Dodaj do ulubionych

Codziennie w ósemce opowieść o papieżu

IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.11, 10:16
Kasy brakuje na transport ale w dzień beatyfikacji stac miasto na puszczenie darmowego tramwaju nr 8(nie kasowalo sie biletow) ale od pasazerow to sie chce wyciagnac nowa podwyzka. A moze kuria zaplacila (;)) za kursy linii nr 8?? Bo w koncu jezdzily na swieto koscielne a nie swieckie.
Obserwuj wątek
    • red_ek Czy ludziom wszystko już przeszkadza? 16.05.11, 10:29
      Równie dobrze mogłyby być komunikaty o zabytkach, przyrodzie itp. Też by protestowali, czy może mają uczulenie tylko na religię? Jak komunikat jest krótki i rzeczowy, to co w tym złego?
      • il_pino zgadzam się - ludzie stali sie w Polsce przesadnie 16.05.11, 10:40
        roszczeniowi, chamscy, bez wyobraźni, zrozumienia itd. . Pani Sylwia (vide artykuł) zadzwoniła ze można oszaleć ..... - dziwne jechałem tym tramwajem i jakoś po wysłuchaniu kilku komunikatów przestałem na nie zwracać uwagę - wyłączyłem się myśląc o swoich sprawach. Pani Sylwia pewnie ma pudło rezonansowe między uszami i dlatego jest jej tak ciężko.
        • Gość: joa nie zgadzam się - i nie chodzi o religię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.11, 15:30
          Pewnie przejechaleś klka przystanków i tyle, ja jadę codziennie do pracy - okoo 35 minut i z pracy. To jest zwyczajnie meczące. Może wyświetlanie tych informacji na istniejacych już monitorach w tramwaju byłoby bardziej korzystne - dla turystow, bo mieliby informacje, dla codzienych użytkowników tramwaju, bo nie musieliby sluchać ciagle tego samego.
        • Gość: ghj Re: zgadzam się - ludzie stali sie w Polsce przes IP: *.ghnet.pl 17.05.11, 18:14
          Ty jechałaś raz to ci się spodobało jak dziecku coś nowego. Ale jeżdżę "8" codziennie do pracy i krew mnie już zalewa. Jak chcesz, to słuchaj sobie tego w domu, ale nie zmuszaj do tego innych. Tramwaj to miejsce publiczne. Dlaczego nie ma tego na innych trasach, gdzie są prawdziwe zabytki i ciekawe miejsca?
          • il_pino nie zmuszam - to po pierwsze bo nie ja puszczam to 18.05.11, 09:46
            nagranie. napisałem ze mnie nie przeszkadza, mam inne problemy niż zajmowanie się pierdołami ...
      • Gość: pasażer Re: Czy ludziom wszystko już przeszkadza? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.05.11, 11:23
        > Równie dobrze mogłyby być komunikaty o zabytkach, przyrodzie itp.

Tak - byłyby równie bezsensowne i przeszkadzające. To nie jest linia turystyczna, żeby dwa razy dziennie wysłuchiwać opowieści przewodnika "nasz tramwaj zbliża się do ...".

> Jak komunikat jest krótki i rzeczowy, to co w tym złego?

"Komunikaty" są tak krótkie, że na niektórych odcinkach ich wygłoszenie ledwo wyrabia się w czasie przejazdu między kolejnymi przystankami. Co do rzeczowości - owszem, są rzeczowe. Można się dowiedzieć tak ważnych informacji jak ta, że "tędy Karol Wojtyła codziennie chodził do pracy". Kluczowa informacja dla pielgrzyma.

Komunikaty nie dość że są fatalnie nagrane i wygłaszane w stylu przewodnika to jeszcze ich poziom głośności jest większy, niż standardowe zapowiadanie przystanków. Pewnie chodzi o to, żeby przypadkiem ktoś nie protestował, że nie słyszy - w końcu to nie jest zwykła linia tramwajowa, ale linia turystyczna, prawda?

A Urząd Miasta może niech nie kłamie, że "nie docierają skargi". Albo niech poprawi komunikację wewnętrzną, żeby nie było tak, że jeden urzędnik na skargę odpowiada, a drugi mówi że nic nie dotarło.
      • Gość: m Re: Czy ludziom wszystko już przeszkadza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.11, 11:29
        a jechałeś/aś? tak powiedzmy dwa razy dziennie po pół godziny.
      • Gość: szaman Re: Czy ludziom wszystko już przeszkadza? IP: *.zax.pl 16.05.11, 12:37
        To w tym złego, że żyjemy w wolnym kraju i dlaczego ludzie mają wszędzie i ciągle słuchać religijnego bełkotu? Tramwaj to nie kościół i nie miejsce to takich rzeczy.
      • wielce_czcigodny Re: Czy ludziom wszystko już przeszkadza? 16.05.11, 15:52
        red_ek napisał:

> Równie dobrze mogłyby być komunikaty o zabytkach, przyrodzie itp. Też by protes
        > towali, czy może mają uczulenie tylko na religię? Jak komunikat jest krótki i r
        > zeczowy, to co w tym złego?

zero komunikatów, żadnych, będę chciał sobie coś posłuchać to dam ci w dziub i posłucham jak wyjesz albo muzę włączę. Mogę też włączyć na full, będziesz wtedy ośle zadowolony?
      • Gość: michał Re: Czy ludziom wszystko już przeszkadza? IP: *.com 16.05.11, 20:40
        Komunikaty są zawsze te same, czytane drażniącym, nosowym głosem i niczego nie wnoszą ciekawego. Są na żenującym poziomie.
      • Gość: ert Re: Czy ludziom wszystko już przeszkadza? IP: *.ghnet.pl 17.05.11, 18:10
        To słuchaj go sobie w domu i milion razy. Ale ja chce mieć w tramwaju ciszę.
      • Gość: marajka Re: Czy ludziom wszystko już przeszkadza? IP: *.aster.pl 17.05.11, 22:45
        > Równie dobrze mogłyby być komunikaty o zabytkach, przyrodzie itp. Też by protes
        > towali, czy może mają uczulenie tylko na religię? Jak komunikat jest krótki i r
        > zeczowy, to co w tym złego?

A jak często jeździsz "ósemką"? Ile można słuchać, że na Pl. Inwalidów Karol Wojtyła robił sobie zdjęcie??? Info o zabytkach może być ciekawe, ale to kto gdzie robił zdjęcie i uczył się występować w teatrze...? Ja nie mam uczulenia na religię, jestem wierząca (choć niekatoliczka) i mogłabym posłuchać o zabytkach, w tym kosciołach, czemu nie? Ale papiezomania sięgnęła zenitu. Dziwisz się, że ludzie mają dość? Nawet krótki, rzeczowy komunikat, wysłuchiwany dwa razy dziennie zaczyna po prostu irytować! Pielgrzymi wyjechali, wielu ludzi to stali pasażerowie, którzy dzień w dzień słuchają tego samego. Oszaleć można.
    • kap_jeden Codziennie w ósemce opowieść o papieżu 16.05.11, 10:32
      "Lenin" wiecznie zywy.

proponuje w 8-semce puszczac modlitwe. w koncu pielgrzymi z pewnoscia tym zostana przyciagnieci

jesli modlitwe puscimy we wszystkich tramwajach, to pielgrzymi rozjada sie nawet do Nowej Huty. tam wprawdzie nie ma jeszcze zadnego sanktuarium ale bedzie okazja go postawic-:)
      • wielce_czcigodny Re: Codziennie w ósemce opowieść o papieżu 16.05.11, 15:55
        kap_jeden napisał:

> "Lenin" wiecznie zywy.
        >
        > proponuje w 8-semce puszczac modlitwe. w koncu pielgrzymi z pewnoscia tym zosta
        > na przyciagnieci
        >
        > jesli modlitwe puscimy we wszystkich tramwajach, to pielgrzymi rozjada sie nawe
        > t do Nowej Huty. tam wprawdzie nie ma jeszcze zadnego sanktuarium ale bedzie ok
        > azja go postawic-:)

proponuję żeby pani gądek jeździłą w każdym kursie rozdająć precjoza po wojtyle tudzież inne talizmany
    • Gość: lajko Ostatnio w Krk czuje sie jak w Talibanie.. IP: 204.27.196.* 16.05.11, 10:33
      coraz bardziej niestety.. brak jakichkolwiek innych nowych ciekawych propozycji dla turystow poza skansenem religijnym i pielgrzymkami.
      Aha, jest jeszcze fontanna ;)
    • Gość: Piotr Codziennie w ósemce opowieść o papieżu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.11, 10:35
      A ja mam propozycje.

Sprywatyzujmy komunikację pubilczną i wreszcie nie będzie problemów. Zakładam się, że będzie tanio, sprawnie, szybko, komunikaty nie będa nudziły, pojawią się nowe pomysły a kierowca czy motorniczy z uśmiechem sprzeda nam bilet tak jak to bez problemu odbywa się teraz w prywatnych busach.
    • Gość: phelcq Codziennie w ósemce opowieść o papieżu IP: *.acn.waw.pl 16.05.11, 10:41
      Już tylko jadąc np. z Bronowic na Podgórze usłyszeć można 5 komunikatów. Dwa razy dziennie (a czasem i częściej), to 10
    • Gość: arslonga Niech kuria wydaje darmowe bilety IP: *.aster.pl 16.05.11, 10:59
      Każdemu pasażerowi, który w czasie jazdy wyspowiada się dyżurującemu księdzu - najlepiej oddelegować działacza kościelnego Wiosnę-Stryczka - będzie się należał przejazd darmowy.

Za każde przystąpienie do komunii w wagonie "papieskiej" linii 8 darmowy bilet na przejazd w niedzielę na nabożeństwo.

Bilet miesięczny ze zniżką po okazaniu kartki od proboszcza o dobrym prowadzeniu się.
    • Gość: gość Codziennie w ósemce opowieść o papieżu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.11, 11:11
      Państwo zapominacie o tym, że bardzo duży dochód turystyczny Krakowa pochodzi od sporej liczby pielgrzymów odwiedzających Sanktuarium Bożego Miłosierdzi. I dajcie już spokój z ciągłym atakowaniem religii Katolickiej bo to się nudne i niesmaczne zaczyna robić.
      • Gość: Fajdak Re: Codziennie w ósemce opowieść o papieżu IP: 78.133.192.* 16.05.11, 11:16
        Niesmaczny to jest Twój i podobnych fanatyzm religijny.
      • Gość: Anastazy Re: Codziennie w ósemce opowieść o papieżu IP: *.ip.netia.com.pl 16.05.11, 11:25
        Wiesz, tu nie chodzi o religię, ale o nadmierny wpływ funkcjonariuszy kościelnych katolickich na życie publiczne. Sam Jezus mówił, żeby oddawać cesarzowi co cesarskie, a Bogu - co Boskie. Kościół hierarchiczny i działacze świeccy nie rozumieją tego. Ja mam wrażenie, że ten wpływ katolicyzmu na nasze życie publiczne robi się coraz silniejszy - a im on jest mocniejszy, tym zdaje się, jakość tego, do czego Kościół jest powołany, się obniża. Fajny gest te komunikaty bezpośrednio przy uroczystościach (w końcu katolicy stanowią większość, a nie tylko oni bardzo szanują pamięć o JPII), ale ciągnięcie tego teraz to już przesada. Co za dużo to i świnka nie zje...
      • ar.co Re: Codziennie w ósemce opowieść o papieżu 16.05.11, 12:04
        Dochód turystyczny Krakowa? Chyba żartujesz. Pielgrzym do Sanktuarium generuje zysk dla KK, a nie dla Krakowa - do knajpy w Krakowie nie pójdzie, bo za drogo, pamiątki kupi w przykościelnej budce, a wysika się w krzakach, bo mu będzie szkoda 1 zł na miejską toaletę. Tylko sprzątać po pielgrzymach miasto musi za własne pieniądze. Aha, i jeszcze darmowe tramwaje z okazji beatyfikacji. Na nich też pewnie miasto strasznie zarobiło, nie? A Seweryn też za darmo tych opowiastek dla ubogich nie czytał - i co, Kościół za nie płacił? Nie sądzę.
      • herbalix Re: Codziennie w ósemce opowieść o papieżu 16.05.11, 13:00
        Gość portalu: gość napisał(a):

> (...)I dajcie już spokój z ciągłym atakowaniem religii Katolickiej bo to się nudne i nie
        > smaczne zaczyna robić.

Atakowaniem religii? To ja się czuję atakowany przez religię.
        • Gość: d Re: Codziennie w ósemce opowieść o papieżu IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.11, 13:32
          A dotowanie przez zadłuzone, swieckie miasto i fundowania darmowego przejazdu do kosciola linii nr 8 to juz skandal.
      • wielce_czcigodny Re: Codziennie w ósemce opowieść o papieżu 16.05.11, 15:58
        Gość portalu: gość napisał(a):

> Państwo zapominacie o tym, że bardzo duży dochód turystyczny Krakowa pochodzi o
        > d sporej liczby pielgrzymów odwiedzających Sanktuarium Bożego Miłosierdzi. I da
        > jcie już spokój z ciągłym atakowaniem religii Katolickiej bo to się nudne i nie
        > smaczne zaczyna robić.

a skąd wiesz czy i ile takowej kasy trafia do miasta? a jak ci jest niesmacznie, to się wyrzygaj, proste.
      • Gość: Jola Re: Codziennie w ósemce opowieść o papieżu IP: *.ghnet.pl 17.05.11, 18:22
        Widzę tych pielgrzymów jak wywalają się z autobusów na parkingu przy Carrefourze. To bidota. Złamanego grosza w Krakowie nie zostawia. Mają swoją wałówę, termosy z herbatą, niczego nie kupują i nie zwiedzają. Nie chodzą do restauracji. No, parę świecidełek i paciorków kupią. Zostawiają Krakowowi brud, mnóstwo śmieci i obszczane krzaki.
      • Gość: marajka Re: Codziennie w ósemce opowieść o papieżu IP: *.aster.pl 17.05.11, 22:56
        Czy wysłuchiwanie 10 razy w tygodniu tego samego to atak na religię? Wiesz ile w Krakowie jest Kościołów? Co ma do tego dochód MPK? Turysta bez komunikatów w tramwaju pójdzie na nogach? Smiem również twierdzić, że większy dochód ma MPK z mieszkańców, którzy 2 razy dziennie jedżą jakąś trasą do pracy/szkoły i już im niedobrze, od powtarzania w kółko tego samego!

Nawet jakby mi opowiadano o moim wyznaniu w kółko to samo i to takich bzdurek (tu X robił to, tu tamto, o a pod tym krzakiem zgubił czapkę), to miałabym dosyć.
    • Gość: Wik Codziennie w ósemce opowieść o papieżu IP: *.bj.uj.edu.pl 16.05.11, 13:34
      Dobre bylyby komunikaty: na Kleparzu schabowe po 5 zl za sztuke i buteleczka wina albo piwa.
    • Gość: dddd rzygam w 8 IP: 212.120.136.* 16.05.11, 16:56
      od pl.inwalidów do kurii rzygam rzygam
    • Gość: pasażer Cisza ... przypadek czy świadoma decyzja? IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.11, 17:27
      Nie wiem, czy to przypadek ale wracałem dziś do domu #8 i ... błoga cisza.
      Tylko (ciche) zapowiadanie przystanków, skrzeki Seweryna wyłączone.
      I tylko się zastanawiam, czy to przypadek, czy też w końcu ktoś decyzyjny poszedł po rozum do głowy.
      • Gość: Rajmohol Re: Cisza ... przypadek czy świadoma decyzja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.11, 19:49
        Są wozy w których są wyłączone przez motorniczego.

Jeśli mam wypowiedzieć swoją opinię: "kolejny odpowiednik świdrujących w uszach dzieciaków" - komunikaty są w porządku jeśli są porządnie nagrane - np. zapowiedzi Dymnej nie były najpopularniejsze, ale nie doprowadzały moich uszu do takiego stanu.
        Pan Seweryn nie nadaje się też do opowiadania (ja jadąc ósemką słyszałem każdy oddech jakby było to gardło u chorego dziecka. Głośniki świszczą, słychać szumy.
        Piękna idea, która zeszła za przeproszeniem na psy. Zapowiedzi w święta byłyby wystarczające i tak większość pielgrzymów wtedy tam jeździ.
      • Gość: pasażer Sam sobie odpiszę: niestety przypadek. IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.11, 23:10
        Niestety przypadek, choć stały: Seweryn nie skrzeczy w wagonie 2050 (czyli tym z białymi wyświetlaczami zewnętrznymi i ekranami LCD wyświetlającymi trasę wewnątrz).
    • Gość: Michał Te komunikaty są absurdalne i irytujące. IP: *.com 16.05.11, 20:26
      Współczuję wszystkim, którzy zmuszeni są słuchać tego nonsensu codziennie w drodze do pracy i z pracy. Ja zrezygnowałem z tramwaju, bo brakło mi nerwów.
    • Gość: Czandra Re: Codziennie w ósemce opowieść o papieżu IP: *.net.autocom.pl 16.05.11, 22:17
      No przecież Kuria jest taka biedna.... Ledwo przędą z budową nowego centrum JP2, zaraz btw koło drugiego centrum Opatrzności. Miasto do owego nowego molocha dokłada obiecując sponsoring dróg dojazdowych (łatwo jest tak dobrodusznie dysponować kasą podatników, którzy jeżdżąc po krakowskich dziurach zrywają zawieszenia). Biedni są i pewnie wogóle we wszystkich tramwajach powinny iść takie świątobliwe historie związane z różnymi lokalnymi świętymi. Można również rozstawić puszki na datki....
    • Gość: pasażer Proponuję pójść dalej. IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.11, 23:31
      Dlaczego te jakże ważne komunikaty mają słyszeć tylko pasażerowie jednej linii?
      Idźmy dalej, załóżmy na skrzyżowaniach nagłośnienie. Niech wszyscy nudzący się w oczekiwaniu na zielone światło też codziennie wysłuchują krzyków (o, przepraszam: komunikatów) wygłaszanych przez Pana Seweryna.
      Na skrzyżowaniu w Łagiewnikach niech dowiadują się, że tędy Karol Wojtyła chodził codziennie do pracy.
      Pod Filharmonią (z uwzględnieniem nagłośnienia w kierunku Plant) informować, że w okolicy znajduje się słynne okno.
      Na Alejach (skrzyżowanie z Karmelicką i Królewską) niech czekający dowiedzą się, że mieści się tu obecna siedziba zakładu fotograficznego w którym Karol Wojtyła zrobił sobie zdjęcie.
      Pod Wawelem i na skrzyżowaniu Dietla i Stradomskiej oczywiście informacja, że tędy co roku przechodzi procesja na Skałkę.
      Skoro bowiem to tak wspaniały pomysł (tak wspaniały, że nikt się do niego nie chce przyznać - MPK zwala na miasto, miasto podpiera się, że to razem z MPK) - to uszczęśliwmy nim innych, a nie tylko pasażerów zaledwie jednej linii tramwajowej ...
    • Gość: krakus Codziennie w ósemce opowieść o papieżu IP: 192.166.203.* 17.05.11, 09:31
      Jadą w tramwaju słyszy się taki wielki bełkot pasażerowie rozmawiają miedzy sobą przez komórki i a głośników informacja na temat J>-II ,jest to nie zniesienia.
    • wielce_czcigodny dzwońcie do gądek 17.05.11, 10:48
      Proponuję zalać telefonami panią katarzynę gądek z urzędu miasta, która to monitorowała, trzeba być idiotą, żeby podpisać na taki numer umowę na 2 lata. Będziecie słuchać wojtyły przez ten czas, współczuję. Widać pani gądek jest z gatunku męczennic, która chciała narzucić swoją wiarę.
      • Gość: michał Re: dzwońcie do gądek IP: *.com 17.05.11, 17:11
        popieram!
        • Gość: vvv Popierasz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.11, 19:54
          na forum czy telefonami? Ile ich wykonałeś?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka