Dodaj do ulubionych

90 minut parkowania za darmo, potem płacisz

IP: *.motorola-solutions.com 17.12.12, 08:11
...a dalej ul. Konopnicką i Powstańców Śląskich...

Chyba ... a dalej ul. KonopnickiEJ i Powstańców Śląskich...
Obserwuj wątek
    • Gość: krakus Re: 90 minut parkowania za darmo, potem płacisz IP: 217.153.93.* 17.12.12, 08:54
      ..."Jesteśmy przekonani, że w końcu kierowcy zdadzą sobie sprawę, że jazda komunikacją miejską jest bardziej opłacalna niż parkowanie - twierdzi Piotr Hamarnik z ZIKiT"...

Tak, zgadza sie, ale jak ktos dojezdza spod Krakowa to musi raczej gdzies zostawic samochod w poblizu petli. Owszem kilkadziesiat osob moze tak zrobic na Czerwonych Makach, WOW Europa! Moim skromnym zdaniem taka polityka doprowadzi jedynie do tego, ze czesc firm bedzie probowala szukac miejsca na inwestycje (i podatki) poza Krakowem. Prestiz-sreztiz, co z tego, jesli nie ma jak dojechac do pracy.
      • Gość: gość portalu Re: 90 minut parkowania za darmo, potem płacisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.12, 09:13
        > Moim skromnym zdaniem taka polityka doprowadzi jedyn
        > ie do tego, ze czesc firm bedzie probowala szukac miejsca na inwestycje (i poda
        > tki) poza Krakowem. Prestiz-sreztiz, co z tego, jesli nie ma jak dojechac do pr
        > acy.

I tak powinno być. Firma na peryfariach z własnym parkingiem tak aby łatwo było zarówno pracownikom jak i klientom. Najbardziej nie lubię firm i innych instytucji niepotrzebnie zlokalizowanych w centrum.
        • Gość: mike Re: 90 minut parkowania za darmo, potem płacisz IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.12, 09:39

Krowodrza jest już teraz jednym wielkim parkingiem dla przyjezdnych. Z Lea Czarnowiejskiej czy Mazowieckiej jest bliżej do Rynku niż z Podgórza, w którym będzie strefa. Urzędnicy kompletnie zgłupieli nie obejmując terenów przynajmniej do Kijowskiej strefą. Co to za bonus 90 min? Dlaczego ktoś ma parkować za darmo 1 km od Rynku? Gdzie sens i logika tego rozwiązania?
        • Gość: nikoś Re: 90 minut parkowania za darmo, potem płacisz IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.12, 11:24
          Tak to prawda duże firmy za Krakowem z dużymi parkingami, ja na krowodrzy musiałem kupić sobie 2 miejsca postojowe na 2 samochody i wali mnie centralnie czy będzie tam strefa czy nie płacę duży podatek jak na garaż wielostanowiskowy od nieruchomości i czynsz ale mały a inni darmochy tylko szukają na pohybel ich eh...................................
        • Gość: Gość Re: 90 minut parkowania za darmo, potem płacisz IP: *.ceti.pl 17.12.12, 11:31
          A potem będą narzekać różni drobni kupcy i restauratorzy, że im życie wymarło i nie opłaca się handlować, a miasto nie ma podatków. Każdy kij ma dwa końce. Po prostu, więc tak bym się nie cieszył z faktu, że firmy wyniosą się poza Kraków. Poza tym przez wiele lat mówiło się o tym, że Prezydent Majchrowski nie umie przyciągnąć do Krk inwestorów. Historie jego kontaktów z biznesem były podstawą wielu anegdot. Śmiech, śmiechem, ale Krk, na tym tracił, zyskiwali za to inni, którzy znając nieudolność prezydenta przyciągali do siebie inwestorów. Nie żeby lubił bardzo inwestorów, ale niestety ktoś w tym mieście pracę ludziom musi dać, bo nie wszyscy mogą być urzędnikami, a sami to ją sobie średnio damy
      • Gość: doradca Re: 90 minut parkowania za darmo, potem płacisz IP: *.opera-mini.net 20.02.13, 12:20
        Zamiast dojeżdżać z poza Krakowa to tam gdzie mieszkasz, poza Krakowem zacznij hodować kury i bedziesz mógł sprzedawać też jaka. Piękny i ekologiczny "byznes" dla fachowców wciskających się do miasta.
    • Gość: x 90 minut parkowania za darmo, potem płacisz IP: *.home.aster.pl 17.12.12, 09:15
      Mieszkańcy niech sobie kupią miejsca postojowe, a nie narzekają, że nie mają bezpłatnego parkingu na publicznej ulicy.
      • Gość: Gość Re: 90 minut parkowania za darmo, potem płacisz IP: *.tktelekom.pl 17.12.12, 09:44
        Otóż to, kupno mieszkania w żadnym miejscu nie oznacza kupna miejsca na publicznej drodze! Pokażcie mieszkańcy umowy kupna lub dowód posiadania takiego miejsca, skoro rościcie sobie do niego bezpodstawnie prawa. Publiczne drogi są dla WSZYSTKICH nie dla mieszkańców bloków przy niej.
        • Gość: TOMASZ Re: 90 minut parkowania za darmo, potem płacisz IP: 195.150.224.* 17.12.12, 10:51
          Gość portalu: Gość napisał(a):
          Publiczne drogi są dla WS
          > ZYSTKICH nie dla mieszkańców bloków przy niej.

A publiczne CHODNIKI SĄ PIESZYCH A NIE POSRAŃCÓW WOŻĄCYCH WSZĘDZIE DUPĘ BLACHOSMRODAMI!
          • kflynn Re: 90 minut parkowania za darmo, potem płacisz 17.12.12, 14:21
            No i niby ktoś naiwny wierzy że jak przyjezdne blachosmrody przegoni się z dzielnic to miejscowi wcale na chodnikach parkować nie będą bo będą mieli jeszcze bliżej do klatki... To jest problem, ale nie mający nic wspólnego ze strefą parkowania a zwykłym buractwem które jest niezależne od tego czy się w danej dzielnicy mieszka czy nie.
        • Gość: c Re: 90 minut parkowania za darmo, potem płacisz IP: *.opera-mini.net 20.02.13, 12:36
          A skąd ty Stasiu taki mundry sie wnioneś?. a jakby tak tobie przed furtką domu zaczęły parkować auta turystów i wycieczkowiczów, że nie miałbyś gdzie zaparkować i najbliższe miejsce miałbyś w następnej wsi to też byś takie bzdury plótł?. Czy ludzie mieszkający w mieście nie mają mieć samochodów i prawa do parkowania, żeby wieśniak mógł tam parkować, bo pracuje w mieście? Zwariowałeś już całkiem, czy od zawsze brak ci rozumu?.
      • Gość: y Re: 90 minut parkowania za darmo, potem płacisz IP: *.opera-mini.net 20.02.13, 12:22
        Gość portalu: x napisał(a):

> Mieszkańcy niech sobie kupią miejsca postojowe, a nie narzekają, że nie mają be
        > zpłatnego parkingu na publicznej ulicy.

A jak sobie palancie kupią to gdzie będziesz parkował?, może na Plantach , bo musisz do miasta?.
    • Gość: mieszkaniec 90 minut parkowania za darmo, potem płacisz IP: *.centertel.pl 17.12.12, 09:28
      ZIKIT popie...ło całkowicie. I kropka.
    • Gość: pff 90 minut parkowania za darmo, potem płacisz IP: *.116.209.244.brzesko209.tnp.pl 17.12.12, 09:33
      Dębniki będą miały PRZE-J*-*A-NE.
    • Gość: Pan Jabu wczoraj na parkingu usłyszałem, IP: *.noc.fibertech.net.pl 17.12.12, 09:58
      trzech kierowców rozmawiało, i w efekcie doszli do wniosku, że trzeba spalić ZIKiT i zburzyć Magistrat, albo na odwrót, nie pamiętam dokładnie jak to zostało powiedziane.

Mam jednak pytanie, czy powinienem donieść odpowiednim władzom, że szykuje się rewolucja i niepokoje społeczne? Boję się, że jak dojdzie do czegoś, to mnie będą karać za niepowiadomienie ;)
      • Gość: x Re: wczoraj na parkingu usłyszałem, IP: *.home.aster.pl 17.12.12, 10:02
        Ja póki co mam postanowienie. Jeszcze jedno rozszerzenie strefy (bez budowy parkingów i poprawienia komunikacji miejskiej) i wynoszę się z podatkami poza Kraków.
        • Gość: Gość Re: wczoraj na parkingu usłyszałem, IP: *.tktelekom.pl 17.12.12, 10:14
          No właśnie, mieszkam na Kurdwanowie czyli dopełniam wszelkie formalności płacenia podatków w Krakowie - dlaczego zabiera czy zabrania mi się coraz więcej możliwości korzystania z PUBLICZNYCH ulic i miejsc postojowych. Bo jak rozumiem jako nie-mieszkaniec Krowodrzy (ale mieszkaniec podobno pełnoprawny Krakowa) rozumiem nie mam prawa tam zaparkować auta.
          • Gość: gość Re: wczoraj na parkingu usłyszałem, IP: *.ibd.gtsenergis.pl 17.12.12, 10:51
            Oczywiście, że możesz sobie tam auto zaparkować tylko musisz za to zapłacić....a z Kurdwanowa jak wsiądziesz w autobus to też ci korona z głowy nie spadnie!
            • Gość: Gość Re: wczoraj na parkingu usłyszałem, IP: *.tktelekom.pl 17.12.12, 13:22
              No właśnie dlaczego niby mam płacić, skoro już płace za te ulice podatki? Czy teraz już zamiast "wojny miast" przechodzimy an wyższy poziom "wojny dzielnic" i licytację kto jest lepszy i może więcej bo mieszka bliżej centrum?

Zresztą skoro mnie z Kurdwanowa głowa nie spadnie jak podaje autobusem, to Tobie nie spadnie jak tez zostawisz auto pod blokiem i nigdzie nim nie będziesz jeździł - wtedy jak postawisz to problemu z miejscem nie będzie. Żałośni hipokryci - innych odsyłać do autobusów a sami muszą autem wszędzie (skoro są problemy z miejscem parkingowym pod domem to znaczy że właśnie autem jeździcie...)
              • bosman_maly Re: wczoraj na parkingu usłyszałem, 17.12.12, 14:31
                Bo na jedno miejsce parkingowe płaci podatki tak z 10 osób, więc dlaczego ty miałbyś je mieć a inni nie?
          • Gość: fiki-miki Re: wczoraj na parkingu usłyszałem, IP: 77.236.28.* 17.12.12, 16:19
            Ładnie argumentujesz, ale z drugiej strony, z czego wynika, że należy ci się darmowe miejsce? Paliwo też masz darmowe? Jak cię nie stać na parkowanie, to sprzedaj auto,przesiądź się do komunikakcji publicznej,która też nie jest darmowa, ale pewnie będzie dla ciebie taniej. Trudno, pożegnaj klasę średnią posiadaczy samochodów.

• Gość: y Re: wczoraj na parkingu usłyszałem, IP: *.opera-mini.net 20.02.13, 12:51
          Gość portalu: x napisał(a):

> Ja póki co mam postanowienie. Jeszcze jedno rozszerzenie strefy (bez budowy par
          > kingów i poprawienia komunikacji miejskiej) i wynoszę się z podatkami poza Krak
          > ów.
          I tak ci dopomóż Bóg!!!.
      • Gość: Jan Re: wczoraj na parkingu usłyszałem, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.12, 19:30
        Tak trzeba zrobić! Niech te biurwy wreszcie przestaną nękać kierowców, którzy dają im sowite pensje!
    • Gość: Ania 90 minut parkowania za darmo, potem płacisz IP: *.ghnet.pl 17.12.12, 10:00
      W europie co osiedle sa duze 2-3 pietrowe parkingi. Pieniadze im dajemy moze cos wybuduja dla odmiany?
    • Gość: krakós Fatalny pomysł — wprowadzić PŁATNE parkowanie! IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.12, 10:06
      Strefa ograniczonego parkowania to zły pomysł. Co jeśli zajdzie potrzeba, aby zapakować na dłużej? W przypadku strefy płatnego parkowania mam taką możliwość, tylko muszę zapłacić.

• Gość: ntuy Re: Fatalny pomysł — wprowadzić PŁATNE park IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.12, 11:44
        Dłużej zaparkujesz na parkingach płatnych nie podlegających ograniczeniu czasu parkowania . To proste . Z choinki się urwałeś ,że jak dziecku trzeba tłumaczyć co robić ?
        • czeresnik Re: Fatalny pomysł — wprowadzić PŁATNE park 17.12.12, 12:51
          Dowiedz się najpierw jak to się robi w całym cywilizowanym świecie. Strefa płatnego parkowania to rozwiązanie szeregu problemów, a strefa „ograniczonego” parkowania to działanie pozorne, które niczego nie zmieni.
    • Gość: balusz 90 minut parkowania za darmo, potem płacisz IP: *.ists.pl 17.12.12, 10:13
      to tylko krok do strefy. z 90 min za rok zrobi się 60 itd.
      kolejny haracz dla miasta
      • flamengista haracz za który dodatkowo zapłacimy 17.12.12, 11:27
        bo kontrolowanie strefy też niemało kosztuje. I o ile w śródmieściu strefa na siebie zarabia (czyli na kontrolerów i parkomaty) i jeszcze przynosi niewielki zysk, to w bardziej odległych dzielnicach będziemy musieli za tą kontrolę dodatkowo dopłacić.

Czyli oprócz zwykłych opłat za godzinę parkowania dojdą pieniądze z naszych podatków.
    • Gość: Jan ABSURD 90 minut, potem płacisz - tylko gdzie?? IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.12, 10:18
      A co z ludźmi przyjeżdżającymi w odwiedziny do rodziny która mieszka w jednej z dzielnic?? Jeśli przyjeżdżają z drugiego krańca Polski w odwiedziny chyba maja prawo przyjechać samochodem i zaparkować na dłużej niż 90 minut (bo specjalnych parkingów raczej nie ma i nie będzie). Jeśli nie będzie parkometrów to takie prawo jest niezgodne z wolnościami obywatelskimi, bo nie ma możliwości dokonania opłaty a też żeby zapłacić absurdem by było jechać do strefy po kwitek z parkomatu.
      • Gość: mnm Re: ABSURD 90 minut, potem płacisz - tylko gdzie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.12, 16:50
        Czyli jeśli ktoś mieszka w okolicy np rynku to rodzina ma mieć prawo parkowania na rynku?
        • Gość: Ufo Re: ABSURD 90 minut, potem płacisz - tylko gdzie? IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.12, 21:03
          Chyba jest jakaś różnica między "okolicami Rynku", a Krowodrzą Górką?
          • Gość: echo Re: ABSURD 90 minut, potem płacisz - tylko gdzie? IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.12, 01:36
            Istotna, wszyscy tym mieszkającym w okolicach Rynku życzą jak najgorzej i pozbawiliby ich najchętniej wszelkich praw,
    • leartios 90 minut parkowania za darmo, potem płacisz 17.12.12, 10:27
      "Zgodnie z ideą park & ride w miejscach poza centrum"
      Po pierwsze, żeby było zgodnie z ideą to najpierw musi powstać park (czyli parking tani w korzystaniu dla tych którzy się przesiadają na komunikację zbiorową), a po drugie musi zaistnieć ride (sieć niezawodnych i przede wszystkim punktualnych połączeń). Na razie ani jedno, ani drugie w Krakowie prawie nie istnieje.
      • Gość: krakus Re: 90 minut parkowania za darmo, potem płacisz IP: 94.100.245.* 17.12.12, 11:43
        zapomniałeś dodać szybkich i bezpośrednich połączeń bez 10 przesiadek po drodze
      • Gość: KRAKUS Re: wykorzystać szanse dla parkingu buforowego IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.12, 13:06
        park już jest w sąsiedztwie - punktualna sieć autobusowa i tramwajowa na pętli Krowodrza Górka JEST - rezerwa terenu z przeznaczeniem docelowo dla linii tramwajowej K.Górka - Azory
        JEST - czyli teren na parkingi buforowe wzdłuż Opolskiej od północy KROWODRZY -JEST - więc
        do roboty i wytyczenia miejsc postojowych płatnego parkingu buforowego w Dzielnicy IV - Wydział Skarbu UM da przyzwolenie na gruncie gminnym !!!!!!
    • Gość: BOSP 90 minut parkowania za darmo, potem płacisz IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.12, 10:47
      Urzędnicy z ZIKiT zachowują się jak amatorzy . Jeden z nich już wie ,że po wprowadzeniu strefy ograniczonego postoju w Krowodrzy będą fikcyjne meldunki . Na to nie ma też rady w strefie płatnego parkowania i żadne manewry urzędników z ZIKiT nie przyniosą skutku .Od kilku już lat ZIKiT zajmuje się przerabianiem przepisów dotyczących płatnego parkowania . Dzięki temu ,że sprawą zajmują się osoby o niewystarczającej wiedzy w tym zakresie dochodzi do absurdów . Wprowadzili np. przepis ,że niewyłożenie kwitka potwierdzającego uiszczenie opłaty w ogóle lub wyłożenie go w niewidocznym miejscu jest równoznaczne z nieuiszczeniem tej opłaty .Przepis wprowadzili radni pomimo ,że ustawa wyraźnie wskazuje ,że opłatę dodatkową pobiera się w przypadku nieuiszczenia opłaty za parkowanie a nie za niewyłożenie kwitka co jest oczywsite i logiczne .Później przepis ten usunięto . Następnie zaczęli kombinować z niepełnosprawnymi . Wprowadzono przepis który określonym osobom niepełnosprawnym (znaczny i umiarkowany stopień z narządów ruchu ) władającym pojazdem samochodowym na mocy umowy cywilno prawnej daje możliwość uiszczania opłty abonamentowej w kwocie 2,50 zł miesięcznie ale tylko wówczas gdy umowa ta zawarta zostanie w formie aktu notarialnego . To typowe szykanowanie obywateli bo do użyczenia pojazdu forma aktu notarialnego nie jest potrzebna ( nawet nie jest potrzebna forma pisemna ) a dlaczego nadzór prawny wojewody milczy w tej sprawie nie mogą zrozumieć .Tymczasem bezpłatnie mogą parkować niepełnosprawni z kartą parkingową a taką mogą otrzymać także ci z lekkim stopniem niepełnosprawności.Czyli wieksze utrudnienia stworzyli dla bardziej poszkodowanych ,którym każą płacić abonament i u notariusza kilkaset złotych a bezpłatnie parkują mniej poszkodowani.Następnie wpakowali radnych na kolejną minę i radni podjęli kolejną uchwałę zmieniającą lecz po totalnej krytyce na forum i być może interwencji prawników radni zorientowali się jacy to fachowcy podsuwają im kolejne knoty i po kilkudziesięciu dniach uchwałę zmieniono o czym pisano w publikacjach o zasięgu ogólnopolskim .
      W świetle powyższego może lepiej by było aby przedstawiciele ZIKiTu nie zabierali głosu w sprawach dotyczących dobrych i sprawdzonych pomysłów radnych dzielnicowych bo się na tych rzeczach po prostu nie znają i niech zważą na to ,że ich koledzy z innych miast przyjeżdżali kiedyś do Krakowa uczyć się rozwiązań w zakresie uspokojenia ruchu i ograniczeń w parkowaniu ,które to rozwiązania w Krakowie wprowadzono już 25 lat temu ( 1.10.1988r.). Dobrze by było aby przedstawiciel ZIKiT dowiedział się (tylko ,że w urzędzie nie ma od kogo - proponuję od radnych dzielnicowych Krowodrzy ) ,że w centrum Krakowa strefa ograniczonego postoju funkcjonowała od 1988r do 2000r oraz ,że podobne rozwiązanie funkcjonowało ponad 40 lat w Wiedniu .Ponadto w tym okresie przepisy lokalne dotyczące parkowania były zmieniane z ważnych powodów m.in. z powodu zmiany aktów prawnych wyższego rzędu a nie z powodu błędów lub nieprzemyślanych rozwiązań chwilowych urzędników samorządowych . Jednocześnie z ubolewaniem przyjmuję część wypowiedzi przedstawiciela ZIKiT w której poddaje w wątpliwość skuteczność straży miejskiej w kontrolowaniu strefy ograniczonego postoju z uwagi na ndamiar obowiązków strażników miejskicj wręcz jakby był ich rzecznikiem .Czyżby wierzył w lepszą skuteczność przebierańców z firmy ochroniarskiej ,którym ZIKiT zlecił fotografowanie pojazdów i drukowanie zawiadomień ( i zdaje się pilnowanie parkomatów tylko bo innych uprawnień nie posiadają . Otóż chcę zwrócić uwagę na jedną istotną rzecz a mianowicie to że strefę płatnego parkowania wyznacza znak D-44 , który zakazuje postoju bez uiszczenia opłaty , czyli kto nie uiszcza opłaty i parkuje popełnia wykroczenie na podstawie art.92.1. KW co znacza ,że strażnicy miejscy i tak są obowiązani do karania kierowców niepłaccących za parkowanie tylko tego nie robią .Gadanie na wyrost o niepowodzeniu pomysłu radnych Krowodrzy odbieram więc jako wyraz niekompetencji owego pana ,który może niech weźmie z tydzień urlopu i zgłosi się do mnie to mu po kolei wytłumaczę o co chodzi w zakresie niwelowania deficytu miejsc parkingowych ,parkingów przesiadkowych ,ograniczeniu migracji pojazdów ze strefy płatnej na obszar Krowodrzy ,restrykcyjnej polityki parkingowej itd.itd. I wówczas dopiero po zdaniu egzaminu będzie mógł wypowiadać się w mediach na temat celowości proponowanych rozwiązań oraz prognoz ich skutecznego funkcjonowania .
    • Gość: mrr A ktoś tu olimpiadę chce organizować!!??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.12, 11:17
      A ktoś tu OLIMPIADĘ chce organizować!!??? Z najbardziej oczywistymi problemami mieszkańców nasi niedorobieni "włodarze" nie mogą sobie poradzić czy strefy kibica zorganizować, a już zarezerwowali 1,5 bańki na lansowanie się by Olimpiadę w Krakowie robić!!!! A kolejnych 20 mln za wpisowe do MKOl i dalszy lans trzeba będzie (w ogarniętym kryzysem mieście) wysupłać. Może na 1 skromny parking by starczyło?
      • Gość: mirek Re: A ktoś tu olimpiadę chce organizować!!??? IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.12, 11:38
        Olimpiady i tak Kraków nie dostanie, ale co kasy za projekty przytulą i co sobie pojeżdżą po świecie to ich...
    • flamengista ja wszystko rozumiem 17.12.12, 11:22
      sam się denerwuję, widząc co na Bronowicach zrobili właściciele firm w biurowcach przy Armii Krajowej i Bronowickiej. W rezultacie na uliczkach po jednej i drugiej stronie Bronowickiej w ciągu dnia ciężko o wolne miejsce parkingowe. A to była przecież fajna dzielnica domków jednorodzinnych.

Ale zakazy w ogóle nie rozwiążą problemów. Konieczne są miejskie, bezpłatne parkingi przy głównych węzłach komunikacyjnych dla transportu publicznego. Bez tego ani rusz (choć i to za mało, docelowo potrzebujemy metra).

Rozwala mnie propozycja parkowania samochodów przy pętli na Widoku. Ja się pytam: gdzie ci ludzie mają parkować? Na Lindego? Filtrowej? Na Błonie? Tam pomieści się może 50 samochodów, a gdzie reszta? Przecież nie na terenie os. Widok, bo osiedlowe uliczki należą do spółdzielni i parkować tam nie wolno.

Zakazy i strefy to tylko doraźne rozwiązanie oraz próba przerzucenia kłopotu na innych. A wiadomo, że nie ma nic bardziej trwałego od prowizorki.

Nie, nie tędy droga. Zacznijmy dyskutować, gdzie miasto z naszych podatków ma utworzyć parkingi publiczne. Proponuję pierwszą lokalizację: hala przy Czyżynach, która i tak MUSI mieć spory zasób miejsc parkingowych.
      • czeresnik Re: ja wszystko rozumiem 17.12.12, 12:59
        Miasto może budować parkingi Park and Ride na przedmieściach. Natomiast jeśli chodzi o budowę parkingów wielopoziomowych, to nie ma na to pieniędzy, ale też nie jest to zadanie miasta. Już i tak większość budżetu komunikacyjnego przeznaczamy na indywidualny ruch samochodowy, jednocześnie tnąc pieniądze przeznaczone na komunikację miejską. Komu mamy zabrać, aby zbudować te parkingi?

Parkingi może wybudować prywatny inwestor, jeśli mu się to będzie opłacać. Do tego konieczne jest duże rozszerzenie strefy płatnego parkowania (od strony Bronowic co najmniej po ul. Piastowską + ew. osiedle domków, o którym piszesz). Takie parkingi byłyby oczywiście płatne.

Do tego podnieśmy o ok. 200-300 mln budżetu na komunikację miejską — zwiększmy częstotliwość kursów, aby komunikacja stała się lepsza.

Może wtedy unikniemy zapchania się Krakowa samochodami.
        • kflynn Re: ja wszystko rozumiem 17.12.12, 14:17
          Ale dlaczego tylko od strony Bronowic? Dlaczego mieskzancy Nowej Huty, Kurdwanowa czy Ruczaju mają być pokrzywdzeni brakiem strefy parkowania? Dlaczego ma to być przywilej tylko dla wybranych a nie dla wszystkich? Żądamy strefy parkowania w całym Krakowie!
          • czeresnik Re: ja wszystko rozumiem 17.12.12, 14:23
            „Na przykład od strony Bronowic...” oznacza, że opisuję tę okolicę. Natomiast wcale to nie oznacza, że w innych rejonach strefy ma nie być. Wszędzie tam, gdzie występuje przeciążenie infrastruktury komunikacyjnej samochodami należy rozważyć wprowadzenie strefy.

• kflynn Re: ja wszystko rozumiem 17.12.12, 14:27
              A ja nie uważam ze tam gdzie występuje przeciążenie a WSZĘDZIE. Niby jakim prawem ja nie mógłbym ze swojej dzielnicy przyjechać np. do Bronowic, natomiast każdy z Bronowic bezkarnie mógłby do mojej dzielnicy się wozić bo ma tutaj miejsca za darmo.

Jak płacić to wszyscy bez wyjątku, a nie tworzenia klas lepszych i gorszych co im wolno a innym nie.
              • kflynn Re: ja wszystko rozumiem 17.12.12, 14:29
                No ale spróbujmy zgłosić taki pomysł. Ci którzy teraz pierwsi krzyczą za wprowadzeniem opłat w swoich dzielnic będą pierwsi do oburzenia się jakim prawem ktoś im za coś karze płacić. Bo jak rozumiem ten kto oburza się na brak miejsca postojowego pod domem ma samochód z którego jednak korzysta skoro wraca pod dom i nie ma gdzie zaparkować...
                • Gość: x Re: ja wszystko rozumiem IP: *.home.aster.pl 17.12.12, 14:34
                  Wystarczy dopilnować, żeby mieszkańcy danej okolicy nie mieli żadnych przywilejów i musieliby płacić tyle samo, co mieszkający w innych częściach miasta. Ulica nie jest ich prywatną własnością...
                  • kflynn Re: ja wszystko rozumiem 17.12.12, 14:55
                    O tym mówię. Co to bowiem za dziwny wymysł aby za przywilej posiadania miejsca parkingowego pod domem nie płacił właściciel auta, tylko inni mieszkańcy miasta mieli robić na niego składkę.
                    • Gość: Karampuck Popieram Wasz punkt widzenia.... IP: *.ksi-system.net 17.12.12, 23:02
                      W pełni zgadzam się z Szanownymi Przedmówcami (przedpisarzami?). Wydawanie po 3 abonamenty praktycznie za friko na każde mieszkanie w strefie, gdzie rzekomo nie ma miejsca dla samochodów i trzeba (rzekomo) ograniczać ruch - z owym ograniczeniem ruchu nie ma nic wspólnego. Raczej z zawłaszczaniem (kradzieżą) przestrzeni publicznej przez grupę cwaniaków. Swoją drogą: czy ktoś może policzył liczbę mieszkań w strefach, pomnożył przez 3 i porównał z liczbą miejsc do parkowania? Pozdrawiam.
              • Gość: ... Re: ja wszystko rozumiem IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.12, 17:36
                Dlatego, że ceną rządzi popyt i podaż, i wychodzi, że w niektórych dzielnicach jest większa podaż niż popyt na miejsca i cena = 0.
        • flamengista prywatnych inwestorów nie ma 17.12.12, 20:16
          mimo wielu ofert, nie ma chętnych do budowy takich parkingów. Koszty są ogromne, a miasto musi zagwarantować przewidywalne przychody. Nie robi tego - a powinny zostać zlikwidowane miejsca naziemne.

Problem w tym, że u nas się utarło, że miejsce parkingowe ma być dla wszystkich za darmo. Za darmo, to dzisiaj można od biedy dostać w mordę, a i tak nie wszędzie (niektórzy karzą sobie za to płacić).
      • Gość: block Re: ja wszystko rozumiem IP: *.solidonetworks.com 17.12.12, 16:30
        A może w końcu pomyśli niegramotna władzuchna, żeby zmusić deweloperów do budowania podziemnych parkingów przy okazji budowanyh biurowców i "apartamentowców"?
        Ale obawiam się, że zwolnienie od przymusu wtedy stanie się regułą... No przecież się nic w Polsce nie opłaca, nawet prezes PKP jest zwolennikiem likwidacji kolei, bo budować torów też się nie opłaca... Czas się pakować. Mieszkać się tu też nie opłaca...
    • Gość: krakus 90 minut parkowania za darmo, potem płacisz IP: 94.100.245.* 17.12.12, 11:38
      rozwiązanie jest proste jak drut, zbudować parkingi wielopoziomowe z prawdziwego zdarzenia, z jednorazową opłatą za wjazd 5 -10 zł. Nawet nie trzeba by budować nic nowego np na zabłociu jest pełno budynków po starych zakładach które tylko straszą. Wystarczyłoby je zmodyfikować.
      Jak tak dalej pójdzie to będzie trzeba samochód w Wieliczce albo Skawinie zostawiać i stamtąd godzinę jechać do miasta.
      • Gość: krakós Re: 90 minut parkowania za darmo, potem płacisz IP: *.eurocash.pl 17.12.12, 13:26
        No to stary, na co czekasz, buduj. Acha, oczywiście żaden bank ci nie da na to kredytu, bo biznes nie będzie się opłacać w sytuacji, gdy dookoła tego Twojego parkingu kierowcy będą bezkarnie parkować na chodnikach, trawnikach, przejściach dla pieszych i skrzyżowaniach. No ale Straż Miejska skwituje to słowami „przecież gdzieś muszą zaparkować” i twój biznesplan trafi szlag.

Powodzenia :/
        • kflynn Re: 90 minut parkowania za darmo, potem płacisz 17.12.12, 14:24
          Swoją drogą, jakby tak zaczęli brać pieniądze które leżą na ulicy (czytaj parkują w nieodpowiednich meisjcach) to z samych mandatów uzbierałoby się tyle że wpływy z poszerzającej strefy by przebiło. Ale to niestety wymaga ruszenia dupska w miasto, zamiast wygodnego trzymania dupska w biurze nigdzie się nie ruszając i wymyślając poronione pomysły.
    • krak111 90 minut parkowania za darmo, potem płacisz 17.12.12, 12:23
      Do Pani Anny D.
      Cieszy mnie, że myśli Pani o mieszkańcach ulicy Mogilskiej, ale co z mieszkańcami Grzegórzeckiej i al. Pokoju? Już dzisiaj te ulice są na progu przejezdności. Buduje się tu coraz więcej domów. Uważa Pani, że trasa ta udźwignie wszystkich przemieszczających się do Nowej Huty? To pomysł, którego nie da się zaakceptować ani ze względów logistycznych, ani czysto ludzkich.
    • Gość: a10 Kamieńskiego po drodze. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.12, 14:34
      Moja folklorystyczna znajoma spod Sanoka nie miała takich kłopotów:
      "Ulica Karmelicka?"
      "Ulice Karmelicke!"

I po bólu.
    • Gość: Eddie 90 minut parkowania za darmo, potem płacisz IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.12, 17:44
      Jadę do cioci na imieniny. Ciocia mieszka na Krowodrzy, gdzie właśnie wprowadzono strefę. Ja mieszkam w niezbyt odległej od cioci dzielnicy, ale jadę samochodem, bo wiozę starszych członków rodziny. Fakt, moglibyśmy pojechać i wrócić taksówką, ale po co płacić, skoro moje auto stoi pod domem? Po 90 minutach opuszczamy niepocieszoną ciocię, bo inaczej odholują nam samochód. Nie zamontowano w okolicy parkomatów (przecież to kosztowne urządzenia!), więc nie mogę opłacić dłuższego parkowania pod blokiem cioci. Jedyną altermatywę, jaką mi proponują radni z Krowodrzy jest... wyjazd na obrzeża Miasta, zostawienie tam auta na specjalym parkingu i podróż do cioci autobusem. Zapewne z paroma przesiadkami. Czy nie macie Państwo wrażenia, że to, co ostatnio proponują nam urzędnicy różnych szczebli zaczyna coraz bardziej przypominać "wylewanie dziecka z kąpielą"???
    • Gość: grzeg 90 minut parkowania za darmo, potem płacisz IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.12, 18:10
      Niedługo "skoczymy sobie do gardeł", Kraków rozpadnie się na kawałki - i to będzie koniec naszego miasta rozumianego jako całość.
    • Gość: Krzycho I dobrze. Gonić wiochę. IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.12, 19:34
      Najwyższy czas, żeby wygonić "wiochę" z Krakowa. Mają pociągi i busy-zawalidrogi. A tak naprawdę, to po diabła ich tyle przyjeżdża? Sklepy na "zadupiach" często są lepiej zaopatrzone. Do pracy? Zostawić miejsca pracy dla krakowian. Dlatego są takie niskie płace, bo "wiocha" nie musi tyle zarobić. Jest mleko, jajko, kura i znajdzie się sąsiad, który za piwo zrobi każdą usługę. Tanie życie a Kraków zapychać! Pokazywać "wsiowe" chamstwo na ulicach! Nie tylko płatny postój, ale też płatny wjazd do miasta!
      • Gość: Hroźdź Re: I dobrze. Gonić wiochę. IP: *.ists.pl 17.12.12, 20:07
        Mieszkam na Ruczaju i nie czują się że z wiochy (mój PIT może zaświadczyć). Dlaczego ja też mam płacić jadąc do innej dzielnicy?
        • Gość: Ufo Re: I dobrze. Gonić wiochę. IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.12, 20:59
          To znaczy, że tylko wiocha jeździ po Krakowie? A Krakowianie to co - lewitują?
      • Gość: ap Re: I dobrze. Gonić wiochę. IP: *.ghnet.pl 17.12.12, 21:15
        Postaw pajacu szklaną bańkę nad tym miastem żeby nikt nie wjechał. Bez tych z wioch i bez turystów zdechniesz z głodu bo ci z wiochy nie tylko "odbierają"ci pensje i miejsca pracy ale też zostawiają swoją kasę w krakowskich sklepach i usługach. W Warszawie jakoś większość pracujących to przyjezdni z wioch, a pensje są kilka razy większe niż w krakófku.
      • Gość: wiochman Re: I dobrze. Gonić wiochę. IP: *.t-mont.net.pl 17.12.12, 22:04
        Jak Ci tutaj tak źle , to "udaj" się na wiochę, ta sobie pożyj, kto Ci zabrania.
        Jeśli jesteś w czymś dobry, to konkurencja Ci nie grozi, ale pewnie "cienki jesteś jak d.u.p.a. węża."
      • Gość: r89 Re: I dobrze. Gonić wiochę. IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.12, 05:46
        Właśnie z terenu Krowodrzy próbuje się wiochę wygonić wprowadzając ograniczenie czasu parkowania. Nie jest to takie proste . Teraz tzw. podkrakowska wiocha to milionerzy .Niegdyś tzw. chłoporobotnicy z kawałkiem pola nie dającym jednak wyżyć rodzinie jeździli do pracy w Krakowie robotniczymi osinobusami a po powrocie obrabiali swoje pole .Ale skończyła się komuna i oszuści od reklamy tak wywindowali ceny nieruchomości ,że morga ziemi pod Krakowem kosztuje miliony . Ponadto sporo wiochy skończyło studia i nie szuka pracy na wsi tylko wzorem przodków jeździ do Krakowa gdzie pracują w różnych urzędach lecz już nie jako sprzataczki tylko urzędnicy . Niegdyś gdy ZIKiT rekrutował pracowników i podawali miejscowość kandydata była fala przyjęć z okolic Gdowa i Dobczyc (nie wiem czy nadal tak jest ) Reszta to tynki ,gładzie ,flizy ,którzy po latach pracy na budowach na wyspach wrócili do Polski i nadal remontują lokale tylko nie naw si ale w Krakowie ,gdzie biorą tyle co na wyspach ( 8 -12 tyś miesięcznie nieopodatkowane na łeb ). Nic więc dziwnego ,że w Krowodrzy nie parkują KR tylko KLI ,KBR,KCH,KWI,KWA,KN,TS,KP, itd.itd. Tym ludziom należy zorganizować inną formę transportu aby zrezygnowali ze swoich samochodów .Aby ich do tego zachęcić władze dzielnicy zaproponowały ograniczenie czasu parkowania dla osób spoza tego obszaru jako administracyjny mechanizm obrony przed naruszeniami interesu mieszkańców .
        • Gość: x Re: I dobrze. Gonić wiochę. IP: *.home.aster.pl 18.12.12, 09:01
          Niemała część tych ludzi to dawni mieszkańcy Krakowa, który pobudowali domy pod miastem... Mój dobry znajomy, Krakus z rodu wywodzącego się jeszcze z czasów gdy Kraków kończył się na plantach, teraz jest właśnie takim "KRA". Bo miał dość życia w centrum i wdychania smogu.
    • Gość: LO 90 minut parkowania za darmo, potem płacisz IP: *.ghnet.pl 17.12.12, 21:06
      Ja powiem tak. Miasto powinno być przyjazne dla mieszkańców/podatników. Strefa płatnego parkowania powinna być płatna tylko dla przyjezdnych. Rzecz łatwa do weryfikacji po tablicach rejestracyjnych. Taka regulacja spowodowała by dodatkowo wzrost rejestrowań samochodów w Krakowie. Bo obserwuję że niewielu się przejmuje obowiązkiem przerejestrowania samochodu. Powód wiadomy w Krakowie dużo się płaci za OC itd..
      • Gość: x Re: 90 minut parkowania za darmo, potem płacisz IP: *.home.aster.pl 17.12.12, 22:08
        Po tablicach rejestracyjnych? W jaki sposób? Istnieje jakiś rejestr, który pojazd ma użytkownika płacącego podatki w Krakowie? Bo to, gdzie jest zarejestrowane auto, o niczym nie świadczy.
    • Gość: gosc747 90 minut parkowania za darmo, potem płacisz IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.12, 21:07
      podpowiadam rozwiązanie z Japonii:
      żeby kupić/ posiadać samochód musisz mieć potwierdzenie posiadania/ wynajmowania miejsca parkingowego.

I problem z głowy. Samochodów mniej, luz na ulicach.
    • Gość: dfs wariactwo IP: *.205.14.247.dsl.dynamic.t-mobile.pl 17.12.12, 22:26
      Jedyne rozwiązanie to wprowadzenie stref na terenie całego Krakowa.
      Robienie parkingów, oraz budowanie nowych linii tramwajowych ... nie .. to za skomplikowane.
      Zikit i mpk znają za to prostotę oraz potęgę strefy i mandatu.
      Najgorsze że mieszkam w Krk od urodzenia. Nie mam dokąd uciec.
    • Gość: pasażer 90 minut parkowania za darmo, potem płacisz IP: *.31.16.223.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.12.12, 23:17
      A czy ktoś się zastanawiał, w jakich warunkach będą ludzie przewożeni komunikacją miejską. 20 lat temu zaczęłam studia na AGH, jeździła autobusem 139, wsiadałam na przystanku "Uniwersytet Rolniczy", chociaż tego nie nazwałabym wsiadaniem, upychałam się do drugiego lub trzeciego 139, bo w pierwszym miejsca nie było, jeździłam dosłownie na drzwiach. I oto po 20 latach mam przyjemność jeździć tą samą trasą. Do autobusu 139 lub 439 nie wsiadam, lecz się wpycham i jadę na drzwiach, wątpliwa przyjemność. Jeżeli wszyscy mieszkańcy Krakowa pozostawią auta pod domem, to nie wyobrażam sobie co będzie się działo w autobusach i tramwajach w godzinach szczytu. Ale cóż, urzędnicy widać nie korzystają z komunikacji miejskiej i tym samem wątpliwej przyjemności jeźdzenia na jednej nodze, z wbijajacym się łokciem innego pasażera w nasz brzuch.
      • Gość: x Re: 90 minut parkowania za darmo, potem płacisz IP: *.home.aster.pl 17.12.12, 23:29
        Ciekawe, po co np. ZIKiT ma służbowe auta. Przecież oni odpowiadają za komunikację miejską, czy nie powinni dawać dobrego przykładu i sprawy służbowe załatwiać również przemieszczając się komunikacją zbiorową?
    • Gość: Smoczyca To baaardzo złożony problem :( IP: 194.246.16.* 18.12.12, 10:29
      Miasto w ogóle nie dba o tworzenie parkingów - nie opłacają się. Centra finansowo - księgowe również mają gdzieś to, czy pracownicy mają gdzie parkować. Developerzy budują bloki, a miejsc parkingowych brak (albo są tak drogie, że nikogo na nie nie stać). Do tego dochodzi potężny napływ przyjezdnych. A komunikacja jaka jest - każdy wie.
      To ja się pytam: jak ma nie być problemu? Strefy to faktycznie droga donikąd.

Tak nawiasem mówiąc: strefa strefą, ale w weekend parkowanie za darmo i jak odwiedzamy rodzinę w centrum, to też nie ma gdzie stanąć w promieniu 2km. :/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka