Dodaj do ulubionych

Przesiadki i tramwaje w roli głównej

IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.11, 10:12
Precz z tramwajami! NA co nam one - tylko blokują ruch, zajmują miejsce i kosztują doże pieniądze które można by już zbierać na metro.
Obserwuj wątek
    • Gość: Janina Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.11, 10:16
      czy do Sanktuarium w Łagiwenikach naprawde nie bedą już jeździły niskopodłogowe Bombardiery??? (obecna linia nr 8)
      • Gość: magistrat Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 10:26
        Zostaną skierowane na 10.
        • Gość: nor czy gdzieś można samodzielnie zapoznać się z tym? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.11.11, 23:11
          nigdzie jakoś nie znalazłem..
          chyba nie jest to tajne biorąc pod uwagę, że zarząd ponoć coś konsultuje "społecznie"?
    • Gość: krak Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 10:17
      Dobrze byłoby połączyć małymi autobusami północne dzielnice miasta: np. Prądnik Czerwony z Prądnikiem Białym przez ul. Kuźnicy Kołłątajowskiej. Wtedy mieszkańcy Kuźnicy mogliby być dowożeni do któregoś z Prądników.
      • Gość: ........... Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.play-internet.pl 15.11.11, 12:27
        Jest 7600 taksówek w krakowie, do tego korporacje okazjonalnego przewozu osób. Nie wysławiaj się za wszystkich.
        • Gość: tak Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.xdsl.centertel.pl 15.11.11, 12:44
          a na te taksówki będzie dawać nam kasę Zikit
    • Gość: Alicja Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.11, 10:24
      Wszyscy mowią o dojeżdżaniu autobusami do linii tramwajowych. To jest jeszcze najmniejszy problem. Wychodzisz z domu na konkretny autobus i jesli masz szczescie i nie przyjedzie za wczesnie to dojedziesz do punktu przesiadkowego, a tam tramwaje co kilka minut. Ale do jasnej cholery! Jakos trzeba tez wrócić do domu!!! Wsiada czlowiek do kursującego co 5 min tramwaju i czeka pozniej 25 minut na mrozie na "dowozący autobus". I to nie, żeby był jeden. Jest ich wiele, ale poza szczytem (np po 20... kiedy ludzie jednak jeszcze wracaja z pracy czy studenci z uczelni..) jezdzą 1-2 na godzine i to o TEJ samej godzinie!!!
      • Gość: tak Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.xdsl.centertel.pl 15.11.11, 10:52
        zgadza się. z wyjazdem do centrum nie jest jeszcze tak źle gorzej wrócić do domu. jestem przyzwyczajona do coraz to gorszych rozwiązań komunikacji miejskiej. odkąd zaplanowano budowę tramwaju na Mały Płaszów mieszańcom dalszym osiedli (rybitwy, podwierzbie, złocień) nie mówiąc o pracownikach tamtejszych firm (nie od dzis wiadomo że to rejony przemysłowe i wiele firm otwiera tam swoje siedziby) zabiera się autobusy. mało tego co chwile zmienia się rozkład jazdy po czym autobusy jeżdżą coraz rzadziej. więc pytam co mi z tego że tramwaj będzie jeździć co 6 minut jak ja nie mam czym się do niego dostać??? nie mówiąc już o drodze powrotnej. jak nie wyjdzie się z pracy lub szkoły o ustalonej godzinie żeby zdążyć na autobus to się stoi od 20 minut i więcej, czekając na jakiś autobus. Przyjdzie zima i będzie jeszcze gorzej.
        • Gość: HalaWidowiskowoSpo Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.tktelekom.pl 15.11.11, 11:05
          cicho lemingi

ważne żeby kasiorki na mnie starczyło :-)

podjedziecie sobie tramwajem z przesiadką i podejdziecie ulicą Lema...

HalaWidowiskowoSportowa
    • Gość: goscnh Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 11:04
      Mapki i trasy:

Tramwaje:
      mziuuu.pl/w1.jpg
      mziuuu.pl/w2.jpg
      Autobusy:
      mziuuu.pl/w1a.jpg
      mziuuu.pl/w2a.jpg
      Oraz nocne:
      mziuuu.pl/nocne.jpg
      www.facebook.com/media/set/?set=a.296495053703993.70912.120000638020103&type=1
      • annb Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 11:34
        tragedia
        :(
        • nagasuka Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 12:03
          Tragedia - fakt. Ktoś kto podróżuje komunikacją miejską sporadycznie, z pewnością wybierze samochód. Większość bezpośrednio dostępnych destynacji, będzie wymagało kosztownej przesiadki, bo oczywiście w 30 minut to się mozna przemieszczać z przesiadką jadąc z centrum do centrum co najwyżej. Huta jak zawsze poszkodowana. Już nie wspomnę o budowanym przez pół wieku tunelu pseudoszybkiego tramwaju - po co on - żeby dwie linie puścić? Żenada!
          • Gość: ktos Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 12:54
            Widać, że się lepiej nie przyjrzało, lub też w szkole matematyki nie uczyli.
            Obecnie przez tunel jest 12/h "5" - 3/h. "51" - 3/h i "50" - 6/h
            Po Zmianach będzie 15/h czyli więcej. "13" - 10/h i "15" - 5/h.
            • nagasuka Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 14:29
              Tak? Ale linii jakby mniej, a więc mniej osób może tam dojechac, a to powinien być (dwa główne dworce) priorytetowy cel wszelkiej komunikacji miejskiej. Zwłaszca w mieście które ma wzięte z sufitu plany "wyrzucania" samochodów, busów i autobusów poza centrum. Paranoja. A Ty człowieczku poniżej nie żołądkuj się tak.
              • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 14:33
                Lini jest mniej, ale ich częstotliwość jest większa i jest to dużo lepsze rozwiązanie, bo nie trzeba czekać dziesiątki minut na przesiadkę. Ostatnio nie chciało mi się czekać 18 minut na 19 z borku i pojechałem 22, chciałem dojechać do dworca - chciałem się najpierw przesiąść na 50 tke pod starowiślna - uciekła mi, potem na 20 stke na grzegorzeckim - także uciekła.
                W systemie przesiadkowym nawet jak ucieknie autobus/tram to okres czekania jest krótki.
                Ale jak rozumiem w swej roszczeniowej postawie tego nie pojmujesz.
                • nagasuka Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 15:11
                  Jak narazie to Ty mówisz o tym, że " Tobie się nie chciało", "Tobie uciekło", a ja mówię o ogóle. Nie wiem więc czy to rzeczywiście ja prezentuję roszczeniową postawę.

> Lini jest mniej, ale ich częstotliwość jest większa i jest to dużo lepsze rozwi
                  > ązanie

Bo tak sobie postanowiłeś tak?

>bo nie trzeba czekać dziesiątki minut na przesiadkę.

Wielu nie musi na nią czekać wcale w chwili obecnej, bo dojeżdża bezpośrednio.

pojechałem 22, chciałem dojechać do d
                  > worca - chciałem się najpierw przesiąść na 50 tke pod starowiślna - uciekła mi,
                  > potem na 20 stke na grzegorzeckim - także uciekła.
                  > W systemie przesiadkowym nawet jak ucieknie autobus/tram to okres czekania jest
                  > krótki.

Zwłaszcza jak się przesiadasz z kursującego co rusz tramwaju na kursujący co pół godziny autobus :D I masz jeszcze bilet jednorazowy, żeby było śmieszniej.

> Ale jak rozumiem w swej roszczeniowej postawie tego nie pojmujesz.

Jak rozumiem liczy się tylko to co Ty pojmujesz - Twoja prawda "najmojsza" ?
                  • Gość: . Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: 20.142.116.* 15.11.11, 15:39
                    mniej jak 10% ma połączenia bezpośrednie - tak więc nie wciskaj kitu że "wielu".
                    Podważasz wypowiedzi innych osób a sam wyskakujesz z autorytatywnymi osadami!!
                  • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 15:46
                    a/ Nie ja tak postanowiłem tak działa praktyka. Jak umiesz angielski to wyguglaj sobie jak działa komunikacja w Wiedniu. W skrócie Linie dowozowe do metra, ringi autobusowo-tramwajowe, krótkie linie o dużej częstotliwości, pełen system przesiadkowy.

b/ Pisałem na moim przykładzie, ale rozumiem, że Tobie się często nie zdarza, że chcesz się przesiąść, ale obecne rozkłady są takie, że tak czy tak musisz czekać po 20 minut, bo do Twojej pętli autobusowej zamiast dwóch linii co 6 minut jedzie 5 lini "zewsząd-dowsząd" raz na 15-20 minut?

c/. Ale Ty cały czas porównujesz i wypowiadasz się o obecnej sytuacji. W nowym systemie komunikacji linie mają zwiększony takt. Ale jeśli mówisz o liniach aglomeracyjnych, to przecież jest oczywiste, że do Świątnikch Górnych, Węgrzec czy Liszek nie będzie autobusu co 5 minut, bo on nie miałby obłożenia i by na siebie nie zarobił.
                    • nagasuka Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 16:13
                      mardukmarduk napisał:

> a/ Nie ja tak postanowiłem tak działa praktyka. Jak umiesz angielski to wygugla
                      > j sobie jak działa komunikacja w Wiedniu. W skrócie Linie dowozowe do metra, ri
                      > ngi autobusowo-tramwajowe, krótkie linie o dużej częstotliwości, pełen system p
                      > rzesiadkowy.
                      >

Haha, naprawdę wierzysz w to, że Kraków stanie się drugim Wiedniem? :) Kraków jest za mały i zbyt zapyziały na taki system. Już widzę hordę urzędasów, która zetnie kursy po godzinach szczytu a zaproponowana czestotliwość i tak jest niczym w porównaniu z zachodnioeuropejskimi mistami.

> b/ Pisałem na moim przykładzie, ale rozumiem, że Tobie się często nie zdarza, ż
                      > e chcesz się przesiąść, ale obecne rozkłady są takie, że tak czy tak musisz cze
                      > kać po 20 minut, bo do Twojej pętli autobusowej zamiast dwóch linii co 6 minut
                      > jedzie 5 lini "zewsząd-dowsząd" raz na 15-20 minut?
                      >

I tak jest lepiej - wychodzę na konkretny kurs i konkretnym wracam.

> c/. Ale Ty cały czas porównujesz i wypowiadasz się o obecnej sytuacji. W nowym
                      > systemie komunikacji linie mają zwiększony takt. Ale jeśli mówisz o liniach agl
                      > omeracyjnych, to przecież jest oczywiste, że do Świątnikch Górnych, Węgrzec czy
                      > Liszek nie będzie autobusu co 5 minut, bo on nie miałby obłożenia i by na sieb
                      > ie nie zarobił.

Oczywiste jest też to, że w takiej sytuacji ludzie nie chcą przesiadek i nie będzie im lepiej choćbyś krzyszał o tym na tym forum do jutra. Więcej szacunku dla poglądów innych. Swój poziom już pokazałeś w jednej wypowiedzi, i daruj sobie zaklinanie rzeczywistości, bo jej nie zmienisz.
                      • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 16:30
                        "
                        Haha, naprawdę wierzysz w to, że Kraków stanie się drugim Wiedniem? :) Kraków jest za mały i zbyt zapyziały na taki system. Już widzę hordę urzędasów, która zetnie kursy po godzinach szczytu a zaproponowana czestotliwość i tak jest niczym w porównaniu z zachodnioeuropejskimi mistami. "

A ja ci powiem tak:

- nie masz racji, bo jesteś ślepa na argumenty. Wiedeń ma 1,7mln mieszkańców - tyle co Wawa,
                        ale miasta wielkości Krakowa mają system przesiadkowy, czyli np. Drezno, Frankfurt - są to miasta ok 800 tys. i o podobnej powierzchni co Kraków.
                        TO NIE WIELKOŚĆ MIASTA i NIE LICZBA mieszkańców warunkuje o sukcesie tego systemu, a umiejętne skoordynowanie rozkładów jazdy.

"
                        I tak jest lepiej - wychodzę na konkretny kurs i konkretnym wracam. "

Nie kochanie, tak jest bezsensownie, bo spóźnie się np. przez to, że jakiś idiota nie umie kupić biletu w kiosku, zabiera czas motorniczemu, on nie dojedzie na czas, a mi ucieknie tramwaj, a następny mam za 15-20 minut... a tak, czekam najdłużej 5 minut na następny pojazd komunikacji.
                        Uprawiasz demoagogie i przyjmujesz wybiórczo argumenty.

"Oczywiste jest też to, że w takiej sytuacji ludzie nie chcą przesiadek i nie będzie im lepiej choćbyś krzyszał o tym na tym forum do jutra. Więcej szacunku dla poglądów innych. Swój poziom już pokazałeś w jednej wypowiedzi, i daruj sobie zaklinanie rzeczywistości, bo jej nie zmienisz. "

Ja nie stosuje argumentów ad personam, Ty i złocieniowiec już tak.

- ludzie nie chcą przesiadek, bo są leniwi. Chcą mieć linie zewsząd-dowsząd kursujące bardzo często, ale
                        a/ Nie ma na to pieniezy
                        b/ Nie ma na to pojazdów
                        c/ Infrastruktura nie pomieściłaby takiej ilości pojazdów tramwajowych.
                        Założmy, mamy nadal 26 linii tramwajowych, każda w szczycie jeżdzi co 5 minut - miasto się zatyka, bo skrzyżowania i tory mają określoną przepustowość pociągów.
                        Kreślenie układu komunikacji nie jest "ot tak sobie" do zrobienia, to ciężkie logistycznie przedsięwzięcie.

Mieszkańcy aglomeracji nie mogą mieć pretensji, że mają rzadko komunikacje miejską. Sami wybrali miejsce swojego zamieszkania, dostają ciszę, spokój, czyste powietrze, ale wszędzie mają daleko. Poza tym, komunikacja miejska powinna trafiać wszędzie tam, gdzie ma największe obłożenie i największą szansę na możliwie jak największy utarg z biletów.
                        • Gość: reDone Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.ghnet.pl 15.11.11, 21:33
                          Ja tam sie nie znam na komunikacji, ale faktem jest, że odkąd poskracano busy do petli, przesiadlem sie na samochod, z racji ze czas podrozy sie wydluzyl (heltyliony nadrabianych kilometrow zamiast lini prostej) i nijak sie to nie kalkulowalo. Fakt ze na pewno wychodzi to drozej, acz tylko na pierwszy rzut oka - to subiektywnie calkowicie. Takze, reasumujac moze to i dobry system ale dla mnie nijak sie nie oplaca go wykrozystywac z powodu kosztow czasowych i zmeczenia (zimno, czekanie, upychanie sie w zawalonych na max srodkach masowej komunikacji) . Peace.
                          • Gość: Ktoś Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.aster.com.pl 17.11.11, 09:35
                            Jak ja kocham te porównania miłośników reform do Wiednia. Otóż weźcie łaskawie pod uwagę, że KST jest najzwyklejszym w świecie tramwajem, który NIGDY Wiedeńskiemu metru nie dorówna pod względem częstotliwości czy niezawodności, że nie wspomnę o tym jakie tam metro ma pokrycie miasta. Popatrzcie na plac i zauważcie łaskawie, że Wiedeński U-Bahn dojeżdża na dalekie przedmieścia co też nie jest bez znaczenia a jego częstotliwość kursowania w szczycie do 3minuty a wieczorem 8.

Nie ma też możliwości, że jeden nie umiejący parkować debil zablokuje torowisko. ;]
                            • Gość: pasazer Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.play-internet.pl 19.11.11, 07:34
                              Nie ma też możliwości, że jeden nie umiejący parkować debil zablokuje torowisko. ;]

raczej cale miasto !
                • eminey Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 15:17
                  Tak, system jest tak genialny, ze (wg jednego z wariantow) do wschodniej Huty szybciej dojade z kleparza, niz od siebie z domu.

Moze nie byloby to takie dziwne, gdyby nie to, ze...mieszkam w czyzynach!

Zmiany sa debilne, do granic mozliwosci.
                  Dam CI przyklad. Chce dojechac z "Wislickiej" na "Rondo Grunwaldzkie" czyli z jednego duzego punktu przesiadkowego do drugiego.
                  Wg wariantu 1, zeby to zrobic musze wsciasc w 128, przesiasc sie w 7 na rondzie kotlarskim (albo wczesniej na cos, co dowiezie mnie do 8,7 i 12).
                  Gorzej, jesli mieszkam na Tynieckiej i mam dojechac na os. Na Lotnisku. To mi doklada jeszcze 2 przesiadki i...niemal tyle czekam na przesiadke, co jade!

Maksymalnie podroz wyniesie: 20min (128 z wislickiej na kotlarskie) + max 6 min czekania na 128 + 3 min (172 z na lotnisku na wislicka) + max 6 min czekania na 172 + 12 min (z ronda kotlarskiego na grunwaldzkie) + max 15 min czekania na 7 + ...z tynieckiej to chyba szybciej na nogach.
                  [czasy przejazdow wg kursu popoludniowego - wiec nie uwzgledniajac porannych korkow]

Reasumujac podroz zajmie mi max 69 min
                  A nie czekajac na przesiadki 35 min (a jak sam pisales, czasem cos ucieknie)

Zastanawia mnie, jak bedzie wygladala przesiadka ze 139. Z tego co widze ma on zastapic 501 - ale ma troche inna trase. Takze czeka go codzienne stanie w korkach. Kazdy, kto jechal od strony warszawy 29 listopada wie, o czym mowie.
                  Juz widze ten sznur autobusow, gdzie 139 stoja jeden za drugim :)
                  • Gość: . Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: 20.142.116.* 15.11.11, 15:42
                    demagogie uprawiasz... wszędzie założyłeś maksymalne czasy oczekiwania i jeszcze dodajesz komentarz ze coś może uciec?!?!?!?!?
                  • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 15:47
                    Zmiany są debilne, bo akurat Tobie nie odpowiadają? Gratuluje poziomu...
                    Zmiany są rewelacyjne, jestem przekonany, że ludzie się przyzwyczają i będą szczęśliwi, że zamiast marznąć obecnie na Mogilskim poczekają góra3-5 minut na tramwaj/autobus i dojadą do celu.

• eminey Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 16:17
                      Tylko mnie? No to ciekawe.
                      Jeszcze pamietam, jakie walki byly o to, zeby nie ucinac 502. Tutaj propozycja nowych tras i co?
                      103/132 do Dworca Glownego.
                      Gdzie tam w ogole jest petla? Gdzie ten autobus nawroci? Na placu Matejki?

Albo bardziej zasadne pytanie: dlaczego nie dociagneli 103/132 do Teatru Bagateli? Mnostwo osob wlasnie tam wysiada z 502/522. Pewnie ze wzgledu na linie tramwajowe do Bronowic.

A propos 103/132...skad te numery? Juz widze osoby, ktore beda wysiadaly na Olszy zdziwione, ze 132 jedzie w strone Olszy II, a nie Krowodrzy.
                      Dobra, moze to detal - ale o ile to mozliwe mozna bylo probowac zachowac stara numeracje.

Kolejny przyklad: uciecie 128. To za malo ludzi z niego korzysta?
                      W wariancie 2 taka linia w ogole nie istnieje (ani nic, co by ja przypominalo). W wariancie 1 skrocona do KSW. Cieszy mnie lobbing prezydenta, ale...dlaczego nie dociagnac jej do powstancow wielkopolskich? Zmiana teoretycznie niewielka - a jakze korzystna dla mieszkancow!

Itd. etc.

Patrzac na calosc, jako przejechanie miedzy dwoma wezlami system moze wydawac sie korzystniejszy...ale uwzgledniajac, ze ludzie jezdza skads dokads, juz tak rozowo nie jest.
                      Na starych trasach ludziom dojada nowe przesiadki (a czesc juz teraz sie przesiadala), a Ci, ktorzy jezdza podmiejskimi moga zostac zmarginalizowani jeszcze bardziej.

Poza tym, jak sie przesiadac, jak wezly kiepsko do tego przystosowane?
                      • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 16:33
                        To co, lepiej utrzymywać stary system, że jak niedaj boże autobus utnkie w korku, ja nie zdąrze na inny autobus przez to to muszę czekać 20-25 minut?
                        No daj spokój... Linie zewsząd-dowsząd to kretynizm, z resztą.
                        Gdyby było inaczej i system przesiadkowy się nie sprawdzał, nie byłby stosowany co rusz w kolejnych miastach Europy czy świata.
                        • eminey Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 17:11
                          Coz, moje wzburzenie najprawdopodobniej wynika z faktu, ze zmuszony jestem korzystac z komunikacji autobusowej, ktora to...na tej popozycji wyraznie traci.
                          A niestety nie wszedzie dojazde tramwajem (chocby do domu). Pewnie, ze moglbym powiedziec, ze wg w2 bede mial autobus co 3 minuty na mogilskie, a stamtad tramwaj - wiec jestem szczesliwy.
                          Niestety, ale nie poruszam sie tylko w tym kierunku...a jesli nawet bede, to moze to ulec zmianie. Poza tym zmiany dotycza calego miasta, a nie mojej wygody na jednej trasie.

Swoja droga przesiadki na rondzie mogilskim - fatalne.

Aha, bo sie orientujesz. Mam pytanie - bo te rozklady sa dla godzin szczytu - jak bedize poza nimi? Co ile beda jezdzic wieczorami i w weekendy?
                          (i co ile nocne?)

To ma znaczenie, bo jesli rano bede mial co 3 min autobus, a wieczorem, co pol godziny, to o kant dupy taki system rozbic :/

Jesli juz robic system przesiadkowy, to wg spojnego systemu, podporzadkowujac pozostalych uczestnikow ruchu pod komunikacje, tworzac odpowiednio skrzyzowania i przystanki.

Zobacz np, ze wg nowych wariangow, miedzy Stella Sawickiego a rondem mogilskim i kotlarskim, miedzy Balicka a Kijowska, wewnatrz 1 obwodnicy, przez wiekszosc Rakowickiej autobusy i tramwaje nie zazebiaja sie ze soba? Dlaczego? O ile komplikuje to system przesiadkowy?

Brakuje tez lacznikow miedzy liniami, przez co ludzie musza jechac w wytyczonych juz korytarzach.
                          Nie ma polaczenia miedzy Salwatorem, Cichym Kacikiem a Bronowicami (miedzy ostatnimi dwoma na szczescie jest autobus). Brak lacznika miedzy wielicka a plaszowem, miedzy cmentarzem rakowickim a mistrzejowicami, z Huty na Rybitwy/Plaszow i Biezanow, potrzeba jakiejkowiek linii przez eknlawe beztramwajowa, w srodku ktorej jest Olsza.
                          Brak alternatyw dla wezlow Stradom, Starowislna, Poczta Glowna, Plac Inwalidow - co znaczaco ogranicza liczbe wagonow, jakie moga tamtedy przejechac.

Brak dostosowania sygnalizacji do przejazdow komunikacji. Przez to tramwaj na rondzie kotlarskim moze stac nawet 4 razy, a autobusy grzezna w korkach.
                          Tak, da sie inaczej - np w Eindhoven w centrum na swiatlach najpierw rusza autobus.

Poza przystankiem Politechnika zaden nie umozliwia wygodnej i szybkiej przesiadki. Jak ma sie autobus do siebie raz na godzine, to ma to znaczenie...

A w projektowaniu tez wizjonerstwa brak. Wybudowano czesc ul. Lema. Jeszcze jej nie ukoczono i...stoi. W miedzyczasie czytalem juz plany, ze linia tramwajowa przez Olsze ma isc przez Meissnera. Mozna bylo o tym wczesniej pomyslec. Dalo sie zostawic na Lema miejsce pod tramwaj...

Itd. etc.
                          Grzechow glownych Krakowa w komunikacji jest wiele...stad porownania z Wiedniem raczej mierne.

Zreszta inny tez poziom finansowania. W stolicy Austrii bilety pokrywaja 20% kosztow komunikacji. W Krakowie ~3/4.
                          Moze wlasnie dlatego w wiedenskich tramwajach nie jedzie sie jak bydlo.
                          Niestety widzialem na wlasne oczy. Niestety, bo chcialbym choc namiastke tego w Krakowie...
                          • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 17:20
                            zalozeniami tej zmiany mialo byc oparcie szkieletu komunikacji na tramwajach.

do mieszkania tez dojezdza mi autobus, ale staram sie dostrzegac plusy dla ogolu, wyprowadzilem sie z mistrzejowic na kurdwanow.

No wlasnie nie wiem dokladnie jak poza szczytem, znajomy cos probowal sie dowiedziec, ale jak na razie za wiele nikt nie wie, jezeli nie bedzie znaczacego spadku w czestotliwosci kursowania to ok, jak bedzie znaczny to bede jednym z pierwszych ktory bedzie pisal do zikitu.

Mowiac o systemie przesiadkowym nalezalo by zaczac od tego, ze trzeba zbudowac nowe relacje tramwajowe, Stella-Sawickiego, cale aleje trzech wieszczow, azory, gorka narodowa, lacznik wielicka-lipska, skotniki, lacznik pod sanktuarium i w wielu miejscach wprowadzic tramwaje pod ziemie jak grzegorzeckie czy biezanowska/wielicka.

Warto porownywac sie do lepszych, po to aby podganiac komunikacje, a Wieden, Drezno, Norymberga czy Frankfurt naprawde dobra maja komunikacje, juz nie wspominam o londynie.
                            • eminey Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 18:15
                              Dlatego nie krytykuje niezgodnosci z zalozeniami.

Nie wiem, gdzie masz dokladnie na mysli, ale na Kurdwanowie sa tez tramwaje - i to czesto.

Mam nadzieje, ze nie bedzie gorzej, niz jest teraz...chociaz to chyba naiwne z mojej strony :/

Oczywiscie - niestety tego brak.
                              Chociaz mam ale. Tramwaj na Skotniki? Dla kogo?
                              Tunele - racja, zwlaszcza w centrum (oczywiscie z mozliwoscia rozpedzenia sie tramwajow do 60km/h, a nie jak teraz - 30).
                              Tylko po co na wielickiej/biezanowskiej tunel? Z zjezdzie z Nowosadeckiej na Wielicka (albo na skrecie na Limanowskiego) ma to sens - ale na reszcie trasy to niepotrzebny wydatek.

W takim razie przyjmuje te argumentacje.
                              Chociaz warto zauwazyc, ze roznice tez sa spore...
                              • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 18:19
                                No ale Kurdwanów to duże osiedle, tylko od jednej strony ma tramwaje.
                                Tramwaj na Skotniki był planowany i możesz to sprawdzić w "Przeglądarce Opracowań Kartograficznych Miasta Krakowa" wrzuć w google bo nie mam możliwości podania gotowego linka.
                                Od strony kurdwanowa tramwaj musi być w tunelu puszczony/estakadzie nad wielicką, dlatego, że tam ma powstać wielki węzeł komunikacyjny (na tych opracowaniach możesz to sprawdzić).
                                Grzegorzeckie tez powinno byc dwupoziomowe - nie mozna dac priorytetu komunikacji miejskiej, bo sie zatka polowa miasta jak obnizymy tym samym przepustowosc ronda.
                                • eminey Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 18:33
                                  A nie powinno byc w planach miejscowych, albo w wieloletnim planie inwestycyjnym?

Zreszta predzej w tym drugim, bo w tym pierwszym sa linie, ktore raczej nie powstana (vide tramwaj przez dawny pas startowy lotniska w czyzynach)

Tak, ale przy projektowaniu popelniono blad.
                                  Teraz najlepiej byloby zamknac grzegorzeckie dla aut...co nie jest mozliwe
                                  • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 18:37
                                    Ja wiem, ze byloby lepiej, ale urzednikow mamy jakich mamy, tu masz tą przeglądarke ustawiona na systemy transportu, plan z 2010r.

planowanie.um.krakow.pl/bppzoom/index.php?ID=143
                                    • eminey Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 18:51
                                      No to te mape znam - tylko jest stara, bo tramwaj na mistrzejowice ma isc przez meissnera.
                                      Poza tym jest tez linia przez dawny pas startowy w czyzynach...i chociaz bardzo liczylem na te linie, szanse na jej powstanie sa minimalne.

A to na skotniki to ta odnoga z Ruczaju kolo PR? Bo jak nie, to nie wiem o czym mowa :/
                                      • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 18:55
                                        bit.ly/wieloletniplaninwestycyjny

nie znalazlem wiekszego zdjecia
                                        • eminey Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 16.11.11, 17:58
                                          To samo, co wklejales wczesniej...
                                          • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 16.11.11, 19:43
                                            Proponuje kupić/zmienić okulary.
                                            Dałem linka do biura planowania przestrzennego gdzie są rozbite mapy na "szczegoły", a ten link który teraz komentujesz to wieloletni plan inwestycyjny - wszystko naniesione jeszcze raz. Dorobiłem sie na komputerze tej wlasnie mampy, o wielkosci 40MB, jest duza i dosyc szczegolowa.
                                            • eminey Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 17.11.11, 17:57
                                              Nie wiem skad ta zlosliwosc...

Tak czy siak mapa ma bledy, a czesc wezlow to chyba jako wrozenie z fusow - bo ich dokladnego rozplanowania jeszcze nie ma.
                                              Chociaz sama lokalizacja ok.
          • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 13:54
            Naucz się ćwierćinteligetnko liczyć, ok? Dopiero później kłap mordką.
      • Gość: tak Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.xdsl.centertel.pl 15.11.11, 12:00
        czyli w kwestii Rybitw, Podwierzbia i Złocienia nic się nie zmienia.. dalej autobus będzie tam rzadkością.. pytanie tylko który wariant jest lepszy dla tych osiedli.. wg mnie 2 bo przynajmniej częściej autobus będzie jeździć
        • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 13:55
          A kto ci kazał kupować mieszkanie na osiedlu-zadupiu. Osiedlu zdala od miasta?
          Twój problem, mieszka tam niecałe 5 tys. osób, które kupując mieszkanie musiało być świadome o złym dojeździe, to wasz problem.
          • Gość: tak Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.xdsl.centertel.pl 15.11.11, 14:25
            po pierwsze kto powiedział, że kupiłam?? i wyobraź sobie, że wszyscy którzy mieszkają tam z własnego wyboru a nie musu na pewno sprawdzili jak funkcjonuje komunikacja miejska.. pomijając to że jakieś 3 lata temu z tych osiedli dało się wydostać znacznie szybciej i lepiej niż teraz.. to jeśli wprowadza się jakieś zmiany to niech będą to zmiany korzystne dla wszystkich.. albo choć nie pogarszające obecnej sytuacji.. i czy jestem gorszym obywatelem Krakowa bo mieszkam jak niektórzy to mówią na "zadupiu".. czy 5tys ludzi (wg Twoich danych) ma być poszkodowana?? więc tak mam problem ale nie dlatego że nie polepszono komunikacji w tym rejonie ale dlatego że ją pogorszono i pogarsza się z roku na rok!!!!
            nie jedna osoba mieszkając w centrum z oknami na ulice i torowisko zamieniłaby się ze mną.. żeby móc zasypiać przy blasku księżyca i gwiazd a nie latarni.. by móc gotować obiad z warzyw z własnego ogródka a nie hipermarketów.. grill na świeżym powietrzu a nie na balkonie.. śpiew ptaków a krzyk ludzi.. co ci człowieku przeszkadza gdzie mieszkam..
            • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 14:38
              a). 5 tys. ludzi dostaje taką komunikacje jaka im jest potrzebna, większa czestotliwość oznacza wożenie powietrza. Poza tym blisko macie tam przystanek PKP, który może służyć jako BAJECZNY dojazd do centrum - dworzec główny w niecałe 15 minut. Bajka po prostu.

b). Możemy dołożyć kursy dla osiedla - zadupia, ale musimy zabrać kursy jakiemuś dużemu osiedlu np. osiedlu kurdwanów, w imię czego ma być poszkodowane 50 tys. osiedle, bo 5 tysięczne osiedle w szczerym polu tak sobie życzy? Trzeba było się osiedlić tam, gdzie usługi już są. Ja kupiłem sobie mieszkanie w nowym bloku, ale na "starym" osiedlu, dzięki czemu i komunikacje miejską mam i usługi także. To jedynie wasz problem, że kupiliście takie mieszkania w takiej durnej lokalizacji.

Ja też mam blask księżyca, park, dwa hipermarkety, autobus do bonarki i krakowskiej, miejsce do biegania, siłownie i basen, ale dojazd do centrum mam bajeczny, bo wiedziałem gdzie kupić mieszkanie, może dlatego nie wylewam żalów do nie-wiadomo-kogo w necie?
              Kupiłaś osiedle na uboczu - jeździj samochodem do pętli mały płaszów, tam zostawiaj auto i jedz tramem.
              • Gość: Złocieniak [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.11, 14:48
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 14:50
                  Zapłaciłem bęcwale dokładnie tydzień temu, 260 tys. z miejscem parkingowym za 51m2 ;)
                  A Gdzie :>?
                  Poszukaj sobie misiaczku ofert na necie.
                  • eminey Pytanie do Mardukmarduka 15.11.11, 15:22
                    Idac kryterium liczebniosciowym. Dlaczego mieszkaniec w Huty (200tys mieszkancow) ma jedna z gorszych komunikacji, a krowodrzy gorki najlepsza?
                    • mardukmarduk Re: Pytanie do Mardukmarduka 15.11.11, 15:48
                      Być może dlatego, że Krowodrza Górka, od razu była zakładana jako pętla przesiadkowa?
                      • eminey Re: Pytanie do Mardukmarduka 15.11.11, 15:55
                        A skad dyskryminacja Huty? Apartheid?
                        • mardukmarduk Re: Pytanie do Mardukmarduka 15.11.11, 15:58
                          Pytanie do ZIKiTu, a nie zwykłego mieszkańca miasta ;)
                          • Gość: kasia Re: Pytanie do Mardukmarduka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.11, 20:46
                            Wcześniej zgrywałeś się na cwaniaka a jak znajduje dziury w Twoich argumentach to odsyłasz do ZIKITu. Odrobina pokory nie zaszkodziłaby.

Argumentem za autobusami nawet w rzadziej zaludnionych rejonach Krakowa jest zachęcanie ludzi do przesiadki na komunikację zbiorową. Jak ludzie chcą jeździć autobusami to dlaczego nie dać im tej możliwości? Wolisz mieć 1 autobus więcej dojeżdzających do centrum czy 50 samochodów stojących w korkach i następne 40 zaparkowanych na każdym rogu?
                            • mardukmarduk Re: Pytanie do Mardukmarduka 16.11.11, 20:54
                              Weź dziewczyno się ogarnij
                              Zdałaś pytanie na które pełną odpowiedź może mieć tylko ZIKiT.
                              Dlaczego wysyła się mniej autobusów do słabozaludnionych obszarów, bo:

- są słabo zaludnione.
                              - bo miasto ma ZA mało pieniędzy na komunikacje, a może je uzyskać poprzez
                              a/ Większe podatki
                              b/ Większe ceny biletów

Dlaczego ich nie ma? Bo:
                              - urzednicy nie maja jaj, aby wprowadzac zmiany
                              - radni boja sie niepopularnych pomyslow
                              - mieszkancy wiecznie protestuja o wszystko.

dotarlo? to swietnie.
                              • Gość: kasia Re: Pytanie do Mardukmarduka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.11, 22:20
                                > dotarlo? to swietnie.
                                Proszę skończ z tym stylem besserweisera, wywierasz w ten sposób negatywne wrażenie. Pytania które zadałam (czy wolisz mieć 1 autobus zamiast X aut w centrum), zadałam Tobie i ZIKIT nie może dać na to pełnej odpowiedzi. Poprzednik zauważył, że Twój argument jest niespójny bo przykład Nowej Huty mu zaprzecza a Ty wypisujesz tu rzeczy na temat rzadko zaludnionych rejonów. Bardzo fajnie, że masz takie zdecydowane opinie. Szkoda tylko, że nie potrafisz odpowiadać na konkretne pytania.
                                • Gość: wika Re: Pytanie do Mardukmarduka IP: *.citypartner.pl 17.11.11, 12:01
                                  Bo on ma klapki na kilku szarych komórkach zamontowane i stąd u niego to .... ograniczenie .
              • Gość: tak Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.xdsl.centertel.pl 15.11.11, 15:09
                wymieniłam trzy osiedle a Ty się uczepiłeś jednego.. fakt złocień ma jeszcze autobus na bieżanów..
                na temat Rybitw i Podwierzbia nie masz nic do powiedzenia??
                • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 15:15
                  No patrząc obiektywnie to są to obrzeża, nie trzeba specjalnie się tam nawet wybierać by to stwierdzić. Tam są domki jednorodzinne. Mieszka mało osób.
                  Za "blask księżyca" i "romantyczne spacery z chłopaczkiem za rączkę" też jest cena.
                  A jest nią - brak często kursującej komunikacji miejskiej.

Możemy wysłać tam linie co 6 minut, ale co z tego skoro ona kompletnie na siebie nie będzie wstanie zarobić. Mało tego wyślemy tam taką linie, będziemy musieli zabrać jakiemuś innemu miejscu. Innemu, w domyśle takiemu, które realnie mogłoby jeździć z dużym obłożeniem.

Przykro mi, że masz taki problem, ale to nie jest moja wina, że są to słabo zaludnione tereny. Są miejsca w Krakowie, w których mieszka multum ludzi, a mają np. 1km do najblizszego, dobrze skomunikowanego przystanku. Np. mieszkańcy półnconego osiedla oświecenia, ulicy marchołta i bohomolca muszą iść na dobrego pasterza na przystanek, bo tramwaje z pętli na mistrzejowicach jeżdżą rzadko i w dodatku "okrążają miasto" nim dotrą do centrum Krakowa, a po ulicy bohomolca czy marchołta jeżdżą dwa, niezsynchronizowane ze sobą autobusy, 3,5 autobusu na godzine, obłożone maksymalnie. Wiem, bo mieszkałem tam jakiś czas i zawsze mnie dziwiło, że choć mieszkają tam tysiące osób, komunikacja jest tam wyjątkowo nieergonomiczna, bo wszystko puszczane przez dobrego pasterza, jakby "na siłę".
                  • eminey Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 15:26
                    Tak, tylko, ze od lat planuje sie tamtedy linie tramwajowa.

To, ze jej nie ma to wynik braku pieniedzy (a to niestety niegospodarnosci rzadzacych).

Chociaz jest jeszcze problem w tym, ze teraz naprzeciwko przyszlego centrum Serenada powstaja bloki (podobnie na miejscu biedronki) i boje sie, ze miejsca na tramwaj moze juz nie starczyc...albo co gorsza mieszkancy nowych blokow zaczna protestowac "bo oni nie wiedzieli"
                    • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 15:49
                      Ja o tym wiem, może dlatego się wyprowadziłem z Oświecenia:)
                      • eminey Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 16:03
                        Pozazdroscic - ale nie kazdy ma taka mozliwosc.

Ja mam nadzieje, ze ten tramwaj jednak powstanie. Czy przez meissnera, czy inaczej - bo bardzo by sie przydal.
                        • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 16:08
                          Wiem, żeby się przydał, tylko nie wiem co za idiota zezwolił na to osiedle dom-budu pomiędzy marchołta, a dobrego pasterza, zupełnie nie wiem, którędy miałby tam teraz ten tramwaj się zmieścić.
                          • eminey Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 16:35
                            Wg planow przez dobrego pasterza, krzeslawicka i dalej bohomolca...

Jakby zrobic torowisko po ulicy, to wejdzie - bo jedno obok drugiego, to nie wiem.

Jest jeszcze problem tego bloku obok stacji benzynowej na Lublanskiej, ktorego tam nie powinno byc.
                            No chyba, ze stacje wyburza - to wejdzie.
                            • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 16:37
                              Ale krzesławicka z tego co pamiętam jest strasznie wąska, z jednej strony jakiś nasyp z drugiej domki jednorodzinne, nie jestem pewny czy on się tam zmieści. A w 182 czy 148 codziennie był i jest sajgon... tam by się przydały dodatkowe autobusy...
                              • eminey Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 17:14
                                Tez mam co do tego watpliwosci. Coz, na razie to i tak kwestia planowania.

Co do 182 i 148, to dobrze, ze w ogole mieszkancy te linie wywalczyli. Pamietam, ze kiedys jezdzil tylko 128 (tez obladowany do pelna) - chociaz bardziej na okolo.
                                • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 17:21
                                  ja pamietam jak jezdzilo tylko 182, sajgon, sajgon, sajgon... tam powstalo mnostwo nowych blokow i to tam sa potrzebne dodatkowe kursy.
                                  • eminey Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 18:07
                                    Wg nowych planow kursow na Bohomolca bedzie sporo. Jak rzuca przegubowce - to powinno wystarczyc...
                                    • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 18:10
                                      Wierzysz w to? Będzie za mało, sam znam dużo osób, które wolały podejść na D. Pasterza i jechać stamtąd, jak rzucą przeguby to ludzie wybiorą bliższe przystanki i się okaże, że nie wystarcza... Stety czy niestety, ale tam są wielkie blokowiska i paradoks polega na tym, że kolejne tam przybywają. Niezły korek będzie na bohomolca jak podłączą to nowe osiedle.
                                      • eminey Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 18:22
                                        Wlasnie caly czas sie zastanawiam, jak dlugo dobrego pasterza bedzie drozne.
                                        Na razie nie ma swiatel i ruch jest plynny. Ale blokow przybywa i kolo bohomolca i kolo Obi.
                                        Poza tym koncza biura od strony Bora Komorowskiego.
                                        Coz, okaze sie.

Jesli na tej trasie, autobus co 6-7,5 minuty nie starczy, to na trasie 132/103 (z ta sama czestotliwoscia) tym bardziej!
                                        • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 18:26
                                          Ja sobie zdaje z tego sprawe, tylko kto wydaje tam pozwolenia na kolejne bloki, prądnik i mistrzejowice już i tak są strasznie "dogęszczone". Nie chce myśleć co tam się będzie dziać jak powstanie ta serenada.
                                          • eminey Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 18:46
                                            Paradoksalnie Serenada moze poprawic sytuacje.
                                            Przy centrum ma byc dosc spory parking - a mam watpliwosci, czy wszystkie lokale uslugowe zostana zajete.

Zreszta bedzie tam swietny dojazd autobusem, a z mistrzejowic na nogach tez sie dojdzie...

Moim zdaniem gorzej, gdy buduje sie blok przy bloku. Pomijam, ze ludzie zagladaja sobie w okna - sami chcieli.
                                            Na m2 upycha sie tylu ludzi, ilu sie da. Przy czym parkingu nie, no bo po co - no i nowe osiedla wygladaja, jak wygladaja...
                                            • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 18:49
                                              No wlasnie, pomijajac fakt, ze watpliwe jest by serenada miala pelne oblozenie.
                                              • eminey Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 18:52
                                                Prawie na pewno nie bedize - chyba, ze zrobia tam Carrefoura i Tesco...
                                          • eminey Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 18:49
                                            Wroc, juz nie popatrzylem, na co odpisalem :)

Jak Serenada powstanie ruch samochodowy oczywiscie wzrosnie - i to znacznie. Chociaz to nowe bloki moga znacznie zapaskudzic krajobraz autami.

Najgorzej, ze nie ma tam jak tego poprawic, bo ani sie buspasu nie dolozy, tramwaj ma byc...kiedys, a o droge alternatywna to ciezko...
                                            • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 18:57
                                              Ale popatrz sam ile się tam jeszcze daleko za bohomolca buduje budynków, tam stale coś przybywa.
                                              Rejon powoli zaczyna być po prostu przesadnie zaludniony. Co widać, po wiecznym ruchu w biedronce. Ogolnie usług tam brakuje.
                                              • eminey Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 16.11.11, 18:08
                                                To argument za Serenada?

Dobudowanie tam blokow moze sie zle skonczyc. Jeszcze troche i tamten rejon bedzie wygladal, jak Zabiniec, albo Gorka Narodowa, gdzie wyjezdzajac spod bloku ma sie korek...
                                                Tylko, ze przy Zabincu przynajmniej jest komunikacja...
                                                • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 16.11.11, 19:42
                                                  Wskaz mi w ktorym miejscu argumentuje za serendada. Stwierdzam po prostu fakty.
                                                  Takie same, ze centrum handlowe tej wielkosci KOLEJNE w krakowie sie po prostu nie utrzyma.
                                                  • eminey Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 17.11.11, 18:00
                                                    To bylo pytanie. Pisales o kolejkach w biedronce i nowych blokach - wiec chetni na zakupy sa.

Tez tak mysle, ale to nie jest moj problem, a inwestora. Wolny rynek sam to zweryfikuje. Chce stawiac - niech stawia.
                                                  • eminey Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 17.11.11, 18:00
                                                    Tak a propos: na kurdwanowie tez ma nowe centrum powstac - przy samej autostradzie...
                                                  • kr_kr Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 17.11.11, 20:58
                                                    eminey napisał:

> Tak a propos: na kurdwanowie tez ma nowe centrum powstac - przy samej autostrad
                                                    > zie...

Nie ma powstać, ale już powstaje. Planowane otwarcie IV kwartał 2012
                            • kr_kr Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 16:53
                              eminey napisał:

> Jest jeszcze problem tego bloku obok stacji benzynowej na Lublanskiej, ktorego
                              > tam nie powinno byc.
                              > No chyba, ze stacje wyburza - to wejdzie.

Ten blok - przepraszam, toż to nie jest zwykły "blok", ale "Apartamenty Olsza, już od 27m2" - jest postawiony tak, że linia spokojnie się tam zmieści. Co zresztą przyznawał jeszcze w trakcie budowy developer.
                              Problem jest inny. Jakiś mądrzejszy inaczej urzędnik (?) wpadł na genialny pomysł, że lepszym połączeniem Mistrzejowic i Dobrego Pasterza z centrum będzie linia tramwajowa przez ... Meissnera. I obecnie obowiązuje taka wersja trasy.

Jeżeli chodzi o odcinek Rondo Polsadu - Mistrzejowice była koncepcja puszczenia linii przez Strzelców a potem mniej więcej jak idzie ul. Rozrywka i Kwartowa-Redurta.
                              • eminey Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 17:19
                                > Ten blok - przepraszam, toż to nie jest zwykły "blok", ale "Apartamenty Olsza,
                                > już od 27m2" -

Hahahahaha
                                Dzieki, poprawiles mi humor :)

> jest postawiony tak, że linia spokojnie się tam zmieści. Co zres
                                > ztą przyznawał jeszcze w trakcie budowy developer.

A obiecal, ze mieszkancy nie beda protestowac?

> Problem jest inny. Jakiś mądrzejszy inaczej urzędnik (?) wpadł na genialny pomy
                                > sł, że lepszym połączeniem Mistrzejowic i Dobrego Pasterza z centrum będzie lin
                                > ia tramwajowa przez ... Meissnera. I obecnie obowiązuje taka wersja trasy.

Zmiany co kilka lat swietnie sprzyjaja zdobywanie gruntow pod taka inwestycje.
                                Coz, bylbym zadowolony, gdyby taka linia w ogole powstala...

> Jeżeli chodzi o odcinek Rondo Polsadu - Mistrzejowice była koncepcja puszczenia
                                > linii przez Strzelców a potem mniej więcej jak idzie ul. Rozrywka i Kwartowa-R
                                > edurta.

Cos slyszalem, chociaz nie wiem, kto by z niej korzystal (poza 1.11)
                  • Gość: tak Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.zax.pl 15.11.11, 17:34
                    ależ ja nie oczekuję żeby jeździły tam autobusy co 6 minut.. aktualnie jest jeden autobus który jedzie jakoś (jakoś bo rzadkością jest żeby jeździł częściej niż co 40 minut) i jeden autobus który jedzie 6 razy w ciągu dnia (a i tak nie obsługuję podwierzbia).. oczekuję po prostu że komunikacja nie będzie się pogarszać.. a tak jest co chwilę i w nowych planach zwłaszcza w wariancie 1 jest jeszcze gorzej.. niby mogę sobie podejść spory kawałek na przystanek gdzie spotykają się inne autobusy ale nie wszyscy mają taka możliwość (bo za daleko, zdrowie itp)... ja nie narzekam że jest źle bo się przyzwyczaiłam ale narzekam na to, że takie zmiany nam nie przyniosą wielkiej korzyści (no może jak wariant 2 wejdzie w życie bo jest dla nas lepszy) a wręcz pogorszą.. tyle..

co lepsze w tym rejonie to jest dopiero marnotrastwo pieniędzy ponieważ kursuję tele - bus - czy zamiast dorzucenia kilku kursów w największych godzinach szczytu czy tez uregulowanie kursów (żeby kursowały chociaż co pół godziny) to lepiej ładować kasę w tele bus który jeździ z jedna osoba?? a czasami jest tak że jedzie jeden za drugim bo z dwóch różnych miejsc?? cos tu jest nie haloo
                    • Gość: tak Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.zax.pl 15.11.11, 17:52
                      oraz na Rybitwy też jest planowany tramwaj (przedłużenie aktualnej 20 z płaszowa) i wszystko jest przystosowane do tego ale też chyba brak chyba funduszy i tramwaju nie ma
                      • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 18:13
                        Tramwaj na Rybitwy jest jednym z ostatnich w kolejce do budowy, kolejka mniej więcej układa się tak
                        - ruczaj
                        - łącznik wielicka-lipska
                        - tramwaj na mistrzejowice
                        - przez stelli-sawickiego i wiślicką
                        - na górkę narodową i azory
                        - łącznik plac inwalidów nowy kleparz w ciągu al. trzech wieszczów
                        - łącznik pod sanktuarium bożego miłosierdzia
                        - tramwaj na rybitwy

Wynika to z tego o czym pisałem - Rybitwy to słabo zaludniony obszar miasta, a wyżej wypisane obszary są w większości gęsto zaludnione. Tramwaj na Lipską powstał przed tramwajem na ruczaj, tylko dlatego, że nie było problemów z wykupem gruntów i jest to ciąg komunikacyjny dla planowanej I trasy KST.
                    • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 18:08
                      W takiej samej sytuacji jak opisana przez Ciebie są tysiące wspomnianych już przeze mnie mieszkańców osiedli przy Bohomolca czy osiedla na Stoku - też muszą drałować na nogach daleko do przystanku.
                      Tylko różnica jest taka, że tam mieszka >15 tys. osób, a rybitwy i wspomnianie przez Ciebie przysiółki to rejony domków jednorodzinnych. Moja droga forumowiczko, Ty dostajesz przestrzeń, ciszę, spokój, ale nie masz dobrej komunikacji, a mieszkańcy "blokowisk" mają dobrą komunikację, ale nie maja np. przestrzeni.
                      Swoje uwagi zamiast wylewać na forum - możesz napisać do zikitu - na pewno będzie to wartościowsze niż wylewanie żalów na forum internetowym, żalów z których nic nie wynika.
                      • Gość: tak Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.zax.pl 15.11.11, 18:18
                        chętnie bym napisała w tej sprawie do zikitu ale swoje opinie w tej sprawie trzeba było zgłaszać do dzisiaj.. o czym ciężko mieszańców było poinformować jak widać..
                        a Ty panie wszystko wiedzący pozwól każdemu napisać swoje żale a nie od razu ich negować za to że im się ten pomysł nie podoba..
                        nie mówię że przesiadki to złe rozwiązanie ale jak ktoś komuś pogarsza coś co jest i tak już złe (z założeniem że ma być lepiej) to chyba nie wymaga komentarza.
                        • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 18:25
                          Pisanie żali jest koleżanko typowo Polskie i nic z tego nie wynika - weź się do roboty, kup sobie auto i nie narzekaj. Nie ma nic gorszego niż roszczeniowa postawa. Mieszkasz na "wsi" "wewnątrz granic miejskich", które na opracowaniach miejskich zaznaczone są jako obszar "niezubranizowany" (polecam BIP Krakowa), oczekujesz, że miasto ma wydawać kasę w błoto, bo ty masz problem z dojazdem. Nie masz, bo możesz:
                          - rower
                          - taxi
                          - przewóz osób
                          - własne auto zostawione przy węźle przesiadkowym.

I nie narzekaj, że nie możesz pisać do ZIKiTu, napisz, może wysłuchają. Poza tym takimi sprawami fakt faktem - powinni wcześniej ogłosić - powinnaś się sama zainteresować. Przykro mi, ale KM jest dotowane z podatków i albo się będziemy cieszyć z tego co mamy i racjonalnie wydawać na to kasę, albo nam podniosą podatki, tylko dlatego, że mieszkańcy domków jednorodzinnych w dzielnicy przemysłowo-magazynowej muszą mieć autubus co 6 minut, najlepiej pod każdego miejsce pracy... osobna.
                          • Gość: tak Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.zax.pl 15.11.11, 18:36
                            szkoda że nie czytasz ze zrozumieniem.. tylko wciąż powtarzasz jak mantrę, coś co sobie ubzdurałeś..

a samochód mam.. nawet dwa i co z tego??

a kurdwanów nie jest w centrum więc sobie tak nie schlebiaj
                            • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 18:39
                              Nigdzie nie napisałem, że Kurdwanów jest w centrum, przeciwnie. To Ty pisałaś, że masz spokój i romantyczne spacery (hahaha), Zlocieniec też podkreślał spokój i ciszę.
                              To ja dałem przykład dobrze skomunikowanego osiedla z usługami, szkołami, przedszkolami, centrami handlowymi, na którym także jest spokój, cisza i miejsca do rekreacji. A lokalizację wybrałem świadomie. Chciałem mieć względny spokój, ale wciąż "miasto".
          • Gość: Złocieniak [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.11, 14:43
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 14:47
              - brak usług
              - daleko wszędzie
              - zalewane okoliczną rzeczką (gratulacje:D)
              - urbanistyczne piekło
              - osiedle pośród pól i przemysłowej gawiedzi.
              Gratulacje, apartamenty to są przecież, to chyba stać cię na dojazd autem do centrum i płacenie za miejsce?

Zamiast piep.... w necie, postarajcie się o przystanek Złocień PKP. W 15 minut do Dworca Głównego kolejką. Faktycznie mało które osiedle w Krakowie miałoby taką możliwość.
          • Gość: wika Witamy Jasiu IP: *.citypartner.pl 15.11.11, 16:45
            Wrócił jaśnie oświecony Jasiu Winnicki , tylko pod innym nickiem.
            I znowu będziesz nam swoimi pseudo-mądrościami forumowe życie zatruwał ?
            • mardukmarduk Re: Witamy Jasiu 15.11.11, 16:54
              Jeśli to do mnie kierujesz ten post, nie wiem wiem kim ta osoba jest ;). Ale na pewno nie mną :P.
            • Gość: Jan Winnicki Re: Witamy Jasiu IP: *.dynamic.chello.pl 16.11.11, 18:49
              Coś sobie w swoim przysiółku odmroziłaś?
    • misself Nikt nie zwrócił uwagi... 15.11.11, 12:04
      ...na bilety miesięczne.
      Mieszkam na Ruczaju, pracuję przy Kleparzu, jeżdżę czym popadnie (zwykle z przesiadką przy Jubilacie/Cracovii). Bilet kupuję na jedną linię (nie mam już zniżki, a na wszystkie linie kosztuje 2x więcej).

Jeśli komunikacja ma się opierać na przesiadkach, to bilety na jedną i dwie linie stracą sens - a jako że bilet trasowany w planach był i się zbył, to miasto zarobi więcej na biletach na wszystkie linie.

I się będzie kręcić :-(
      • Gość: kk Re: Nikt nie zwrócił uwagi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.11, 12:14
        Racja. Za wszystkie zmiany zapłacą ludzie, którzy nie mają innego wyjścia i jezdza do pracy komunikacją miejską. Ja mieszkam w nowej hucie i pracuję w okolicy Ronda Matecznego. Muszę się przesiadać z 22 na 10 (na te dwie linie mam kartę) i w każdym miejscu Krakowa, gdzie mogę się przesiąć obie linie jadą o tej samej porze... taka trasa zajmuje 45-50 minut a możnaby puścić autobus Nowohucką i w pracy bym była w 15 min :/

Może by tak przywrócić stare bilety dla emerytów? Ich najwięcej w komunikacji? Potrafią jechać pół Krakowa żeby się dostać pod Halę po chleb mimo, że ceny w osiedlowych sklepach takie same.
        • Gość: nie_narzekać Re: Nikt nie zwrócił uwagi... IP: *.ists.pl 15.11.11, 12:25
          masz 178, które jedzie Nowohucką, czemu kwękasz?
          • eminey Re: Nikt nie zwrócił uwagi... 15.11.11, 15:29
            Tak, ktory w porannym szczycie jezdzi co pol godizny...i nigdy nie jest punktualnie.
          • Gość: ela Re: Nikt nie zwrócił uwagi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.11, 20:51
            Bo 178 to grzeszna linia.
        • mardukmarduk Re: Nikt nie zwrócił uwagi... 15.11.11, 13:51
          Proponuje się ogarnąć, popatrzeć na mapę komunikacyjną i zobaczyć, że masz alternatywę w stosunku do tego co obecnie robisz.
          Ponadto, to że TOBIE nie odpowiada, nie znaczy, że inni myślą tak samo. System przesiadek jest dużo lepszy i sprawdza się w większości miast europejskich np. we Wiedniu.
          • Gość: ela Re: Nikt nie zwrócił uwagi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.11, 20:56
            Taak, bo Wiedeń ma metro o średniej prędkości 32 km/2. czyli 50% do 150% szybsze niż krakowska komunikacja. Do tego jest w Wiedniu jeszcze szybsza S-Bahn. W Wiedniu jest się na co przesiadać. W Krakowie ktoś nie zrozumiał po co tak naprawdę system przesiadkowy istnieje.
          • misself Re: Nikt nie zwrócił uwagi... 18.11.11, 09:30
            mardukmarduk napisał:

> Ponadto, to że TOBIE nie odpowiada, nie znaczy, że inni myślą tak samo. System
            > przesiadek jest dużo lepszy i sprawdza się w większości miast europejskich np.
            > we Wiedniu.

No, ale dobrze by było mieć alternatywę...
            Przypuszczam, że autobus 114 zostanie (bądź co bądź przez Aleje nie jeżdżą tramwaje), ale on już jeździ dwa-trzy razy na godzinę, dlatego kupuję bilet na tę linię, a jeżdżę innymi po tej samej trasie. Jeśli inne linie będą jeździć tak samo rzadko, to straci kompletnie sens.
          • Gość: pasazer papier przyjmie wszystko IP: *.play-internet.pl 19.11.11, 07:40
            tylko jak u nas w KRAKOWIE zaczną się przesiadać to ten tramwaj nigdy nie ruszy :>
            a o 6 minutach to można zapomnieć
    • Gość: Janusz Krzemień Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.play-internet.pl 15.11.11, 12:21
      Radni, ogólnie rząd winien pierw się przyznać do wielu błędów i złamań obowiązujących przepisów jakie popełnili do tej pory.

1) płatne obwodnice (e-myto)
      2) nie dokończona obwodnica Krakowa (korki w mieście, wyrzucone pieniądze na rondo ofiar katynia)

Myślę że gdyby naprawić te błędy (nie realne) to problem korków, punktualności kursowania autobusów by zniknął. Wtedy zmiany proponowane przez radnych w sprawie komunikacji miałyby sens.
      • Gość: jarek Proszę o konkrety. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.11, 12:44
        Masz jakieś dane wskazujące na wzrost ruchu w mieście wskutek e-myta? Nie rozumiem jaki też ma wypływ rząd na obwodnice w Krakowie (chyba, że masz na myśli czwartą)? O których to złamanych obowiązkach piszesz? Najwyraźniej nie jestem w temacie...
        • Gość: Janusz Krzemień Re: Proszę o konkrety. IP: *.play-internet.pl 17.11.11, 11:12
          Nie muszę mieć danych, wystarczy pojeździć po Krakowie i samemu można zauważyć wzrost przejazdu ciężarówek. Co za tym idzie, ciężarówka o wiele wolniej rusza ze świateł, w efekcie mniej aut przejeżdża przez światła dając końcowy efekt - korki. Wiele ciężarówek jadąc przez miasto oszczędza na e-mycie. Nie jest tajemnicą że system jest wadliwy i są przykłady - tysiące - że jedna bramka potrafi zebrać całość kasy która się na danym koncie znajduje. Kolejna sprawa, sam jeżdżę dość często autostradą czy obwodnicą i zauważyłem najwięcej patroli ITD jeżdżących by kontrolować za pomocą skanera ciężarówki właśnie na obwodnicy. Jeśli chodzi o obwodnice to mam na myśli S7 - akurat ona najlepiej by się przysłużyła dla miasta gdyż połączyła by region przemysłowy Krakowa z autostradą A4 czy krajową 94 odciążając znacznie Kraków, pod warunkiem że obwodnica Krakowa byłaby rzeczywiście bezpłatna. W mojej wypowiedzi główną uwagę zwróciłem na linie 172 która "przerzuciła" swoje stanie w korku z regionu ronda na region krzyżówki Opolska a Pleszowska, to skrzyżowanie było zawsze zakorkowane, z tym że teraz ten problem się nasilił. Nie sposób nie zauważyć że ul Opolską w dużej mierze poruszają się pojazdy powyżej 3,5 T DMC.
          Polecam pojeździć trochę po Krakowie, alejami, głównymi drogami, problemu nie sposób nie zauważyć.
    • lubie.misie Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 12:54
      zgroza... nikogo nie obchodzi los starszych osób, dla których przesiadki są udręką. Jasne, niech siedzą w domu i czekają na śmierć...
      • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 13:53
        Nie, lepiej utrzymywać nie ergonomiczny i kosztowny system linii zewsząd-dowsząd, których synchronizacja jest niemożliwa.
        Starsi ludzie sobie poradzą, jakoś nie widzę, by sobie nie radzili. Zawsze jest ich pełno w godzinach porannego szczytu, a nie raz widziałem babcie i dziadiusiów wiozących rano na Kleparz kury w autobusie.
        • Gość: steff Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: 192.166.203.* 15.11.11, 16:11
          Ty to chyba w ZITiK-u pracujesz!!
          • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 16:35
            Nie, nie pracuje dla ZIKiTu, ani MPKu, ale rozumiem, że każda osoba, która jest za systemem przesiadkowym to od razu z ZIKiTu? Prosta, dziecinna demagogia z Twojej strony.
            Pracuje w centrum, mieszkam na dużym osiedlu.
    • anteas A jak znowu jakaś szyna wyskoczy w górę 15.11.11, 12:55
      to będzie połowa miasta sparaliżowana? Czy tylko jedna czwarta?
    • Gość: Aaaa Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 13:38
      Pierwszy pomysł jest dobry, natomiast drugi fatalny! Nocny tramwaj to też wymysł idioty bo odcina os. na stoku od komunikacji nocnej!
    • joankb Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 13:47
      Działanie prasy i Rad Dzielnic w tym mieście jest skandaliczne.
      We wszystkich mediach informacja pokazała się po zakończeniu "konsultacji". Uwagi należało zgłaszać do dziś.
      Tylko jedna rada dzielnicy zdecydowała się rzeczywiście omówić propozycje z mieszkańcami.
      "Nasze miasto" dało informację wczoraj. Reszta się cholera bała, czy co?
      Teraz możemy sobie wszyscy popisać.... Przecież konsultowano???
      • Gość: ... Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.xdsl.centertel.pl 15.11.11, 13:51
        aha
        mogę pomarzyć o tym, żeby zgłosić swoją propozycję?? dziwi mnie fakt, że taka informacja nie dotarła do mnie i wielu mieszakńców mojego osiedla.. w koncu to dla nas ma być ta komunikacja więc dlaczego nie mam prawa zagłosować za ktorymś wariantem?? żenada.. żenada
        • joankb Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 14:22
          Dokładnie tak...
          Jeszcze jedna informacja - w Gazecie Krakowskiej
          www.gazetakrakowska.pl/aktualnosci/471412,krakow-zdecyduj-o-komunikacji-w-miescie,id,t.html
          Też zresztą o tej jedynej dzielnicy. Bez materiałów, bez możliwości przygotowania się.
          Za resztę z nas sprawę omówili nasi Wielmożni Radni, którzy pewnie komunikację widują z okien swych aut.
          A media grzecznie milczały cały tydzień.
          Jak zwykle mają swoich informatorów, przecieki, tak tym razem żaden radny ani mru mru, żadna informacja się nie wydostała :)
          • Gość: ... Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.xdsl.centertel.pl 15.11.11, 14:37
            przykre. szkoda że tak ciężko było zorganizować jakąś ankietę w której można byłoby wybrać lepszą opcję
    • Gość: miro Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.11.11, 14:31
      A czy autobusy i tramwaje będą wreszcie czekać na dobiegających pasażerów? Bo jeśli będzie tak, jak dotychczas (a znając mentalność krakowskich urzędasów, którzy nigdy nie brukają się korzystaniem z komunikacji miejskiej, mam wrażenie, że nic się nie zmieni), to masakra... Wyprowadzam się.
      • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 14:42
        1. Co ma urzędas do dobiegających ludzi do autobusów?
        2. Samemu zdarzało mi się dobiegać i nie zdążyć. Autobus odjechał. Czy z tego powodu mam wieszać psy na kierowcy/urzędnikach? Nie, to tylko moja wina, że nie zdążyłem na rozkładowo odjeżdżający autobus.

3. Autobusy i tramwaje powinny odjeżdżać o ustalonej porze i nie czekać/nie wpuszczać spóźnialskich. W imię czego ma być opóźniony tramwaj/autobus przez jednego człowieka? Kierowca wpuści takiego delikwenta, ale np. ucieknie mu zielone światło, przepadnie cały cykl, a to nie rzadko uwaga 2 minuty kursu - kij zatem ma dwa końce i tylko krótkowzroczni idioci nie rozumiejący jak ciężkim logistycznie przedsięwzięciem jest synchronizowanie wszystkiego w mieście na czas wylewają swoje żale w necie.
        • Gość: AAAAa Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 17:45
          Ad 2. Nie twoja wina jeżeli autobus z którego się przesiadałeś przyjechał spóźniony!
          • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 18:15
            Dobra dobra, ja tu mówię o sytuacji, w której mamy spóźnialskiego. Poza tym Autobus A się spóźnia, ale co to interesuje kierwce w Autobusie B? Nic, on ma patrzeć swojego kursu i nie wpuszczać spóźnialskich.
            Do tego bilet za 10 zł dla tych którym się nie chce w automacie/kiosku kupić biletu i będzie bajka.
            Skończy się szukanie gorączkowo pieniążków, liczenie kasy i opóźnianie kursu.
            • eminey Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 18:19
              Jestem za.
              Mieszkam w Krakowie dosc dlugo i trudno bylo nie zauwazyc, ze ilosc kupujacych u kierowcy w ostatnim czasie wzrosla.

Zeby nie sklamac ostatnio bylem w sytuacji, gdzie kanary zlapaly 3 mlodych ludzi. Wszyscy sie tlumaczyli, ze nie mogli kupic biletu u kierowcy (ciekawe czy do pociagu wsiadaja tez bez?). Jednego puscili i kazali dokupic, a dwojka wysiadla z kanarami na przystanku.
              Ten trzeci podszedl do kierowcy i prosil bilet. Dal 2 zl i biletu nie otrzymal - po czym byl obrazony, ze nie chciano mu go sprzedac.
              Paranoja.

Jestem za tym, zeby bilet u kierowcy byl za 10 zl...albo zeby nie bylo biletow u kierowcy w ogole!
    • Gość: Aim Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.play-internet.pl 15.11.11, 14:41
      Jak przestudiowałam mapki proponowanych wariantów - zwątpiłam. Teraz nie pchałam się w centrum samochodem praktycznie nigdy - wsiadałam w autobus i 20 minut, no maksymalnie 30 w godzinach szczytu, później byłam w pracy. Teraz dzieki ZIKITowi będę musiała brać poprawkę na: 1. dojazd okrężna drogą, 2. oczywiście dojazd z idiotycznymi przesiadkami i marznięciem na przystankach zimą. Znając ZIKIT zapewne bardzo szybko wprowadzi ciecia i będzie jeszcze gorzej.

Do tej pory auto było mi potrzebne gdy jechałam za miasto, ewentualnie na jego drugi koniec, oraz w weekendy. Teraz zacznę nim chyba jeździć dużo częściej. I o to jest polityka ZIKITu zachęcajaca do pozostawienia samochodu pod domem...

A i jeszcze jedno - moze by tak pomyśleli o zmianie taryfy biletowej? I mówię tu o biletach miesięcznych. Niestety aktualne opcje tracą sens - raczej niewiele osób bedzie korzystało z opcji biletu na jedną linie. No chyba, ze jest to pomysł ZIKITu jak pokryć dziuryw ich budźecie i w budżecie Krakowa...
      • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 14:45
        1. jeśli częstotliwość kursów jest duża, a taka jest istota tej restrukturyzacji to nie istnieje zjawisko czekania w nieskończoność na przystanku. Linie z wysoką częstotliwością, lecz mniejszą ilością doskonale nadają się do synchronizowania rozkładów, przez co nie trzeba czekać i czekać. System tego typu działa we Wiedniu, czy Londynie, Norymberdze, Frankfurcie, dlaczego miałby się nie sprawdzić w Krakowie? Sprawdzi się, ja ci to gwarantuje.

2. Będzie bilet trasowany - sama ustalisz trasę na jaką wykupisz bilet.
        Przed wypowiadaniem się przejrzyj strony MPK i ZIKITU, naucz się, doczytaj o proponowanych zmianach i dopiero potem klep w klawisze, bo na razie klepiesz bzdury.
    • Gość: ruczaj Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.nsystem.pl 15.11.11, 15:02
      W wariancie #1 zabiera się z Ruczaju wszystkie linie autobusowe (194,114,124) i każe ludziom jechać tramwajem z przesiadkami. Tylko kto ma ochotę na 2,3 przesiadki na mrozie / deszczu / w nocy ???

Dziękuję - wybieram wygodny, pachnący i niezawodny samochód.
      • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 15:06
        W wariancie pierwszym z ruczaju są dwie linie z taktem co 6 minut i jedna co 12 minut to daje:"

2 razy 10 kursów + 1 raz 5 kursów. 25 Tramwajów na godzinę.

60 minut / 25 = 2,4 minut - tramwaj co 2,4 minuty.

Ponieważ linii jest mało - łatwo je zsynchronizować zarówno między sobą, jak i z innymi w mieście.
        Gwarantuje ci, że nie będziesz czekać na mrozie. Obecnie mimo multum linii czeka się mnóstwo czasu bo są niezsynchronizowane i jest ich za dużo.
        System przesiadkowy działa w największych miastach europejskich, kilka razy większych niż Kraków, dlaczego niby u nas miałby się nie sprawdzić skoro sprawdza się w 10 mln aglomeracji Londynu?
        • enamerele Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 19:14
          W innych miastach europejskich system przesiadkowy się sprawdza, bo oprócz autobusów i tramwajów mają metro. My nie.
          Nie wiem, co takiego złego jest w podróżowaniu jednym autobusem lub tramwajem z jednego końca miasta na drugi. A ci, którzy tak chwalą system przesiadkowy, pewnie nigdy w życiu nie mieli wątpliwej przyjemności podróżowani np. z większym bagażem, małym dzieckiem, wózkiem, są w pełni sprawni i młodzi.
          Byłam wczoraj na spotkaniu z radnymi dzielnicy III, uważam, że zmiany sa skandaliczne. Tego, kto opowiada, że Olsza ma za dużo autobusów, zapraszam rano, koło 8, aby spróbowała wsiąść do 129, 159, 139 lub 501. Powodzenia.
          • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 19:27
            My mamy budować komunikacje na zasadzie pre-metra co istnieje w planach miejskich, polecam się z nimi zapoznać. 3 Linie KST,
            planowanie.um.krakow.pl/bppzoom/index.php
            Systemy przesiadkowe działają dobrze w miastach posiadających nawet same autobusy, bez metra, kolei , premetra czy tramwajów.
            • enamerele Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 20:19
              No właśnie - plany planami - a może by tak dostosować sytuację do obecnej, gdzie KST nie ma? A propos planów: już w latach 60-tych obiecywano mojej babci, że lada chwila wybudują tramwaj przez Radomską na Prądnik. Minęło 50 lat, a tramwaju nie ma.
              • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 20:22
                Kierunek rozwoju komunikacji miejskiej jest dobry - mniej lini i przesiadki.
                Należy coś właśnie z tym robić, żeby to nie było tylko w planach.
                I właśnie wreszcie coś się zaczyna dziać.
                • enamerele Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 20:32
                  Nie jest dobry, bo ludzie nie są przyzwyczajeni do przesiadek. Jeśli zlikwidują mi 159 i aby dojechać do pracy będę się musiała trzy razy przesiąść - chromolę taki interes, wolę jeździć autem, choć drożej. I wielu mieszkańców Krakowa powie to samo, zresztą przewija się to już tutaj w komentarzach.
                  • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 20:38
                    Ludzie się przyzwyczają, spokojnie - będą musieli. Inaczej się nic nie zmieni.
                    Tak trudno zrozumieć wam, forumowym szczekaczom, że przybywa pętli tramwajowych i nie da się dodawać nowych linii tramwajowych, bo centrum miasta nie jest juz wstanie przyjąć nowych linii.
                    Założmy zostawiamy system tak jak jest, przybywa pętla kampus UJ. Trzeba tam puścić ze 4 linie.
                    Jedna na krowodrze, druga na bronowice, trzecia huta, czwarta biezanow. Linia na biezanow byla by kolejna zapychajaca wielicka (w porywach jedzie tam 9 lini), pozostale linie musialyby wpasc do centrum miasta. Tory pod dworcem glownym wiecej pociagow/godzine nie przyjmą.Tory na bronowice takze, nie mowiac o skrzyzowaniach takich jak krolewska z alejami, basztowa, lubicz-westerplatte-pawia, rondo grzegorzeckie nie ma priorytetu dla komunikacji i jej miec nie moze, bo zakorkuje sie miasto. Przyklady mozna mnozyc.

Mniej linii i poprowadzone one mozliwie jak najprostszymi trasami jest lepsze, bo wiecej tras na torach sie zmiesci i lepiej mozna synchronizowac rozklady jazdy czy sygnalizacje swietlna. Bo nie wiem czy szanowna pani wie, ale tramwaj moze przejechac przez grzegorzeckie bez stawania na nim, ale tylko w realcji na wprost, relacje skretne, wymagaja od nich stania na swiatlach. Nie mozna tam dac takze priorytetu dla komunikacji, bo w ciagu godziny przejezdza tam ponad 60 tramwajow, co oznacza tramwaj co mniej niz minute...
                    • enamerele Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 20:58
                      Po pierwsze, nie jestem forumowym szczekaczem.
                      Po drugie, w planach jest mniej linii, za to częściej kursujących - czyli wyjdzie prawie na to samo, co więcej linii rzadziej kursujących.
                      Po trzecie, rzeczywiście, tych pętli tramwajowych bardzo dużo przybywa...Oprócz Małego Płaszowa nie przypominam sobie żadnej w ostatnich 5 latach.
                      Po czwarte, skoro dobrym rozwiązaniem jest mniej linii, proponuję zostawić ze dwie, trzy. Ludzie się przyzwyczają. Będą musieli.
                      • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 21:03
                        Ok, przepraszam.

No właśnie nie wyjdzie na to samo. Przez mniej linii, racjonalniej ułożonych da się to tak ułożyć, że możliwe będzie podłączanie nowych pętli. Właśnie przez to, że łatwiej synchronizować rozkłady jazdy.
                        Mały Płaszów + UJ + w planach rozbudowa na mistrzejowice + gorka narodowa + azory.
                        Ja rozumiem, że przeciętny człowiek nie zastanawia się ile pociągów na godzine śmiga danym skrzyżowaniem, ale jak się coś krytykuje to wypada dogłębie zbadać temat, co nie?

Zostaje 26 linii tramwajowych w obecnym układzie.
                        Na Kampus UJ kierujemy 22 + 19 oraz 18 z łagiewnik
                        jeżdzą czesto, bo bardzo duzo osob tam mieszka. Do broku dociagamy 10 i zwiekszamy czestotliwosc, tak samo robimy z 11 i z 8. I co sie okazuje, ze w obrebie I obwodnicy jest za duzo tramajow, ze tramwaje utykaja na starowislnej, pod poczta, pod bagatela, dworcem.
                        To nie jest takie hop siup.
            • Gość: henio KST to tylko nazwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.11, 12:43
              > 3 Linie KST,

Proszę mnie obudzić, gdy KST będzie wyciągał średnią prędkość handlową 30-40km/h mierzoną od pętli do pętli. Póki co KST jest szybki tylko w nazwie.
              • mardukmarduk Re: KST to tylko nazwa 16.11.11, 12:48
                Szybki tramwaj według przepisów musi osiągać prędkość handlową >26km/h. W Krakowie taką prędkość osiąga obecnie 5 i 50.
                • Gość: nie tylko Re: KST to tylko nazwa IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.11, 20:08
                  jeszcze 21 osiąga taką prędkość ;)
                  • mardukmarduk Re: KST to tylko nazwa 16.11.11, 20:16
                    A tak zapomniałem, kiedyś też gdzieś widziałem wątek, że najszybsze są tramwaje nowohuckie ;)
                • Gość: henio Re: KST to tylko nazwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.11, 21:11
                  Możesz podać źródło swojej informacji? Wg Wikipedii trasa 50 ma 13730m i jest pokonywana w 36 minut co daje 22.9km/h.

Co więcej, tak naprawdę pomiędzy Krowodrzą Górką a pętlą na Kurdwanowie jest tylko 10900m, więc faktyczna prędkość w porównaniu do autobusu jest tylko 18.2km/h.

• mardukmarduk Re: KST to tylko nazwa 16.11.11, 21:21
                    Było przeliczane przez użytkowników forum
                    www.skyscrapercity.com
                    wielokrotnie, poszukaj sobie :-)
                    • Gość: henio Re: KST to tylko nazwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.11, 22:02
                      Proszę podaj źródło, konkretne obliczenia albo wycofaj się ze swojego niepopartego niczym stwierdzenia.
      • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 15:07
        I po co zostawiać autobusu, które na znacznym obszarze dublują tramwaj, bezsens totalny i marnotrawstwo kasy, lepiej tą kasę faktycznie przeznaczyć na skomunikowanie osiedli bocznych.
        Poza tym Ruczaj będą obsługiwać 40 metrowe Bombardiery mieszczące więcej ludzi niż autobusy przegubowe.
        • kr_kr Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 16.11.11, 21:42
          mardukmarduk napisał:

> Poza tym Ruczaj będą obsługiwać 40 metrowe Bombardiery mieszczące więcej ludzi
          > niż autobusy przegubowe.

Z tymi 40 metrami to (trochę) przesadziłeś. Zamówienie mówiło o minimum 31 metrach, a z tego co kojarzę NGT8 ma 32 metry.
    • Gość: Honorata Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.51.classcom.pl 15.11.11, 15:26
      Wariant II nie przewiduje przejazdu 159 przez Starą Olszę - zostaje tylko 129 i tłumy pasażerów, zwłaszcza studentów. Obecnie nawet w południe jest w obydwóch autobusach ciasno- akademiki, uczelnie. W tym układzie nie będziemy mieć połączenia z Nowym Kleparzem, aby się przesiąść. A co w ogóle z Olszą, która nie ma tramwai. Gdzie 128, 152, 184.- wyfrunęły. A brak 114 na 29-listopada to brak połączenia z częścią Krowodrzy.
      • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 15:50
        Olsza i tamte rejony mają i tak aż za dobrą komunikację. Nie będziesz miała linii zwsząd-dowsząd, po prostu się przesiądziesz, taka jest idea tej restrukturyzacji.
        • Gość: tak Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.zax.pl 15.11.11, 18:02
          mardukmarduk czy Ty pracujesz w Zikit że masz taką wiedzę na temat komunikacji w całym Krakowie?? czy może masz takie hobby i jeździsz po Krakowie całym dniami.. nie poczuj się urażony ale widzę, że przy każdych negatywnych opiniach o tych zmianach masz gotową odpowiedź.. jeśli po prostu mocno analizujesz rozkłady jazdy( teraz i kiedyś) to weź pod uwagę, że w praktyce czasami nie jest tak kolorowo jak w teorii..
          • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 18:17
            Mieszkałem w miejscu z którego autobusy jeżdżą przez Olszę.
            Interesuje mnie Komunikacja zbiorowa, kolej, tramwaje, metro - takie hobby.
            Mam plany, schematy komunikacyjne z ostatnich lat.
            Umiem także liczyć.

A co do Olszy to po prostu przez długi okres czasu jeździłem tamtędy, jest tam mnóstwo autobusów. Mnóstwo w porownaniu do innych rejonów miasta.
            • eminey Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 18:26
              Na Olszy zyje dosc sporo mieszkancow.
              Poza tym nie oszukujmy sie, ale przez Olsze przejezdzaja autobusy jadace z polnocno-wschodniego i wschodniego Krakowa do centrum.

Na Lubicz tez duzo ludzi nie mieszka - a wszystko tam jezdzi.

Przydalby sie tramwaj na Olsze i zmiana priorytetow na kilku skrzyzowaniach (moze bus pas kosztem jednego pasa ruchu?).
              • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 18:27
                Może najpierw remont pilotów, bo ulica w opłakanym stanie.
                • eminey Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 18:37
                  To niemal klepisko :/
                  Najgorsze, ze autobusy musza sie na tej ulicy strasznie niszczyc (o samochodach nie wspomne).

Niestety co roku latane sa tylko najglebsze dziury i...na tym sie sprawa pilotow konczy.
                  A ulica dla komunikacji miejskiej bardzo wazna - w tej czesci Krakowa obok alei najwazniejsza...
                  • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 18:40
                    No tak, bo zbiera autobusy z Mistrzejowic, Ugorka i Prądnika...
                    Ja tam sobie podwozie uszkodziłem.
                    A dojazd autobusem - offroad...
                    • eminey Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 18:43
                      ...i Nowej Huty.

Przeciez tamtedy jezdza 502,522,152,501 i 125...

Jedyny plus jest taki, ze jak sie nocnym wraca, to sie nie przysypia...chociaz to raczej pyrrusowe zwyciestwo.
                      • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 18:47
                        Nie podrozowalem nocnymi ;)
              • Gość: ? deja vu IP: 77.236.16.* 15.11.11, 19:18
                ja taki trochę jestem pamiętliwy

jakoś bardzo mi ta nowa "organizacja ruchu"

przypomina siatkę połączeń w roku tak mniej więcej 1972.... :-(
        • Gość: krakowianka Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.11, 18:18
          Bardzo chętnie się przesiąde. Chce mieć tylko gwarancje, że jak w w2 159 nie będzie jechało przez brogi to wsiąde do 139 na 29 listopada. Bo rano jest to bardzo trudne
          • mardukmarduk Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 15.11.11, 18:27
            A ja chce, żeby mi ktoś zasponsorował porshe.
      • eminey Chyba odwrotnie. 15.11.11, 16:02
        To wg Wariantu 1 przez Olsze jada tylko:
        132 do Dworca (gdzie tam petla?) 128 do KSW i 182 do DGW + 129.

Wg wariantu 2 przez Olsze jedzie:
        159 (z Huty przez Olsze, obok DGW, Politechniki, przez Aleje, obok AGH)
        + 129
        + dworzec glowny wschod, jako wazne centrum przesiadkowe.
        Dla studentow wariant o wiele korzystniejszy.

Przy okazji: pomysl z rzuceniem 139 przez zachodnia czesc dobrego pasterza zupelnie chybiony. Codzien ten autobus bedzie stal w korku na poczatku alei 29 listopada (juz teraz tak jest). Sensowniej byloby go puscic przez Rondo Polsadu i Lublanska...i taka zmiana pewnie przejdzie.
        Wtedy polnocna Olsza by zyskala jeszcze 139...
        • Gość: wika 139 IP: *.citypartner.pl 15.11.11, 17:25
          Autobus 139 tak kiedyś (chyba jeszcze jakieś 2-3 lata temu) jeździł.
          Tzn. z 29listopada (przy Estakadzie Opolskiej) skręcał w prawo w ul.Lublańską.
          W drodze powrotnej (z Huty) nie jechał jednak juz przez Lublańską.
          • eminey Re: 139 15.11.11, 18:04
            Dokladnie tak, ale tylko w strone Huty. Przez lata mial taka trase, po czym trafil na dobrego pasterza.
            Najlepiej, gdyby na tym odcinku jechal tylko przez Lublianska - omijalby korki...
    • aarvedui wot, ZiKiT ma prikaz łatać dziurę budżetową 15.11.11, 15:49
      wot, ZiKiT ma prikaz łatać dziurę budżetową - radni już zaklepali rozszerzenie przestrzenne strefy płatnego parkowania i rozszerzenie czasowe, o dodatkowe godziny i soboty.

teraz część druga planu - zniszczyć komunikację miejską, aby ludzie zaczęli masowo korzystać z samochodów - dochody z parkowania się zwiększą, a za samą komunikację będzie się płaciło więcej.

władze Krakowa idą za przykładem postępowania Platfusiej wierchuszki ze stolicy włoszczowy - kradniemy biednym , dajemy bogatym.

ja już się rozglądam za rozmaitymi azjatyckimi wynalazkami typu hulajnoga z małym silnikiem, czy częściowo zadaszony skuter - polecam dla oszczędnych - można czasem przekonać ciecia, żeby móc zostawić niewielki pojazd w podworcu.
      składane hulajnogi z silniczkiem są rozwiązaniem elastycznym - zawsze można złożyć, wsiąść do autobusu, jak akurat nam podjedzie.
    • zwariowany_rowerek linie aglomeracyjne 15.11.11, 16:03
      a co z liniami aglomeracyjnymi?
      • Gość: wika No właśnie IP: *.citypartner.pl 15.11.11, 16:41
        Podpinam się pod pytanie.
        • Gość: dobry_kit Re: No właśnie IP: *.multi-play.net.pl 15.11.11, 18:01
          planowana jest ich likwidacja.
          • Gość: wika Re: No właśnie IP: *.citypartner.pl 15.11.11, 19:24
            Jak żart, to raczej mało udany ....
            • Gość: nick Re: No właśnie IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.11, 20:09
              przesiadamy się na busiki :P
              • Gość: wika Re: No właśnie IP: *.citypartner.pl 16.11.11, 23:15
                Niedoczekanie.... właścicielu busa :))
      • pantografka Re: linie aglomeracyjne 15.11.11, 18:08
        Obawiam się, że jak zwykle nikt się nie przejmuje ludźmi, którzy mieszkają pod miastem. Ani Wyborcza, ani Krakowska, ani żadna inna gazeta niemal nigdy nie piszą o problemach podmiejskich, nie interesuje ich komunikacja (np. synchronizowanie pkp z mpk), nie interesuje to, że mimo umowy z MPO nie można oddać śmieci do Lamusowni, bo ta przyjmuje tylko tych, co mają meldunek w Krakowie, itd.

Jak się mieszka pod miastem, jest się obywatelem drugiej kategorii, bo się mniej krzyczy, często ma się też mniej pieniędzy. Czy ktoś się przejmuje liniami 222, 232? Nikt. Czy ktoś pomyślał, że one jeżdżą tak bez sensu i rzadko, jak tylko się da? Nie. Czy ktokolwiek zwraca uwagę na małe szkoły pod miastem, które albo się likwiduje bez sensu, skazując dzieci na dojazdy, albo też są to szkoły nieoficjalnie katolickie (np. jedna ze szkół tuż pod miastem, państwowa, ma hymn na melodię "Króluj nam Chryste" i wszystkie wycieczki szkolne są do sanktuariów), gdzie osoba niewierząca ma problem z posłaniem dziecka, bo choć szkoła państwowa i rejonowa, to trwa tam wolna Amerykanka.

A dlaczego - bo to nie Kraków - kilka km za miasto i zaczyna się dżungla (włączając w to jeden radiowóz na całą gminę, zero patroli - nawet drogówki, etc.).
        • Gość: tak Re: linie aglomeracyjne IP: *.zax.pl 15.11.11, 18:21
          uważaj bo zaraz taki jeden napiszę Ci, że jak sobie kupiłaś mieszkanie na zadupiu to Twój problem :/
          • mardukmarduk Re: linie aglomeracyjne 15.11.11, 18:31
            Bo to prawda, jej problem.
            Przecież problemem obywatela Kowalskiego nie jest problem dojazdu do pracy obywatelki Kunegundy. To jest problem Kunegundy.
            • Gość: wika Oj, dałbyś spokój IP: *.citypartner.pl 15.11.11, 19:26
              Oj Jasiu, dałbys juz spokój.
              • mardukmarduk Re: Oj, dałbyś spokój 15.11.11, 19:28
                Na imie mam Piotr jak już coś, jak koleżanka nie wierzy to z przyjemnością podam jej link do mojego Facebooka i tam z nią będę prowadził dysputę ;-)
                Pozdrawiam,
                Piotr Nowacki.
                • Gość: ... Re: Oj, dałbyś spokój IP: *.zax.pl 15.11.11, 19:33
                  Nie nazywasz się oryginalnie więc jakby ktoś chciał z Tobą podyskutować to nie wie którego Piotra wybrać.
                  • mardukmarduk Re: Oj, dałbyś spokój 15.11.11, 19:38
                    Załóż więc konto na gazecie, tak abym ci mógł na PW podesłać link stricte do mojego Facebooka.
                    To nie problem dla mnie.
                    Jak brakuje wam argumentów w dyskusji to wyskakujecie z jakimś człowiekiem, którego kompletnie nie znam.
                    Miłoby było, abyście wrócili na właściwy tor dyskusji (do meritum dyskusji).

Bo gdy sie okaze ze taki a taki, to faktycznie nie ten ktorego sobie uroiliscie to sadze ze dyskusja sie zakonczy, bo nie macie argumentow ;). Prawda nie lezy po waszej stronie, bo zostala zweryfikowana przez inne miasta europejskie:).
        • mardukmarduk Re: linie aglomeracyjne 15.11.11, 18:30
          Skarbie, jak nie mieszkasz w Krakowie i nie jesteś w nim zameldowana to nie płacisz w nim podatków. Tym samym z twoich podatków nie idą pieniadze na komunikacje krakowa. Gminy maja podpisana umowe i czesc swojego dochodu przekazuja miastu krakow, zeby byly linie podmiejskie. Wiec zazalenia skladaj do swojej gminy np. mogilany, a nie do miasta krakowa, bo zaprzeproszeniem jak nie placisz w krakowie podatkow to masz ...uja do gadania na temat komunikacji w mieście.

Unikajac posadzanie mnie o chamstwo, w podobnym tonie wypowiadal sie o mieszkancach strefy podmiejskiej prezydent Poznania. Zaciekawiona? To poszukaj w necie info pod haslem "komunikacja miejska w poznaniu prezydent"
          • pantografka Re: linie aglomeracyjne 15.11.11, 19:37
            Jakoś nikt nie pomyślał, że nie wszyscy mogą mieszkać w miastach, że do miast dojeżdżają dzieci i młodzież do szkół, ludzie do pracy (a podatki płacić można zarówno w miejscu zameldowania, jak i w miejscu pracy), którzy WYDAJĄ W KRAKOWIE PIENIĄDZE. Także na komunikację w obrębie miasta, bo do miasta mają zwykle kilka km, dalej jadą np. tramwajem - o ile mają czym do tego tramwaju dojechać. Jak wszyscy kupią auta, to Kraków się jeszcze bardziej zakorkuje, drogi zniszczą, etc.

Łatwo mówić - olać aglomeracje, bo to nie nasza gmina. Pierdzielicie i tyle.

mardukmarduk napisał:

> Skarbie, jak nie mieszkasz w Krakowie i nie jesteś w nim zameldowana to nie pła
            > cisz w nim podatków. Tym samym z twoich podatków nie idą pieniadze na komunikac
            > je krakowa. Gminy maja podpisana umowe i czesc swojego dochodu przekazuja miast
            > u krakow, zeby byly linie podmiejskie. Wiec zazalenia skladaj do swojej gminy n
            > p. mogilany, a nie do miasta krakowa, bo zaprzeproszeniem jak nie placisz w kra
            > kowie podatkow to masz ...uja do gadania na temat komunikacji w mieście.
            >
            > Unikajac posadzanie mnie o chamstwo, w podobnym tonie wypowiadal sie o mieszkan
            > cach strefy podmiejskiej prezydent Poznania. Zaciekawiona? To poszukaj w necie
            > info pod haslem "komunikacja miejska w poznaniu prezydent"
            • mardukmarduk Re: linie aglomeracyjne 15.11.11, 19:41
              [[[Jakoś nikt nie pomyślał, że nie wszyscy mogą mieszkać w miastach, że do miast dojeżdżają dzieci i młodzież do szkół, ludzie do pracy (a podatki płacić można zarówno w miejscu zameldowania, jak i w miejscu pracy), którzy WYDAJĄ W KRAKOWIE PIENIĄDZE. ]]]

- to nie jest to o czym mówimy
              - nikogo nie obchodzi, że ktoś ma dzieci - jego sprawa
              - nie odprowadzasz podatków ty/twoja gmina do krakowa, to nie masz prawa w ogóle się w dyskusji odzywać. Bo wychodzi na to, że mieszkańcy krakowa ze swoich podatków, mają fundować komunikacje jakimś wioskom pod miastem - wyprowadziłaś się z miasta, to jest to tylko i wyłacznie Twoj problem.
              Przez taka roszczeniowa postawe jak Twoja nie ma w Krakowie pieniedzy na to by dotowac autobusy wewnatrz miasta - np. wlasnie na rybitwy, zlocien, czy osiedle na stoku pozbawione de facto komunikacji nocnej.
              Guzik nas obchodza problemy z dojazdem ludzi spoza Krakowa. Zażalenia skladaj do urzedu gimny w jakiej mieszkasz, bo to on przelewa czesc swoich pieniedzy do krakowa na mocy umowy miedzygminnej i z tych pieniedzy MPK S.A wykonuje kursy do wiosek pod miastem.

• pantografka Re: linie aglomeracyjne 15.11.11, 19:46
                To nie narzekaj, jak Ci się miasto zakorkuje, bo wszyscy się przesiądą do aut.

I jaka to cudowna postawa - mam w dupie innych, to co MOJE najważniejsze. A nikt nie widzi, że to system naczyń połączonych.
                • mardukmarduk Re: linie aglomeracyjne 15.11.11, 19:53
                  Nie moja droga. Gdyby urzędnicy w tym mieście mieli JAJA i chciało im się naprawdę pracować na rzecz dobra mieszkańców. To zamiast wydawać kasę na dwa bezsensowne stadiony miejskie, można by przy pętlach na wylotówkach budowac parkingi park & ride - gdzie zostawiasz auto i przesiadasz się na komunikację zbiorową.
                  Z resztą jeśli stać cię na auto, benzynę, stanie w korku oraz opłatę za miejsce parkingowe w centrum miasta to super. Tylko się cieszyć, że mamy bogatych polaków*

*ironia.
                  To Twoim zadaniem jako mieszkańca swojej gminy jest
                  - wybranie się do urzędu gminy
                  - zainicjowanie urzędnikom, że jest problem z komunikacją
                  - konsultacje społeczne
                  - dopiero wtedy możecie wiedzieć, czy wasza gimna ma pieniądze, aby je dać MPK S.A które realizuje połączenia (siatkę ustala ZIKiT) na realizację kursów. Jeśli kursów jest mało, to oznacza, że mało Twoja gmina przelewa pieniędzy.,
                  Kraków nie ma robić jako janosik, który rozdaje na lewo i prawo pieniadze okolicznym wioskom. I to jest zrozumiałe o dziwo dla mieszkanców krakowa czy poznania, bo jesli miasto aglomeracyjne dotuje pozostale miasta to ma malo pieniedzy, jesli ma malo pieniedzy to musi podniesc podatki, a te podatki sa w wiekszosci placone przez mieszkancow miasta. Wiec 800 tys. meiszkancow + 200 tys. studentow czyli ludzie REALNIE przebywajacy w granicach miasta musza lozyc na ok 20-30 tys. mieszkancow przedmiesc. Coz, z ekonomii powinnas wiedziec, ze na przedmiesciach mieszkaja ludzie ktorych na to stac, w centrach miast ludzie biedni, ktorych na dojazdy nie stac. Miasta amerykanskie i zachodnio-europejskie sa na koncu tej fazy (obserwuje sie powolny powrot ludzi bogatych do centrum miast) jednak miasta wschodnio-europejskie sa na poczatku okresu dezurbanizacji i rozrostu tzw. urban spawl.

Pozdrawiam.
                  • Gość: tak Re: linie aglomeracyjne IP: *.zax.pl 15.11.11, 20:00
                    bogaci na przedmieściach bo się tam przeprowadzili... czyli większość mieszkańców przedmieść nawet o tym nie wie ale są bogaci bo sobie tam dom kupili.. a najlepsze, że wcześniej na pewno mieszkali w centrum o czym nie wiedzą (takie jest Twoje myślenie)
                    musisz mieć bardzo dużo pieniędzy skoro myślisz tylko kategorią "kup"
                    • mardukmarduk Re: linie aglomeracyjne 15.11.11, 20:11
                      Z wykształcenia jestem ekonomistą oraz hobbystycznie już zaocznie studiuje logistykę, więc po kolei:

Zjawisko dezurbanizacji istnieje, bogaci ludzie przeprowadzają się z miast na przedmieścia.
                      pl.wikipedia.org/wiki/Dezurbanizacja
                      Występuje ona w Krakowie, Poznaniu, GOPie, nawet w Warszawie. Jednak tylko Kraków i Wawa mają dodatnie saldo migracji, głowie przez to, że wciąż napływa do nich więcej osób z zewnątrz niż wypływa.
                      Dezurbanizacja to fakt o czym mówił prezydent Poznania (analogie można zastosować do każdej aglomeracji w Polsce)
                      Przeczytaj to Gazeta Wyborcza Poznań

m.wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,117915,10091755,Poznan_sie_wyludnia__Co_moze_zrobic_Grobelny_.html
                      Poza tym faktycznie, aby mieszkać na przedmieściach/wsi pod Krakowem trzeba mieć pieniądze. Też wiem coś o tym, bo na studia dojeżdżałem busem z miasta powiatowego spod Krakowa, co wychodziło mnie 4 razy drożej niż bilet studencki, miesięczny, sieciowy na wszystkie linie w Krakowie.
                      Ale co tam Ty wiesz, nie liczą się suche fakty z ekonomi i socjologii miasta... Ty masz mieć i koniec.
                    • mardukmarduk Re: linie aglomeracyjne 15.11.11, 20:14
                      A co do myślenia kategorią kup, to rozumujesz bardzo prosto, jak typowa socjaldemokratka (czyli wysokie podatki i pomoc państwa). Ja myślę jednak inaczej : niskie podatki, niskie obciążenia fiskalne, proste przepisy fiskalne, uproszczony schemat hierarchii urzędniczej - brak dotacji państwowych. Tak np. Szwecja w XIX w i I p. XXw zbudowała swój dobrobyt, a nazywa się to "neoliberalizm", lub przybiera też formę zapoczątkowaną przez Murray'a Rothbarda. Jeśli nie wiesz kto to był, użyj Wikipedii.
                      • Gość: tak Re: linie aglomeracyjne IP: *.zax.pl 15.11.11, 20:21
                        chyba na studiach Ci jeszcze nie powiedzieli, że wikipedia to kiepskie źródło
                        • mardukmarduk Re: linie aglomeracyjne 15.11.11, 20:27
                          Nie masz się czego uczepić ;)? Żałosne. Tak się składa, że mogę ci polecić literature strictę ekonomiczną, ale po co skoro i tak nie masz do niej dostępu w tej chwili? Widziałem te artykuły na wikipedii i są dobrze napisane. Ponadto obecna forma wikipedii jest już bardzo zamknięta i byle kto bezmyślnie nie może jej edytować.
                          Ale proszę

sjp.pwn.pl/slownik/2452243/dezurbanizacja
                          murrayrothbard.com/
                          en.wikipedia.org/wiki/Murray_Rothbard
                          mises.pl/
                          mises.pl/blog/2011/09/30/rothbard-w-obronie-skrajnego-aprioryzmu/

pozdrawiam.
                          A z podstaw ekonomii to najlepszy jest "David Begg Mikroekonomia" Oraz :David Begg Markoekonomia - dla licencjatów, jeszcze jest dla magistrów i doktorantów.
                          Ale najprostszą formą do przyswojenia sobie podstaw ekonomii jest prof. Zofia Dach "Mikroekonomia dla licencjatów"
                      • Gość: henio Apropos Szwecji... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.11, 21:59
                        W XIX wieku i na początku XXego Szwedzi co najwyżej emigrowali do Stanów. Wyemigrowało wtedy 1.3 miliona Szwedów. Dla porównania populacja Szwecji w 1900 roku wynosiła 5.14 miliona. W tamtym czasie Szwecja była chyba nawet biedniejsza od Polski. Ich gospodarka zaczęła iść w górę dopiero może w latach 30-tych, rozpędzając się przez 40-e żeby osiągnąć największy dobrobyt w latach 70-tych. To tak apropos cytowania i faktów...
              • Gość: tak Re: linie aglomeracyjne IP: *.zax.pl 15.11.11, 19:57
                możesz mi wyjaśnić czemu wszędzie zakładasz, że ktoś sobie kupił mieszanie, lub się przeprowadził w inne miejsce.. nie wiesz, że ludzie np odziedziczają mieszkanie/dom lub mieszkają gdzieś od dziecka.. to przywilej, bo przynajmniej tak jak Ty nie zmieniają miejsca zamieszkania ani nie wydaja dużych pieniędzy na mieszkanie.. i nie pisz mi że przez coś takiego maja kiepską komunikacje bo się będziesz powtarzać..
                • mardukmarduk Re: linie aglomeracyjne 15.11.11, 20:05
                  Ale czemu ty zakładasz, że innych ludzi powinno interesować to, że ktoś tam ma źle? Czemu zakładasz, że miasto powinno dotować nie rentowne linie. Owszem założenia komunikacji miejskiej są takie, że nie jest dochodowa, jest dobrem publicznym, ale musi maksymalnie na siebie zarabiać, aby miasto jak najmniej musiało do niej dokładać.
                  Ty zaś zamiast działać coś dla swojej małej społeczności - swojego osiedla (To się nazywa praca u podstaw do cholery!), wylewasz żale na forum, że ci obcinają komunikację. Jeśli myslisz, że ZIKiT weźmie pod uwagę jakiś tam anonimowy głos z forum Gazety Wyborczej to się po prostu srogo mylisz.

Mnie naprawdę nie interesuje kto co ma, co sobie kupił, co odwiedziczył, mnie tylko degustuje roszczeniowa postawa, to tak jakbym kupił sobie kamienice na rynku i zażyczył sobie ciszy nocnej. Na litość boską, każde miejsce ma swoje plusy i minusy.
                  Plusami lokalizacji podmiejskiej jest spokój i cisza, ale minusami konieczność uciążliwego dojazdu i nie ma szans, żeby się to jakkolwiek zmieniło, bo wymagałoby zwiększenia nakładów finansowych na komunikację, a to wymaga zwiększenia dochodów.
                  Jak miasto zarabia? Przez podatki! W imię czego ludzie mają płacić dużo wyższe podatki? Tylko po to, by Ty lub Tobie podobni mieli do swoich domków jednorodzinnych autobus co 5 minut, który jeżdziłby pusty? Przecież to jest nielogiczne.
                  • nagasuka Re: linie aglomeracyjne 15.11.11, 20:17
                    Trollu - siedzisz tu już pół dnia i lasujesz swoją, jedynie słuszną tezę. Skoro system przesiadkowy jest lepszy to skąd tyle krytycznych uwag, hmmm? Aha - no tak jesteśmy idiotami ;))))
                    • Gość: tak Re: linie aglomeracyjne IP: *.zax.pl 15.11.11, 20:20
                      :)
                      dzięki, że mi przypomniałaś ;)
                      • mardukmarduk Re: linie aglomeracyjne 15.11.11, 20:30
                        Pogłaszczcie się jeszcze po boobsach :)
                        • nagasuka Re: linie aglomeracyjne 15.11.11, 20:45
                          Słuchaj chamie! Daj no tego facebooka swojego to chętnie złożę ci wizytę!

A admina prosi się o interwencję!
                          • mardukmarduk Re: linie aglomeracyjne 15.11.11, 20:48
                            Kto jest chamem?
                            Kto mnie wyzywa od trolli.
                            Przyganiał kociął, garnkowi.
                            Pamiętaj - ja piszę o faktach, Ty stosujesz argumenty ad personam. I kto tu jest chamem?
                            • nagasuka Re: linie aglomeracyjne 15.11.11, 20:55
                              Gdzie masz w moich wypowiedziach coś >>>ad personam<<< ???
                          • mardukmarduk Tak patrzac na twoj nick 15.11.11, 20:55
                            Teraz to zauważyłem. Nazywasz mnie trollem, a potem chamem, ale według mnie kobieta, która dysponuje nickiem "nagasuka", nie powinna się obrażać o stwierdzenia "pogłaszcie się jeszcze po boobsach". To tak jak powiedział kiedyś Lepper, cytuje "Jak można zgwałcić dziwkę?".
                            Pozdrawiam.
                            • nagasuka Re: Tak patrzac na twoj nick 15.11.11, 21:02
                              W końcu znalazłeś intelektualnego guru. Brawo! :)
                              • mardukmarduk Re: Tak patrzac na twoj nick 15.11.11, 21:05
                                Gdzie mam ad personam? Ano wyzywasz mnie od trolla, gdy rzucam linkami i realnymi argumentami, tylko dlatego, ze mylnie zakladasz, ze nie mam racji. Racje mam, bo przemawiaja za mna konkretne liczby - albo ogolno dostepne, albo kazdy je moze policzy.c Mozemy sie spierac ile wlezie, ja ci moge wyliczyc dlaczego obecny system jest zly, co sie sta nie gdy zostanie, a podlaczymy do niego nowe petle tramwajowe, moge ci udowodnic ze nie masz racji.
                                I powtarzam:

Jak można obrazić "nagąsukę". Ona się sama już obraża :). Nie da się jej więc obrazić :)
                                • nagasuka Re: Tak patrzac na twoj nick 15.11.11, 21:25
                                  > Gdzie mam ad personam? Ano wyzywasz mnie od trolla, gdy rzucam linkami i realny
                                  > mi argumentami,

Jakimi argumentami?

> tylko dlatego, ze mylnie zakladasz,

Dlaczego mylnie?

Racje mam
                                  > , bo przemawiaja za mna konkretne liczby - albo ogolno dostepne, albo kazdy je
                                  > moze policzy.c

Nie - Ty masz rację, bo nie może jej mieć nikt inny - to cecha trolla albo głupca, albo obu jednocześnie. A liczby mozna interpretować na rózne sposoby mój drogi.

>moge ci udowodnic ze nie masz racji.

Słucham...

> I powtarzam:
                                  >
                                  > Jak można obrazić "nagąsukę". Ona się sama już obraża :). Nie da się jej więc o
                                  > brazić :)

Obrazić mnie może ktoś, kto trzyma jakiś poziom, coś sobą reprezentuje. Ty mi cytujesz Leppera i Korwina-Mikke, każesz mi się głaskać gdzieśtam na forum i między ludźmi, to jest po prostu żenujące. Ponawiam prośbę o Twojego facebooka, niech wszyscy zobaczą kim jesteś - może wtedy pojmiesz co jest nie tak z tobą ;)
                                  • mardukmarduk Re: Tak patrzac na twoj nick 15.11.11, 21:37
                                    -> Dlaczego ja mam udowadniać coś? Ja nic nikomu udowadniać nie muszę, to nie te czasy :-).
                                    -> Dlaczego to ja mam publikować swojego FB, a Ty nie?
                                    -> Dlaczego piszesz:
                                    "Nie - Ty masz rację, bo nie może jej mieć nikt inny - to cecha trolla albo głup
                                    > ca, albo obu jednocześnie. A liczby mozna interpretować na rózne sposoby mój dr
                                    > ogi."

Skoro realnie w toku dyskusji już tu parokrotnie pisałem o co chodzi. Realnie to ja mam rację i powie to każdy zajmujący się infrastrukturą miejską, to znaczy:

a). Przy obecnym układzie linii zewsząd-dowsząd (średnio 4 linie na pętle tramwajową), nie da się już upchać nowych linii. Powstanie pętli "Kampus UJ" wymagałoby, jeślibyśmy chcieli nadal utrzymać obecny system. Wpuszczenia tam 4 linii. Jadących w 4 strony miasta. Trzy linie musiały by przejeżdżać, przez centrum miasta. Centrum miasta nie byłoby wstanie przyjąć nowych pociągów tramwajowych, zatkałoby się, rozwiązań byłoby wtedy kilka:

JEDEN: Zmniejszenie liczby kursów na wszystkich liniach tak, aby skrzyżowania były drożne.
                                    DWA: Wyłączenie z ruchu samochodowego niektórych skrzyżowań
                                    TRZY: Przebudowa niektórych miejsc na wielopoziomowe węzły komunikacyjne (tramwaj pod ziemię).

Przy scenariuszu jeden - duży opór społeczny, sceniariusz dwa - duży opór społeczny + paraliż miasta, scenariusz trzy - nie stać nas/nie realne ze względu na warunki geologiczne.

b). Układ linii dojazdowych - głownych i dowozowych.
                                    Pomaga lepiej zsynchronizować czas odjazdu-przyjazdu.
                                    Łatwiej zaprogramować system świateł na skrzyżowaniach
                                    Łatwiej zorganizować trasy i ilość pociągów/h w centrum miasta.

Na Rondzie Grzegórzeckim obecnie przejeżdża ponad 60 pociągów na godzine - tramwaj co mniej niż minutę. Dodanie tam kolejnego tramwaju i to w relacji skrętnej może powodować większe korki. Tramwaj tam może przejechać bez zatrzymywania się jedynie przy relacji na wprost - inaczej musi stanąć i nie da się tam świateł inaczej rozegrać, bo wymagałoby to spraliżowania połowy miasta i to już było...

System przesiadkowy jest jedynym rozsądnym z punktu widzenia logistycznego. Ponieważ nie mamy alternatywnych tras względem starego miasta, którymi można by puścić tramwaje. Nie ma tramwaju od matecznego do alejów trzech wieszczów, tunel tramwajowy w krakowie jest źle zbudowany (uniemożliwia relację wschód-zachód - wymagałoby to rozebrania galerii krakowskiej, bo jakiś bezmózg nie zrobił wyjścia tunelu wgłąb starego miasta).

Wreszcie - miasto musi się skupiać na liniach, które najwięcej zarabiają. No chyba, że podniesie ceny biletów - znajdą się wtedy pieniądze na nowe, nierentowne linie do domków jednorodzinnych, ale czekaj... wtedy oburzysz się, że miasto ci podnosi ceny biletów...

I co ty na to "nagasuko".

BTW: Korwin może jest kolorowy, ale mówi mądrze, zawsze opiera się na wiedzy i podaje źródło do tej wiedzy, ja także wyżej podałem źródła wiedzy :). (W innych postach na forum, powtarzać się nie zamierzam:)
                                    • nagasuka Re: Tak patrzac na twoj nick 15.11.11, 22:18
                                      > I co ty na to "nagasuko".

No ja na to, co już było mówione wcześniej - nie dyskutuję z chamstwem nie szanującym zdania inych, nie cierpię trolli zaśmiecających fora Bóg jeden raczy wiedzieć w jakim celu tworzonymi tekstami. Pójdź po rozum do głowy - wtedy pogadamy.

A co z facebookiem? :) Zostao już zauważone, że bardzo nie lubisz się odnosić do tego co było napisane przez innych i tylko powtarzasz swoje jak mantręęęęęęę....

> BTW: Korwin może jest kolorowy, ale mówi mądrze, zawsze opiera się na wiedzy i
                                      > podaje źródło do tej wiedzy

Tak tak, uważa że miejsce kobiet jest przy garach, a Twój inny guru nie wie że prostytutkę można zgwałcić (o tak!), sami madrzy ludzie i ty wśród nich. Wnioski nasuwają się same...

• mardukmarduk Re: Tak patrzac na twoj nick 15.11.11, 22:27
                                        Wlasnie odowodnilas, ze jak nawet napisze cos bardzo merytorycznego to nie potrafisz sie do tego odniesc. Faktycznie nagasuka, jest naga.
                                        • nagasuka Re: Tak patrzac na twoj nick 15.11.11, 22:46
                                          Jesteś tak merytoryczny jak ten twój lepper. Ehehe he hehe hee
                                          Żałosne...
                                          • mardukmarduk Re: Tak patrzac na twoj nick 15.11.11, 22:49
                                            Bądź łaskawa co w tej mojej długiej wypowiedzi jest niemerytoryczne, jeśli możesz to przestań mnie wyzywać od trolli tylko skontruj mnie swoimi argumentami dotyczącymi np. przepustowości skrzyżowań na starym mieście. Jak Ty byś to rozwiązała (może masz większą wiedzę na ten temat).
                                            Jeśli tego nie chcesz zrobić to daruj sobie, bo sama osiągasz niziny intelektualnego poziomu.
                                            Nagasuka.
                                            • nagasuka Re: Tak patrzac na twoj nick 15.11.11, 22:58
                                              Dawaj facebooka! Chamie!
                                              • mardukmarduk Re: Tak patrzac na twoj nick 15.11.11, 23:05
                                                Jak odpowiesz merytorycznie na mojego długiego posta to dostaniesz mojego facebooka, czekam na długi post z Twojej strony w którym odniesiesz się do postawionych przeze mnie tez i problemów takich jak:

1. problemy z przepustowością
                                                a)> Placu Inwalidów
                                                b) Skrzyżowania pawia-westerplatte-basztowa-lubicz
                                                C) ronda grzegorzeckiego
                                                d) ronda czyzynskiego
                                                e) ronda grunwaldzkiego
                                                f) poczty glownej
                                                g) starowislnej
                                                h) wielickiej
                                                2. W ktorym policzysz skad wziac pieniadze na kolejne wozokilometry, w ktorym zalozysz jak Ty rozwiazalabys sytuacje z konsultacjami spolecznymi, skad brala bys dodatkowe pieniadze na komunikacje chcac uniknac podwyzek biletow.

Czekam, inaczej milcz 'nagasuko'.

Hał abałt jor buuubs?
                                                • nagasuka Re: Tak patrzac na twoj nick 15.11.11, 23:23
                                                  O tak będę milczeć, bo już późno a też nie chce stanowić pożywki dla trolli. Możesz ogłaszać już swój triumf, mnie szkoda sił na walkę z wiatrakami. Mam absolutną pewność, że ciebie nic nie przekona, bo wiesz - jak każdy troll-szkodnik - lepiej. Żałosne to, ale cóż... takie życie :)

• mardukmarduk Re: Tak patrzac na twoj nick 15.11.11, 23:35
                                                    Tylko widzisz, ja naprawde czekam z ciekawoscia co ty bys z logistycznego punktu widzenia zaproponowała. Jak na razie ograniczasz sie do nazywania mnie trolem, chamem itd.
                                                    A ja czekam na realna propozycje z Twojej strony, ciekawi mnie jak Ty bys to widziala. O! Moglabys sie wczuc w role "planisty miasta". Prawda jest taka, bardzo brutalna, ze skrzyzowania i infrastruktura ma okreslona przepustowosc. W swoich wywodach zapominalas o tym, patrzylas jedynie na aspekt, ze komunikacja sie "nalezy" (najlepiej za darmo nie?), sama nie jestes wstanie nic od siebie zaprezentowac, nie jestes tez wstanie obronic swoich pogladow.

Lepiej sie ubierz, bo jesteś naga.
                                                    O ile zrozumiesz aluzje.
                                                • kr_kr Problem w tym, że i tak tak będzie: 16.11.11, 14:36
                                                  > 1. problemy z przepustowością

Twoje zastrzeżenia są jak najbardziej zasadne. Szkoda, że projektujący układ linii nie wzięli ich pod uwagę.

> a)> Placu Inwalidów

W1: 2x6'+2x12' = 30 kursów na godzinę w każdą stronę. Tyle samo, co obecnie.
                                                  W2: 3x6'+2x12' = 40 kursów na godzinę w każdą stronę. Zatrzymujemy Aleje?

> b) Skrzyżowania pawia-westerplatte-basztowa-lubicz

Skrzyżowania policzę sumą przejazdów:
                                                  W1: 2x(5x6'+1x12') = 110 kursów na godzinę
                                                  W2: 2x(5x6'+4x12') = 140 (!!!) kursów na godzinę

Obecnie jest ich 93 (w szczycie, np. między 7 a 8). Ok. Ubędą autobusy.

> C) ronda grzegorzeckiego

W1: 2x(3x6'+3x12') = 90 kursów na godzinę. Wytrzyma :)
                                                  W2: 2x(3x6'+3x12') = 90 kursów na godzinę. Wytrzyma :)

(...)
                                                  > f) poczty glownej

W1: 2x(4x6'+1x12') = 90 kursów
                                                  W2: 2x(3x6'+2x12') = 80 kursów
                                                  Obecnie jest - uwaga! - 60.

> g) starowislnej

Tu już będzie sajgon:
                                                  W1: 2x(4x6'+4x12')= 120 kursów na godzinę
                                                  W2: 2x(5x6'+3x12')= 130 kursów na godzinę Słownie: Sto trzydzieści.
                                                  Obecnie jest "zaledwie" ... 78.

Czyli wbrew temu, co twierdzisz nie tylko nie nastąpi zmniejszenie obciążeń tych skrzyżowań, ale wręcz zwiększenie i to znaczne (!) ilości tramwajów mających przez nie przejechać.

To jeszcze jeden dowód na to, że te "warianty" tworzone są całkowicie w oderwaniu od potrzeb i realiów, a jedynie mają zrealizować założenia "ma być x linii co y minut".

Co do innej Twojej uwagi na temat tego, co skierować do Ruczaju: na początku roku "wyciekł" do sieci plan komunikacji tramwajowej opisany jako "Plan na 31.12.2011". Trudno powiedzieć, na ile był on przygotowany przez autora w oparciu o zlecenie opracowania tego projektu (był przez krótka chwilę zawieszony na jednym z portali bardziej "oficjalnych").
                                                  Poza innymi zmianami mamy tam na Ruczaj skierowane linie:
                                                  #11 (wydłużenie z Łagiewnik)
                                                  #1 (przekierowanie od Dietla zamiast na Salwator)
                                                  #12 (z Krowodrzy przez Dworzec Główny i Filharmonię).

Z innych zmian przewidywał:
                                                  - podział linii #5 na dwie: jedną, jadącą ze Wzgórz ale przez Lubicz i Basztową do Salwatora (zamiast #1) i drugą oznaczoną jako #55 z Placu Centralnego przez tunel do Krowodrzy
                                                  - przekierowanie #15 przez Halę Targową i Plac Wszystkich Świętych (zapewne zamiast #1).
                                                  • kr_kr Ups, drobna poprawka wariantu 2: 16.11.11, 15:39
                                                    kr_kr napisał:

> > a)> Placu Inwalidów
                                                    > W1: 2x6'+2x12' = 30 kursów na godzinę w każdą stronę. Tyle samo, co obecnie.
                                                    > W2: 3x6'+2x12' = 40 kursów na godzinę w każdą stronę. Zatrzymujemy Aleje?
                                                    W2: 3x7,5'+2x15' = 32 kursy na godzinę w każdą stronę. I tak za dużo :)

> > b) Skrzyżowania pawia-westerplatte-basztowa-lubicz
                                                    >
                                                    > Skrzyżowania policzę sumą przejazdów:
                                                    > W1: 2x(5x6'+1x12') = 110 kursów na godzinę
                                                    > W2: 2x(5x6'+4x12') = 140 (!!!) kursów na godzinę
                                                    W2: 2x(5x7,5'+4x15') = 112 kursów na godzinę

> > C) ronda grzegorzeckiego
                                                    > W1: 2x(3x6'+3x12') = 90 kursów na godzinę. Wytrzyma :)
                                                    > W2: 2x(3x6'+3x12') = 90 kursów na godzinę. Wytrzyma :)
                                                    W2: 2x(3x7,5'+3x15') = 56 kursów na godzinę.

> (...)
                                                    > > f) poczty glownej
                                                    >
                                                    > W1: 2x(4x6'+1x12') = 90 kursów
                                                    > W2: 2x(3x6'+2x12') = 80 kursów
                                                    W2: 2x(3x7,5'+2x15') = 64 kursów

> > g) starowislnej
                                                    > Tu już będzie sajgon:
                                                    > W1: 2x(4x6'+4x12')= 120 kursów na godzinę
                                                    > W2: 2x(5x6'+3x12')= 130 kursów na godzinę Słownie: Sto trzydzieści.
                                                    W2: 2x(5x7,5'+3x15')= 104 kursy na godzinę

Poprawka nie zmienia faktu, że również w wariancie 2 obciążenie tych skrzyżowań wzrośnie (no może poza Grzegórzeckim)
                                                  • Gość: tak Re: Problem w tym, że i tak tak będzie: IP: *.xdsl.centertel.pl 16.11.11, 15:56
                                                    Brawo! jak widać nasz wszystko wiedzący TROCHĘ w swoich przekonaniach się mylił :)
                                                  • mardukmarduk Re: Problem w tym, że i tak tak będzie: 16.11.11, 19:47
                                                    Nie, nie mylił się trochę (btw. kobieto masz coś konstruktywnego do powiedzenia? wydaje się że nie).

Tak kolega ma rację - obciążenie wzrasta.
                                                    Zdajmy sobie jednak pytanie jak by wzrastało, gdybyśmy podłączali nowe pętle + dawali nowe linie przez centrum?
                                                    Myślę, że nawet dużo, dużo bardziej.
                                                    Ponadto problemem Krakowa nie jest jedynie obciązenie skrzyzowan, problermem jest wysylanie (i marnowanie cennych pieniedzy) autobusow/tramwajow na pipidowy, gdzie malo kto mieszka, kosztem duzych skupisk ludzi.
                                                    Problemem jest to, ze ludzie sa delikatnie mowiac - glabami i oburzaja sie na wzrost cen biletow, nie rozumiejac ze jest one nie wzrosna to komunikacja bedzie coraz gorsza ( i tak sie wlasnie dzieje).
                                                    No, ale lepiej jak jedna "anonimowa" (bo nie stac jej na konto ze stalym nickiem) bedzie pyskowac, bez konstruktywnych argumentow, a druga co jest "naga" bedzie wyzywac, bez podania jakichkolwiek argumentow.
                                                  • kr_kr Re: Problem w tym, że i tak tak będzie: 16.11.11, 21:32
                                                    mardukmarduk napisał:

> Tak kolega ma rację - obciążenie wzrasta.
                                                    > Zdajmy sobie jednak pytanie jak by wzrastało, gdybyśmy podłączali nowe pętle +
                                                    > dawali nowe linie przez centrum?
                                                    > Myślę, że nawet dużo, dużo bardziej.

Żeby przewieźć większą ilość osób można:
                                                    a) zwiększyć częstotliwość
                                                    b) zwiększyć długość składów.

Jakiś czas temu testowano skład 2xGT8S - niestety nigdzie nie ma informacji, czy testy te wypadły pomyślnie czy też nie. Pewnym problemem jest długość takiego składu - choć przekracza on maksymalną długość zapisaną w przepisach, to może być dopuszczona do użytkowania.

> Ponadto problemem Krakowa nie jest jedynie obciązenie skrzyzowan, problermem je
                                                    > st wysylanie (i marnowanie cennych pieniedzy) autobusow/tramwajow na pipidowy,
                                                    > gdzie malo kto mieszka, kosztem duzych skupisk ludzi.

Hmmm ... patrząc na te plany wychodzi, że Borek Fałęcki to pipidówa gdzie mało kto mieszka :D
                                                    Bo w szczycie z 21 kursów (3 linie jeżdżące co 10 minut jedna co 20 minut) zostanie 15 (wariant 1) lub 16 (wariant 2).
                                                    Warto to zestawić z 30 autobusami przyjeżdżającymi między 7:00 a 8:00 do Borku. Chyba nie pomylę się, jeżeli napiszę że większość ich pasażerów przesiada się następnie na tramwaj?

> Problemem jest to, ze ludzie sa delikatnie mowiac - glabami i oburzaja sie na w
                                                    > zrost cen biletow, nie rozumiejac ze jest one nie wzrosna to komunikacja bedzie
                                                    > coraz gorsza ( i tak sie wlasnie dzieje).

Tu się nie można z Tobą nie zgodzić.
                                                    Problem jest jednak poważniejszy. Komunikacją jeżdżą Ci, co muszą. Pytanie co zrobić żeby zachęcić takich, co nie muszą, ale mogą.
                                                    Np. mnie. Cena jest rzeczą wtórną. Jeżdżę komunikacją miejską dlatego, że mam jedną linię która jeździ co 10 minut i zawozi mnie (wygodnie) do celu. Do wyboru mam jeszcze dwie inne (również co 10 minut) jadące w inne rejony Krakowa.
                                                    Dzięki temu czas jaki spędzam w komunikacji nie jest czasem straconym.
                                                    Opcja mniej kursów i do tego z przesiadką - sorry, ja wracam do samochodu bo to już będzie strata czasu. A jak wrócę, to nie wiem co będzie musiało zrobić Miasto, aby znów zachęcić mnie do jazdy komunikacją.

A tak z innej beczki - czym się w praktyce będzie różnić sytuacja, w której mamy mniej linii jeżdżących nieco częściej od tej, gdzie mamy więcej linii, z których większość jeździ co 10 minut? Ktoś, kto lubi i chce się przesiadać może robić to już teraz. Zamiast czekać 3-6 minut na "swoją" linię dowożącą go do celu może pojechać inną linią jadącą 3-6 minut wcześniej i potem się przesiąść (np. zamiast czekać na Borku na #8 pojechać #22 i przesiąść się w Łagiewnikach na #10 żeby dojechać do Korony). Ktoś zabrania?
                                                    Troszkę przerysowując: ktoś próbuje nam udowodnić, że zamiast czterech linii jeżdżących:
                                                    1) A-X-B - co 10 minut
                                                    2) A-X-C - co 10 minut
                                                    3) B-X-D - co 10 minut
                                                    4) C-X-D - co 10 minut
                                                    lepiej żebyśmy mieli dwie linie:
                                                    8) A-X-C - co 6 minut
                                                    9) B-X-D - co 6 minut

No bo "przecież w X się można przesiąść".
                                                    No można. Tak jak z linii 8 na 9 żeby dojechać z A do B, tak i z 2 na 3 w "starym" układzie.
                                                    W czym więc układ dwóch linii jest lepszy od czterech? Bo jak dla mnie jest on gorszy.
                    • mardukmarduk Re: linie aglomeracyjne 15.11.11, 20:29
                      Zgadnij ;)
                      pl.wikiquote.org/wiki/Janusz_Korwin-Mikke
                      "Co to jest demokracja: rządy ludzi, którzy nie znają się na niczym i decydują o wszystkim."

Dlatego jest tyle krytycznych uwag, bo:
                      - ludzie boją się zmian
                      - mają roszczeniową postawę (mnie się należy)
                      - nie rozumieją, że gdy jedni zyskują, to drudzy tracą [podstawowe prawo ekonomii]
                      • Gość: pinia Re: linie aglomeracyjne IP: 62.233.215.* 17.11.11, 11:11
                        Ludzie mają prawo wymagać bo za to płacą: kupując bilety i płacąc podatki nieuku.
                  • Gość: tak Re: linie aglomeracyjne IP: *.zax.pl 15.11.11, 20:19
                    "Tylko po to, by Ty lub Tobie podobni mieli do swoich domków jednorodzinnych autobus co 5 minut, który jeżdziłby pusty? Przecież to jest nielogiczne. "

proszę o cytat gdzie napisałam co 5 minut?? co 10?? co 15?? no podaj bo zaraz chyba uwierzę dzięki Twojemu wmawianiu że tak napisałam!!! nie podasz bo go nie ma! więc zacznij czytać ze zrozumieniem.. bo od tego zaczyna się dyskusję..
                    życzę Ci aby w Twoim rejonie komunikacja z roku na rok się pogarszała może wtedy zrozumiesz.. a żale będę sobie wylewać bo jest artykuł a pod nim opcja dodaj komentarz
                    • mardukmarduk Re: linie aglomeracyjne 15.11.11, 20:31
                      "proszę o cytat gdzie napisałam co 5 minut?? co 10?? co 15?? no podaj bo zaraz chyba uwierzę dzięki Twojemu wmawianiu że tak napisałam!!! nie podasz bo go nie ma! więc zacznij czytać ze zrozumieniem.. bo od tego zaczyna się dyskusję.."
                      Napisałaś, że musisz czekać 30 minut, oj biedna ;)
                      Powiedziałem, zamiast siedzieć na forum, rusz się do swojego urzędu gimny i do zikitu.
                      • Gość: tak Re: linie aglomeracyjne IP: *.zax.pl 15.11.11, 20:38
                        a Ty może zamiast siedzieć na forum zjedz w końcu obiad bo czasu na to chyba nie miałeś

i jak widać nigdzie nie napisałam że chce autobusu co 5 minut.. panie wszystkowiedzący
                        • mardukmarduk Re: linie aglomeracyjne 15.11.11, 20:39
                          Prowadze biznes internetowy, mam podzielna uwage i spokojnie nie musisz dbac o moje jedzenie ;). Ale dziekuje, troskliwa jestes :*
                        • Gość: r_xxx Re: linie aglomeracyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.11, 21:01
                          Daj mu zamilknąć.
                          I 80% ludzi może być niezadowolonych - grunt, że się zmieni :)
                          Skrzyknij sąsiadów, rozwieś/roznieś ulotki, wybierz się na dyżur do radnego. Płacisz podatki, płacisz za bilet , mas prawo do swoich opinii, masz prawo do komunkacjii nieco lepszej niż busy do ościennych miasteczek (te są co 15 minut....) W każdym razie nie gorszej niż była 2-3 lata temu.
                          Kraków nie składa się z Centrum.
                          A jak ktoś tego nie przyjmuje do wiadomości - niech komunikacja utrzymuje się sama - nas proszę zwolnić od łożenia na autobusy co godzinę. Podwyższyć bilety i niech płaci ten kto tę komunikację ma.
                          • mardukmarduk Re: linie aglomeracyjne 15.11.11, 21:06
                            Do chrzanowa busy są co 5 minut, do myslenic co 7, a do krzeszowic co 9, do wieliczki jest pociag, busy i autobusy.
                            Do miechowa sa co 8-10 minut, a do slomnik co 20 (taki bezposredni).
                            Mozna sprawdzic na dworcu autobusowym i przy galerii na ogrodowej.
                            • Gość: r_xxx Re: linie aglomeracyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.11, 21:18
                              I dlatego powinno się drastycznie podnieść ceny biletów, obnizyć dotacje. Za te 6 minut, 2-3 linie minut wypada zapłacić.
                              Dal tych, którzy mają "w ofercie" co 60-90 minut szybko znajdzie się alternatywa. Bo się będzie opłacać.
                              A podatki wtedy przeznaczyć albo dla wszystkich przewoźników, na pasażero/kilometr albo na inne potrzeby.
                              • mardukmarduk Re: linie aglomeracyjne 15.11.11, 21:20
                                Jak najbardziej jestem za ;)
                                Wolny rynek sam najlepiej by to rozwiązał, byłoby tyle linii na ile jest zapotrzebowanie.
                                • Gość: r_xxx Re: linie aglomeracyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.11, 21:32
                                  No to albo, albo.
                                  Albo zmierzamy do zrównoważonego układu, z którego nie eliminuje się x miejsc po 5000 ludzi, bo oni też stanowią część społeczności, a wcale nie wymagają komunikacji na poziomie nawet co 15 minut, albo robimy po rynkowemu.
                                  Nie można z pieniędzy jednych finansować wygody innych, a im samym pokazać przysłowiową figę z makiem i powiedzieć "a radźta sobie jak chceta". Wasze podatki już zeżarte, zapłaćcie sami.
                                  • mardukmarduk Re: linie aglomeracyjne 15.11.11, 21:38
                                    Przeczytaj moje wypowiedzi tutaj, ja jestem albo za zrownowazonym dostepem (wariant 1 jest taki, wariant 2 to jakas komedia), albo za prywatnym transportem (sprywatyzowaniem mpk i zikit).
                              • Gość: r_xxx Re: linie aglomeracyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.11, 21:20
                                Sorry za przestawienie :
                                Za te 2-3 linie co 6 minut, wypada zapłacić.
                                • mardukmarduk Re: linie aglomeracyjne 15.11.11, 21:26
                                  Placimy obecnie ok 40% w podatkach, ale spoko, ceny biletow powinny wzrosnac jestem za. Jak sie nie podoba, to na piechote.
                                  • nagasuka Re: linie aglomeracyjne 15.11.11, 21:38
                                    Proponuję podnieść do takiej ceny, żeby ciebie nie było stać :)
                                    • mardukmarduk Re: linie aglomeracyjne 15.11.11, 21:39
                                      Mnie już kochana nie stać na samochód, drałuję na nóżkach, albo rowerem :)
                          • Gość: tak Re: linie aglomeracyjne IP: *.zax.pl 16.11.11, 07:28
                            widzę że nie tylko ja zauważyłam że komunikacja jest gorsza niż 3 lata temu.. a skoro miasto się rozwija to dlaczego komunikacja się pogarsza drogi mardukmarduk?? z reszta po co ja pytam i tak wiem co napiszesz..
                            szkoda że nie możesz przyjąć do wiadomości że można miec inne zdanie.. oraz tak tak wiem że mieszkam na zadupiu ale nie wiesz po jakich rejonach krakowa sie rówież poruszam
                            • mardukmarduk Re: linie aglomeracyjne 16.11.11, 10:17
                              Miasto musi łożyć więcej pieniędzy na komunikacje, bo pieniędzy z biletów nie ma za wiele, a przybywa miejsc, które trzeba obsługiwać. Do tego prąd i benzyna zdrożały, więc realne koszta utrzymania komunikacji miejskiej także.

Ale po co ja to pisze, prosty rachunek z ekonomii i matematyki jest dla Ciebie za trudny. Można problem rozwiązaćm

albo podnosząc podatki, przez co kraków uzyska większy dochód, albo podnosząc ceny biletów.
                              I jedno i drugie spotka się z oporem społecznym, bo przecież ludzie zmian nie lubią, nie rozumieją, że miasto po prostu jest za biedne na taką komunikację jaką oni by sobie życzyli.
                              Tym bardziej, że wozokilometry dla tramwajów są droższe niż dla autobusów, jeśli więc miasto zaczyna opierać komunikacje na tramwajach, oznacza to, że więcej pieniędzy będzie wydawać w stosunku do poprzedniego systemu. Jestem przekonany o podwyżce biletów i jest to jedno z najbardziej logicznych działań, jakie należy podjąć, głownie dlatego że kraków i tak ma najtańszą komunikację miejską w Krakowie.
                              Twoja koleżanka "nagasuka" nie potrafiła się odnieść do moich argumentów m.in o przepustowości skrzyżowań, może Ty potrafisz? Jednak jeśli dyskusja o logistyce i "zarządzaniu miastem" Cię przerasta, to wróć do swoich codziennych czynności i nie zaśmiecaj internetu postami sfrustrowanej kobiety.... I tak tego jest za dużo.
                              • Gość: tak Re: linie aglomeracyjne IP: *.xdsl.centertel.pl 16.11.11, 16:06
                                ktoś o przepustowości napisał i jestem bardzo ciekawa jaka będzie Twoja odpowiedź bo Twoje przekonania zostały tam obalone :) i ja się nie bronię przed podniesieniem cen biletów.. nawet miesięczny niech podniosą bo uważam, że np. 47zł miesięcznie na wszytskie linie dla studenta to niewiele... jeśli stac go na wynajem i studia w krakowie to jak mialby zaplacic np 60 zl max 70 to nie zbiedniej (a student który od zawsze tu mieszka tym bardziej).. jeśli chodzi o normlaney miesięczny to jakby kosztował 110-120 to myślę że i tak nie wiele skoro można jezdzić na nim ile się podoba. oczywiście inaczej to wygląda na biletach jednorazowych.. to już jest mało opłacalny interes.. bilet jednoprzejazdowy kosztuje 2,8zl nie wiem ile musialby kosztowac żeby przynisło to duże dochody. 3zł?? 3,5?? 3zl jeszcze jest ok ale 3,5 juz za duzo moim zdaniem.
                                • mardukmarduk Re: linie aglomeracyjne 16.11.11, 19:49
                                  Wskaż mi co tam zostało obalone?
                                  Problem jest ten sam - przepustowość skrzyżowań. Dotarło? Świetnie, możesz pogłaskać się z tą co jest naga po bubsach.

Taryfy biletowe powinny byc zaleznie od przystankow.
                                  Bo popatrz sama, ty zalozmy kupisz bilet za 3,5 i przejedziesz 5 przystankow, a ktos za taki sam bilet przejedzie cale miasto np. z Borku Faleckiego pod Walcownie.
                                  Taryfikator biletow nie jest sprawiedliwy.
                                  • joankb Re: linie aglomeracyjne 16.11.11, 21:45
                                    Z tym się nie zgodzę.
                                    W ramach "korzystnych zmian" miasto wepchnie mnie z przejazdu 9-ciu przystanków, na 16, albo w dodatkowe 10 minutowe spacery i dodatkową przesiadkę. Mam jeszcze za czyjeś fantazje dopłacić?
        • eminey Re: linie aglomeracyjne 15.11.11, 18:40
          Czy o mieszkancow Chrzanowa albo Katowic tez ma Krakow dbac?
          Gdzie sa granice dobroczynnosci Krakowa?

Ale moze odwrocmy sytuacje - niech Twoja gmina za swoje wyremontuje w Krakowie jakas ulice - bedizemy wdzieczni!
    • Gość: r_xxx Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.11, 19:16
      Mnie czeka auto.
      Tramwaje mnie nie interesują, bo i miejsce zamieszkania i miejsce pracy poza zasięgiem tramwaju.
      W wariancie I miasto proponuje mi od strony domu jedną linię 24 minutową + jedną powyżej (co pewnie oznacza godzinę), przesiadka na linię 12 minutową. I to jest lepszy wariant, tu bym się jeszcze zastanawiała.
      W drugim - od strony domu linię 30 minutową, jeżdżącą trasą krajoznawczą (+12 minut do czasu przejazdu poza szczytem + 25 minut w szczycie), drugą czeka likwidacja, od strony pracy linia 15 minutowa.
      W koordynację tego czegoś - nie wierzę.
    • Gość: mała Mi Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.dynamic.chello.pl 16.11.11, 00:09
      ja się nie poruszam tramwajami wogóle! i mam nadzieje, że się to nie zmieni.. to jest jakaś kpina dla mnie. i mam nadzieje, ze to nie wejdzie wgle w życie. zajeli by się czymś bardziej pozytecznym. a nie zmieniali złego na gorsze...
    • Gość: marti Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.xdsl.centertel.pl 16.11.11, 12:30
      Korzystam codziennie z linii 237. Żeby dojechać do pracy na 14.00 muszę jechać autobusem o 12.08, bo następny jest o 13.28 i nie ma szans, żeby zdążyć. Jak wracam z nocnej zmiany, to w soboty mam pierwszy z Krowodrzy Górki o 5.25 i za cholerę nie ma czym tam dojechać. Za to w dzień powszedni pierwszy jest o 5.50, w efekcie marznę za pętli ponad pół godziny. No paranoja jakaś. Wrócę chyba znów za kółko i powiększę korki w mieście.
    • Gość: zielony Współczuję mieszkającym daleko od tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.11, 12:31
      Ludzie mieszkający w pobliżu linii tramwajowych może i zyskają. W miejscach gdzie tramwaj nie dociera plan zakłada poważne cięcie istniejących połączeń autobusowych - i to w obydwóch rozważanych wariantach. Tak jest na przykład na Klinach - połączenia z pętli "Pod Fortem" pogarszają się w obydwu rozpatrywanych wariantach. Pogarszają się nawet w porównaniu z obecną mało różową sytuacją.

A miało być lepiej...
      • kr_kr Re: Współczuję mieszkającym daleko od tramwaju 16.11.11, 13:47
        > Ludzie mieszkający w pobliżu linii tramwajowych może i zyskają

Zależy gdzie mieszkają.
        Z takiego Borku Fałęckiego masz obecnie trzy linie jeżdżące co 10 minut(*) w różne rejony Krakowa. Do tego w szczycie linię 23 jadącą w czwarty rejon. Bez przesiadek dojeżdżasz do ponad 70 przystanków.

Po zmianach w jednym wariancie będziesz miał z Borku dwie linie niby co 6 minut każda. Tylko że jedna pojedzie do Huty, a druga dla dla odmiany do ... Huty. W drugim jeszcze gorzej - bo kierunki się nie zmienią, za to jedna będzie co 6, a druga co 12 minut.
        Widzisz gdzieś jakiś zysk?

> Tak jest na przykład na Klinach - połączenia z pętli "Pod Fortem" pogarszają się w obydwu
        > rozpatrywanych wariantach

Jeden z nich tworzy szczególne kuriozum :)
        Z czasów, gdy mieszkałem na Polanie Żywieckiej pamiętam, że linia #151 była rano specjalnie wzmacniana w związku z dowożeniem uczniów do szkoły przy Żywieckiej. Jeżeli uczniowie nadal w takiej relacji jeżdżą zgodnie z wariantem o którym pisze będą mieć podróż z - uwaga! - dwoma przesiadkami.
        No ale jak się szlaczki na mapie rysuje zamiast zastanowić się nad POTRZEBAMI mieszkańców ...

(*) Ok, w szczycie - bo #22 poza szczytem oraz #8 i #19 wieczorem rzadziej.
    • Gość: gość Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.aster.pl 16.11.11, 16:39
      Czy w ramach opierania komunikacji na liniach tramwajowych w wersji W2 likwiduje się linię 138 łączącą pętlę na Azorach z Krowodrzą Górką, i jedynym środkiem komunikacji do centrum jaki pozostaje jest linia 130, która tkwi w korkach i przejazd nią np. do Nowego Kleparza czy Galerii Krakowskiej jest kilkakrotnie dłuższy, niż wariant z przesiadką na Krowodrzy.
      • Gość: mała Mi Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.dynamic.chello.pl 16.11.11, 23:38
        dramat... można coś z tym jeszcze zrobić ??????? dlaczego my się na to wszystko musimy godzić.. wszyscy robią z nami co chcą, a my się na to posłusznie godzimy..
    • Gość: lula Kolejka!!! IP: *.centertel.pl 17.11.11, 00:15
      Przepraszam, że krzyczę, ale chciałabym zwrócić wszystkim tu obecnym uwagę na okoliczność, że W KRAKOWIE MIAŁA POWSTAĆ SZYBKA KOLEJKA - DOSTAŁAM NAWET W OKRESIE WYBORÓW JEJ PROJEKT NA ULOTCE WYBORCZEJ. Budując taką kolejkę należałoby wykorzystać istniejące już w Krakowie tory kolejowe oraz miejsca - pozostałości po tych torach, kładąc tam tory na nowo. Moim zdaniem jest to najlepsze z realnych (nie biorę więc pod uwagę metra) rozwiązań dla Krakowa. PRZYPOMNIJMY O TEJ OBIETNICY WYBORCZEJ. Osoby lepiej zorientowane w tym projekcie proszę o więcej informacji również dla uczestników tego forum. Wiem, że dyskusje na ten temat są prowadzone na bardziej specjalistycznych forach dotyczących komunikacji.
      Pozdrawiam
      • eminey Re: Kolejka!!! 19.11.11, 12:23
        Do konca przyszlego roku nie ma pieniedzy nawet na zakonczenie obecnych projektow. W nastepnym pewnie tez.

Poza tym obecny prezydent jest przeciwny kolei aglomeracyjnej (sic!).
    • iiiha Ale czy komukolwiek to odpowiada? 17.11.11, 10:40
      Jak na razie, czytając wypowiedzi na forum, widzę 2 opcje: 1. "jestem na nie, bo mnie te zmiany nie odpowiadają", 2. "jestem na tak, bo wprawdzie mnie te zmiany nie odpowiadają, ale rozumiem, że to dla dobra ogółu". Czekam teraz, aż na forum wpisze się ten mityczny ogół, któremu zmiany wydają się korzystne, bo póki co chyba nie zabrał głosu.

• Gość: amela Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: 62.233.215.* 17.11.11, 11:09
      Ciekawe, czy cytowany ekspert jeździ komunikacją miejską czy wozi swoje cztery litery autem? Przesiadki to głupota. Większość miast dba o to, by podnieść komfort jazdy, w Krakowie na odwrót. Efekt - ludzie przesiądą się do aut. Dlaczego? Niech pan ekspert wsiądzie z dzieckiem szkolnym do tramwaju i potem stoi z nim czekając na przesiadkę i jeszcze raz itp. Niech poczeka sobie marznąc na przystanku (nie wierzę w deklarowane 10 minut - jak znam życie zaraz zacznie się likwidowanie kursów, część wypadnie). Nie wspomnę o wózku, osobach starszych. Komu mają służyć roszady z numerami, przykład: 13 na Krzesławickie wzgórza, a 5 na Kurdwanów???? Druga sprawa, po co komu linia 152 na Dworzec Wschód? Ta linia łączyła Hutę z centrum - cały UJ na nią dojeżdża, czasami ciężko wsiąść...Likwidacja 129 na odcinku Czyżyny - Wiślicka - jasne, niech ludzie z osiedli Dywizjonu, Skarżyńskieg0 itp. zapierniczają na przystanek ponad kilometr, bo ktoś postanowił pozbawić ich łączności komunikacyjnej z centrum. zmiana trasy 132 - autobus kiedyś miał łączyć dwa szpitale (Narutowicz - Żeromski), ale jak widać na to "ekspert" nie wpadł. A co do Rad Dzielnicy - to autor jak widać nie zadał sobie trudu, żeby sprawdzić: niemal wszystkie Rady Dzielnicy zaopiniowały zmiany negatywnie. Nasze publiczne pieniądze idą na jakąś hucpę. Dziwi mnie, że Gazeta nie widzi, jak niekorzystne są proponowane zmiany. A co pozostaje mieszkańcom dzielnic, gdzie nie ma tramwaju??? Tylko auto!!! No i mamy super politykę pro eko . Paranoja.
      • Gość: przesada Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.citypartner.pl 17.11.11, 11:58
        No nie przesadzajmy z tymi dziećmi. Jakieś książątka teraz się nam namnożyły.
        Kurcze, ja jeszcze pamiętam jak wstawałam , jako 4 latek o 5 rano i Mama autobusami, tramwajami zawoziła mnie do przedszkola. A o 5-tej, bo na 7 musiała zdążyć do pracy.
        I po pracy to samo: tramwaj lub autobus.
        Czy mróz czy deszcz, nie miało znaczenia.
        Dzieciątka -książątka , kurza melodia !
      • Gość: Wariant I Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.dynamic.chello.pl 17.11.11, 14:08
        Ja jeżdżę na trasie Mogilska do Huty. I to dziwne, że nikt się obecnie nie przesiada. Jeśli by tak było to z 4, 5, 10, 15. pasażerowie nie szli by na drugi przystanek na mogilskim w stronę Kurdwanowa. A tam od czasu stoi po 50 osób.
        Dlatego jestem za zmianami wariant I. Po delikatnej modyfikowacji.
        Głównie 16, 128, 194.
        Do KR. Tu nie chodzi o zmiany, a o twoją wygodę. Zabierają Ci 8 w Borku i się pogodzić nie możesz. Jak chcesz możesz przesiąść się na auto obyś stanął w nim już na Górze Borskowskiej w stronę Centrum.
        • Gość: Wariant I Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.dynamic.chello.pl 17.11.11, 14:10
          Poza tym co to za problem żebyś jeździł autem zamiast na parking przy Carrefourze, to do Kampusu. Na tą swoją linie 8.
        • kr_kr Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 17.11.11, 20:54
          > Do KR. Tu nie chodzi o zmiany, a o twoją wygodę. Zabierają Ci 8 w Borku i się pogodzić nie > możesz.

Zwróć uwagę, że to nie jest "zabranie" linii 8. To jest zabranie połączeń do Bronowic, Krowodrzy i Bieżanowa, pozostawienie do Huty i dodanie do ... Huty. No tak, na pewno kluczowym połączeniem jakiego oczekują mieszkańcy okolic Borku jest możliwość bezprzesiadkowego dojazdu na Piastów.
          I tak, chodzi mi o wygodę. Jak dojazd do pracy komunikacją nie będzie wygodny, będę jeździł samochodem. Bo mam ten luksus, że jazda komunikacją jest moim wyborem, a nie koniecznością.

> Jak chcesz możesz przesiąść się na auto obyś stanął w nim już na Górze
          > Borskowskiej w stronę Centrum.

Ale niby po co miałby jechać przez Górę Borkowską?

> Poza tym co to za problem żebyś jeździł autem zamiast na parking przy Carrefour
          > ze, to do Kampusu. Na tą swoją linie 8.

Łał. Co za odkrycie.
          Mogę też pojechać na jakąś inną odległą pętlę.

Ewentualnie od razu docelowo do pracy.
          Prawda?
          Prawda.
          I o ile zmiany wejdą w życie to właśnie ten ostatni wariant wybiorę.
          • Gość: Wariant I Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej IP: *.dynamic.chello.pl 18.11.11, 02:06
            Huty. No
            > tak, na pewno kluczowym połączeniem jakiego oczekują mieszkańcy okolic Borku je
            > st możliwość bezprzesiadkowego dojazdu na Piastów.

Po Pierwsze bardzo dużo osób pisało, lub chciało ankietach przedłużenia linii "10" do Borku.
            A po drugie z Piastów pasażerowie najbardziej chcieli uruchomienia nowej linii na Bronowice przez Mogilską - Co w wariancie II ona jest.
            • kr_kr Re: Przesiadki i tramwaje w roli głównej 18.11.11, 08:36
              Gość portalu: Wariant I napisał(a):

> Huty. No
              > > tak, na pewno kluczowym połączeniem jakiego oczekują mieszkańcy okolic Bo
              > rku je
              > > st możliwość bezprzesiadkowego dojazdu na Piastów.
              >
              > Po Pierwsze bardzo dużo osób pisało, lub chciało ankietach przedłużenia linii "
              > 10" do Borku.

Ooooo... czyżby ujawnił nam się autor opracowania znający tak dobrze zawartość ankiet??
              Ale ok, nie dziwi mnie że ludzie chcieli przedłużenia #10 do Borku. Tylko czy w którejkolwiek ankiecie ktokolwiek prosił o wydłużenie #10, a zamiast tego zabranie z Borku dwóch linii?

> A po drugie z Piastów pasażerowie najbardziej chcieli uruchomienia nowej linii
              > na Bronowice przez Mogilską - Co w wariancie II ona jest.

Hint: nowej.
              "Nowej" oznacza dodanie, a nie coś za coś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka