Dodaj do ulubionych

Kiełbaska z nyski zawstydziła krakowskiego obwa...

IP: *.naszasiec.net 27.02.13, 15:34
Nigdy nie potrafiłam zrozumieć fenomenu tego przedsięwzięcia. Miejsce samo w sobie może budzić sentyment - ale przy kolejce złożonej z 20 ludzi, stanie na zimnie po to, żeby otrzymać średniej jakości kiełbaskę upieczoną kilkanaście sekund z każdej strony w ogniu mija się z celem. Rozumiem, że gdzieś jest "modnie" bywać, tylko że jak słyszę głosy o wyższości tych kiełbasek nad innymi, czy też o "najlepszych kiełbaskach w Krakowie" to na pewno nie przyjdzie mi do głowy hala targowa. W hucie - w okolicach centrum kultury funkcjonuje miejsce o których ludzie jedzący pod halą w większości nie mają pojęcia, a które zmieniło by zupełnie ich pojecie na temat smaku produktów z nocnego grilla w Krakowie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gościu Re: Kiełbaska z nyski zawstydziła krakowskiego ob IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.13, 16:12
      Nie masz racji .Kiełbaska z pl.Centralnego jest słaba ,z pod hali najlepsza.
      • Gość: tersa Re: Kiełbaska z nyski zawstydziła krakowskiego ob IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.13, 16:50
        Ale ci spod hali nie za często korzystają z kasy VAT.
        • Gość: M Re: Kiełbaska z nyski zawstydziła krakowskiego ob IP: *.multi-play.net.pl 27.02.13, 21:17
          W przykościelnych sklepikach np w Częstochowie to w ogóle nie wbijają i jeszcze twierdzą, że nie muszą i to przy zakupach za 200-300 zł.
      • Gość: Mi-Ki Re: Kiełbaska z nyski zawstydziła krakowskiego ob IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.13, 18:16
        Najlepsza jest kiełbaska, którą człowiek sam sobie upiecze na ognisku. Kiedyś, po imprezie, poszliśmy pod Halę na kiełbaski. Niestety, chyba mi moja nie posłużyła... Tak wiec - nawiązując do tytułu - obwarzanka (błyszczącego, pełnego jakiś spulchniaczy, czy innego badziewia) pewnie przebije, ale klasycznego precla "z dawnych czasów" - chrupiącego, lekko przypieczonego, o odpowiedniej twardości, z dużymi kryształkami soli to nie. Jego nic nie przebije! Nawet lansowany jako regionalny produkt krakowski obwarzanek. Niech żyje prawdziwy, tradycyjny precel! Precz z obwarzankiem pod niego się podszywającym!
        • Gość: Andrzej Re: Kiełbaska z nyski zawstydziła krakowskiego ob IP: *.multi-play.net.pl 28.02.13, 00:13
          1. Precel to nie obwarzanek, inne ciasto, poczytaj o tym
          2. Nie ma znaczenia czy sam upieczesz, czy jakiś pan z nyski, ważne jest co to za kiełbasa. A ta pod Halą nie wygląda na dobrej jakości. Chętnie poznałbym jej skład.
          • kukulat Re: Kiełbaska z nyski zawstydziła krakowskiego ob 28.02.13, 10:13
            Już paru próbowało poznać skład tej kiełbaski. Niestety takie marki jak Coca - cola i "kiełbaska spod hali" receptur nie zdradzają. Nie ma możliwości kupienia kiełbaski w stanie surowym ani dowiedzieć się kto je produkuje.
            Wiem, że jest ona produkowana specjalnie na zamówienie tej konkretnej firmy przez masarnię po za Krakowem.

Te kiełbaski są naprawdę smaczne, pieczywo zazwyczaj jest prosto z piekarni - mimo wieczorno-nocnej pory.
            Nie rozumiem dlaczego ktoś tu pisze, że są kiepskie. Nie lubisz - nie jedz. Wygrały ranking - tzn wielu osobom smakują. Co ciekawe są one również popularyzowane w szerokim świecie na zagranicznych portalach turystycznych. Kwestią czasu jest gdy w którymś polskim filmie to miejsce zostanie uwiecznione.

I jeszcze jedno - wielu próbowało powtórzyć sukces tego miejsca w różnych punktach Krakowa - bezskutecznie. Niby co za filozofia. Busik za 2 tysiące, grill za 200 pln. A jednak nie, takie punkty działają trochę i i się zwijają. Kiełbaski pod halą są sprzedawane od kilkunastu lat i cieszą się niezmiennie popularnością. Coś w tym musi być !
            • Gość: A_C Re: Kiełbaska z nyski zawstydziła krakowskiego ob IP: *.wil.pk.edu.pl 28.02.13, 13:40
              "Kwestią czasu jest gdy w którymś polskim filmie to miejsce zostanie uwiecznione."

A to nie oni byly lata temu uwiecznieni w "Aniele w Krakowie"?
    • Gość: vvv A co na to dietetycy? IP: *.ists.pl 27.02.13, 16:37
      Ich przerażenie będzie tematem artykuliku za dwa tygodnie?
      • Gość: M Re: A co na to dietetycy? IP: *.multi-play.net.pl 27.02.13, 21:12
        Olać ich.

PS. Tak na marginesie stałam dziś przy półeczce z towarami oznaczonymi EKO i zdrowa żywność, oczywiście odpowiednio droższej. Wzięłam pierwszą z brzegu paczuszkę z łuskanym słonecznikiem. Owszem dystrybutor Warszawa, ale słonecznik z Chin. PARANOJA. W Polsce po ostatnich aferach trudno zaufać, ale z jakich Chin, gdzie ludzie chodzą w maskach chroniąc sie przed smogiem, a całe wioski chorują na raka, bo gleba i woda tak jest zanieczyszczona.
    • Gość: krakowianka jedna Kiełbaska z nyski zawstydziła krakowskiego obwa... IP: *.ksi-system.net 27.02.13, 19:22
      a co to jest ciastko "Dzwon Zygmunta"? Od urodzenia mieszkam w Krakowie i w życiu o takim wynalazku nie słyszałam :/
      • Gość: M Re: Kiełbaska z nyski zawstydziła krakowskiego ob IP: *.multi-play.net.pl 27.02.13, 21:19
        Też mnie zaciekawiło.
        Dla Pana z kiełbaskami gratulacje.
      • Gość: Andrzej Re: Kiełbaska z nyski zawstydziła krakowskiego ob IP: *.multi-play.net.pl 28.02.13, 00:10
        To widocznie mało wychodzisz z domu. "Dzwon Zygmunta" to flagowe ciastko cukierni Starowicza na Stradomiu.
        • janinkakrk Re: Kiełbaska z nyski zawstydziła krakowskiego ob 28.02.13, 09:13
          Też jestem rodowitą krakowianką i pierwsze słyszę, ale google wie wszystko.
          Wygląda zachęcająco, chętnie spróbuję :-)
          www.cukierniastarowicz.pl/dzwon-zygmunta.html
    • stasieczek5 Kiełbaska z nyski zawstydziła krakowskiego obwa... 27.02.13, 19:23
      Przyznaję rację opiniom, że "kiełbasa z nyski" jest fenomenem.
      Nie, nie smakowym. Raczej - socjologiczno-behawiorystycznym.
      Uważam, że ma to związek z ogólnym - niestety - spadkiem jakości żywności.
      Jest jej (żywności) ogromna ilość i asortyment.
      Niestety, jakość baaardzo słaba.
      Stąd - jak napisano wcześniej - średniej jakości kiełbasa, podana w "rustykalnej atmosferze",
      nierzadko "po wódeczce" - zdobyła pierwsze miejsce.
      PS
      Proszę Redakcję o pomijanie w przyszłości rozpisywania się o tzw.oscypkach i tzw. obwarzankach.
      Poza nazwą - nie maja z pierwowzorem NIC wspólnego...
      • Gość: vvv Kościuszko? IP: *.ists.pl 27.02.13, 19:41
        Mój Boże! Znałam, znałam, i jeszcze jak znałam. Pamiętam,...

stasieczek5 napisał:
        > Proszę Redakcję o pomijanie w przyszłości rozpisywania się o tzw.oscypkach i tz
        > w. obwarzankach.
        > Poza nazwą - nie maja z pierwowzorem NIC wspólnego...
    • Gość: sonia7 Kiełbaska z nyski zawstydziła krakowskiego obwa... IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.13, 22:09
      Hej! A ile kosztuje ta kielbaska z grilla?
      Mijam czasami tę nyske, ale jakos nie mialam odwagi kupic ich specjałow, bom nieśmiała. Warto? Ja od siebie bym dodała domowe ciasto marchewkowe z cukierni Kameccy, Starowiślna. Ciasto jest bardzo pyszne, nie jest słodkie, lepszego nawet nie jadłam w Anglii - choć marchewkowe ciasto ma tam długą tradycje.
      Zasłużone drugie miejsce dla lodów ze Starowislnej, są naprawdę naturalne, robione ze świeżego mleka (a nie w proszku jak u innych), chociaż wafelek mógłby być lepszy (na przykład słodki wafel za dodatkową oplatą, że też o tym nie pomyśleli?). Zapiekanka od Endziora to krakowski klasyk - ta ze szpinakiem jest wyjątkowa.
    • Gość: ppp Re: Kiełbaska z nyski zawstydziła krakowskiego ob IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.13, 22:12
      podpisuje sie rekami i nogami , siądzie zjesz nie marzniesz , pełen luksus a jak nie masz siły to jeszcze przywiozą ciepła i smaczną pod wskazany adres , do tego mozesz wsunąc oscypka z żurawina lub inne specjaly a i dostaniesz ja komuś na tym zalezy paragon a nie jak pod halą pojad popił wyp........ć
    • Gość: ajka Kiełbaska z nyski zawstydziła krakowskiego obwa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 03:22
      www.youtube.com/watch?v=06vYRYY7JIM coś à propos kiełbasek z nyski- materiał o Kiełbaskożercach! :)
    • Gość: bigdick Kiełbaska z nyski zawstydziła krakowskiego obwa... IP: *.28.ftth.classcom.pl 28.02.13, 08:52
      jak tak dalej pójdzie to w przyszłym roku wygra jedzenie wygrzebane w śmietnikach
      dziękujemy ci partio złodziei (miro z żoną na ministrów!!!)
    • Gość: Janek Kiełbaska Spalona Na Węgiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 10:12
      Ludzie kochani,
      Tożsamości oni ją palą w ogniu przez kilka minut a w środku surowizna!
      Chyba nie jedliście dobrze przypieczonej z rusztu jak smakuje takie badziewue....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka