Dodaj do ulubionych

Informator o średniej, jaką krakowskie gimnazja...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.04, 23:00
Teraz łaskawie przyznają, że test był w tym roku najtrudniejszy. A co to
oznacza dla tych, którym się nie powiodło ????? Ja jestem w takiej sytuacji.
Przez całe 3 lata świadectwa z paskiem, wiele osiągnięć w konkursach - ale
pozakuratoryjnych (a te przecież się nie liczą !!!!). Ilość punktów: 64
(padłam na teście ze ścisłych - stres,słąba koncentracja itp). I CO TERAZ ?
Oczywiście że nie złożyłam papierów tam gdzie chciałam, bo zabrakło
kilkunastu punktów. A więc - żegnajcie marzenia, chociaż wiem, że spokojnie
(a nawet bardzo dobrze)poradziłabym sobie dalej. Ale nasza władza oświatowa
ocenia nas sztywno wg punktów rankingowych - i koniec!!! WIELKIE DZIĘKI
NIEUSTANNI REFORMATORZY !!! I TAK OSIĄGNĘ TO, CO ZAPLANOWAŁAM !!!!! Ale
pomyślcie czasem jak pedagodzy o młodych, zdolnych ludziach. Ranking to nie
wszystko, a wiele może skomplikować. UFFFF!!!! Ulżyłam sobie przynajmniej.
Pomyślności dla wszystkich w podobnej sytuacji - głowa do góry, bądźmy ponad
ten cały dziwaczny system i róbmy swoje :)

Obserwuj wątek
    • Gość: ABBAII Re: Informator o średniej, jaką krakowskie gimnaz IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 25.06.04, 06:26
      W pełni zgadzam się z dyrektorami, że nie pokazali wyników - tzw. rankingi mają
      wyłącznie na celu nabicie kabzy GW! i granie na emocjach dzieci oraz ich
      rodziców. I tyle tylko!

Nieuczciwość oprata jest na ignorancji - warto wiedzieć szeroka publiczności,
      że np. wyniki pierwszych szkół 6 szkół znajdują się w najwyższym pułapie
      staninowym i nazywają się wynikami NAJWYŻSZYMI, podziwem nalezy klaskać szkołom
      katolickim, które dobierają sobie same uczniów, ale przede wszystkim takim
      tuzom jak niezmiennie tu przeze mnie podkreślane szkoły - 16, 12, 2. Z 12 to
      także inaczej i z tą jej integracyjnością - super się uczy dzieci w klasach po
      15 osób i... zupełnie inaczej jakby, a co jedno integracyjne to na papierach
      psychologicznych... e! szkoda gadać.

Ma rację Legutko - co szkoła to specyfika - nie wolno się trzymać tego rankingu
      sztywno.
      Mnie się bardzo jedna szkoła podoba, niezmiennie.
      A na koniec - niektóre szkoły znowu podkoloryzowały wyniki.
      Pryska mit znakomitych szkół wylansowanych przez dobrego w buzi dyrektora.
      Brawo pracusie, ciężko harujące. Cały czas czołówka.

Egzamin nie był znowu taki trudny - nie dało się ściągać i może dlatego
      niektórzy mają spadek wyników aż o 5 punktów! Może to jest interesujące!
      • Gość: giaur pijarzy IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 25.06.04, 08:53
        Właśnie kończę gimnazum pijarów, miałem 87 punktów z egzaminu. W sumie, to nie
        psozło tak rewelacyjnie, zwłaszcza z części humanistycznej. Nieliczni tylko
        uzyskali więcej niż 41 punktów.
        A co do samej szkoły, to pijarzy są najlepszym gimnzajum do którego mogłem
        trafić i jestem dumny z tego, że jestem absolwentem tej placówki.
        • Gość: reflektor Re: pijarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.04, 10:33
          coś za słodko ta pijarska nuta brzmi....
          • Gość: ja Re: pijarzy IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.04, 14:08
            Jak za slodko? Konczylam to gimnazjum rok temu i to naparwde najlepsza szkola,
            do ktorej mozna trafic :D Jesli mialabym sie cofnac w czasie o 3 lata i
            wybierac gimnazjum z tymi informacjami, ktore mam teraz o innych szkolach,
            podjalabym ta sama decyzje- PIJARZY. Wynik tez mailam ladny rok temu- 91 pkt.
            • Gość: teresa wyniki egzaminów gimnazjalnych IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.04, 22:32
              Zainteresowana wynikami egzaminów poczułam się mocno rozczarowana gdy okazało
              się, że tylko szkoły publiczne dostąpiły łaski publikacji wyników. Szkoły
              społeczne zostały potraktowane jak zyskowne firmy, których nikt za darmo nie
              bedzie reklamował. Uprzytamniam więc że szkoły społeczne czyli niepubliczne nie
              przynoszą nikomu zysków. Tak więc publikowanie wyników tylko szkoł publicznych
              jest dla mnie ciut niezrozumiałe.
              Jednocześnie rozumiem obiekcje dotyczące sensu tego swoistego wyścigu ale
              wszędzie na swiecie ludzie są zainteresowani dawaniem dzieci do szkół które
              potrafią najlepiej przygotować do następnych etapów edukacji. Jak do tej pory
              nic lepszego nie wymyślono. zdaje sobie sprawe że o niebo łatwiej jest dobrze
              przygotowac uczniów w małej grupie, uczniów dobrze zmotywowanych przez dom itp.
              ale nie ma reguły gdize takie dzieci będą, gdzie ich będzie wiecej itd. Jeżeli
              chcecie porównywać to zestawcie szkoły prywatne ze społecznymi i publicznymi ,
              które nie maja obowiązku rejonizacji. Obok zestwcie szkoły publiczne kameralne
              a osobno molochy, w których nawet uczący mogą się nie znać. I tak nie da to w
              pełni rzetelnego obrazu ale może ciut prawdziwszy.
          • Gość: absolwent pijarów Re: pijarzy IP: *.net.autocom.pl 28.06.04, 18:49
            Pijarzy to naprawde najlepsze gimnazjum w Krakowie. Ukończyłem tę szkołę w tym
            roku i uwierzcie mi że jest tam świetnie. Nauczyciele potrafią uczyć,
            inspirować. Gdybym miał wybierać gimnazjum jeszcze raz, to mój wybór byłby taki
            sam.
            • Gość: P Re: pijarzy IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 28.06.04, 18:58
              a wyście są kurwa pojebani - pijarzy to jest najlepsze gim w krk i ściągania ni
              chuja, przynajmniej wm ojej sali, nie było :P sam miałem 46 z mat przyru i 34 z
              tumana, więc poniżej średniej ale i tak nie narzekam za bardzo. pozdrawiam
              PP (Piwny Pijar) :P
    • Gość: lilly Re: Informator o średniej, jaką krakowskie gimnaz IP: *.76.classcom.pl 25.06.04, 15:44
      a ja chodzilam do gimnazjum 'z peryferii' ktory w rankingu 'wg sredniej
      egzaminu' jest dosyc nisko, a mialam 90 punktow;)
      • Gość: anka Re: Informator o średniej, jaką krakowskie gimnaz IP: 5.2.* / *.chello.pl 25.06.04, 16:14
        O pijarach wogólenie powinno sie wspominć, bo nie jest żadnym problemem
        przygotowanie ok.70 uczniów wybieranych z czego 90% stać jeszcze na
        korepetycje.Wiem bo miałam tam znajomego ucznia, który powiedział, że nigdy
        więcej pijarów i po gimnazujm poszedł do państwowej szkoły. I co, ma ogromne
        problemy w nauce, ledwie przeszedł a u pijarów był jednym z najlepszych
        uczniów.Dlatego jestem pełna uznania dla gimnazjów gdzie chodzi ponad 300
        dzieci z rejonu, dzieci z różnych środowisk, a klasy licza po 30 i więcej
        uczniów.
        • Gość: ja Re: Informator o średniej, jaką krakowskie gimnaz IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.04, 14:11
          Sorry, nie chodzilam na zadne korepetycje...nie mialam problemu z dostaniem sie
          do tej szkoly, do ktorej chcialam...moi znajomi tez nie :D wiec o co chodzi?
    • Gość: fcf Re: Informator o średniej, jaką krakowskie gimnaz IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 25.06.04, 16:48
      Mania moze to dlatego, ze konkursy kuratoryjne sa rzetelnie sprawdzane i nie ma
      tam miejsca na uklady rodzicielsko - kolesiowo - nauczycielskie, co czasem (nie
      zawsze) zdarza sie w konkursach pozakuratoryjnych.
      Jak jestes zdolna to powinnas sobie poradzic, a co do egzaminu to stres i zly
      dzien rzeczywiscie moga przyczynic sie do slabszego wyniku, ale coz taki los...
    • Gość: sen Re: Informator o średniej, jaką krakowskie gimnaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 21:04
      Zastanawiające jest to, że nie są podane wyniki szkół prywatnych
    • Gość: Zdegustowana Re: Informator o średniej, jaką krakowskie gimnaz IP: *.168. / *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.04, 22:55
      "Wysoko uplasowane w naszej tabeli Gimnazjum nr 46 nie mieści się wcale w
      śródmieściu, ale na os. Teatralnym w Nowej Hucie.Widać dobra szkoła może dobrze
      nauczyć nawet "mniej zdolne" dzieci z rodzin robotniczych."
      Dzieci z rodzin robotniczych?! MNIEJ ZDOLNE?!
      • Gość: absolwentka 46 Re: Informator o średniej, jaką krakowskie gimnaz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.04, 09:18
        Poczułam się mniej zdolna... =P
        Ale przynajmniej chodziłam do 'dobrej szkoły' która potrafiła mnie czegoś
        nauczyć...
        Najbardziej w tym rankingu podoba mi się ostatnie miejsce 45, ponieważ ta
        szkoła jest żałosna. Jest to moja rejonowa szkoła, którą celowo ominęłam. Znam
        mnóstwo osób z 45, a jednostki typu średnia 5,6 a z egzaminu '40 coś' o czymś
        świadczą...
        Swoją drogą, mi by się idiotycznie zrobiło: zanosze do szkół świadectwo z
        samymi 6 i 5 a z egzaminu taki syf. Na kilometr widać podciąganie ocen za
        referaciki.
        • Gość: emi Re: Informator o średniej, jaką krakowskie gimnaz IP: 81.186.225.* 03.07.04, 09:25
          moje gim bylo daleko daleko w rankingu... ale to nie zmienia faktu ze uwazam je
          za dobre... zwlaszcza ze wzgledu na nauczycieli... ucza tam (oczywiscie nie
          wszyscy) ludzie ktorzy potrafia dobrze wytlumaczyc, nauczyc, przygotowac do
          konkursow... a ze jest to szkola osiedlowa.... no wyniki sa jak sa... wiadomo
          ze szkola ze srodmiescia bedzie miec duzo wyzsza srednia z egzaminow... ale
          chcialabym jeszcze zauwazyc ze w niektorych szkolach ludzie mieli srednie po
          5,5 a testy napisali na 60... rozumiem ze niektorzy mieli zly dzien lub stres
          zrobil swoje... ale ja znam niektore takie osoby... i to wszystko wynika z tego
          ze za referacik szosteczka a potem na koniec niewaiadomo jak wysoka srednia...
          a u nas w szkole tak nie bylo... zeby miec 6 na koniec trzeba bylo baaardzo
          ciezko pracowac albo byc przynajmniej finalista konkursu wojewodzkiego :) nooo
          ale zrobilam reklame mojej budzie... a dla "dżołka" nie podam numeru :)
    • Gość: Vice Re: Informator o średniej, jaką krakowskie gimnaz IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.04, 14:15
      Ponieważ w podanych przez Waszą Gazetę nie ma wyników szkół społecznych podaję
      średnią Społecznego Gimnazjum nr 1 im. Zbigniewa Heberta -80.73.
    • Gość: Sara Jestem za sagregacją szkół w Gazecie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.04, 15:42
      Należy szkoły podzielić na lepsze i gorsze niezależnie od tego, że są obwody
      szkolne, obowiązek nauki i opinie psychologiczno-pedagogiczne o obniżeniu
      wymagań dla uczniów słabych.. A z segregacją spotkają się w życiu. Lepiej, by
      poznały wcześniej jej smak. Dziękuję Ci Gazeto i pozdrawiam.
    • leas Re: Informator o średniej, jaką krakowskie gimnaz 03.07.04, 19:08
      W głowach macie pomieszane. Tak rodzice jak ich pociechy. Tylko punkty Wam się
      dobrze kojarzą. Czy zawsze wszystko tak punktujecie i zgodnie z wynikiem
      jednych ustawiacie nad, innych pod kreską? Może by tak inny sposób kwalifikacjo
      wprowadzić. Bardziej wymierny. Porozmawiać, zorientować się co w główce
      pociecha ma, jaki system wartosci i jakie zasady. Czy myśleć potrafi? Czy
      sklecić zdanko - gramatycznie i logicznie poprawne - potrafi.
      Leas
      • Gość: margit Re: Informator o średniej, jaką krakowskie gimnaz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.04, 21:50
        Powinniscie wiedzieć, że w wielu szkołach ściąganie za zgodą i przyzwoleniem
        uczących jest normą- wystarczy choćby za dowód tegoroczna sprawa, a to dopiero
        czubek góry!
      • Gość: Leokadia Re: Informator o średniej, jaką krakowskie gimnaz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.04, 23:58
        Brawo Leas !!!! Dokładnie o to chodzi. Zatracimy się w tym nieprzemyślanych,
        pozornie czytelnych rankingach. Coś tu chyba po drodze gubimy i to chyba bardzo
        ważnego
      • Gość: ABBAII Re: Informator o średniej, jaką krakowskie gimnaz IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 06.07.04, 07:31
        wot 25-06-2004, ostatnia aktualizacja 25-06-2004 01:12

Absolwenci gimnazjów na tegorocznym ogólnopolskim egzaminie zdobyli mniej
        punktów niż rok i dwa lata temu.

Tegoroczny egzamin był trudniejszy od poprzednich, przyznają specjaliści z
        okręgowych komisji egzaminacyjnych i stąd między innymi wzięły się trochę
        niższe wyniki. Ale - zastrzegają - to nie musi znaczyć, że rocznik obecnych
        trzecioklasistów z gimnazjum jest mniej zdolny albo był gorzej uczony.

- Same średnie wyniki to za mało, by rozstrzygać, czy szkoła jest dobra, czy
        słaba - podkreśla Tadeusz Mosiek z wydziału egzaminów dla uczniów gimnazjów
        Centralnej Komisji Egzaminacyjnej. - Choćby dlatego, że egzamin nie sprawdza
        wszystkich umiejętności, których szkoła uczy.
    • Gość: ABBAII Re: Informator o średniej, jaką krakowskie gimnaz IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 09.07.04, 08:22
      PROSZĘ O LIKWIDACJĘ FAŁSZYWEJ INFORMACJI - ZOBACZ, JAK UCZĄ KRAKOWSKIE GIMNAZJA

Same średnie wyniki to za mało, by rozstrzygać, czy szkoła jest dobra, czy
      słaba - podkreśla Tadeusz Mosiek z wydziału egzaminów dla uczniów gimnazjów
      Centralnej Komisji Egzaminacyjnej. - Choćby dlatego, że egzamin nie sprawdza
      wszystkich umiejętności, których szkoła uczy.
    • Gość: MeeHaU Re: Informator o średniej, jaką krakowskie gimnaz IP: 81.192.242.* 16.07.04, 14:27
      Jestem z rocznika 86, czyli pisalem pierwszy test gimnazjalny, co wiazalo sie z
      duzo wiekszym stresem, gdyz w ogole nie mielismy pojecia jak wyglada to, co nas
      czeka... Nie rozpisuje sie dlugo na temat, tego czy teraz testy sa trudniejsze
      czy nie, chcialem tylko podzielic sie moja obserwacja po wynikach testu: A
      mianowicie w mojej klasie osoby, ktore przed egzaminem siedzialy calymi nocami
      uczac sie wzorow i formulek na pamiec osiagnely wyniki ok. 60-70 punktow.
      Natomiast ja wraz z grupka kolegow, na ktorych uskarzala sie cala szkola i
      zamiast nad ksiazkami siedzielismy nad piwkiem dostalismy po 90 punktow...
      Wniosek i rada drodzy gimnazjalisci: wiecej LUZU i MYSLENIA, bo sucha wiedza
      wyparowywuje, niczym alkohol z glowy "dzien po" ;P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka