Dodaj do ulubionych

Wielkie żarcie Nowickiego. Nowe otwarcie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 23:02
Sprzeciwiłam się kiedyś krytycznej ocenie,wystawionej przez red. Nowickiego jednej z krakowskich restauracji, którą ja akurat lubię. Forumowicze zareagowali przypisywaniem mnie do personelu (z opcją - rodzina właścicieli), oddelegowanego do tworzenia panegiryków na forum.
Czy PT forumowicze przypuszczają, że artykuł płatny jest przez redakcję, czy przez Edo?
Obserwuj wątek
    • Gość: litosci Wielkie żarcie Nowickiego. Nowe otwarcie IP: *.nsystem.pl 10.01.11, 00:21
      ciężki grafomanie...
    • oldtime Nikt chyba się nie spodziewał innej recenzji 10.01.11, 02:11
      Kolegom się nie odmawia panie Nowicki, prawda?? Uprawia Pan żenadę, którą niektórzy nazywają recenzją kulinarną. Zmieszał Pan prawie całą konkurencję z błotem, po to żeby swojemu znajomkowi wystawić taką laurkę - to naprawdę słodkie. Nie chcę mówić o jakimś układzie czy innych niedorzecznościach, wystarczy, że wspomnę o zjawisku zwanym "Krakówek".

Jak ktoś już Panu powiedział: "Jeśli się Pan prostytuuje, to mam nadzieję, że przynajmniej za dobre pieniądze."

Mam świadomość, że zaraz zjadą mnie stali bywalcy tej rubryki i apologeci talentu szanownego recenzenta, których litościwie na razie nie wymienię. I nie podam na razie liczby ich negatywnych komentarzy pod recenzjami innych azjatyckich knajp.
      • Gość: mb Re: Nikt chyba się nie spodziewał innej recenzji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 08:27
        Dajże spokój, kimkolwiek jesteś! EDO to jedna z niewielu dobrych restauracji w tym mieście!
        • Gość: sid Re: Nikt chyba się nie spodziewał innej recenzji IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.11, 15:21
          po odwiedzeniu której moja lepsza połowa struła się na dwa dni(mowa o starym edo)
          • Gość: Ania Re: Nikt chyba się nie spodziewał innej recenzji IP: *.nsystem.pl 11.01.11, 12:33
            Nie wiem jak nowe Edo ale stare jest moim miejscem od lat, zaprosiłam tam mnóstwo znajomych i zawsze byliśmy zadowoleni. Edo - trzymajcie tak dalej i nie przejmujcie się zlośliwościami.
      • Gość: ad Re: Nikt chyba się nie spodziewał innej recenzji IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.11, 11:45
        Skoro cos komus imputujesz to wymien imiona nazwiska kto z kim pokrewny a tak samo to ja moge napisac o tobie... anonimie .
        • oldtime Re: Nikt chyba się nie spodziewał innej recenzji 11.01.11, 01:11
          Gość portalu: ad napisał(a):

> Skoro cos komus imputujesz to wymien imiona nazwiska kto z kim pokrewny a tak s
          > amo to ja moge napisac o tobie... anonimie .

Wystarczy troszeczkę liznąć środowiska krakowskiej gastronomii żeby zobaczyć kto z kim itd. Nigdy pozytywnej recenzji nie dostaną u Pana recenzenta lokale typu "Le Scandale", "Nova", "Baroque" (chyba że zapłacą) itd. za to peany pisane będą na cześć lokali związanych ze środowiskiem tzw. krakowskiej bohemy "Kura", "Edo", "Orient express" itd. Nie mogę niestety napisać nic więcej gdyż zostanie mi zablokowany post...
          • Gość: bejbe kłamiesz kolego IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.11, 12:25
            "Le Scandale", "Nova", "Baroque"

ten zestaw rzeczywiście wyjaśnie wiele na temat Twego gustu, barokowego rzeczywiście:)
            moze dlatego mało o nich, że tu mowa o knajpach krakowskich, a nie pod-krakowskich (w sensie stylu).
            Poza tym zachęcam: zaryzykuj i napisz więcej, może nie skasują , a jak nawet to trudno, nie?Wiele nie ryzykujesz.

Tak się składa, że w przynajmniej jednej z knajp, które wymieniłeś wiem z pierwszej ręki, że o żadnej protekcji i nawet znajomości nie było mowy, stąd też jasnym jest że niestety bezczelnie kłamiesz..
            • oldtime A komentowanie czyjegoś gustu świadczy o Twojej 16.01.11, 16:23
              klasie. Przytoczyłbym tu klasyczne łacińskie przysłowie, ale obawiam się, że nie zrozumiesz.

A ta swoją drogą chciałem jedynie pokazać (może trochę nieudolnie) dwa bieguny lokali w krakowskiej gastronomii. Ten pierwszy "lansiarsko - miejski" i ten drugi "lansiarko - krakowski". Oba rodzaje są dla mnie żenujące i oparte na umysłowej tandecie. Nie mogę wytrzymać nadętej atmosfery "Scandali" tak samo jak pseudouduchowionego klimatu "Pięknego Psa" czy "Kolorów". Natomiast pan Nowicki stawia te drugie ponad pierwszymi i pozwala sobie nader często na obrażanie gości niektórych przybytków.
              • gaissa Re: A komentowanie czyjegoś gustu świadczy o Twoj 16.01.11, 23:43
                oldtime napisał:

> klasie. Przytoczyłbym tu klasyczne łacińskie przysłowie, ale obawiam się, że ni
                > e zrozumiesz.
                >
                > A ta swoją drogą chciałem jedynie pokazać (może trochę nieudolnie) dwa bieguny
                > lokali w krakowskiej gastronomii. Ten pierwszy "lansiarsko - miejski" i ten dru
                > gi "lansiarko - krakowski". Oba rodzaje są dla mnie żenujące i oparte na umysło
                > wej tandecie. Nie mogę wytrzymać nadętej atmosfery "Scandali" tak samo jak pseu
                > douduchowionego klimatu "Pięknego Psa" czy "Kolorów". Natomiast pan Nowicki sta
                > wia te drugie ponad pierwszymi i pozwala sobie nader często na obrażanie gości
                > niektórych przybytków.

Jak to leciało? O gustach sie nie dyskutuje? Rozumiem, że tylko o Twoich, pisanie o umysłowej tandecie innych jest wg Ciebie jak najbardziej ok? ;)
              • Gość: bejbe Re: A komentowanie czyjegoś gustu świadczy o Twoj IP: *.181.40.47.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17.01.11, 00:23
                ja komentuje Twoje oceny nt knajp- nie zwiazane ze smakiem a z teoriami spiskowymi.

To jak z tym spiskiem, podasz szczegóły, czy też pozostaniemy na 1szym poziomie ogólnikowości?
          • Gość: prawnik Re: Nikt chyba się nie spodziewał innej recenzji IP: 192.168.2.* 12.01.11, 15:13
            Orient ekspres jest tragiczny. Nie wiem za co swojego czasu dostał 5 gwiazdek. Zrobiłem kiedyś rajd bo tych 5 gwiazdkowych w Krakowie i o ile korsykańska restauracja na Poselskie (nazwy nie pomnę) w pełni zasłużyła na ocenę, tak "orient ekspres" rozczarował jedzeniem wystrojem obsługą. Żyrandole z widelcami jako frędzlami - tragedia.
            • Gość: M Re: Nikt chyba się nie spodziewał innej recenzji IP: *.absystems.pl 13.01.11, 16:05
              korsykańska masz na myśli paese? 5 gwiazdek? za co? za zupe cebulowa z torebki i grecka sprzed wczoraj? :-) zarty jakies
      • gaissa Re: Nikt chyba się nie spodziewał innej recenzji 11.01.11, 12:48
        oldtime napisał:
        I nie podam
        > na razie liczby ich negatywnych komentarzy pod recenzjami innych azjatyckich k
        > najp.

Ależ podawaj, podawaj, wszystkie te negatywy były ciężko zasłużone. W Edo natomiast bywam praktycznie od początku istnienia tej knajpy i stwierdzam, że wyróżniają się zupełnie wyjątkową cechą na tle wielu, wielu restauracji w Krakowie - stałą, dość wysoką jakością. Nie tylko zresztą ja - takie opinie wydawały również osoby, które jadały sushi w Japonii.
        Może tak podasz jakieś MERYTORYCZNE argumenty przeciwko Edo (w szczególności przeciwko nowej odsłonie), na poparcie swojej tezy, że recenzja Nowickiego jest stronnicza i nieprawdziwa?
        Nie wiem, jak karmią w Edo Fusion, ale z opiniami wstrzymam się do momentu spróbowania ich dań. Jeśli będzie źle (jak w Horai, Sakurze, Tokyo Fusion), to bądź spokojny, napiszę o tym.
        • oldtime Uderz w stół 16.01.11, 16:27
          • kissmygrass Re: Uderz w stół 16.01.11, 18:29
            Uderz w stół, a merytorycznych komentarzy ani widu ani słychu...
          • Gość: bejbe Re: Uderz w stół IP: *.181.40.47.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17.01.11, 00:21
            mistrz przysłów prawdziwy, szkoda że konkretów wciąż brak
            • oldtime Ależ są konkrety 18.01.11, 10:01
              Udało się ujawnić trójkę bezkrytycznych zwolenników pana Nowickiego :D. A ponieważ sami w postach poniżej zapewniają, że się znają i razem ochoczo sprawdzają rzetelność recenzji autora tego działu, myślę że dla uproszczenia mogę potraktować ich jako jedno pod trzema postaciami. I polecam lekturę ich postów Jopa, Kissmygrass i Gaissy pod artykułami o Hard Rocku, Illuminati, Tokyo Fusion, Coca Typical Sicilian Food.

Jednak mój ulubiony jest cytat z Gaissy, "A czy ktoś, kto szanuje swoje kubki smakowe, w ogóle chodzi do Miyako albo Sakany?", pod artykułem o... Genji (oczywiście pan Nowicki przejechał sie w nim o rzeczonych "suszarniach":)

Dla sprawiedliwości mogę dodać, że forumowicze zupełnie się nie zgodzili z entuzjastyczną recenzją na temat Sakury.
              • kissmygrass Re: Ależ są konkrety 18.01.11, 10:25
                oldtime napisał:

> Udało się ujawnić trójkę bezkrytycznych zwolenników pana Nowickiego :D.

Kłamiesz, nie jestem bezkrytycznym zwolennikiem.

> razem ochoczo sprawdzają
                > rzetelność recenzji autora tego działu, myślę że dla uproszczenia mogę potrakto
                > wać ich jako jedno pod trzema postaciami.

Kłamiesz, ani niczego takiego nie napisałem, ani nic takiego nie ma miejsca.

> Jednak mój ulubiony jest cytat z Gaissy, "A czy ktoś, kto szanuje swoje kubki s
                > makowe, w ogóle chodzi do Miyako albo Sakany?", pod artykułem o... Genji (oczyw
                > iście pan Nowicki przejechał sie w nim o rzeczonych "suszarniach":)

Kontekst przytocz, kontekst. Inaczej będziesz miał manifestację Ruchu Obrony Kontekstu pod domem.
      • kissmygrass Re: Nikt chyba się nie spodziewał innej recenzji 11.01.11, 14:02
        oldtime napisał:

> Kolegom się nie odmawia panie Nowicki, prawda?? Uprawia Pan żenadę, którą niekt
        > órzy nazywają recenzją kulinarną. Zmieszał Pan prawie całą konkurencję z błotem
        > , po to żeby swojemu znajomkowi wystawić taką laurkę - to naprawdę słodkie. Nie
        > chcę mówić o jakimś układzie czy innych niedorzecznościach, wystarczy, że wspo
        > mnę o zjawisku zwanym "Krakówek".

Nisko upadł krakowski światek kulinarny, skoro jeden(!) recenzent potrafi tak mocno namieszać. Naprawdę jest tak, że dobra restauracja nie potrafi się skutecznie wybronić z nieuzasadnionej, mieszającej z błotem krytyki, choćby i sowicie opłaconej? Czy może po prostu to sygnał, że krytyka była uzasadniona?

W
      • jop Re: Nikt chyba się nie spodziewał innej recenzji 11.01.11, 16:25
        Oj, chyba jednak przeceniasz rzeczywisty wpływ recenzji pana Nowickiego. Taka Sakura miała recenzję entuzjastyczną:
        krakow.gazeta.pl/krakow/1,87945,6927408,Sakura_Sushiya__Na_Wschod_.html
        a mimo to padła, bo jeśli właściciel knajpy to wizjoner, który może i jest niezłym teoretykiem w dziedzinie wschodniego żarcia, ale nie jest w stanie spowodować codziennej dostawy tak niewymyślnego surowca jak kaczka, albo tego, żeby kelnerka przy pustej sali podchodziła do gościa wcześniej niż po 20 minutach, to choćby siadło milion Nowickich, i wysmażyło milion opłaconych recenzji, nic jej nie pomoże.
        • Gość: bejbe Re: Nikt chyba się nie spodziewał innej recenzji IP: *.181.40.47.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17.01.11, 00:28
          chodzą słuchy że Sakura zeszła do podziemia oferując sushi do niektórych supermarketów, o konsekwentnej bardzo jakości zresztą:)

A co do Tokio fusion to chyba oni też podziękowali, od końca grudnia ciemno i głucho, widocznie spiskowcy ich załatwili.
      • Gość: ROMA Re: Nikt chyba się nie spodziewał innej recenzji IP: *.hfc.comcastbusiness.net 10.11.11, 02:39
        Matko, skąd ta głupia agresja ? Nie pasuje - nie czytaj !
    • Gość: M Wielkie żarcie Nowickiego. Nowe otwarcie IP: *.centertel.pl 10.01.11, 15:41
      a ja dodam swoje trzy grosze - kiedys bylem w edo sushi - wejscie od bozego ciala, nie wiem czy to to samo, ale pewnie tak, tylko starsze - nie narzekam - kolega - spec od takich lokali stwierdzil - ze ..zadna rewelacja to nie jest jak na sushi bar, ot zwykle jedzenie; ale - ja skuszony recenzja 'Kury' przy Estery - poszedlem - no i...zdziwilem sie - bo, czasem cos gotuje, tzw sushi udalo mi sie popelnic kilkakrotnie przy jakichs okazjach - i nie odczulem w tej knajpie, ze czegos nie umiem, nie wiem, nie znam sie - moje domowe produkcje byly rownie 'skuteczne' w smaku jak w tej knajpie - wiec czym sie zachwycac? poprzednia recenzja dotyczyla restauracji szarej - ja poza recenzja nie slyszalem ani jednej dobrej opinii o tym lokalu - wiec byc moze z recenzjami na zamowienie jest cos na rzeczy, no nic, wypada sie zdawac na wlasny gust
      • Gość: bejbe Re: Wielkie żarcie Nowickiego. Nowe otwarcie IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.11, 12:29
        chcesz powiedzieć, że robisz w domu sushi z podobną gracją jak ten Japończyk, co kleji je od 20 lat?
        wow:))

talenty jednak się rodzą na kamieniu..
        (obawiam się że nie masz o sushi zielonego pojęcia)
        • kissmygrass Re: Wielkie żarcie Nowickiego. Nowe otwarcie 12.01.11, 14:16
          Gość portalu: bejbe napisał(a):

> chcesz powiedzieć, że robisz w domu sushi z podobną gracją jak ten Japończyk, c
          > o kleji je od 20 lat?

Co więcej, kilkukrotne "popełnienie" sushi skutkowało trafieniem w odpowiednią kombinację składników do zaprawy... Jak nic będziemy za chwilę drugą Japonią, wszystko nam przychodzi znacznie szybciej ;) Nadziwić się nie mogę, bo wiele sushi barów w Krakowie mimo niezliczonych prób nie potrafi tego osiągnąć.
          • Gość: staszek Re: Wielkie żarcie Nowickiego. Nowe otwarcie IP: *.181.66.65.nat.umts.dynamic.eranet.pl 13.01.11, 01:12
            obawiam się że podpadamy pod paragraf nie powiadamiając organów o próbie samobójczej imć M
          • Gość: M Re: Wielkie żarcie Nowickiego. Nowe otwarcie IP: *.absystems.pl 13.01.11, 15:52
            a tu jakby potwierdzenie tego, ze jednak sie da zrobic cos na wlasne ryzyko i wlasnym pomyslem
            • kissmygrass Re: Wielkie żarcie Nowickiego. Nowe otwarcie 13.01.11, 16:37
              Gość portalu: M napisał(a):

> a tu jakby potwierdzenie tego, ze jednak sie da zrobic cos na wlasne ryzyko i w
              > lasnym pomyslem

Sam napisałeś - coś. Pozostaje kwestia jak się to ma do sushi w rzeczywistym świecie ;)
        • Gość: M Re: Wielkie żarcie Nowickiego. Nowe otwarcie IP: *.absystems.pl 13.01.11, 15:48
          nie wiem co sie liczy w sushi, czy gracja czy smak,:-) ja wybieram smak,:-) i nie bede polemizowal o czym mam pojecie, a o czym nie,:-)
      • Gość: staszek Re: Wielkie żarcie Nowickiego. Nowe otwarcie IP: *.181.66.65.nat.umts.dynamic.eranet.pl 13.01.11, 01:06
        M, śmietanka sushi barów Tokio czeka!

:))
        • Gość: M Re: Wielkie żarcie Nowickiego. Nowe otwarcie IP: *.absystems.pl 13.01.11, 15:53
          zupelnie nie w te strone, jesli recenzja mowi - zachwycac sie, a ja ide i mam wrazenie, ze nigdzie z domu nie wyszedlem - to czym mam sie zachwycac? bo tak napisal 'pan krytyk kulinarny'?
    • kissmygrass Re: Wielkie żarcie Nowickiego. Nowe otwarcie 15.01.11, 18:20
      Gość portalu: Luiza napisał(a):

> Czy PT forumowicze przypuszczają, że artykuł płatny jest przez redakcję, czy pr
      > zez Edo?

Jeżeli nawet był opłacony przez Edo, to ja poproszę więcej takich artykułów i więcej takich restauracji w Krakowie. Byłem, jadłem, na pewno wrócę.
    • oldtime Polecam przestudiować bliżej komentarze 16.01.11, 16:24
      forumowiczów Gaissa, Jopp i Kissmygrass pod innymi recenzjami. Dziwnym zbiegiem okoliczności zawsze są zbieżne z opinią pana Nowickiego.
      • kissmygrass Re: Polecam przestudiować bliżej komentarze 16.01.11, 17:18
        oldtime napisał:

> forumowiczów Gaissa, Jopp i Kissmygrass pod innymi recenzjami. Dziwnym zbiegiem
        > okoliczności zawsze są zbieżne z opinią pana Nowickiego.

Ryms, teoria upadła.
        Co najmniej dwie z tych osób nie zgodziły się z entuzjastyczną recenzją Sakury. Ale to zapewne zasłona dymna. Spieszę Cię również poinformować, że są to trzy niezależne byty (aczkolwiek się znamy) i do łez wzrusza mnie zawsze przerażenie, jakie budzą nasze posty. Trzy osoby są w stanie rozłożyć na łopatki gastronomię Krakowa. Wow.
        • oldtime Cel osiągnięty - prowokacja udana:) 18.01.11, 10:25
          Udało się ujawnić trójkę bezkrytycznych zwolenników pana Nowickiego :P. Mam nadzieję, że mogę potraktować Was jako jedno pod trzema postaciami. I polecam lekturę jeszcze ra lekturę postów Jopa, Kissmygrass i Gaissy pod artykułami o Hard Rocku, Illuminati, Tokyo Fusion, Coca Typical Sicilian Food.

Jednak mój ulubiony jest cytat Gaissy, "A czy ktoś, kto szanuje swoje kubki smakowe, w ogóle chodzi do Miyako albo Sakany?", pod artykułem o... Genji (oczywiście pan Nowicki przejechał się w nim o rzeczonych "suszarniach":)

Dla sprawiedliwości dodam, że wymienieni forumowicze zupełnie nie zgodzili się z entuzjastyczną recenzją na temat Sakury.
          • kissmygrass Re: Cel osiągnięty - prowokacja udana:) 18.01.11, 10:29
            Jeśli się łudzisz, że jakiekolwiek powtórzone wielokrotnie stwierdzenie nabierze choćby znamion prawdy w wyniku wielokrotnego powtarzania, to zaczynasz zaklinać rzeczywistość na modłę pewnych polskich polityków.

Over and out. Nie stać Cię na merytoryczną dyskusję, więc szkoda mojego czasu. Jak zwykle, personalne frustracje biorą górę nad wszystkim innym.
          • gaissa Re: Cel osiągnięty - prowokacja udana:) 18.01.11, 10:31
            Jeszcze raz Ci powiem - kłamiesz. Po prostu kłamiesz.
      • gaissa Re: Polecam przestudiować bliżej komentarze 16.01.11, 18:08
        oldtime napisał:

> forumowiczów Gaissa, Jopp i Kissmygrass pod innymi recenzjami. Dziwnym zbiegiem
        > okoliczności zawsze są zbieżne z opinią pana Nowickiego.

No i ładnie tak kłamać?
        • jop Re: Polecam przestudiować bliżej komentarze 16.01.11, 19:59
          A czego się spodziewasz po osobniku niepełnosprytnym do tego stopnia, że nawet nicka nie potrafi zacytować poprawnie?
          • gaissa Re: Polecam przestudiować bliżej komentarze 16.01.11, 20:04
            Ja myślę, że on miał już gotową teorię spiskową, że podwójne spółgłoski w nickach wskazują na to, że jesteśmy jedną osobą (coś jak święta trójca). I się pacholę zagalopowało ;)
          • oldtime Re: Polecam przestudiować bliżej komentarze 18.01.11, 10:20
            jop napisała:

> A czego się spodziewasz po osobniku niepełnosprytnym do tego stopnia, że nawet
            > nicka nie potrafi zacytować poprawnie?

Jeśli drobna literówka (a konkretnie zbyt długie naciśnięcie literki "p"), którą popełniłem w Twoim nicku jest wyznacznikiem mojej inteligencji, mądrości życiowej, ogłady (bądź nie wiem co jeszcze może oznaczać słowo "niepełnosprytny", bo daremnie szukałem go w słownikach języka polskiego), to mogę jedynie powiedzieć przepraszam :)
            • jop Re: Polecam przestudiować bliżej komentarze 19.01.11, 12:42
              > nie wiem co jeszcze może oznaczać słowo "niepełnosprytny"

A wujka Gugla pytałeś?
      • jop Re: Polecam przestudiować bliżej komentarze 16.01.11, 21:47
        Nie wiem, jak zniesiesz ten cios, ale mam dla Ciebie kiepską nowinę - główna cecha wspólna naszej trójki jest taka, że - w przeciwieństwie do jakichś 95% piszących na tym forum, którzy mogą się wypowiadać najwyżej na temat udziału procentowego kapusty pekińskiej w kebabie i jakości wyrobu szynkopodobnego na pizzy na telefon - my naprawdę bywamy w krakowskich restauracjach z częstotliwością wystarczającą do wyrobienia sobie opinii na ten temat. (I moja definicja restauracji nie obejmuje bynajmniej McDonald'sa, barów mlecznych i przybytków z tanią paszą na wagę dla studentów.)
        • oldtime Re: Polecam przestudiować bliżej komentarze 18.01.11, 10:13
          Ale co konkretnie uprawnia Was do stawiania się powyżej większości forumowiczów?? Wrodzona, czy nabyta megalomania?? A może wykształcenie gastronomiczne (oczywiście nie zdobyte w Polsce, jak przystało na światowców)?? Bo bywanie w krakowskich restauracjach, jak piszesz, nie świadczy o niczym. Przeciętny konsument, który chociaż raz przekroczył naszą granicę i odważył się wydać kilka euro w przeciętnej restauracyjce "na zachodzie", wie że w swej masie nasze krakowskie przybytki nie mogą znaleźć uznania u wyrafinowanego smakosza. Nawet te kilka wyróżnień w przewodniku Michellin (który zresztą jak napisał kiedyś pan Nowicki nie jest żadnym wyznacznikiem) wiosny nie czyni.
          • jop Re: Polecam przestudiować bliżej komentarze 19.01.11, 11:53
            > Ale co konkretnie uprawnia Was do stawiania się powyżej większości forumowiczów??

To, że w przeciwieństwie do większości forumowiczów rzeczywiście bywamy w krakowskich restauracjach, dzięki czemu możemy się merytorycznie wypowiadać o zawartości recenzji pana Nowickiego, bo kiedy pojawia się recenzja, to przeważnie ktoś z nas tam już był. (Albo zaraz będzie i wtedy skomentuje.) Albowiem sądząc z nikłej liczby merytorycznych polemik pod recenzjami pana Nowickiego, większość forumowiczów albo nie widziała żadnej z tych knajp nawet z odległości kilometra, lub jest na tyle niepełnosprawna intelektualnie, iż nie jest w stanie wygenerować na piśmie prostego przekazu w typie "nie zgadzam się z recenzją, gdyż odwiedziłem wspomnianą restaurację i skrytykowany przez recenzenta szaszłyk był moim zdaniem bardzo smaczny". W obu tych przypadkach - nie jest dla na partnerami do dyskusji.

> Wrodzona, czy nabyta megalomania??

W moim przypadku inteligencja, umiejętność biegłego posługiwania się językiem polskim, wdzięk i urok osobisty.

> A może wykształcenie gastronomiczne (oczywiście nie zdobyte w Polsce, jak przystało na
            > światowców)??

Zmysł smaku, pozwalający na przykład na odróżnienie prawidłowo usmażonego steku od nieprawidłowo usmażonego.

> Bo bywanie w krakowskich restauracjach, jak piszesz, nie świadczy o niczym. Przeciętny
            > konsument, który chociaż raz przekroczył naszą granicę i odważył się wydać kilka euro w pr
            > zeciętnej restauracyjce "na zachodzie", wie że w swej masie nasze krakowskie pr
            > zybytki nie mogą znaleźć uznania u wyrafinowanego smakosza.

Och, to przeciętny konsument powinien w większości przypadków zgadzać się z Nowickim, który jednak większość knajp wdeptuje w ziemię, nieprawdaż?
            • kissmygrass Re: Polecam przestudiować bliżej komentarze 19.01.11, 12:29
              jop napisała:

> Och, to przeciętny konsument powinien w większości przypadków zgadzać się z Now
              > ickim, który jednak większość knajp wdeptuje w ziemię, nieprawdaż?

Wiedziałem, że warto było poczekać z przysłowiowym popcornem ;)
      • Gość: dkny Re: Polecam przestudiować bliżej komentarze IP: *.enion.pl 17.01.11, 08:44
        ameryki nie odkryłeś :)
    • gyoza Edo fusion. nowe otwarcie - polecam! 18.01.11, 21:40
      Byłam dzisiaj. Było i SMACZNIE, i ładnie. Genialne zapiekane przegrzebki oraz ramen z bardzo wyważoną kompozycją smaków zwieńczyłam deserem: creme brulee w trzech smakach. Nie zdradzę, jakich:) Prawdziwa uczta! Świetny początek! Polecam, także na gorąco!
    • Gość: zainteresowany Edo Fusion. Nowe otwarcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 18:41
      Czytając forum szukałem czegoś więcej na temat jedzenia jakie serwuje się w tej restauracji. Bardzo lubię smaki orientalne i chciałbym się tam wybrać jak będę w Krakowie. Może ktoś podałby więcej informacji. Recenzja jest pozytywna ale są głosy że nieobiektywna. Jak jest na prawdę ?
      • kissmygrass Re: Edo Fusion. Nowe otwarcie 28.01.11, 18:48
        Gość portalu: zainteresowany napisał(a):

> Jak jest na prawdę ?

Byłem dwa razy i będę wracał. Zwróć uwagę, że zazwyczaj krytykanctwo pod adresem autora recenzji na tym forum ogranicza się do absurdalnych zarzutów i bardzo rzadko padają konkretne, merytoryczne kontrargumenty.
      • Gość: ulisses Re: Edo Fusion. Nowe otwarcie IP: *.Moscow.access.comstar.ru 05.05.11, 10:25
        Kuchnia jest fenomenalna!
        Przegrzebki zapiekane w muszlach, ramen z owocami morza, swietne lody z zielona herbatą, pierożki z miesno-krewetkowym farszem... Na pewno warto spróbować i znaleźć coś wg własnych upodobań.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka