Dodaj do ulubionych

Powietrze znów nas podtruwa. Jeśli nie musisz, ...

IP: *.aster.pl 22.11.12, 08:26
A czemu nie zaskarżyć miasta, że nie spełnia norm europejskich?
Obserwuj wątek
    • Gość: smok w@welski Powietrze znów nas podtruwa. Jeśli nie musisz, ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.12, 08:39
      przestańcie pitolić o nie chodzeniu na spacery....co mają zrobić ludzie pracujący i uczący się? też zostać w domu? co roku ta sama śpiewka, aż człowieka mdli...i żaden doopek odpowiedzialny za taki stan rzeczy nic nie robi w dalszym ciągu...a za rok ta sama melodia, żeby nie wychodzić z domu i po sprawie...banda nieudaczników i tyle
      • Gość: cóż Re: Powietrze znów nas podtruwa. Jeśli nie musisz IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.12, 08:52
        przecież to "powietrze nas podtruwa", nie urzędasy!
    • Gość: dsa Co robi miasto? IP: *.softwaremind.pl 22.11.12, 09:18
      Za cenę przez nikogo nie chcianego szkaradka koło miasteczka AGH, miasto mogłoby podłączyć do miejskiej sieci ciepłowniczej większość budynków z centrum opalanych węglem. Ale przecież lepiej śnić o Euro2012 czy o olimpiadzie niż zapewnić ludziom możliwości życia w tym smogdołku...
    • Gość: anastazy Powietrze znów nas podtruwa. Jeśli nie musisz, ... IP: *.ip.netia.com.pl 22.11.12, 10:28
      Mam wrażenie (jeśli się mylę, to proszę o sprostowanie), że mapy z cytowanego w artykule serwisu nijak się mają do rzeczywistości. Nie jest napisane, w jakim stopniu normy są przekraczane itp. Konkretne dane WIOŚ ze stacji pomiarowych dostępne są tutaj: 213.17.128.227/iseo/. Dostępne są też normy, z którymi się powinno zestawiać wskazanie stacji. Kilka razy porównywałem te dane z mapą i mam wrażenie, że często się rozjeżdżają. Np. dane na dziś wg mapki wskazują, że sytuacja jest bardzo zła, podczas gdy dane wg stacji wykazują mieszczenie się w normach (minimalnie przekraczany jest PM2,5).
      Nie jestem w sprawach ekologicznych biegły, więc jeśli czegoś nie rozumiem, proszę o wyjaśnienie:-). Ale jeśli rozumiem to właściwie, to artykuł niewiele wnosi, bo generalnie media w okresie chłodów powinny informować albo o szczególnym przekroczeniu norm (np 4krotnym), albo o spełnianiu norm (bo to w tym czasie prawie się nie zdarza).
    • Gość: nowy Truje Śląsk !!!!!!! IP: *.wil.pk.edu.pl 22.11.12, 10:31
      Dlaczego w takiedni jak dzisiaj gdy wieje z zachodu nie jest wstrzymywana obligatoryjnie emisja pyłów z kominów śląska ?????? To jest ta szeroko pojmowana solidarność społeczna - podrtówać sąsiada. Dlaczego teraz związki zawodowe nie protestują ???
      • Gość: Necro Re: Truje Śląsk !!!!!!! IP: 195.85.249.* 22.11.12, 10:57
        Trują domki, które spalają śmieci (np przy Górnickiego) i im podobne oraz samochody stojące w korkach. Jakby ustawić światła tak, żeby nie zmuszały samochodów do ciągłego hamowania i ruszania, a pozwalały na płynną jazdę (np Aleje), to by było dużo czyściej. Ale w Krakowie królują piece i piecyki.

Zastanawia mnie to zostawanie w domu- przecież powietrze, które trafia przez wentylację nie jest filtrowane, tylko wlatuje to z zewnątrz. Gdzie się ono oczyszcza?
        • Gość: nowy Re: Truje Śląsk !!!!!!! IP: *.wil.pk.edu.pl 22.11.12, 11:05
          to niby z kąd to g... leci nie czasami z nad rybnika......

pogoda.wp.pl/miasto,krakow,mid,1201105,mi.html?ticaid=1f924&_ticrsn=5
          • Gość: Necro Re: Truje Śląsk !!!!!!! IP: 195.85.249.* 22.11.12, 11:54
            Jasne, że można pokrzyczeć, że wszystko do nas przylatuje i na tym poprzestać. A w Krakowie nowe budynki nie są podłączane do miejskiej ciepłowni, tylko w każdym mieszkanku na ścianie pojawia się piecyk. Ciepłownia ma inną wydajność, filtry, kontrole. Piecyki bez przeglądów działają jak chcą. Ale królują paleniska. Jak się przejdę koło tych domków, co potwierdzają też inni komentujący, to nie potrzebuję Rybnika, żeby powdychać stare japonki.
            • Gość: nowy Re: Truje Śląsk !!!!!!! IP: *.wil.pk.edu.pl 22.11.12, 12:12
              Nikt nie krzyczy tylko takie są fakty. Proszę popatrzyć na mapki zapylenia i układ doliny wisły + róża wiatrów. Podobnie sprawa wygląda właśnie z rzeką Wisłą przecież nie wypływa zasolona ze źródła tylko przepływając przez Śląsk wlewane są w nią hektolitry zasolonych wód kopalnianych. Gdy nie było trującego Ślaska nad Krakowem było czyste powietrze mimo braku elektrociepłowni Łęg i grzaniu mieszkań przez lokalne ciepłownie i piece a w zakolu wisły pod Waelem była czysta plaża i ludzie się kompali. Ale niestety mamy takiego smroda pod bokim .......
              • Gość: @@ Re: Truje Śląsk !!!!!!! IP: *.pl 22.11.12, 13:25
                Bredzisz człowieku. Stań sobie np. na Konopnickiej czasem i powdychaj czym nas tamtejsze kamienice - ruiny traktują, to może się paradoksalnie przewietrzysz trochę pod sufitem.
                • Gość: dzik Re: Truje Śląsk !!!!!!! IP: *.static.chello.pl 22.11.12, 22:27
                  brednie to chyba autor w/w postu pisze zresztą to chyba normalne w takim zapyleniu. Smród leci ze śląska od lat w wielkiej ilości i nikt nie chce się tym zająć. Zresztą proponuję wyprawę 30 - 60 km na zachód i podelektowanie się świeżym powietrzem np w uzdrowisku Tychy :)
                  • Gość: z Katowic sami się trujecie spalonymi śmieciami IP: *.welnowiec.pl 03.01.13, 15:29
                    a w Tychach pewnie Fiat i Tyski Browar trują wg Ciebie? Fakt jest taki, że smog w miastach to zasługa mieszkańców zarówno w Krakowie jak i na Śląsku. Korki, palenie śmieci, stare piece. Tylko, że w Krakowie dodatkowo macie dołek gdzie się w tym kisicie i dlatego macie cięższe powietrze. Na Śląsku znaleźć kopcący komin to już nie prosta sprawa. Po prostu trucie środowiska w przemyśle słono kosztuje. Co do zatruwania rzek. Trafiłeś głową w mur. Bo akurat tutaj infrastruktura jest stosunkowo rozwinięta i ścieków bezpośrednio do rzek trafia mało.
    • Gość: mat Stare Kliny i piece IP: 89.174.106.* 22.11.12, 11:33
      ...wczoraj wieczorem przeszedłem sie tam na spacer - szczerze mówiąc myśałełm, że sie uduszę a wróciwszy do domu oczy miałem, jak po wyjściu z basenu bez okularów :) Ludzie palą w piecach czym popadnie (jak sadzę policja omija to miejsce - co będą sie męczyć i przeszukiwać piece, lepiej wlepić mandat paru rowerzystom, którzy zatruwają bezczelnie środowisko :D) !
      • Gość: Paweł Re: Stare Kliny i piece IP: *.ip.netia.com.pl 22.11.12, 12:12
        To pomóż tej Policji, a raczej Straży Miejskiej i powiedz im o tym. Niech ruszą d..pę, to może coś się w tej kwestii zmieni.
    • senty_menty Powietrze znów nas podtruwa. Spacery niewskazane 22.11.12, 12:40
      Poczekajmy na wynik postepowania w Rybniku. W miescie tym niejaki Zdzislaw Kuczma pozywa samorzad za stan powietrza. Jezeli uda mu sie wygrac to tez trzeba bedzie sie sadzic w Krakowie. trzymam kciuki za pana zdzislawa. wiecej info w linku ponizej:
      www.wprost.pl/ar/357022/Rybnik-mieszkaniec-pozywa-rzad-za-brudne-powietrze/
      • Gość: prawnik nie wiem czy dobrze wskazał podstawę prawną IP: *.ip.netia.com.pl 22.11.12, 16:46
        Pozywa z prostych przepisów. A tutaj wydaje mi się, że dosyć skomlikowane reguły wchodzą do zastosowania, których sąd może nie znac i nie bedzie ich badał z urzedu.

trzeba sprawdzić dokładnie dyrektywę pod katem ubeigania się o odszkodowanie - potencjalnie możliwość jest, ale nie wiem czy polska nie ma jeszcze grace periopd na dostosowanie się do norm do 2015 r.
    • Gość: zmiana Wydano 1 mld na stadiony. jeden miliard ! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.11.12, 22:16
      te środki, lub połowę z tego można było wydać na piece gazowe. ktoś za to musi zapłacić stanowiskiem, podejmowanie decyzji oznacza odpowiedzialność.
      TYLKO REFERENDUM I ODWOŁANIE SZKODNIKÓW
    • rozkoszny_bobasek Wiatr zawsze... 22.11.12, 22:45
      idiotom w oczy wieje...
    • Gość: ślązak to nie powietrze was podtruwa tylko śmieci palone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.12, 00:50
      w waszych piecach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka