Dodaj do ulubionych

Podatkowa pętla w Górce Narodowej. Kto kogo prz...

IP: *.28.65.198.coditel.net 20.03.12, 07:18
Mówi się, że nowi mieszczanie (oczywiście tacy, którym nadal słoma z butów wystaje) to nowa energia dla miasta, że to oni są szansą dla Krakowa, jego przyszłością! Ale ja niestety przez takich pasożytów z Podkarpacia i innych subregionów Krakowa, którzy demonstracyjnie nie chcą płacić tutaj podatków, widzę tylko zagrożenie dla Nas, Krakusów, dla naszego Krakowa.

Nie chcąc płacić podatków tutaj, popełniacie po prostu zamach na rdzennych mieszkańcach tego miasta. Gdyż to właśnie przez 'słoiki' stoimy wiecznie w korkach, bo nie potraficie jeździć i kurczowo trzymacie się lewego pasa, blokujecie skrzyżowania, wiecznie nie mamy gdzie zaparkować, bo jakiś RMI musi zaparkować oczywiście nieekonomicznie na dwóch miejscach (czy w ogóle na Podkarpaciu uczą was wrażliwości na drugiego człowieka? korzystania z dobra publicznego?).

Nie chcę już nawet wspominać o tym, jak zupełnie nie potraficie się zachować w blokowej wspólnocie mieszkańców, jacy jesteście brudni i jak brudzicie, hałasujecie (kiedy do was w końcu dotrze, że nie mieszkacie już przy oborze, co?!).

Jesteście także grabarzami krakowskiego rynku pracy, popełniacie zwyczajnie dumping na krakowskich stawkach, gdyż godzicie się na zarobki, które nie dają możliwości utrzymania się w tym mieście, poza oczywiście kiblowaniem po kilka osób w kołchozach dla napływowych, jak Ruczaj i inne zabetonowane do granic możliwości osiedla. Cieszę się, że jesteście uziemieni tymi kredytami na 30 lat lub więcej (i to najlepiej we franku, żeby było ciekawiej!), spłacajcie ten swój luksus - czterdziestometrowe mieszkanie z widokiem na kuchnie sąsiada, z zakorkowanym dojazdem do centrum (podpowiem wam - płaćcie dalej te podatki na wioskach, to będzie jeszcze bardziej zakorkowany!).

Jestem nawet skłonny odmawiać sobie niektórych przyjemności, żeby tylko kupić wam bilety w jedną stronę, żeby zapełnić wami autobusy do Jasła, Krosna i innych podkarpackich metropolii, żeby was, nędznych szczekaczy, w końcu stąd DEPORTOWAĆ!
Obserwuj wątek
    • Gość: fc111 Podatkowa pętla w Górce Narodowej. Kto kogo prz... IP: *.gemini.net.pl 20.03.12, 07:28
      Lepiej, żeby pieniądze z gazetki przenieść na asfaltowanie ul. Meiera do ul. Reduty. Plany dla Górki Narodowej są, ale z autopsji widać, że inwestycje komunikacyjne w tym mieście od stworzenia planów do realizacji powstają przez dziesiątki lat - np. tramwaj na Ruczaj, czy szybki tramwaj pod Dworcem Gł. Na osiedlach Felińskiego i Meiera większość samochodów ma tablice spoza miasta. Jest więc o co walczyć. Rok temu odbyło się podobne spotkanie z radnymi dokładnie w tej samej sprawie - i nic się nie zmieniło. Ludzie maja dość obietnic władz miasta - chcą w końcu zobaczyć konkretne działania.
      • zgr-edo kto wam kazał kupować tam mieszkania ? 20.03.12, 08:29
        żądacie po pieciu latach mieszkania w granicach miasta Krakowa, aby budowano wam nowe miasto, kosztem tych, co podatki płacą od trzydziestu ? najpierw trzeba było dopilnować aby spółdzielnie mieszkaniowe , czy deweloperzy wybudowali odpowiednią infrastrukturę komunikacyjną. Żabiniec, / ślepe Radzikowskiego/ Złocień, Górka Narodowa, to miejsca przeklęte dla innych mieszkańców Krakowa. Korki na Żmujdzkiej, Mackiewicza, 29-Listopadqa , Prądnickiej, Siewnej, Rydla, Stachiewicza to wynik bandyckiego zagęszczenia zabudowy centrum miasta i jego obrzeży. Niech ten podżegacz do niepłacenia podatków tak nie gardłuje, bo i tak płacicie podatki w miejscach swego stałego zamieszkania, wspomagając remonty plebanii i parkingów przykościelnych..
        Mam gdzieś mieszkańców Górki Narodowej, żądam od radnych Dzielnicy IV, aby w końcu
        doprowadzili do remontu i przebudowy ul. Wybickiego na odcinku od Radzikowskiego do Łokietka. Ten tor przeszkód funkcjonuje dużo dłużej , niż problemy jakiegoś zadupia.
        Jajka podrożały, bo nawet kury muszą mieć więcej miejsca w klatkach.
        Osoby bez stałego miejsca zamieszkania w Krakowie, powinni płacić podatki parkingowe.
        • Gość: x Re: kto wam kazał kupować tam mieszkania ? IP: *.home.aster.pl 20.03.12, 08:53
          KAŻDE duże miasto się rozrasta. A zadaniem miasta jest służenie jego mieszkańcom i zapewnienie odpowiedniej infrastruktury.
          • eminey Re: kto wam kazał kupować tam mieszkania ? 20.03.12, 10:50
            Dobre.
            To ja sie zbuduje gdzies w przylasku rusieckim i bede grzyczal, ze chce bezposredniego polaczenia z rynkiem glownym a w okresie wakacji jeszcze z ustka - bo lubie nad morze jezdzic.

Nalezy mi sie! Podatki place! "Zadaniem miasta jest służenie mi i zapewnienie odpowiedniej infrastruktury."
            • Gość: x Re: kto wam kazał kupować tam mieszkania ? IP: *.home.aster.pl 20.03.12, 11:14
              Chyba jest różnica między jednym domkiem na zadupiu a wielotysięcznym skupiskiem ludzi w stosunkowo niewielkiej odległości od centrum.
              • eminey Re: kto wam kazał kupować tam mieszkania ? 20.03.12, 13:21
                Mieszkam na osiedlu, ktore ma niemal 10 tys ludzi (czyli 2 razy wiecej niz Gorka a tramwaju brak.

Oczywiscie byl w planach, nawet tych zagospodarowania przestrzennego.

Jakies jeszcze uwagi?
                • Gość: redone Re: kto wam kazał kupować tam mieszkania ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.12, 13:47
                  Ciekawe te szacunki masz nt. Górki - w samych naszych dwóch blokach jest 240 mieszkań - licząc po 1.8 masz już 432 - a bloków tam jest w diabła - około 40 bym stawiał. Na map-googlu jest ich około 30 a to jeszcze z czasów kiedy mój się budował. To na samym Gotyku bez liczenia Kuźnicy. Z którą licząc trzeba by wynik podwoić. Także - proszę - zamilcz, albo przynajmniej nie podawaj liczb z kapelusza wyciągniętych.
                  • eminey Re: kto wam kazał kupować tam mieszkania ? 20.03.12, 17:05
                    Chetnie przegladne jakies wiarygodne dane - sam zadnych oficjalnych nie widze (chociaz moze slabo szukalem)
                    • Gość: reDone Re: kto wam kazał kupować tam mieszkania ? IP: *.ghnet.pl 22.03.12, 00:42
                      Swietnie - nie masz wiarygodnych danych? To po ch... rzuczasz tą liczbą 5 tysięcy jak juz wspomanielm wyciagniętą z kapelusza?
                • Gość: x Re: kto wam kazał kupować tam mieszkania ? IP: *.home.aster.pl 20.03.12, 14:58
                  A jak wygląda sprawa z częstotliwością przejazdów autobusów?
                  • eminey Re: kto wam kazał kupować tam mieszkania ? 20.03.12, 16:58
                    Prawda, tu jest na szczescie dobrze.

Niestety z roku na rok liczba kursow i tras jest ucinana - a liczba mieszkancow rosnie...
        • Gość: Złocieniak Re: kto wam kazał kupować tam mieszkania ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.12, 09:46
          A kiedy Ty byłeś na Złocieniu, że mieszasz Złocień w to towarzystwo? Dwie linie autobusowe, brak korków, 30-35 minut do Rynku...

Może i byłeś ale chyba z 10 lat temu...
    • Gość: x Re: Podatkowa pętla w Górce Narodowej. Kto kogo p IP: *.home.aster.pl 20.03.12, 07:58
      Powtarzasz się. Ile razy można wklejać ten sam komentarz?
    • Gość: MB Re: Podatkowa pętla w Górce Narodowej. Kto kogo p IP: *.wis.pk.edu.pl 20.03.12, 08:02
      Burak z Krakowa się znalazł.
      Ten co to jest najlepszy w każdym calu. To Wam Krakusom brakuje kultury zarówno jazdy jak i zachowania się we wspólnocie - wychodzicie z założenia, że nadal jesteście Panami. Przypominam, że te czasy już dawno minęły.
    • Gość: shorybeetle Re: Podatkowa pętla w Górce Narodowej. Kto kogo p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.12, 09:02
      No nie wiem, jestem Krakusem co najmniej 4 pokoleniowym (jakby to miało jakieś znaczenie), i jak czytam tego typu komentarz to jeden wniosek się nasuwa. Że Ty wcale nie jesteś z Krakowa, tylko tym wpisem starasz się obrzydzić to miasto i pokazać Krakusów jako totalnych prostaków. Jeśli jednak nie jest to tego typu prowokacja, to pozostaje tylko Ci współczuć mentalnej mielizny i zwykłego chamstwa.
    • Gość: Złocieniak Podatkowa pętla w Górce Narodowej. Kto kogo prz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.12, 09:33
      A ja myślałem, że mieszkam na komunikacyjnej pustynii, 4400 za metr, raptem jakieś 30-35 minut do Rynku Głównego....dwie linie autobusowe, jedna co 25 min, druga co 15-20....jak widać siła radnych robi swoje, wybraliście niewłaściwych ludzi...
    • Gość: zzzzz Re: Podatkowa pętla w Górce Narodowej. Kto kogo p IP: *.60.citypartner.pl 20.03.12, 10:10
      Ehhh ale burak z Ciebie! 3/4 mieszkańców GN to rdzenni Krakowianie. Jak się nie znasz to się nie wypowiadaj!
    • Gość: cavalier Podatkowa pętla w Górce Narodowej. Kto kogo prz... IP: 78.133.245.* 20.03.12, 11:09
      Zapraszam na inicjatywa.gorka-narodowa.pl/ - moze dowiecie sie wiecej o konkretach i powodach kierującymi inicjatorami akcji.
    • Gość: wrr Re: Podatkowa pętla w Górce Narodowej. Kto kogo p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.12, 11:41
      Największym problem są tory kolejowe które skutecznie odcinają Górkę Narodową od komunikacji miejskiej. Np. od ul.Ks. Meiera do przystanku autobusowego Powstańców Garaże jest 200m!!! tylko ze przejście to jest dostępne dla osób sprawnych i po kilku suchych dniach.
      Dlaczego ani dzielnica ani miasto nie spróbuje zrobić tam chodnika i pieszego przejścia kolejowego?

Z kuźnicy kołłątajowskiej do przystanku 164 na ul Bociana też można by zrobić przejście pod torami znacznie skracające drogę.

• Gość: wika Re: Podatkowa pętla w Górce Narodowej. Kto kogo p IP: *.citypartner.pl 20.03.12, 14:39
        No właśnie chcemy walczyc o kładkę nad torami, co by można było przejść do ul.Powstańców nie łamiąć przepisów i bezpiecznie (teraz przez tory kolejowe ludzie chodzą).
        • eminey Re: Podatkowa pętla w Górce Narodowej. Kto kogo p 20.03.12, 17:02
          Kladke? Nie lepiej przekopac sie tunelem przez tory?

Kladke oczywiscie sie da, ale musialaby byc bardzo wysoka - co uwzgledniajac niepelnosprawnych wymusza budowe ogromnej konstrukcji...
    • Gość: wika Pętla... IP: *.citypartner.pl 20.03.12, 14:32
      A na gwinta pętla tramwajowa mieszkańcom Górki Narodoweuj-Wschód?! Mamy 2-3 km iść do tramwaju? Górka Narodowa-Zachód komunikacyjnie ma się nieźle w porównaniu ze Wschodnią częścią. I tu jest potrzebne ,przede wszystkim ,rozwiązanie komunikacyjne. Dla ulic Felińskiego, Meiera i okolicznych.
    • Gość: Złocieniak Podatkowa pętla w Górce Narodowej. Kto kogo prz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.12, 15:19
      A nie łatwiej Wam walczyć również o przystanek kolejowy? Tak jak my to robimy?
      • Gość: empe Re: Podatkowa pętla w Górce Narodowej. Kto kogo p IP: *.ists.pl 20.03.12, 15:29
        O tym też chcemy rozmawiać. Tymczasem SKA do naszych osiedli jest przewidziana do realizacji jako ostatnia...Szkoda gadać...
        • eminey Re: Podatkowa pętla w Górce Narodowej. Kto kogo p 20.03.12, 17:13
          To blad, bo SKA mogloby powstac najszybciej i najnizszym kosztem...
    • Gość: Rodowity Krakus Re: Podatkowa pętla w Górce Narodowej. Kto kogo p IP: *.187.236.144.ip.abpl.pl 20.03.12, 16:57
      Człowieku kiedy Ty ludzi przestaniesz obrażać?
      Zdajesz sobie sprawę ze kodeksy prawne regulują takie wpisy jak Twoje?

Nie rób wstydu Mojemu Miastu Kraków.
    • Gość: Kuznica K. też jestem z gorki Narodowej i nie bede placil pod IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.12, 19:53
      też jestem z Gorki Narodowej i nie bede placil podatkow w Krakowie- z calą rodziną przemeldowujemy sie poza granice tego miasta- namawiam do tego takze innych sasiadow z Gorki - za to jak wygląda Gorka Narodowa, ulica Kuznicy Kołłątajowskiej w szczegolnosci- dziury po 50 cm!, brak autobusow, brak placow zabaw itd majchrowski nie dostanie zlamanego grosza ode mnie - majchro co ty zrobiles dla mieszkancow Gorki Narodowej NIC - więc się ...
      • Gość: Bronio Re: też jestem z gorki Narodowej i nie bede placi IP: *.cable.net-inotel.pl 20.03.12, 21:12
        Gość portalu: Kuznica K. napisał(a):

> też jestem z Gorki Narodowej i nie bede placil podatkow w Krakowie- z calą rodz
        > iną przemeldowujemy sie poza granice tego miasta- namawiam do tego takze innych
        > sasiadow z Gorki - za to jak wygląda Gorka Narodowa, ulica Kuznicy Kołłątajows
        > kiej w szczegolnosci- dziury po 50 cm!, brak autobusow, brak placow zabaw itd
        > majchrowski nie dostanie zlamanego grosza ode mnie - majchro co ty zrobiles dla
        > mieszkancow Gorki Narodowej NIC - więc się ...

Masz rację. Mój znajomy trzy lata temu wygłosił właściwie identyczne przemówienie tylko zamiast Górki Narodowej występowała inna dzielnica Krakowa. Poszedł nawet dalej, bo całkiem wyprowadził się z Krakowa. Jak mówił na pożegnanie, na złość majchrowskiemu. I....co to dało ? Co się zmieniło ? Cała ta akcja niepłacenia podatków w Krakowie to naiwna dziecinada, idiotyczna, żałosna hucpa o zabarwieniu niby to anarchistycznym.
    • Gość: sebastian.ozdoba Podatkowa pętla w Górce Narodowej. Kto kogo prz... IP: *.60.citypartner.pl 20.03.12, 21:39
      jestem jednym z inicjatorów tej akcji, uważam że warto było bo zwróciliśmy uwagę na to jak traktuje się takie dzielnice i mam nadzieję że będą naśladowcy w postaci ludzi z innych osiedli, które mają podobne problemy
      chciałbym by miasto zaczęło traktować nas jako partnerów a nie jako kolejne liczby na osiedlach
      naszym celem nie jest namawianie do niepłacenia, wręcz przeciwnie, warto płacić, ale też warto żądać by te pieniądze które płacimy trafiały po części z powrotem do nas.
      fenomenalne jest to że jest to oddolna inicjatywa, mam nadzieję że tak rodzi się właśnie społeczeństwo obywatelskie...
      pozdrawiam wszystkich :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka