Gość: restea IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.04, 19:44 kto dostal sie na ten kierunek :) ?? wpisujcie sie i do zobaczenia w pazdzierniku :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: karola Re: AE finanse i bankowość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.04, 21:08 ja się dostałam :-) własnie na ten kierunek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ertgaet Re: AE finanse i bankowość IP: *.sm.pk.edu.pl 14.07.04, 23:36 Moim zdaniem jeśli ktos naprawde chce dobrze umiec finanse lepiej niech idzie na rachunkowośc na wydziale zarządzania.Nie twierdze że bankowość i finanse jest gorszym wyborem, ale spotkałem sie z wieloma opiniami, głównie wśród kadry uczącej, że z rachunkowości ludzie lepiej umia finanse i lepiej radzą sobie w firmach. Poza tym nikt od razu nie zostanie dyrektorem finansowym w firmie, tylko w zasadzie na początku absolwentów przyjmują głównie do prowadzenia sprawozdawczości,a dopiero potem mozna piac sie wyzej. Jesli ktos mysli o karierze w bankowosci to rzeczywiscie jest to w zasadzie dobry kierunek,ale chciałbym ostrzec tych którzy w szczególności sie napalają do zrobienia kariery w bankowosci, że rynek pracy jest tu przesycony. Banki obecnie raczej zwalniają pracowników, jestem teraz na stażu w banku i obserwuje co tu sie dzieje.Powiem tylko ze w zasadzie ścisłe kierownictwo podejmuje decyzje co do polityki bankow a cala reszta tylko zajmuje sie sprzedażą i tylko w tym kierunku chcą zatrudniać nowych pracowników. Ale ogólnie rzecz biorąc jesli ktos ma łeb na karku to sobie poradzi po finansach i bankowości, ale realia są jakie są. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: AE finanse i bankowość IP: *.go.net.pl 15.07.04, 14:11 A jesli ktos ma wybor : finanse i bankowosc albo informatyka i ekonometria, to co byscie doradzali?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muniek Re: AE finanse i bankowość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 14:32 finanse i bankowosc zdecydowanie jak na moj gust :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: subway Re: AE finanse i bankowość IP: *.zakrzow / *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.04, 15:19 heh ja za rok ;} jak dobrze pojdzie, opiszczie tu swoje wrazenia jak juz zaczniecie ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rasta Re: AE finanse i bankowość IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.04, 11:55 informatyka a zwlaszcza ekonometria, po tym jest praca i to wszedzie. a ze to jak na moj gust przerazliwie nudne to juz inna sprawa :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: AE finanse i bankowość IP: 195.150.115.* 18.07.04, 11:28 Ja skończyłam rachunkowość kilka lat temu. W tamtych czasach generalnie nie było jakichś ogromnych róznic między FiB a Rachunkowością (może teraz jest inaczej). Na studiach zaczęłam pracować. Potem postanowiłam sobie wyrobic licencję ministerstwa finansów do usługowego prowadzenia ksiąz rachunkowych. Po rachunkowości i udokumentowaniu praktyki dostałam ją bez żadnych dodatkowych egzaminów, ani wydatków. Znajomi po FiB, którzy w rzeczywistości robili to samo co ja musieli skończyć dodatkowo studia podyplomowe z rachunkowości. Nie trzeba chyba dodawać, że takie studia to strata czasu i pieniędzy (zwłaszcza, że zdarzało się, że wiedzieli z niektórych przedmniotów o wiele więcej niż osoby prowadzące). Jak ktoś mysli o założeniu własnego biura rachunkowego to zdecydowanie polecam rachunkowośc. A jeśli ktoś nie myśli.... to nie ma znaczenia czy skończy FiB czy Rachunkowość. Liczy się dyplom AE, a wszystkiego i tak będzie się musiał nauczyć w praktyce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: restea Re: AE finanse i bankowość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.04, 00:54 wiecie co ?? kierunek najbardziej elitarny na AE i od zawsze wszysyc wiedza ze ludzie z finansow to je4st ktos rachunkowosc moze, ale to nudne strasznie i takie srednie informatyka ma przyszlosc i doradzal mi ten kirunek jerden koles z kadry i nie z tego wydzialu wiec chyba cos w tym jest ja pozdrawiam wszystkich i ciesze sie bardzo z moich finansow w koncu musialam pokonac 6 osob Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rasta Re: AE finanse i bankowość IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.04, 12:07 sie nadymasz i puszysz i puszysz okropnie a fe .... tylko glupota upojonej mozliwoscia studiowania na naszej "czcigodnej" Alma Mater pierwszoroczniaczki cie tlumacza... a prawda jest taka: rachunowosc nudna, fakt ale dobry ksiegowy znajdzie prace. jesli myslisz o karierze w banku to musze cie rozczarowac: BPH ma program zwolnien do 2007 roku, do bankow zalapija sie ludzie po najrozniejszych kierunkach(ekonomia, stosunki, zarzadzanie) to zalezy od farta i indywidualnych zdolnosci aha i co najsmieszniejsze na najswiezsym roku FiB-owskim, ktory wybieral specjalnosc, nie ma Bankowosci !!!! zamiast tego wcisneli im finanse w UE mimo ze bylo tam mniej chetnych niz na Bankowosc. no i wiesz co? chcialbym zobaczyc teraz twoja mine... p.s. jesli nie daj boze zobaczysz w swojej rozpisce nazwisko dr. Rutkowska, to wiej wiej bo nic ale kompletnie nic sie nie nauczysz...z tak nie kompetentna i slaba merytorycznie osoba nigdy nie mialem zajec, pozdro :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: restea Re: AE finanse i bankowość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.04, 13:05 do kogo byly te wywody ?? ja cos widze ze tak piszesz dla samego pisania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rasta cos tu ewidetnie jedzie glupota... IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.04, 12:08 "kierunek najbardziej elitarny na AE i od zawsze wszysyc wiedza ze ludzie z finansow to je4st ktos" "ja pozdrawiam wszystkich i ciesze sie bardzo z moich finansow w koncu musialam pokonac 6 osob" przeczytaj powyzsze cytaty(taaak to ty napisalas!!!) i pomysl jeszzce raz czy moj komentarz jest bezsensu. fuuuj znajomi z finansow by sie na ciebie obrazili... na ziemie !! na ziemie !! radze zejsc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kladia Re: AE finanse i bankowość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.04, 16:11 ja mam problem :( kiedy trzeba sie isc zapisac bo ja nie mam tego listu :( Odpowiedz Link Zgłoś
agata1985 Re: AE finanse i bankowość 06.09.04, 10:06 Witaj! Zgodnie z "informacją dla studentów I roku studiów dziennych, kierunek finanse i bankowość" zapisać należy się w Dziekanacie Wydziału Finansów w dniach 28 i 30 września w godzinach od 9 do 14. Należy też przynieść dowód tożasamości, wypełnioną kartę użytkownika serwera "Wizard" oraz dowód wniesienia opłaty wpisowej w wysokości 50 zł. Mam nadzieją, że pomogłam. Pozdrawiam, Agata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: restea Re: AE finanse i bankowość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.04, 19:19 a ten bajer z nazwiskami ?? cos tam niektorzy mowia ze moja litery jakos wypisany i zalezy na jaka jest nazwisko to trzeba odpowiednio sie zglosic Odpowiedz Link Zgłoś
agata1985 Re: AE finanse i bankowość 07.09.04, 07:56 ja nic takiego nie mam, żadnych liter i nie wydaje mi się, aby to byla prawda, choć kto wie... Być może coś takiego jest na innym kierunku/wydziele. myślę, że wszystko się okaże po prostu jak pojadę się zapisać 28 i mam nadzieje, że nie będę mieć przy tym żadnych problemów. A poza tym wydaje mi sie, że gdyby chcieli jakoś podzielić wpisujących się w poczet studentów, to po prostu wysłaliby różne listy w zależności od litery nazwiska, a nie jakaś zabawa typu: jeżeli masz nazwisko na literkę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anulka Re: AE finanse i bankowość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 10:11 Mój chłopak jest juz na 3 reku finansów na Ae i moge wam powiedziec że rozdzielaja według nazwisk.Jedna grypa jest nalitereke od do i druga na taką i taką.No chyba że w tym roku coś zmienia ale wątpie.Spotkamy się w październiku :) Ale ja na wieczorowym Fibie Odpowiedz Link Zgłoś
agata1985 Re: AE finanse i bankowość 07.09.04, 10:38 Gość portalu: anulka napisał(a): > Mój chłopak jest juz na 3 reku finansów na Ae i moge wam powiedziec że > rozdzielaja według nazwisk.Jedna grypa jest nalitereke od do i druga na taką i > taką no tak, ale Ty piszesz o grupach, a nie o terminach zapisu, a chyba o to chodziło, prawda? A w liście, który informował o przyjęciu na studia nie było jeszcze rozpisanych grup. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karola Re: AE finanse i bankowość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.04, 11:00 Witam wszystkich, w zasadzie mam ten sam problem co wy. Zastanawiam sie nad tymi zapisami ale wydaje mi sie ze najprostsze rozwiazanie to zadzwonic na uczelnie i sie zapytac. Ja zamierzam to zrobic ale dopiero za jakis czas bo narazie jeszcze ciesze sie wakacjami i o nauce nie mysle... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
popatrz_na_mnie Re: AE finanse i bankowość 07.09.04, 11:31 Dzieci kochane,ile Wy macie lat? I jakim cudem udało Wam się zdac maturę i dostać się na te studia? INFORMACJA DLA STUDENTÓW I ROKU STUDIÓW DZIENNYCH "Zapisy odbędą sę w Dziekanacie Wydziału Zarządzania(budynek główny AE-sala nr 3)w dniach: 30 września(czwartek):w godzinach od 11 do 14 -osoby o nazwiskach rozpoczynających się na litery od A do K 30 września(czwartek):w godzinach od 15 do 17.30 -osoby o nazwiskach rozpoczynających się na litery od L do P 1 października(piątek):w godzinach od 10 do 13 -osoby o nazwiskach rozpoczynających się na litery od R do Ż Do wpisu proszę przynieść dowód tożsamości,wypełnioną kartę użytkownika serwera "Wizard" oraz dowód wniesienia opłaty wpisowej w wysokości 50zł." Już?Przeczytali?Ze zrozumieniem? A skoro ktoś nie dostał takiej informacji,to może się jednak nie dostał...? pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
agata1985 Re: AE finanse i bankowość 07.09.04, 13:07 INFORMACJA DLA STUDENTÓW I ROKU STUDIÓW DZIENNYCH kierunek FINANSE I BANKOWOŚĆ Zapisy odbędą sę w Dziekanacie Wydziału Finansów - pok. 035 (budynek główny AE) w dniach 28 września (wtorek) i 30 września (czwartek) w godzinach od 9 do 14. Zapewne na wydziale zarządzania jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed JAKIE PRZEMIOTY NA 1 ROKU (SEMESTRZE) IP: *.waxpol.net / 195.150.2.* 07.09.04, 13:51 szczegolnie chodzi mi o 1 semestr... w jakim wymiarze godzin i z jakich przedmiotow sa egzaminy, ile punktow za kazdy przedmiot, etc... interesuje mnie to bo to jest dla mnie 2gi kierunek i chce wiedziec czy sa na przepisanie jakis przedmiotow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karola Re: JAKIE PRZEMIOTY NA 1 ROKU (SEMESTRZE) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.04, 14:53 Jeżeli chodzi o przedmioty na 1 semestrze to wyglada to nastepujaco: geografia- 15 godz wykladow i 15 godz cwiczen , egzamin po 1 sem historia -30 godz wykladow , egzamin po 1 sem socjologia- identycznie jak historia, egz po 1 sem dwa jezyki obce- po 30 godzin cwiczen kazdy, egzamin po 5 semestrze w-f - 30 godzin, konczy sie zaliczeniem po 3 semestrze encyklopedia prawa- 30 godz wykladow, 30 godz cwiczen, egzamin po 1 sem podstawy informatyki- 30 godz wykladow i 30 godz cwiczen, egz po 1 sem matematyka- 15 godz wykladow, 30 godz cwiczen, egza po 2 sem mikroekonomia- 30 godzin wykladow i 30 godz cwiczen, egz po 2 sem to wszystko. w 2 semetrze dochodzi psychologia, makroekonomia, podstawy rachunkowosci,podstawy organizacji i zarzadzania oraz statystyka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: JAKIE PRZEMIOTY NA 1 ROKU (SEMESTRZE) IP: *.waxpol.net / 195.150.2.* 07.09.04, 16:07 a czy sa tak jak na AGHu punkty ECTS (european credit transfer system) na AE?? czy jak sie ma zaliczony WF na innej uczelni, to czy jest szansa na przepisanie oceny? w sumie spoko jest chodzic na WF, ale 2 kierunki to juz i tak za ambitnie, wiec im mniej zajec tym lepiej.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: restea Re: AE finanse i bankowość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.04, 01:43 Jeżeli chodzi o przedmioty na 1 semestrze to wyglada to nastepujaco: geografia- 15 godz wykladow i 15 godz cwiczen , egzamin po 1 sem historia -30 godz wykladow , egzamin po 1 sem socjologia- identycznie jak historia, egz po 1 sem dwa jezyki obce- po 30 godzin cwiczen kazdy, egzamin po 5 semestrze w-f - 30 godzin, konczy sie zaliczeniem po 3 semestrze encyklopedia prawa- 30 godz wykladow, 30 godz cwiczen, egzamin po 1 sem podstawy informatyki- 30 godz wykladow i 30 godz cwiczen, egz po 1 sem matematyka- 15 godz wykladow, 30 godz cwiczen, egza po 2 sem mikroekonomia- 30 godzin wykladow i 30 godz cwiczen, egz po 2 sem to wszystko. w 2 semetrze dochodzi psychologia, makroekonomia, podstawy rachunkowosci,podstawy organizacji i zarzadzania oraz statystyka :-) to czeka nas cale 5 egzaminow :( albo ze pozno jest i mi licznie nie idzie ttooooooo ssstttrrraaszzznnne bbbeedziiie :( a to jest rozpisak na FiB ?? bo chyba jednak odrobinke to cos sie tam rozni ( mam nadzieje) pozdrawiam :) i mialam racaje ze jest jakis bajer z tym literami ale widocznie na finanse to przyslali nam specjalne listy a nie masowke ;) ja dostalam sie na finanse dzienne :) jeszcze raz pozdrowionka i jak ktos zacznie teraz dugi rok to prosze o jakis wpis :0 zawsze lepiej wiecej wiedziec niz mnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rasta Re: AE finanse i bankowość IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.04, 12:17 5 examow duzo???? buahahahahha potem chyba 8, na 3 semestrze akurat lajt bo z 3, na czwartym 5 albo 8 potem jakies 10, nastepnie tak kolo 12, 13 a na czwartym roku nie wiem. calkiem mozliwe ze jeszcze sie wam cos zmieni w porownaiu ze starszymi rocznikami bo jest REFORMA hehehe czyli kombinuja jak wam zrobic gorzej.. a fib i tak ma chyba najmniej examow ze wszystkich kierunkow, no i nie macie np. ekonomii matematycznej przez 2 semestry chocoaz chociaz...chyba bedzie matematyka finansowa :))) spoko lajt bedzie dobrze :))) wszyscy to przechodza a do liczby examow sie przyzwyczaicie (w sesji na gg pojawia sie opisy: "3 do przodu 10 to go!" :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: restea Re: AE finanse i bankowość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 00:19 :) Odpowiedz Link Zgłoś