Gość: x IP: *.home.aster.pl 29.10.12, 14:07 Może by tak zadbać o parkingi park&ride oraz komunikację miejską? Jak zwykle zabierają się za dany problem od d...rugiej strony. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zderzenie.szarych.komorek jestem z Krakowa - ale nie tędy droga !!! 29.10.12, 14:19 Głównym źródłem zanieczyszczenia powietrza w Krakowie jest tzw. niska emisja - piece węglowe i małe kotłownie. Wpierw należałoby zadbać, by doprowadzić do likwidacji większości palenisk na paliwo stałe w Krakowie - a potem dopiero zabierać się za samochody - jeśli celem jest uzyskanie lepszego powietrza w Krakowie. Chciałbym wiedzieć - ile robi Urząd Miasta Krakowa - choćby poprzez swoje agendy - w celu zmniejszenia problemu: wszystkie budynki należące do gminy powinny mieć ogrzewanie systemowe z elektrociepłowni lub kotłownie gazowe a jednocześnie być odpowiednio ocieplone. Zamiast tego wydano kilkaset milionów złotych na pokraczny stadion dla prywatnego klubu ! Co do samochodów spoza Krakowa - wystarczyłoby bezwzględnie egzekwować prawo dotyczące parkowania oraz wjazdu do stref ograniczonego ruchu. Wiem (bo kilka razy liczyłem), że co najmniej 50% samochodów parkujących w strefie "P" nie ma opłaconego postoju a te które parkują poza strefą "P" w większości są zaparkowane niezgodnie z prawem: na chodniku nie zostawiają nawet 1,5 metra przejścia dla pieszych, parkują na przejściach dla pieszych i skrzyżowaniach itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbbzzz Re: jestem z Krakowa - ale nie tędy droga !!! IP: *.ists.pl 29.10.12, 14:31 w 100% się zgadzam, dodam, że rok temu ta sama gazeta publikowała raport o zanieczyszczeniu krakowa i jasno z niego wynikało, że ruch drogowy powoduje tylko kilka % zanieczyszczeń ale jak zawsze w naszym kraju, dyskusja się toczy bez analizy jakichkolwiek faktów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Niska emisja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.12, 14:38 Niska emisja powiadasz? To co powiesz na to, ze jeszcze 60 lat temu w kazdym domu byly tylko piece na drewno/wegiel, nie bylo MPEC i centralnego ogrzewania? Do tego kominy fabryczne na Kazimierzu, w Podgorzu i Zablociu. I jakos wtedy nie narzekali. Zatem nie tu tkwi problem. Odpowiedz Link Zgłoś
zderzenie.szarych.komorek nie narzekali, bo nie mieli internetu 29.10.12, 14:59 a swoją drogą - czy masz ponad 70 lat, że tak dobrze pamiętasz te czasy ? Poza tym, 60 lat temu liczba ludności Krakowa była niższa niż 500 tysięcy, teraz jest to prawie 800 tysięcy ludzi. Ja pamiętam za to, jak huta w Skawinie niszczyła roślinność oraz zdrowie ludzi i zwierząt. I nie było to 60 lat temu a około 30. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: nie narzekali, bo nie mieli internetu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.10.12, 15:05 Spaliny samochodowe takze sa zródlem niskiej emisji tak ze prosze nie wprowadzac w innych blad. W Krakowie zas odpowiadaja za zanieczyszczenie powietrza w ok 35 procentach. Najlepiej zatem jest sie udusic we ale za to wlasnym aucie gratuluje samopoczucia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: nie narzekali, bo nie mieli internetu IP: 77.236.28.* 29.10.12, 17:00 Ehhhh.. a co oznacza to Twoje 35%!? jakieś konkretne zanieczyszczenie masz na myśli? a może to jakiś łączny wskaźnik narażenia!? ;) Pytam, bo albo ja czegoś nie rozumiem, albo Ty bezmyślnie powtarzasz, gdzieś zasłyszane informacje.. :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Niska emisja? IP: *.dynamic.chello.pl 29.10.12, 17:10 Bo kiedyś nikt nie mierzył i nie było takich norm (nikt się tym nie przejmował). Popatrz na dawne zdjęcia pod jaką kołderka zanieczyszczeń znajdował się Kraków. Teraz jest 1/4 z tego, a normy szybują dalej z wymaganiami. Ale bez rozwoju cywilizacyjnego nowe technologie nigdy nie będą wykorzystane. Nawet ludzie żyjący w Krakowie byli przyzwyczajeni do tego typu powietrza, pewnie byś nawet dalej różnicy nie widział gdyby nie komunikaty i inne informacje o stanie powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Niska emisja? - za dużo siarkowodoru IP: *.fema.krakow.pl 30.10.12, 09:13 w Krakowie jest kilkuset radnych / dzielnice, miasto i województwo/, którzy nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za swoje działania jedynie biorą kasę. Siedząc na swoich fotelach pier....dzą w nie przez co wydzielają siarkowodór który jest bardziej szkodliwy od CO i NO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Jestem z Warszawy i w ramach rewanżu proponuję: IP: 194.165.48.* 29.10.12, 15:32 1. Wjeżdżającym do Warszawy Krakusom wprowadzenie płatnych wiz, 2. Objęcie szczególną troską Radnego Hawranka, 3. Wprowadzenie opłat za zrzucanie do Wisły ścieków, które później muszą czyścić do stanu wody pitnej mieszkańcy innych miast położonych w dół od Krakowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Jestem z Warszawy i w ramach rewanżu proponuj IP: 91.196.215.* 29.10.12, 16:02 mieszkanie w Warszawie od kilku lat nie robi z Ciebie warszawiaka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Re: Jestem z Warszawy i w ramach rewanżu proponuj IP: *.warszawa.mm.pl 29.10.12, 18:35 Sam fakt zamieszkania warszawiakiem nie robi nikogo. Ale urodzenie w Tym Mieście i bycie trzecim pokoleniem chyba już tak :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nick_othem Re: Jestem z Warszawy i w ramach rewanżu proponuj 29.10.12, 19:33 wow!! Od 3 pokoleń, no niesamowite. W takim razie uznajemy Cię alfą i omegą i nie śmiemy się z Tobą nie zgadzać w jakiejkolwiek kwestii Nawiasem mówiąc, to chyba nie o wjeżdżających przedstawicieli stolicy tu chodzi, tylko o samochody z rejestracjami KRA, KMI, KPR itd.... Antena CB na dachu, ciemna szyba, siwy dym z rury golfa trójki - to ich znak rozpoznawczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak To u Was też takie są ? IP: *.warszawa.mm.pl 29.10.12, 20:56 To i Was rozjeżdżają "prawie nowe" Golfy III po lekkim bo 300 tys przebiegu ? Bo to co piszesz, to wszystko się zgadza z wyjatkiem rejestracji. U nas dominują: LRA, WWL, WWY, WGR, WRA, LRY i szczególnie "ukochana" LLU :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Re: Jestem z Warszawy i w ramach rewanżu proponuj IP: *.play-internet.pl 30.10.12, 14:23 Widzisz, "warszawiaku z prowincji" - ja leje - ty pijesz, ja s...ram - ty jesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc a mpec ? IP: 91.196.215.* 29.10.12, 17:24 zacznijmy od likwidacji Łęgu .... toć to największa spalarnia węgla w okolicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kołtun_z_Podgórza Re: jestem z Krakowa - ale nie tędy droga !!! IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.12, 18:16 Otóż to wystarczy się przejść Starym Podgórzem i poobserwować jak menelstwo pali w piecach czym popadnie, trując okolicę żółto - brunatnymi wyziewami z komina. Wystarczy kilka dni mglistej pogody, bez wiatru i się zaczyna tworzyć w kotlinie komora gazowa dla 700 tys. mieszkańców. Może SM powinna częściej interweniować jak ktoś pali oponami i czarnym plastikiem made in China. Ale w tym mieście jak zawsze brak pomysłów na rozwiązanie problemów od kilkunastu lat trawiących to miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AX Re: jestem z Krakowa - ale nie tędy droga !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.12, 01:40 racja co za barany.......!!!! piece zlikwidowac! i to juz! na cito! Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: jestem z Krakowa - ale nie tędy droga !!! 30.10.12, 08:20 zderzenie.szarych.komorek napisał: > Wpierw należałoby zadbać, by doprowadzić do likwidacji większości palenisk na p > aliwo stałe w Krakowie - a potem dopiero zabierać się za samochody - jeśli cele > m jest uzyskanie lepszego powietrza w Krakowie. a to niby dlaczego? działania należy prowadzić równolegle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Re: jestem z Krakowa - ale nie tędy droga !!! IP: *.ip.netia.com.pl 30.10.12, 11:37 W tym momencie mieszkając na alejach 3 wieszczów nie ma gdzie zaparkować! Połowa rejestracji jest z Podkarpacia i innych rejonów!! Coś z tym powinno się zrobić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc jestem za!! IP: *.compower.pl 29.10.12, 14:31 powinno się opodatkować wjazd do starego miasta, na obrębie 2 obwodnicy! W Londynie tak to działa! Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Re: jestem za!! 29.10.12, 14:34 W Londynie oprócz tego działa jeszcze Metro i komunikacja cokolwiek bardziej przychylna pasażerowi, a nie jak w Krakowie tylko utrudniająca mu korzystanie z niej... Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Re: jestem za!! 29.10.12, 14:38 No i rzecz jasna w Londynie płacą też mieszkańcy Londynu a nie tylko "przyjezdni"... Dalej wszyscy krakusi tacy chętni za "opcją londyńską". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: jestem za!! IP: 91.196.215.* 29.10.12, 15:11 Krakus nie musi dojezdzac autem, moze rowerem, autobusem, tramwajem .... Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Re: jestem za!! 29.10.12, 15:19 O tak, wszyscy tak ochoczo porzucą swoje wygodne auta. Skoro bowiem może dojeżdżać rowerem, autobusem czy tramwajem... to czemu tego nie robi teraz? Dopiero jak mu się dobiorą do portfela bo sam z siebie się nie przesiądzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: jestem za!! IP: 91.196.215.* 29.10.12, 15:26 znowu widac ze malo wiesz setki ludzi jezdzi rowerami tysiace autobusami, trmwajami i nie dlatego ze nie maja aut ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg0.75 Re: jestem za!! IP: *.ceramika.agh.edu.pl 29.10.12, 17:40 Słusznie prawisz. Rowerami jeżdżą setki. Na 800 000 mieszkańców - promil. Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Wjazd do miasta czyli gdzie... 29.10.12, 14:33 Gdzie zatem miałaby się zaczynać ta "wspaniała" strefa od której się płaci. Przy granicy administracyjnej miasta czyli już w szczerym polu. Od drugiej/trzeciej obwodnicy. Jak udowodnić i sprawdzać kto jest spoza karkowa, bo myślenie że tablice samochodów stanowią jakąkolwiek regionalizację to myślenie na wskroś minionego systemu i czarnych tablic jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
zderzenie.szarych.komorek żeby było weselej, wkrótce zlikwidują meldunek ... 29.10.12, 14:35 jak wówczas sprawdzić, kto jest skąd ? Chyba że ustawią bramki na drodze wjazdowej do miasta i każdy kierowca będzie pokazywał deklarację PIT - by można było sprawdzić, czy płaci podatki w Krakowie, czy gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c7u Re: żeby było weselej, wkrótce zlikwidują meldune IP: 91.113.248.* 29.10.12, 14:43 Urząd miasta powinien na podstawie zaświadczenia z US wydawać winietkę. Zapłaciłem podatek w Krakowie w 2012 r. - dostaję winietkę na następny rok 2013. Jeśli nie zapłaciłem podatku, to taką samą winietkę mogę kupić ekstra. Do tego wydajny system P&R dla tych, którzy do miasta wjeżdżają okazyjnie. I nie byłoby w tym nic niesprawiedliwego. Nie widzę powodu dla którego osoba łożąca na infrastrukturę (drogi) nie miałaby być uprzywilejowaną w stosunku do osób które tego nie robią. Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Re: żeby było weselej, wkrótce zlikwidują meldune 29.10.12, 14:51 I tutaj pojawia się klucz do tego typu zmian... > Do tego wydajny system P&R dla tych, którzy do miasta wjeżdżają okazyjnie. A zresztą a nuż by się okazało że wydajny system Park&Ride sam obniżyłby ruch w mieście bez potrzeby wprowadzania opłat i tym podobnych obostrzeń... Bez tego wszelka robota będzie robotą od tyłu strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: żeby było weselej, wkrótce zlikwidują meldune IP: 91.196.215.* 29.10.12, 15:08 mieszkancow Krakowa parkingi p&r na rogatkach nie sa potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Re: żeby było weselej, wkrótce zlikwidują meldune 29.10.12, 15:12 Czyli rozumiem "nie ułatwiać przyjezdnym pozostawienia auta na P&R i poruszania się po Krakowie, a tylko doić kasy ile wlezie"... Nie budujmy P&R bo krakowianie nie potrzebują. Gratuluję małomiasteczkowego egoizmu i - nazwijmy wprost - prostactwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: żeby było weselej, wkrótce zlikwidują meldune IP: 91.196.215.* 29.10.12, 15:17 chcesz zarabiac w Krakowie, to wydawaj pieniadze (i plac podatki) w Krakowie ... Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Re: żeby było weselej, wkrótce zlikwidują meldune 29.10.12, 15:24 Mas rację Gościu, tacy ludzie jak ty skuteczniej zniechęcają do Krakowa niż niejedna opłata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumka Re: żeby było weselej, wkrótce zlikwidują meldune IP: *.compower.pl 29.10.12, 15:34 a może dzięki takim gościom jak Ty Kraków jest zaściankiem i skansenem? Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Re: żeby było weselej, wkrótce zlikwidują meldune 29.10.12, 15:47 Rozwiń swą myśl bo nie rozumiem do kontekstu zaścianek i skansen. Chyba że za miarę postępu uważasz wyganianie "obcych" z miasta i wprowadzanie kolejnych opłat i podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumka Re: żeby było weselej, wkrótce zlikwidują meldune IP: *.compower.pl 29.10.12, 15:57 idąc tropem innych, bardziej rozwiniętych miast chcę powiedzieć, że "obcy" powinni płacić za korzystanie z naszej infrastruktury. A tak blokują chociażby płynny ruch samochodowy na mieście... bo jeździć nie potrafią! Proszę zwrócić na to uwagę, jak jeżdżą samochody na "obcych" rejestracjach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: żeby było weselej, wkrótce zlikwidują meldune IP: *.home.aster.pl 29.10.12, 16:49 Najczęściej to widzę blokujące KR i tak samo większość "dziwnie" zaparkowanych aut pod moim blokiem stanowią KR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc i swietnie ! IP: 91.196.215.* 29.10.12, 15:48 turysta i tak przyjedzie/przyleci a gast-arbeiterzy zostana u siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsa Re: żeby było weselej, wkrótce zlikwidują meldune IP: *.softwaremind.pl 30.10.12, 10:39 Żyjecie z tego Krakowa. Tu pracujecie, tu uczą się wasze dzieci. Ale podatki płacicie na drogi w swoich Zabierzowach, Michałowicach czy Miechowie. Nie dziwcie się więc, że Ci którzy płacą na krakowskie drogi, które również wy rozjeżdżacie chcą sprawiedliwości. Chcą, byście również dopłacali się do dróg w Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izzi3 Re: żeby było weselej, wkrótce zlikwidują meldune IP: 193.24.32.* 29.10.12, 15:06 tak tak.. a jak krakusy beda wyjezdzac ze swojeg wspanialego miasta to tuz za jego granica beda czekaly bramki i beda sciagac podatek w druga strone. Pomysl kompletnie bez sensu! Proponuje radnym i wladzom usiasc sobie na wspanialym stadionie i podumac nad tym, dlaczego w Krakowie nie ma pieniedzy a nie rzucac glupie pomysly na zasadzie co komu przyjdzie do glowy. Moze jeszcze opodatkuja oddychanie tym zanieczyszczonym powietrzem? Ale oczywiscie placic beda tylko przyjezdni :P Odpowiedz Link Zgłoś
seven Re: żeby było weselej, wkrótce zlikwidują meldune 29.10.12, 15:09 > Moze jeszcze opodatkuja oddychanie tym zanieczyszczonym powietrzem? Ale oczywiscie placic beda tylko przyjezdni :P a opłata klimatyczna to jest co wg ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: żeby było weselej, wkrótce zlikwidują meldune IP: 91.196.215.* 29.10.12, 15:09 nie ma pieniedzy bo 30% przebywajacych i pracujacych w miescie nie placi tu podatkow ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: żeby było weselej, wkrótce zlikwidują meldune IP: *.biprostal.com.pl 29.10.12, 15:09 No przecież w Krakowie płaci się "klimatyczne". W cenie usługi hotelowej od drugiego dnia pobytu jest ten podatek wliczony :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xox Re: żeby było weselej, wkrótce zlikwidują meldune IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.12, 17:19 Adres stałego zameldowania nie ma nic do rzeczy, jeżeli chodzi o płacenie podatków. Zgodnie z ustawą, podatek PIT płaci się w miejscu ZAMIESZKANIA. Niech się urzędnicy wezmą lepiej za tych, którzy mieszkają w Krakowie, korzystają z jego infrastruktury, a podatek płacą w Koziej Dupce. Na to są już przepisy i nie trzeba żadnych nowych ustaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buu Re: Wjazd do miasta czyli gdzie... IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.12, 14:57 Najlepiej sprawdzać gdzie ktoś płaci podatek PIT. Jeśli w Krakowie to nie płaci za wjazd, a jeśli gdzie indziej, to płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Re: Wjazd do miasta czyli gdzie... 29.10.12, 15:05 I naprawdę wszyscy wierzą ze jak za dotknięciem magicznej różdżki stanie się pustka, jak i tak każdy krakus do woli będzie mógł sobie po mieście jeździć. Ktoś w ogóle ma jakieś wiążące dane ile procent poruszających się po mieści to "przyjezdni" czy wnioskuje się to tylko na podstawie wrażenia? I wciąż nie wiem czy ma to dotyczyć Krakowa od Bronowic po Nową Hutę czy tylko w ramach dowolnie rozumianego "centrum". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg0.75 Re: Wjazd do miasta czyli gdzie... IP: *.ceramika.agh.edu.pl 29.10.12, 17:45 Zawsze może być Kraków od Olszanicy / Kostrza po Wolice / Łuczanowice... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Wjazd do miasta czyli gdzie... IP: 91.196.215.* 29.10.12, 15:07 powinna sie zaczynac w granicach miasta, na rogatkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Wjazd do miasta czyli gdzie... IP: 91.196.215.* 29.10.12, 17:25 jakby podatek mial byc ekologiczny to najprosciej oplate uzaleznic od emisji 'syfu' czyste auto = darmo smrodowóz = płaci jak za woły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza K... IP: 162.27.160.* 29.10.12, 14:34 Tak !! A tym z rejestracjami KPR, KWI, KRA i KNS zabronić całkowicie poruszania się po mieście. Ci "kierowcy" to zakały krakowskich dróg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbbzzz Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza IP: *.ists.pl 29.10.12, 14:40 super, zabronić też poruszania się zielonymi i niebieskimi samochodami, te kolory nie pasują do naszego zabytkowego miasta :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza IP: 91.196.215.* 29.10.12, 15:13 doookladnie jada zagazowanym trupem 30km/h lewym pasem i nie znaja znakow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza K... IP: *.play-internet.pl 29.10.12, 14:38 hm, mieszkam pod Krakowem, ale w Krakowie prowadzę firmę - to musiałbym płacić czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc zależy, gdzie płacisz/firma płaci podatki... IP: *.compower.pl 29.10.12, 14:59 reszta to już kosmetyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: zależy, gdzie płacisz/firma płaci podatki... IP: *.play-internet.pl 29.10.12, 15:08 ano właśnie, Pit u siebie na wsi a VAT w Krakowie - i co teraz? może połowę stawki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc jako przedsiębiorca powinieneś wiedzieć IP: *.compower.pl 29.10.12, 15:10 który z podatków jest przeznaczony na infrastrukturę drogową w Krakowie;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: jako przedsiębiorca powinieneś wiedzieć IP: *.play-internet.pl 29.10.12, 15:16 w zasadzie żaden; obydwa idą do centralnego wora; na podstawie wpływów jednego i drugiego oblicza się jaka kwotę środków przekazanych z powrotem z budżetu centralnego do samorządów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: jako przedsiębiorca powinieneś wiedzieć IP: *.compower.pl 29.10.12, 15:38 otóż nie... ale to już zostawiam Ci jako zadanie domowe;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: jako przedsiębiorca powinieneś wiedzieć IP: *.home.aster.pl 30.10.12, 09:16 A co jeśli płaci jeszcze CIT? Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Zamknięte Getto Kraków 29.10.12, 14:49 A właściwie to wychodzi na to ze chce stać się Gettem i towarzystwem wzajemnej adoracji krakusów skutecznie zniechęcając ludzi aby przyjeżdżali tu wpierw do pracy i dopiero po czasie myśleli o osiedleniu się na stałe w sensie płacenia podatków, kupna domu, a nie tylko mieszkania na wynajem etc. Tak samo skutecznie wyplenić studentów spoza Krakowa z krakowskich uczelni, bo student z samochodem to zły student. I nie mówię o studencie który musi pod UJ podjechać autem, a takim co wynajmuje np. na ruczaju mieszkanie i korzysta z MPK na co dzień bo auto służy mu tylko na wyjazdy do domu, a i tak nie stać go tyle na paliwo. To wtedy co, za trzymanie auta pod blokiem "bo przyjezdny" podniesiemy koszta studiowania, a kto chce studiować w Krakowie to tylko pociągiem... Ergo. Płatny wjazd do CENTRUM tak, ale tylko dla wszystkich na równych zasadach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Zamknięte Getto Kraków IP: 91.196.215.* 29.10.12, 15:18 tak juz bylo .. w komunie nie sprawdzilo sie miasto ma dbac o swoich mieszkancow , i ew. o turystow jesli kase przynosza a nie o wioskowiczow Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Re: Zamknięte Getto Kraków 29.10.12, 15:20 > miasto ma dbac o swoich mieszkancow , i ew. o turystow jesli kase przynosza. A który turysta będzie tu chciał przyjechać jak jeszcze będzie musiał za wjazd do miasta płacić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Zamknięte Getto Kraków IP: 91.196.215.* 29.10.12, 15:22 rusz sie kiedys z domu, to zbaczysz ze placi sie wszedzie pozatym wiekszosc obcych aut to KLI/KWI/KMY a to zadni turysci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ante Re: Zamknięte Getto Kraków IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.12, 12:12 Nie bądź śmieszny. Kto jadąc turystycznie do Londynu czy Sztokholmu zastanawia się nad wyjazdem, bo będzie musiał zapłacić za wjazd do centrum? Tutaj chodzi o wioskowiczów, którzy najeżdżają Kraków codziennie, przez cały rok, a podatki płacą w swoich wioskach i żerują na mieszkańcach Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Zamknięte Getto Kraków IP: *.ists.pl 19.12.12, 18:48 Każdy z tych "wioskowiczów" zostawia miesięcznie w mieście ok 1000zł w sklepach opłatach itp, samych studentów w Krakowie jest ok 120tys czyli miesięcznie zostaje przywiezione do miasta ok 120 mln PLN w około 10 miesięcy (nie licząc dwóch wakacji) daje to 1,2 mld PLN, wy debile dzięki nim żyjecie, w Krakowie poza tym nie ma nic, prawie nie ma przemysłu, a większość ludzi żyje z wynajmowania mieszkań, w ogóle Krakusy to ograniczeni ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza K... IP: *.play-internet.pl 29.10.12, 14:45 Już starożytni czesi mawiali, że głupków sie nie sieje, rodzą się sami. Propozycja opłat dla wjeżdżających do Krakowa oznacza tyle,że miesiąc póżniej to samo zrobią wszystkie gminy ościenne, bo niby dlaczego nie? i wówczas wszyscy od wszystkich będą zagrabiać kase. A najlepiej na tym wyjdą gminy przy zakopiance, bo wydoją Krakusków chętnie z tej drogi korzystających. Wieliczka też nieźle zarobi, itp., itd. Jak to mawiała inna starożytna cywilizacja?: "w przyrodzie nic nie ginie, najwyżej zmienia właściciela"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza IP: 91.196.215.* 29.10.12, 15:14 wiekszosc gmin dookola nie jest wlascicielami drog przez nie poprowadzonych a zakopane to co chce zrobic ? zakaz wjazdu do miasta .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza IP: *.play-internet.pl 29.10.12, 15:29 ale drogi mimo, że mające różnych właściclei lub zarządców, póki co, nie są eksterytorialne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza IP: 91.196.215.* 29.10.12, 15:56 z tego co wiem drogi krajowe podlegaja GDDKiA ? Odpowiedz Link Zgłoś
jeriomina Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza 29.10.12, 14:52 Jeśli Kraków to wprowadzi to inne miasta też powinny. Bo np. pełno krakowian jeździ do Katowic i okolic tam "zasmradzać". A oni też mają duże zanieczyszczenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza IP: 91.196.215.* 29.10.12, 15:19 znaczy ze niby po co jada do Katowic ? poodychac ? czy zabytki zobaczyc ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza IP: *.60.citypartner.pl 29.10.12, 21:09 posłuchać buraczanej gwary ślunskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza IP: *.cela.pl 30.10.12, 06:39 lepiej siedź buraku w Krakowie i jeździj po swoich dziurawych drogach, bo zazdrość widzę, że jest. Poza rynkiem Śląsk nie ma czego Krakowowi zazdrościć, nawet powietrze na Śląsku czystsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joka Chore IP: *.187.225.81.ip.abpl.pl 29.10.12, 14:53 Dla wszystkich zwolenników proponuję spojrzeć na to z drugiej strony. Niech sobie takie opłaty wprowadzą wszystkie miasta, miasteczka, wsie... Podróżując po Polsce będziecie co chwilę uiszczać opłaty za przejazd... Przecież to absurdalne... ten kraj zmierza do tego że żyć będą tu mogli spokojnie tylko ludzie z kasą... Za przejazd płacisz, za zaparkowanie w mieście płacisz, wisisz dwa tysiące wpada ci policja w nocy do domu i cie aresztuje, zabiera dzieci, nie masz samochodu sąd ci całkiem odbiera dzieci bo nie masz warunków, itd. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Chore IP: 91.196.215.* 29.10.12, 15:04 jakos na swiecie takie rzeczy sa normalnoscia ... Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Re: Chore 29.10.12, 15:09 > jakos na swiecie takie rzeczy sa normalnoscia ... Tak ale dotyczą one szeroko rozumianego "centrum" i także mieszkańców miasta który poza tym centrum mieszkają. Już widzę te postulaty "zamknąć Ruczaj dla przyjezdnych". Do tego na świecie normalnością jest to, że każdy "przyjezdny" ma do dyspozycji obwodnicę miasta aby je ominąć i nie musieć jechać przez miasto podczas swojej podróży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Chore IP: 91.196.215.* 29.10.12, 15:54 jakby z Ruczaju (nowego) usunac wszystkie przyjezdne auta to Ruczaj swiecilby pustkami p.s. moze powiesz z jakiego miasta jestes ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza IP: 91.196.215.* 29.10.12, 15:06 ale ja nie chce zeby moja kasa z podatkow szla na parkingi P&R !! ja ich nie potrzebuje ! ja auto parkuje pod swoim blokiem Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza 29.10.12, 15:16 A ja nie cechą aby moja kasa z podatków szła na komunikację miejską w Krakowie bo z niej nie korzystam! Co mnie obchodzą inni (także mieszkańcy) żeby się mogli dostać do pracy, taki sobie będę cham i drugiemu nie dam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza IP: 91.196.215.* 29.10.12, 15:24 zawsze mozesz sie wyprowadzic do Pcimia ... tam kasa nie idzie na komunikacje zbiorowa z kilometra widac ze Krakow to nie Twoje miasto .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza IP: *.biprostal.com.pl 29.10.12, 15:32 Słyszałeś kiedyś o czymś takim jak sarkazm? Z kilometra widać, że myślenie i czytanie ze zrozumieniem nie jest Twoją mocną stroną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza IP: 91.196.215.* 29.10.12, 15:32 W Pcimiu nie ma wydatkow na komunikacje zbiorowa ... zawsze mozesz tak sie przeniesc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kloszard Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza K... IP: *.salbis.petroinform.com 29.10.12, 15:10 Ekologia? A ja myślałem, że chodzi o kasę. Ale uwaga, Kraków żyje z turystów i część może się obrazić za takie ich potraktowanie. A Ci, którzy będą musieli zapłacić i których na to stać, zapłacą. Pytanie na co zostaną przeznaczone te pieniądze? Bo nie wierzę, że na ekologię. Ha ha, ale nas radni i politycy próbują wyślizgać z pieniędzy w czasach kryzysu. Czekamy na kolejne równie rewolucyjne pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klijac Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza K... IP: *.mofnet.gov.pl 29.10.12, 15:18 Centusie krakowsy-kopnijcie się z tym swoim szemranym Krakowem w d....! I tyle komentarza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza IP: 91.196.215.* 29.10.12, 15:20 nie musisz tu przyjezdzac .... naprawde Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza 29.10.12, 15:26 Ciekawy dysonans. Zawzięty obrońca "swojego" wyganiajacy z krakowa wszystkich "gości", a sam podpisuje się jako 'gość'... Tak wiem, gość portalu gazety, ale w kontekście dyskusji brzmi to uroczo śmiesznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza IP: 91.196.215.* 29.10.12, 15:49 jakbys byl/byla z Krakowa to bys wiedziala co znaczy ze jestem Gosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kloszard Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza IP: *.salbis.petroinform.com 29.10.12, 16:15 Ja jestem i nie wiem... Zapewne można mnie zaliczyć do obywateli drugiej kategorii. A tak przy okazji jak wygonisz wszystkich ciekawe z czego będziemy tutaj żyć, bo w Krak. ani wielkich fabryk, ani korporacji. Kwitnie (tylko nie czepiajcie się znaczenia tego słowa) za to turystyka. Ale może w ramach zaskakującej akcji promocyjnej warto wygonić stąd wszystkich studentów, obcych, element napływowy i i turystów. Wtedy miasto jako niedostępne dla innych będzie przedmiotem pożądania. Ceny za nielegalne przekroczenie granic miasta i zaburzenie kojącego spokoju mieszkańcom będzie wysoka, prawie taka sama jak za wycieczkę w kosmos. I wszyscy będziemy na tym zarabiać. Wystarczy 5 razy do roku wpuścić takich chętnych i basta, resztę czasu można poświęcić na celebrowanie krakowskiej tradycji. Wprowadźmy też opłaty za rodowody. Im kto ma lepszy (sięgający do czasów Kraka) tym mniejsze opłaty (potomkowie Kraka i Smoka Wawelskiego zostaną zwolnieni z opłaty). A osoby, które zechcą się w Krk zameldować muszą zapłacić na przykład jedną ratę za budowę stadionu. Zyskają na tym też kibice, kwiat tego miasta, Krakusy z dziada pradziada, bo skoro do Krk nikt nie będzie mógł przyjechać to mecze będę rozgrywane tylko pomiędzy krakowskimi drużynami (składającymi się z samych Krakusów). Zażądamy też od spadkobierców Miłosza, Szymborskiej czy Lema opłat za nielegalny pochówek na krakowskich cmentarzach (bo nie są z Krk), zweryfikujemy historię sztuki i literatury. Będzie ekologicznie i bogato. Miasto zyska, zyskają prawdziwi mieszkańcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza IP: 91.196.215.* 29.10.12, 17:18 no wybacz, ale z tych co przyjezdzaja do miasta autami do pracy to naprawde chyba zysku za duzo nie ma z ekonomicznego punktu widzenia to powinno sie nawet ich nie wpuszczac .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kloszard Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza IP: *.salbis.petroinform.com 29.10.12, 17:29 Co? A dlaczego? Bo nie rozumiem... Z tego co wiem, mamy wolność. Każdy może wybrać określony środek transportu. Jeśli firma chce zatrudnić kogoś spoza Krk, to dlaczego zabraniać im wjazdu do miasta? Nie pojmuję tej logiki. Ona prowadzi do tego, co napisałem wcześniej. Czyli do konfrontacji i zwykłego chamstwa. Moim zdaniem lepiej byłoby gdyby miasto, tak jak to bywa gdzieniegdzie umożliwiło ludziom sprawne poruszanie się po mieście poprzez komunikację miejską (dajmy nie tak drogą jak to zaplanowano), gdyby stworzyło parkingi i infrastrukturę. A to jest bardzo skomplikowane i... za trudne dla naszych fachowców. Dlatego wymyśla się na przykład tego typu rozwiązania, alb poszerza strefy. Ale to do niczego nie prowadzi. Bo zresztą w tym przypadku nie chodzi o udogodnienia, ale pieniądze. Fakt, takie kompleksowe rozwiązania kosztują, ale w zamian nie można tak kuriozalnych pomysłów rzucać. Mnie jest wstyd za pana radnego i za mieszkańców, co to cieszą się już, że Kraków będzie tylko dla Krakusów. Ja chcę Krakowa, nowoczesnego, choć szanującego i pielęgnującego tradycję, otwartego, innowacyjnego. Ale.... jest jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza IP: 91.196.215.* 29.10.12, 17:42 ale o jakims zabranianiu wjazdu mowisz ? znam multum ludzi ktorzy wprowadzili sie do miasta bo tu znalezli prace, ale nie dojezdzaja do pracy autem zza miasta parkujac gdzie popadnie, ale zostawiaja auta pod blokiem/domem i jada rowerem/tramwajem albo spacerem i dla takich ludzi kazde auto mniej, to krotszy dojazd autobusem/tramwajem i bezpieczniejszy przejazd rowerem Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza 30.10.12, 10:51 Gość portalu: kloszard napisał(a): > Co? A dlaczego? Bo nie rozumiem... > > Z tego co wiem, mamy wolność. Każdy może wybrać określony środek transportu. pod warunkiem, że ponosi związane z tym koszty. zamiast zorganizować fajnego sylwestra, z moich podatków miasto buduje drogi dla wieśniaków do jeżdżenia za darmo śmierdzącymi blaszankami. jaki w tym sens? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.12, 17:30 I chcesz powiedzieć, że cała ta hałastra na rejestracjach KWI, KMY, KRA i podobnych, oblegająca w dni powszednie przez 10 godzin chodniki starego Podgórza i Grzegórzek (tak, że przejść się nie da), to są turyści? Cała ta falanga aut jadących wieczorem w stronę Wieliczki na rejestracjach KWI, a rano w przeciwnym kierunku, to są turyści? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kloszard Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza IP: *.salbis.petroinform.com 29.10.12, 18:08 Tak, chcę powiedzieć, że słowo "hałastra" jest nieadekwatne i niestety nie świadczy źle o nich, ale o Tobie. Wiesz, tak się składa, że Twój adres zameldowania nie czyni Cię człowiekiem ani lepszym ani mądrzejszym (to akurat jest oczywiste po Twoim błyskotliwym wpisie - frustracja jest niczym innym jak sublimacją barku rozumu). Też mam krakowski adres zameldowania, w dodatku w centrum i nigdy do głowy mi nie przyszło, żeby innych nazywać hałastrą. Tym bardziej, że większość za nas wywodzi się albo z chłopstwa, albo z drobnej szlachty i wiele lat temu nasze rodziny należały do owej hałastry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza IP: 91.196.215.* 29.10.12, 18:27 krakowski adres nie czyni Cie Krakusem :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kloszard Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza IP: *.salbis.petroinform.com 29.10.12, 18:52 Za to nazywanie tych, co adresu nie posiadają "hałastrą" z pewnością tak. W takim przypadku zgoda, krakusem nie jestem. A ta żenująca wypowiedź przypomina mi udowadnianie odpowiedniego pochodzenia przed wojną. Możemy zaraz popisać się rodowodami, ale to nam da satysfakcję. Ha, ha, ha, ha. Zobaczymy do którego pokolenia jesteś Krakusem (mniemam, że od Kraka, albo Wawelskiego Smoka). Ale uważaj, bo może się okazać, że Twoi protoplaści byli nieślubnymi dziećmi Wandy, co to jako hałastra pod jej opatrzność się schowali, albo co jeszcze gorzej, może jesteś potomkiem bratobójcy Lecha, ot wtedy będzie wstyd) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xox Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza IP: *.61.citypartner.pl 30.10.12, 01:33 Mnie się wydaje, że przedmówcy nie chodziło o nieposiadanie adresu, tylko o zachowanie kierowców na tych rejestracjach. Jak byś zobaczył co się dzieje nad Wisłą od strony Podgórza, to chyba przyznałbyś mu rację. P.S. Czy na pewno znasz znaczenie słowa "hałastra"? Może sprawdź w słowniku zanim zaczniesz kolejne wywody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xox Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza IP: *.61.citypartner.pl 30.10.12, 01:24 A ja uważam, że słowo hałastra jest jak najbardziej adekwatne. W Starym Podgórzu kierowcy na tych rejestracjach parkują gdzie się da: na chodnikach nie zostawiając miejsca pieszym, na trawnikach, a nawet na skrzyżowaniach, uniemożliwiając przejazd. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza 30.10.12, 10:53 patrzcie, urzędnik z ministerstwa finansów! w godzinach pracy, przez nas opłacanej, zamiast pracować - ubliża innym na forum!! Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza 29.10.12, 15:55 Zatem hasło na dziś mówiace o krakusach pl.wikipedia.org/wiki/Ksenofobia Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza 29.10.12, 15:56 Gosciu gdzie jesteś... czekam na odpowiedź! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza IP: 91.196.215.* 29.10.12, 15:59 gdzie Ty widzisz ksenofobie ? Krakow jest zainteresowany turystami, a nie powiatowcami z żądaniami Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza 29.10.12, 16:02 Niechęć do powiatowców to też forma ksenofobii. Zresztą, daj już sobie gosciu na wstrzymanie, bo od pewnego czasu już poważnej dyskusji nie prowadzę, ale widać ciężko ci to wyczytać i wciąż się spinasz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.12, 23:41 Nie o krakusach tylko o jednym: pane Havranek, to je ale idiotyzm no ale wybaczam, bo jak ktoś ma Maria na drugie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus piosenka o powiatowcach IP: 91.196.215.* 29.10.12, 16:04 www.youtube.com/watch?v=PH-tTCIxnlk juz nawet o tym spiewaja .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie krakus Re: piosenka o powiatowcach IP: *.tktelekom.pl 29.10.12, 16:19 Fascynujące to jak bardzo "powiatowcami" dowartościowują swoje ego krakusi. Problem ten jest powszechnie znany w każdym rejonie polski i każdym dużym mieście, ale tylko w Krakowie tak bardzo koli on w tyłek krakusów którzy ąę muszą podkreślić swoją wyższość i pogardę dla każdego kto krakusem nie jest. Jacy to oni niby są 'lepsiejsi" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KCH Re: piosenka o powiatowcach IP: *.ists.pl 29.10.12, 17:12 Zaj... nuta, btw mam KCH, ale się nie spinam... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadwiga Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza K... IP: *.wawel.org.pl 29.10.12, 16:10 Drodzy forumowicze, wprowadzenie opłaty za wjazd co centrum miasta dla wszystkich w dni robocze, nie jest niczym odkrywczym. Wprowadzone w Sztokholmie znakomicie uspokoiło ruch w centrum i pokazało, że nie wszyscy muszą w tam wjeżdżać. Jeżeli tak, to za opłatą. Dodatkową korzyścią były zwiększone wpływy do kasy miejskiej. Komunikacja jest dla ludzi. Należy wpierw przemyśleć trasę przejazdu własnym samochodem, a nie wjeżdżać, tak jak jest najwygodniej dla kierowcy, bez względu na zakazy i znaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza IP: 91.196.215.* 29.10.12, 17:21 bardzo duzo miast, zwlaszcza tych starych, ze slabymi ciagami komunikacyjnymi, wprowadzilo podobne zasady z pozytywnym skutkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza IP: *.xdsl.centertel.pl 29.10.12, 17:33 Jakby w Krakowie była taka komunikacja miejska jak w Sztokholmie, to by mi się nie chciało auta rano ruszać Odpowiedz Link Zgłoś
filakia Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza 29.10.12, 20:06 Słuszna uwaga! Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza 23.12.12, 12:17 Gość portalu: TT napisał(a): > Jakby w Krakowie była taka komunikacja miejska jak w Sztokholmie, to by mi się > nie chciało auta rano ruszać jakby wprowadzić opłatę, może byś się zainteresował komunikacją. w tej chwili nie wiesz o niej nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.12, 12:13 do centrum - jestem za , ale tu jest mowa o opłacie za wjazd do miasta .... czyli idiotyzm Odpowiedz Link Zgłoś
cbf600 Opłaty za paleniska węglowe bo Bronowice śmierdzą 29.10.12, 16:31 Należy wprowadzić opłaty za każde palenisko węglowe- bo to one są główną przyczyną zanieczyszczenia, osoby naprawdę biedne powinny być z niej zwolnione. Żaden zakład usługowy nie powinien być ogrzewany węglem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Opłaty za paleniska węglowe bo Bronowice śmie IP: 91.196.215.* 29.10.12, 17:23 tutaj sie mylisz to nie oplanie weglem jest problemem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: the bil tia, IP: *.187.255.110.ip.abpl.pl 29.10.12, 19:30 cbf600 napisała: > Należy wprowadzić opłaty za każde palenisko węglowe- bo to one są główną przycz > yną zanieczyszczenia, osoby naprawdę biedne powinny być z niej zwolnione. biedaka zwolnić aby mógł spalać śmieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza K... IP: *.dynamic.chello.pl 29.10.12, 17:05 To nie auta są znaczącym problemem zanieczyszczeń Krakowa a ogrzewanie CO i wody w sektorze komunalnym. Każda babcia zamiast zainwestować w centralne pali w piecu węglem, najbardziej zanieczyszczonym rodzajem paliwa opalowego. Wystarczyło by obligatoryjnie zlikwidować połowę tych domowych palenisk i sytuacja by się znacznie poprawiła. Widać że Politycy plotą bzdury co im ślina na język przyniesie, bez kompletnej wiedzy i przygotowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WolneMiastoKraków Co Hawranek zrobił dla obwodnicy KRK S7? IP: 194.11.254.* 29.10.12, 17:20 Pomysł generalnie mi się podoba. Problem w tym, że to partia pana Hawranka, PLATFORMA OBYWATELSKA, ciągle nie daje Krakowowi pieniędzy na dokończenie obwodnicy miasta, a bez niej ten pomysł jest idiotyczny. S7 natychmiast Hawranku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki_tam Re: Co Hawranek zrobił dla obwodnicy KRK S7? IP: *.ghnet.pl 29.10.12, 17:30 panie Hawranek, może zechciałby pan zająć się jakąś sensowną pracą, a nie wymyślaniem pseudoodkrywczych pomysłów na uzdrowienie stanu kasy miasta. Pochwal się może jak to ciężko pracujesz w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie. Obrazy na allegro dobrze schodzą??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowerzysta Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza K... IP: *.aster.pl 29.10.12, 17:26 szukamy złodzieja roweru, który nie bał się bardzo widocznej kamery: www.youtube.com/watch?v=WqTd9fatdyU&feature=youtu.be jeśli go znacie - dajcie znać na policję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PL KLOC w europie jest dokladnie odwrotnie. IP: 213.134.163.* 29.10.12, 17:46 ludzie z danego miasta placa za wjazd do centrum, a przyjezdni nie. Jak dla mnie takie rozwiazanie jest logiczne, ale polska to nielogiczny kraj, wiec chyba wszystko jest w porzadku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balusz Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza K... IP: *.ists.pl 29.10.12, 17:50 Hawranek kompletnie zidiociał. No cóż jaka partia, tacy radni. Kto takich popaprańców wybiera ? Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza 29.10.12, 18:08 pomysł jest świetny, ale nie pod szyldem ekologii (bo jeśli o tym mowa należy wziąć się za niską emisję) tylko pod hasłem zrównoważenia transportu powiedzmy sobie wprost: chodzi o to by wieśniaki nie korkowały miasta, dlatego na rogatkach powinni płacić wszyscy nie mający rejestracji KR dziękuję za pomysł i popieram w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk Re: Propozycja opłat za wjazd dla kierowców spoza IP: *.dynamic.chello.pl 29.10.12, 19:00 tez popieram, wiesniaki precz z krakowskich ulic i parkingow pod blokami!!!!!!!! a kysz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: II próg podatkowy I tak zamierzam opuścić to miasto na stałe IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.10.12, 18:47 przeniosłem się pod krk żeby moje dzieci oddychały normalnym potwietrzem... a teraz takie historie... Sugeruję 100 za wjazd a docelowo zakaz wjazdu obcych do tego wybitnego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś