pan, który twierdzi, że darmowe przejazdy nie spowodują dziury w budżecie miasta pewnie zna jakiś cudowny sposób na pojawienie się innych pieniędzy za przejazdy komunikacją miejską w miejsce tych za darmowe przejazdy na imprezy kulturalne?
      To nie teatr .. to nie dzieje się na niby.
    • Gość: krakauer Czy to wydarzenie kulturalne? Kontroler zdecyduje IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.10, 11:01
      Radni czyli emanacja społeczeństwa tak uchwaliła. Byli to głównie radni z PO. Wielu z nich znowu jest w radzie miasta.
      Więc co się dziwicie że taki humbuk powstał jak powstał
    • Gość: Leonidas pomysł dobry, ale z błędami i interesy IP: *.multi-play.net.pl 11.12.10, 11:25
      To nie chodzi tylko o promocję komunikacji zbiorowej i ułatwienie dojazdu na imprezy kulturalne. To jest także promowanie instytucji, które miasto dotuje, takich jak teatry, opera, filharmonia. Ale już widzę, że w artykule jest o koncertach na stadionie. Ja się nie zgadzam. Miasto nie powinno nikomu dokładać się do interesu. Niestety w Krakowie to jest standard, że przemyca się swoje interesy. Wg mnie w uchwale jest dość dokładna lista instytucji, tylko niektórzy chcą tam przemycić "swoje" stąd problem.
      Co do szczególnych imprez, to powinno być tak, że jeśli je organizują wspomniane instytucje kulturalne oraz miasto i nie są obliczane jako dochodowe, powinny być uwzględniane. Pozostałe nie.
      • astrum-on-line Re: pomysł dobry, ale z błędami i interesy 19.12.10, 07:29
        > jeśli je organizują wspomnian
        > e instytucje kulturalne oraz miasto

Nie widzę żadnej możliwości weryfikacji tego..... W ogóle to się wszystko kupy nie trzyma w obecnym kształcie. Nie wyobrażam sobie poprawienia tego. I w ogóle jest w tym tyle nonsensów, że głowa mała.
        Co to jest wydarzenie kulturalne? Jakie mają być objęte tą promocją a jakie nie? Od czego to zależy? Jak ma wyglądać weryfikacja? Moim zdaniem tu jest za dużo niejasności, wątpliwości, mętnych rozważań i uznaniowości ze strony kontrolerów. Nie mówiąc o tym, że skoro mam 50 zł na bilet do Opery to pewnie znajdę i 5 zł na MPK. Naprawdę wolałabym, żeby normalny bilet zamiast 2,50 kosztował 2,00 bez dziwnych promocji.
    • Gość: yogmen Czy to wydarzenie kulturalne? Kontroler zdecyduje IP: *.ronin.jyu.fi 11.12.10, 11:46
      Strasznie pomysl mi sie podoba... ale czy musi byc jakas lista? To sprawi mi wiecej problemu niz zakup biletu... nie chce mi sie szukac czy instutucja kulturalna do ktorej sie wybieram jest na liscie czy nie... teatr to teatr kino to kino filharmonia tez nie jest opera... wiec w czym problem? Kolejna nieudana chodz potrzebna ustawa.
    • Gość: ciekawy Karta stałego klienta do teatru w formie karty IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.10, 12:39
      bankomatowej to też bilet, czy nie?
    • Gość: VvV Dobrze, że Rada Miasta Krakowa dała takie IP: *.zax.pl 11.12.10, 14:11
      kompetencje kontrolerom biletów. Codzienne spostrzeżenia w tramwajach i autobusach potwierdzają, że to grupa zawodowa od zawsze cechująca się zainteresowaniem światem kultury i sztuki. Pewnie nie dostanę kary jeśli będę jechał do Teatru Słowackiego bądź Starego czy filharmonii, kary nie dostaną też kibole jadący na mecz piłkarski i znajomi kontrolera zmierzający na koncert do M1 ale co będzie gdy w ręce będę dzierżył bilet do np. Łaźni Nowej albo innego teatru, który nie istnieje od stu lat, więc istnieje duża szansa, że spotkam się z "niezrozumieniem" i karą ze strony kontrolera. Członkowie Rady Miasta skoncentrujcie się trochę, bo szkoda pieniądze marnotrawić, a Gazeta.pl niech zacznie pisać o tym co naprawdę się dzieje w Krakowie, a nie o zastępczych bzdurach, bo to kpina z czytelników.
    • the_rapist Spelnia sie sen Lenina 11.12.10, 15:21
      On zdaje sie powiedzial, ze idealem jest takie panstwo, w ktorym kucharka moze zostac ministrem. Teraz kanary beda decydowac co jest, a co nie jest wydarzeniem kulturalnym. Sama uchwala zakrawa na kpine, bo dlaczego ktos, kto akurat wraca z pracy ma placic za bilet, a ktos jadacy do teatru nie? Jednak smieszniejszy od samej uchwaly jest brak doprecyzowania definicji wydarzenia kulturalnego. Moze zreszta to celowy zabieg majacy na celu zainteresowanie kanarow szeroko pojeta kultura Krakowa. Po miesiacu funkcjonowania tego pomyslu najbardziej zorientowanymi w repertuarach teatrow, kin i filharmonii beda wlasnie kontrolerzy biletow.
      • Gość: zzz Re: Spelnia sie sen Lenina IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 192.168.12.* 12.12.10, 03:00
        A gdzie przeczytałeś tę uchwałę, że twierdzisz, że jest niedoprecyzowana?
        • Gość: kr Ja na ten przykład czytałem. IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.10, 21:57
          > A gdzie przeczytałeś tę uchwałę, że twierdzisz, że jest niedoprecyzowana?

I uważam, że jest nieprecyzyjna.
    • Gość: Krakusik Czy to wydarzenie kulturalne? Kontroler zdecyduje IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.10, 10:31
      Moja propozycja: Od dziś kontrolerzy biletów powinni obowiązkowo posiadać wyższe wykształcenie i być absolwentami teatrologii lub muzykologii. (Języki mogą być im obce). Należy się do nich zwracać PANIE DOCEŃCIE: Panie doceńcie ten teatr. Panie doceńcie ten spektakl. Panie doceńcie ten koncert. W wolnych chwilach Panowie Doceńci powinni informować zainteresowanych pasażerów o aktualnych wydarzeniach kulturalnych i godzinach ich rozpoczęcia. Przecież to Doceńci. Niniejszym uzurpuję sobie wyłączność autorstwa tej bardzo kulturalnej propozycji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka