Dodaj do ulubionych

Prawdziwy Krakus musi mieć piórko w d.... !

IP: *.comnet.krakow.pl 12.07.04, 08:05
Przeczytałem tu jakiś post nawiązujący do powyzszego tematu i mnie tak
zastanowiło, kto właściwie jest Krakusem ,ten co tu się urodził,wykształcił,
a potem zabrał dupę, zamieszkał na wsi i pracuje np.w Warszawie czy ten który
jest osobą napływową, mieszka tu ponad dwadzieścia lat i pracuje dla
dobra tego miasta ? i jeszcze jedno, czy dzieci tych co po wojnie mieszkali
w Toniach, Bronowicach, Olszy, Prądniku Białym i Czerwonym, Azorach, Woli
Duchackiej, to też Krakusy ? bo z tego co wiem to wszędzie tam były zapyziałe
wiochy /z Olszy do centrum jechało się pociagiem/. Mieszkam w Krakowie bo
muszę, jednak wolałbym przyjechać tu na wycieczkę a mieszkąć tam skąd pochodzę
Obserwuj wątek
    • longwehicle Re: Prawdziwy Krakus musi mieć piórko w d.... ! 12.07.04, 09:59
      Witaj H 56!
      Jeżeli z konieczności siedzisz w Krakowie,to z racji częstego podróżowania w
      rodzinne strony,Musisz mieć dyszel w d....Ja ponieważ urodziłem sie w Krakowie
      na ul.Czarnowiejskiej z konieczności mam wsadzone przez położną pawie
      piórko!!.Wyobraż sobie jaka historia się wiąże z narodzinami mojego
      syna,odbierała go ta sama położna co mnie p.Serafin-kużwa po tylu
      latach!,kobieta wrosła w pejzaż Krakowa,tak jak siostra Warszawska w
      Zakopanem!!!.przez jej ręce przeszły tysiące noworodków w Krakowie i żadnemu
      krzywdy nie zrobiła!! .;o{)).
      • Gość: H56 a ja sobie piórko kupię, bo Krakowa nie mam w d... IP: *.comnet.krakow.pl 13.07.04, 08:13
        kocham swoje Pomorze ,ale prawie połowę życia spędziłem w Krakowie i tu
        założyłem rodzinę, zaczynam mówić na pole i idzeeee, a to znak ,że muszę sobie
        sprawić piórko. Mój przyjazd do Krakowa był całkowicie przypadkowy i do tej
        pory pluję sobie w brodę ,że tak się stało, bo moim marzeniem było zamieszkanie
        na stałe w Berlinie i gdyby nie związek z Krakowianką moje marzenia by się
        ziściły, no ale Wanda też Niemca nie chciała. Widocznie tak mi było pisane, i
        trzeba się z tym na starość pogodzić. Krakowiaczek ci ja.
        • longwehicle Re: a ja sobie piórko kupię, bo Krakowa nie mam w 13.07.04, 16:02
          Nie pozostaje nam nic innego jak napisanie petycji do gospodarza krakowskich
          derbów o wydzielenie jednego sektora dla "krakusów"-kibiców pokoju ,znak
          rozpoznawczy pawie pióro wetknięte w tyłek!!!.Bijemy brawa obu zespołom ,razem
          wrzeszczymy sędzia buc!!!!!.Razem śpiewamy.............ukochany klubie nasz/raz
          jednemu,raz drugiemu/.To jest to....panowie może odchamimy sport!!;o{)).
    • klymenystra Re: Prawdziwy Krakus musi mieć piórko w d.... ! 12.07.04, 11:01
      krakus krakusem sie czuje. ja toze. chociaz ojciec z malborka a matka z
      ostrowca. ja zostalam poczeta i urodzona tu i krakuska jestem. piorko troche
      niewygodne, chociaz nosze jedno na rzemyku.. na szyi :)
      • longwehicle Re: Prawdziwy Krakus musi mieć piórko w d.... ! 12.07.04, 11:39
        Klymenystro to H 56 wymiślił tę obłędną lokalizację piórka!! ;-),chociaż może
        jest w tym jakiś sens!!! ;o{)).
        • trudny2002 Re: Prawdziwy Krakus musi mieć piórko w d.... ! 12.07.04, 11:53
          Lokalizacja piórka jest być moze zaskakujaca, ale zaskoczyć moze jedynie
          jakiegoś zupełnie nieobytego.To nie jest przecież wybór jednoznaczny , a
          jedynie wskazanie jednego z możliwych miejsc występowania piorek. istotniejszym
          zdaje sie byc definicja owego piórka i odpowiedź na pytanie czy iść tu moze o
          stopień upierzenia czy też piórko to znaczyć moze sptaszenie lub szczególna
          lotność.
          Stąd zatrzymać sie chyba należy właśnie nad definicją , właśnie nad potrzebą
          zwaną inaczej koniecznością posiadania piórka a równiez nad elementem
          wyjatkowości i endemiczności występowania tego zjawiska właśnie tutaj.
          Piórko to i tutka, a kto tu tka przy Warce spokojnie siędzac na wiślanej barce?
          trudny
    • emka_1 ale mieszasz 12.07.04, 12:10
      piórko atrybutem krakowiaka, nie krakowianina, tak więc wtykanie piórek przez
      zasiedziałych mieszkańców podkrakowskich wsi jest w pełni uzasadnione.
      • trudny2002 To interpretacja folkowa 12.07.04, 12:42
        Etnicznie traktując mozna dojść do przekonania, ze wodzowie plemion Indian
        Ameryki płn. wywodzą pióropusze z Linii AB Rynku. I pewnie tak jest.
        Co powiem bez szczególnej dumy...
        trudny
        • zielonki Re: To interpretacja etniczna 12.07.04, 17:32
          Wszystkie krakusy to naleciałość. Słowiańskie ludy pochodzą prawdopodobne z
          okolic Iranu, stąd ich krucze czupryny i tęsknota do Persji (Iracka
          interwencja).
          • longwehicle Re: To interpretacja etniczna 12.07.04, 18:02
            Ja Ci zielonek...dam naleciałośc!!!!W Zielonkach sami Turcy i im się tyłek
            piórcy!!! ;O{))).My som jacy tacy krakowiacy w tyłku pióro momy i nikomu nie
            oddomy!!!.
            A górale orle pióra mają tyż ,a jakiż oni naród dumny -nawet Adolfowi H.tyłek
            do całowania pokazali!!!!.
            • zielonki Re: Nie oddamy ? 12.07.04, 18:15
              To czemu stolicę oddaliście do puszczy mazowieckiej ?
              • longwehicle Re: Nie oddamy ? 12.07.04, 18:21
                Niech oni pławają się we władzy,WWWWŁAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAdza !!!,to jest to
                co odbiera rozum instynkt samozachowawczy, Zobacz zielonku jak szeregami skaczą
                w przepaść ,otchłań niebytu. My mamy piórka,za miedzą kolegę Turka,przyjaciół
                Górali którym się na głowy Giewont nie wali.Zyć nie umierać!!;o{)).
                • zielonki Re: Fajny tekst mistyczny tu zapodam. 12.07.04, 18:31
                  Kraków na wszelkie cechy mitycznej świętej góry: biała skała na północnym
                  brzegu rzeki (według najlepszych reguł sztuki feng-szuej!), z jamą u podnóża,
                  gdzie kiedyś żył smok, chtoniczno-chaotyczny potwór, zabity przez herosa-
                  założyciela cywilizacji, jakim niewątpliwie był Król Krak. Zabicie smoka
                  symbolizuje pokonanie chaosu i oczyszczenie od złych mocy pola pod porządek
                  przyjazny ludziom. Mit o założeniu Warszawy jest rażąco odmienny: oto książę
                  podczas łowów gubi drogę w puszczy (a więc w świecie chaotycznym, nie-ludzkim),
                  zaś drogę wyjścia wskazuje mu wodny (chaotyczny!) żeński potwór, syrena, która
                  w zamian za ocalenie zobowiązuje go do założenia miasta, Warszawy właśnie.
                  Kraków zaistniał więc w wyniku aktu pokonania i uśmiercenia Potwora, Warszawa -
                  przeciwnie! - powstała dzięki łasce Potwora. Ale smoki, zwłaszcza te żeńskie-
                  wodne-chaotyczne domagają się krwawych ofiar. Demony trzeba karmić.
                  • sunny_day Re: Fajny tekst mistyczny tu zapodam. 12.07.04, 23:10
                    O to to to...zielonku...:DDD święta prawda...:DDDD
                    • zielonki Re: Fajny tekst mistyczny tu zapodam. 13.07.04, 19:58
                      sunny_day napisała:

> O to to to...zielonku...:DDD święta prawda...:DDDD
                      Potwierdzasz że?
                      "Ale smoki, zwłaszcza te żeńskie-
                      wodne-chaotyczne domagają się krwawych ofiar."
                      • sunny_day Re: Fajny tekst mistyczny tu zapodam. 13.07.04, 20:07
                        oj tak...oj tak... :DDD
                        • zielonki Re: Fajny tekst mistyczny tu zapodam. 13.07.04, 20:10
                          Ale łusek chyba nie masz?
                          • sunny_day Re: Fajny tekst mistyczny tu zapodam. 13.07.04, 23:33
                            Łuski tylko od naboi...ale jak sie zezłoszę to zionę ogniem ;DDD I co oznacza
                            wodno-chaotyczne? hę?
                            • zielonki Re: Fajny tekst mistyczny tu zapodam. 14.07.04, 01:38
                              To chyba trzeba by pogadać ze starym hydraulikiem.

• Gość: dziad kalwaryjski Re: Fajny tekst mistyczny tu zapodam. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.04, 01:49
                                Takim sklerotycznym, co to mu te rurki kic, kic w różne strony?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka