Dodaj do ulubionych

Masz dom jednorodzinny, zapłacisz za wywóz śmie...

13.03.13, 07:53
"Niezależnie więc, czy czteroosobowa rodzina będzie zapełniać dwa pojemniki 240-litrowe w dwa tygodnie czy trzy, zapłaci tyle samo."
Tylko czekać jak pojawią się ogłoszenia w stylu - Kupię śmieci. :) U mnie na wsi też jakiś geniusz wymyślił coś podobnego. Na znak protestu ludzie planują zapełniać te kontenery czymkolwiek. Przypuszczam że te pojemniki będą pełne dzień po opróżnieniu. Ciekawe co wtedy zrobią władze i firmy zajmujące się śmieciami?
Obserwuj wątek
    • Gość: no_name Masz dom jednorodzinny, zapłacisz za wywóz śmie... IP: 46.22.174.* 13.03.13, 08:24
      ODPADY KOMUNALNE POWINNY BYĆ NALICZANE OD ILOŚCI ZUŻYTEJ WODY.
      wg. wielu już opracowań da się bez problemu ustalić ilość zużytej przez 1 osobę, a co za tym idzie da się obliczyć ile osób zamieszkuje na danej posesji.

• Gość: j23 ludzie bardzo różne ilości ilosci wody zużywają IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.13, 09:42
        możesz więc najwyżej określić średnie zużycie wody, ale będzie tak jak z zarobami średnimi. Jeżeli uważasz to za poprawne, to może również wprowadzić dla każdego podatek od średniej krajowej.
      • Gość: oo Re: Masz dom jednorodzinny, zapłacisz za wywóz śm IP: *.play-internet.pl 13.03.13, 11:41
    • Gość: "posiadacz" domu Masz dom jednorodzinny, zapłacisz za wywóz śmie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.13, 09:07
      Ciekawe, który dom jednorodzinny płaci obecnie mniej niż 18-23 złote. Taka stawka (około 20 zł) istniała 8 lat temu, teraz płacę 42 zł (podwyżka w ciągu 8 lat ponad 100%!!!) za opróżnianie kosza dwa razy w tygodniu, kosza, który generalnie zapełniony jest maksymalnie do połowy, ponieważ używamy "żółty worek" od MPO, dwie sztuki odbierane raz w miesiącu, a rzeczy organiczne wyrzucamy na kompost. Generalnie płacimy więc raczej za odbierane pełne worki (czyli odpady segregowane), a nie za śmieci. I tacy mieszkańcy tych podłych domów jednorodzinnych mają zgodzić się na liczenie wg metra powierzchni domu i kolejną podwyżkę, bzdura!
      • Gość: mania Re: Masz dom jednorodzinny, zapłacisz za wywóz śm IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 13.03.13, 10:05
        Mam analogiczną sytuację. Urzędasy boją się mieszkańców bloków, bowiem oni mogą się łatwiej zorganizować w proteście. Dlatego wyrównując braki w dochodach łupią po kieszenie właścicieli domków.
        • Gość: sąsiad Protest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.13, 10:13
          Mieszkańcy domków też mogą się zorganizować i zawieźć swoje śmieci pod dom Pana Prezydenta, prezesa MPO lub radnych z PO
      • Gość: blairwitch Re: Masz dom jednorodzinny, zapłacisz za wywóz śm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.13, 10:14
        Ten którego posiadacz wywozi śmieci do kontenera pod moim blokiem - przykładowo :]
      • Gość: Sadek Re: Masz dom jednorodzinny, zapłacisz za wywóz śm IP: *.xdsl.centertel.pl 13.03.13, 11:36
        Święta prawda! Posiadacz ma rację!
      • Gość: aa kłamstw ciąg dalszy IP: *.play-internet.pl 13.03.13, 11:43
    • Gość: Mef Masz dom jednorodzinny, zapłacisz za wywóz śmie... IP: *.miks.uj.edu.pl 13.03.13, 09:15
      Jeśli cena będzie stała, niezależnie od ilości pojemników, to efektem będzie generowanie jeszcze większej ilości śmieci. Chyba nie o to chodziło?
      • Gość: blairwitch Re: Masz dom jednorodzinny, zapłacisz za wywóz śm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.13, 10:16
        Ale teraz jak nie jest stała to radzą sobie w sposób który opisałam w swoim komentarzu - przez co moja spółdzielnia co rusz podnosi opłaty za wywóz śmieci, których nie wytwarzają mieszkańcy, a właśnie osoby które chcąc zaoszczędzić wywożą do naszych kontenerów. Bardzo dobrze, niech płacą opłatę stałą, to w końcu ten problem się rozwiąże. Płacili mniej właśnie przez to że pozbywali się śmieci na boku!
        • Gość: eleaar Re: Masz dom jednorodzinny, zapłacisz za wywóz śm IP: *.rom.net.pl 13.03.13, 10:44
          Jedni placili mniej przez to, ze wam podrzucali smieci, drudzy przez to, ze je segregowali. Teraz nikomu nie bedzie sie oplacac pierwsze, ale nikomu tez drugie...
          • Gość: blairwitch Re: Masz dom jednorodzinny, zapłacisz za wywóz śm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.13, 11:45
            Tyle że w tym momencie uchroni to mnie (i mieszkańców mojego osiedla) od płacenia za wywóz cudzych śmieci. A już to, co dzieje się w noce poprzedzające wywóz wielkogabarytowych odpadów (spółdzielnia organizuje to 2x w miesiącu), przechodzi wszelkie pojęcie - nocą tworzą się wystawki mebli z których możnaby niejeden dom umeblować. I zaznaczam - nie od mieszkańców, mieszkańcy jeżeli już takowe mają to wynoszą pod kontener popołudniem i wieczorem.
            Podobnie zresztą z gruzem. Za wywóz takich śmieci trzeba dodatkowo zapłacić - ale po co, jak można komuś podrzucić.
            W pracy (pracuję pod Krakowem, firma w otoczeniu domków jednorodzinnych) musieliśmy zamknąć kontenery na kłódki, bo sąsiedzi masowo pozbywali się problemu większej ilości odpadów.

Co do segregowania - to prawie pokaże kto segregował z dbałości o środowisko, a kto z chęci zaoszczędzenia. Bo przecież segregować powinniśmy dla środowiska, a nie dla kasy - prawda? ;)
            • Gość: eleaar Re: Masz dom jednorodzinny, zapłacisz za wywóz śm IP: *.rom.net.pl 13.03.13, 17:26
              > Co do segregowania - to prawie pokaże kto segregował z dbałości o środowisko, a
              > kto z chęci zaoszczędzenia. Bo przecież segregować powinniśmy dla środowiska,
              > a nie dla kasy - prawda? ;)

Mysle, ze kazdy powod jest dobry.

A teraz temu, kto segregowal dla oszczednosci, przestanie sie to oplacac, a ten, ktory segreguje dla srodowiska, bedzie placil za tych ktorzy maja to gdzies...
    • Gość: blairwitch Masz dom jednorodzinny, zapłacisz za wywóz śmie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.13, 10:13
      Cóż, może w końcu mieszkańcy domów jednorodzinnych przestaną wywozić śmieci do otwartych kontenerów na blokowiska, na moim osiedlu jest to nagminne! Jeżdżą po nocach i wyrzucają śmieci, no żenada... Najlepsze że wcale nie biedne samochody a 100,000 wzwyż :] Próbowałam zrobić kiedyś zdjęcie telefonem to się nasłuchałam od wścibskich gó...ar i im podobnych, Pan mnie gonił pół osiedla :]
    • Gość: p O jakich negocjacjach oni tu piszą ? IP: 91.225.187.* 13.03.13, 10:15
      znany jest projekt PO i jakoś nie zgłoszono innych poprawek - klub PiS śpi - nic nie zaproponował a termin zgłaszania poprawek minął wczoraj - jeśli by poprawka poniżej nie przeszła to wtedy ceny będą liczone w/g metra kwadratowego jak chciało MPO
      www.bip.krakow.pl/_inc/rada/posiedzenia/show_pdfdoc.php?id=67055
      Może jakieś negocjacje BYŁY - ale o tym należy pisać w czasie PRZESZŁYM.

Jakoś dziennikarzom nie chciało się zapoznać z treścią tej poprawki - w skrócie stawki dla mieszkań 1-3 osobowych będą niższe w budynkach wielorodzinnych niż w domkach i liczone od osoby.
      Liczenie od kubłów jest wtedy gdy na nieruchomości są jeszcze inne lokale niż tylko mieszkalne i to niezależnie od tego czy jest to willa, kamienica, blok czy wieżowiec.
      Mam wrażenie że wszyscy wypowiadają się o dokumentach których nie chciało im się przeczytać - oto kiedy będą stosowane pojemniki: www.bip.krakow.pl/_inc/rada/posiedzenia/show_pdfdoc.php?id=66786
    • Gość: Mieszkanka Proszę o wytłumaczenie... IP: *.play-internet.pl 13.03.13, 11:34
      ...bo nie jestem pewna czy dobrze rozumiem.
      Mieszkam w domu jednorodzinnym (4 osoby), wystarcza nam pojemnik 120l na 2 tygodnie (wyrzucamy ok. 2 worki w tygodniu, w sumie 4, czasem 5). Resztę śmieci (niepełny worek ok. 120l) raz w tygodniu wywożę do dzwonów i segreguję.
      Po zmianach nie będzie mialo znaczenia czy będę mieć przed domem kubeł 120 czy 240 litrów? Bo zapłacę tyle samo? Czyli o ile nie jestem "eko" i przy segregacji kierowałam się sknerstwem (na większy kubeł) a nie troską o środowisko to teraz mogę mieć to w dupie i ładować wszystko do jednego kubła a nie bawić się w segregację?
      Jeśli tak, to ciekawe ile osób ma podobne podejście jak ja.
      • Gość: xdf Re: Proszę o wytłumaczenie... IP: *.play-internet.pl 13.03.13, 11:47
        śmieszni są, wczesniej mpo wywozilo śmieci za 40zl a teraz nagle okazuje sie ze koszt jest 8 razy wiekszy,jak mozna tak klamac? a dziennikarz tylko przytakuje, smiechu warte! klamcy
      • Gość: Gosc12345 Re: Proszę o wytłumaczenie... IP: *.ibd.gtsenergis.pl 13.03.13, 12:16
        no nie wiem czy o to chodziło twórcom ustawy i władzom miasta. Bo w takim razie mieszkańcy domków nie mają po co segregować i walić wszystko razem do pojemników. A w blokach segregacji raczej brak. Czyli za rok okaże się, że potrzeba podnieść ceny bo nie ma segregacji i koszty przetworzenia i odzysku są większe!!!! Ten system od powierzchni demotywuje do segregacji i ograniczania smieci!!!
        • Gość: p Re: Proszę o wytłumaczenie... IP: 91.225.187.* 13.03.13, 13:58
          Te ceny są za śmieci segregowane za niesegregowane zapłacisz duuuuuuuużo więceh
      • Gość: Leming Małopolski Re: Proszę o wytłumaczenie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.13, 16:54
        Mieszkanko - 3/4 ludzi ma wszystko w doopie! A 1/4 stara się na tym zarobić
    • Gość: jml13060 MPO IP: *.ip.netia.com.pl 13.03.13, 14:18
      Dlaczego w publikacji przewija się tylko nazwa MPO ?
      Chyba są inni operatorzy od wywozu śmieci.

"PO negocjuje z MPO.
      Według MPO stawki ..."

Przecież MPO może wszystkie przetargi przegrać z prywatnymi, mniejszymi, tańszymi firmami. A może nie może ......... A może pieszczochy zatrudnione w miejskich spółkach muszą mieć pracę i dobrze zarabiać, a my za to musimy dużo zapłacić.
      • Gość: gość Re: MPO IP: *.27.ftth.classcom.pl 01.07.13, 22:31
        tak właśnie jest że ta firma działa zawsze na korzyść tych ludzi w mieście ,aby im było dobrze ,nikomu więcej !
    • Gość: matematyk Czy Kultys ma wiedzę o częstotliwości wywozu ? IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 13.03.13, 14:51
      Uświadomię go. W blokach dwa razy w tygodniu. W domkach dwa razy w miesiącu. Czterokrotnie mniejsza częstotliwość nie powinna obniżać kosztów??????????????
      • Gość: Eliot Ness Kultys ma wiedzę o istocie znowelizowanej ustawy.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.13, 16:49
        „Najpierw będzie dumping cenowy, potem bankructwa spółek komunalnych, przejęcie ich majątku za grosze, a na końcu podwyżki opłat za śmieci”. Tak burmistrz podwarszawskich Ząbek kreśli czarny scenariusz, którego beneficjantem mają być zagraniczne firmy (patrzeć w google.pl na hasło „czarna wizja śmieciowa”). Tak więc o szwedzkim modelu wykonywania usług komunalnych na zasadzie zbliżonej do non-profit - już można zapomnieć tak jak i o innych unijnych standardach zarządzania i finansowania w polskiej gospodarce odpadami komunalnymi (patrz w google.pl hasło ”tak to robią Szwedzi z odpadami”… ---
    • Gość: jaroo Masz dom jednorodzinny, zapłacisz za wywóz śmie... IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.13, 21:57
      A w Niemczech płaci się za kilogramy wytworzonych śmieci.Po prostu śmieciarka ma zainstalowaną wagę i ten, kto dużo produkuje odpadów płaci więcej.
      Czy u nas nie można stosować prostych rozwiązań?
      Ale prawdziwa afera będzie u nas jak zaczną obowiązywać nowe zasady naliczania opłat, bo się okaże, że jeden "prawdziwek", któremu się nie będzie chciało sortować śmieci podniesie opłaty dla całego bloku.... oj będzie się działo, oj będzie. I co wy na to?
      • crises Re: Masz dom jednorodzinny, zapłacisz za wywóz śm 14.03.13, 08:03
        > Czy u nas nie można stosować prostych rozwiązań?

Nie, bo w Bolandzie to rozwiązanie wygenerowałoby masowo podrzucanie śmieci sąsiadowi albo wyrzucanie ich do lasu. Uczciwe niemieckie rozwiązania sprawdzają się w przypadku uczciwych Niemców.
    • Gość: nn Czy dobrze to zrozumiałem ? IP: 141.129.1.* 11.04.13, 17:00
      Czy bedzie tak ,ze szescioosobowa rodzina mieszkajaca w domu jednorodzinnym zadeklaruje ,ze mieszka tam jedna osoba wiec zaplaca najnizsza stawke i dostana najmniejsze pojemniki. Po czym nadwyzke smieci , ktore wygeneruja , a ktore to nie zmieszcza sie do tych malych pojemnikow:
      a) wyrzuca do lasu
      b) spala w piecu
      c) podrzuca sąsiadom
      d) wszystkie powyzej odpowiedzi poprawne

Czy taki jest zamysl tej calej pseudo pro-ekologicznej reformy ?
      • Gość: ewa Re: Czy dobrze to zrozumiałem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.13, 18:58
        co znaczy wg Ciebie "zadeklaruje". Czyli złoży fałszywe oświadczenie ? I co okradnie sąsiada? miasto? państwo? O czym ty mówisz? Typowo słowiańskie myslenie
        • Gość: nn Re: Czy dobrze to zrozumiałem ? IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 11.04.13, 19:12
          mozesz sie oburzac ale tak wlasnie mysli 95% naszego społeczenstwa....czy o tym nie wiesz?
      • Gość: domator Ale niby co będzie miała wyrzucać? IP: *.adsl.inetia.pl 11.04.13, 22:26
        Jeżeli u nas - rodzina czteroosobowa - najmniejszy możliwy pojemnik zapełniamy raptem w połowie? I to tylko dlatego, że najmniejsze dziecko wspomaga nas pieluchami?
        Normy zobowiązań do "produkcji śmieci" są w Krakowie tak wyśrubowane, że trzeba byłoby chyba być zbieraczem śmieci żeby się nie zmieścić nawet znacznie zaniżając deklaracje. Czteroosobowa rodzina powinna według nich posiadać trzy (!!!) kubły po 120 litrów każdy opróżniane co dwa tygodnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka