Dodaj do ulubionych

Co się wybudowało? Startuje Archi-Szopa 2004

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 15:21
Myślę, że kościół Mariacki z tak nierównymi wieżami i wystającymi ponad
kraobraz dziesiejsi urbaniści by nigdy nie zaakceptowali. Nie wspomnę
oczywiście o hipermarkecie (sukiennice) na Rynku Głównym i placu targowym
obok.
Obserwuj wątek
    • Gość: Anty-burger Każdy McDonald's - Drive IP: *.krzeszowice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.04, 17:52
      Archi-szopa to przede wszystkim wszędobylskie McDonald's - Drive. Koszmarna
      architektura, koszmarnie agresywny znak firmowy na długim słupie i jeszcze
      bardziej koszmarne jedzenie. Aby zachować regulamin konkursu wystaczyć wskazać
      McDonald's - Drive ukończony w Krakowie w ostatnim roku i pierwsze miejsce
      będzie murowane.
    • Gość: behemot Re: Co się wybudowało? Startuje Archi-Szopa 2004 IP: *.nowy-sacz.sdi.tpnet.pl 27.05.04, 19:41
      Archiszopa tegoroczna wg mnie powinna powedrowac na Karmelicka - nowa "kamienica" pod koniec ulicy. Czego tam nie ma - czerwona blachodachowka (obowiazkowo lukarny w dachu),kolorowe plyty kamienne, okna ksztaltow wszelakich z lustrzanymi (!) szybami, jakies mosiezna ozdobki. No CUDO po prostu. Iscie indyjski przepych. I oczywiscie wszystko oboSheraton przy tym to szczyt dobrego smaku.
      Natomiast Nagroda prof. Bogdanowskiego dla kamienicy Rynek 13, za caloksztalt
      • hm_tak Galeria Likusów rzeczywiście niezła... 28.05.04, 09:30
        ...ale też oni jeszcze nic nie spieprzyli, a zrobili już parę rzeczy.W tym
        kilka znanych.Polecam "Monopol" w Katowicach.

Gość portalu: behemot napisał(a):

> Archiszopa tegoroczna wg mnie powinna powedrowac na Karmelicka -
        nowa "kamienic
        > a" pod koniec ulicy. Czego tam nie ma - czerwona blachodachowka (obowiazkowo
        lu
        > karny w dachu),kolorowe plyty kamienne, okna ksztaltow wszelakich z
        lustrzanymi
        > (!) szybami, jakies mosiezna ozdobki. No CUDO po prostu. Iscie indyjski
        przepy
        > ch. I oczywiscie wszystko oboSheraton przy tym to szczyt dobrego smaku.
        > Natomiast Nagroda prof. Bogdanowskiego dla kamienicy Rynek 13, za caloksztalt
        • Gość: behemot Re: Galeria Likusów rzeczywiście niezła... IP: *.nowy-sacz.sdi.tpnet.pl 28.05.04, 10:34
          To tym bardziej. za caloksztalt dzialalnosci -Copernicus i Pod Roza na przyklad
        • Gość: lala Re: Galeria Likusów rzeczywiście niezła... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.04, 14:19
          biedny zakompleksiony czlowieczku chyba do niczego w zyciu nie doszles i jestes
          niedowartosciowany
      • vizga Re: Co się wybudowało? Startuje Archi-Szopa 2004 01.06.04, 14:13
        Zdecydowanie inwestor z Karmelickiej kocha tani (nie w sensie materialnym)
        przepych, niechybnie majacy świadczyc o bogactwie...taki paradoks, dość w
        użyciu!Płyta marmurowa użyta jako okładzina świadczy o tym, że go stać!!A co!A
        mosiądz do marmuru pasuje jak ulał, czyż nie?Wszystko ze sobą współgra,
        realizacja z inwestorem, projektant z okładziną, materialny wkład z marmurem,
        gust z ogólnym wizerunkiem...równowaga jest zachowana a to najważniejsze!A że
        nie wspólgra z miejscem i otoczeniem...no coż, nic nowego. Samej bryły budynku
        sie nie czepiam, bo najgorsza nie jest...widać obłozyła się wykończeniówka na
        inwestorskie życzenie.
    • Gość: Krzysztof K. Re: Co się wybudowało? Startuje Archi-Szopa 2004 IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 27.05.04, 19:49
      Jak jesteś z Zielonek to się nie odzywaj głupku jeden (dotyczy ja z Zielonek)
      • Gość: Ja też z Zielonek Re: Co się wybudowało? Startuje KRAKO-Szopa 2004 IP: 192.168.2.* / *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.04, 22:11
        Zazdrość Cię zżera ? PRZYZNAJ, ŻE CIE NIE STAĆ I MUSISZ SIĘ GNIEŚĆ W BETONACH.
      • Gość: Pe Krzysztofie z K.! IP: *.ceti.pl / *.ceti.pl 28.05.04, 13:12
        Jak jesteś z K., to się nie odzywaj!
        Akurat post "ja z Zielonek" jest błyskotliwy i całkiem na temat. Z Zielonek
        czy Czerwonek, nie istotne. Na pewno myśl warta uwagi (i taktu, panie K. :))
    • Gość: nev Re: Co się wybudowało? Startuje Archi-Szopa 2004 IP: *.net.autocom.pl 27.05.04, 22:25
      Myślę, że niekwestionowanym zwycięzcą tegorocznej edycji konkursu będzie ZNOWU
      Profesor Andrzej K. - za cudowne zniszczenie okolic Wawelu pięknym
      lustrzanorudym hotelem. Jeśli zdąży zniszczyć również i fort św. Benedykta, ma
      szanse na podwójną nagrodę i grand prix.
      • vizga Re: Co się wybudowało? Startuje Archi-Szopa 2004 01.06.04, 14:17
        Zdecydowanie!Profesor Konserwator Andrzej K. jest niekwestionowanym faworytem!
        Ze względu na bryłę obiektu, ale też i lokalizację wzmagajacą negatywne
        antywartości budynku!A toż to Konserwator przecie...Reszta odpada w
        przedbiegach!
    • Gość: oburzony zlym pomy DNO DNO DNO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 08:12
      Przedewszystkim dałbym po artykuloszopie autorom pomysłu, żenujący poziom opisu
      poszczególnych obiektów od lat drażni mnie swoją amatorszczyzną. Brak odwagi na
      podanie autorów itp. Pomysł do d....., i niczego nie wnosi, bo jest olewany
      przez środowisko architketów. Dno
      • Gość: Michal Re: DNO DNO DNO IP: 5.3.1R* / *.eds.com.au 28.05.04, 08:14
        Nalezysz do PZzZ, co?
      • hm_tak Koszmar po prostu? 28.05.04, 09:39
        Ależoczywiście, że jest olewany przez środowisko architektów. Dzięki temu
        (olewaniu) czuje się ono jak w domu.
        Dobrym dowodem na olewanie przez ŚRODOWISKO(sic!)jest uchwała zjazdu
        miejscowego SARP-u, z ubiegłego roku (bodaj z maja), żeby "...coś wreszcie
        zrobić z tom okropnom archiszopom, bo zarzond nie dostanie absolutoriumu...".
        Protokoły do wglondu w miejscowym SARP-ie.
        Czas się doinformować.
        Nie mam czasu na kopanie w zeszłorocznej prasie, ale autorzy prawie na pewno
        byli podawani w nominacjach.
        Ale przyjemnie jest napluć - no nie?
        HT

Gość portalu: oburzony zlym pomy napisał(a):

> Przedewszystkim dałbym po artykuloszopie autorom pomysłu, żenujący poziom
        opisu
        >
        > poszczególnych obiektów od lat drażni mnie swoją amatorszczyzną. Brak odwagi
        na
        >
        > podanie autorów itp. Pomysł do d....., i niczego nie wnosi, bo jest olewany
        > przez środowisko architketów. Dno
    • hm_tak Re: Co się wybudowało? Startuje Archi-Szopa 2004 28.05.04, 09:28
      Gość portalu: Ja z Zielonek napisał(a):

> Myślę, że kościół Mariacki z tak nierównymi wieżami i wystającymi ponad
      > kraobraz dziesiejsi urbaniści by nigdy nie zaakceptowali. Nie wspomnę
      > oczywiście o hipermarkecie (sukiennice) na Rynku Głównym i placu targowym
      > obok.

Witam,

oczywiście kombinujesz. Koścół z nierównymi wieżami? Mnóstwo. Weźmy Ronchamp. A
      co do Sukiennic? Toż to nie hipermarket, ale galeria handlowa dla miejscowych
      kupców - i zamiejscowych też. Prawo składu i tak dalej.
      I koegzystuje z targowiskiem (miejscowi kupcy)- nawet bez protestów.
      Typy odrzucone.
      (c:
      • peteen Re: Co się wybudowało? Startuje Archi-Szopa 2004 28.05.04, 09:35
        no, jednak chyba hiperek i to walczacy o klienta z podobnym z wolnicy !
        :c)
      • Gość: Ja z Zielonek Re: Co się wybudowało? ....Hipermarkety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 10:52
        A skąd wiadomo to, że bez protestów. W krakowie są długowiekowe tradycje.
        Wszystko jest z protestami. Taka tradycja. Można wrócić do wielkich protestów
        gdy budowano pomnik Adasia, też na Rynku. A kto tam wtedy prym wiódł w
        protestowaniu? Poszukajcie a znajdziecie. Same znakomitości.
        • Gość: Ja z Zielonek Re: Co się wybudowało? ....Hipermarkety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 10:58
          TYPUJĘ ALKAUF na Pielęgniarek. Wygląda jak z dykty. Moim zdaniem pewniak!
          • peteen errata 28.05.04, 11:07
            kaufland, a nie alkauf...
            • Gość: Ja z Zielonek Re: errata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 16:16
              Być może. Zbyt to staropolska nazwa, by zapamiętać.
        • Gość: behemot Re: Co się wybudowało? ....Hipermarkety IP: *.nowy-sacz.sdi.tpnet.pl 28.05.04, 11:06
          Dowodzi to ze mieszkancy mieli wtedy jednak lepszy gust i bardziej dbano o wyglad miasta niz dzis. Obiektywnie "Adas" to paskuda, a przed poprawieniem to dopiero cudo bylo
    • Gość: Pe Re: Co się wybudowało? Startuje Archi-Szopa 2004 IP: *.ceti.pl / *.ceti.pl 28.05.04, 13:23
      Niestety, rzeczywistość jest smutna, Kraków coraz bardziej prowincjonalny.
      Dobra architektura powstaje w Warszawie, czasem we Wrocłwawiu czy Trójmieście,
      Kraków od kilku lat omija. Dlaczego?
      Długie dyskusje małych urzędników i nie najwyższych lotów architektów
      skutecznie eliminują co ciekawsze i odważniejsze koncepcje. Szansę na
      realizację mają tylko skromne gnioty nie wnoszące zbyt wiele do wyglądu miasta,
      lub zwykłe potworki lokalnych nieudaczników.
      Przede wszystkim kadry! - chciałoby się powtórzyć za Włodzimierzem Iliczem...
      Moje typy:
      1.Sheraton - za zmarnowaną szansę na coś naprawdę niezwykłego (taki poprawny,
      lecz ez wyrazu budynek mógłby powstać przy trasie do Miechowa, a nie pod
      Wawelem)
      2. Okropne bloki w rejonie ul Brogi: architekt zapomniał, że projektuje
      trójwymiarową bryłę, a co otrzymał, można zobaczyć... Koszmar!
      • Gość: behemot Re: Co się wybudowało? Startuje Archi-Szopa 2004 IP: *.nowy-sacz.sdi.tpnet.pl 28.05.04, 14:18
        Dobra architektura omija Krakow bo generalnie omijaja go powazni inwestorzy, decydujacy sie na wiecej niz hipermarkecik pod przykrywka "wielofunkcyjnej galerii handlowej z biurami itd..". Po drugie w Krakowie nie ma gdzie budowac i nowoczesnie, i reprezentacyjnie i dopoki jedynym centrum bedzie sredniowieczne miasto z przyleglosciami nic sie nie zmieni. Budynki beda upychane w waskie dzialki miedzy kamienicami, "dostosowywane do otoczenia" za pomoca "szlachetnych materialow" czytaj: ton zoltego piskowca na klockowatej "modernistycznej" (bardzo modne, choc niczym nie uzasadnione, okreslenie dla gniotow) fasadzie.
        Natomiast najwieksza zmarnowana szansa na cos niewyklego jest Opera. 100 lat temu na budynek Teatru Miejskiego rozpisano miedzynarodowy konkurs, zadbano tez (srodkami wtedy stosowanymi...) zeby najbardziej reprezentacyjny budynek miasta mial odpowiednie otoczenie. A jak zrobiono dzis -byle jak przeprowadzony konkursik, bez mozliwosci oceny prac przez tzw. laikow (do ktorych i ja sie zaliczam) i Opera upchnieta miedzy rzad nie najwyzszych lotow kamienic i biurowiec z lat 50-tych. Wygral projekt przypominajacy co najwyzej biurowiec z zapleczem kongresowym, w dodatku pod plaszczykiem adaptacji niszczacy ostatnia zachowana ujezdzalnie z czasow CK monarchii. Znakomity przyklad dla komercyjnych inwestorow wyznaczajacy standardy architektoniczne w Krakowie, nieprawdaz?
        • Gość: bill Re: Co się wybudowało? Startuje Archi-Szopa 2004 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.04, 14:29
          Proponuję ogólnomiejską dyskusję na temat nowego centrum Krakowa (tak, tak,
          choć dla wielu to świętokradztwo). Bez decyzji w tej sprawie NIE BĘDZIE ROZWOJU
          KRAKOWA.Po prostu.
        • Gość: Pe Słuszne uwagi IP: *.ceti.pl / *.ceti.pl 28.05.04, 14:42
          Krakowscy architekci są bardzo z siebie zadowoleni - wystarczy wczytać się
          uważnie w ich prasowe wywiady. Szkaradzieństwa, które "fundują" przyszłym
          pokoleniom, najczęściej w ich opinii "korespondują", "stanowią
          kontekst", "śmiało wyrażają idee"... Z rozbawieniem czytałem ideologiczną
          interpretację gniota z salwatorskiego cmentarza. W oczach twórcy, okropna bryła
          kaplicy cmentarnej to summa myśli filozoficznej i architektonicznej całego
          tysiąclecia. W podobnym samouwielbieniu trwają budowniczowie kolejnych
          betonowych czy szklanych pudełek, masowo wytwarzanych nad Wisłą.
          Tymczasem dobra architektura komentarza nie potrzebuje, nie trzeba znać teorii
          grafów, chaosu czy myśli Levinasa, by podziwiać dawne czy współczesne perłki
          architektury. Pięknu towarzyszy zachwyt, pierwotna emocja nieobca niepiśmiennym
          mieszkańcom Oceanii...
          • o13y he, he :-) 28.05.04, 21:47
            otóż to !
            W czasach, gdy to forum miało jeszcze ducha architektury (bo teraz snują się po
            nim tylko nieszczęśni klienci developerów, którym to developerom mogą
            nagwizdać, dopóki powiernictwo bankowe nie będzie istniało) przewijał sie tu
            czasem temat wspierania twórczą myślą projektów. No, niechby tam już pisali-
            opis jest obowiązkowy do projektu, a że szczególnie dużo nie wnosi, bo robiony
            jako "sztuka dla sztuki", to byłoby może co poczytać. Niestety wszystkie te
            dzieła są podobne. W zakresie kontextu i korespondencji-właściwie identyczne. W
            zakresie cytawanych autorytetów-czasem się różnią.
            No, niestety, jak co odważniejsi przyznają kształci się architektów na artystów
            wszestronnych i wielkich a owocuje zdumieniem czytających i słuchających
          • Gość: Łysy rampa, panie i panowie, rampa IP: *.visp.energis.pl 28.05.04, 23:28
            moim prywatnym kandydatem do nagrody im. profesora bogdanowskiego jest rampa
            dla niepelnosprawnych przy kosciele swietego krzyza. dyskretna, swietnie
            zaprojektowany detal i perfekcyjne wykonanie. taki maly cukiereczek. moze
            lepiej zajmijmy sie taka skala, skoro z wieksza sobie nie radzimy.

ja sobie marze, ze jakis duzy inwestor zleci zaprojektowanie swojej krakowskiej
            siedziby wybitnej osobowosci. niech to bedzie budynek biurowy nawet, skoro
            zaangazowanie publicznych srodkow, pociaga za soba takie sytuacje, jak te
            zwiazane z frankiem gehrym w warszawie. jeden taki budynek zrealizowany i
            przedyskutowany przyniesie wiecej pozytku miastu niz ta cala pseudoartystyczna
            familiada :P

a tak naprawde, to wszystko sie sprowadza do ciasnosci (umyslow, oczywista).

pozdrawiam.

• Gość: JacekKra Re: rampa, panie i panowie, rampa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.04, 10:52
              Rampa przy Kościele Św. Krzyża?
              Dobry pomysła raczej na Archiszopę.
              Polecam spacer po centrum i obejrzenie tego wytworu.
              Zwłasza "objazd" drzewa jest rewelacyjny ;-)
              Dyskretna ? - zajmuje znaczą część dziedzińca przed Kościołem.
              Niepotrzebne metry chromowanych rur i podestów.
              Tysiące złotych....
              A rozwiązanie było takie proste.
              Ze względu na małą różnicę poziomów wystarczyło zamontować małą windę dla wózków.
              To by było dyskretnie, taniej i perfekcyjnie.
              Mały, ruchomy, poruszający się w dół i górę podest...
              No cóż - mamy metry stali.
              Tylko jeden plusik za pomysł, żeby pomóc niepełnosprawnym ruchowo.
              Wózek dziecięcy i tak będzie łatwiej i szybciej znieść/wnieść korzystając z czyjejś uprzejmości.
              • Gość: Łysy Re: rampa, panie i panowie, rampa IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.06.04, 23:46
                drzewo, oczywista, prosciej sciac.
                smiem jendak twierdzic ze winda nie bylaby tansza.
                rampa ma to do siebie, ze zajmuje duzo miejsca. a tam akurat zajmuje miejsce z
                boku.
                daj nam panie takie archiszopy.
          • hm_tak Niechże Cię ucałuję... 02.06.04, 12:09
            Do wyboru system "Honecker/Breżniew" (nie zalecany) albo system "Laetitia
            Casta" - po prostu super (c:
    • m_q "And Archi-Szopa 2004 goes to prof. A. Kadluczka" 28.05.04, 13:52
      Za zaproijektowanie koszmarnego klocko-bunkra w stylu wczesnego Gierka
      przykrytego częściowo dla niepoznaki szkłem u podnóża Wawelu.

Dla niezorientowanych - chodzi o "Hotel Scheraton" Pan profesor ma jeszcze
      wiele równie udanych pomysłów. Na przykład "renowacja buldożerem" Fortu Św.
      Benedykta na Krzemionkach i przykrycie tego, co zostanie szkłem.

Przypominam też, że współrealizatorem koncepcji klockobunkra pod Wawelem jest
      były wojewódzki konserwator zabytków pan G...

MQ
      • Gość: Pe Bulwar Nieudaczników IP: *.ceti.pl / *.ceti.pl 28.05.04, 14:07
        Sheraton "wpisuje" się w "kontekst" równie "udanych" budynków w zakolu Wisły:
        Jubilata, betonowego bunkra hotelu przy Włóczków.
        W uznaniu zasług krakowskich "architektów" proponuję tę część bulwarów nazwać
        Bulwarem Nieudaczników
        • morfinka_12 Re: Bulwar Nieudaczników 28.05.04, 14:27
          NO sheraton ma szopę na 100 % ale budynek Na mazowieckiej wybudowany przez geo
          i dom też straszy szklarniami od strony Młynówki . Ciekawiej będzie moim
          zdaniem z nagrodą za najlepszy budynek. Moje typy to wieżowiec na pielęgniarek -
          nowatorskie jak na Kraków rozwiązanie. Plomba na ul. Kościuszki. na kolana nie
          rzuca ale wkomponowana nieźle. Ciekawie prezentruje się budynek na ul.
          Wrocławskiej. Uważam że łamanie schematów ma sens ale właśnie poza centrum. bo
          budynki w Centrum powinny być architektonicznie wkomponowane. POza centrum
          można pozwolić sobie na małe wariacje w temacie.

Mam już kandydata na przyszły rok. 16 pięter na rogu kijowskiej i kazimierza
          wielkiego nagroda i szopa dla apartamentowca obok modrzejówki. Nie da się
          pogodzić parterowych baraków w okół i apartamentowca. No chyba że docelowo
          zbużą baraki obok i powstanie luksusowy kompleks. Ale o tym za rok
          • Gość: mimero Skąd zachwyty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 21:49
            Nie bardzo rozumiem zachwyty nad "renowacją" kamienicy przy Rynku Głównym 13.
            To przecież żenujące: wnętrze wylane na nowo z betonu, pretensjonalne włoskie
            kafelki i szklane drzwi plus halogeny ; kwintesencja ostentacji i braku
            gustu!!! Zgodzi się ze mna kazdy kto pamięta to podwórko sprzed dwudziestu lat;
            teraz mamy wnetrze w stylu - obowiązujacym w Krakowie - w stylu plazowskim.
            Fakt, że ktoś coś wymącił w zabytkowej, zrujonowanej kamienicy to ciutke jednak
            za mało na takie peany! No chyba, że ktoś lubi Plazę..
            • Gość: kakaka Re: Skąd zachwyty? IP: 62.233.163.* 28.05.04, 23:09
              ha! witam czarne sotnie

ale ta renowacja też mi się nie podoba
              widac pośpiech i w projekcie, i w wykonaniu

i pytanie, w trosce o gusta i duch krakowski przyszłych modernizacji
              skąd kafelki nie byłyby pretensjonalne?
              • m.in to ja sie dołącze do zgłoszeń małej skali 29.05.04, 16:56
                zgłszam remonty chodników na Kazimeirzu, zamawiane przez Zarząd Dzielnicy 1.
                w ubiegłum roku zaordynowlai remont chodnika na Bozego Ciała - duze szare płyty
                w tym chodnik na miodowej - dwubarwna kostka wibroprasowana (czy jakoś tak)

dla niezorientowanych: ul Miodowa i Bozego Ciała w pewnym momencie się
                przecinają...
                • o13y Miodowa odpada 29.05.04, 22:28
                  w tym roku ją robią
                  • Gość: m.in Re: Miodowa odpada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.04, 12:16
                    ale koncepcja (a w zasadzie BRAK KONCEPCJI) jest z zeszłego roku
                    no i bedzie trwało to wiele lat
            • Gość: behemot Re: Skąd zachwyty? IP: *.nowy-sacz.sdi.tpnet.pl 31.05.04, 09:57
              Podworka 20 lat temu pamietac nie moge, wiec moze i stad (moje) zachwyty. Choc za samo wykorzystanie detali wydobytych z piwnic zachwyty sie naleza (przekonany jestem ze wiekszosc inwestorow taki "gruz" po prostu wywiozlaby na zsyp nikomu nic nie mowiac.
              A kwintesencja zlego smaku to dla mnie wspomniana juz pseudohistoryczna kamienica na karmelickiej albo "kefirek" vis a vis Teatru Slowackiego, z podwieszanymi sufitami a la tanie biuro i uparcie probujacy wsciekle niebieskim oswietleniem zagluszyc iluminacje teatru
              • Gość: lucyna Re: Skąd zachwyty? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.04, 14:04
                chyba jestes psychiczny nieudacznik zyciowy
          • hm_tak Re: Bulwar Nieudaczników 02.06.04, 12:00
            Elo - Morfinka,

A co to za konkurs na najlepszy BUDYNEK? Mister Krakowa, czy co? Bo jeśli
            myslisz o nagrodzie im. J. Bogdanowskiego, to ona nie ma związku z konkursem na
            najlepszy budynek.
            Inna formuła.
            I nie obrażaj pamięci patrona, typując wieżę pielęgniarek do tej nagrody.

HT
          • hm_tak Elo.... 02.06.04, 12:17
            Witamy prztyjaciół z Estonii,

Czy to ten budynek p. Sajdaka, kremowo - czerwony?, obok szkoły? Moim zdaniem
            nie jest najgorszy.
            Ingarden/Ewy na Kościuszki? Zgadzam się. Jasiński na Wrocławskiej?rzedki
            przykład dobrego nawiazania do przedwojennej kolonii wojskowej, no i zrobiono
            cośz przegranym sąsiedztwem szpitala.
            A co do Modrzejówki, to pamiętaj, że dzięki temu nie powstanie pomysł na 16
            pięter, który proponowano nam jeszcze kilka lat temu w tym samym miejscu
            (Modrzejówka). Ten zaś apartament(raczej apartament, niż -owiec), tożto jakaś
            malizna w skali budynków modrzejówki. Wolę oczywiście poczekać, aż skończą, ale
            w renderach nie wygląda groźnie.I - odpycha w niebyt wizję 16 pięter. Czyli
            mniejsze zło-jakby co (c:

morfinka_12 napisał:

> NO sheraton ma szopę na 100 % ale budynek Na mazowieckiej wybudowany przez
            geo
            > i dom też straszy szklarniami od strony Młynówki . Ciekawiej będzie moim
            > zdaniem z nagrodą za najlepszy budynek. Moje typy to wieżowiec na
            pielęgniarek
            > -
            > nowatorskie jak na Kraków rozwiązanie. Plomba na ul. Kościuszki. na kolana
            nie
            >
            > rzuca ale wkomponowana nieźle. Ciekawie prezentruje się budynek na ul.
            > Wrocławskiej. Uważam że łamanie schematów ma sens ale właśnie poza centrum.
            bo
            > budynki w Centrum powinny być architektonicznie wkomponowane. POza centrum
            > można pozwolić sobie na małe wariacje w temacie.
            >
            > Mam już kandydata na przyszły rok. 16 pięter na rogu kijowskiej i kazimierza
            > wielkiego nagroda i szopa dla apartamentowca obok modrzejówki. Nie da się
            > pogodzić parterowych baraków w okół i apartamentowca. No chyba że docelowo
            > zbużą baraki obok i powstanie luksusowy kompleks. Ale o tym za rok
    • hm_tak Re: Co się wybudowało? Startuje Archi-Szopa 2004 30.05.04, 22:29
      Mamy tu pewien kłopot, a mianowicie: co było pierwsze - jajko, czy kura? Co
      było najpierw, i co do czego dostosowywano/dobudowywano? Otóż PIERWSZY BYŁ
      KOŚCIÓŁ MARIACKI (oczywiście nie w dzisiejszej, ale w romańskiej postaci) a do
      niego dobudowano lokacyjny Kraków.
      Tak? Tak.
      Zatem "urbaniści " lokacyjni dopisywali sie do kościoła, a nie na odwrót.

> obok.
      • sandbender Re: Co się wybudowało? Startuje Archi-Szopa 2004 31.05.04, 11:05
        hm_tak napisała:
        > było najpierw, i co do czego dostosowywano/dobudowywano? Otóż PIERWSZY BYŁ
        > KOŚCIÓŁ MARIACKI (oczywiście nie w dzisiejszej, ale w romańskiej postaci) a >

To bardzo śmiała teoria. W jakim sensie pierwszy?
        • m_q Re: Co się wybudowało? Startuje Archi-Szopa 2004 31.05.04, 11:16
          sandbender napisał:

> hm_tak napisała:
          > > PIERWSZY BYŁ
          > > KOŚCIÓŁ MARIACKI (oczywiście nie w dzisiejszej, ale w romańskiej postaci)
          >
          > To bardzo śmiała teoria. W jakim sensie pierwszy?

W sensie chronologicznym jak sądzę...

Podobnie jak kościół św. Jana zresztą...

:-) MQ
          • sandbender Re: Co się wybudowało? Startuje Archi-Szopa 2004 31.05.04, 12:01
            m_q napisał:
            > W sensie chronologicznym jak sądzę...

Nie rozumiem dalej - pierwszy w stosunku do sukiennic czy pierwszy kosciol na
            tym terenie w ogole?
            • Gość: behemot Re: Co się wybudowało? Startuje Archi-Szopa 2004 IP: *.nowy-sacz.sdi.tpnet.pl 31.05.04, 12:39
              Kosciol Mariacki stoi na swoim miejscu od bodaj XII wieku, Rynek wytyczono w XIII i dostosowano do wczesniejszej zabudowy czyli min. kosciola NMP. Inna sprawa ze to co dzis widzimy to juz 3. wersja (z XIV w) kosciola a wieze polnocna podwyzszonow XV w.
              • sandbender Re: Co się wybudowało? Startuje Archi-Szopa 2004 31.05.04, 12:43
                Co oznacza ze Kosciol Mariacki NIE byl pierwszy.
                • sandbender Re: Co się wybudowało? Startuje Archi-Szopa 2004 31.05.04, 12:50
                  Juz wiem o co poszlo. Slabo kontaktuje cos dzisiaj.
            • m_q Re: Co się wybudowało? Startuje Archi-Szopa 2004 31.05.04, 12:43
              sandbender napisał:

> Nie rozumiem dalej - pierwszy w stosunku do sukiennic czy pierwszy kosciol na
              > tym terenie w ogole?

Pierwszy w stosunku do uporządkowanej zabudowy miasta lokacyjnego. Lokacja
              miasta na prawie magdeburskim w 1257 r. wyznaczyła nowy układ urbanistyczny z
              centralnie położonym rynkiem i regularną szachownicą rozchodzących się od rynku
              ulic. Anomaliami w tej urbanistycznej siatce są obiekty zastane: kościół
              Mariacki, kościół św. Jana, kościół św. Wojciecha oraz nieregularne wyjście z
              rynku ulicy Grodzkiej - starego szlaku handlowego. Sukiennice zostały
              ufundowane przez Bolesława Wstydliwego po lokacji - dlatego są na środku Rynku.

MQ
              • sandbender Re: Co się wybudowało? Startuje Archi-Szopa 2004 31.05.04, 12:47
                Teraz jasne. Dzieki
              • Gość: Ja z Zielonek Re: Co się wybudowało? Startuje Archi-Szopa 2004 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 14:00
                m_q napisał:
                < Sukiennice zostały ufundowane przez Bolesława Wstydliwego po lokacji -
                dlatego są na środku Rynku.>

Noo tak Królom to wszystko wolno. Nawet hipermarkety.
        • hm_tak w jakim sensie? 02.06.04, 12:02
          W sensie chronologicznym

sandbender napisał:

> hm_tak napisała:
          > > było najpierw, i co do czego dostosowywano/dobudowywano? Otóż PIERWSZY BYŁ
          >
          > > KOŚCIÓŁ MARIACKI (oczywiście nie w dzisiejszej, ale w romańskiej postaci)
          > a >
          >
          > To bardzo śmiała teoria. W jakim sensie pierwszy?
    • Gość: lachim HOTEL SHERTON POD WAWELEM IP: 149.156.220.* 31.05.04, 10:37
      oblesne szkaradelstwo, jak mozna byc takim bezgusciem zeby to zaprojektowac
    • Gość: JacekKra Sheraton, Kaufland, Wydział Architektury UMK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.04, 11:10
      Największy problem Krakowa. Zawsze największe projekty najbardziej rzucających się w oczy budynków robią Ci sami Panowie. Może już dosyć Panów: Kadłuczki, Dunikowskiego (DDJM), Obtułowicza, Cenckiewicza.....
      W naszym mieście niestety rządzą wieczne, nieprzerwalne układy - polityczno-towarzyskie.
      Potężne inwestycjew całym cywilizowanym świecie poprzedzone są konkursami architektonicznymi, wcześniejszymi dyskusjami. A u nas ?
      Właściwie i tak by było wiadomo kto "wygra".
      Trochę z innej bajki...
      Wielka Archiszopa dla Wydziału Architektury naszego drogiego miasta.
      Jak długo można czekać na WZiZT? Oj !! Długo, ale tzw. praca dla Prezydeta zawsze jest wykonana terminowo. A dla Prezydenta to znaczy dla kogo - znowu dla bardzo wąskiej grupy architektów.
      Jak długo można czekać na pozwolenie na budowę?

SHERATON, KAUFLAND, UMK !!!!!!
      • Gość: mały arch Re: 1. Kaufland, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.04, 15:54
        "Zawsze największe projekty najbardziej rzucających się w oczy budynków robią
        Ci sami Panowie. Może już dosyć Panów: Kadłuczki, Dunikowskiego (DDJM),
        Obtułowicza, Cenckiewicza.....
        W naszym mieście niestety rządzą wieczne, nieprzerwalne układy - polityczno-
        towarzyskie."
        A W. Gilewicz to ksiądz?
      • Gość: urzędnik Re: Sheraton, Kaufland, Wydział Architektury UMK IP: *.spine.pl 03.06.04, 22:23
        Brawo, celny strzał, popieram kandydaturę WA UMK na ARCHISZOPE
    • Gość: Gościnny Re: Co się wybudowało? ________________Zapraszam IP: 192.168.2.* / *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.04, 00:13
      Jak z Zielonek to zapraszam na
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20588
      • zielonki Re: Co się wybudowało? ________________WROCŁAW 04.06.04, 01:28
        A gdyby tak na rynku w Krakowie
        http--www.sztuka-architektury.pl-files-jarzabek.jpg
        • zielonki Re: Co się wybudowało? ________________WROCŁAW 04.06.04, 01:30
          www.sztuka-architektury.pl/files/jarzabek.jpg
          tak lepiej
    • zielonki Re: Co się wybudowało? Startuje Archi-Szopa 2004 04.06.04, 01:22

> obok.
      A CO BYŚ POWIEDZIAŁA NA TO:
      www.w-a.pl/2004/wolf_prix.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka