Dodaj do ulubionych

Misteria Paschalia: czym nas zaskoczył festiwal

IP: *.ds19.agh.edu.pl 26.04.11, 21:35
Przewidywalny czy nie gdyby nie festiwal Misteria Paschalia oraz projekt Opera Rara to Kraków byłby w dalszym ciągu piękną prowincjonalną dziurą gdzie artyści z tzw. pierwszej ligi zaglądaliby raz na sto lat! Teraz przynajmniej są tu od święta ...

Dla fanów muzyki baroku, muzyki dawnej to nie lada atrakcja, a festiwal powoli pracuje nad dobrą marką. Na razie w Europie, ale powoli, powoli ...

Szkoda tylko, że ceny biletów powalające. No i może organizatorzy powinni pomyśleć o jakimś feedbacku ze strony widowni. Konkurs, ankieta ... nagroda publiczności?
Obserwuj wątek
    • Gość: dev Re: Misteria Paschalia: czym nas zaskoczył festiw IP: *.xdsl.centertel.pl 26.04.11, 22:31
      Dobry pomysł z tymi ankietami. Dla mnie najwspanialszym koncertem była Msza. To rzeczywiście była Msza, a pod koniec to rzeczywiście było się już w innym wymiarze. Po Bachu w wykonaniu Minkowskiego następnego dnia uszy po prostu krwawiły od tego fałszowania na początku. Kto widział i słyszał w zeszłym roku Pyrotechnics i Vivice Genaux z orkiestrą Fabia Biondiego spuści zasłonę milczenia na wczorajszy koncert. Mimo wszystko żal, że się już skończyło i że trzeba czekać rok.
      • Gość: szpunga muzyka mocno popularna IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.11, 05:41
        zastanawiam się czy ludzie przychodzący na takie koncerty to faktycznie melomani , czy też snoby chcący się wyróżnić w społeczeństwie ?
        • Gość: żarosław gołę Re: muzyka mocno popularna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.11, 07:54
          Jak zawsze jest trochę jednych i drugich. MP są "lanserskie" bezdyskusyjnie, co nie zmienia faktu, iż są świetnym festiwalem z ciekawą ofertą.
        • Gość: AG* Re: muzyka mocno popularna IP: *.play-internet.pl 27.04.11, 08:44
          Cwaniacy z UM rozdający darmowe zaproszenia pupilom po korytarzach to miłośnicy sztuki wysokiej i promotorzy kultury!
          Kiedy ktoś odpowie czemu służy ten festiwal?
          Bez żadnego konkursu, bez żadnej transmisji, relacji w mediach, bez sensu promocyjnego.
          Co roku ci sami artyści, rutyna i impotencja koncepcji!
          Za ogromna wywaloną kasę można by zrobić parę akcji rozsławiających Kraków.
          • Gość: dev Re: muzyka mocno popularna IP: *.xdsl.centertel.pl 27.04.11, 09:18
            W pr II PR były transmisje prawie wszystkich koncertów. Ludzie wiedzą o tym festiwalu na świecie i często na niego przyjeżdżają. Część artystów rzeczywiście tych samych, ale prezentują najwyższy poziom. Część koncertów rzeczywiście pod publiczkę, ale melomani znajdą coś dla siebie. Czy nie należy raczej nazwać snobami tych który uważają, że tylko oni mają prawo do "wysokiej kultury" i filharmonii? Jakiś pomysł na te super imprezy rozsławiające Kraków? Za tą kasę? Proszę się podzielić tymi genialnymi koncepcjami.
            • trickiboy Re: muzyka mocno popularna 27.04.11, 10:04
              misteria paschalia, opera rara - muzyka dawna
              czy mamy jakis rownie atrakcyjny festiwal muzyki wspolczesnej w krakowie??
              • Gość: dev Re: muzyka mocno popularna IP: *.xdsl.centertel.pl 27.04.11, 10:36
                Sacrum profanum to czasem nie muzyka współczesna? Zaraz zacznie się Festiwal Mahlera, potem Muzyki Polskiej, potem Sacrum Profanum. Tak już jest na całym świecie, nie tylko u nas, że żeby zorganizować coś naprawdę atrakcyjnego trzeba mieć dużo pieniędzy. Mnie też osobiście coś trafia, kiedy widzę, że miejsca w lożach do Słowackiego na Opera Rara są w 100% rozdane urzędnikom, a "melomanów" z magistratu można tylko zobaczyć na popowym koncercie L'Apregiatty, ale tu nie ma wyboru. Jak ktoś przypomni sobie imprezy E. Pendereckiej, to wie jak wtedy wyglądało dopieszczanie krawaciarzy i jakie były ceny biletów. Może za kilka, kilkanaście lat będziemy z nostalgią wspominać imprezy Berkowicza, bo nikomu się nie będzie chciało zrobić nic, nawet jeśli będzie miał do dyspozycji górę pieniędzy. Ja mam nadzieje, że to marudzenie i zawiść nieudaczników go nie zniechęcą.
            • Gość: KrK Re: muzyka mocno popularna IP: *.play-internet.pl 27.04.11, 13:52
              Myślę że Polskie Radio Pr II to najlepszy kanał komunikacji na świat :)
              Proszę wskazać komunikaty i relacje w gł kanałach?
              Widzę że familia urzędnicza się obudziła. Trudno nie przyznać że formuła zdecydowanie nie świeża!
              Koncepcjami dzielić się nie będę bo za to pieniędzy nie biorę. Może jak się wykruszy magistracka cwaniacka kulturo-mafia to wtedy coś zaproponuje(ale widać puki co obrastają w tłuszcz i piją sobie z dzióbków). Ale w jednym jestem zgodny był to najsłabszy Festyn MS i może trzeba zmienić dyrektora artystycznego? Jeśli chodzi o Operę "RARA" to proszę przeliczyć koszt przedstawienia na widza i efekt promocji miasta!
              Widać miasto stać na hodowanie utopijnych projektów swych pociech i pupili.
              A tak niewiele trzeba , wystarczy mieć pomysł.
              • Gość: El Grillo Re: muzyka mocno popularna IP: *.agh.edu.pl 27.04.11, 15:32
                >Trudno nie przyznać że formuła zdecydowanie nie świeża!

Czy w takim festiwalu jak Misteria Paschalia (i podobnych) konieczna jest zmiana formy, kształtu imprezy?
                To nie taniec z gwiazdami czy podobne badziewie gdzie liczy się tylko oprawa, fajerwerki, coraz to nowsze triki tak by przyciągnąć publikę przed TV, a treści w tym niewiele.
                Jak to wygląda w przypadku festiwali z kilkunastoletnią tradycją? Też zmieniają formulę każdego roku? Nie sądzę ... Nawet jeśli decydują się na lekki lifting to sens i główny nurt zwykle pozostaje. Tak buduje się renomę ... powoli i mozolnie z planem na kilka lat do przodu, a nie tylko do następnych wyborów samorządowych.
                MP jest festiwalem specyficznym przeznaczonym dla określonej grupy odbiorców i prezentującym określoną muzykę. Nie da się zadowolić wszystkich. Jeśli ktoś uważnie prześledzi rozwój imprezy to przypomni sobie o mniej wyszukanych (czy też "niższych lotów") projektach jak widowiska dla szerokiego grona odbiorców na Rynku Głównym. Na szczęście KFB zrezygnowało z tego nieporozumienia. W edycji 2011 pojawia się ukłon w stronę szerszej grupy odbiorców i projekt MP Trance. Czy się przyjął i podobał? Nie wiem, nie byłem, a z recenzji obecnie dostępnych trudno cokolwiek wywnioskować.

> Widać miasto stać na hodowanie utopijnych projektów swych pociech i pupili.
                > A tak niewiele trzeba , wystarczy mieć pomysł.

Ciekawe o jakich pomysłach myśli "KrK"?
                Festiwali zupy, pierogów, marszów jamników, demonstracji i imprez patriotycznych aż nadto!
                • Gość: KrK Re: muzyka mocno popularna IP: *.play-internet.pl 27.04.11, 16:48
                  ....MP jest festiwalem specyficznym przeznaczonym dla określonej grupy odbiorców i prezentującym określoną muzykę. Nie da się zadowolić wszystkich. Jeśli ktoś uważnie prześledzi rozwój imprezy to przypomni sobie o mniej wyszukanych (czy też "niższych lotów") projektach jak widowiska dla szerokiego grona odbiorców na Rynku Głównym. Na szczęście KFB zrezygnowało z tego nieporozumienia. W edycji 2011 pojawia się ukłon w stronę szerszej grupy odbiorców i projekt MP Trance. Czy się przyjął i podobał? Nie wiem, nie byłem, a z recenzji obecnie dostępnych trudno cokolwiek wywnioskować. ...

Piszesz - nie byłem, nie widziałem, nigdzie nie przeczytałem ...
                  To jakie możesz mieć zdanie?
                  Kiedyś o tym Festiwalu się mówiło w gł kanałach komunikacji, a dziś nawet nic nie znajdziesz oprócz dodatku do lokalnej GW gdzie wklepuje teksty Berkowicza jego kolega.
                  Widać nie rozumiejąc - rozumiesz !

• Gość: dev Re: muzyka mocno popularna IP: *.xdsl.centertel.pl 27.04.11, 17:21
                    www.bbc.com/travel/feature/20110325-a-city-worth-its-salt-krakow-poland
                    Jak widać nie tylko kolesie Berkowicza piszą na ten temat. Dla mnie osobiście ma wartość to, że BBC pisze o Krakowie jako o mieście, które ma do zaoferowania coś więcej, niż tanie piwo.
                  • Gość: moisze Re: muzyka mocno popularna IP: *.ists.pl 27.04.11, 17:24
                    Widzę, że boli cię ten Berkowicz :) Masz, pooglądaj sobie swojego "ulubieńca" w "głownym kanale" :)

dziendobrytvn.plejada.pl/24,47127,wideo,,256640,krakowski_festiwal_misteria_paschalia_2011,aktualnosci_detal.html
                    • Gość: Ankh Re: muzyka mocno popularna IP: *.182.74.69.nat.umts.dynamic.eranet.pl 28.04.11, 01:45
                      Gotuje w TVN na śniadanie?
                      To prawdziwa promocja miasta...
                      Śmieszne
                  • Gość: El Grillo Re: muzyka mocno popularna IP: *.agh.edu.pl 28.04.11, 09:11
                    > Piszesz - nie byłem, nie widziałem, nigdzie nie przeczytałem ...
                    > To jakie możesz mieć zdanie?
                    > Kiedyś o tym Festiwalu się mówiło w gł kanałach komunikacji, a dziś nawet nic n
                    > ie znajdziesz oprócz dodatku do lokalnej GW gdzie wklepuje teksty Berkowicza je
                    > go kolega.
                    > Widać nie rozumiejąc - rozumiesz !

Pisząc nie wiem, nie byłem miałem na myśli projekt/koncert "The Passion of Joan of Arc" Utley/Gregory/Octavia Ensemble/C. Cracoviensis/Hazlewood, który przez organizatorów został umieszczony w tzw. MP Trance.
                    Festiwal śledzę od samego początku (może z pominięciem pierwszej edycji) i bywam na trzech, czterech koncertach co roku. Tak więc mogę mieć własne zdanie ...

O festiwalu słychać dookoła i nie wiem skąd zarzut, że jest słabo promowany. Informacje, wywiady itd. pojawiły się m.in. w PR2, TVN, Radio Kraków. Wystarczy zajrzeć na stronę internetową festiwalu i zob. patronów medialnych. Wymieniono 16 partnerów w tym kilku o zasięgu ogólnopolskim.

Zgodzę się, że recenzje z GW pisane są przez kolegów p. Berkowicza, ale są to chyba bardziej notki sprawozdawczo informujące niż r e c e n z j e koncertów. Prawdziwy meloman, miłośnik muzyki nie będzie tutaj szukał recenzji koncertów.

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka