Dodaj do ulubionych

Torunianka w Krakowie

10.06.12, 18:59
Witajcie! W sierpniu będę 2 dni w Krakowie, dzielnica Podgórze, Dom Studencki ,,Atol''. W związku z tym mam pytanie: na którym dworcu PKP wysiąść? W internecie przeczytałam, że jest dworzec Kraków Płaszów. Chciałam się upewnić, czy z tego dworca szybciej dotrę na Podgórze niż z głównego, czy z tej dzielnicy dam radę iść pieszo do Starego Miasta. Ostatni raz byłam w Waszym mieście dawno temu jako dziecko, teraz nie mogę się doczekać, kiedy zobaczę Stary Rynek, ale jednocześnie niepokoję, czy w ciągu dwóch dni zdołam poznać najważniejsze zabytki.Słyszałam, że Starówka pięknie wygląda nocą, jest tam mnóstwo kawiarenek, ale czy można bezpiecznie spacerować po nocy w Krakowie? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • szto_tawariszczi Re: Torunianka w Krakowie 10.06.12, 19:20
      Na pewno jesteś pewna że przyjeżdżasz do Krakowa

skoro planujesz oglądać Starówkę ?
      • ludwik_7125 Re: Torunianka w Krakowie 10.06.12, 20:08
        Nie łap koleżanki za język :)

Torunianka
        Zależy jak chcesz zwiedzać. Sam Wawel od środka - 1 dzień.
        Z zewnątrz dookoła - 20 min.
    • bohemia1 Re: Torunianka w Krakowie 12.06.12, 16:16
      Spacerować można spokojnie w centrum tam gdzie dużo turystów. Miasto tętni w sezonie życiem do późnych godzin wieczornych.

2 dni to trochę mało na zwiedzanie chyba, że weźmiesz przewodnika.
      • quiete Re: Torunianka w Krakowie 12.06.12, 18:06
        Właśnie się zastanawiam, co tu przez dwa dni zwiedzić, Wawel na pewno od środka i zajmie mi to pewnie pół dnia. No i oczywiście Kościół Mariacki i ogólnie chcę pospacerować po Starym Rynku. Przydałoby się jeszcze odwiedzić jakiś tani bar:-), ale w Krakowie pewnie drożyzna:-)
        • seven Re: Torunianka w Krakowie 12.06.12, 19:05
          to jest rynek główny , gwoli ścisłości , a nie stary. najtańsze bary - w obrębie rynku - w cenach 4zł alkohol, 8zł jedzenie (z wyjątkami) są na stolarskiej, tomasza, sławkowskiej i placu szczepańskim. jeśli nie będziesz siedzieć na płycie rynku ani szewskiej, to bez problemu znajdziesz mnóstwo miejsc z cenami 5-7zł za piwo.
        • peteen Re: Torunianka w Krakowie 12.06.12, 19:39
          z tym że Bazylika Mariacka nie znajduje się na Rynku...
          ;)

przejdź się traktem królewskim - zaczniesz od barbakanu, skończysz na Wawelu, a po drodze ten "Stary Rynek" ;) zaliczysz
        • ludwik_7125 Re: Torunianka w Krakowie 12.06.12, 19:41
          Nie taka znowu drożyzna. Mimo, że Euro, to w knajpkach tuż poza główną płytą Rynku:
          Danie dnia, Obiad dnia, Zestaw dnia ... jakby to nie nazwał 14-18zł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka