Gość: Prawda IP: 157.25.138.* 18.06.04, 23:18 Super wiadomość oby więcej takich inwestycji w Krakowie i z jeszcze większym rozmachem dla dobra miasta... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: solz Re: ComArch zbuduje w Krakowie fabrykę oprogramow IP: *.net.autocom.pl 18.06.04, 23:36 Co za idiota pisal ten tekst, oprogramowania sie nie produkuje, a pisze ! Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: ComArch zbuduje w Krakowie fabrykę oprogramow 19.06.04, 00:05 Ciezko to juz nazwac pisanie. To juz jest za duza machina aby to nazwac po prostu pisaniem. to jest produkcja w pelnym slowa tego znaczeniu. Taki programista to jest juz tylko automat. dostaje dane wejsciowe i to co ma wyjsc i klepie jak automat... a mnostwo ludzi glowkuje sie nad tym, zeby to wszystko sklecic w calosc. Odpowiedz Link Zgłoś
m-p Re: ComArch zbuduje w Krakowie fabrykę oprogramow 19.06.04, 09:42 Fabryka... niestety jak zwykle pt. Niedouki z GW popisują się językową dezynwolturą. To jest niestety skutek 'humanistycznego' wykształcenia bez konieczności zdawania matematyki na maturze. To skutkuje lekceważeniem logiki i znaczenia słów. Można oczywiście ratlerka nazywać w przypływie weny 'tfurczej' brytanem - tylko po co??? Do poprzednika: to jest tworzenie oprogramowania i tylko tworzenie oprogramowania. Inaczej to: uniwersytet to fobryka studentów; GW fabryka ćwierćinteligentów; itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: ComArch zbuduje w Krakowie fabrykę oprogramow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 10:52 > Fabryka... > niestety jak zwykle pt. Niedouki z GW popisują się językową dezynwolturą. To Wejdź sobie na stronę internetową Comarchu i przeczytaj, co piszą o tej inwestycji. Jak wół jest tam napisane: fabryka oprogramowania. Więc jeśli sama firma używa takiej nazwy, to chyba robi to świadomie. Nie czepiaj się bezpodstawnie dziennikarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taaaa Re: ComArch zbuduje w Krakowie fabrykę oprogramow IP: *.crowley.pl 21.06.04, 23:13 Tworzą tylko i wyłącznie artyści (i to dobrzy) - to jest praca twórcza - niepowtarzalna, oryginalna,szokująca , wyimaginowana. Jeśli w pomieszczeniu (fabryce) pracuje 200 informatyków to oni na pewno nie "tworzą" niczego oryginalnego, ulotnego - tylko coś najwyżej użytecznego. Jednostki tworzą - zespoły odtwarzają - zapewne jest to naprzeciw wszystkim naukom wyniesionym z ekonomicznych i technicznych uczelni, ale taka jest prawda. Howgh Odpowiedz Link Zgłoś
sandbender Re: ComArch zbuduje w Krakowie fabrykę oprogramow 21.06.04, 23:47 Gość portalu: taaaa napisał(a): > Tworzą tylko i wyłącznie artyści (i to dobrzy) - to jest praca twórcza - > niepowtarzalna, oryginalna,szokująca , wyimaginowana. > Jeśli w pomieszczeniu (fabryce) pracuje 200 informatyków to oni na pewno > nie "tworzą" niczego oryginalnego, ulotnego - tylko coś najwyżej użytecznego. > Jednostki tworzą - zespoły odtwarzają - zapewne jest to naprzeciw wszystkim > naukom wyniesionym z ekonomicznych i technicznych uczelni, ale taka jest > prawda. Howgh Weź człowieku mnie nie rozśmieszaj. "Jednostki tworzą - zespoły odtwarzają". Czyli Bethoveen tworzył (nie wątpię), a Metallica "odtwarza"? A co rozumiesz pod pojęciem "wyimaginowanej pracy twórczej"? Zdawało sie, ze tworzyłem? Jeżeli w fabryce pracuje 200 informatyków to oni _najprawdopodobniej_ nie tworzą niczego specjalnie oryginalnego (ale czemu ma byc ulotne to nie wiem?). Zapewne wykorzystuja znane narzedzia i technologie starając się wyprodukować konkretny i dobrze zdefiniowany system. Nie mozna wykluczyc natomiast, ze jest wśród nich grupa, która _tworzy_ cos zupełnie nowego, cos co wcześniej nie miało zadnego odpowiednika. Z resztą "tworzą tylko artyści" - nie ograniczajmy się do informatyków. Biolog, chemik, fizyk, inżynier. Tak, oni odkrywają, dokonuja wynalazków. Ale gdy dzieki tym odkryciom i wynalazkom, odpowiednio połaczonym, przetworzonym i zastosowanym pojawi się zupełnie nowego "cos"? To to "cos" zostało stworzone, czy "sie znalazlo tak jakos samo"? To jak to jest drogi Panie, zapewne humanisto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taaaa Re: ComArch zbuduje w Krakowie fabrykę oprogramow IP: *.crowley.pl 22.06.04, 09:30 W odpowiedzi na komentarz mojej skromnej wypowiedzi pozwolę sobie niezgodzić się z kilkoma zdaniami przedstawionymi przez Pana. Niestety, przykład zespołu Metallica w żaden sposób nie przekonuje mnie, że to zespół "tworzy", są dwie możliwości: zespół odtwarza to co podeśle im wytwórnia płytowa, a druga możliwość, to korzystanie z pomysłów i pracy twórczej najzdolniejszego członka zespołu. Co do słowa "wyimaginowanej" - zbyt dosłownie odebrałeś moje słowa, użyłem tego słowa w głębszym znaczeniu. A co do biologów, chemików itd., itp., zgadzam się oni dkrywają - ale to co oni odkrywają już jest, już istnieje nie widzę tu żadnego procesu twórczego. Owszem są jednostki, niestety w Polsce raczej rzadko spotykane,(wystarczy spojrzeć na listę laureatów Nagrody Nobla w dziedzinach naukowych w XX wieku), które faktycznie "tworzą" - są artystami swoich dziedzin (Wielki Szacunek dla Nich), niestety w Polsce giną w tłumach przyzwoitych, solidnych wyrobników. Jeszcze jedno pytanie: skąd szanowny Panie domyślasz się, że jestem panem a nie panią, a od tego humanistą? Odpowiedz Link Zgłoś
sandbender Re: ComArch zbuduje w Krakowie fabrykę oprogramow 22.06.04, 10:14 Witam Zaczne od konca: > Jeszcze jedno pytanie: skąd szanowny Panie domyślasz się, że jestem panem a nie > > panią, a od tego humanistą? Pan/Pani - strzal. Wydaje sie byc celny - piszesz "uzylem". Humainista: nie domyslam sie, tak przyjalem - byc moze blednie. Jezeli czujesz sie urazony/urazona przepraszam. > W odpowiedzi na komentarz mojej skromnej wypowiedzi pozwolę sobie niezgodzić > się z kilkoma zdaniami przedstawionymi przez Pana. > Niestety, przykład zespołu Metallica w żaden sposób nie przekonuje mnie, że to > zespół "tworzy", są dwie możliwości: zespół odtwarza to co podeśle im wytwórnia > > płytowa, a druga możliwość, to korzystanie z pomysłów i pracy twórczej > najzdolniejszego członka zespołu. Z ta wytornia to troche sie nie zgodze, ale nie mozna tego wykluczyc. Jezeli natomiast utwor zespolu Metallica (podana tu jako przyklad - mozna sobie wstawic dowolny - nawet lepszy bylby Marillion) w warstwie muzycznej powstaje jako wynik pracy wszystkich muzykow ? Kazdy ma wplyw nie tylko na swoj instrument, ale na utwor jak calosc to nie sadze zeby mozna by tutaj twierdzic, ze mamy do czynienia z wykorzystywaniem pracy tylko jednego artysty. > Co do słowa "wyimaginowanej" - zbyt dosłownie odebrałeś moje słowa, użyłem tego > > słowa w głębszym znaczeniu. Rozumiem. > A co do biologów, chemików itd., itp., zgadzam się oni dkrywają - ale to co oni > > odkrywają już jest, już istnieje nie widzę tu żadnego procesu twórczego. Tak napisalem. Odkrywaja - i zgadzam sie z Toba, ze to juz bylo i nie ma tu procesu tworczego. Ja mowilem o czyms innym. Moze zdefiniujesz w takim razie pojecie "tworzyc". Bedzie latwiej dyskutowac. > Owszem są jednostki, niestety w Polsce raczej rzadko spotykane,(wystarczy > spojrzeć na listę laureatów Nagrody Nobla w dziedzinach naukowych w XX wieku), > które faktycznie "tworzą" - są artystami swoich dziedzin (Wielki Szacunek dla > Nich), niestety w Polsce giną w tłumach przyzwoitych, solidnych wyrobników. A to juz inna para kaloszy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawda Najważniejsza jest inwestycja ComArchu a nie nazwa IP: 157.25.138.* 19.06.04, 12:19 Prosze Państwa szanuje Wasze głosy w dyskusji, ale czy nie zapominacie że najważniejsza jest sama inwestycja a nie jej nazwa....... z szacunkiem..... Odpowiedz Link Zgłoś