Dodaj do ulubionych

Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy prz...

26.02.13, 11:39
A inne mankamenty osiedla?

1. Wysokie, zbyt blisko siebie stojące bloki, z których każdy (mimo, że jedno osiedle!) będzie ogrodzony. Pomijając zniszczenie okolicznego krajobrazu (choć już są wysokościowce) - dolne piętra będą strasznie zacienione, a mieszkańcy będą zaglądać sobie do zupy.
2. Zbyt mała liczba miejsc parkingowych - zarówno ogólnodostępnych, jak i tych płatnych (w garażu podziemnym). Szykuje się rozjeżdżanie sąsiednich trawników i chodników.
3. 1 winda na klatkę schodową w 11 kondygnacyjnym budynku mieszkalnym - czyli ca. na 45 mieszkań. W godzinach szczytu będą korki do windy!
4. Gdyby nie asertywność spółdzielni - jedyny dojazd byłby przez drogę starego osiedla, co skazałoby wszystkich nowych i starych mieszkańców na korki. Nowa droga i tak nie rozładuje w całości problemu.
5. To wszystko nadal za absurdalnie wygórowaną cenę, szczególnie porównując ofertę konkurencji (Akademickie, Rua Bonita, Nowe Dąbie, Dąbie Park, czy Fajny Dom).

I jeszcze parę wątpliwości:

1. Czy to prawda, że przestrzeń zielona budowana na pasie startowym zostanie udostępniona mieszkańcom osiedla (a więc tylko mieszkańcom Avii) dopiero po ukończeniu kolejnych etapów - a więc najwcześniej za 2 lata?
2. Co sobie wyobrażali pracownicy dewelopera, umieszczając nawet na wizualizacji zaparkowane samochody na całej szerokości chodnika (a więc niezgodnie z przepisami)?
3. Czy jednak zaprojektowano jakieś lokale handlowo-usługowe w dalszych etapach? Jeśli tak, to co z grodzeniami?

Jedyne, co można uczciwie zaliczyć na plus to rozkład mieszkań. W większości są ustawne, z kwadratowymi pokojami. To trochę za mało...

Moim zdaniem faworyt numero uno do Archi-szopy.
Obserwuj wątek
    • tymon99 Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p 26.02.13, 11:45
      flamengista napisał:

> 1. Czy to prawda, że przestrzeń zielona budowana na pasie startowym zostanie ud
      > ostępniona mieszkańcom osiedla (a więc tylko mieszkańcom Avii) dopiero po ukońc
      > zeniu kolejnych etapów - a więc najwcześniej za 2 lata?

nie będzie żadnej zieleni. na pasie startowym docelowo będą bloki.
      • Gość: Mieszkaniec Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: *.centertel.pl 26.02.13, 12:04
        A ja kupiłem na Avi i cieszę sie ze nie będzie tam zuli i gnojkow ze sprayem. A żadnych bloków nie będzie www.budimex-nieruchomosci.pl/krakow-osiedle-avia/zobacz-twoje-osiedle.html
        • tymon99 Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p 26.02.13, 12:15
          nie będzie, bo tak na wizualce ci pokazali, chcąc zachęcić do kupna?
          no, w takich okolicznościach to na pewno nie kłamali..
          • Gość: ewa Re: ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.13, 12:18
            a Ty skąd możesz wiedzieć jak naprawdę będzie. skąd wiesz ze wizualizacje nie są zgodne z rzeczywistością?
            • cynik11 Re: ?? 26.02.13, 12:28
              Wow, Ty to tak na poważnie napisałaś? naprawde uwazasz, ze wizualizacje developerów odzwierciedlają tak jak bedzie?

Gość portalu: ewa napisał(a):

> a Ty skąd możesz wiedzieć jak naprawdę będzie. skąd wiesz ze wizualizacje nie s
              > ą zgodne z rzeczywistością?
            • mardukmarduk Re: ?? 26.02.13, 12:36
              Wiesz skąd to wie? Bo interesuje się tematem. Zawsze jest tak, że młode osiedla np. Ruczaj takich problemów nie mają. Dzieci mieszkańców dorastają to i problemy się zaczynają :). Spokojnie.
            • tymon99 Re: ?? 26.02.13, 13:15
              logika, drogi watsonie: gdyby "deweloper" chciał działek na pasie nie zabudować blokami, po prostu by ich nie kupił.
              • Gość: logika logika zawistnego żula IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 16:57
                Logika, tymonku! Działka zapewne nie obejmowała tylko pasa, ale i dużo więcej. I jak myślisz - pierwszy właściciel chciałby sprzedać tylko część pod bloki, a resztę miałby sobie zostawić. A po co ja się pytam??????

Zeby pies tymona tam za darmo na kupę wychodził. A tymonek by nawet nie sprzątnął. A ten własciciel musiałby płacić podatki???
                Głupszego wywodu nie słyszałem. Myśle trochę!!!!1!
                • eminey Re: logika zawistnego żula 26.02.13, 17:26
                  > Logika, tymonku! Działka zapewne nie obejmowała tylko pasa, ale i dużo więcej.
                  > I jak myślisz - pierwszy właściciel chciałby sprzedać tylko część pod bloki, a
                  > resztę miałby sobie zostawić. A po co ja się pytam??????

Zeby zabudowac je pozniej?

Pierwsze bloki na ruczaju byly wrecz w doskonalej scenerii. Miedzy budynkami mnostwo miejsca, jedna droga dla kazdego bloku, niezly widok z okna...bajka.
                  A potem zabudowano jeszcze.

Skoro Budimexowi udalo sie juz rozebrac pas, to zabudowanie go bedzie tylko kwestia czasu...

> Zeby pies tymona tam za darmo na kupę wychodził. A tymonek by nawet nie sprzątn
                  > ął. A ten własciciel musiałby płacić podatki???
                  > Głupszego wywodu nie słyszałem. Myśle trochę!!!!1!

A jak do Ciebie przyjedzie gosc, to gdzie zaparkuje?
                • tymon99 Re: logika zawistnego żula 27.02.13, 17:19
                  wal się na ryj, nie mam psa.
            • flamengista podałem prosty przykład 26.02.13, 13:20
              proszę zerknąć na to:

www.budimex-nieruchomosci.pl/krakow-osiedle-avia/zobacz-twoje-osiedle.html#
              zdjęcie nr 8. Auta stoją bezproblemowo na całej szerokości chodnika. Zachwyceni piesi nic sobie z tego nie robią i podziwiają piękne osiedle. Oczywiście nie ma Straży Miejskiej wystawiającej mandaty parkującym (bo nie zostawili 1,5 metra).
              • Gość: czyżynowy głupi flamengista IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 16:38
                Oszołom jesteś i tyle.

Zazdrościsz im:
                - BOISK,
                - ZIELENI,
                - PRZESTRZENI,
                - SPOKOJU,
                -PLACÓW ZABWA
                i tyle - to się zawiść nazywa - podła i marna cecha. Warto do psychoanalityka się wybrać. Ta zawiść cię kiedyś wykończy. Bo sąsiad ma może lepsze auto? A sąsiadka jest ładniejsza od twojej konkubiny? Po co sie tym stresować. Żyj i daj żyć innym. Nie zazdrość, ciesz się tym, co masz.
                • mardukmarduk Re: głupi flamengista 26.02.13, 16:57
                  A Ty nie jesteś głupi, bo nazywanie Cię tak jest obrazą dla głupców.

Nie masz argumentów i epitetami określasz ludzi? Co za dzieciak z Ciebie.
                • eminey :) 26.02.13, 17:32
                  Tak, zawsze gdy pojawia sie temat nowych gett znajdzie sie jakis klakier wynajety przez dewelopera, albo ... jakis, ktorzy przespal pol wieku pod lodem i wyjezdza z zazdroscia.

Czego zazdroscic? Kredytu? Przeciez nikt kto ma taka gotowke w tym miejscu mieszkania nie kupi. Ludzie bogaci zazwyczaj nie sa glupi.

Poza tym akurat zieleni przez to osiedle ubedzie. Tak samo jak juz jedno boisko, ktore istnialo, zostalo zalane betonem.

Przestrzeni na osiedlu Avia to ja nie widze.
                  Niemniej przed budowa bylo ich spoto:
                  maps.google.pl/maps?q=50.079974,20.003847&num=1&t=h&z=16
                  Place zabaw na Dywizjonu i II pulku juz istnieja. I nie, dzieci nie musza sie bawic w klatkach.

Nie wiem jaki to spokoj bedzie w osiedlu skoro, co zreszta widac nawet na renderach, do 4-5 tysiecznego osiedla prowadzic bedzie 1 droga zastawiona z obu stron przez auta.
                  Spokoj jak na Ruczaju. Zwlaszcza, ze studentow to tam brakowac nie bedzie...
                  • biedron78 Re: :) 27.02.13, 10:33
                    eminey napisał:
                    > Spokoj jak na Ruczaju. Zwlaszcza, ze studentow to tam brakowac nie bedzie...

i znowu podzielę się obserwacją, z pierwszej ręki. "miasteczka studenckie", to się robią właśnie na starych osiedlach. bo kto żyw stamtąd spiernicza. a że starych mieszkań sprzedawać się obecnie nie opłaca, to wynajmują. sam tak zrobię.
                    • eminey Re: :) 27.02.13, 14:23
                      Akurat mam poglad, bo zdarza mi sie udzielac korepetycji. Wiele razy musialem dzwonic do zainteresowanego, zeby mi brame otworzyl.

W niedalekim sasiedztwie osiedla avia jest AWF oraz wydzial mechaniczny PK - to niemal pewne, ze sprowadza sie tam turysci.

Bardzo prawdopodobne jest, ze czesc osob kupi te mieszkania "pod inwestycje", czyli nie bedize w nich mieszkac.
                      Wtedy wynajem jest niemal pewny. A studenci to potencjalni odbiorcy.

Skad pomysl, zeby je wynajmowac, a nie mieszkac tam? Coz...
                      Mysle, ze juz dosc wad zostalo tu wymienionych... :)
                • Gość: gość Re: głupi flamengista IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 21:34
                  oszołomem jesteś ty, poczekaj troszkę to sam się przekonasz, kto tutaj jest oszołomem.
          • eminey Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p 26.02.13, 17:24
            Akurat II pulku i Dywizjonu to dosc spokojne i bezpieczne osiedla.

Tylko w takim razie po co przeplacac za mieszkanie w Avii?
            • tymon99 Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p 28.02.13, 09:28
              tyle że w avii jest taniej, niż np. na 2 pułku.
              • Gość: ejhej Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: *.play-internet.pl 28.02.13, 11:28
                Taniej, a potem będą się żalić jak to im źle.
        • Gość: kminek Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: 162.27.160.* 26.02.13, 13:08
          Panie/Pani Pracowniku Budimexu - proszę o zaprzestanie spamowania i trolowania rzeczowej dyskusji. Jak Pan/Pani widzi wiekszość argumentów rozwiewa babie lato utkane z wizualizacji i zapewnien dewlopera. Pokazujemy tutaj prawde.

Ten kto wierzy że deweloper działa pro publico bono ten chyba żyje w świecie bajek :)
          • Gość: m Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 22:27
            Jeszcze się dziwisz że trollują?? Ja czekam kiedy będzie pierwszy pozew, bo ten konkurs ich straszliwie rąbnie po kieszeni :-)
      • Gość: aviator Paranoik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.13, 16:59
        Człowieku, Ty znowy z tą swoją obsesją? Jakie bloki na pasie? Ręce opadają. Do lekarza!
        • Gość: gość Re: Paranoik? IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 21:37
          Poczekaj chwilę a ręce same ci opadną, pogadamy za 2 lata
    • Gość: Karol K Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy prz... IP: *.noc.fibertech.net.pl 26.02.13, 11:49
      Myślę, że osiedla Avia powinny wygrać.
      Ciekawe w jaki sposób developer próbowałby to przemilczeć.
      • Gość: ewelina Re: Archi-Szopa 2012 moze dla urzędników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.13, 12:15
        bo to chyba do nich największe pretensje powinny być!
        • mardukmarduk Re: Archi-Szopa 2012 moze dla urzędników 26.02.13, 12:38
          Największe pretensje można mieć do ludzi, którzy kupują tego typu mieszkania na takich "osiedlach", a raczej slumso-gettach. Psują oni rynek i powodują, że deweloperzy nie muszą się starać, bo głupi ludzie wszystko kupią. Nawet dziurę w ziemi.
          • biedron78 Re: Archi-Szopa 2012 moze dla urzędników 26.02.13, 14:50
            nie no pewnie - nowe bloki to slumso-getta. nie to co idylliczne, stare osiedla. one są otwarte. jest mnóstwo przestrzeni publicznej. ochoczo wykorzystywanej przez rozmaitą żulię.
            ponadto pas lotniska też powinien być chroniony, w stanie niezagospodarowanym. można tam swobodnie wylać chemikalia, wyrzucić śmieci albo gruz. a i piesek kupę może uwalić. to się nazywa "korzystanie z wolności obywatelskich".
            nie rozumiecie, że w PL przestrzeń publiczna = przestrzeń niczyja? jeśli ten kraj ma jakoś wyglądać, to wszystko musi mieć konkretnych właścicieli. najlepiej obciążonych długoletnim kredytem, bo to daje gwarancje minimum życiowej odpowiedzialności.
            mam gdzieś przestrzeń publiczną zawłaszczoną przez meneli, żyjących z zasiłków, w komunalnych mieszkaniach. mam gdzieś publiczny teren zielony, bo trawnik będzie zawsze zafajdany. taka prawda.
            • tymon99 Re: Archi-Szopa 2012 moze dla urzędników 26.02.13, 15:01
              biedron78 napisał:

> można tam swobodnie wylać chemikalia, wyrzucić śmieci albo gruz. a i piesek kup
              > ę może uwalić. to się nazywa "korzystanie z wolności obywatelskich".
              > nie rozumiecie, że w PL przestrzeń publiczna = przestrzeń niczyja?

nie, to ty nie rozumiesz. i nie zrozumiesz.
              • Gość: rejent Re: Archi-Szopa 2012 moze dla urzędników IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 16:42
                A ten Madej to co za jeden?

Zna ktoś tego kogoś? Zrobił coś ciekawego w życiu? Osiągnął coś, czy tylko od urzędu do urzędu z wydumanymi donosami biega?
                • mardukmarduk Re: Archi-Szopa 2012 moze dla urzędników 26.02.13, 16:58
                  A Ciebie stać tylko na zmianę nicków?
            • mardukmarduk Re: Archi-Szopa 2012 moze dla urzędników 26.02.13, 16:10
              Spokojnie. Wasze dzieci się zestarzeją, a wyrastając na zamkniętych osiedlach, w środowisku z patologicznie wysoką ilością osób na m2 także pojawią się u was patologie, nawet większe niż w obecnych nowych osiedlach - to po pierwsze, a po drugie kraje zachodnie też kiedyś myślały, że zamknięte osiedla są panaceum na przestępczość. Jakże potem gorzko żałowały swoich decyzji i ile musiały inwestować w rewitalizacje takich obszarów. Ale my faktycznie nie potrafimy się uczyć od reszty.

A i jeszcze jedno na krakowskich osiedlach jest bezpieczniej niż w centrum miasta. Policyjne statystyki nawet to potwierdzają.
              • eminey Polecam tekst: 26.02.13, 17:44
                bryla.gazetadom.pl/bryla/1,85302,6804920,Blokowiska_od_nowa__Bijlmermeer.html
                Przy czym w Bijlmermeer bylo duzo mniejsze zageszczenie budynkow i ludzi niz na Ruczaju czy Avii...
            • eminey Mam kilka pytan 26.02.13, 17:41
              > nie no pewnie - nowe bloki to slumso-getta. nie to co idylliczne, stare osiedla
              > . one są otwarte. jest mnóstwo przestrzeni publicznej. ochoczo wykorzystywanej
              > przez rozmaitą żulię.

Pierwsze: gdzie Ty widzisz tych zuli?

Powaznie, mam wrazenie, ze zuli widza tylko ci, ktorzy mieszkaja na zamknietych osiedlach.
              Parafrazujac jedna opere: "zule sa jak perski feniks, wszyscy twierdza, ze istnieja, a nikt ich nie widzial".

> ponadto pas lotniska też powinien być chroniony, w stanie niezagospodarowanym.
              > można tam swobodnie wylać chemikalia, wyrzucić śmieci albo gruz. a i piesek kup
              > ę może uwalić. to się nazywa "korzystanie z wolności obywatelskich".

Tak sie bardzo smiesznie sklada, ze to wlasnie mieszkancom starych osiedli podrzuca sie smieci.
              Poza tym to mieszkancy starych osiedli zajmowali sie pasem, organizowali na nim imprezy.

Pytanie drugie: gdzie widzisz wylewane na pasie chemikalia albo wyrzucane smieci.

I pytanie trzecie: dlaczego nigdzie tego nie zgaszasz?

> nie rozumiecie, że w PL przestrzeń publiczna = przestrzeń niczyja? jeśli ten kr
              > aj ma jakoś wyglądać, to wszystko musi mieć konkretnych właścicieli. najlepiej
              > obciążonych długoletnim kredytem, bo to daje gwarancje minimum życiowej odpowie
              > dzialności.

No to kolejne pytanie: jak mozesz poruszac sie po miescie nie korzystajac z publicznych drog, chodnikow, nie przechodzac przez publiczne parki czy place? Naprawde, bardzo ciekaw jestem.

Aha i co ma obciazenie kredytem do dawania gwarancji? Akurat ktos kto ma kredyt gwarancji juz czesto dac nie moze...bo nie ma z czego. Jak nie bedzie mial z czego kredytu splacic, to nawet na swoje mu nie starczy.

Nastepne pytanie: czy jak teren nie ma wlasciciela z imienia i nazwiska to od razu go dewestujesz? Czy szanujesz tylko prywatna wlasnosc, a publicznej nie?

> mam gdzieś przestrzeń publiczną zawłaszczoną przez meneli, żyjących z zasiłków,
              > w komunalnych mieszkaniach. mam gdzieś publiczny teren zielony, bo trawnik będ
              > zie zawsze zafajdany. taka prawda.

I na koniec:
              Czy uwazasz ludzi mieszkajacych w innych mieszkaniach niz te na zamknietych osiedlach za gorszych ludzi? Jesli tak to dlaczego?
              • biedron78 Re: Mam kilka pytan 27.02.13, 10:03
                eminey napisał:

> > nie no pewnie - nowe bloki to slumso-getta. nie to co idylliczne, stare o
                > siedla
                > > . one są otwarte. jest mnóstwo przestrzeni publicznej. ochoczo wykorzysty
                > wanej
                > > przez rozmaitą żulię.
                >
                > Pierwsze: gdzie Ty widzisz tych zuli?
                >
                > Powaznie, mam wrazenie, ze zuli widza tylko ci, ktorzy mieszkaja na zamknietych
                > osiedlach.
                > Parafrazujac jedna opere: "zule sa jak perski feniks, wszyscy twierdza, ze istn
                > ieja, a nikt ich nie widzial".

poważnie?? no to gratuluję...
                >
                > > ponadto pas lotniska też powinien być chroniony, w stanie niezagospodarow
                > anym.
                > > można tam swobodnie wylać chemikalia, wyrzucić śmieci albo gruz. a i pies
                > ek kup
                > > ę może uwalić. to się nazywa "korzystanie z wolności obywatelskich".
                >
                > Tak sie bardzo smiesznie sklada, ze to wlasnie mieszkancom starych osiedli podr
                > zuca sie smieci.

oczywiście - ale nie robią tego mieszkańcy nowych osiedli, tylko mieszkańcy domów, którzy "oszczędzają" na wywozie

> Poza tym to mieszkancy starych osiedli zajmowali sie pasem, organizowali na nim
                > imprezy.

heh, imprezy na 4 fajerki - dosłownie

> Pytanie drugie: gdzie widzisz wylewane na pasie chemikalia albo wyrzucane smiec
                > i.

to zjawisko występuje na każdym skrawku niezagospodarowanego terenu w tym mieście. kto tego nie widzi, musi być ślepy

> I pytanie trzecie: dlaczego nigdzie tego nie zgaszasz?

zgłaszam. mam nawet specjalną aplikację do tego celu

> > nie rozumiecie, że w PL przestrzeń publiczna = przestrzeń niczyja? jeśli
                > ten kr
                > > aj ma jakoś wyglądać, to wszystko musi mieć konkretnych właścicieli. najl
                > epiej
                > > obciążonych długoletnim kredytem, bo to daje gwarancje minimum życiowej o
                > dpowie
                > > dzialności.
                >
                > No to kolejne pytanie: jak mozesz poruszac sie po miescie nie korzystajac z pub
                > licznych drog, chodnikow, nie przechodzac przez publiczne parki czy place? Napr
                > awde, bardzo ciekaw jestem.

drogi, chodniki, parki, place to jedno. a zapuszczone ugory to zupełnie co innego.

> Aha i co ma obciazenie kredytem do dawania gwarancji? Akurat ktos kto ma kredyt
                > gwarancji juz czesto dac nie moze...bo nie ma z czego. Jak nie bedzie mial z c
                > zego kredytu splacic, to nawet na swoje mu nie starczy.

kredyt wymusza odpowiedzialność. w przeciwieństwie do życia z zasiłku.

> Nastepne pytanie: czy jak teren nie ma wlasciciela z imienia i nazwiska to od r
                > azu go dewestujesz? Czy szanujesz tylko prywatna wlasnosc, a publicznej nie?

ja nie. jeśli Ty też nie, to jest nas dwóch. niestety jesteśmy w mniejszości. przeczytaj sobie dzisiejszy artykuł o napisach zdobiących mury w KRK.

> > mam gdzieś przestrzeń publiczną zawłaszczoną przez meneli, żyjących z zas
                > iłków,
                > > w komunalnych mieszkaniach. mam gdzieś publiczny teren zielony, bo trawni
                > k będ
                > > zie zawsze zafajdany. taka prawda.
                >
                > I na koniec:
                > Czy uwazasz ludzi mieszkajacych w innych mieszkaniach niz te na zamknietych osi
                > edlach za gorszych ludzi? Jesli tak to dlaczego?

niestety mieszkam na starym, "otwarty" osiedlu. i zrobię wszystko żeby uciec do zamkniętego. bo wiem, jak to w rzeczywistości wygląda. ciekaw jestem gdzie Ty mieszkasz. obstawiam dom za płotem, na Woli Justowskiej ;)
                • eminey Re: Mam kilka pytan 27.02.13, 14:37
                  > poważnie?? no to gratuluję...

Tak, powaznie.

A pojecie jakies mam, bo mieszkam niedaleko Avii.

> oczywiście - ale nie robią tego mieszkańcy nowych osiedli, tylko mieszkańcy dom
                  > ów, którzy "oszczędzają" na wywozie

Prawdopodobnie tak jest. Pewnosci jednak nie ma, bo przeciez nie ma jak sprawdzic.
                  Mnie osobiscie klodki na smietnikach irytuja i...smuca. Sa dla mnie symbolem tego, jak nisko spoleczenstwo upada.

> heh, imprezy na 4 fajerki - dosłownie

Fakt, dawniej bywalo ich wiecej. Niemniej zawsze takie miejsce istnialo. Gdyby odrestaurowac byc moze imprezy bylyby czesciej.

Swego czasu na lamach gazety promowany byl pomysl stworzenia rynku, placu krowoderskiego.
                  Tutaj mogl istniec Czyzynski...mogl.

> to zjawisko występuje na każdym skrawku niezagospodarowanego terenu w tym mieśc
                  > ie. kto tego nie widzi, musi być ślepy

Nigdy nikogo za reke nie zlapalem. Gdyby tak bylo to bym to na pewno zglosil.

> zgłaszam. mam nawet specjalną aplikację do tego celu

Godne pochwaly.

> drogi, chodniki, parki, place to jedno. a zapuszczone ugory to zupełnie co inne
                  > go.

Jedyne co tam bylo zapuszczonego, to ogrodki dzialkowe. Plus pas startowy byl w kiepskim stanie - ale po tylu latach to nie dziwota.

Niemniej teren byl wzglednie zadbany. Byl, bo teraz wszystko rozjechaly maszyny budowlane.

> kredyt wymusza odpowiedzialność. w przeciwieństwie do życia z zasiłku.

Trzeba nad ludzmi stac z batem, zeby zachowywali sie jak nalezy?

Ale odejdzmy od tego zerojedynkowego podejscia na swiat. Co z ludzmi bez kredytow i bez zasilkow?
                  Nie, nie bezdomni...

> ja nie. jeśli Ty też nie, to jest nas dwóch. niestety jesteśmy w mniejszości. p
                  > rzeczytaj sobie dzisiejszy artykuł o napisach zdobiących mury w KRK.

Przeczytalem.
                  To jest spory problem, ale otaczanie wszystkiego murem to wylewanie dziecka z kapiela.
                  Poza tym to rodzaj jakiejs niezrozumialej odpowiedzialnosci zbiorowej. Maja zamknac pas dla wszystkich, bo nieliczni moga ten teren niszczyc?

> niestety mieszkam na starym, "otwarty" osiedlu. i zrobię wszystko żeby uciec do
                  > zamkniętego. bo wiem, jak to w rzeczywistości wygląda. ciekaw jestem gdzie Ty
                  > mieszkasz. obstawiam dom za płotem, na Woli Justowskiej ;)

Os. Dywizjonu 303. Jesli ma to jakies znaczenie...

Sa ludzie, ktorym odpowiadaja zamkniete osiedla - nie neguje tego. Jestem przeciwny zawlaszczaniu przestrzeni publicznej pod quasi-prywatna.
                  Traca na tym wszyscy.

Uprzedzajac pytania:
                  Nie, nikt u mnie nie przesiaduje, nie sika, nie pije piwa...i nie wiem co jeszcze, na klatce schodowej.
                  Mam domofon, a ludzie maja rozum. To wystarcza.
            • Gość: gość Re: Archi-Szopa 2012 moze dla urzędników IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 21:47
              No w tym momencie to obrażasz mieszkańców okolicznych osiedli, ciekawy z ciebie typ, wszystko wokół to menele i żule, ale sam pobiegniesz do sklepu na tych menelskich i żulerskich osiedlach, sam będziesz korzystać z infrastruktury tych meneli i żuli, a ze szkołą, przedszkolem, żłobkiem, przychodnią lekarską, proponuję ustalić już teraz kiedy to i w jakich godzinach dzieci i ludzie z tych menelskich i żulerskich osiedli będą mieli prawo do korzystania ze żłobków, przedszkoli, szkół, sklepów, i przychodni lekarskie, żeby arystokracja z Avie przypadkiem z tym menelstwem i żulami się nie zetknęła, bo nie daj Boże jeszcze się zarażą.
              • biedron78 Re: Archi-Szopa 2012 moze dla urzędników 27.02.13, 10:28
                Gość portalu: gość napisał(a):

> sam pobiegniesz do sklepu na tych me
                > nelskich i żulerskich osiedlach, sam będziesz korzystać z infrastruktury tych m
                > eneli i żuli, a ze szkołą, przedszkolem, żłobkiem, przychodnią lekarską,

coś Ci się kolego pomyliło. infrastruktura nie jest "osiedli", czy ich mieszkańców, tylko samorządowa, czyli utrzymywana z moich podatków, czyli po części moja. nikt mi łaski nie robi.
                a jeśli chodzi o prywatne sklepy i lokale usługowe, to ich właściciele z pocałowaniem ręki przyjmą nowych klientów.
                gratuluję: właśnie zaliczyłeś 2 trafienia kulą w płot (nomen omen) :)
                • eminey Re: Archi-Szopa 2012 moze dla urzędników 27.02.13, 14:39
                  Czy Twoja wypowiedz dotyczy rowniez terenow spoldzielni?

No chyba, ze na nie tez podatki placisz - no to cofam.
            • Gość: krakowiankajedna Re: Archi-Szopa 2012 moze dla urzędników IP: *.dynamic.chello.pl 16.01.14, 18:16
              to zamknij sie na tym swoim ogrodzonym osiedlu i nie właz na nasze,spółdzielcze.Nie wyprowadzaj psa na kupe, nie parkuj samochodu, nie łaż na nasze tereny zielone, place zabaw, bo to my, spółdzielcy z naszych pieniędzy finansujemy ich utrzymanie.Na temat pasa startowego były różne spekulacje, Spółdzielnia "Czyżyny" proponowała, aby utworzyć na nim pas zieleni, dostępny dla wszystkich.Ale chciwość urzędników i pazerność dewelopera doprowadziły do tego, że powstanie tam teren rekreacyjny ogrodzony.Niech wam wyjdzie na zdrowie, tylko niech to działa w obie strony- siedżcie za murem i nie włażcie na nasze.
    • Gość: st Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy prz... IP: *.ericpol.com 26.02.13, 12:15
      Na obronę osiedla Avia przemawia fakt że ma najlepiej rozplanowane układy mieszkań jakie widziałem. To z resztą jest fajne w mieszkaniach Budimexu. Każde mieszkanie ma osobną kuchnie lub da się ją wydzielić. Dla porównania Rua Bonita - dużo droższa a pokoje z aneksami straszą.
      Cena AVII też jest dość atrakcyjna.
      Pas startowy nie będzie zabudowany bo jest chroniony przez konserwatora zabytków.
      Minus to oczywiście małe odległości między blokami.
      Osobiście odstraszyło mnie to że to daleko od komunikacji zbiorowej.
      Co do pasa startowego to przydałby się plan jego zagospodarowania, tak jak plan zagospodarowania Zakrzówka.
      • Gość: kminek Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: 162.27.160.* 26.02.13, 13:05
        Niezgoda.

1. Ta czesc pasa zdaje sie nie jest wpisana do rejestru. I tutaj konswerwator dał plame (jak czesto zreszta).
        2. Ceny wcale nie sa takie dobre. Dla przykładu niższe ceny można znaleść w innych czesciach miasta.
        3. Deweloper rozpoczął budowe na 2 tyg przed uzyskaniem pozwolenia - to powinno byc scigane przez prokurature.
        4. Zabudowa i niszczenie pasa to skok na zdrowie i jakość zycia wszystkich mieszkańców. Pas startowy to naturalny korytarz ktory sprawia ze jeszcze jako tako sie oddycha w tym rejonie.

O tym że deweloper zwodzi i mami wizkami nie wspomne. Mial byc teren niegrodzony - a tutaj bedzie. Mial nie tykac pasa - a niszczy i rozbiera.

Obecnie wspolczynnik miejsc parkingowych wynosi ok 0,7 miejsca/mieszkanca. Po wybudowaniu tego brzydkiego molocha ten wspolczynnik drastycznie zmaleje !
        • Gość: st Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.13, 22:07
          1. Jest wpisana przestrzeń jako taka - ale może masz racje może developer zwodzi.
          2. A w w Wieliczce czy Skawinie to już w ogóle są niższe, w Łodzi też niższe. Jakbyś podał konkretnie że gdzie są niższe i dlaczego uważasz że to równe dobra lokalizacja lub lepsza to bym się zgodził - dla przykładu Prądnik Park miał porównywalne ceny zdaje się.
          3. W 100% racja - jeśli tak było.
          4. Nie jestem pewien czy Ci to prawda. A jeśli nawet to gęsta zabudowa Bronowic skutecznie uniemożliwia wietrzenie Krakowa w tym NH .
      • tymon99 Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p 26.02.13, 15:03
        Gość portalu: st napisał(a):

> Pas startowy nie będzie zabudowany bo jest chroniony przez konserwatora.

popatrz: na samym końcu pasa - budowa już się zaczęła.
        kawałeczek dalej - nawierzchnia pasa usunięta.
        za rok "konserwator" (ten sam, który publicznie przyznał, że nie umie czytać rysunków) stwierdzi, że skoro nie ma pasa, to nie ma czego chronić i wolno budować wszystko.
        • Gość: janosik A może Archi-Szopa dla zbója Madeja??? IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 16:51
          Jak zostaniesz konserwatorem, to rzeczywiście może być problem, hehe. Bo schizofrenię masz niezłą. Ale na razie mam to nie grozi.;-)
          Fajnie się mieszka na Czyżynach i nawet twoje zawistne teksty tego nie zmienią. Nienawidzisz siebie i sąsiadów i tylko napuszczasz. A po co? Przeprowadź się, jak ci się nie widzi. Ja lubię tu być i nawet ty tego nie zmienisz, hehe.
          A teraz będzie jeszcze fajniej i bez srania psów na pasie i wyścigów tirów.
          • eminey Kolejny klakier 26.02.13, 17:50
            Latwo poznac, bo kazdy pisze o psach i tirach.

Nie wiem po kiego grzyba ktos mialby isc z psem na pas, skoro obok cale hektary zieleni.
            Tak wiem, tej zieleni wkrotce znacznie ubedzie.

Nawet jesli przyjac, ze tiry szkodzily...to ich zawsze sie mozna bylo pozbyc.
            Plotu, ktory juz teraz, odgradza czesc pasa, nie bedzie sie dalo pozbyc przez kilka-kilkanascie lat.

Aha i dochodzi do tego fakt, ze upada idea tramwaju przez pas startowy.
            Ale co to dewelopera obchodzi, prawda?
            • Gość: kotek myślenie podobno nie boli IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 20:27
              Warto pomyśleć i poczytać ws. tramwaju. To miasto potajemnie pozbawiło mieszkańców Czyżyn tego pomysłu. To miasto wywaliło tramwaj z planu!!! Poczytaj sobie dlaczego. Bo KASY BRAKŁO i hale budują.
              Ale ty też byś protestował??? Podobno o pas ci chodzi??? A tramwaj na pasie by go przeceiż zniszczył, hehe.
              Żałosne i widać, że zmanipulowane. Podejście Kalego - ja tu rządzę i tylko moje się liczy.
              Startuj na prezydenta miasta, może kilku ciołków na ciebie zagłosuje.

I jeszcze jedno - ja wybieram ZIELEŃ, BOISKA, ŁAWECZKI, ŁĄDNY WIDOK z okna.
              • mardukmarduk Re: myślenie podobno nie boli 26.02.13, 20:33
                Na razie nie ma zieleni i ławeczek, jest tylko syf za oknem. Wybiera się coś co realnie istnieje, a nie jest ładnym folderem dewelopera robionym w programach do modelowania 3D. Możesz usiąść na ławce, posiedzieć na trawniku i zobaczyć z okna ten "ładny widok"? Nie, bo go nie ma. Jak będzie to wtedy dopiero mów, że coś wybierasz, bo na razie to wybrałeś papkę marketingową z folderu dewelopera, której jedynym celem jest namówienie do kupna.
                • Gość: st Re: myślenie podobno nie boli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.13, 22:11
                  Ja tylko przypominam że folder developera jest teraz załącznikiem do umowy i jako taki może stanowić podstawę do reklamacji.
                  • mardukmarduk Re: myślenie podobno nie boli 26.02.13, 22:13
                    No świetnie, ale czy o tym jest ten temat? Nie. Ten temat jest o tym, że ktoś sugeruje się folderem dewelopera i puszcza bąki na forum jakie to osiedle nie będzie cudowne. Wtedy od razu mam wrażenie, że albo jest to niepoważna osoba, albo osoba podstawiona. Kto normalny pisze peany na cześć czegoś, czego fizycznie nie ma?
              • eminey Re: myślenie podobno nie boli 26.02.13, 22:19
                > Warto pomyśleć i poczytać ws. tramwaju. To miasto potajemnie pozbawiło mieszkań
                > ców Czyżyn tego pomysłu. To miasto wywaliło tramwaj z planu!!! Poczytaj sobie d
                > laczego. Bo KASY BRAKŁO i hale budują.

Bzdury. Nie zwalajmy wszystkiego na miasto.
                Owszem, tramwaj przez pas byl daleko w kolejce za innymi inwestycjami, ale mial byc.

Oto dowody na planach zagospodarowania przestrzennego:
                Obowiazujacych:
                planowanie.um.krakow.pl/bppzoom/index.php?ID=241
                (mapka na dole, w srodku, trzecia od lewej)
                Uchwalanych:
                www.bip.krakow.pl/?dok_id=27578
                Nawet sporzadzanych:
                www.bip.krakow.pl/zalaczniki/dokumenty/n/97030 (na dole drugi z lewej)

Na koniec bonus. Tramwaj jest zaznaczony nawet na planie dla pasa startowego:
                www.bip.krakow.pl/zalaczniki/dokumenty/n/97204
                Niestety to, co powstanie przed wejsciem w planu w zycie nie bedize sie dalo cofnac. Kochany deweloper...

> Ale ty też byś protestował??? Podobno o pas ci chodzi??? A tramwaj na pasie by
                > go przeceiż zniszczył, hehe.

Bynajmniej.
                Oto tramwaj w Angers (Francja)
                imageshack.us/a/img209/3130/020ralliementtb.jpg
                czy Brnie (Szwajcaria):
                imageshack.us/a/img822/3035/dscf5710u.jpg
                > Żałosne i widać, że zmanipulowane. Podejście Kalego - ja tu rządzę i tylko moje
                > się liczy.
                > Startuj na prezydenta miasta, może kilku ciołków na ciebie zagłosuje.

Co jest zmanipulowane? Ja na poparcie swoich tez dalem stosowne linki.
                Jesli cos sie nie zgadza, to czekam na kontrargumenty.

> I jeszcze jedno - ja wybieram ZIELEŃ, BOISKA, ŁAWECZKI, ŁĄDNY WIDOK z okna.

No to wlasnie osiedle Avia to niszczy...
                • Gość: gość Re: myślenie podobno nie boli IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 22:39
                  Kto za tobą stoi? I skąd w tobie tyle bezinteresownej zawiści. Taki słowiański w tym jesteś. Gdy ja zazdroszczę, to chcę tego samego - ty chcesz, aby innych szlag trafił.
                  Pozwól ludziom podejmować wybór.
                  I wytłumacz, ajk to jest, że miał być tramwaj, ale misato sprzedało pole (pas) pod ten tramwaj. Jak coś palnuję, to nie sprzedaję ziemi pod inwestycję.
                  Fakty się liczą, a nie zawistna zazdrość.
                  • eminey Re: myślenie podobno nie boli 27.02.13, 14:44
                    Nikomu niczego nie zazdroszcze, wiec o zawisci mowy byc nie moze.

Nie wiesz jakiej jestem rasy ani narodowosci, wiec rozumiem, ze slowianskie nawiazania, to z autopsji.

Nie miasto sprzedalo, a prezydent i to przy negatywnej opinii wladz dzielnicy.

Ale odpowiem: dzialki, na ktorych mialby byc tramwaj, sa stosunkowo duze. Inwestor kupil je wiedzac - a priori - ze nic na nich nie wybuduje. Mialy tam byc ogolnodostepne tereny rekreacyjne.
                    Plan zagospodarowania przestrzennego nie wyklucza budowania na takich terenach tramwaju.

Zawistna zazdrosc - pleonazm!

Pisalem wczesniej o tramwaju. Jesli na ten temat masz Ty, lub ktos inny, cos do powiedzenia, to przeczytam i odpowiem.
                    Projekcie internetowych anonimow na moj temat mnie nie interesuja...
          • Gość: gość Re: A może Archi-Szopa dla zbója Madeja??? IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 21:55
            dobrze byłoby nauczyć się języka polskiego, bo masz z tym poważny problem
          • tymon99 Re: A może Archi-Szopa dla zbója Madeja??? 27.02.13, 17:31
            Gość portalu: janosik napisał(a):

> Fajnie się mieszka na Czyżynach

wiem, dlatego się tu przeprowadziłem. i chciałbym, żeby w przyszłości było jeszcze fajniej.
      • Gość: gość Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 21:52
        po co ci tam komunikacja zbiorowa, przecież tam wszyscy będą mieć samochody
    • Gość: lwowiak Archi-Szopa dla magistratu IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 16:34
      A kto cię wynajął, żebyś głupoty pisał. Nie obrażaj mojego osiedla. Moja sprawa, gdzie kupiłem i nic ci do tego, że będę miał:
      - wspaniałe boiska;
      - cudowną aleję;
      - piękną architekturę;
      - ogrodzzenie, które uchroni mnie przed takimi oszołomami jak ty.

I skąd tak dobrze znasz projekt osiedla - w konkurencji pracujesz i na przeszpiegi przychodziłes??? ;-)

A może tyś jaki radny, albo wynajęty przez takiego jednego idiotę, który ciągle wojuje. ;-)
      • mardukmarduk Re: Archi-Szopa dla magistratu 26.02.13, 17:00
        "będziesz miał", poważni ludzie dyskutują o tym co już jest, a na razie nie ma nic poza blokami.
        • Gość: gość Re: Archi-Szopa dla magistratu IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 21:58
          i nic poza blokami nie będzie, niestety, nie ma co się emocjonować.
          • eminey Re: Archi-Szopa dla magistratu 26.02.13, 22:22
            No nie przesadzaj. Kawalek parkingu tez sie znajdzie. Plus tzw. chodniki i skwery zielone - tez zastawione przez auta.
            • Gość: gość Re: Archi-Szopa dla magistratu IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 22:24
              uwaga dotyczyła zabudowy pasa startowego blokami
      • Gość: tajojku W zagrodzie poczujesz się swojsko jak u matuli IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.13, 17:11
        > A kto cię wynajął, żebyś głupoty pisał. Nie obrażaj mojego osiedla. Moja sprawa
        > , gdzie kupiłem i nic ci do tego, że będę miał:
        > - wspaniałe boiska;
        > - cudowną aleję;
        > - piękną architekturę;

Słoiku będziesz miał taką samą infrastrukturę z folderów dewelopera jak słoiki z Europejskiego i Kuźnicy.

Z tego co wymieniasz dostaniesz tylko ogrodzenie. Każda chałupa zwana na osiedlu apartamentowcem będzie miała swoje ogrodzenie. Poczujesz się swojsko, jak u matuli i tatula w obejściu z płotem dookoła.
        • Gość: RH Re: W zagrodzie poczujesz się swojsko jak u matul IP: *.ghnet.pl 26.02.13, 17:21
          widzę, że odezwał się tak zwany 'krakus wielicki od pół pokolenia' ;)
          • Gość: o Re: W zagrodzie poczujesz się swojsko jak u matul IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.13, 17:45
            > widzę, że odezwał się tak zwany 'krakus wielicki od pół pokolenia' ;)

Robisz Barycz jakbyś przespał wieczorne szkolenie pisania na forach na zamówienie, po pięć groszy od wpisu. Deweloper płaci.
        • flamengista grodzenie jest z tego wszystkiego najgorsze 26.02.13, 20:20
          będąc na dniach otwartych Avii pytałem się o to i dostałem informację, że całe osiedle pokryte będzie siatką "zasieków": skomplikowanym labiryntem furtek i płotów. Każdy z bloków jest położony na osobnej, wydzielonej i malutkiej działce i każdy będzie miał płot. W rezultacie i tak niewielka przestrzeń między blokami została dodatkowo zapchana.

Mnie to definitywnie odrzuciło od tego projektu.
          • Gość: hutnik Re: grodzenie jest z tego wszystkiego najgorsze IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 20:33
            To idż do wielkiej płyty z:
            - zasikaną klatką,
            - rozklekotaną windą
            - żulami przy wejściu.

I tyle, ja ci tego nie zazdroszczę Twój wybór. Ale daj już pokój, bo i tak nie zniechęcisz mnie do BOISK, ZIELENI, PORZĄDKU i JAKOŚCI.
            • mardukmarduk Re: grodzenie jest z tego wszystkiego najgorsze 26.02.13, 20:35
              Wyprowadziłem się rok temu ze strzeżonego osiedla na Ruczaju (obecnie wynajmuje tam studentom), miałem i osikaną klatkę, i osraną, wieczne imprezy, policje non-stop, próby włamań itd.
              Jeśli myślisz więc, że strzeżone osiedla są panaceum na przestępczość i wandalizm to jesteś w błędzie i to bardzo, ale to bardzo wielkim.
              • flamengista najlepszym "grodzeniem" 26.02.13, 20:38
                jest kupno apartamentu za 20 tys. w prestiżowej lokalizacji, najlepiej na ostatnim piętrze. Wtedy faktycznie odgradzasz się od reszty.

Grodzenie osiedla dla aspirującej klasy średniej to półśrodek, który nic nie rozwiązuje. A brak przestrzeni będzie kłopotliwy dla samych mieszkańców.

Cóż, ale to kłopot mieszkańców Avii. Nie mój.
            • flamengista nie 26.02.13, 20:35
              wybrałem nowe osiedle, ale bez grodzenia. Są takie. Mi grodzenia przeszkadzają, bo mam klaustrofobię.
            • Gość: rychg Re: grodzenie jest z tego wszystkiego najgorsze IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 22:01
              ciekawe gdzie ty tą zieleń znajdziesz, chyba na osiedlach meneli i żuli, bo nie na swoim
      • eminey Re: Archi-Szopa dla magistratu 26.02.13, 18:02
        Ciekaw jestem ile budimex placi za te komentarze. Po ich poziomie sadze, ze niewiele...

> A kto cię wynajął, żebyś głupoty pisał. Nie obrażaj mojego osiedla. Moja sprawa
        > , gdzie kupiłem i nic ci do tego, że będę miał:
        > - wspaniałe boiska;

Na miejscu budowanych blokow boisko juz istnialo. Na pasie startowym ustawione byly kosze do koszykowki. Gdzie to teraz bedzie?

Poza tym jedno mnie zastanawia. Skoro kazdy blok bedzie mial osobne ogrodzenie...to czyje bedzie boisko?
        Bloku najblizej?

> - cudowną aleję;

Jaka aleje? Tam teraz nie ma ani jednego drzewa. Nie wierzysz - pojedz, zobacz.
        Dla ulatwienia wrzucam zdjecie:
        img195.imageshack.us/img195/4412/p1010970n.jpg
        > - piękną architekturę;

Pisanie bez sensu ma swoje granice.
        Tanie materialy, budowa na szybko, przed czasem, stosowanie przestarzalych rozwiazan i upychanie ile sie da na metrze. Poza tym budynki nie maja zadnych zdobien.
        To gdzie ta architektura?

Aha, to nawet funkcjonalne nie jest. Jedna winda na 11 pieter...

> - ogrodzzenie, które uchroni mnie przed takimi oszołomami jak ty.

Jesli masz potrzebe mieszkania za murem to istnieja wiezienia lub zaklady zamkiete...

Poza tym, nawet zakladajac, ze masz racje, jesli uchronisz sie przed tym oszolomem, to bedziesz mieszkal na tym osiedlu z innymi.

Powaznie - sa mieszkania w duzo lepszym standardzie, z duzo lepsza komunikacja, bez konfliktow z sasiadami i...za duzo nizsza cene.

Gdybym ja mial teraz wybrac mieszkanie, to osobiscie wolalbym na II pulku lotniczego niz na Avii. Z wielu powodow.
        I jeszcze bym zaplacil mniej!

Jeszcze PS:
        Ciekawe co Ci biedni ludzie z Avii zrobial, jak SM Czyzyny zdecyduje sie na ogrodzenie.

> I skąd tak dobrze znasz projekt osiedla - w konkurencji pracujesz i na przeszpi
        > egi przychodziłes??? ;-)

Projekty i rendery udostepnia sam deweloper na swoich stronach.
        Sporo tez mozna sie bylo dowiedziec na spotkaniu organizowanym przez Budimex.

Zreszta argument w ogole od czapy. Gdyby takie informacje byly tajne, to skad mieliby je poznac potencjalni klienci?
        "Powiemy wam wszystko, ale dopiero jak zaplacicie". To co, kota w worku sprzedaja?

Nie, wiele informacji jest dostepnych - nie trzeba nawet z domu wychodzic.

> A może tyś jaki radny, albo wynajęty przez takiego jednego idiotę, który ciągle
        > wojuje. ;-)

Zaden Krakus nie chcialby, zeby w Krakowie mial powstac kolejny Ruczaj.
        Zatem sprzeciw wobec Avii jest raczej norma, a nie aberracja....
      • flamengista ciekawy wysyp nowych nicków 26.02.13, 20:17
        akurat w tym wątku:) Lekko to żenujące, ale w sumie mnie to nie dziwi.

Projekt osiedla znam bardzo dobrze, bo gdy szukaliśmy nowego mieszkania żona wyciągnęła mnie na dni otwarte Budimexu, nawet nie mówiąc że chodzi o Avię. Faktycznie, rozkłady mieszkania były w porządku. Niestety, to był jedyny atut.

Ale jak dowiedzieliśmy się szczegółów na miejscu to nawet optymistycznie nastawionej żonie mina zrzedła. Pogadaliśmy z pracownicą firmy, oglądnęliśmy wizualizację i już wszystko było jasne.

Niemniej dalsze losy tej inwestycji w oczywisty sposób mnie interesują. Zaraz po naszej wizycie zrobiła się afera medialna wokół pasa lotniczego.
        • Gość: bajkopisarz Ale bajeczki IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 20:30
          Ale bajki, hehe.

• mardukmarduk Re: Ale bajeczki 26.02.13, 20:37
            Gość portalu: bajkopisarz napisał(a):

> Ale bajki, hehe.
            >
            A Ciebie stać na podpisanie się jednym nickiem w tym wątku? Styl pisania masz charakterystyczny, a i widać ci hosta z którego piszesz, mniej więc jaja i podpisz się jednym nickiem, czy cierpisz na schizofrenie że tak zmieniasz nicki.
            Ale ostrzegam - ja mam czas i skutecznie Cię zmęczę w tej dyskusji, tak że z trollowania nici, chłopczyku.
            • Gość: gość Re: Ale bajeczki IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 21:40
              Wszyscy widzą, że masz czas. Dieta radnego jest, to można pisać....
              • mardukmarduk Re: Ale bajeczki 26.02.13, 21:43
                Za pomówienie można mieć poważne kłopoty, więc radzę ważyć słowa, szczególnie jeśli nie ma się dowodów.
                A radnym nie jestem.
            • biedron78 Re: Ale bajeczki 27.02.13, 10:56
              mardukmarduk napisał:
              > Ale ostrzegam - ja mam czas i skutecznie Cię zmęczę w tej dyskusji, tak że z tr
              > ollowania nici, chłopczyku.

jak masz tyle czasu, to może lepiej weź się do jakiejś pożytecznej roboty? przydaj się na coś.
              bo z całodziennej pisaniny na forum to za wiele pożytku nie ma :DDD
              • mardukmarduk Re: Ale bajeczki 27.02.13, 13:22
                Przecież to nie Twój problem :). Spokojnie, skoro stać mnie na mieszkania za gotówkę, to wykonuje pożyteczną robotę :)
    • Gość: RH Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: *.ghnet.pl 26.02.13, 17:18
      A jak się zastanawiam jaki był klucz do wyboru kandydatów. Dlaczego akurat os. Europejskie a nie jakieś inne na Ruczaju? Generalnie są tam lepsze przykłady szkodliwej działalności deweloperów. Między innymi osiedle które było umieszczone na zdjęciu do artykułu o os. Europejskim jako przykład ciasnoty. Jedyny problem, że to nie było zdjęcie z Europejskiego. Ale co tam dla dziennikarza taki szczegół. Bo Europejskie ogólnie jest w miarę w porządku oprócz kwestii parkowania. Odległości są normalne. Mieszkania sensowne. Dojazd teraz jest ok. Analogicznie tutaj. W czym lepsza / gorsza jest Avia od tego osiedla które powstaje koło Carrefoura w Czyżynach? Dla mnie mniej więcej ten sam standard i te same zastrzeżenia można mieć. Może chodzi o to, żeby developer wiedział, że należy wydzielić część budżetu reklamowego dla Wyborczej na przyszłość :)
      A ogólnie to larum autorytetów jest nieco zabawne. Skoro ludzie kupują te mieszkania to widać są lepsze od innych dostępnych na rynku. Tak to przynajmniej należy rozpatrywać. Przy wyborze mieszkania człowiek bierze pod uwagę dziesiątki czynników i widać wychodzi jak wychodzi. Bo jakoś tych innych świetnych ofert nie widać. Wszystko ma swoje zady i walety począwszy od domu na wsi, skończywszy na kamienicy w Rynku. Ja przerabiałem mieszkanie w Hucie, mieszkanie na Mogilskiej i per saldo najbardziej jestem zadowolony z mieszkania na Ruczaju. Żeby nie było w Hucie mieszkałem od dziecka, na mogilskiej tez miałem własne mieszkanie ale z ulgą się wyprowadziłem. Moim zdaniem tam był najgorzej. No ale autorytet wtedy powie, że 'ludzie to gupie som i się nie znajom' i doda jeszcze coś o 'podkarpaciu i swiętokrzyskim' na forum i już się czuje lepiej...
      Tak jak z 'Galerią Krakowską'. Autorytety orzekły, że zło i brzydka i w ogóle wstyd a ludzie generalnie są zadowoleni że jest zamiast syfu który był tam poprzednio. A biznes się kręci.
      • mardukmarduk Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p 26.02.13, 17:33
        Logikę masz głupią. Tak jak istnieje prawo Kopernika "Pieniądz gorszy wypiera z rynku pieniądz lepszy", tak to samo można zastosować do mieszkań.
        Ludzie je kupują, bo nie zastanawiają się aż nadto, a jak je kupują to takie jest zapotrzebowanie rynku i takie są budowane. Sensowne inwestycje mieszkaniowe są teraz rzadkością i jeśli już są to z reguły są to pojedyncze bloki w ramach starych post-komunistycznych osiedli.

Ok, zgoda - to ludzie wybierają, ale czemu potem narzekają na miasto i urzędników jaki to trudny dojazd i zła komunikacja, brak przedszkoli i infrastruktury? Można było wybierać lepiej i rozsądniej. Szczególnie od jakiegoś półtora roku, gdzie mieszkań jest aż nadto i można wybierać i wybierać...

Głupi ludzie, wybrali głupio, są za to odpowiedzialni sami, ale że są głupi to nie widzą problemu w sobie samych, tylko w innych. Odpowiedzialności ponieść nie chcą, bo łatwiej i przyjemniej ponadawać na deweloperów (którzy są zwykłymi przedsiębiorcami), oraz na urzędników (którzy są zwykłymi ludźmi i nie mają obowiązku myśleć za iksińskiego kowalskiego). Ja tam nie chcę, żeby jakieś urzędasy wtrącały się do moich wyborów. Może dlatego że umiem ponosić odpowiedzialność swoich czynów i przyznać się do błędu?
        • Gość: M Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: *.multi-play.net.pl 26.02.13, 17:56
          Bo! Do obowiązków miasta należy uchwalenie planu zagospodarowania, którego de facto nigdy nie i stad samowlka developerów. Najapierw drogi - na dwa samochody!, infrastruktura etc, jakis plan a potem osiedla. Dlaczego zachodnie osiedla mają jakiś sensowny układ, dobry dojazd, a nie na wtykane jak się uda, poogrodzane tak ze droga dojazdowa jest z njmniej spodziewanej i najmniej wygodnej strony. Za takie rzeczy nie powinno sie dopłacać jak za luksus. Mimo, że owszem jest sporo mieszkań, ale dalej nie ma w czym wybierać.
          • eminey Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p 26.02.13, 18:07
            Tak sie sklada, ze Krakow mial plany zagosp. przestrzennego, ale zostaly one uchylone.

Poza tym istnial plan dla obszaru Czyzyny-Dabie: www.bip.krakow.pl/?dok_id=20092

• mardukmarduk Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p 26.02.13, 19:23
            Po pierwszym zdaniu przestałem czytać, bo piszesz głupoty.

Co prawda nie całe miasto ma plany zagospodarowania terenu, ale plany miejscowe SĄ, wystarczy poszukać:

planowanie.um.krakow.pl/bppzoom/index.php?ID=247
          • Gość: rychg Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 22:15
            Przecież to jest celowe działanie, chodzi o kasę, kasę, bo wtedy się obłowią urzędnicy najwięcej
      • Gość: KRaków Jakie znaczenie ma 5 metrów? IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.13, 17:43
        Nie ma znaczenia czy na Ruczaju na djeciu były Apartamenty Europejskie Ruczaj jak studentki z wiosek na fejsbuku nazywają wynajęte w sześcioro mieszkania. Europejskie jest tak samo gęsto dobudowane i ciasne, że nikt nie jest w stanie rozróżnić która betonowa pustynia należy do którego developera
    • Gość: asd Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: *.multi-play.net.pl 26.02.13, 19:25
      Co do grodzenia przestrzeni publicznej i budowy ogrodzonych osiedli. Wiele bm teraz dał żeby moje osiedle było ogrodzone. Niestety mam nieprzyjemność mieszkać w Nowej Hucie właśnie na nieogrodzonym osiedlu. Niestety tutaj ilość imbecyli przypadająca na kilometr kwadratowy jest zbyt wysoka i mieszkać w nieogrodzonym bloku zwyczajnie się nie da. W ostatnim roku dwukrotnie miałem próbę włamania do samochodu, kilku sąsiadom przebito wszystkie opony, pod klatkami stoją jakieś podejrzane typy i zaczepiają ludzi. Niestety żyjemy w kraju w którym duża część obywateli ma intelekt ameby, pracuje w tesco na pół etatu za 800zł a wolne chwile spędza uprzykrzając życie tym normalnym (No bo patrzcie! Dorobił się złodziej jeb#$ny! Trzeba mu wpi#$%olić). Mam serdecznie dość zawistnych gnoi którzy ledwo zawodówkę skończyli i maja pretensje do całego świata. Jak tylko odłożę trochę grosza to zmieniam mieszkanie na takie w ogrodzonym i monitorowanym osiedlu z ochroną. Może tam będą ludzie na poziomie. Inaczej się nie da w tym kraju. Ci których dziwi grodzenie osiedli niech pomieszkają kilka lat w takiej lokalizacji to zrozumieją. Mam porównanie bo moi rodzice mieszkają właśnie na takim zamkniętym. Nikt na klatce nie sika, nikt nie pije piwa na schodach.
      • flamengista trochę sensu w tym jest 26.02.13, 20:33
        współczuję Panu, mam to samo w starym osiedlu w Śródmieściu. Chamstwo i żulernia, mimo że miejsce piękne a osiedle ma pełną infrastrukturę.

Niestety, samo grodzenie nic nie rozwiąże. Grodzenie ew. pomoże na problem pisania sprejem po ścianach i ew. wysiadywania na ławeczce pod blokiem (choć tu wystarcza telefon na policję - lumpy szybko przenoszą się w inne miejsce).

"Separacja od plebsu" istnieje i bez płotów. Jest przecież bariera finansowa - mieszkania w nowych osiedlach sporo kosztują, więc żulernia się tam nie przeniesie. Żulernia dziedziczy na ogół mieszkania komunalne, czasem własnościowe - głównie na starych osiedlach.

Ostrożny byłbym jednak z idealizowaniem mieszkańców nowych osiedli. Ja owszem liczę, że w nowej klatce nie będę miał już 2 patologicznych rodzin i meliny pijackiej, ale cudów nie oczekuję. "Ludzie na poziomie" to są może w Davos, nie na nowym osiedlu. W dodatku niektórzy kupują na cele inwestycyjne i wynajmą nowe mieszkania studentom. A ci są różni:)
        • Gość: bal do rana Wystarczą 3 mieszkania wynajęte studentom IP: *.adsl.inetia.pl 27.02.13, 09:53
          Wystarczą 3 mieszkania wynajęte studentom i jest w domu gorzej od patologicznej żulerni.
          Współczucie dla Ruczaju z kampusem UJ nieopodal.
      • Gość: zul Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 20:42
        To wypad lemurze i spokoj..........................
      • Gość: rychg Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 22:19
        to domofonów nie macie, bramy nie można zamykać
      • Gość: a. Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 23:18
        Od niedawna mieszkam w starej NH i czuję się tu bardzo bezpiecznie."Typy" stojące z piwem przed klatką otwierają mi drzwi jak przychodzę, mówią dzień dobry i tyle tego "zaczepiania". A jak mąż ostatnio przyjechał pijany taksówką to pomogli mu wejść po schodach:-) W grodzonym obozie pewnie ktoś by zadzwonił na policję. Masz chyba problemy z osobowością a nie z wymyślonymi żulami i bardziej niż ogrodzenie pomógłby ci dobry lekarz psychiatra. Przy takim twoim podejściu do ludzi będą ci przebijać opony nawet ci z doktoratem.
        • Gość: asd Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: *.multi-play.net.pl 27.02.13, 18:51
          "Mieszkam od niedawna".

Ooo właśnie. Pomieszka Pani kilka lat to zdanie szybko się zmieni. Okaże się że te milutkie "typy" w wolnych chwilach zajmują się kradzieżami, rozbojami oraz malowaniem po dopiero co odnowionej elewacji budynku. A Pani dzieci będą się bały wyjść na podwórko. A jak już wyjdą to będą miały genialny przykład do naśladowania.
          • Gość: gość Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.13, 21:09
            A konkretnie to gdzie tak jest, bo my mieszkamy tutaj bardzo dawno, i nie mamy takich problemów? Chyba w innej Nowej Hucie mieszkasz.
          • Gość: a. Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.13, 21:45
            > "Mieszkam od niedawna".
            >
            > Ooo właśnie. Pomieszka Pani kilka lat to zdanie szybko się zmieni. Okaże się że
            > te milutkie "typy" w wolnych chwilach zajmują się kradzieżami, rozbojami oraz
            > malowaniem po dopiero co odnowionej elewacji budynku. A Pani dzieci będą się ba
            > ły wyjść na podwórko. A jak już wyjdą to będą miały genialny przykład do naślad
            > owania.

Będzie w maju dwa lata, na pewno tubylcy poczekają specjalnie na ten dzień żeby mnie okraść, bo dwa to już kilka i można kraść.. "Typy" pracują w swoich zawodach, nie potrzebują ani części z mojego samochodu ani sprzętów z mieszkania, wyobraź sobie że na początku dostaliśmy trochę starych mebli żeby było na czym siedzieć. Dzieci nie mamy, ale w razie czego na osiedlu jest przedszkole i olbrzymi plac zabaw. Wręcz za dużo tu wygrodzone dla dzieci i to dorośli boją się wyjść na podworko .. Ale niedaleko jest park w którym dziadki grają w szachy, zalew i łąka, można się latem byczyć w plenerze cały dzień.
    • euro-news Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p 26.02.13, 22:19
      a ja sie tylko zastanawiam kto to wszystko kupi. juz w okolicy reala i os. Oswiecenia stoi wiele setek pustych mieszkań, a weszlismy wlasnie w faze nizu demograficznego, jesli chodz o potencjalnych młodych nabywców.
      • eminey Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p 26.02.13, 22:26
        Oby nikt. To bylaby idealna nauczka dla tego i przyszlych deweloperow...
    • Gość: wlasciciel Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy prz... IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.13, 15:53
      Zróbmy analize madrosci filozoficznych tutejszych hejterów:

kupilem mieszkanie na Avii 50 m2 mam trzy pokoje: jedna sypialnia dla mnie z zona, drugi pokoj dzieci, trzeci z aneksem kuchennym (bo takie rozwiazanie nam najbardziej sie podoba) calosc z miejscem parkingowym ok 275 tys

co proponujecie za takie pieniadze w krakowie:
      - mieszkanie w starej pekajacej smierdzacej moczem kamienicy ale za takie pieniadze to i tak pewnie z 35 metrow by bylo maks

- mieszkanie w bloku z wielkiej plyty (gdzie wszyscy strasza ich rozpadem) na ktore kazdy narzeka bo halas idzie ze masakra i tu chyba ludzie co narzekaja na architekture osiedla avia teraz powinni zamilknac bo wielka plyta tez nie blyszczy wygladem

- czy moze mieszkania na wislanych tarasach gdzie za te pieniadze bym kupil kawalerke 35 m2 i zyl z dziecmi i zona na jednym fotelu?

- czy moze podobne mieszkanie na klinach (czyli do komunikacji miejskiej na prawde daleko - jak ktos pisze ze avia ma daleko do komunikacji to serio szacun dla ruchliwosci tej osoby) albo drozsze w korytarzu powietrznym na bronowicach?

- fajny dom jest "dosc" sensowna konkurencja, ale jak ktos przeanalizuje uklad tych mieszkan to nie wiem jak ktos tam wstawia cos wiecej do salonu oprocz stolu z krzeslami. w dodatku dalej od komunikacji i innej infrastruktury

Proszę nie robcie wywodow ze to ze tamto tylko dajcie mi konkretna odpowiedz. Macie do dyspozycji 275 tys i chcecie miec rodzinę z dwójką dzieci. Biorę pod uwagę również rynek wtórnych jak i pierwotnych nieruchomości jezeli macie rynek wtorny wrzucajcie linki do ogloszen na gumtree itp.

środki: 275 tys
      cel: mieszkanie dla rodziny z dwojka dzieci
      czas start!
      • Gość: Janek Szacun za podsumowanie, wybór jest jasny IP: *.centertel.pl 13.03.13, 16:25
        Stary, niezła robota! jestem pod wrażeniem. teraz przynajmniej wiem, gdzie się rozglądać za mieszkaniem, a szukam w podobnej cenie.
        • Gość: wlasciciel Re: Szacun za podsumowanie, wybór jest jasny IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.13, 16:28
          nie wiem czy to szydera czy nie
          PROSZĘ O NIE ODCHODZENIE OD TEMATU TYLKO KONKRETNE ROZWIAZANIA
          • Gość: Janek Re: Szacun za podsumowanie, wybór jest jasny IP: *.centertel.pl 13.03.13, 16:32
            to nie żadna szydera, super, że zrobiłeś takie podsumowanie, bo jest bardzo pomocne i to pewnie nie tylko dla mnie,
      • tymon99 Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p 13.03.13, 17:08
        ile przeznaczasz na wykończenie?
      • Gość: klient Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: *.ghnet.pl 14.03.13, 16:50
        Niestety to co opisujesz nie jest prawdą.
        Koszt miejsca w garażu podziemnym to 26400 zł brutto. Co dawałoby w twoim przypadku 275 tys - 26400 = 248600 za mieszkanie. Dzieląc to na 50 m2 wychodzi 4972 zł za m2. Na avii nie ma takich cen!!!! Ceny nawet w mieszkaniach położonych na niskich piętrach kształtują się na poziomie ok. 5500 za m2.
        Zapraszam na stronę avii, tam są wszystkie ceny. A możliwości negocjacji w przypadku tego osiedla są bardzo małe.
        Co nie zmienia faktu, że rozkład mieszkań jest jednym z lepszych z jakimi miałem styczność.
        Gratuluje zakupu.
        • Gość: wlasciciel Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.13, 17:04
          ehhhhhhh jest prawda
          bierzesz miejsce parkingowe zewnetrzne za 10 tys
          i kupilem na dniach otwartych gdzie bylo 200 zł na metrze taniej
          łącznie wychodzi ok 5200 za metr

czekam na te propozycje gdzie sa Ci madrzy ludzie co maja na wszystko odpowiedzi i gotowe rozwiazania?
          • Gość: ? Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.13, 20:31
            Właścicielu, ci mądrzy ludzie nie kupią mieszkania w tej faveli :-)

Oglądnąłem to sobie, już te 2 bloki wyglądają przygnębiająco, po zabudowaniu całej działki
            będzie tam straszna betoniarnia...
            • Gość: wlasciciel Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.13, 20:46
              wiem ze nie kupuja niech wiec swoja madroscia oswieca ciemnych ludzi gdzie i jakie mieszkania powinno się kupic bo skoro kazdy tak tragicznie ocenia te bloki to rozumiem ze te osoby mieszkaja w pałacach złotem i platyną wykładanych tylko jakos ciezko mi dostrzec takie palace w krakowie

i pisze powaznie odnosnie propozycji mieszkan bo sa to moje pieniadze ktore inwestuje i mam zamiar tam pomieszkac przynajmniej 10 lat. i chce poznac alternatywy tej inwestycji.

a ciekawe ze za tymi fawelami jak ktos okreslil avie ciagnie sie jeszcze ladnych pare km innych dzielnic
              • Gość: Krynica mądrości Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.13, 05:40
                sąsiednia wielka płyta.

Ewentualnie jak się boisz wielkiej płyty W70 to na troszkę bardziej sąsiednich osiedlach
                z lat 60-tych /Na Lotnisku, Strusia, Wysokie itd... masz bloki nie-W70
                tylko lokalny system wielkoblokowy...

Tam jak się przez okno wyglądnie to nie chce się wyć jak w dzisiejszych apartamętach :-)
                • Gość: wlasciciel Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.13, 09:05
                  jezeli proponujesz takie rozwiazanie prosilem o dodawanie ogloszen w tej cenie pamietajmy ze od uzywek trzeba zaplacic prowizje agencji mieszkaniowej - czasami jest to zwolnione z niej ale bardzo zadko, plus podatek. prowizja plus podatek lacznie ok. 4% wartosci czyli wychodzi jakies 11 tys. remont totalny czyli wyrwanie wszystkiego do zera zeby moc urzadzic sobie jak sie chce to dodatkowe min. 10 tys. wiec od ceny jaka zaplacilem prosze odjac 20 tys.

prosze wiec Krynico madrosci daj linka do sensownych uzywek na tych lokalizacjach o tym metrazu i ustawieniu za 255 tys.

I jak juz bedziesz wklejal napisz mi skad masz takie porownanie, rozumiem ze mieszkasz w nowych apartamentach i stoisz ciagle przy oknie? W dodatku nie wiem czemu piszesz tu o apartamentach skoro nie rozmawiamy o nich, avia jest to budzetowe rozwiazanie w ktorym nikt sie nie chwali jakoscia wykonczenia i apartamentowcami - takich rozwiazan szukaj na fajnym domu badz innych inwestycjach.
      • Gość: <<<<<<<<<<<<<<<<< Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: *.internetia.net.pl 10.07.14, 21:28
        Gość portalu: wlasciciel napisał(a):

> Zróbmy analize madrosci filozoficznych tutejszych hejterów:
        >
        > kupilem mieszkanie na Avii 50 m2 mam trzy pokoje: jedna sypialnia dla mnie z zo
        > na, drugi pokoj dzieci, trzeci z aneksem kuchennym (bo takie rozwiazanie nam na
        > jbardziej sie podoba)
        teraz tak sie buduje z aneksami kuchennymi, przecież to koszmar, prawie jak w kamienicy wspólne WC
    • Gość: qb123 Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy prz... IP: 2.31.107.* 17.05.14, 21:47
      A ja kupilem za 4700 za metr, 40m. Cenowo nie maja konkurencji niestety...
      • Gość: licz Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: *.dynamic.chello.pl 20.05.14, 18:20
        Nieprawda. Na Okulickiego w Activie jest taniej. Tylko że nikt przy zdrowych zmysłach nie kupi tam mieszkania. Jednak mieszkania schodzą tam na pniu, więc pomylonych, jak widać, nie brakuje. Zadzwoniłam tam z ciekawości, oferowano mi mieszkanie po 4000 za metr, tylko że ja interesowałam się tylko zakupem za gotówkę.
        Activ oficjalnie ogłasza ceny za 4.300 za metr, pewnie jeszcze do negocjacji.
        Kupiłam w końcu mieszkanie na ul. Burzowej, dwupoziomowe, po 3.500 za metr. W porównaniu z tą betonową pustynią inwestycja na Burzowej jest po prostu wtopiona w zieleń. A jednocześnie blisko do Kocmyrzowskiej.

• Gość: Dorota Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: 77.252.165.* 05.07.14, 12:16
          Możesz podać link do inwestycji na Burzowej?
          Bo nie widzę nic takiego dostępnego.
          • Gość: Dorota Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: 77.252.165.* 05.07.14, 12:34
            Ok, już znalazłam (chyba), to jest to zaogrodem?
            Niestety, wygląda na to, że wszystkie mieszkania są sprzedane.

Co do Avii i sąsiedztwa - os. Orlińskiego - można narzekać na wiele, ale niech mi ktoś znajdzie fajne, ustawne 3 pokojowe mieszkanie za niecałe 200 000. Umówmy się, to świetne mieszkania dla młodych osób, kupujących swoje pierwsze lokum.

A to, że blokowisko - w wielu miejscach nie jest lepiej, więc to żaden argument.

Co do tego, że non stop budowa pod oknem - to bardzo częste. Tutaj kupując, przynajmniej jesteśmy tego świadomi, a nie jak mieszkańcy ATALu koło Carrefoura - większość kupujących, nie wiedziała,że powstaną tam kolejne bloki.

Na dodatek współczuję mieszkańcom Albertyńskiego, blok 37 lub 38 - zostaną całkowicie zasłonięci przez II etap inwestycji ATALu - tragedia.

Także nawet kupując mieszkanie w starych blokach, możemy mimo wszystko mieć pod oknami plac budowy.

Znajomi kupili mieszkanie na Parkowej - piękne, ponad 100 metrów, cena kosmiczna i co, też mają za oknem budowę, bo dobudowują kolejny blok. Z parkowaniem ciężko, jeśli ktoś nie ma swojego garażu, to parkowanie w okolicy w godzinach szczytu jest mocno problematyczne.

Mimo wszystko inwestycja ma sporo plusów:
            - dobra lokalizacja - blisko 2 węzły komunikacyjne - tramwajowy na Stella Sawickiego i autobusowy na Wiślickiej
            - blisko liczne sklepy: duża Biedronka na II Pułku Lotniczego, Carrefour, 2x Lidl, C.H. Krokus
            - przychodnia, biblioteka, park itp.
            - ustawne mieszkania
            - cena, cena, cena (!)

Na minus można zaliczyć:
            - drogie miejsca parkingowe (ponoć ok. 50 tys w parkingu podziemnym, 24 tys. miejsce postojowe przed budynkiem)
            - duże skupisko ludzi
            - problem z ew. służbą zdrowia, przedszkolem
            - zbyt mała ilość miejsc parkingowych, na dodatek brak miejsc parkingowych dla gości odwiedzających mieszkańców
            - długa budowa, kupując mieszkanie jako pierwsze osoby np. na Orlińskiego, będziemy mieć budowę pod oknami przez najbliższe kilka lat

Mimo wszystko, jednak moim zdaniem plusy przeważają nad minusami.
            Jak mi ktoś znajdzie mieszkanie w podobnej cenie - 200 tys. za 3 pokoje, w fajnej lokalizacji, a nie na wygwizdowie; z ustawnymi pokojami, to zwrócę honor :)
            • dobryduszek30 Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p 07.07.14, 15:26
              Droga Doroto sajgon to ci się dopiero zacznie jak się zorientujesz że po te zakupy do Carrefour'a czy Biedronki będziesz musiała jechać naokoło, bo Avia w żaden sposób nie ma wyjazdu i bezpośredniego połączenia z Os. 2 Pułku i Dywizjonu 303. Proponuje poszperać w necie a wtedy z pewnością zobaczysz że minusy przeważą plusy.
              • Gość: Dorota Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: *.static.chello.pl 07.07.14, 21:21
                Ja wiem, ale jednak minusy są wszędzie.

Pokaż mi proszę inwestycję na miarę możliwości młodego małżeństwa, bez konieczności brania kredytu na 400 000zł (mieszkanie, wykończenie, meble, miejsce postojowe) - nie znalazłam nic takiego w Krakowie, ale nie mowię też, bo być może nie wiem o wszystkich inwestycjach.

Interesuje mnie głównie własnie część Krakowa, gdzie budują Avię, czyli Czyżyny, Bienczyce, Stara i Nowa Huta.
                • dobryduszek30 Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p 07.07.14, 21:58
                  Doroto ja tylko chcę cię przestrzec przed tym co czeka mieszkańców nowo wybudowanego osiedla. Polecam ci dokładniej wgłębić się w lekturę, tutaj link do strony www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1486064&page=20 Wprawdzie 25 stron do poczytania ale warto jeśli myślisz o zakupie. Następna sprawa , jeśli planujesz lub masz dzieci to uwierz mi iż będziesz miała koszmar. Na dzień dzisiejszy najbliższa szkoła podstawowa nr 155 pęka w szwach. W tym roku chociażby otwarto aż 2-ie dodatkowe 1 klasy (razem 6 oddziałów pierwszych klas). Czekamy właśnie na efekt 3 zmianowy. Żłobek sąsiadujący z Avią to marzenie ściętej głowy , żeby się tam dostać to nie wiem jakie warunki muszą być spełnione. Syn koleżanki jest 23 na liście rezerwowej. O przedszkolach (w ilości 2 sztuk) i ich zatłoczeniu nawet nie chce wspominać :(
                  • Gość: Dorota Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: *.static.chello.pl 10.07.14, 08:11
                    Akurat zameldowana jestem gdzie indziej i to zameldowanie tam bym zostawiła. Więc przedszkole, czy szkoła, przychodnia - nie będą problemem.
                    Temat na skyscraperze widziałam :)
                    Jeszcze tylko po cichu mam nadzieję, że jak Budimex wyskoczy z taką ilością bądź co bądź TANICH mieszkań, to deweloperzy w Krakowie, zejdą trochę z cen.

ok, alternatywą są mieszkania na Złocieniu, ale to daleko, woda ich zalewa i mają tylko 1 wyjazd z osiedla :)
            • Gość: <<<<<<<<<<<<<<<< Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: *.internetia.net.pl 10.07.14, 21:38
              Co do tego, że non stop budowa pod oknem - to bardzo częste. Tutaj kupując, przynajmniej jesteśmy tego świadomi, a nie jak mieszkańcy ATALu koło Carrefoura - większość kupujących, nie wiedziała,że powstaną tam kolejne bloki.
              tam kupuja mieszkania pod wynajem dla studentów, widać jak wysiadują na tarasach i piją piwo do późnych godzin nocnych
              • Gość: Dorota Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: *.static.chello.pl 11.07.14, 08:38
                Racja, bo tylko studenci piją piwo do późna na balkonie :)
                I tylko tam kupują mieszkania pod wynajem :)

Ja ostatecznie zrezygnowałam z Avii.
                Orlińskiego - Enklawa 8 - WSZYSTKIE mieszkania są już zarezerwowane :O Na dniach wchodzi do oferty Enklawa 7.

Nas zniechęciły ceny: 50tys za garaż i 25 tys za miejsce parkingowe, to jakaś kpina. Owszem, mieszkanie tanie, ale 75 tysięcy za to, żeby mieć gdzie zaparkować? Paranoja.
                • Gość: <<<<<<<<<<<<<< Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p IP: *.internetia.net.pl 12.07.14, 11:01
                  Z tym piciem tylko przez studentów przesadziłem :)
                  Kupujący w ATALu mieszkania wiedzieli iż jest mało miejsc parkingowych, parkują na terenie Carrefoura, pewnie do czasu.
                  • brzydula_betty Re: Archi-Szopa 2012. Osiedla Avia - ostrzegamy p 12.08.14, 22:20

Podjechałam dziś pod Avie, wygląda to strasznie, jak getto. Najgorsze z tego wszystkiego jest to ogrodzenie. Obok stoi też stosunkowo nowy blok, wybudowany przez SM Czyżyny, ale nie jest ogrodzony, więc jak widać nie każdy nowy musi być. Myślę, że przez ten płot został zaburzony cały krajobraz tej części Czyżyn. Nie wiem, może jest jakaś furtka po stronie 2 Pułku, żeby można przejść chociaż do sklepu? Oczywiście tylko dla mieszkańców Avii :)Dodatkowo chyba nie ma innego wyjazdu z osiedla niż dwupasmówką w stronę Wiślickiej? Architektura mi osobiście się nie podoba i wygląda, że miejsc do parkowania jest bardzo mało, chyba, że każdy ma po dwa miejsca w garażu podziemnym:)
                    Porównujecie do bloków Atalu, ale chyba wolałabym mieszkać tam, mimo, że też ogrodzone - tylko 7 pięter, bliżej do sklepu, bliżej (chyba) do przystanku MPK. I faktycznie, jest tam sporo mieszkań do wynajmu. Ale Budimex się reklamuje, że po 4000zł za metr, nie wiem ile w tym prawdy a ile marketingu, może ktoś się wypowie ile zapłacił? Pomimo wad osiedla za tą lokalizację to faktycznie niedrogo , podobno w Atalu po 6000zł za metr były mieszkania.
                    Ogólnie Czyżyny to moim zdaniem jedna z lepszych dzielnic do życia i trochę szkoda, że tak się ją psuje takimi gettami jak Avia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka