Gość: Witawa Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LISTY ... IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.12, 11:17 Bardzo nieelegancki i nietaktowne,a wręcz ukazujące brak ogłady jest ignorowanie maili od osób,które napisały coś nie tak jak nam się wydaje właściwie.Czy to ma być forma pouczania? Myślę,ze Pan Rusinek no nadęty balon bez zasad. Che dalej brylować na medialnych " salonach" więc szuka prowokacji obnażając w ten sposób swoje kompleksy.Byc moze pochodzi z prostej rodziny i to co osiągnął przyszło mu z wielkim trudem i jest to niesamowity awans społeczny. W związku z tym nie zdziwiłabym się gdyby na drzwiach do domu miał tabliczkę z tytułami jakie osiągnął.Teraz będzie wymagał "szacunku".Moze pokłonów i całowania pierścienia. Ja wychowywałam sie w innym kraju i nikomu nie przeszkadzały takie przyjacielskie nieobraźliwe zwroty.ale widać Polska to panswo " Mości Panów" Dobrze jednak ,ze to szaleństwo nie obejmie wszystkich i znajdą sie tacy co śmiało krzykną,ze Król jest nagi i beda dalej uzywać słowa "witam" i "pozdrawiam". pozdrawiam Alicja BK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mko Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LISTY ... IP: *.89.83.131.static.crowley.pl 23.04.12, 11:18 Pan Andrzej Mączyński pisze o cudzych kompleksach: "Bardzo często słowu "witam" towarzyszy podanie ręki w postaci zwiędłego liścia, która wyślizguje się z mojego uścisku jak zdechła flądra. Mam potem długo wrażenie, że jestem "nieczysty", jakbym został zhańbiony" "w innych sytuacjach słowu "witam" towarzyszy zdecydowany uścisk dłoni, nawet za silny i zupełnie bezrefleksyjne spojrzenie triumfatora. Tu mam wrażenie, że zostałem pobity" Założę się, że jakieś 90% osób, które piszą albo mówią do Pana Andrzeja Mączyńskiego "witam" ma zupełnie neutralne podejście do owego Pana, niczego specjalnego sobie nie myśli, nie ma żadnego ustosunkowania emocjonalnego. Jeżeli Pan Andrzej Mączyński aż tak silnie odbiera neutralne słowo, że budzi ono w nim "odrazę i niestety agresję", to może powinien zastanowić się nad własnym niskim poczuciem wartości. Tak silne reagowanie często świadczy o psychicznych problemach. Odpowiedz Link Zgłoś
tak_bywa Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LISTY ... 23.04.12, 11:22 Przepraszam, ale zupełnie nie rozumiem tej awanturki. Serio - czy słowo "witam" jest obelżywe ? Czy w czymkolwiek, kogokolwiek może urazić ? Przecież istnieje pojęcie witania się z kimś i to (moim zdaniem) jest przyczyną popularności tego zwrotu. Nijak nie mogę się w nim dopatrzeć niczego nagannego. Zaznaczam, że nie ukończyłam polonistyki i powinnam przez purystów językowych przed napisaniem każdego wpisu, czy maila, przekopywać poradniki savoir vivre i słowniki z ubiegłego stulecia ? Dziwi mnie ta nagonka na zupełnie niewinne słówko "witam" a ani jednego słowa o tym, że język polski jest w recesji, coraz mniej polskich nazw sklepów, barów, restauracji na ulicach, czasami mam wątpliwości, czy mieszkam jeszcze w Polsce. Pomijam już, że wtręty całych zdań po angielsku w prawie każdym artykule - na litość boską, czy w Polsce już jest obowiązkiem znajomość angielskiego ? Czy to jest może przejaw arogancji dziennikarzy i ustawiania mnie w gronie tych "gorszych", bo nie znających j. angielskiego ? Gdyby Sz.P. Rusinek "walczył" z wszechobecnymi wulgaryzmami, obcojęzycznymi zwrotami, chętnie przyznałabym rację ale rozdzieranie szat z powodu "witam", dla mnie jest kompletnie niezrozumiałe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Topsy Re: Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LIST IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.12, 12:57 "Witam" nie jest obraźliwe. Jest nijakie, bezosobowe i mechaniczne. Bezmyslne i wtorne tez. Pewnuie Pan/i tez nie wie, ze mowienie"smacznego" tez jest "niesmaczne" i prowincjonalne. Coz, ludzie nie czują jezyka i jego kultury. Elity to wiedzą. Pan Rusinek jest swietny. Gdyby nie byl P.Szymborska nie wybralaby wlasnue Jego na swojego sekretarza. Brawo dla p.Rusinka! Przykre, ze większośc nie rozumie o czym pisze, mowi np p. Rusinek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dżordż Re: Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LIST IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.12, 14:05 Pisząc "witam" dajesz komuś do zrozumienia, że stoisz (albo myślisz, że stoisz) wyżej w hierarchii niż twój rozmówca, czy adresat listu. To ty witasz gości przychodzących do twojego domu, nie oni ciebie. To samo tyczy się programów telewizyjnych. Gdy do Szkła kontaktowego dzwoni delikwent i na samym początku rzuca do prowadzących "witam", aż mnie mierzi. Nie jest to obelżywe, ale świadczy o braku szacunku, albo, że taka osoba ma - jak to mówią - d*** wyżej niż... nie ważne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mko Re: Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LIST IP: *.89.83.131.static.crowley.pl 23.04.12, 14:38 > Pisząc "witam" dajesz komuś do zrozumienia, że stoisz (albo myślisz, że stoisz) > wyżej w hierarchii niż twój rozmówca, czy adresat listu Może Ty tak masz. Kiedy ja piszę "Witam" niczego takiego nie daję do zrozumienia, nigdy nawet nie przyszło mi do głowy, żeby stawiać się "wyżej". Nigdy też nie odbieram czyjegoś "witam" jako sposobu umniejszania mnie. Ale może ja mam po prostu poczucie własnej wartości na optymalnym poziomie? Według Słownika Języka Polskiego słowo "witać" nie jest zarezerwowane dla gospodarza, który przyjmuje gości, jak twierdzi Pan Rusinek, ale oznacza m.in. "pozdrawiać kogoś przy spotkaniu". Nie musi to być spotkanie twarzą w twarz, swego rodzaju spotkaniem może być również nawiązanie kontaktu telefonicznego, mailowego. Odpowiedz Link Zgłoś
andy_1 Całuję rączki, witam i o zdrowie pytam! 23.04.12, 11:26 Rusinek być może miał na myśli emaile od osób obcych, pierwszy raz do niego piszących. Ja osobiście nie lubię takiej formy tzn. bezosobowej typu "witam" itp... ale biorę pod uwagę kontekst... w pewnych kontekstach jest to dopuszczalne np. kolejna wymiana emaili... trudno za każdym razem pisać per "Szanowny Panie Generale" bo od tego nadmiaru szanowności robi się śmiesznie i tym samym się dewaluuje... więc w kolejnym emailu sam bym napisał "witam" lub nawet pominął bym zwrot grzecznościowy w ogóle... tak jakby email przyjmował formę "czatu".... Ale chwała Rusinkowi, że podjął temat kindersztuby... A więc, żegnam, pozdrawiam i całuję rączki.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robson Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LISTY ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.12, 11:27 No i teraz zacznie się ogólnonarodowa dyskusja, czy słowo "witam" w mailu jest na miejscu, czy zgoła przeciwnie. Panu Rusinkowi najbardziej pewnie by odpowiadała forma wierszowana wszystkich maili, a już najlepiej, gdyby były pisane trzynastozgłoskowcem... Tylko ktoś tak bardzo oderwany od rzeczywistości może wypisywać takie farmazony. Czy to początek lansu pana Rusinka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on Absurd. sztuczne utrudnienia dla biznesu IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 23.04.12, 11:27 Absurd. Podczas gdy na Zachodzie stosunki I formalnosci sie rozluzniaja by latwiej robic biznes w Polsce sie robi dziwaczne grzecznosciowe sztuczne utrudnienia (ktore przeciez moga byc powodem do nieporozumien, konfliktow itd.) Myslalem ze prawne formalnosci w Polsce sa wystarczajaco obstrukcyjne I normalni ludzie nie musza sobie jeszcze biznesu nawzajem utrudniac. Odpowiedz Link Zgłoś
emkaeljan Re: Absurd. sztuczne utrudnienia dla biznesu 23.04.12, 23:40 196% poparcia! Zdecydowana większość maili jakie dostaję od anglojęzycznych ludzi z innych korporacji zaczyna się od "hello" i nie mam z tym problemu, pomimo że człowieka nigdy na oczy nie widziałem ani z nim nie rozmawiałem. Tak to się robi na zachodzie i mi to odpowiada. Formalizmy i sztuczne "szanownepanieństwo" powinno się głęboko zakopać pod ziemię, może w przyszłości będzie z tego węgiel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red john Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LISTY ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.12, 11:28 Uprzejmie donoszę, że powitanie "Witam" może być jak najbardziej używane w wszelkiego rodzaju komunikacji, przykład idzie z góry, prezydent Bronisław Komorowski: www.prezydent.pl/aktualnosci/wypowiedzi-prezydenta/wywiady/art,82,prezydent-z-davos-dla-tvp-kryzys-moze-przyspieszac-konieczne-decyzje.html "Bronisław Komorowski: Witam Pana, witam Państwa." Odpowiedz Link Zgłoś
elasp Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LISTY ... 23.04.12, 11:31 Pan Rusinek - nowy "celebryta"? Od niedawna często pokazuje się w różnych programach, oczywiście pod pretekstem, jakiego dostarcza "Wystarczy" Szymborskiej oraz założona przez Nią fundacja, teraz puszczana w ruch. Ostatnio był bodaj na "Śniadaniu mistrzów" (sekretarz mistrzyni jest eo ipso mistrzem? - ciekawe rozumowanie), programie TVN-u prowadzonym przez tak wielkiego mistrza, jak Marcin Meller. Czy za dwa miesiące będzie p. Rusinek pląsał w "Tańcu z gwiazdami"? Oby nie. Oby nie rozpoczął procesu dewaluacji wizerunku Wisławy Szymborskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Powaznie Zeby wku...c p.RUsinka jeszcze bardziej IP: *.limes.com.pl 23.04.12, 11:32 Nie uzywam polskiej czcionki z premedytacja , nie zaleznie , czy pisze z lapka z polskim czy innym systemem . Jezyk ma byc narzedziem uniwersalnej komunikacji a nie wiazania sobie jaj drutem kolczastym . Uzywam tez witam i wielu innych zwrotow w zaleznosci od sytuacji . To co tworzy p. Rusinek to generowanie jeszcze wiekszego dystansu miedzy ludzmi , a i tak polacy sa mistrzami w generowaniu dystansu . Co jeszcze ? MOze wielmozny panie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Zeby wku...c p.RUsinka jeszcze bardziej IP: *.aster.pl 23.04.12, 11:55 Rozumiem, że to miała być prowokacja? No bo tak naprawdę, gdyby wszyscy pisali jak Ty, język szybko stałby się niezrozumiały, poza tym nieprzyjemnie się czyta tekst, w którym zbyt wiele trzeba się domyślać... Odpowiedz Link Zgłoś
valana Re: Zeby wku...c p.RUsinka jeszcze bardziej 23.04.12, 19:22 Gość portalu: Powaznie napisał(a): > Nie uzywam polskiej czcionki z premedytacja [...] To nie używaj, Bóg z Tobą. Tyko się później nie dziw, że jeśli pisemnie obiecasz komuś "zrobic laske" to się zgłosi po odbiór tej czynności i będzie mu wisiało, że w rzeczywistości chciałeś mu "zrobić łaskę". Ja osobiście nie mam w ogóle stosunku do słowa "witam", natomiast psoty bez polskich ogonków mnie drażnią - bo są mało komunikatywne. Odpowiedz Link Zgłoś
cup_of_t Re: Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LIST 23.04.12, 11:33 Jesli nie 'witam' to co? Poniewaz od kilku lat mieszkam za granica nie zdolalam sie(o zgrozo) nauczyc pisac mejli po polsku. Czesto piszac mejle bardziej 'oficjalne' zastanawiam sie jakich form uzyc. 'Szanowny Panie/Pani' razi mnie swoja oficjalnoscia(chociaz gdybym pisala normalny, 'papierowy' list wlasnie tak bym zaczela). 'Czesc' oczywiscie odpada, no chyba ze piszemy do rodziny czy przyjaciol. Porad na sieci tez tyle, co kot naplakal. Wiec moze zamiast walczyc ze zjawiskiem, nalezy raczej edukowac, co jest poprawne i jakich form powinno sie uzywac, a nie zalamywac rece i bojkotowac. Jak dla mnie 'witam' mimo tego, ze nieco razi pewna poufaloscia, jest jak na razie jedynym sensownym rozwiazaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gostek Nudy językoznawców. IP: 62.29.172.* 23.04.12, 11:34 W korspondencji korporacyjnej, chodzi o przekazanie wiadomości. W ogóle korporacje to takie "chamskie" przestrzenie, gdzie jako najwazniejsze tratktuje sie zawartośc informacji. Znacznie ważniejsza od tego czy wpiszemy "witam" czy "Szanowna Pani" jest informacja typu: "wysyłka została zrealizowa" lub "prosze o uzupełnienie dokumentacji". Oczywście, że w codziennej rutynie, gdzie skuteczny pęd za informacją decyduje o przetrwaniu korporacji lub "w korporacji" nie powinno sie zapominać orównież jakości języka. Prosiłbym jednak o więcej wyrozumiałości dla tych, którzy zorgananizowali produkcję, transport lub finansowanie tego komputera, na którym nie mając nic innego do roboty ktoś pisze o nadużywaniu słowa "witam" jako o tragedii narodowej. My tępaki w korporacjach czasem chcielibyśmy się tak nudzić. Z poważaniem (może tak być czy lepiej "Mam was w głębokim poważaniu"?) Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku Szanowny Panie. BEZ "Prezesie", "Michale" itp 23.04.12, 11:44 pisze się" Szanowna Pani, a nie "szanowna pani taka a owaka" co się porobiło z edukacją Polaków?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LISTY ... IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.12, 11:46 To może Pan Rusinek coś zaproponuje , żeby było poprawnie , na miejscu ,miło etc. Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku Boże. Nie musi nikt nic proponować 23.04.12, 11:54 to od 200 lat wiadomo - jak pisać listy i pisma do kolegi - jak chcesz Tomku, Drogi Tomku, haj, czesc.., siema i co tam ślina na język przyniesie do szefa : szanowny panie (bez lizusostwa typu "Szanowny Panie Prezesie") do obcego człowieka: szanowny panie - chyba że obaj jesteście młodzi - i o tym wiesz - wtedy: .. jak chcesz:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzendnik Słowo Witam - co ta komuna z nami zrobiła... IP: *.pkn.pl 23.04.12, 11:47 musimy jeszcze parę lat poczekać aż stary i zapyziały sposób myślenia z nas wyszedł. Dam sobie palca uciąć, że ten gość przed nazwiskiem na wizytówce ma tytuł naukowy. Szkoda też że ten Pan dużo wolnego czasu, bo normalny pracujacy człowiek nie robi doktoratu ze słówka. A może to tylko po to, żeby zabłysnać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matylda Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LISTY ... IP: *.aster.pl 23.04.12, 11:51 Używam formy "witam" i "pozdrawiam". Nie widzę w tym ani nic zdrożnego, ani niechlujstwa językowego. Nie napisałabym tak do osoby wyższej rangą (wykładowca, przełożony itp), ani starszej, ale uważam, że forma ta dobrze sprawdza się w korespondencji prostej i mającej głównie wymiar informacyjny, czyli na przykład proszę o wycenę usługi, informuję o załączeniu pliku itp, szczególnie jeśli mail nie jest adresowany do konkretnej, znanej mi osoby. Natomiast "Pozdrawiam" jest po prostu sympatycznym gestem. Moim zdaniem Rusinek naprawdę przesadza, chyba trochę stracił dystans do siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
remmm Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LISTY ... 23.04.12, 11:54 Każdego, kto wchodzi do poczekalni w przychodni czy do przedziału w wagonie i nie mówi przebywającym tam osobom "dzień dobry' miesza łyżeczką herbatę i ją później oblizuje, wchodzi do pomieszczenia przed kobietą, rzuca niedopałki na ziemię z okna samochodu, rozpoczyna swój emil od "witam" - nie uważam za dobrze wychowanego i mówię zdecydowanie NIE!!!!!!!! REM Odpowiedz Link Zgłoś
pick.up Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LISTY ... 23.04.12, 11:54 Jak zwykle w takich sytuacjach, żaden z Panów Inteligentów nie zwrócił uwagi na kontekst kulturowy oraz ewolucję języka. Pozdrowienia dla Pana, który nawet w tym małym słówku znalazł wpływy komunistyczne. Jakby tak poznać historię własnego narodu (Pan z prawicy, prawda?), to wiedziałoby się, że zwyczaje PRLowskie skądś się wzięły. Poza tym proponuję obejrzeć jakiś film przedwojenny i policzyć, ile razy występuje tam słowo "witam" - dziwnym trafem nadużywane przez bohaterów o rodowodzie mieszczańskim :D Mądrala Rusinek niech sobie nie odpowiada na mejle, póki piszą do niego petenci. Przedsiębiorcą jednak nie ma szans zostać. Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert to sa raczej kompleksy i fanaberie Pana Rusinka 23.04.12, 11:57 Gdyby ktos zaczynal maila od 'Ty debilu', to rozumiem, ze mozna sie zdziwic lub oburzyc. Ale jak dla mnie, wszystkie te formy grzecznosciowe sa nic nie warte. W mailu liczy sie TRESC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaśko Re: to sa raczej kompleksy i fanaberie Pana Rusin IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.12, 13:02 Czy Ty w ogóle przeczytałeś przed publikacją, co napisałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
gps-sk Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LISTY ... 23.04.12, 11:57 Pracuję w pkp. Wielu ludzi, np. kierowników znam, ale nie na tyle, żeby być z nimi na Ty. Z wieloma jestem na "Ty". Pełna mieszanka. No i piszę sobie służbowego mail zaczynającego się od "Szanowni Państwo". Przecież zabiją mnie śmiechem przy kolejnym spotkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
rciesla Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LISTY ... 23.04.12, 12:11 Brawo dla pana Michała Rusinka, że poruszył tę niby drobną, ale drażniącą kwestię. Ja stosuję imiona na początku maila do znajomych, a do innych Dzień Dobry lub Szanowna/y .... Przecież WITAM gości tylko u siebie w domu, a nie w cudzym komputerze, prawda ? Pamiętam, że w staropolszczyźnie mówiono "Witam w moich skromnych progach", a gospodyni, czy gospodarz mówi do gości i domowników WITAJ W DOMU. Dla mnie WITAJ, czy WITAM w mailu jest absolutnie nie na miejscu ! a POZDRAWIAM jest OK, więc pozdrawiam Wszystkich dbających o polszczyznę. Roma Cieśla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mko Re: Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LIST IP: *.89.83.131.static.crowley.pl 23.04.12, 14:41 > Przecież WITAM gości tylko u siebie w domu, a nie w cudzym komputerze, prawda ? > Pamiętam, że w staropolszczyźnie mówiono "Witam w moich skromnych progach", a g > ospodyni, czy gospodarz mówi do gości i domowników WITAJ W DOMU. > Dla mnie WITAJ, czy WITAM w mailu jest absolutnie nie na miejscu ! Według Słownika Języka Polskiego słowo "witać" nie jest zarezerwowane dla gospodarza, który przyjmuje gości, jak twierdzi Pan Rusinek, ale oznacza m.in. "pozdrawiać kogoś przy spotkaniu". Nie musi to być spotkanie twarzą w twarz, swego rodzaju spotkaniem może być również nawiązanie kontaktu telefonicznego, mailowego. Odpowiedz Link Zgłoś
filberth Pasożytnictwo sposobem na życie... 23.04.12, 12:12 To nowa świecka tradycja, że krakowscy kapciowi po śmierci swojego żywiciela wszczynają konflikty. Nie wiem jak duże mieszkanie miała Szymborska, ale pewnie nawet gdyby po jednym limeryku, czy innym haiku na rok znajdował, to ma świadomość, że na długo nie starczy... Odpowiedz Link Zgłoś
wrobel_3 Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LISTY ... 23.04.12, 12:21 Calkowicie sie zgadzam z p Rusinkiem i tymi forumowiczami, ktorzy maja niechetny stosunek do "Witam!" na poczatku wiadomosci. I nie sadze, aby taka forma miala zwiazek z "korporacyjna" poczta, lub z brakiem prywatnosci poczty internetowej - sadze, ze zrodlo lezy raczej w braku wiadomosci wyniesionych ze szkoly i, ogolni, "kindersztuby". Mnie slowo to wydaje sie zbyt poufale, w szczegolnosci jezeli zaczynaja tak listy moi studenci. Staram sie, aby taki list nie zniechecil mnie do ich sprawy bo wiem, ze ta forma jest dla nich calkowicie naturalna, a walka z nia chyba nie do wygrania. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
o.666 Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LISTY ... 23.04.12, 12:36 Oczekiwalbym, ze szacunek dla korspondenta/rozmowcy bedzie wazniejszy niz drobnostkowe zastrzezenia do jego stylu, chyba ze jest sie chamem, oops, przepraszam... Rusinkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mko Re: Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LIST IP: *.89.83.131.static.crowley.pl 23.04.12, 12:38 Pan Rusinek i niektórzy z komentujących tak się zachowują, jakby nie wiedzieli, że znaczenie słów zmienia się w czasie a w dobie elektronicznych mediów zmiany następują dużo szybciej. Za czasów Mickiewicza określenie "konfident" oznaczało człowieka zaufanego. Jeszcze wcześniej "zbożny" znaczyło "dostatni, bogaty", "miasto" używano w obecnym znaczeniu "zamiast"... Jest takich przykładów wiele. Ale oczywiście puryści mogą mówić jak za Reja i w ten sposób próbować się dowartościować, tylko kto ich zrozumie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phish Do p. Pawła Wilka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.12, 12:39 Uzasadnienie p. Pawła Wilka szczerze mnie rozbawiło. Doprawdy, wysyłając do kontrahenta maila dotyczącego opóźnienia w płatności nie do końca mam poczucie dzielenia się z nim swoim prywatnym, intymnym uniwersum pełnym moich najskrytszych myśli, wyobrażeń i fantazji. Nie dorabiajmy ośmieszającej filozofii do kwestii, która w ogóle tego nie potrzebuje. Nie oznacza to jednak, że mamy do czynienia z - jak raczył Pan to barwnie ująć - "medialną ruchawką o nic". Idąc Pana tropem można byłoby określić tak każdą walkę językoznawcy o posługiwanie się poprawną polszczyzną. Jeśli czystość językowa nie leży Panu na sercu, lepiej niech nie zabiera Pan głosu w sprawach, w którym nie ma Pan do powiedzenia nic poza rzuceniem kilku mniej lub lepiej zakamuflowanych inwektyw w stosunku do człowieka, którego dorobek w tej dziedzinie przekracza Pańskie możliwości intelektualne (wnioskuję z treści listu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amx Re: Do p. Pawła Wilka IP: *.opera-mini.net 23.04.12, 19:59 akurat p. Wilk jako jedyny miał rację - co innego walka o poprawność językową, co innego czepianie się naturalnej, najwygodniejszej i o zgrozo poprawnej formy "witam" Odpowiedz Link Zgłoś