Gość: krowodrzarules IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 16.10.11, 12:06 Jesteście Krakowem B. Deal with it. Kupcie rower. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ol Re: Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak na IP: *.net.autocom.pl 16.10.11, 12:20 Taaaaak??? nie ma nic bardziej denerwującego niz to, kiedy czekasz na przesiadkę na tramwaj na Kurdwanów przez 15minut, a w międzyczasie przejezdza 5 (!!!) tramwajów na Bieżanów. Pierwsze słyszę, żebyście tam taką tragedię mieli!!!! Ja na tramwaj mam 15 minut ZDROWEJ piechotki, a jest to najblizszy przystanek, na autobus mam ciut dalej. I co??? Tez powinnam napisac takie głupawe listy do Miasta? Nie wspomnę już o tym, że na tramwaj idzie się blotnistą sciezką bo do dzisiaj nikt nie rozwiązał kwestii chodnika!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak na IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.10.11, 12:40 no a jaki widzisz w tym problem, żebyś sam napisał z uwagami - być może nie jest to u Ciebie problem jedynie Twój, więc pisz - nie rozumiem argumentu, że skoro ja nie piszę to wszyscy też mają cicho siedzieć jak widzisz jakiś problem jako mieszkaniec to pisz... ja już w ogóle mieszkam w Krakowie "c" ;) - tzn na Złocieniu - w sumie fajnie by było gdyby choć jeden autobus jechał stąd do samego centrum - ale to być może jest kwestia dalszej przyszłości - jest to ostatnie i do tego dość małe osiedle i być może trzeba się na razie z tym pogodzić, że do centrum trzeba jechać z przesiadkami natomiast dojazd do samego Bieżanowa nie jest zły... (w sensie: okolice Bieżanowa Nowego) - dalej już gorzej - bo żeby np w weekend złapać połączenie z autobusem na Złocień - no to zamiast biletu godzinnego przydałby się dwugodzinny - tyle czasem trzeba czekać tam na połączenie - i to jest kiepskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pzel Re: Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak na IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.11, 13:27 Wydaje mi się że Twoja prośba o dojazd do centrum 1 linią jest zrealizowany, linia 125 jedzie przez rondo Mogilskie, chyba że to nie jest centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak na IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.10.11, 13:50 no jest to centrum, ale powiedzmy z mojego punktu widzenia takie dalsze centrum - bo na basztową itp - trzeba się jednak przesiąść albo drałować jednak na nogach - i to nawet nie chodzi o to że mam drałować czy nie - bo osobiście lubię czasem sobie pochodzić, bardziej chodzi o to, że np wieczorem jak chcę sobie wrócić np z okolic ścisłego centrum - no to układ z przesiadką w praktyce oznacza to, że godzina 20.00 - 20.30 - to już muszę się zwijać do domu, bo nie dojadę - w weekendy jest jeszcze gorzej ale to wiesz - z całą świadomością, że nie jest to (przynajmniej dla mnie) problem życiowy nr 1 - da się przeżyć, tylko kilka razy byłem zmuszony w okolicach nocnych piechotą ileś tam kilometrów robić, bo np na połączenie w Bieżanowie trzeba czekać np 50 minut (i tu oczywiście mija się z celem kupowanie biletu godzinnego, czyli muszę kupić dwa pełne bilety - no i to jest niezbyt fajne - przydałoby się takie bezpośrednie połączenie bliżej niż Mogilskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak na IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.10.11, 13:59 a już jak mogę sobie pomarzyć, to jakby puścili choć i ze dwa - trzy kursy w nocy - to byłbym w raju Odpowiedz Link Zgłoś
nec999 Re: Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak na 16.10.11, 15:01 Istnieje panaceum na te problemy: należy podnieść ceny biletów. Z pustego i Salomon nie naleje, jeśli dalej będą utrzymywane śmiesznie niskie ceny biletów, to trudno się dziwić, że przy rosnących kosztach kolejne linie będą wycinane, trasy będą skracane a częstotliwości kursowania obniżane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak na IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.10.11, 15:17 niekoniecznie ja jeszcze niedawno mieszkałem w woj śląskim - tam jest przykład najdroższej i najgorszej komunikacji, którą można spotkać w skali chyba całego kraju też likwidują, skracają itd - tam jest zdecydowanie kwestia złego zarządzania - bo to jest związek miast i w zarządzie tzn KZK GOP siedzą prezydenci miast (czyt. ludzie, którzy ani się na tym znają ani korzystają) czasem to jest po prostu złe zarządzanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Złocieniak Re: Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak na IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.11, 09:54 Hmm, powrót o 20.00-20.30, w weekendy gorzej? Zdarza się że też wracam na Złocień z piwka na Rynku czy Kazimierzu, podjeżdżasz na Mogilskie czy Grzegórzeckie a stamtąd 125 zaraz po 23.00.... Odpowiedz Link Zgłoś
towot1 Re: Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak na 16.10.11, 14:16 Na Złocieniu powinniście dalej walczyć o przystanek kolejowy. Szczególnie teraz, gdy remontowany ma być cały szlak, a Mydlniki wywalczyły pozostawienie przystanku Wapiennik. Będziecie mieć quasi metro i dojazd do centrum w 15 minut. Gwarantowanie bezpośredniego autobusu do centrum z każdego osiedla jest bezsensem. Szczególnie, gdy przesiadka w Płaszowie jest drzwi w drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak na IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.10.11, 14:25 przystanek kolejowy jest ciekawym pomysłem - ja od niedawna tu mieszkam i o tym pomyśle nie słyszałem, ale generalnie pomysł świetny co do autobusów - mam tę świadomość, że nie da się dogodzić wszystkim - ale też czasem warto zgłosić uwagę, bo może się okazać w konkretnym przypadku, że np kwestia "wpuszczenia" trasy 125 trochę głębiej w centrum może nie byłaby takim problemem (albo przedłużenie jednej z linii kończących w Bieżanowie tak by dojeżdżała do złocienia) - no ale jak wiąże się to z jakimiś kosztami które nie kalkulują takiego rozwiązania - to trudno pomysł z pociągiem jest niezły - tylko ciekawe ile czasu (i czego jeszcze) trzeba by było na uruchomienie takiego połączenia Odpowiedz Link Zgłoś
towot1 Re: Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak na 16.10.11, 19:35 www.gazetakrakowska.pl/krakow/73021,osiedle-zlocien-walczy-o-stacje-pkp,id,t.html Osobowe z Kokotowa na Kr. Gł. jeżdżą w 17-18 minut. W szczycie czas bezkonkurencyjny w porównaniu z MPK, busiarnią czy nawet własnym autem. Problemem jest "niedasizm" PKP i brak zainteresowania (czyt. kasy) ze strony miasta i marszałka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak na IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.10.11, 01:26 dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Złocieniak Re: Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak na IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.11, 10:00 Chłopie, odwiedź www.zlocien.net, tam znajdziesz info o przystanku, że są podejmowane już odpowiednie kroki...zresztą tam znajdziesz wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
towot1 Re: Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak na 17.10.11, 12:54 No rzeczywiście. Macie super forum osiedlowe o gotowaniu i paleniu na balkonach. Informacji o przystanku PKP szukaj ze świeczką w ponad 100-stronowym wątku z konkretnym tytułem "komunikacja". Gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pzel Re: Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak na IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.11, 13:24 A to ciekawostka, linia 50 w godz 6-20 w dni od pn - pt jeździ co 10 min, do tego doliczmy 6, 7 i wspomagającą je 24, nie ma szan na 15 min oczekiwania na tramwaj jadący do dojazd do Kurdwanowa. Co więcej 50 ma podobną liczbę kursów w weekend, no może zaczyna jeździć co 10 min ciut później. Przyjmując strategię przesiadek powinna wam wystarczyć tylko 50 i to kursująca max do dworca towarowego, jadąc dalej możecie się przesiadać jak reszta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r_xxx Re: Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.11, 12:42 Walcz sobie baranie o komunikację w swoim rejonie, nie wtrącaj się do innych. Mieszkańcy Radzikowskiego dostali pierwsze połączenie z pętlą na Krowodrzy - co pół godziny, co czterdzieści minut. Do 118 trzeba było podejść do Opolskiej, tyle, że ta linia też ma częstotliwość jak autobus z Pcimia, w weekend 0. Chcesz się zamienić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak na IP: *.net.autocom.pl 16.10.11, 13:24 Radzikowskiego? Bez żartów, pętla autobusowa bardzo nie daleko, do wiaduktu na Balickiej też za daleko nie ma a i zejśc Rydla na tramwaj można. Bez przesady, żeby dla jednej ulicy podciągać autobus, może jeszcze tramwaj? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r_xxx Re: Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.11, 13:57 Każdy może biegać na piechotę - i ten z Bieżanowa i ten z Krowodrzy. Ja biegam do tego 168 po południu i w weekendy (15 minut), bo nic innego nie ma. A wszak nie o bieganie chodzi... Komunikacja jest miejska i płacimy za nią wszyscy. Bieżanów miał doskonalą komunikację, teraz ma trochę gorszą. Radzikowskiego miało żadną, teraz ma taką sobie. Po remarszrutyzacji, czy jak tam się to zwie, będzie jeszcze gorzej. Jest trochę czarnych dziur, które w końcu trzeba będzie zatkać i czyimś kosztem to będzie. Bo na wyższe środki, więcej taboru - nie ma co liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
eminey Re: Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak na 16.10.11, 18:37 Radzikowskiego to dosc duza ulica, o ktorym miejscu mowisz? Bo z jednej strony blisko na Wroclawska i pociag, z czesci rzeczywiscie blisko na Azory. Jest jeszcze czesc przy ROK...ale i tam sa autobusy. Poza 168 jest jeszcze 172... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak najb... IP: *.artus.net.pl 16.10.11, 12:49 Należy się spodziewać, że w odpowiedzi na ten artykuł Pani Niedziałkowska nakręci za zaoszczędzone na komunikacji w Bieżanowie pieniążki kolejny auto chwalebny filmik w TV Kraków na cześć ZIKiT-u, z którego dowiemy się jak to zapowiadana od roku re-marszrutyzacja i jej działania poprawiają komunikacie mieszkańcom. Nie ma to jak samo zachwyt i łechtanie próżności Pani Niedziałkowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helouu Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak najb... IP: *.ghnet.pl 16.10.11, 12:53 a kto by jeździł na bieżanów? bieżanów jest niemodny! Odpowiedz Link Zgłoś
terrtt Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak najb... 16.10.11, 13:39 Chcieliście tanią komunikację miejską to macie. Ja za przejazd busem z podkrakowskiej wsi płacę 3,50 zł i mam busa co 40 minut. Niedawno płaciło się 2 złote (!!!), ale paliwo podrożało, wprowadzono opłaty za przejazd zakopianką (!!!!!) no to nie ma się co dziwić, że i ceny wzrosły. Ale jak dla krakusów podwyżka biletów o kilka procent jest skandalem i wyzyskiem to wcale się nie dziwię, że ZIKiT obcina kursy i likwiduje linie. Nie ma nic za darmo, jak płacicie grosze za komunikację miejską to nie dziwcie się, że g*wno dostajecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Re: Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak na IP: *.artus.net.pl 16.10.11, 19:22 Może ty lepiej pozostań u siebie na wsi zamiast wypowiadać się w sprawach, o których nie masz pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bork Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak najb... IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.11, 13:59 weźcie się lepiej za debili którzy wyjeżdżają w kobierzyńską z jednokierunkowej pychowickiej. raz tam tylko policję widziałem, ale żniwa mieli niezłe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak najb... IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.11, 14:12 W 2012 i tak czeka nas wszystkich rewolucja i zapewne więcej zepsują niż poprawią. Co do propozycji cięcia linii 174 to nie jest to najlepszy pomysł gdyż ta linia jedzie kilka przystanków na Kurdwanowie bez dublowania tramwajów. To był powód, że 163 poszło "pod nóż" a nie 174. Poza tym 174 jeździ teraz co 24 minuty (w godzinach szczytu) więc jak mieliby to jeszcze pociąć żeby i 163 i 174 dalej jeździło do swoich pierwotnych pętli? Obie linie co godzinę? Absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Steve Bieżanów? To tam jeszcze ktoś mieszka? IP: *.ghnet.pl 16.10.11, 14:17 Ja bym zlikwidował wszystkie połączenia na to zadupie. Niech sobie dojeżdżają rowerami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 773 Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak najb... IP: *.adsl.inetia.pl 16.10.11, 14:32 za porównanie 163 z 168 autor powinien dostać literacką pokojową nagrodę nobla, pozdrawiam spod ronda ofiar katynia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak na IP: *.multi-play.net.pl 16.10.11, 15:17 wracaj do swojej wsi zabitej dziury zwanej ostrowcem św Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josef Sprawa jest prosta IP: *.net.autocom.pl 16.10.11, 15:28 Na Bieżanowie nie ma ani szkoły, w której pracuje Majchrowski, ani też nie jest tam budowany żaden stadion lub hala sportowa. To się najbardziej liczy w tym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RoRo Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak najb... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.10.11, 19:34 Jak najszybciej konieczna korekta wjazdu do nowego Dworca MPK przy ul. Powstańców Śląskich jak też wyjazdu. wjazd powinien być zaraz za mostem kolejowym a nie robienie 200 m kołeczka. Zlikwidować pętle autobusową przy Dw. PKP Kraków Płaszów i końcówki tam autobusów przenieść właśnie na ten dworzec. Jeden z autobusów 204 lub 244 skierować na pętle właśnie na tym dworcu ( Wieliczka - DW Autobusowy ). Autobus linii 502 skierować jako końcówka właśnie na ten dworzec. Autobus 163 spowrotem skierować na trasę Bieżanów - Potrzask - Nowa Huta. Autobusy nocne dostawać do odjazdów pociągów ze stacji Kraków - Płaszów i Kraków Gł. między innym przez zwiększenie częstotliwości kursów. Dzienne tramwaje wybranych linii winny zaczynać pierwszy kurs o 3.30 ostatni 0,30 A to tylko fragment. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noone I własnie dlatego przestałem jeździć do pracy MPK, IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.11, 21:08 a zacząłem znów autem. Drożej, ale szybciej - i wygodniej. MPK do spółki z ZIKiTem znów dało w d..... i tyle w tym temacie. A do szkoły JM doszła kolejna linia autobusowa. To są jaja ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakuska Gorzej zamiast lepiej IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.11, 22:23 Dojeżdżam do pracy z Kozłówka do Bronowic Małych tramwajem nr 13. Ponieważ są 23 przystanki, to jazda trwa godzinę. Jakoś tak się składa, że wozy tramwajowe są starego typu i wieje w nich równo przez szpary w drzwiach i mimo że jeszcze nie ma mrozów, to po godzinie spędzonej w takim wagonie wysiadam zziębnięta. W zimie te wagony zwłaszcza rano to istne zamrażarki z mrozem na szybach. W zeszłym roku do Bronowic Małych mozna było się dostać bezpośredni autobusem 173 i 103. Potem skrócono 103 do Armii Krajowej, a nastepnie całkiem zlikwidowano. Linia 173 wróciła na starą trasę na Azory. Oczywiście można jechać z przesiadkami, ale podróż trwa czasem ponad godzinę. Gdy 173 albo 144 podjeżdżają pod AGH, to okazuje się że sprzed nosa odjeżdża nam 139 albo 501 i trzeba czekać ok. 15 minut na nastepny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ilona Re: Gorzej zamiast lepiej IP: *.home.aster.pl 16.10.11, 23:20 Ja dojeżdżam z Teligi na Armii Krajowej. O ile rano nie jest źle, tak powrót stał się koszmarny. 173 jeździ jakby nie było rozkładu, tłum ludzi czeka, żeby wsiąść, bo przecież zlikwidowali 103 i w naszą stronę jedzie tylko jeden autobus. Coraz więcej znajomych przesiada się do aut i chyba ja też to zrobię. Wolę wydać kasę na paliwo, niż na leki, bo choroba od wiecznego czekania w zimnie na przyjazd autobusu-widmo gwarantowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Re: Gorzej zamiast lepiej IP: *.adsl.inetia.pl 17.10.11, 09:52 Jadąc na Bronowice Małe 173 czekasz na Czarnowiejskiej 15 minut na przesiadkę na 139??? Czy naprawdę jesteś osobą niepełnosprawną, dla której przejście dodatkowych 500 metrów (co zajmuje około 5 minut) stanowi tak poważny problem? Sam również pracuję na Bronowicach Małych, zdarza mi się korzystać ze 173 - ale w życiu by mi nie przyszło do głowy sterczeć czy to na Bronowicach Małych, czy na ciągu Czarnowiejskiej - Armii Krajowej czekając na 139/501! Ok, jak akurat jedzie to się podjedzie, ale nie żeby specjalnie czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
eminey Re: Gorzej zamiast lepiej 18.10.11, 14:48 Nie kwestionujac tego, ze jest coraz gorzej: 173 na bronowice-wiadukt i tam w cokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furia Komunikacyjny horror Bieżanowa - popieram IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.11, 07:09 Bym mógł dojechać do pracy z Bieżanowa muszę się 3 razy przesiadać i zajmuje mi to 1 godzinę, autem natomiast 25 minut. ziKIT wciska nam kit Wprowadzono dodatkową strefę płatnego parkowania i ograniczono liczbę połączeń. To tylko w Polce. ziKIT wciska nam kit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: st Kuźnicy IP: *.ericpol.com 17.10.11, 09:58 Ludzie porównajcie się z komunikacją na ul. Kuźnicy Kołłątajowskiej. Tu jedyny autobus jedzie do Krowodrzy, gdzie jest przesiadka co jest nawet fajna ale powrót to gorsza sprawa. Nie bardzo idzie się też przesiąść na samochód bo korek i na al.29-go Listopada i na Mackiewicza. Są tu planowane i szybki tramwaj i przystanek kolejowy i ul. Iwaszki łącząca 29-go ze Strzelców ale jakoś nic nie powstaje. Wszystko to jest o tyle śmieszne że do rynku z tego miejsca jest bliżej niż z Ruczaju, Płaszowa o NH, Bieżanowie czy Kurdwanowie nie wspomnę. A tu facet narzeka że tramwaj jeździ tylko a nie tramwaj i autobus. Trzeba było się wyprowadzić do Wieliczki i narzekać, albo może do Dobczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
eminey Re: Kuźnicy 18.10.11, 18:58 forum.gazeta.pl/forum/w,409,129320091,129336088,_Nie_dla_obciazania_gminy_kosztami_prywaty.html forum.gazeta.pl/forum/w,409,129320091,129338820,Przystanek_MPK_nie_ma_nic_wspolnego_z_pozwoleniem.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak najb... IP: *.multi-play.net.pl 17.10.11, 10:01 Pasażer Krakowski ? Raczej frustrat z Bieżanowa. Powinien wiedzieć, że z Kurdwanowa do Hutu nie jeździ tramwaj. Natomiast skąd jeździ 9 ?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miro Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak najb... IP: 195.212.79.* 18.10.11, 08:13 Na pętli w Bieżanowie brakuje parkingu dla samochodów P+R na którym można by zostawić auto i przesiąść się na tramwaj. A gdy parkuje się samochód przy pobliskim bloku to słyszy ciągłe głosy mieszkańców, że "parkingu tu nie ma". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Złocieniak Re: Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak na IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.11, 16:37 Parkuj na Carrefourze czy Kauflandzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noone Re: Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak na IP: *.dynamic.chello.pl 22.10.11, 10:11 Dziwisz się? Mieszkańcy pilnują swojego parkingu - każdy chce postawić auto w rozsądnej odległości od domu - a nie dwa kilometry dalej. To jest osiedle na obrzeżach miasta a nie centrum! Miro - problem jest znany od lat. P+R byłyby doskonałym rozwiązaniem mimo niewydolnej komunikacji. Takie 'dzikie' P+R jest teraz pod CH Zakopianka - ale z tego co mówił mi znajomy, który tam pracuje dyrekcja tego Centrum ma dość wiecznie zapchanego parkingu i chyba skończy się to płatnym parkingiem powyżej 3 godzin. Czyli - 3h stoisz za darmo a potem płacisz. Ale - nikt o tym nie myśli. Przykładem jest niedawno zakończona inwestycja na Lipskiej - jest piękny tramwaj, piękna pętla - i nie ma parkingu P+R. No akurat miejsca jest tam duuuuużo po prawej stronie jadąc w stronę placu. I co - przyjezdni parkują pod blokami, mieszkańcy - tak jak na Bieżanowie - wściekają się że nie mają gdzie parkować - bo tam też zrobił się taki 'dziki' P+R Ale bezRadni rozszerzyli strefę płatnego parkowania. Bo na tym można trzepać kasę pod płaszczykiem 'że mieszkańcy nie mają gdzie parkować' Totalna ściema, chodzi TYLKO o kasę! Nikt nie ma na uwadze mieszkańców miasta, RM ma nas w ...... . Kursy mpk są po cichu obcinane, jeździ coraz mniej pojazdów, jeżdżą coraz rzadziej - ale POD SZKOŁĘ JW MAJCHROWSKIEGO DODANO KOLEJNĄ LINIĘ !!!!! A NAM 163 ZLIKWIDOWANO !!!! Więc przesiadłem się z powrotem do auta. MPK mam w d .... . strasznie wqrzony noone A co do P+R, Miro - ten sam problem jest na Golikówce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak na IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.11, 13:38 > Takie 'dzikie' P+R jest teraz pod CH Zakopianka - ale z tego co mówił mi znajom > y, który tam pracuje dyrekcja tego Centrum ma dość wiecznie zapchanego parkingu Owszem, sporo osób tam parkuje aby przesiąść się na tramwaj (gdzie "sporo" to jakieś 30-50 samochodów) - ale parking jest tak potężny, że jeszcze nie zdarzyło mi się widzieć go "zapchanego". Zapycha się owszem, ale w szczytach handlowych. > i chyba skończy się to płatnym parkingiem powyżej 3 godzin. Czyli - 3h stoisz > za darmo a potem płacisz. Jak wolą z pustego parkingu wyrzucić potencjalnych klientów - to w sumie ich sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
big_gadu Linię kolejową zlikwidowano ! 18.10.11, 16:11 Była linia kolejowa do kopalni soli i ją zlikwidowano ! A można było ją wykorzystać, parowozy i wagony z muzeum w Chabówce ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: becjaa Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak najb... IP: 95.155.120.* 19.10.11, 22:32 Dojezdzam do pracy z Kudrwanowa do Huty. Najlepszym połączeniem jest 174 , ale co ztego skoro on teraz jeździ co 25 minut ( a jak jakis wypadnie to mamy problem.) Chciałabym się dowiedzieć czemu Zikit wydaje pieniadze na budowe dworca koło tandety , który stoi pusty. Proponuje aby Panowie z Zikitu pojeździli trochę na trasie Huta - Bieżanów , ewentualnieHuta- Kudwanów z przesiatkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ere Biezanow wiekszy od Kurdwanowa? IP: 77.236.28.* 22.10.11, 13:10 Gosciu, Kurdwanow na conajmniej 2x wiecej mieszkancow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinimod Re: Biezanow wiekszy od Kurdwanowa? IP: *.krakow.hypnet.pl 23.10.11, 12:56 True. Pozatem po drodze mamy obydwie Wole, Piaski i Kozlowek. Mieszkancy tych osiedli niby do Huty nie jezdza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajt oj ciemni ludzie z was IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.11, 13:14 Ja mam to gdzies, mieszkam miedzy rondem mogilskim a grzegórzeckim na Grzegorzkach Nowych. wszystko tedy jeździ :-) Odpowiedz Link Zgłoś
aarvedui do bezczelnej władzy przemawia tylko jezyk siły 23.10.11, 19:15 do bezczelnej władzy przemawia tylko jezyk siły - patrzcie górnicy, rolnicy. oni pokazują, jaka nasza władza jest naprawdę - banda strachliwych, niekompetentnych cwaniaków. mieszkańcy Bieżanowa powinni zorganizować się silną, co najmniej 500 osobową ekipą, załatwić kilkanaście beczek z gnojowicą z rozpylaczami, butelki z benzyną i trochę miejskiej kostki polbrukowej, a następnie udać się do siedziby ZiKiTu w godzinach pracy tegoż. gwarantuję, że po kilku godzinach znalazła by się kasa nawet na transport śmigłowcem Bieżanów-Rynek. ZiKit wyciągnął by zaskórniaki - kilkanaście milionów na premie dla prezesów, i by się znalazło. mieszkańcy - dla bezczelnej władzy tylko masowy protest i pokaz siły się liczy. protestujcie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.krakow.net.pl Re: Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak na IP: *.kki.krakow.pl 24.10.11, 12:34 dzielnica bieżanów-prokocim ma więcej mieszkańców niż dzielnica pogórze duchackie !!! 11 Dzielnica XI Podgórze Duchackie liczba mieskzańców 52873 12 Dzielnica XII Bieżanów-Prokocim liczba mieszkańców 62995 Proszę najpierw sprawdzić dane a później się wypowiadać! Kurdwanów nie ma na co narzekać jeżeli chodzi o komunikację tramwaj nr 50 jeździ co 10 min do tego wspomagające tramwaje a także autobusy. Mimo że 174 jeździ co 25 min to macie dostęp bezpośredni do huty przez nowohucką. A dzielinica prokocim-bieżanów została tego pozbawiona. Ostatnio zauważa się cały czas że obcinają nam kursy i mówimy tu o nas !! A nie o kurdwanowie !! List bardzo dobrze napisany i trafia w problem. Jeżeli chodzi o Kuźnice Kołątajowską walczcie o swoje bo wiem że u was też jest ciężko!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wew Re: Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak na IP: 77.236.28.* 25.10.11, 12:28 Ja mowilem o osiedlach. Jezeli ty mowisz o dzielnicach to wez pod uwage wielkosc tych dzielnic. Najbardziej miarodajnym wskaznikiem jest tu gestosc zaludnienia: -Podgórze Duchackie - 5879 os/km2 -Biezanow Prokocim - 3874 os/km2 A co do pojedynczych osiedli to: Kurdwanow Nowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.krakow.net.pl Re: Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak na IP: *.kki.krakow.pl 25.10.11, 13:59 o ile się nie mylę ktoś po drodze wymienił piaski wole... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.krakow.net.pl Re: Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak na IP: *.kki.krakow.pl 25.10.11, 14:04 Ok gęstość zaludnienia i to weź także pod uwagę powierzchnię czyli: Pogórze Duchackie 894,4 A Prokocim-Bieżanów 1641 i chyba stąd się bierze mniejsze gęstość zaludnienia Po za tym jednak Kurdwanów i tak ma mniejszy problem z komunikacją niż Prokocim Bieżanów Rżąka itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.krakow.net.pl Re: Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak na IP: *.kki.krakow.pl 25.10.11, 14:08 Po za tym nikt wam nic nie chce zabierać tylko porównać że jest więcej mieszkańców większa powierzchnia a i tak jest gorsza komunikacja u nas i dlaczego!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wew Re: Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak na IP: 77.236.28.* 25.10.11, 18:15 Chodziło mi jedynie o czepienie się szczegółów :) Zgadzam się z tym ze Bieżanów powinien mieć porządną komunikację. A w chwili obecnej jezeli popatrzyc np na autobusy na alejach, to bardzo zle to wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.krakow.net.pl Re: Listy. Komunikacyjny horror Bieżanowa? Jak na IP: *.kki.krakow.pl 26.10.11, 11:00 Dokładnie ! Zapraszam na Krakowskie forum gdzie można poruszać wszystkie tematy www.krakow.net.pl Odpowiedz Link Zgłoś