Dodaj do ulubionych

Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w autob...

IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.12, 11:36
Przyzwyczajajcie się. Ja mieszkam na Małym Płaszowie i jest dokładnie to samo, awaria tramwaju oznacza brak komunikacji. Jednak dziwię się,że myśleliście, że mając tramwaj zostawią Wam autobusy. Wszystkie miejsca ,które mają linie tramwajowe lub otrzymały takowe w ostatnim czasie mają równocześnie likwidowane połączenia autobusowe- była o tym mowa bardzo dawno temu, już kiedy pojawiły się pierwsze wzmianki o tramwaju na Ruczaj mówiono o ograniczeniach w liniach autobusowych.
Obserwuj wątek
    • Gość: mng Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w autob... IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.12, 11:38
      ooooooo czyżby ktoś się zdziwił że jeżeli tramwaj będzie jechał do kampusu to część linii autobusowych zostanie zmieniona skrócona zlikwidowana?? przecież to oczywiste.Linie strefowe będą jeździć tylko do kampusu a dalej tylko tramwaje i jedna linia autobusowa
      • Gość: Bim Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.krakow.hypnet.pl 03.01.12, 11:46
        linie strefowe zostały ucięte przed kampusem
        • Gość: Piotr Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.183.153.53.dsl.dynamic.t-mobile.pl 03.01.12, 17:58
          Kolejny raz pytam retorycznie - po cholerę w Krakowie tramwaje? Może za wyjątkiem zabytkowego który jeździłby na około Plant. Resztę tras powinien zastąpić autobus napędzany CNG! Takie autobusy z silnikiem diesla napędzanym gazem jeźdzą po miastach już od 20 lat!!

Autobus nie potrzebuje szyn, trakcji elektrycznej, nie smrodzi, łatwo może zmienić trasę, jak sie zepsuje to inny jadący za nim wyprzedzi go bez problemu, nie jest wrażliwy na przerwy w dostawie energii... można dalej wymieniać, same korzyści.
          Oczywiście autobus powinien mieć swój pas na jezdni ale pod pewnymi warunkami mogłyby z niego korzystać również inne pojazdy transportu zbiorowego np. taksówki z pasażerami albo auta osobowe z minimum trzema osobami w środku.
          Zobaczmy ile w naszym mieście jest torówisk po których jeździć może tylko tramwaj. Dziesiątki kilometórw.

Kto i na jaką cholerę rozbudowuje sieć tramwajową w mieście? Nie rozumiem tego
          • Gość: qwerty Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: 213.134.163.* 03.01.12, 19:16
            Wracaj na marsa z takimi poglądami. Autobusy owszem, ale jako linie dojazdowe.
            • Gość: Piotr Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.183.158.23.dsl.dynamic.t-mobile.pl 03.01.12, 19:30
              >Wracaj na marsa z takimi poglądami. Autobusy owszem, ale jako linie dojazdowe.

Sprowadzić cię na dobry tor myślenia może adam słodowy, on tylko zrobi coś z niczego
            • Gość: munio Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.183.150.132.dsl.dynamic.t-mobile.pl 11.01.12, 16:37
              Piotr ma dużo racji.
              Moim zdaniem powinno się w obecnych czasach budować tylko torowiska wkomponowane w jezdnię tworząc dodatkowe pasy dla transportu miejskiego + karetki oraz inne służby uprzywilejowane.
              Niestety moim zdaniem tramwaj to wybitny sposób na zaśmiecenie przestrzeni miejskiej i jej marnotrawienie. Niedaleka przyszłość to autobusy z napędem elektrycznym oraz coś na kształt trolejbusa z dużym zasobem energii na poruszanie bez trakcji.Obecne parcie technologiczne na rozwój aut elektrycznych spowoduje naturalnie doskonalenie ich możliwości magazynowania energii elektrycznej. Już w ofertach dużych koncernów znajdują się auta o napędzie wyłącznie elektrycznym i ich sprzedaż zaczyna być dla masowego klienta.
              Ja rozumiem fanatyków tramwai. Oni by chcieli cały Kraków pokryć torami tramwajowymi a inni budować metro bo się kochają w transporcie szynowym.
              Niestety tramwaj to przeżytek.
              Pozdrawiam normalnych i tych normalnych inaczej.

• Gość: ojtam Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.pl 04.01.12, 21:57
            Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Kolejny raz pytam retorycznie - po cholerę w Krakowie tramwaje? Może za wyjątki

> Autobus nie potrzebuje szyn, trakcji elektrycznej, nie smrodzi, łatwo może zmie

Po raz kolejny bredzisz.
            Autobus potrzebuje SZEROKIEJ J E Z D N I .
            Widziałeś kiedyś ulicę Dietla na przykład? Krakowską, Stradom, Starowiślną. Brednie.
          • Gość: kamil Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.siemens.16.pl 05.01.12, 10:03
            Poszukaj kogoś z Kurdwanowa i popytaj go jak wspaniale jeździło się autobusami jak jeszcze nie dochodził tam tramwaj. Finezyjnie!;)
    • Gość: KRA00000 Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w autob... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.12, 11:46
      Z Borku Fałęckiego, dużego punktu przesiadkowego, też można dojechać do miasta tylko tramwajem. Awarie czasem też się zdarzają i pasażerowie również muszą jechać w ogromnym tłoku. Często są to mieszkańcy podkrakowskich miejscowości, gdzie autobus jeździ raz na godzinę albo rzadziej. Pomijam fakt, że później od przystanku trzeba pokonać do domu spory kawałek. Jakoś nie narzekają.
      • Gość: krakus Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.net.autocom.pl 03.01.12, 11:54
        Otóz to, tak samo Bronowice Małe. Ale biedaczyskom z Ruczaju nic nie pasuje.
      • Gość: k Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: 57.66.195.* 03.01.12, 11:55
        Dokładnie tak. No ale cóż, widać ludzie się przyzwyczaili, że wszędzie mają jechać bez przesiadki i taki np. jegomość, który podróżował z Ruczaju na Mistrzejowice teraz narzeka, że musi kupić bilet na dwie linie. No a niech kupuje, bo niby dlaczego on ma płacić mniej od kogoś, kto jedzie np. z Wieczystej na Rondo Barei, gdzie trasa ta jest jakieś 5 razy krótsza?

Btw. zastanawiam się, co działoby się w mieście, gdyby większa awaria zdarzyła się na rondzie czyżyńskim - wszystkie tramwaje z Huty przez nie przejeżdżają
    • Gość: Michał Nie rozumiem autora IP: *.pl 03.01.12, 11:50
      Pisze np. "musiałem skasować bilet jednorazowy, aby nie jechać z 4 (!) przesiadkami". O co tu chodzi? Skoro musiał skasować bilet jednorazowy, to znaczy, że w ogóle nie potrzebuje przesiadek (wiem, że ten sam bilet może być półgodzinnym, ale wtedy autor chyba nie pisałby o jednorazowym).
      Dalej daje zarzut, że już na drugim przystanku nie można wsiąść do autobusu. Jakiego? W którym kierunku? Zapewne chodzi o linię 114 lub 194 z Kampusu UJ (bo tylko wtedy ma to sens). Tylko, że do drugiego przystanku tych linii tramwaj nie dojeżdża, więc tłoki nie są spowodowane jego awarią.
      • Gość: amj lepsze były autobusy IP: 81.219.246.* 03.01.12, 12:22
        jechałam akurat rano i chodzi o 2 przystanek autobusowy (tak, trzeba przejść przez ulicę bo przystanek tramwajowy i autobusowy gdzie indziej - ale wyjścia nie ma jak są tramwaje zablokowane) od tej tymczasowej pętli tramwajowej - czyli rostworowskiego, jak nagle wszyscy chcący jechać tramwajem rano poszli na autobus (bo po 20 min tramwaj nadaj stał), to już na przystanku ruczaj był problem, a co dopiero na następnym.

a z przesiadkami na dobrą sprawę chodzi o to że jeśli ktoś kupił bilet na linię 12, i tylko na tą linię, to jak się 12 zepsuje to owszem można w ramach biletu skorzystać z autobusów/tramwajów ale tylko jadących ta trasą! a trasa... no fajna może, ale w okolicach dietla-mogilskie nic jej nie pokrywa = mnóstwo przesiadek z tramwaju w tramwaj
        • Gość: sds 20 minut spacerkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 13:55
          Ta nowa linia tramwajowa ma 1.8 km długości, czyli jakieś 20-25 minut spacerkiem. Pewnie dłużej zajęło pisanie tych żali.
          Nie mówiąc o korzyściach zdrowotnych ze spaceru.
          • Gość: x Re: 20 minut spacerkiem IP: *.home.aster.pl 03.01.12, 14:01
            Na spacer to sobie chodź w celach rekreacyjnych a nie chcąc dojechać na czas na spotkanie/do pracy.
            • Gość: Sulik Re: 20 minut spacerkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 14:03
              Wg. artykułu ludzie czekali na przystanku ponad 20 minut, a i tak się wszyscy nie zmieścili, więc jeśli czas ten by zużyli na pieszy spacer to dostali by się do pracy szybciej bo złapali by inny środek transportu po drodze ;)
              • eminey Re: 20 minut spacerkiem 03.01.12, 14:37
                To zrobmy eksperyment.
                Ja Ci skrece noge, a Ty mi pokazesz ten manewr.

Cwaniaczek internetowy.
                Pewnie, gdyby ludzie wiedzieli, ze kominikacja nie jedzie wcale, to by szli do pracy/domu na nogach.

A ile to zalet z takiego spaceru. Nie wiem tylko, kto mi za te 2-4 godziny chodzenia zaplaci...ale i tak jest fajnie.
    • Gość: aq Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w autob... IP: 81.219.183.* 03.01.12, 11:56
      Od 20 lat jeżdżę prawie codziennie tramwajem i przeżyłem raptem 2-3 awarie, które były usuwane najczęściej po kilkunastu minutach. Czy to aż taki problem?
      A to że korków nie będzie do ul. Starowiślnej... oby się Pan nie zdziwił...
      • Gość: amj Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: 81.219.246.* 03.01.12, 12:55
        szczesciaz - ja jezdzilam do tej pory tramwajami sporadycznie, i na 2-3 awarie to trafialam zawsze w ciagu jednego roku

jesli takie awarie beda rzadkie to ok - mozna przezyc, ale znajac zycie pewnie jeszcze w tym tygodniu znowu jakas sie wydarzy
        • Gość: Lolo Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 03.01.12, 15:16
          Dokładnie! a ja w dniu gdy zdecydowałem zamienić auto na mpk nadziałem się na totalną awarię tramwajów. Podreptałem z powrotem na parking :) od tej pory więcej nie próbowałem mpk.
          • Gość: noone Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.12, 15:55
            To tak jak ja......

n.
    • Gość: Karuzela Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: 162.27.161.* 03.01.12, 11:57
      Hola hola. A Co wy jacyś uprzywilejowani jesteście na Ruczaju żeby mieć wszystko ? W całym mieście dokonywane są cięcia, likwidacje, korekty. Wszyscy jakoś starają się z tym żyć a na Ruczaju to już Wam pare kroków do jednego przystanku nie chce się zrobić ?

Wstydzcie się.
    • Gość: Ela Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w autob... IP: *.net.autocom.pl 03.01.12, 12:03
      Oczywiście, że taka zamiana nie ma sensu. Można było dodać autobusów i poprawiłoby to sytuację, zamiast inwestować wielkie pieniądze w budowę tramwaju. Czyli zamienił stryjek siekierkę na kijek.
      • Gość: abcd Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.gorn.agh.edu.pl 03.01.12, 12:14
        Eee tam dodać autobusów. Bezsensowny pomysł. Autobusy stoją w korkach razem z osobówkami.
        Tramwaj to podstawa.
        Ja mieszkam na Ruczaju i z tramwaju jestem zadowolony. A że skasowali linie autobusowe - cóż trudno. Miasta nie stać więcej. Może kiedyś jak Kraków stanie się bogaty :-) albo Krakowianie zechcą płacić więcej za bilety to dołożą znów jakiś autobus.
    • Gość: mkm Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w autob... IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.12, 12:13
      To jakiś bełkot i dziennikarskie wymyśliny:
      1. Co to jest "nowa linia, nie ta, co skręca na Ruczaj"?
      2. Awaria tramwaju może nastąpić góra raz na miesiąc. Nikt z tego powodu nie będzie przez cały rok 18h/dobę utrzymywał linii autobusowej "na wszelki wypadek"!
      3. NIE ISTNIEJE w Krakowie relacja, w której konieczne byłyby 4 przesiadki. 3 to góra i absolutny wyjątek i ma miejsce jeśli jedziemy np. z Krzeszowic (miasto 25km na zachód od Krakowa) do Chobotu (wieś 40km na wschód od centrum Krakowa!). Jeśli ktoś poda mi przykład trasy z koniecznością 4 przesiadek, stawiam obiad.
      • Gość: mkm Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.12, 12:22
        O, po dłuższych kombinacjach właśnie wymyśliłem trasę z koniecznością 4 przesiadek. Ale jak ktoś wpadnie to dalej oferuję nagrodę obiadową.
        • Gość: mpk-terminator Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: 194.11.254.* 03.01.12, 13:26
          Przystanke Piekary - linia 249, 259 na salwator ( jadąc 7:55) , tam przesiadka w 6kę ( bo jedynka odjeżdża czasem wczesniej niz powinna ) I przesiadka

przesiadka pod jubilatem z 1ki w 179 ( bo 124 i 169 się spóźnia) II przesiadka

przesiadka z 179 na placu inwalidów w 501, III przesiadka ( bo akurat widziałem jak wyjeżdzał z czarnowiejskiej ),
          na rondzie mogilskim przesiadka w 152 bo akurat nas wyprzedziło , IV przesiadka - koncowy przystanek : rondo barei , niestety często tak mam a można by było skrocic te podroz o jedna przesiadke gdyby 249/259 konczyly bieg przy stadionie cracovii na ulicy kaluzy : i tam moglbym wsiasc w 152 ( było tak dawniej z linia 289)

pragnę zaznaczyc ze korzystam z transportoida na android oraz aplikacji jakdojade.pl co USPRAWNIA poruszanie sie komunikacja w krakowie / inaczej byłoby kiepsko z moimi dojazdami : tak wiec prosze przyslac obiad na bora komorowskiego 25 na recepcje:

• Gość: mkm Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.12, 13:40
            249 Piekary -> Salwator
            1 Salwator -> Jubilat
            169 Jubilat -> Rondo Barei
            Napisałem "konieczne" przesiadki. Gwarantuję, że mógłbym opracować Ci wariant Salwator - Jubilat z 25 przesiadkami przez Rzeszotary i Czulice, ale nie o to chodzi. Pozdrawiam ;)
            • Gość: :P Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.ghnet.pl 03.01.12, 21:21
              Fajne hobby.
              W sumie to mogłabym umówić się na ten obiad:D
              • Gość: a Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.nsystem.pl 04.01.12, 17:12
                smiesznie:)
      • Gość: amj Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: 81.219.246.* 03.01.12, 12:48
        ruczaj - wieczysta, na trasie linii 12
        autobus z ruczaju --> tramwaj 22
        1. (przesiadka między tesco a r.grunwaldzkim)
        tramwaj 22 --> tramwaj jadący ze starowiślnej pod pocztę (tu oczywiście można by poczekać na tramwaj jadący na dworzec i ominąć 1 dodatkową przesiadkę... zamiast wsiąść w 1 lepszy zgodnie z zasadą że przesiadki są super)
        2. (przesiadka na starowiślnej)
        tramwaj --> tramwaj jadący pod dworzec/galerię krakowską (to samo jak wyżej - albo w tamtym momencie albo tu możnaby wyeliminować 1 przesiadkę)
        3. (przesiadka pod pocztą)
        tramwaj --> tramwaj jadący mogilską
        4. (przesiadka pod dworcem)

i rzeczywiście - to spokojnie można by ograniczyć do 3 przesiadek czkając na konkretny numer tramwaju

a co do wcześniejszych wątpliwości to bilet jednorazowy/jednoprzejazdowy=bilet 30 minutowy, nazwanie do jednorazowym nie zmienia jego funkcjonalności
        • Gość: ja Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: 78.133.245.* 03.01.12, 13:33
          To się da zrealizować z 1 przesiadką. Jedziesz 178 do Łagiewnik i tam wsiadasz w 10 i jesteś na Wieczystej. Ale trzeba trochę pomyśleć i przełamać schemat myślenia, że trzeba jechać Kapelanką.
          Zresztą tym 178 możesz też jechać do Al. Jana Pawła II i tam masz kilka tramwajów i 3 przystanki do Wieczystej - i też tylko jedna przesiadka.
          • Gość: amj Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: 81.219.246.* 03.01.12, 13:40
            trzeba się nauczyć czytać ze zrozumieniem
            te przesiadki są na trasie linii nr 12 - w momencie gdy tramwaj ma awarię - jeśli ktoś sobie kupił kartę na tą linię, i tylko na tą linię, to w momencie awarii nie może sobie w ramach tej karty pojechać 178 do łagiewnik - bo tramwaj nr 12 tam nie jeździ...
            można oczywiście kupić sobie dodatkowo bilet i nie przesiadać się tyle razy.
            jednak zapewne bilet na 1 linię a nie sieciowy kupuję się w ramach oszczędności ;p
      • Gość: MK Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.home.aster.pl 03.01.12, 13:03
        Minimum 4 przesiadki: trasa z przystanku Skalna do przystanku Masłomiąca. W jaki sposób mogę odebrać nagrodę?
        • Gość: mkm Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.12, 13:24
          249: Skalna -> Salwator
          1: Salwator -> Rondo Grzegórzeckie
          184: Rondo Grzegórzeckie -> Prądnik Czerwony
          260: Prądnik Czerwony -> Masłomiąca
          3 przesiadki.
      • Gość: meadow Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.ghnet.pl 03.01.12, 13:13
        Kosocicka I -> Kuźnicy Kołłątajowskiej. Kiedy obiad?
        • Gość: MK Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.home.aster.pl 03.01.12, 13:20
          Kolego, nie trafiłeś... 133->179->169->247, trzy przesiadki
          • Gość: meadow Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.ghnet.pl 03.01.12, 14:09
            To próbuję dalej - Kosocicka I -> Zakład Przeróbki
            • Gość: meadow Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.ghnet.pl 03.01.12, 14:30
              W każdym bądź razie tych "absolutnych wyjątków" 3 przesiadkowych to jednak trochę jest. 4 faktycznie ciężko, zawsze jak się poczeka na inny numer można jakoś do 3 przesiadek skrócić - ale chyba nie o to chodzi, żeby czekać. A zresztą kto jeszcze mpk jeździ oprócz studentów...
              • Gość: mkm Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.12, 17:17
                Jakdojadę proponuje opcję z 2 przesiadkami przez Niepołomice, ale można to też zrobić przez miasto (133->174->211). Owszem, jest trochę tych 3-przesiadkowych, ale zwróć uwagę, jakie to są relacje ile kombinowania. Z zadupia na zadupie na drugim końcu przez calusieńkie miasto :)
        • Gość: mkm Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.12, 13:20
          133: Kosocicka I -> Prokocim Szpital
          3: Prokocim Szpital -> Krowodrza Górka
          137: Krowodrza Górka -> Kuźnicy Kołłątajowskiej
          To są 2 przesiadki.
          • spieprzajacy_dziad Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut 03.01.12, 13:38
            mkm - jesteś Mistrz!
            Mi by sie nie chciało szukąc połączeń, ale konkurs mi się podoba! Czekam aż komuś będziesz musiał postawić ten obiad :)
            • Gość: pH Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.12, 14:05
              Wystarczy uzyc MPKoogle do wyszkiwania połączen, radzę kazeemu sprawdzic przed podawaniem kolejnych zlych przykladow.
      • eminey Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut 03.01.12, 14:52
        Rajsko Krzyżówka (Swoszowice) - Zeslawice

Czekam na obiad :)
        • Gość: meadow Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.ghnet.pl 03.01.12, 15:01
          Ale to już poza stricte Krakowskie przystanki - ja bym nie uznał :P
          • eminey Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut 03.01.12, 15:11
            W granicach miasta :)
          • eminey Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut 03.01.12, 15:12
            PS Mam tylko nadzieje, ze obiad nie bedzie do odebrania w Janasówce, po uprzednim dojechaniu autobusem... :)
            • Gość: meadow Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.ghnet.pl 03.01.12, 15:12
              Hehe :D
        • eminey Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut 03.01.12, 15:07
          Kolejny post mi usuneli, wiec podaje w tym:
          Janasówka - Przylasek Rusiecki
          Janasówka - Wróżenice
      • eminey Janasówka - Wróżenice 03.01.12, 15:01
        2 kandydat.

Czy jest szansa na 2 obiady? :)
      • Gość: MK Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.12, 15:22
        Doskonały wątek! Czekam na rozwiązanie konkursu!
      • eminey Ok, wszystkie moje typy: 03.01.12, 16:05
        Janasówka - Wróżenice
        Janasówka - Przylasek Rusiecki
        Przylasek Rusiecki
        Rajsko Krzyżówka (Swoszowice) - Zeslawice
        Rajsko Krzyżówka (Swoszowice) - Przylasek Rusiecki

Zamiast przylasku oczywiscie moga byc np Kujawy :)
        • Gość: mkm Rozwiązanie Konkursu IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.12, 16:48
          234 Rajsko Krzyżówka - Borek Fałęcki
          22 Borek Fałęcki - Rondo Czyżyńskie
          5 Rondo Czyżyńskie - Wzgórza Krzesławickie
          122 Wzgórza - Zesławice

Wersja do Przylasku:
          22 Borek - Plac Centralny
          15 Plac Centralny - Pleszów
          146 - Przylasek

ALE niestety wpadłeś na 203. To problematyczna linia, bo chyba jako jedyna nie dowozi w jakieś sensowne miejce, tylko do Tyńca, skąd dopiero można się dostać do węzła przesiadkowego. Kombinowałem przez Skawinę, ale nijak się nie da. 4 przysiadki. Nie liczyłem, że ktoś na to wpadnie - moje uznanie. Podaj proszę mejla, gg lub jakąkolwiek inną formę kontaktu.
          Konkurs jest zamknięty, więcej obiadów nie jest przewidzianych, ale jak ktoś jeszcze coś wymyśli - pisać! :)
          • eminey Re: Rozwiązanie Konkursu 03.01.12, 17:17
            Yeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeees!

Mail z gazety: eminey@gazeta.pl

Wlasnie gdy szukalem, to trafialem na ten problem, ze niemal z calego Krakowa da sie dotrzec do miejsca, z ktorego da sie dojechac do szeroko pojetego centrum.

Cale peryferia Huty dowozone sa do Pleszowa, poludniowy Krakow do Borku i Lagiewnik, polnocny do Krowodrzy. Z zachodniego albo na Salwator, albo gdzies gdzie dojezdza 152 czy 501,172. Poludniowy-wschod do Kurdwanowa, Plaszowa i Biezanowa, okolice Legu do Centralnej.

W zasadzie...jakby zwiekszyc czestotliwosci kursowania, to niemal kazde 2 dowolnie wybrane punkty w Krakowie moznaby przejechac...nawet w godzine.
            Albo niemal kazde :)
          • eminey Nieladnie 04.01.12, 19:59
            Juz abstrahujac od obiadu, ale jak obiecalo sie napisac, to dobrze byloby slowa dotrzymac...
            • Gość: meadow Re: Nieladnie IP: *.ghnet.pl 05.01.12, 12:29
              a tak się odgrażał ... eh ... to jest właśnie internet. Miliardy słów bez pokrycia.
              • eminey Re: Nieladnie 05.01.12, 18:14
                Czlowiek sie tylko glodny zrobil... :(
    • Gość: grafczoloko Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w autob... IP: *.zax.pl 03.01.12, 12:22
      Wieś to se może stać na Borku bo oni to przyzwyczajeni do stania
      Ale my miastowi to niepowinnismy stać jak się tramwaj zepsuje
      Powinni np:na dowód do podstawionych autobusów wpuszczać i wtedy by tłoku nie było
      • kumite Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut 03.01.12, 13:18
        Wieś to właśnie wychodzi z Ruczaju.
        • Gość: Lolo Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 03.01.12, 15:18
          A mi się wydaje że wręcz odwrotnie WCHODZI :)
    • Gość: UJ Jedną linię zostawcie np.124 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 12:41
      Z Ruczaju linia 124 będzie wspomagająca całą komunikację do centrum.

• Gość: em Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w autob... IP: *.home.aster.pl 03.01.12, 12:46
      Miało być lepiej a jest do dupy. Zamknięcie 3 lini jest przegięciem. Coś co miało rozładować tłok, tylko go zwiększyło.
    • Gość: BLZ Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w autob... IP: *.ghnet.pl 03.01.12, 13:00
      Rozumiem że nie da się zadowolić wszystkich, ale o ile pamiętam skracanie lini autobusowych miało być zrekompensowane ich częstszym kursowaniem.
      Jeśli już skrócono 128 to mógłby on kursować częciej niż poprzednio, co jednak się nie stało. Ciekawe jak się to ma do ankiet, które zbierał ZIKiT? Ale cóż oczekiwać, ludzie nie chcieli ekranów akustycznych na Ruczaju a są, konsultacje być musiały ale nik nie mówił, że się trzeba nimi przejmować.
      Pozdrowienia dla urzędasów z ZIKiT

• Gość: sylwek2k Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.cityconnect.pl 03.01.12, 17:49
        Ale przeciez powstal tramwaj, ktory przedluza trase autobusu, wiec ta regula nie obowiazuje.

Zreszta mieszkancy okolic Wieczystej, maja teraz dodatkowa linie (12) kursujaca do centrum, w zamian za skrocone 124 :P
    • Gość: studenkta Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w autob... IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.12, 13:34
      Ruczaj jest miejscem do którego dojeżdżają nie tylko mieszkańcy ale też studenci. Już w tej chwili na Ruczaju są 4 duże wydziały a będzie ich jeszcze więcej, a studenci dojeżdżają z każdej części miasta. Moim zdaniem line 124 i 128 (424 mogą usunąć) powinny nadal jeździć po "starej trasie" jednak kursy powinny odbywać się rzadziej
    • Gość: andrzej Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w autob... IP: 213.134.163.* 03.01.12, 13:44
      P...... taki biznes - zabrali dwie bardzo dobre linie - 124 i 128 ( zwłaszcza 128 naprawdę szybko jeździło np do ronda mogilskiego jechało się szybciej niż obecną 12tka ), dali w sumie tylko jedną linię - 12, bo 18tka ma beznadziejną trasę do Cichego Kącika- paranoja... Tramwaje miały o ile dobrze pamiętam WSPOMAGAĆ a nie zastępować autobusy na Ruczaju w pierwotnym zamyśle. Jeżeli tak dalej ma to wyglądać, to lepiej by było gdyby ta linia tramwajowa nie powstała nigdy. Nie znam nikogo, komu nowy układ pasowałby bardziej.
      Jednym słowem Majchrowski - Kraków dziadowski i nic tego nie zmieni. Kraków jest najbardziej zadłużonym polskim dużym miastem. Pozostaje mieć nadzieję, że za 3 lata już nie wygra wyborów. Chociaż patrząc na mentalność niektórych Krakowian mam co do tego niestety wątpliwości
      • Gość: babunia Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 13:51
        Majchrowski nie wygra bo nie wystartuję, Kraków nie jest najbardziej zadłużonym dużym miastem w Polsce, Tramwaj na Ruczaj jest koniecznością. Układ transportu zbiorowego w tym roku zostanie całkowicie zmieniony w całym mieście, zmiany są konieczne lecz ludzie zmian się boją i zmian nie lubią.
    • Gość: łobzowiak Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w autob... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 13:58
      Taaa...następne po Bieżanowie osiedle, które chce mieć tramwaje dublowane przez autobusy...
    • Gość: andrzej Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w autob... IP: 213.134.163.* 03.01.12, 14:04
      Jasne - tylko że 12tka nie dublowałaby ani 124 ani tym bardziej 128, bo ma inną trasę, więc nie opowiadaj głupot. Kraków jest najbardziej zadłużonym miastem, podaj inne duże miasto, które miałoby zadłużenie wyższe od naszego. Nie licząc Warszawy, od Krakowa rozwija się szybciej Wrocław, Poznań, Gdańsk, niedługo nawet Szczecin pewnie ... Majchrowski niestety wystartuje w wyborach, dopchał się do koryta i nie odpuści.
      • Gość: łobzowiak Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 14:25
        Od Ronda Grunwaldzkiego owszem, dublowałaby. A tu czytam takie żale jak po skróceniu 163 do Powstańców Wlkp. Jak się komuś przesiadać nie chce, to niech jeździ taksówkami.

> Jasne - tylko że 12tka nie dublowałaby ani 124 ani tym bardziej 128, bo ma inną
        > trasę, więc nie opowiadaj głupot.
        • Gość: andrzej Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: 213.134.163.* 03.01.12, 14:42
          Sory, ale jak nie potrafisz czytać rozkładu jazdy to się nie wypowiadaj. 12tka nie dublowałaby się od ronda grunwaldzkiego ani ze 124 ani 128, chyba że za dublowanie uważasz 3 wspólne przystanki na odcinku Rondo Grunwaldzkie - Starowiślna. Idąc dalej tym tropem to może z Ruczaju powinien jeździć tylko jeden autobus albo tramwaj no bo przecież na odcinku Ruczaj - Rondo Grunwaldzkie dublowało się pięć autobusów: 114, 124, 128, 194, 424, a teraz dubluje się 114, 194, 18, 12. dramat, jak niektórzy myślą...
          • Gość: łobzowiak Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.12, 17:47
            Mądralo - dublowałyby się nie od R.Grunwaldzkiego w kierunku Starowiślnej, tylko w przeciwnym.
            • Gość: andrzej Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: 213.134.163.* 04.01.12, 10:01
              radzę przeczytać mój post ZE ZROZUMIENIEM ...
      • Gość: Fakty i Mity Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 14:39
        Większe zadłużenie posiada na przykład Toruń (największe z pośród dużych miast obecnie) w zależności jakie przyjmiemy kryterium może to być Wrocław (ilość zadłużenia na jednego mieszkańca) Poznań (stosunek długów do dochodów miasta). W Krakowie nie jest idealnie ale jest dobrze może świadczyć o tym opinia międzynarodowej Agencji ratingowej Standard & Poor’s, która utrzymała długoterminową ocenę wiarygodności Krakowa na poziomie A-. Czyli najwyższym możliwym do uzyskania przez jednostki samorządu terytorialnego.
    • Gość: cracus Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w autob... IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.12, 14:16
      no wiadomo kto spitolił tory - jedyna słuszna firma - zue póki oni beda robić tory w krakowie tak będzie
    • Gość: l Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.gemini.net.pl 03.01.12, 14:27
      Budowa linii tramwajowej ex definitione oznacza, że tramwaj będzie zamiast autobusu. Dublowanie nie ma sensu - obie siec mają się uzupełniać.
      Jeśli system działa źle, to należy to nagłaśniać i krytykować. Ale za pomocą dorzecznych argumentów.
    • Gość: http://www.youtube Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w autob... IP: *.play-internet.pl 03.01.12, 15:13
      www.youtube.com/watch?v=WTkavZ6kyNo
      Bareja wiecznie zywy
    • Gość: andrzej Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w autob... IP: 213.134.163.* 03.01.12, 15:17
      Toruń ma 200tys mieszkańców, a Kraków 800tys., więc nie ma porównania.
      Utrzymanie rankingu przez Kraków na poziomie A, nie jest niczym szczególnym, natomiast gdyby ranking ten spadł to wtedy byłaby kompromitacja, bo rankingi z poziomów BBB, BB, B uważane są na rynku finansowym za "śmieciowe", tyle w temacie.
    • Gość: MK Kuźnica Kołłątajowska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.12, 15:19
      Kuźnica Kołłątajowska odda wszystkie linie autobusowe za linię tramwajową!
      • Gość: wika Re: Kuźnica Kołłątajowska IP: *.citypartner.pl 03.01.12, 16:56
        Osiedle po sąsiedzku tj. Oś. Gotyk (Górka Narodowa-Wschód) , przyłącza się do życzenia :)
        Oddamy wszystkie autobusy za tory z trawajami , do naszego osiedla :)
        Możecie sobie te autobusiki zainstalowac na Ruczaju :)
    • Gość: kredka Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w autob... IP: *.home.aster.pl 03.01.12, 16:34
      Wszyscy mają rację - nie narzekajmy bezpodstawnie. Miasto zrobiło nam tramwaj, uruchomiło go rok przed planowanym otwarciem. Są dwie linie, jeżdżą często, ogólnie ok. Ale zgadzam się z autorem - likwidacja dwóch identycznych linii jakimi było 124 i 424 to przesada. Nowa linia 12 niby też jeździ na Wieczystą, ale inną trasą. I tak do niedawna miałam dwie linie bezpośrednio na uczelnię, a teraz muszę się przesiadać. Przy czym 194 i 114 jadące z Kampusu już na Rostworowskiego są dopchane i ciężko się w nie rano zmieścić.
      • Gość: AnD Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: 77.236.26.* 03.01.12, 16:48
        OK. Likwidują bądź skracają linie autobusowe. Z trudem, ale mogę to zrozumieć, ale zrozumieć nie mogę dlaczego autobusy nr 124 i 128 jadące z centrum w stronę Ronda Grunwaldzkiego nie mogłby się zatrzymywać na wspólnym przystanku tramwajowym i autobudowym na Rondzie Grudnwaldzkim (na początku ulicy Monte Cassino). Usprawniłoby to ludziom przesiadkę na tramwaj na ruczaj i do łagiewnik. Pętla mogłaby przecież zostać na rondzie tam gdzie jest. Autobus skręcał by w ulicę Bułhaka, koło Park Inn, tam by nawracał i z powrotem wyjeżdżał na Rondo...
        • Gość: beel Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.gemini.net.pl 03.01.12, 19:25
          wreszcie ktoś wytknął ten bezsensowny pomysł! to jest właśnie sztandarowy przykład stosowania systemu przesiadkowego i zachęcania ludzi do przesiadek. dlatego też wizja działania całej komunikacji wg tych zasad w ogóle mnie nie przekonuje, bo wykonanie jest zawsze takie jakie jest. koszmarnym punktem przesiadkowym jest Mogilskie, po Grzegórzeckim też trzeba się nabiegać, a teraz zepsuto rondo Grunwaldzkie.
          zanim 128 skręci w Konopnickiej, zatrzyma się na przystanku a pasażer zdąży dotrzeć do przystanku tramwajowego na Monte Cassino w stronę Ruczaju to może pomachać na pożegnanie nawet 2 tramwajom jeśli akurat jadą stadem :/
          być może 128 skręcające w lewo za przystankiem tramwajowym blokowałby ruch na wprost - ale czy wyjazd w prawo i zawracanie np na Szwedzkiej znacząco wydłużyłoby tą skróconą trasę? wątpię. szkoda tylko, że tak jak zwykle wizja ZiKIT-u jest najziKITowsza
          • Gość: krakus Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.12, 20:02
            > czy wyjazd w prawo i zawracanie np na Szwedzkiej znacząco wydłużyło by tą skróconą trasę?

Nieco by wydłużyło. Poza tym wymagałoby przebudowy nie tylko sygnalizacji świetlnej (na S-3 kierunkowym w lewo zawracanie jest zabronione) ale i geometrii skrzyżowania (polecam spojrzeć na nie z ujęcia satelitarnego, np. tutaj) - bo w tym układzie jaki jest to takie zawracanie jest nierealne.
            W praktyce więc konieczne byłoby zawracanie na kryterium ulicznym Nowaczyńskiego-Praska-Zielińskiego (jak 169) - zwłaszcza że w tym, co proponujesz zupełnie nie bierzesz pod uwagę, że jadąc do pętli zamiast jechać po wydzielonym pasie musiałby tkwić w korku.

To już prędzej realne byłoby przebudowanie zjazdu w Bułhaka ...
            • Gość: beel Re: Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w aut IP: *.gemini.net.pl 03.01.12, 23:29
              rzeczywiście, możliwości skrzyżowania nie da rady przeskoczyć :)
              a może zjazd w prawo z przystanku Most Grunwaldzki po zakończeniu trasy, potem przejazd przez Dębniki - coś na wzór 112 - żeby móc wjechać na pierwszy przystanek w kierunku Mistrzejowic na Szwedzką na wydzielony pas. kompletnie jednak nie znam tam ani organizacji ruchu, ani możliwości uliczek Dębnik (w końcu na 128 zwykle przegubowce jeżdżą) więc teraz fantazjuję :)
              pozdrawiam
    • Gość: zawiłą Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w autob... IP: *.ghnet.pl 03.01.12, 16:58
      Brak 128 na ruczaju to dla mnie totalna katastrofa< Dla mieszkańców Bobrzyńskiego może tramwaj coś rozwiązał, ale Kobierzyńska. torfowa, szuwarowa, raciborska i wszystko dalej (pof fortem np. czy część dzielnic IX i X) nie zyskały nic, a stracili wiele. Właśnie gdzie pan przew dz. X Nazimek Maciej czy Michał gadać potefi, ale załatwić coś dla mieszkańców to już nie, ale 3500 tys co miesiąc chetnie zabiera.... a ja do pray jade teraz ponad połowe dłużej......
      • Gość: krakus Szczerze pisząc - nie rozumiem... IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.12, 20:11
        > Brak 128 na ruczaju to dla mnie totalna katastrofa< Dla mieszkańców Bobrzyń
        > skiego może tramwaj coś rozwiązał, ale Kobierzyńska. torfowa, szuwarowa, racibo
        > rska i wszystko dalej (pof fortem np. czy część dzielnic IX i X) nie zyskały ni
        > c, a stracili wiele.

Szczególnie nie rozumiem tego pisania, jak wiele stracili mieszkańcy Pod Fortem.
        Mieli linię 116 do Ronda Grunwaldzkiego, z której mogli się przesiąść na 128 lub 124
        Mają linię 116 do Ronda Grunwaldzkiego, z której ... dzień dobry! ... mogą się przesiąść na 128 lub 124.
        No to jaka to strata?
        A co do strat mieszkańców Kobierzyńskiej - punkt widzenia zależy od punktu jeżdżenia. Ok, jadąc powiedzmy 106 i chcąc jechać dalej powiedzmy na Olszę rzeczywiście muszą się dwa razy przesiąść zamiast jak dotychczas raz. Ale czy ktoś broni jechać 116 i jak dotychczas przesiadać się raz?

To, o co powinniście teraz walczyć to utrzymanie 116 do Ronda Grunwaldzkiego. Bo niestety pojawiają się głosy o ponownym przycięciu jej do Łagiewnik.
    • Gość: Thunderbolt Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w autob... IP: 213.134.163.* 03.01.12, 18:51
      Wystarczy się pozbyć studencików i zaraz będzie lżej. Tęsknię do wakacji...
    • Gość: dd Listy. Ruczaj - awaria na torach i tłok w autob... IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.12, 20:36
      Nie bylo tramwaju, narzekanie. Jest tramwaj, narzekanie. Co za kraj, co za ludzie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka