Dodaj do ulubionych

Architektura i Urbanistyka na PK

IP: 192.162.93.* 24.08.11, 10:09
Witam,
wybieram się w tym roku na AiU PK niestacjonarne i mam kilka pytań.
1) Z jakich książek korzysta się na pierwszym roku? Wiem, że można kserować, ale wolałbym kupić własne.
2) Jakie dokładnie przybory będą mi potrzebne na pierwszym roku? Wiem, że przed danymi zajęciami są wywieszane kartki na tablicach ogłoszeń z tym co trzeba przynieść, ale chciałbym kupić już przed rozpoczęciem studiów większość takiego sprzętu.
3) Jakie linijki, ekierki, krzywiki i szablony są niezbędne?
4) Czy wymagana jest deska kreślarska, jak tam to jaka? Wiem również, że potrzebna jest skalówka. Są jakieś wymagania dotyczące firmy itp?
5) Chciałbym się jeszcze dowiedzieć do jakich profesorów najlepiej i najgorzej trafić na zajęcia oraz do kogo zapisać się na techniki komputerowe?
6)I ostatnie pytanie dotyczące wfu. Słyszałem, że od tego roku jest nieobowiązkowy, czy to prawda? A jeśli nie, to czy studenci niestacjonarni muszą chodzić na wf?
Obserwuj wątek
    • Gość: taki jeden Re: Architektura i Urbanistyka na PK IP: *.adsl.inetia.pl 03.09.11, 13:24
      Minęło już kilka lat od czasu gdy byłem studentem. Krzywiki, linijki, ekierki itp przydadzą Ci się na pewno. Dobra jest metalowa długa linijka bo często będzie trzeba przycinać arkusze papieru za pomocą właśnie linijki i nożyka do papieru (plastikowa linijka w końcu się zniszy). Książki jakie miałem to Neufert, podręcznik majstra budowlanego, vademecum projektanta i kilka mniej istotnych. Ważne jest żebyś miał dostęp do materiałów odnośnie kreślenia projektów budowlanych bo niestety asystentom się nie chce uczyć i jak źle trafisz to nie dowiesz się niczego a wymagać będą i to od razu. Właściwie to na budownictwie I za "moich czasów" było tak że prowadzący mieli studenta gdzieś i trzeba było sobie radzić samemu. Najlepiej znać kogoś kto jest architektem wtedy masz jak w bajce. Jeśli nie to kombinuj żeby przynajmniej zdobyć skądś projekt budowlany. Teraz jest o tyle łatwiej że są czasem w sieci więc sobie możesz zobaczyć co i jak. W sieci też znajdziesz sporo materiałów architektoniczych i budowlanych więc możesz zaoszczędzić na makulaturze. Deska kreślarska to coś bez czego można sobie poradzić (ale bardziej bolą potem plecy). Ogranicza Cię Twoja wyobraźnia. Szybciej się rysuje jak pod kalkę techniczną podłożysz papier milimetrowy i przykleisz gęsią skórką żeby się nie ruszała. Jedziesz po liniach i masz równo. Oczywiście to jeśli nadal zmuszają do ręcznego rysowania. Możesz też zrobić na kompie, wydrukować, podłożyć pod kalkę tech. i przerysowywać. Przynajmniej jak będzie oddanie to możesz szybko poprawić w kompie i wyplotować a potem zrobić lekki retusz że niby ręczne (a w sesji będzie Ci często brakowało czasu). Co do prowadzących - jak się da to unikaj Kozłowskiego i Misiągiewicz - o architekturze nie mają bladego pojęcia i tylko Ci namieszają w głowie. Polecam Kowickiego, Radziewanowskiego czy Bulińskiego (zwłaszcza tego pierwszego) i ekipę od krajobrazu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka