Dodaj do ulubionych

Jakubowicz: Uratowali mnie "ci polscy antysemici"

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.11, 05:43
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Autor Polacy lubią się wybielać IP: *.resnet.colorado.edu 15.07.11, 08:04
      Polacy lubią się wybielać oraz stroić w medale, pomniki, tablice i ładne piórka. A sprzedawali Żydów jak kartofle, byle zarobić.
      • ponury.szlifierz Re: Polacy lubią się wybielać 15.07.11, 08:33
        Coś ci się pozajączkowało, biedaku - czyżbyś wyssał antypolonizm z mlekiem matki? Polacy nie lubią się wybielać, Polacy nie lubią jak im się wciska odpowiedzialność za całe zło II wojny światowej. Przypomnij sobie, kto w gettach i w obozach był strażnikami i jak gorliwie przykładał się do swoich obowiązków? Przypomnij sobie, jak nazywano w Izraelu Żydów, którzy przeżyli holokaust i wrócili do niego po wojnie. Ścierwa znadją się wszędzie, a wśród Polaków wcale statystycznie nie występowały liczniej. Niezbyt liczne przypadki rozdmuchuje się i przedstawia jako normę, a znacznie liczniejsze przypadki pomocy i ratowania Żydów z narażeniem życia własnego i rodziny jakoś dziwnym trafem przemilcza! I stale dorabia się Polakom gębę dla różnych doraźnych korzyści, szafując liczbami, których przeciętny Polak, Żyd, Europejczyk czy inny Amerykanin nie jest w stanie zweryfikować, ale opinia idzie w świat. I mamy później "polskie obozy" w tzw. opiniotwórczych tytułach i różne inne kwiatki, jak np. filmiki instruktażowe dla młodych Żydów jeżdżących do Oświęcimia na wycieczki. W jednym z nich, zamieszczonym na YouTube jest doskonały przykład manipulacji i nastawiania młodych Żydów przeciw Polakom - pokazywana jest wizyta grupy młodzieży w Krakowie i jest tam taka scenka, gdzie dwie czy trzy dziewczyny są zagadywane przez bodaj trzech staruszków siedzących na ławce - staruszkowie pytają skąd dziewczyny są, bo nie rozumieją co mówią i jednemu z nich wydawało się, że któraś mówi po chińsku - na co dziewczyny odskakują i zaczynają się między sobą przekrzykiwać w stylu "słyszałaś? ja to zrozumiałam, on cię nazwał dziwką, chodźmy stąd, jak tak można". Oczywiście w tle głos lektora, że "jak widać jawny antysemityzm..." itd, itp. Czemu i komu wszystko to służy?!
        • Gość: Marek Re: Polacy lubią się wybielać IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.11, 09:21
          Wystarczy wspomnieć o stosunku żydów izraelskich do Marka Edelmana , był niewygodny bo jego uporczywe trwanie w Polsce kłóciło się z ich ideologią powszechnego antysemityzmu w Polsce i światowego zagrożenia dla państwa Izrael.
          • Gość: halo akurat to nonsens IP: *.fuw.edu.pl 15.07.11, 11:27
            Marek Edelman ma się do tematu jak pięść do nosa. Jak się do członków organizacji terrorystycznej Hamas wystosowuje list publiczny, gdzie nazywa się ich "komendantami ruchu oporu", to nie należy się później dziwić, że cię w Izraelu nie lubią.

Edelman własnie trwał uporczywie, bo żonę z dzieckiem do Paryża już wysłał, nazywając to później rzutem przez mur getta. Owszem, słowami tu przesadził, ale taka właśnie wielka miłość do Żydów w Polsce panowała w 1968 r.
            • swarozyc Re: akurat to nonsens 15.07.11, 11:57
              Gość portalu: halo napisał(a):
              ale taka właśnie wielka miłość do Żydów w Polsce panowała w 1968 r.
              ------------------------------------------------------------------------------------------------------
              No to teraz powiedz, za co Polacy mieli kochac Zydow w 1968 roku, wczesniej i pozniej..
              Zamieniam sie w sluch.
          • ulther niestety lubia 04.08.11, 09:56
            Marek Edelman sprzeciwial sie syjonistom postulujacym powrot Zydow do Izraela. Sam byl zwiazany z socjalistycznym Bundem - przedwojenna duza partia polityczna i mial poglady zdecydowanie socjalistyczne a socjalizm jak wiemy z nacjonalizmem nie ida w parze.

Antysemityzm z pewnoscia w Polsce przedwojennej byl niestety dosyc powszechny - podsycala go Endecja bredzaca o zunifikowanym, homogenicznym narodzie polskim. W mysl tej samej ideologii sanacja prowadzila kolonizacje wojskowa w tzw. Malopolsce Wschodniej - czyli na Rusi Halickiej - tj. okolicach Lwowa, a takze Wolyniu i Podolu. Nie jestesmy moze takimi potworami za jakich uwazaja nas srodowiska amerykanskich Zydow, ale swoje na sumieniu tez mamy. Pora zerwac z mitem Polaka - rycerza w lsniacej zbroi i wojownika o wolnosc bez skazy.
      • Gość: Marek Re: Polacy lubią się wybielać IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.11, 09:14
        żydów to sprzedawała cała Europa i jakoś im nikt zarzutów nie stawia , tylko Polsce. Jeśli chodzi o ścisłość to ta twoja Hameryka przed i w czasie wojny była nastawiona antysemicko , poczytaj sobie wypowiedzi np . Eisenhowera .Poza tym lepiej się wybielać niż mieć na sumieniu miliony Indian , niewolników murzynów , robotników chińskich o współczesnych obywatelach Iraku czy Afganistanu nie wspominając.American heroes.
        • Gość: Tinky-Winky Re: Polacy lubią się wybielać IP: 77.236.28.* 15.07.11, 12:05
          Poza tym należy się zastanowić dlaczego Żydzi przez wieki mieszkali w Polsce w bardzo dużej liczbie? Bo w naszym kraju mieli najlepsze warunki, najwięcej praw i przyjaźni. Łatwo pisać brednie wyczytane w nienawistnych książkach Grossa, ale trudniej niektórym zaakceptować relacje tych co pamiętają tamte czasy. Do fanatyków Grossa nie trafiają relacje osób, które przetrwały II Wojnę, a nawet wyniki badań instytutu Yad-Vashem, liczby i statystyki. Po prostu szerzą jakąś antypolską nienawiść, czego świadkiem jestem czasami na forach.
      • Gość: emeryt40 Re: Polacy lubią się wybielać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.11, 11:12
        Nie sądź wszystkich swoją miarką. Znam ludzi z kresów pomagającym Żydom z narażaniem własnego życia.
      • Gość: Tinky-Winky Brednie IP: 77.236.28.* 15.07.11, 11:58
        Masz jakieś dane czy tylko tak piszesz antypolskie, skandaliczne teksty bez poparcia. O ile mi wiadomo z fachowej literatury zdrajcy byli po każdej stronie i był to margines społeczny, a nie standard.

Poza tym posłuchaj tego starszego Pana, w porównaniu do ciebie ma olbrzymią wiedzę i pamięta tamte czasy, wie że więcej było ludzi dobrych. A ty swoją nienawiść, wyniesioną z kłamliwych książek Grossa zachowaj dla siebie. Lubisz science-fiction to poczytaj Tolkiena.
      • Gość: M Re: Polacy lubią się wybielać IP: *.absystems.pl 15.07.11, 13:30
        antypolski komentarz - nikt go nie usunie?
      • ulther a Szkoci... 04.08.11, 09:52
        ...sa chciwi, Niemcy uwielbiaja wojskowe marsze, wszyscy Czesi pija piwo, Wegrzy sa depresyjni, Wlosi to macho, Grecy nie placa podatkow, Francuzi kochaja wino, Rosjanie sie upijaja a Hiszpanie kochaja corride:P.

I ile mozna dorzucic jeszcze takich generalizacji?
    • Gość: krakauer o mądrości Jakubowicza IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.11, 08:05
      Pan Jakubowicz to jeden z najmądrzejszych osób w Krakowie, nie ma znaczenia jego narodowosć, poglądy lub pozycja - liczy się tylko jego życie które pokazuje co to za człowiek.
      W stwierdzeniu "Nie wiem, co ja bym zrobił na miejscu tych gospodarzy, którzy podczas tej zabójczo mroźnej zimy w 1944 r. pozwalali mi chować się w oborze. Nie wiem, czy stać mnie by było na taką odwagę..." kryje się cała mądrość człowieka który przeżył łapanki, naloty, pościgi z psami, widoki rozstrzeliwań, ludzkiej zawiści, donosicielstwa. Nie jest tajemnicą że ludzkich ścierw w naszym narodzie między 39 a 45 nie brakowało, byli to mali opryszkowie, którzy za parę złotych chcieli kupić odrobinę przyjemności w skazanym na biologiczny i moralny upadek społeczeństwie "Nebenlandu" a byli i także prawdziwi ludzie zła, czyniący je z niskich pobudek, wynikających z przesiąknięcia złem "wyssanym lub nabytym w procesie socjalizacji". Niestety to co się stało na ziemiach polskich z zamieszkującym je wspólnie z nami narodem Izraela to dramat przekraczający ludzkie pojmowanie tych spraw. nie są wstanie wyjaśnić tego krokodyle łzy, upamiętnić tablice, ani nawet świadectwa tak wspaniałych ludzi jak Pan Jakubowicz. Kluczem do zrozumienia idei książek Grossa jest właśnie to zdanie Jakubowicza - on nie wie jak by się zachował w podobnej sytuacji. Co to znaczy? otóż były zachowania bierne (zatrzaskiwanie drzwi - nie udzielanie pomocy) i były zachowania czynne - czynne polegały na udzielaniu pomocy, udzielaniu pomocy w celu podstępnego wydania lub zgładzenia jak również było automatyczne wydanie osób próbujących uzyskać pomoc. Dlatego tak należy szanować tych co mieli odwagę, zwłaszcza w homogenicznych polskich wsiach - zakleszczonych pomiędzy codziennością, kontrybucjami, kościołem (generalnie nawołującym do posłuszeństwa i spokoju), a małym mikroświatem lokalnych zależności, relacji, wrogości i mentalnego bagienka. Trudno dzisiaj zrozumieć jacy wielcy to byli ludzie! jak pewni swojej społecznej pozycji! jak odważni! Potrafili skutecznie się przeciwstawić własnym lękom, presji okupanta, donosicielom i cichym denuncjatorom. Należy pamiętać że kara za ukrywanie "żyda" była jedna ... czapa, spalenie domu. O didaskaliach tych spraw pisze Gross, a pan Jakubowicz przedstawia ich stronę czysto ludzką w relacji "małego żyda" ukrytego w ziemiance a jego "chłopskiego zbawiciela", ryzykującego ukrzyżowanie nowego rodzaju. Ileż w tym tragizmu, ileż smutku, a zarazem jakie świadectwo prawdziwego ducha polskości, oporu przeciwko odwiecznemu wrogowi i chrześcijańskiej pokory! Oceniając tamte fakty z dzisiejszej perspektywy nie mamy prawa twierdzić nic innego niż to co powiedział Jakubowicz - chociaż jak przypuszczam nie będzie się to podobało przynajmniej części środowisk dążących do uwypuklenia polskiej winy w celu jak można mniemać odniesienia obecnie doraźnych korzyści. Szkoda że nie ma więcej takich odważnych ludzi jak Pan Jakubowicz ...
      • Gość: oiooo bardzo mądrze napisane IP: 194.156.48.* 15.07.11, 09:12
        szkoda, że jest tak mało takich wyważonych komentarzy
      • Gość: M Re: o mądrości Jakubowicza IP: *.absystems.pl 15.07.11, 13:43
        a co Jakubowicz ma do stracenia? Nic, wiec moze sobie takie rzeczy mowic - nikt z politykow po zadnej stronie nie potraktuje tych slow jako czegos waznego - ot taki 'zydowski bartoszewski', swoje przezyl - moze opowiadac dzieciom bajki na dobranoc, co najwyzej jakas staruszka lze uroni, a pan starszy wspomni lata i skomentuje na forum. Nic sie nie zmieni. Problem jest inny - komentarz moze i wywazony - ale dlaczego zawsze to ci inni denuncjowali, mali, zli, zadni zysku i bylo ich co najwyzej niewielu? Jednak jakas wina jest, jesli stawia sie tak sprawe. Cos nam wmowiono - bo taki np Viktor Frankl (zydowski psycholog, urodzony w Austrii, przezyl 4 obozy) stawia sprawe jasno - najlepsi z nas nie przezyli - i nikogo nie wini - bo nie mozna kogos winic za to ze nie podal reki, gdy za podanie reki grozila utrata zycia. Zblizenie polsko-zydowskie nie ma sensu - jestesmy inni totalnie - wystarcza stosunki poprawne, bo o dobrosasiedzkich mowy byc nie moze (z przyczyn politycznych, kulturowych i uplywu czasu).
    • Gość: kasia Panie Jakubowicz - dziękuję ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.11, 08:39
      Panie Jakubowicz - dziękuję za głos rozsądku w sprawie - to sztuka potrafić zdystansować się od tego co pisze Pana przyjaciel - i spojrzeć na sprawę z boku - mnie też wydaje się że jak komuś bedzie się działa krzywda to na pewno stanę w jego obronie - ale to moje chcenie nie zawsze może się przełożyc na rzeczywistość (tak jak tych którzy krzyczą o tym aby nie być obojętnym ) to czasem kwestia chwili i wiary i wielkości człowieczeństwa o tym decyduje - tak na prawdę nie wiemy jak sami zachowalibyśmy sie w b. trudnych sytuacjach - dlatego chwała tym którzy pomagali ryzykując życie swoje i swoich rodzin - proszę kontynuować swoje dzieło i wskazywać tych wielkich (chciałabym aby pan Gross też o nich wiedział zanim powie że jesteśmy antysemitami)
    • 123nowak Jakubowicz: Uratowali mnie "ci polscy antysemici" 15.07.11, 09:11
      Szanowny Panie!

Dziękuję za ten głos obiektywizmu i rozsądku!

Gdyby takich wypowiedzi jak pańska było ze strony Żydowskiej więcej niż takich jak Grossa to prawdopodobnie problem antysemityzmu w Polsce powoli by schodził ad calendars grekas, bo ja, który w tych sprawach zawsze byłem w miarę neutralny, po książkach Grossa i po kampanii je promującej (m.in. w wykonaniu GW) na skutek ich nieoibiektywizmu świadomie zacząłem stawać się antysemitom. Pan to wstrzymał i mam nadzieję, że kolejna inicjatywa Grossa lub kogoś mu podobnego i wrzaski GW tego procesu ponownie nie uruchomią.

Jeszcze raz dziękuję!
    • Gość: Goska Jakubowicz: Uratowali mnie "ci polscy antysemici" IP: 207.102.122.* 15.07.11, 09:14
      Szanowny Panie Tadeuszu,
      Z calego serca dziekuje Panu za komentarz i cieple slowa dla narodu polskiego.
      Gdyby bylo wiecej ludzi ktorzy mysla tak jak Pan, nie istnial by ten gniew i nienawisc jaka przemawia przez ludzi.
      Czesto nie moglam zrozumiec dlaczego Pan Gross jest na takiej drodze zniszczenia wszystkiego co jest polskie - przeciez w koncu sam urodzil i wychowal sie w Polsce.
      Jednoczesnie po wyjezdzie do USA jest mu bardzo ciezko znalezc cos dobrego w Polsce i w Polakach i wyglada na to ze jego glownym zadaniem jest jego vendeta i pokazywanie
      narodu Polskiego w zlym swietle.
      Karzda ksiazka ktora publikuje powoduje tylko zlo i nienawisc pomiedzy Polakami
      i narodem Zydowskim jak rowniez daje bardzo zle i nieprawdziwe swiatlo na Polakow
      zagranica.
      My potrzebujemy takich ludzi ja Pan Panie Tadeuszu!!!!!!! swiat bylby duzo lepszy
      gorace pozdrowienia
    • mieczyslawkaplicki Jakubowicz: Uratowali mnie "ci polscy antysemici" 15.07.11, 09:43
      Znałem Polaków wyznania Mojżeszowego obywateli miasta Krakowa (było takie określenia) ludzi prawych,uczciwych i zasługujących na pomoc w czasie
      okupacji.Nie znano w tamtych latach pojęcia antysemita,antysemityzm jak nie znano rasizmu.To po II W.Ś.zaistniało określenie anty,spowodowane licznym udziałem tzw.żydokomuny w aparacie bezpieczeństwa,prokuratury i sądów zwłaszcza wojskowych.
      Wielki szacunek dla Pana Prezesa,który jeden z nie wielu docenia pomoc Polaków dla Polaków innego wyznania i ma odwagę dawać świadectwo prawdzie.
      Panie Prezesie! to nie byli "polscy antysemici",to byli Polacy osoby świeckie
      i często duchowne.
      • Gość: Castorp Re: Jakubowicz: Uratowali mnie "ci polscy antysem IP: *.multi-play.net.pl 15.07.11, 11:14
        Chyba nic pan nie zrozumiał z tej wypowiedzi:"polscy antysemici" co widać wyraźnie to wypowiedź w cudzysłowie. P.S: I proszę swoich ksenofobicznych wypowiedzi nie wycierać sobie nazwiskiem Mieczysława Kaplickiego .
        • mieczyslawkaplicki Re: Castorp 15.07.11, 14:45
          Nie wycieram sobie zębów śp.Mieczysławem Kaplickim z uwagi na moje pewne
          więzy.Mój nick to przez szacunek dla wielkiego Prezydenta Krakowa.
          Chodziło się do Pałacu przy ul.Franciszkańskiej o czym nie możesz wiedzieć,a
          ty to skąd?
    • Gość: Castorp Jakubowicz: Uratowali mnie "ci polscy antysemici" IP: *.multi-play.net.pl 15.07.11, 11:19
      I "znowu biedni Polacy patrzą na getto". Smutne to co czytam...
      • Gość: Mark Re: Jakubowicz: Uratowali mnie "ci polscy antysem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.11, 12:02
        "Książki Grossa wywołały jednak świadomość istnienia polskiego antysemityzmu, świadomość winy, której nie da się łatwo odkupić. "

Wyborcza jak zwykle bije się w cudze piersi...
    • kaliforniczyk Jakubowicz: Uratowali mnie "ci polscy antysemici" 15.07.11, 11:58
      Panie Jakubowicz, opowiada pan bzdury, przedstawiajac swoj przyklad jako wzor zachowania sie Polakow wobec Zydow w czasie i po II Wojnie Swiatowej. Z 200 osob mojej rodziny nie zostal przy zyciu nikt - jakos zabraklo tych dobrych Polakow aby ich uratowac, a mieszkali w roznych miastach, tak, ze statystycznie powinien byl przynajmniej jeden znalezc pomoc - nie znalazl zaden. Jest pan hanba dla mnie i mego narodu , jest pan plugawym zdrjaca i co najwazniejsze - klamca. Dziwie sie, ze pan Gross podaje panu reke - ja bym tego nie zrobil .

Wlodzimierz Rawa
      • Gość: Mark Re: Jakubowicz: Uratowali mnie "ci polscy antysem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.11, 12:04
        kaliforniczyk napisał:

> Panie Jakubowicz, opowiada pan bzdury, przedstawiajac swoj przyklad jako wzor z
        > achowania sie Polakow wobec Zydow w czasie i po II Wojnie Swiatowej. Z 200 osob
        > mojej rodziny nie zostal przy zyciu nikt - jakos zabraklo tych dobrych Polakow
        > aby ich uratowac, a mieszkali w roznych miastach, tak, ze statystycznie powini
        > en byl przynajmniej jeden znalezc pomoc - nie znalazl zaden. Jest pan hanba dl
        > a mnie i mego narodu , jest pan plugawym zdrjaca i co najwazniejsze - klamca. D
        > ziwie sie, ze pan Gross podaje panu reke - ja bym tego nie zrobil .

A mieli podobne podejscie do Polaków jak Ty? BTW ciekawe czy Ty pomógłbyś komukolwiek, wiedząc, że w razie wpadki kule w łeb dostaniesz Ty i wszyscy Twoi bliski?
      • Gość: do niejakiej Rawy Re: Jakubowicz: Uratowali mnie "ci polscy antysem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.11, 13:04
        skoro "z Twojej rodziny nie został przy zyciu nikt" to:

- albo kłamiesz,
        - albo to nie była Twoja rodzina.

Bo jakby "nikt" nie został przy życiu, to i Ciebie by na tym świecie nie było.

PS. Nie jestem antysemitą, ale jeszcze kilka wypowiedzi w tym stylu i zacznę się zastanawiać czy mi nie zostać
        PS2. Z mojej rodziny (polskiej) kilkanaście osób zginęło w czasie wojny (po obu stronach frontu) a mimo to ani Rusków ani Niemców nie określam mianem "patologicznych antysarmatów"
        PS3. Spieprzyć do Kaliforni i stamtąd pluć jadem - łatwo.
        PS4. Czemu "naród wybrany" czepia się Polaków, którzy uratowali ok. 1 miliona Żydów, a na 0,5 miliona donieśli - powodując ich śmierć, a nie Niemców gdzie te proporcje były 0 do 10 milionów?
        • Gość: M Re: Jakubowicz: Uratowali mnie "ci polscy antysem IP: *.absystems.pl 15.07.11, 13:17
          ad PS4: A to dlatego, ze Niemcy placa Zydom pensje i renty do dzis. Od Polakow jeszcze nic nie wydarli - dlatego jest nagonka. Ale nie chodzi o pieniadze (posrednio tak) - chodzi o przejecie calego biznesu zwanego Polska. Zyd sprzeda i kupi wszystko - byle cena byla dobra - niewazne wtedy, kto kim jest albo kto kim byl.
        • Gość: Tinky-Winky Liczby, liczby i jeszcze raz liczby IP: 77.236.28.* 15.07.11, 13:36
          Witam. Chciałbym sprostować dane przez kolegę wyzej napisane:
          -Gross początkowo pisał o 100-200 tysiącach zabitych przez Polaków Żydów, ostatecznie zaś umieścił w książce zarzut zabicia "kilkudziesięciu tysięcy". W książkach Jana Grabowskiego i Barbary Engelking są 3 tysiące wydanych lub zabitych przez Polaków. Inne opracowania historyczne podają 400-700 Żydów zabitych. Tyle, że te opracowania opieraja się na dowodach, a nie na liczbach wziętych znikąd jak u Grossa.
          -jak pisał Gunnar S. Paulssona z Yad-Vashem - 100 tysięcy Polaków zasłużyło na medal sprawiedliwych przyznawany przez Instytut Pamięci Męczenników i Bohaterów Holocaustu, setki tysięcy pomagały w drobniejszy sposób, a większość polskiego społeczeństwa była przynajmniej „pozytywnie neutralna”,
          -Richard C. Lukas - tysiące Polaków zginęło niosąc pomoc Żydom,

Dla zarzucających mi brak precyzji niektórych liczb - ciężko dokładnie oszacować ale podane liczby są z grubsza oddające prawdę.

Proszę wiec o opieranie się na źródłach historycznych, które są cytowane przez naukowców i poważne instytuty. Jak widać te liczby mówią same za siebie.
          • Gość: Łobziak 6 tyś sprawiedliwych, 3 tyś szmalcowników IP: *.noc.fibertech.net.pl 16.07.11, 12:54
            Dlaczego stosujesz dwie różne metody?
            1. Gdy zliczasz osoby pomagające, to powołujesz się na badania, które statystycznie ekstrapolują "w górę" liczbę pomagających na podstawie udokumentowanych i ujawnionych przypadków.
            2. Gdy zliczasz osoby, które przyczyniały się do śmierci żydów, to już nie ekstrapolujesz, tylko dokładnie zliczasz dobrze udokumentowane przypadki.

Suche liczby bez ekstrapolacji wyglądają jak powyżej:
            6tyś. Polaków wśród Sprawiedliwych Wśród Narodów Świata - udokumentowane, ujawnione przypadki, źródło np. Wikipedia
            3tyś. Żydów zamordowanych przez Polaków - udokumentowane, ujawnione przypadki, źródło Engelking, Grabowski

Reszta to już interpretacja różnych autorów.
            • Gość: Tinky-Winky Re: 6 tyś sprawiedliwych, 3 tyś szmalcowników IP: 77.236.28.* 16.07.11, 17:06
              Jest różnica, gdy wyliczono ile osób zasługuje, a ile dostało, bo reszta już nie żyje.
              Więc te 6 tysięcy dostało medale, reszta jest szacowana, bo tyle osób pomagało bepośrednio. Szacunek Ved-Vashem, bo ciężko dokładnie wyliczyć co do jednej osoby. Mniej więcej 100 tysięcy to sprawdzona liczba.
              Tak wiec 100 tysiecy do 3 tysiecy jest jak najbardziej uprawniona.

A poza tym te 3 tysiące Twoje ma medale szmalcowników?
              Przecie "stosujesz dwie różne metody", szmalcownicy medali nie dostają.
              • Gość: Łobziak No właśnie raz szacujesz, drugi raz nie IP: *.noc.fibertech.net.pl 16.07.11, 23:52
                Dlaczego nie chcesz szacować liczby "szmalcowników" w górę? Sprawiedliwych tak, szmalcowników nie.
                • Gość: Tinky-Winky Re: No właśnie raz szacujesz, drugi raz nie IP: 77.236.28.* 17.07.11, 00:24
                  To nie ja szacuję, a Instytut Yed-Vashem. Dokładna liczba nie jest znana. 100 tysięcy nie jest też zaokrągleniem w górę, jest po prostu pewną średnią jaką udało się śledczym i naukowcom ustalić i jest według nich najbliższa prawdzie. Dodatkowo oprócz tych 100 tysięcy szacują liczbę osób które pośrednio pomogły na kilkaset tysięcy. Natomiast sytuacje, na które składa się mniej przypadków łatwiej dokładnie obliczyć. Użyj logicznego myślenia, to naprawdę nie boli.
                  • Gość: Łobziak Dokładna liczba żydów zabitych przez Polaków IP: *.noc.fibertech.net.pl 17.07.11, 04:35
                    też nie jest znana. 3 tysiące przytoczone przez Engelking i Grabowskiego to tylko dobrze udokumentowane sądowo przypadki. Oni również przyznają, że tę liczbę należy zwielokrotnić, bo tylko do takiej ilości dokumentów udało im się dotrzeć. Gross próbuje to zrobić szacując liczbę żydów, którzy przeżyli zagładę do liczby Żydów która przeżyła wojnę. W swym ideologicznym zaślepieniu nawet nie zauważyłeś, że wyszedł mu podobny współczynnik jak Yad-Vashem (z 6 tyś. dokumentów do 100 tyś., z 3 tyś, do kilkudziesięciu). Nie wystarczy czytać, trzeba jeszcze rozumieć. Jak jednak poniżej udowodniłeś, brakuje Ci nawet podstawowych zasad moralnych, a co dopiero samodzielnego myślenia. Koniec rozmowy.
                    • Gość: Tinky-Winky Re: Dokładna liczba żydów zabitych przez Polaków IP: 77.236.28.* 17.07.11, 08:37
                      "Koniec rozmowy". Jaki koniec? Plujesz pod innymi postami. I nadal nie rozumiesz skąd i po co liczby.

Te 100 tysięcy to szacunek potwierdzonych przypadków, jest dobrze wyliczona, można by tyle medali przyznać. Ale zasada jest taka, że uprawnieni do składania wniosków o przyznanie są sami uratowani albo ich bliscy. Do dzisiaj część umarła ze starości, często nie składane są podania przez wnuków, prawnuków, przecież nie można tego od ludzi wymagać. Z tego powodu przyznano tylko 6 tysięcy. Natomiast liczba 3 tysiące jest potwierdzona, a czy należy ją zwielokrotnić? Na jakiej podstawie? Brak dokumentów, nie można dotrzeć do większej ilości bo zapewne nie ma, więc to dwie różne sprawy.

"Gross próbuje to zrobić szacując liczbę żydów, którzy przeżyli zagładę do liczby Żydów która przeżyła wojnę." - tego w ten sposób nie da się zrobić (to trzeba rozumieć ;-). Na dowód wystarczy podać to, że Gross swoje liczby musiał wiele razy zmieniać, czasami o kilka rzędów wielkości, bo nie rozumiał tego, że tak się nie liczy.
            • Gość: Tinky-Winky setki tysięcy do 3 tysięcy IP: 77.236.28.* 16.07.11, 17:11
              Poczytaj post wyżej.
      • Gość: patriota Re: Jakubowicz: Uratowali mnie "ci polscy antysem IP: *.ghnet.pl 15.07.11, 13:34
        a wy statek ze swoimi rodakami do NY wpusciliscie? Nie i zostali oni potem wymordowani po powrocie. Poszukajcie u siebie a dopiero potem u innych
      • Gość: żydówka Re: Jakubowicz: Uratowali mnie "ci polscy antysem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.11, 22:29
        Szanowny Panie kalifornijczyku-Rawa!!!( podaje się Pan za żyda, ale z pewnością nim Pan nie jest), cóż to za dziwne polskie nazwisko "Rawa", a może zmienił je Pan, bo tak nazywali się Polacy, którzy podczas wojny Panu i Pana rodzinie pomogli, a dzięki którym ma Pan możliwość dzisiaj wypowiedzenia się tu i teraz. Jestem ciekawy jak Pan przeżył wojnę, skoro napisał Pan, że 200 osób z Pana rodziny zginęło? Panu jakoś się poszczęściło, ciekawe kto Panu pomógł przetrwać. Dzięki takim jak Pan, którzy siedzą wygodnie z daleka od Polski i sieją nienawiść stosunki polsko-żydowskie tak wyglądają! I niech się Pan odczepi od Pana Jakubowicza-on nie uogólnia, że wszyscy Polacy byli wspaniali i pomagali, on wypowiada się w imieniu własnym, bo dzięki tak wspaniałym ludziom, którzy pomogli Jemu i Jego rodzinie przeżył. Trzeba najpierw troszkę poczytać życiorys P. Jakubowicza, a potem się wypowiadać. A tak na marginesie, to rozmawiałam wielokrotnie z matką P. Jakubowicza, która opowiedziała mi historię, jak to zwróciła się do swojej koleżanki-żydówki, z którą przed wojną chodziła do szkoły, a ta odmówiła Jej jakiejkolwiek pomocy. Po wojnie się spotkały, a ona zapytała błp. pamięci Panią Jakubowicz: " Róziu, to Ty żyjesz?"
        I co Pan na to? Nie można proszę Pana generalizować i wybielać żadnego narodu, bo w każdym znajdą się źli ludzie, a i w naszym ich nie brakuje. Szkoda, że Pan taki wielki żyd z Kalifornii ma czelność w taki sposób pisać o Panu Jakubowiczu, nie znając Jego prawdziwej historii. Odwagi Panie Rawa, jak brzmi Pana żydowskie nazwisko? Z pewnością Pan Jakubowicz chciałby się dowiedzieć, że kiedy Pan przyjedzie nie daj Boże do Polski w odwiedziny, dobrze się zastanowić, czy podać takiemu człowiekowi jak Pan rękę. Proszę nie mieć złudzeń, już moja w tym głowa,żeby jej Panu nie podać!!!
    • Gość: kt Jakubowicz: Uratowali mnie "ci polscy antysemici" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.11, 12:09
      Rozmawiałem z Żydem starszego pokolenia powidział mi że pogrom kielecki robiło UB w której byli żydzi
      • Gość: Tinky-Winky Re: Jakubowicz: Uratowali mnie "ci polscy antysem IP: 77.236.28.* 15.07.11, 13:46
        Jak dokładnie poczyta się o sprawie, to całą akcja była najprawdopodobniej zainicjowana i przeprowadzona przez bezpiekę. A większość ofiar została zabita przez milicjantów i agentów. Tłum się zebrał bo dobrze nim zmanipulowano. Służby specjalne potrafią świetnie zmanipulować tłum. I tak to prawda , szacuje się że 29% ludzi w UB to byli Żydzi. W każdym narodzie znajdują się czarne owce, taka niestety jest prawda i nie ma to nic wspólnego z rasizmem, antysemityzmem czy czymkolwiek innym, takie są liczby. Dzięki tej akcji komunistyczne władze mogły winić kogo tylko chciały i realizować swoje cele. Cała sprawa jest więc bardziej skomplikowana niż hasło - "pogrom kielecki, Polacy zabili Żydów". Zresztą to jest nadal jak widać dobra technika manipulacji - rzucisz to hasło a reszta milczy i przyznaje rację nie wnikając w szczegóły i motywy.
        • Gość: Łobziak Gdy patrzę na rydzykowców spod krzyża IP: *.noc.fibertech.net.pl 16.07.11, 13:23
          To jestem pewien, że i dziś wystarczyłoby dać im broń, krzyknąć "Żydy chłopca zabiły" i mielibyśmy kolejny pogrom. Nie trzeba do tego UB, SB, czy innych obcych.
          • swarozyc Re: Gdy patrzę na rydzykowców spod krzyża 16.07.11, 13:26
            Skad wiesz?
            • Gość: Łobziak Proszę bardzo IP: *.noc.fibertech.net.pl 16.07.11, 13:39
              www.youtube.com/watch?v=Ng0L8yN7Gzo&feature=related
              • Gość: Tinky-Winky Re: Proszę bardzo IP: 77.236.28.* 16.07.11, 17:10
                Stosujesz to co Gross, pokazujesz jakiś margines społeczny i pokazujesz, że tak by się wszyscy zachowywali. Nie będę sie zniżał do Twojego poziomu, a byłoby co pokazać. Tylko, że uczciwi ludzie wiedzą, że nie można uogólniać na całe narody.
                • Gość: Łobziak Margines, nie margines IP: *.noc.fibertech.net.pl 16.07.11, 23:55
                  Byliby zdolni. I wstyd mi za nich.
                  • Gość: Tinky-Winky Re: Margines, nie margines IP: 77.236.28.* 17.07.11, 00:32
                    Wstydzić możesz się za siebie i za to co piszesz. Zamiast szukać pojednania, dobroci, próbować analizować i wyjaśniać trudne sytuacje uogólniasz je w sposób podły, czepiasz się liczb i statystyk, o których nie masz pojęcia. Posługujesz się sloganami jakich w mediach nasłuchałeś.
                    • Gość: Łobziak Z chamami nie szanującymi osób starszych IP: *.noc.fibertech.net.pl 17.07.11, 04:23
                      się nie dyskutuje.

Jeśli nie przestrzegasz jednej z podstawowych zasad etycznych w naszej kulturze to wszystkie przeczytane przez Ciebie "jakże mądre książki" nie zmienią jednej rzeczy: jesteś prostakiem, i pewnych rzeczy nigdy nie zrozumiesz. Gdzieś na etapie rodziny, żłobka, przedszkola, podstawówki popełniono błąd i nie dogadamy się. Nie cuduj mi tu o dobroci człowieku, który starszego poczciwego i uczciwego człowieka nazwałbyś "Dziadem" i kazał mu "spier...lać".

Idź sobie do kolegi Ziemkiewicza i bawcie się świetnie. On nazwie Twojego ojca "Dziadem", Ty zwyzywasz mu matkę, ale cóż, zawsze zostanie wasze ukochane "tamci na pewno robią gorzej". Wszak z wami wyssana z mlekiem matki racja, Bóg, Honor i Ojczyzna. Żegnam.
                      • Gość: Tinky-Winky Re: Z chamami nie szanującymi osób starszych IP: 77.236.28.* 17.07.11, 08:39
                        Z każdym można dyskutować. Przecież to w tej chwili robisz ;-) Dodatkowo brakuje ci troszkę kultury bo obrażasz moją osobę. Hipokryta.
          • Gość: Tinky-Winky Re: Gdy patrzę na rydzykowców spod krzyża IP: 77.236.28.* 16.07.11, 17:07
            Dobrze się czujesz?
    • kaliforniczyk Jakubowicz: Uratowali mnie "ci polscy antysemici" 15.07.11, 12:21
      Chcesz dyskutowac polskie stanowiska wobec Zydow - swietnie - powiedzmy w czasie II Wojny Swiatowej grozila smierc i nikt nie chcal ryzykowac, ale po wojnie ? po wyzwoleniu ? Co powiesz o pogromie kieleckim lub o wyrzucaniu Zydow z pedzacych pociagow, lub okrzyki do tych ktorzy wrocili z Rosji w wagonach bydlecych ( patrzcie, niedorzniete zydki), lub bicie izraelskich juz, nawet nie zydowskich, przedstawicieli firm rzezniczych tylko za to, ze byli religijni i nosili swoj religijny stroj. Co powiesz z czasow II W.Swiatowej o mordach typu Jedwabne lub setki mi znane mordowania Zydow na ulicach siekajac ich lopatami ( psa bym tak nie potraktowal). Mozesz swoje bajki opowiadac tym ktorzy ci uwierza, ja to znam z zycia. Jakos lekko przeszedles na faktem smierci mojej rodziny ( ciekaw jestem jaka bylaby twoja reakcja gdyby to byla twoja rodzina ?) z ktorej nikt sie nie uratowal, mimo, ze mowili po polsku lepiej niz ty, byli lekarzami i biznesmenami, i kiedy pszyszla potrzeba zaden z ich pacjentow nie pomogl. Bajeczki, to moj drogi opowiadaj swoim dzieciom , nie mnie.

Wlodzimierz Rawa
      • Gość: aaannemarie Re: Jakubowicz: Uratowali mnie "ci polscy antysem IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.11, 12:36
        !-szy raz o różnym stosunku Polaków do Żydów (od wersji, jakiej mnie uczono w szkole) wyraziście dowiedziałam się we Francji (historia Martina Graya - Marcina Grajewskiego). Potem powstał film na podstawie książki. Byłam wstrząśnięta. Pierwszą rodziną, jaką spotkałam we Francji była rodzina żydowska, mili, autoironiczni i pełni ciepła ludzie. Pytani przeze mnie moi rodzice opowiedzieli mi, jak niejednoznaczny był stosunek Polaków do Żydów na kresach i w centralnej Polsce przed wojną, od serdecznej przyjaźni do nienawiści. We wszystkich wspomnieniach przewijał się jeden wątek, to ONI byli głównym celem i pierwszymi ofiarami tej wojny, szalonego planu realizowanego z metodyczną dokładnością.
        Do innych forumowiczów: jeśli Pan Jakubowicz wykonał pojednawczy gest, to politycznie byłoby już nie rzucać się na Żydów na tym forum. Przynajmniej raz.
        • Gość: M Re: Jakubowicz: Uratowali mnie "ci polscy antysem IP: *.absystems.pl 15.07.11, 13:23
          doczytaj cos na ten temat - bo to co slyszalas to malo -pytanie - dlaczego byli celem? kto tak 'zarzadzil' zeby byli celem to raz, a dwa sporo zydowskich autorow nawet pokazuje - jak ambiwalentny stosunek mial Zyd do Polaka (nawet taki Singer, tak wyklety przez Grossa) - to nigdy nie byli bracia - co sie probuje nam wmawiac - albo jedni sie lasili albo drudzy - zawsze podszyte zyskiem albo strata - milosc wymuszona, albo konieczna z racji mieszkania na jednym terenie. I nigdy milosc wzajemna. Zreszta, cos takiego jak milosc w pojeciu zydowskim nie istnieje - dlatego maja problem z chrzescijanstwem, bo mimo wszystko - jest to 'nieco' inne, a w ich mniemaniu - totalnie inne - postrzeganie swiata.
          • Gość: aaannemarie Re: Jakubowicz: Uratowali mnie "ci polscy antysem IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.11, 13:37
            Z chęcią coś doczytam, dzięki za radę. Jednak dostatecznie dużo czytam przez całe moje dość długie życie. Miłość istnieje wszędzie gdzie są ludzie. Już od dziecka miałam wielu przyjaciół wśród Żydów. Pamiętam wyjazd dziewczynek z mojej klasy w 68 pod wpływem nagonki gomułkowskiej. Dzieci nie rozumiały zbyt wiele, ale pamiętam płaczących rodziców. On już byli Polakami a reżim traktował ich jak obcych. Po tym wszystkim co przeszli. Zawsze polecam wizytę w Auschwitz.
        • Gość: Tinky-Winky Re: Jakubowicz: Uratowali mnie "ci polscy antysem IP: 77.236.28.* 15.07.11, 14:07
          O ile mi i każdemu kto z książką historyczną miał do czynienia pierwszymi celami wojny była ogólnie pojęta Polska w Kampanii Wrześniowej, a nie Żydzi. Dopiero później zaczęto straszliwe rasistowskie pogromy (w późniejszym etapie wojny), które były kolejnymi celami. Ich ofiarami byli Żydzi (5 milionów 754 tysiące 400 (za Wikipedią, aby mnie o zaniżanie jakieś nie oskarżono ;-)), Cyganie (od 200 tys. do 2 milionów), Polacy (2 miliony 770 tysięcy cywilnej ludności), Sowieci (5 milionów jeńców) i inni (zabijano też z innych względów, ale zamieszczam tylko te rasowe).

Pisanie o tym, że tzw. przez ciebie "ONI" byli głównymi i pierwszymi ofiarami jest nadużyciem.
          • Gość: aaannemarie Re: Jakubowicz: Uratowali mnie "ci polscy antysem IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.11, 14:23
            Próbuję tylko przedrzeć się przez zwarty szyk krzyczących, jacy to Żydzi straszni. "Oni "byli głównymi ofiarami wojny we wspomnieniach moich rodziców. Tak to ujęłam.
            Naukowe operowanie liczbami może jest i celowe, ale co to zmienia? Koszmar miał miejsce i powinien pozostać w pamięci. Do tej pory ta pamięć pokolenia moich rodziców (schodzą ze sceny), chroniła nas przed wojnami.
            • Gość: Tinky-Winky Re: Jakubowicz: Uratowali mnie "ci polscy antysem IP: 77.236.28.* 15.07.11, 14:39
              Tylko co mówi pisanie z perspektywy pojedynczej jednostki - nie oddaje ono ogromu i skomplikowania całej sprawy. Z pewnością dla najbliższym jest jednak ważne i daje ICH sytuację.
              Samo operowanie liczbami pokazuje lepiej sprawę i można ją odnieść do innych tym podobnych w historii. Zbadać kto tak naprawdę za co odpowiadał, motywy i cele władz, znaleźć winnych i oszacować pewne zjawiska.
              Dzięki temu z liczb można wywnioskować, że mamy do czynienia z marginesem społecznym, a nie z całym "antysemickim" społeczeństwem jak twierdzi Gross (nie była więc to norma).

Ciężko też znaleźć "szyk krzyczących jacy to Żydzi straszni". Po prostu ludzie odpowiadają na zarzuty, które często nie mają potwierdzenia albo są tylko sporadycznymi w stosunku do ogółu przypadkami. Trzeba bronic godności swojego narodu w przypadku prób oszukiwania go.

I jeszcze jedno - pamięć nie chroni przed wojnami. Wystarczy spojrzeć na to co się działo po 1945 na świecie.
              • Gość: aaannemarie Re: Jakubowicz: Uratowali mnie "ci polscy antysem IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.11, 14:47
                W tym wypadku nie ma jednego narodu przeciwko drugiemu, gdyż oba narody były po stronie ofiar. Natomiast w historii nowożytnej trudno znaleźć szaleńca równemu Hitlerowi, który postanowił unicestwić naród żydowski, a ze Słowian uczynić podludzi. To powinniśmy mieć na uwadze. I trochę więcej dobrych uczuć.
                • Gość: Tinky-Winky Nie wiesz co mówisz IP: 77.236.28.* 15.07.11, 17:26
                  Nie ma ? A Stalin? Ponad 5 razy więcej ofiar niż Hitler, czystki ideologiczne i rasowe. Inni Szaleńcy? Pol-Pot (Kambodża) - 10 milionów ofiar, Idi Amin - prezydent Ugandy (600 tysiecy ofiar w rekordowym czasie).
                  Z czego Pol-Pot - 10 milionów 1 narodu, Stalin - 15 milionów Ukraińców, co przewyższa te 6 milionów Żydów. Wiec przestań wciskać ciemnotę.
                  • Gość: aaannemarie Re: Nie wiesz co mówisz IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.11, 21:58
                    Chyba można było grzeczniej. Do widzenia
      • Gość: Stanos1 Re: Jakubowicz: Uratowali mnie "ci polscy antysem IP: *.dyn.iinet.net.au 15.07.11, 12:54
        Nie rodmuchujjj...Bo rozpetasz 3 wojne swiatowa...
      • Gość: krakauer pan Rawa ? ten Rawa >? IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.11, 12:54
        panie Rawa, tragedia nawet tak licznej rodziny jest jedynie kroplą w morzu dramatu jaki rozegrał się na ziemi polskiej z winy okupanta niemieckiego. Hańbą jest plugawe zachowanie mieszkańców Polski, którzy dopuszczali się aktów dehumanizacji których typy pan wymienia. Szczerze i gorąco panu współczuję, wszelkie tego typu opinie jak pana są szczególnie cenne, albowiem ofiary obojętności mają prawo do rozliczenia katów, mają prawo do wyrażania gniewu. Jednakże Panie Rawa stosowanie odpowiedzialności zbiorowej w kategoriach moralnych nie ma większego sensu, albowiem tak jak byli dobrzy Niemcy (byli tacy) buli też kaci, byli dobrzy i bardzo dobrzy Polacy oraz dobrzy, źli i bardzo źli żydzi. Wystarczy przypomnieć sobie postawy części izraelitów w gettach, na pewno pan doskonale wie o czym piszę. natomiast bezwzględnie zgadzam się z pana bolesnym argumentem że w Polsce w trakcie okupacji i po niej nastąpił wysyp wielu zdezagregowanych przykładów bestialstwa, złości, nienawiści i antysemityzmu. Proszę pamiętać że tych zbrodni nie czyniło państwo polskie, ono skończyło się we wrześniu 1939 potem funkcjonowało krótko na części terytorium stolicy w sierpniu i wrześniu 1944 a potem odrodziło się dopiero w połowie lat 60 tych jako byt tyle o ile wewnętrznie autonomiczny od swoich nowych władców. Czyny o jakich pan mówi uczyniły jednostki, owszem zgadzam się że prymitywne, z chęci bardziej zysku niż z powodów narodowościowych. Zawiści, nienawiści, ksenofobii. Ale to były jednostki Panie Rawa ! jednostki ! nie państwo polskie, ani żadna zorganizowana organizacja! W ten sposób uwidacznia się dramat pana rodziny, jako osób obcych we własnym kraju - tutaj korzeni zachowań mas polskich względem elity żydowskiej należy poszukiwać we wzajemnym stosunku tych narodowości zamieszkujących terytorium Rzeczpospolitej w perspektywie od upadku I RP po wrzesień 39. Proszę wziąć pod uwagę to, że Polacy dlatego nauczyli się nienawidzić żydów, ponieważ Ci stali się w wielu przypadkach narzędziem w rękach zaborców, a bardzo często obcymi na własnej ziemi, albowiem ich izolacja doprowadziła do wrogości. Warto przypomnieć archetyp jaki przeniknął do kultury - bierność żydów w trakcie powstań "polskiej szlachty" zwłaszcza to pamiętane najbardziej z 1863 roku ... kiedy to nawet do literatury narodowej przeniknęły postawy żydowskich lekarzy denuncjatorów, i krwiopijców którym szlachcianki żeby ratować swoich mężów, braci i synów z braku pieniędzy musiały oddawać majątek za bez cen a często nawet własną godność. A takich zachowań, wcale nie rzadkich wśród żydów na ziemiach polskich, było bardzo wiele!!!!! Więc proszę się nie dziwić, że Polacy pacjenci pana rodziców, wujków, i innych członków rodziny po cichu ich nienawidzili za dawne doznane lub przeniesione w podaniu zbiorowej pamięci krzywdy i zaniechania. Jeżeli doda pan do tego fakt, że w narodzie żywa była pamięć o bolszewickiej nawale z 1920 roku, sterowanej głównie przez osoby pochodzenia polsko-żydowskiego to proszę się nie dziwić niechęci. Ona się nie wzięła z próżni, wzięła się z izolacji elity izraelitów, z bierności tego narodu względem losów narodu polskiego i zwykłego wyzysku. Polacy są pamiętliwi panie Rawa... zwłaszcza jak opowiada im matka jaką spotkała ją krzywda... Więc proszę nie mieć pretensji do ogółu za zagmatwane winy poprzedników i być jednym z nas. Panie Rawa! polska potrzebuje swoich izraelitów!
        • rock73 Re: pan Rawa ? ten Rawa >? 15.07.11, 13:25
          Nie powinniśmy się dziwić postawie Żydów wobec polskich powstań w XIX wieku. Z jakiego powodu Żydzi mieliby bardziej stać po stronie Polaków, niż zaborców? Polska tak samo nie była ich krajem, jak Rosja. Wręcz gdyby wykazali się lojalnością wobec państwa, którego byli obywatelami, a więc państw zaborczych, byłoby to zrozumiałe. Czy Polacy mieszkający na przykład w dzisiejszej Szkocji powinni wspierać jej dążenia do autonomii, czy wykazać się lojalnością wobec Wielkiej Brytanii i jako obcy uszanować jej integralność terytorialną?
          • Gość: M Re: pan Rawa ? ten Rawa >? IP: *.absystems.pl 15.07.11, 13:28
            Zyd czy tylko zydowskie myslenie ci sie wlaczylo? Polak na wyspach zarabia dzieki krolowej - a krolowa jest...angielska,:-)) wiec popieranie Szkotow to zabieranie sobie pieniedzy - tak mozna pomyslec idac tropem mamony - a myslac po polsku - Szkotow nalezy popierac.
          • Gość: krakauer Re: pan Rawa ? ten Rawa >? IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.11, 13:34
            jak się mówi bliższa ciału koszula, trudno oceniać historycznie postawe żydów z XIX wieku względem kwestii niepodległości polski. Jednakże jak się mówi bliższa ciału koszula, a odwrotne zachowania wskazują na słuszność mojego wnioskowania
        • Gość: M Re: pan Rawa ? ten Rawa >? IP: *.absystems.pl 15.07.11, 13:26
          fajnie, tylko ze to jak grochem o sciane - a co do 'potrzeb' to nie wydaje mi sie. Lepiej zeby nas zostawili w spokoju.
          • Gość: krakauer nie zostawią :( IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.11, 13:31
            na tym polega problem że nas nie zostawią w spokoju nawet jeżeli o to grzecznie poprosimy i zapłacimy każde pieniądze, tak po prostu mają - popatrz po palestyńczykach jak traktuje ich państwo Izrael i jak traktują ich żydzi ... dlatego chyba lepiej jest mówić, że ich potrzebujemy... lepiej udawać przyjaźń pomimo niechęci i nienawiści niż godzić się na jawną konfrontację, albowiem jesteśmy wyjątkowo słabym krajem...
      • Gość: Tinky-Winky Re: Jakubowicz: Uratowali mnie "ci polscy antysem IP: 77.236.28.* 15.07.11, 13:04
        No cóż można powiedzieć o pogromie kieleckim - najprawdopodobniej pogrom kielecki został przygotowany przez sowiecką i polską bezpiekę, szerzono pogłoskę o porwaniu przez Żydów małego chłopca. Kilka osób udało się do budynku Wojewódzkiego Komitetu Żydowskiego przy ul. Planty 7, by domagać się rewizji. W niewyjaśnionych okolicznościach doszło do strzelaniny między żołnierzami i milicjantami a Żydami, a później do mordowania i rabunku Żydów. Potem dołączyli zgromadzeni cywile. W książce IPN liczebność grupy tej grupy oceniana jest na co najwyżej kilkaset osób. Kilkudziecięciu Żydów zginęło.
        To nie był mord w stylu "zabijmy ich", a najwidoczniej starannie zaplanowana akcja. Wyjaśnienie i kulisy to bardzo skomplikowana sprawa, brakłoby miejsca żeby tekst przepisać na forum. Władza i służby specjalne dobrze potrafią manipulować tłumem. Podobne rzeczy dzieją się obecnie na świecie, ponieważ tłumowi można wszystko wmówić i uzyskać interesujące rezultaty.

Dlatego też zamiast rzucać hasłami: pogrom kielecki, wyrzucanie z pociągów, szmalcownicy, itp. należy najpierw zastanowić się co się mówi, bo sprawy są bardziej skomplikowane niż hasełka. Pewnie że podczas wojny były haniebne czyny, ale należy spojrzeć na ich ilość w stosunku do dobrych czynów, na ich okoliczności. Potrzebny jest bardziej głęboki wgląd w sprawy.
      • Gość: Marek Re: Jakubowicz: Uratowali mnie "ci polscy antysem IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.11, 14:46
        A u was murzynów bili.
      • Gość: Łobziak Antysemityzm przed wojną w Polsce to fakt IP: *.noc.fibertech.net.pl 16.07.11, 13:19
        Działalność Kolbego, getto ławkowe, akcja ONRu w Myślenicach, jawny antysemityzm Dmowskiego i większości endecji. Mimo wszystko to była jednak część społeczeństwa, patrząc na wyniki wyborcze czy poczytność gazet takie poglądy miało pewnie góra z 30% obywateli. Naprawdę proszę tych postaw nie przenosić na wszystkich Polaków, to nadal była znacząca mniejszość.

Wszyscy autorzy podkreślają, że najgorszym skutkiem wojny było powszechne zobojętnienie na zło i okrucieństwo. Jednocześnie człowiek już tak funkcjonuje, że najlepiej zapadają mu w pamięci postawy agresywne - gdy z całego tłumu ktoś w nas rzuci kamieniem, to zapamiętamy właśnie jego. Jednak nie można w ten sposób swoich traumatycznych przeżyć uogólniać na całą tą grupę i twierdzić, że wszyscy byli agresywni i rzucali kamieniami.

Z całego serca Panu współczuję, proszę przyjąć moje wyrazy ubolewania. Wstyd mi za tych moich rodaków, którzy są ksenofobami, antysemitami, bandytami, prostakami, ale proszę tego nie uogólniać na wszystkich Polaków, bo obraża Pan w ten sposób również tych, którzy z narażeniem życia nieśli pomoc.
    • mireksitek Re: Polacy lubią się wybielać 15.07.11, 12:51
      żadna świadomość winy Polaków ni powstała w wyniku nagonki GW i utworów nijakiego A. Grossa. Jeśli Pani "Redaktor" lub czytelnicy czuja się winni, to mogą dobrowolnie poddać się karze, najlepiej gdyby poszli do więzienia na jakieś 8 do 10 lat. Zapewniam, że po odbyciu kary w polskich więzieniach, nie będziecie mieli juz wyrzutów sumienia.
    • pendrek_wyrzutek Do pana Kalifornijczyka 15.07.11, 14:35
      kaliforniczyk napisał:

> Z 200 osob mojej rodziny nie zostal przy zyciu nikt

Jest to statystyczną niemozliwością.

Po co Pan zmyśla?
    • Gość: torunwplomieniach Kogo to obchodzi? IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.11, 14:42
      Ile można wałkować jeden temat? Pilnujcie lepiej terytoriów okupowanych!
    • cyntia4 Jakubowicz: Uratowali mnie "ci polscy antysemici" 15.07.11, 15:25
      Prezydent Komorowski znowu się kajał w imieniu całego narodu w Jedwabnym. Dlaczego ja jako "naród" mam przepraszać żydów za to, że ich Niemcy pomordowali w Jedwabnym.
      Poczytajcie sobie www.bibula.com/?p=40507
      Mój dziadek przechowywał żydów, ale nigdy nie usłyszał od nich nawet słowa "dziękuję", mojego wujka zrujnował ekonomicznie żyd, a teraz żydzi przejęli na lewo nie swoją kamienicę i wyrzucają mnie na bruk.
      I ja jeszcze mam przepraszać żydów. Panie Komorowski nie upoważniłam pana do przepraszania w moim imieniu.
    • Gość: _:_ Elyta gardzi, elyta pomniejsza zasługi IP: *.nsystem.pl 15.07.11, 22:13
      fakty.interia.pl/felietony/ziemkiewicz/news/o-wyzszosci-prl-nad-iii-rp,1668602
      "Horrendum stanowi jednak to, że jesteśmy jedynym państwem na świecie, którego polityczne i intelektualne elity zachowują się właśnie tak, jak ten facet z kawału: ze wszystkich sił pracują nad wtrąceniem swego narodu w jeszcze większe kompleksy, jeszcze głębszym obniżeniem mu i tak chorobliwie niskiej samooceny oraz dogłębnym jego poniżeniem. "

to robi Komor i GW

• Gość: Łobziak Prosze nie powoływać sie na tego chama, prostaka IP: *.noc.fibertech.net.pl 16.07.11, 13:51
        i zwykłą gnidę. Gdyby Polski Kodeks Honorowy nadal działał to tą ludzką szmatę bez godności rozniósłbym na strzępy.

Ktoś to w ten sposób wypowiada się o osobie starszej i urzędniku Państwa Polskiego nie zasługuje na jakikolwiek cytat:
        www.alert24.pl/alert24/1,84880,6699498,Ziemkiewicz_o_k____na_antenie__Ktos_chcial_mi_zrobic.html
        • Gość: Tinky-Winky Re: Prosze nie powoływać sie na tego chama, prost IP: 77.236.28.* 16.07.11, 17:21
          Powoływanie się na media należące do Agory są śmieszne. Wyrwane z kontekstu zdania z każdej strony. Co do Ziemkiewicza to bardzo inteligentny człowiek, bardzo dobrze zna historię, jest świetnym, dowcipnym pisarzem. A czy wypowiada się wulgarnie? Czasami tak trzeba, tylko, że jak przeciwny GW tak robią to są chamami, a jak przyjaciele to "unieśli się", albo w ogóle się nie pisze i się dowiadujemy z innych gazet.
          Tak wiec nie zarzucałbym komuś chamstwa, jeśli to o czym mówi jest prawdą i umie tego bronić.
          • Gość: Łobziak Wyrwane z kontekstu?! IP: *.noc.fibertech.net.pl 17.07.11, 00:02
            Co zrobił Przewodniczący Państwowej Komisji Wyborczej, że ten cham i prostak śmiał go wyzywać, że ma "spier...lać z anteny"?! To było we wszystkich mediach, to było na youtube, ale jak fanatykowi coś nie pasuje to wszędzie wietrzy spisek.

Jeśli uważasz, że starsze osoby można obrażać za to, że są starsze to dla mnie koniec tematu. z chamami nie dyskutuję.
            • Gość: Tinky-Winky Re: Wyrwane z kontekstu?! IP: 77.236.28.* 17.07.11, 00:34
              To do widzenia i powodzenia ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka